Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Arribada dels gegants a l' Ajuntament

geganters-mao | 29 Agost, 2006 21:44

Benvolguts companys, us comuniquem que el proper divendres dia 1 de setembre, els gegants de Maó arribaran a l’ ajuntament per quedar exposats als balcons de cara a les imminents Festes de la Mare de Déu de Gràcia.

En Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero sortiran a les 20 hores de la que és la seva casa durant bona part de l’ any, l’ antic Quarter de Santiago, i ballant ballant passaran per alguns dels carrers més cèntrics de la ciutat fins arribar al Pla de la Parròquia.  La arribada a la plaça està prevista a les 20,30 hores.

Un cop els gegants ja guaitin dels bacons de l’ ajuntament, al la mateixa Plaça Constitució, tendra lloc l’ acte de presentació de la pàgina web de la que en són protagonistes.

El nou portal electrònic està dedicat als gegants de la ciutat, on hi podrem trobar la història de cada una de les figures, les seves activitats il·lustrades amb prop de 200 fotografies o el diari dels gegants on seguir cada una de les actuacions d’ en Tomeu i na Guida. La adreça on poder trobar tot açò és tan fàcil de recordar com: www.gegantsmao.menorca.es

Per començar-se a ambientar-se de festa a la pròpia casa, a cada un dels fillets i filletes que vinguin a veure l’ arribada dels gegants i la presentació de la web, se l’ obsequiarà amb un petit quadern on hi trobaran les siluetes dels gegants per que les puguin pintar.

Mentres tant a Sant LluÝs...

geganters-mao | 27 Agost, 2006 15:20

Ningú s' extranyi si expliquem que els gegants de Maó i els geganters ha fet el cap de setmana a Manresa però també s' ha pogut veure a alguns geganters maonessos durant els actes de les festes de Sant Lluís.

El motiu no és altre que, moltes vegades per motius de treball, no sempre que s' organitza una delegació hi poden participar tots els membres del grup. És per aixó que alguns geganters que no han fet el viatge hem estat a Sant Lluís donant un cop de ma als geganters del poble. és així com els gegants de Sant Lluís: en Lluís i na Maria i també na Tecla, han estat portats pels geganters santlluïssers i també pels reforços arribats des de Maó.

la jornada gegantera a Sant Lluís, durant tots els dies,  ha comptat amb la participació dels gegants del poble, parelles arribades d' altres punts de l' illa i fins i tot gegants, xeremies i tamborers arribats de terres mallorquines.

 

www.gegantsmao.menorca.es

 

 

 

 

 

En Tomeu i na Guida sˇn a Manresa

geganters-mao | 27 Agost, 2006 15:06

El passat divendre els Gegants de Maó i els seus amics els geganters un cop més creuaren el Mediterrani per fer d' embaixadors culturals de la nostre ciutat. En aquesta ocassió la població de destí seria Manresa.

En Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i una vintena llarga de geganters (entre portadors i músics) embarcaren el divendres al matí en el barco de la Transmediterránea. els gegants feren el trajecte dins les bodegues del vaixell mentre a les sales els geganters esperaven la arribada a un port que ja els coneix des de fa anys, el de Barcelona.

Un cop a la ciutat catalana els geganters aprofitarien per fer un poc de turisme, les fotografies de record, els més marxossos a la nit buscarien algun lloc on comentar la jugada i una escola serviria d' allotjament per la delegació maonessa.

L' actuació va ser ahir dissabte, passades les sis de la tarda, els sis gegants amfitrions i els quatre arribats de Maó voltarien durant gaire bé dues hores pels carrers de Manresa. els residents contemplarien la novetat d' "uns gegants arribats de les illes" mentre els maonessos van ser tractats amb totes les amabilitats amb les que es pot obsequiar a uns visitants.

 

    Moment de ses darreres ballades de ses figures de Maó a sa Plaça Major.    

 

Cal destacar que a la nostre geganta, na Guida, l' obsequiarien amb un ram de flors (semble ser que l' obsequiar a les gegantes amb un ram de flors forma part del costumari de la població). És així com va deixar estojat el que sol portar habitualment i el que ha passejat aquests dies ha estat el regalat pels amfitrions.

La tornada de les figures i els geganters serà aquesta nit arribant al port de Maó el dilluns al matí.

Volem destacar que l' abundant menjar oferit durant tots els actes protocol·laris servirà per agafar forces pels passacarrers que han de tenir lloc a Maó d' aquí a pocs dies, en el mar de les nostes Festes de la Mare de Déu de Gràcia.

www.gegantsmao.menorca.es

el camÝ cap a GrÓcia

geganters-mao | 26 Agost, 2006 18:47

Els carrers de la ciutat ja comencen a lluir les enramades que evidencíen que algo gran ha de succeir, al Pla de la Parròquia ja s' estàn muntant els entarimats on han de sonar els musics i  el programa de festes de la Mare de déu de Gràcia 2006 ja és al carrer.

Per la part dels gegants s' estàn ultimant els preparatius. com ve sent costum des de fa ja alguns anys, a part dels gegants que ha de representar a les poblacions illenques duran els passacarrers de la Mare de Déu de Gràcia,  també s' ha convidat a delegacions de fora de Menorca que vendràn amb els seus gegants per fer d' embaixadors culturals a la nostre illa. concretament aquestes festes tendrèm entre nossaltres als gegants d' Andorra la Vella i també als arribats de Vinaròs (València).

en el cas dels gegants d' Adorra no són desconeguts entre nossaltres, doncs ja és la segona vegada que visiten l' illa; els gegants de Vinaròs els podem conèixer avui mateix entrant en el seu portal: www.nanosigegants.tk

 

www.gegantsmao.menorca.es

 

en Tomeu i na Guida en el programa de festes.

geganters-mao | 25 Agost, 2006 18:06

Les festes de la Mare de Déu de Gràcia 2006 ja són aquí. ja hem pogut consultar el programa de festes en la edició digital, publicada en el portar de l' Ajuntament de Maó i segur que molt prest ja el podrem trobar devall la porta de les nostres casses.

de moment la sorpresa, que no te per que ser-ho tenint en compte la representació que tenen durant les festes en Tomeu i na Guida, de trobar la carícatura dels nostres gegants insertada dins el programa.

un cop més el popular i genial dibuixant Joan J. Zacarias "Zaca" ha demostrat la seva habilitat a l' hora de traslladar al paper els personatges més populars de la ciutat. És així com en un programa de festes emmaquetat com si fos un diari antic hi trobem la caricatura d' uns Tomeu i Guida ballant en totes, just sembla un tango i també al seu acompanyant en "Miquelet es Salero" fent sonar el seu instrument.

en breu us adelantarem tots els detalls de les Festes de Gràcia 2006 en la seva vertent més gegant.

 

www.gegantsmao.menorca.es

 

Festes de Sant Climent

geganters-mao | 19 Agost, 2006 19:09

Fa poques hores en Tomeu i na guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero han fet la seva visita anual a Sant Climent. No oblidem que totes aquestes figures són per igual els gegants de Maó i també els de tots els veïns de Sant Climent, per dit motiu no hi podien faltar al poble en el dia principal.

un passacarrers de poc menys d' una hora ha encetat la festa gran. l' ensordidor marxar dels Tambors de Dalt Sant Joan, els grallers i la Banda de Música d' Es Migjorn Gran han fet que els balls no aturessin ni un instant. cada un amb les seves especialitats: els tambors amb les marxes i adaptacions de temes festius, els grallers amb els pasdobles i ben qualcuna cançò moderna (algú ha sentit mai l' I Will Survive de Gloria Gaynor tocat amb gralles o el tema principal de la película Titànic sonat a ritme de pasdoble?) i cóm no el Paquito el Chocolatero, Amparito Roca o el Castellitx sonat per una banda tan gran com el nom del poble que l' acull  "Es Migjorn Gran". I entre tanta música: me concedeixes aquest ball Guideta?

Una jornada gegantera amb tot l' encant de actuar en una població on sempre se ens ha acollit de lo millor i on sempre és un gust fer ballar els gegants.

i la propera d' en Tomeu i na Guida... veniu? "ANEM A MANRESA". el proper cap de setmana els gegants de Maó i els seus amics els geganters estaràn ballant en la població catalana. tot i així per qui vulgui veure gegants a la veina població de Sant Lluís sembla ser que dins la seva festa patronal hi haurà una trobada de lo més animada.

seguirem informant per que com deia la cançò que un dia va grabar Lluís Sintes: Les festes de Gràcia prest vendràn...

www.gegantsmao.menorca.es

 

 

www.gegantsmao.menorca.es

geganters-mao | 19 Agost, 2006 18:58

gran notícia pels seguidors d' En Tomeu i na Guida. han acabat els dies en que per buscar una fotografia d' els vostres gegants, la històra de les figures o per poder contactar amb els geganters teniau que navegar hores i hores per no arribar a cap port.

és per nosaltres un gust presentar-vos, tachan tachan, el nou portal dels gegants de Maó:

www.gegantsmao.menorca.es

us convidem a visitar la nostre web on entre moltes altres coses hi trobareu l' apartat on depositar els vostres comentaris, dubtes o subgeriments sobre el fascinant mon dels gegants.

i no olvideu seguir visitant aquest bloc on com de costum us tendrem informats del dia a dia dels nostres gegants.

un, dos, tres... click click

 

Gloriˇs Sant Llorenš

geganters-mao | 14 Agost, 2006 14:02

com no podia ser de cap altre manera la desfilada de carrosses de les Festes de Sant Llorenç d' Alaior va esdevenir tota una exhibició de creativitat, color i festa. la temàtica de les carrosses d' aquest any va ser el "Circ d' Alaior".

Com cada any van ser els gegants els que  encapçalaren la desfilada, i com que el dia de Sant Llorenç si hi ha uns gegants que han de lluïr aquest són en Llorenç i na Eulàlia la gran parella ho va fer com mai, amb els seus elegants vestits, els seus balls i el seu grapat d' amics els Geganters d' Alaior.

Unes altres figures que també van destacar van ser els arribats des de l' illa veïna: els gegants de Mancor de la Vall. destacaren pels seus balls i pel bon que fer del mestre constructors de gegants que va saber  donar a les figures una expressivitat fora de lo normal.

Acompanyaren als gegants d' Alaior i als seus convidats de Mallorca en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero. altres gegants de Menorca també es sumaren a la rua i, acopanyats de xeremies, gralles i timbals configuraren una de les concentracions de gegants més  polides que solen donar les festes patronals d' estiu.

la desfilada va esperar a que fos fosc per arrancar, fet que faria que els balls finals a la Plaça constitució arribessin ja a la mitja nit.

els gegants estojats, ens llevem la faixa, el mocador, una sopar ràpid a alguna caseta de fira i un espectacular castell de focs d' artifici es va encarregar d' esclatar la nit de Sant Llorenç.

i la propera... aquest dissabte tots cap a Sant Climent.

www.gegantsmao.menorca.es

Preparant les Festes de GrÓcia

geganters-mao | 12 Agost, 2006 07:10

en poques setmanes les festes de la Mare de Dèu de Gràcia seràn aquí. Un cop més la colcada sortira en el acte de tradició ancestral, sonaràn les orquestres, farem les exclamacions habituals contemplant els focs d' artifici i un cop més en Tomeu i na Guida sortiràn a ballar.

per aquest motiu l' equip responsable de les figures de la ciutat ja està treballant en la posta a punt "lifting" d' en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero. Un retoc de pintura per aquí, un poc de pasta en alguna rascadeta, els vestits ben possadets, ben pentinats... i és que pels geganters maonesos les de Gràcia són les principals i els gegants han de lluïr com mereixen.

per aquestes festes hi hauràn poques novetats (que no vol dir que no en hi hagi una...) ja que la tradició està consolidada des de fa molts anys i els dies de participació dels gegants dins les festes així com els itineraris seràn els mateixos de cada any.

a part dels gegants de menorca enguany també ens visitaràn figures de fora. en aquesta ocassió tendrem entre nossaltres als gegants d' Andorra la Vella i arribats des de Terres Valencianes els geganters de Vinarós, que arribaràn a l' illa amb quatre gegants i sis capgrossos acompanyats musicalment del seu propi grup de donçainers.

per qui no vulgui esperar a la Mare de Déu de Gràcia per veure en Tomeu i na Guida demà mateix estaràna  a Alaior acompanyant anen LLorenç i na Eulalia en la desfilada de carrosses de Sant Llorenç.

 

www.gegantsmao.menorca.es

 

un capvespre a Llucmašanes

geganters-mao | 07 Agost, 2006 06:38

ahir diumenge en Tomeu i na Guida, seguint la gira que els ha de portar a les festes de la Mare de Déu de Gràcia, van fer aturada a la petita vila de Llucmaçanes.

les festes les de Sant Gaietà i entre cavalls, revetlla i focs d' artifici els gegants escolliren el fosquet del dia principar per sortir a passejar. Els diferents gegants de menorca que es pogueren veure van els històrics Tomeu i Guida, acompanyats pels gegants del Casal de Gent Gran i també en Miquelet es Salero; seguits del gegant "Mimo", figura propietat de la casa comercial "Queta" i tancant la desfilada el grup de gegants de la famíla Pons Arnau, que són els que des de fa més d' una dècada representen amb orgull a la petita vila de Llucmaçanes. la música la dels graller i el grup de tamborers de Dalt Sant Joan de Maó.

un passacarrers curtet  que culminaria a la plaça principal amb un ball conjunt de totes les figures, el que va donar cloenda  la presència dels gegants en les Festes de Sant Gaietà.

una sortida més d' en Tomeu i na Guida que els apropa les fes Festes de Maó. El proper cap de setmana els gegants estaràn presents en les Festes de Sant Llorenç a Alaior. Recordem que en la cercavila del dia més calorós de l' any es podran veure gegants de fora de Menorca, que juntamentament amb els residents a l' illa fan una de les passejades més espectaculars de l' any.

www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS