Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Santa EulÓria d' Eivissa Ciutat Gegantera

geganters-mao | 29 Setembre, 2006 06:15

Els gegants menorquins no han tingut temps de descansar de la temporada d’ estiu i ja tornen estar un altre cop posant-se guapos davant el mirrall, en aquesta ocasió per anar a la “II Trobada Inter-insular de Gegants”, a celebrar el cap de setmana del 14 i 15 d’ octubre a Santa Eulària d’ Eivissa.

 

L’ any passat, en unes dates molt similars, va tenir lloc la primera trobada inter-insular, en aquella ocasió a Sineu (Mallorca). La expedició menorquina va ser gran i totes les poblacions illenques que tenen gegants com a part del seu costumari hi van enviar les seves figures amb les seves corresponents agrupacions geganteres.

 

Per la trobada d’ aquest any ja s’ ha anunciat que algunes poblacions menorquines no podran emprendre el viatge doncs com be sabem uns gegants sense geganters poc poden fer, i aquests moltes vegades per motius laborals o d’ alguna altre mena, no sempre els és possible agafar el barco i fer tres dies fora de l’ illa.

 

En el cas Menorca el més gran que s’ ha arribat a organitzar en trobades de gegants són les “Trobades Insulars” que es van organitzar entre els anys 1992 i 1999. Dites trobades es van fer coincidir sempre amb el dia 6 de desembre, Dia de la Constitució, aprofitant una diada que tot i ser festiva en el calendari els carrers no sempre s’ en feien ressò de la celebració. Les trobades des de el primer any es va decidir que fossin itinerants i que lis tocaria cada any a un poble diferent el rebre la visita dels gegants illencs.

 

Cal destacar que a l’ any 1992, any d’ inici de les trobades, l’ esclat del mon geganter a Menorca encara estava per arribar i la única agrupació gegantera constituïda fins el moment amb balladors per poder fer moure tots els gegants menorquins era la Colla de Geganters de Maó. Era en aquesta agrupació on  requeia l’ organització i bona part del pes “entès de manera física” de la trobada.  Sempre es va comptar amb l’ ajuda d’ amics de l’ entitat que feien possible tenir prou esquenes disponibles per fer ballar a tots els gegants.

 

En poc temps es van constituir noves agrupacions geganteres  i també van aparèixer nous gegants i es va aprofitar la trobada insular per ser un dia de trobada de tots els geganters menorquins. La trobada de gegants va visitar totes les poblacions de l’ illa fins que, un cop feta la roda, l’ any 1999 Ciutadella va ser la darrera ciutat que va celebrar la trobada.

 

Aquests dies els geganters estem de reunions i gestions i en breu podrem informar de tots els detalls de la trobada d’ Eivissa.

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

la gralla mÚs menorquina

geganters-mao | 23 Setembre, 2006 16:11

Durant les passades festes de la Mare de Déu de Gràcia, la gran novetat musical sense dubte va ser s l’ aparició dels membres del Curs de Banda de Música de l’ Ajuntament de Maó.

Dirigits pel clarinetista Tolo Mercadal, els joves van participar en algunes festes de barriada i van ser també els encarregats durant la nit del pregó de posar la música a la cantada del “Es Mahón” . L’ objectiu no és altre que seguir treballant sense perdre la il·lusió en el projecte de que la ciutat de Maó torni tenir una banda de música pròpia.

La segona notícia musical, de molt menys rellevància però igualment digne de ser mencionada, és la presentació de la que ben segur és la primera gralla construïda per mans menorquines durant la actual etapa de recuperació de l’ instrument.

Buscant l’ origen de l’ instrument a les nostres illes trobem els antecedents de la gralla mencionats en diferents documents escrits a partir del segle XIV. La documentació trobada a Mallorca és abundant mentre que l’ illa de Menorca està a l’ espera d’ un estudi a fons sobre alguns instruments que algun dia van caure en desús. En tot és a l’ any 1343 quan trobem localitzat a Fornells el joglar de Maó sonador de “Caramella” Ferrer Ferragut. 

 

No oblidem que el poble musulmà, que durant part de l’ edat mitjana va ocupar la nostre illa, avui encara te els “oboès populars” com uns dels instruments principals de la seva cultura.

 

És durant el segle XVIII que ens apareixen els darrers documents, parlant d’ uns músics que feien sonar les “Xirimies” a Ciutadella, que en alguna ocasió fins i tot van visitat la nostre ciutat, com és el cas de l’ any 1754 durant la benedicció de l’ església del Carme de Maó.

Els pocs testimonis orals que ens han parlat dels oboès populars ja ens situen la darrera desaparició a Menorca succeïda abans de començar el segle XX. La recuperació iniciada a  partir del 1995 pels membres del grup de geganters de Maó ha donat com a fruit els actuals tres grups de grallers existents actualment a l’ illa.

El fet de que al poc de començar el segle XXI haguem pogut conèixer una gralla construïda a Es Migjorn amb fusta de “Ullastre” és un pas més a la consolidació de l’ instrument. Dita gralla és obra de Xec Gomila, veí de la petita vila del centre de l’ illa, que ja havia treballat en la construcció de clarinets sempre experimentant amb les fustes autòctones. El resultat el podem qualificar d’ immillorable doncs la fusta que fins ara coneixíem com la utilitzada en la construcció de barreres per parets seques, aporta a l’ instrument una dolçor que combina a la perfecció amb el so fort i penetrant tan peculiar de la gralla.

 L’ instrument que va fer de model ja era construït a terres catalanes, tot i així el constructor menorquí es va permetre fer unes poques variacions pròpies sobre el model original donant com a fruit un instrument únic construït a la nostre illa amb fusta i art propis. 

Cal dir que com que la temporada d’ actuacions dels grallers, sempre acompanyant als emblemàtics gegants “en Tomeu i na Guida”, va finalitzar amb les passades festes de Gràcia, ara els músics simplement estan de vacances. En poques setmanes els grallers iniciaran el curs 2006-07. Es treballarà en temes nous, en la possibilitat de retocar els que ja estan en repertori, s’ haurà d’ ensenyar a sonar als nous músics que arribin nous a la formació i cada dissabte capvespre en haver dinat, una petita migdiada i cap a l’ assaig de gralla.  

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

Sant Nicolau tanca la porta amb clau.

geganters-mao | 10 Setembre, 2006 19:47

Tot i que Maó estava en Festes no eren les de Gràcia les úniques que s’ estaven celebrant a l’ illa, doncs el mateix dia que acabaven les festes de Gràcia donaven inici les Festes de Sant Nicolau a Es Mercadal.

Pel motiu de que el grup de Geganters de Maó és el mateix que també te al seu càrrec a n’ en Martí i na Maria, és a dir els gegants d’ Es Mercadal, i pel motiu de que aquests el dia de Sant Nicolau tenen la seva protocol·lària volta pel poble del centre de l’ illa, doncs el grup de geganters de Maó i Es Mercadal ahir encantat va fer un inusual  “Doblete”.

A les 5 hores el grup “Luciano i Sus Muchachos” encetava el primer pas-doble d’ una volta tranquila i agradable pels carrers més cèntrics de la població. Uns pocs balls finals a la Plaça Constitució evidenciaven que poc tardarien en arribar els cavalls de sa “Colcada” per fer un dels darrers “Jaleos” de l’ estiu.

 

Sant Nicolau tanca la porta amb clau i ara pot ser els gegants estaran estojats alguns mesos abans de que tornin a surtin a ballar. Arriba la tardor, comença la escola... I comença la època de desvestir els gegants per rentar-lis la roba, fer les tasques de manteniment de les figures, assajar nous balls per l’ estiu que ve, els músics seguiran assajant tot l’ hivern per preparar el nou repertori...

i colorin colorado... fins d' aquí a uns messos

 A56 brigada de Sant Nicolau .JPG, 46 KB

vista www.gegantsmao.menorca.es .

Baixada al port ôim-pressionnantö

geganters-mao | 10 Setembre, 2006 19:41

6 de setembre, els gegants fan el passacarrers que precedeix al pregó de festes; 7 de setembre, en Tomeu i na Guida i tots els seus convidats volten durant quatre hores pels carrers de Maó; 8 de setembre, els gegants tornen a sortir en la matinal del dia de la Mare de Déu de Gràcia...

 

9 de setembre, Maó vol veure els gegants i milers de persones baixen al port  a veure els darrers balls per enguany d’ en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero.

Que tindran els gegants que fins el darrer dia de festes, com si fossin el flautista de Hammelin segueixen hipnotitzant a la gent ?; Pot ser que els 68 any que porten amb nosaltres?; Tota la simbologia que tenen dins la festa?; Pot ser siguin uns dels símbols de la festa i com a tal la gent no es cansa mai de veurel’s?.

Sigui el que sigui els gegants de la Ciutat de Maó ahir al fosquet baixaven cap al port a fer la última ballada de les festes i Maó baixava amb ells.

La sortida a les 19,30 del Pla de la Parròquia. En menys de mitja hora els gegants ja eren al port i després d’ un passacarrers a la vora de la mar uns pocs balls enfront del Parc Rotxina culminarien la participació dels icones de les festes en la edició de la Mare de Déu de Gràcia 2006.

Cal destacar que al dia d’ avui els gegants ja han après a ballar tot tipus de música, i és que dels quatre balls que van culminar la passejada dels gegants un seria “Es Ball d’ Es Salero”, que és un tema compost pels mateixos músics del grup maonès, que el nano a qui va dedicat el va ballar a temps de polca i havanera; El segon ball va ser el popurri dels temes popular menorquins “Na Catalina de Plaça” i la “Jota d’ Es Mercadal” i el que havia de culminar la tanda va ser el popular “Passi-ho be”. A petició del públic es va ballar un tema més que va ser el arxiconegut “Quan el Sants Van Marxant” popularitzat pel trompetista Louis Armstrong  però en aquesta ocassió interpretat pel grup de Gralles del Grup de Geganters de Maó.

I ja està, els gegants cap a dormir a la seva habitació de l’ antic Quarter de Santiago, la traca final de festes a punt d’ esclatar, les esquenes dels gegantres croixides (com cada any ha valgut la pena) i com diu la cançò:

Passi-ho be, i moltes gràcies, passi-ho be fins l’ any que be.

P.D. ui, demà ens hem de tornar a aixecar de bon matí doncs hem d’ acompanyar als amics geganters de Vinaròs fins el moll de Ciutadella en seu camí de retorn de les seves primers Festes de Gràcia.

Moltes gràcies geganters de Vinaròs, Andorra, Sant Lluís, Llucmaçanes, Capgrossos de Maó “Per sempre Gegants i Capgrossos”, Grallers d’ Es Castell i Tamborers de Dalt Sant Joan de Maó. Bones Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2007.

Geganters de Maó.

www.gegantsmao.menorca.es

 A59 quanta gent ens acompanya avui .JPG, 55 KB

de bon matÝ

geganters-mao | 08 Setembre, 2006 16:21

A les vuit del matí tots els geganters fent camí cap al Pla de la Parròquia, els que hagin sortit la nit abans que ho facin amb ulleres de sol i cap a treure els gegants que a les vuit i mitja hem de tornar a partir.

La sortida dels gegants ha coincidit amb la sortida dels caixers de “sa colcada” per lo que hem fet mitja hora aturats per finalment sortir just passades les 9 hores (ui ui ui, la mitja hora de son que hem perdut).

Els tambors de Dalt Sant Joan sempre a punt, de fet ja s’ havien encarregat  una estona abans de despertar a la població en la popular diana; na Tecla de Sant Lluís (esquitxadeta per aquí, esquitxadeta per allà...), els gegants d’ Andorra amb els grallers d’ Es Castell, els gegants i capgrossos de Vinaròs i els amfitrions de Maó.

I s'altra foto.

 

Vam ser tants que no hi cabíem dins s'objectiu de sa càmara. Així que han sortit dues fotos.

 

Les tradicionals aturades enfront d’ alguns veïns que gustosament ens obsequien amb coca amb xocolata i pastes; La ballada de gegants enfront de l’ hospital; Els grallers que fins i tot entren a alguna casa a fer la “despertà” i els carrers com sempre plens de gent amb ganes de veure els gegants.

Al sortir més tard de l’ hora prevista arribem a plaça també més tard, és a dir amb la missa de caixer començada i sense sonar els instruments per no despistar al capellà.

Tot i així el que no pot faltar és la foto de família, gegants i geganters poseu-vos més junts que som molts i no hi cabem.

Clic Clic, la foto ja està feta, les festes de Gràcia ja van en totes, no ens adonarem compte i arribarà la traca final de festes.

Després de festes el record dels nous amics geganters arribats de fora de l’ illa. Seran les moltes experiències compartides durant aquests dies i una foto per la posteritat.

    

www.gegantsmao.menorca.es

Dissabte de la Mare de DÚu de GrÓcia

geganters-mao | 07 Setembre, 2006 21:33

Avui dissabte de la Mare de Déu de Gràcia, tal com es ve fent des de fa molts anys, ha estat una tronant “mascletà” la que ha donat la sortida al tradicional passacarrers dels gegants.

A les 16,15 hores la Banda de Tambors i Cornetes de Dalt Sant Joan ha encetat la desfilada. Un rera altre els gegants i capgrossos han anat sortint a la plaça.

Seguint als tamboriners els primers han estat els capgrossos de Maó, seguits dels gegants avis de Llucmaçanes, na Tecla de Sant Lluís regant a la gent des de el seu xumet, capgrossos de Sant Lluís, quatre gegants i cinc capgrossos arribats des de Vinaròs (València), els gegants d’ Andorra la Vella, els grallers d’ Es Castell, en Pere i na Gràcia de Maó, en Miquelet es Salero i els amfitrions Tomeu i Guida tancant la desfilada.

 A32 na Tecla de Sant Lluis .JPG, 40 KB  

 A34 es 4 gegants de Vinaros .JPG, 48 KB      

 A37 noltros .JPG, 47 KB

Pocs recordàvem una desfilada de tantes hores i és que els gegants van haver d' aturar a la Plaça Explanada per deixar passar els cavalls de "Sa Colcada" que tornaven de la seva visita al geriàtric i una llarga aturada de més de mitja hora va fer que la tornada a la Plaça constitució fos al cap de quatre hores justes després de l’ inici del passacarrers.

Quatre hores de una tradició que un dia va arribar a la nostre ciutat “a prova” i que any rera any constata que la sortida dels gegants és un dels moments principals de les nostres festes patronals.

No podem acabar el comentari de la jornada gegantera sense abans felicitar la iniciativa d’ un grup de joves de la ciutat que s’ ha fet càrrec del grup de capgrossos. Aquestes figures ja feia alguns anys que no acompanyaven als gegants pel motiu que no es trobaven fillets amb prou ganes de fer-los ballar. La solució va arribar fa un més quan la iniciativa d’ un jove maonès el va portar a plantejar-se que lamentant-se de la mancança no era cap remei, es va encarregar de restaurar les figures (ajudat per persones coneixedorers de les tècniques del cartró-pedre) i va buscar un grup de persones amb la seva mateixa inquietud.

Joves de entre 14 i 17 anys trencant el tòpic de que al jovent no li interessa la tradició. Avui els capgrossos han tornat a sortir al carrer i armats amb els plomers han recuperat una part de la nostre festa que no pot faltar.

A28 es capsgrossos reapareixen .JPG, 59 KB

Els geganters maonesos celebrem la recuperació de aquesta part de la tradició i que per molts anys puguem parlar de “Gegants i capgrossos”.

I ara al·lots, aquesta nit pocs excessos que demà a les vuit del matí hem de començar a preparar el tradicional passacarrers del matí de la Mare de Déu de Gràcia.

www.gegantsmao.menorca.es

Maonesos, maoneses, bones festes de GrÓcia 2006

geganters-mao | 07 Setembre, 2006 21:19

 

Ahir dimecres la ciutat de Maó va encetar oficialment les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2006.

Eren les 19,30 hores quan al Pla de la Parròquia ja es podia veure als geganters posant-se les faixes, als grallers afinant els seus instruments i als tamboriners també preparant el seu grup.

 

A les 20 hores els gegants de Maó ja havien baixat les escales de l’ ajuntament i estaven a la plaça a punt de partir, ja havien arribat els seus companys de Llucmaçanes i començaren a sonar els tambors, els grallers també començarien a fer ballar els gegants i el cercavila era començat.

 

Un petit passeig de poc més de mitja hora pel centre de la ciutat tornaria de nou a les figures al lloc de partida. Cal dir que el dia del pregó des de fa molts anys esdevé multitudinari i en cap moment va faltar públic per la cercavila.

Un cop tornats a la plaça uns pocs balls donarien per acabada la jornada gegantera de la nit.

Els gegants al seu lloc, el pregó poc tardaria en començar i mentre la majoria de geganters maonesos en una correguda es van canviar d’ uniformitat per que serien els mateixos que poc després sortirien vestits de dimoni per donar començament al “Ball de Foc”.

Destaquem de la jornada de la nit la novetat de que per primera vegada s’ interpretaria un primer toc de flabiol en el dia del pregó i des de els mateixos balcons de l’ ajuntament.

Una altre gran novetat la de que després d’ anys de no tenir la ciutat de Maó una banda de música que portés el seu nom, van ser els membres del Curs de Formació de Banda de Música de Maó els que interpretarien el tradicional “Es Mahón”.

www.gegantsmao.menorca.es

 

en Tomeu i na guida ja sˇn als balcons de l' Ajuntament.

geganters-mao | 01 Setembre, 2006 22:25

En Tomeu i na guida ja guaiten als balcons de l’ ajuntament. Sense dubte un dels moments que marquen l’imminent inici de les festes patronals de la nostre ciutat és la arribada dels gegants al punt neuràlgic de la celebració.

Els històrics gegants de la ciutat, acompanyats d'en Pere i na Gràcia i en “Miquelet es Salero” han sortit a les 20 hores del quarter de Santiago i fent el camí que els porta al pla de la parròquia no han aturat de ballar amb els seus amics els geganters. La música que ha propiciat la ballera  ha estat la que acompanya als nostres personatges des de fa més d’ una dècada, la dels grallers.

En el camí cap a “La Sala” els gegants han anat arreplegant gent, també era molta la que ja els esperava en el punt d’ arribada, fet que ha propiciat que un any més la arribada dels gegants es convertís en un acte important.

        

Ja hem arribat! Tothom a ballar i després a posar es gegants a sa balconada.

Uns pocs balls han precedit la pujada de les figures cap als balcons. El següent acte important de la jornada ha estat la presentació en públic de la pàgina web dels gegants de la ciutat.

Una pantalla instal·lada a les mateixes escales de l’ ajuntament ha avançat al públic present el que es pot trobar en el nou portal. Han estat els mateixos membres de l’ entitat gegantera els que han explicat el perquè dels gegants a la xarxa i els objectius que es pensen complir amb la nova finestra al mon de aquesta part del nostre patrimoni cultural.

 

La tercera part de la jornada ha estat el repartiment entre el públic infantil present a l’ acte d’ un petit quadern on hi figuren les siluetes dels gegants de la ciutat per que els més menuts les puguin pintar.

    

Gràcia ja és aquí, els gegants ja són als balcons i per demà dissabte infinitat de festes de barriada continuaràn amb la festa. El fet més destacable la participació per primer cop en les nostres festes patronals dels membres del curs de  Formació de Banda de Música de l’ Ajuntament de Maó.

www.gegantsmao.menorca.es

primeres jornades de festa

geganters-mao | 01 Setembre, 2006 15:34

Ahir dijous la Ciutat de Maó va viure una de les primeres jornades festives de les moltes que precedeixen a les dels quatre dies principals de la Mare de Déu de Gràcia.

 

Organitzat pel “Triangle Comercial” (Comerciants de la Plaça Príncep i Camí d’ Es Castell), a les set de la tarda va donar inici el passacarrers que inaugurava la jornada festiva. Els protagonistes van ser els gegants, els tambors i cornetes i les majorettes.

 

Fent d’ amfitrions de la passejada vam tenir als gegantons de Maó en Pere i na Gràcia, que si be són dues figures cedides al municipi, van ser creades als tallers del Casal de Gent Gran d’ Es Camí d’ Es Castell, que era una de les entitats organitzants de la jornada.

 

Passacarrers curt, però pler de color. Maó ja és una festa i pocs van voler faltar a una de les primeres jornades de les Festes de Gràcia 2006.

 

Per una altre banda poques hores falten per que en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero, faixin la seva arribada a l’ Ajuntament de Maó. Doncs com és costum des de fa molts anys pocs dies abans dels quatre principals de la festa els gegants ja han de guaitar dels balcons de l’ Ajuntament.

 

Acte seguit a l’ arribada serà presentada públicament a la mateixa plaça Constitució la pàgina web dedicada als gegants de la ciutat www.gegantsmao.menorca.es .

 

Al moment d’ escriure aquestes ratlles Sant Pere encara no te molt clar el que ha de fer, però segons publica el programa de festes d’ Enguany, el batlle de la ciutat i el sant que s’ encarrega de les pluges tenen pactat que ni una gota ha de caure fins que les festes de Maó siguin passades.

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS