Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

El CamÝ cap a la tradiciˇ

geganters-mao | 28 Octubre, 2006 14:20

 

Fa pocs dies que en Tomeu i na Guida han tornat de l’ lla d’ Eivissa, on han participat en la “Segona Mostra de Cultura popular de les Illes”.

El fet de que els gegants mereixin ser representants de la ciutat de Maó i la seva cultura és un fet que no sorprèn a ningú i és una categoria que tenen més que merescuda.

Podria ser ara el moment de rescatar alguns articles de premsa de l’ any 1929, que ens parlen d’ unes llunyanes Festes de la Mare de Déu de Gràcia i de com per primera vegada hi van prendre part una parella de gegants i un grup de cap-grossos.

Rescatem un fragment d’ un article del diari La Voz de Menorca del dia 7 de setembre del 1929.

(...) Dos novedades, novedades para nosotros, trae el programa del presente año: partidos de lawn-tennis, con la cooperación de los deportistas mallorquines, entre los que se halla el campeón de Baleares, y exhibición de gigantes y cabezudos que desfilarán por nuestras calles y han de ser la delicia de la gente menuda. El numerito no es gran cosa, que digamos pero remoza el programa. 

La passejada dels gegants va donar que parlar i en el mateix diari trobem un altre article que també fa referència a la novetat.

(...) Enguany hi han afegit modes forasteres, i és ben pensat, per que si  hi ha d’ haver festes les hem de fer bé, ajustant ses coses antigues, com ses corregues de cavalls, qui agraden molt a la pagesia, amb altres de modernes, com bicicletes, automòbils, futbol i law-tenis, sense deixar arraconades ses barques de rem, de vela i de motor. 

Lo de “gigantes y cabezudos” ja veurem com anirà. Talvegada agradaran  molt, sobre tot a sa gent petita, qui es sa qui te més veu i vot amb aquestes coses; però per ara no sabem com els hem d’ anomenar en sa nostra llengua. 

Es nom de gegants està ben clar, i als “cabezudos” a Barcelona els hi diuen “nanos”. 

Noltros els hi podriem dir “caperrots” o “rabaçuts”. 

Sa gent mateixaja els hi posarà nom, segons es resultat que donin.  

El fet és que va haver de ploure poc per que el “numerito” passés a ser nombre important i per que les anomenades “modes forasteres” s’ integressin dins les nostres festes, arribant a ser exponent de la  nostre cultura en mostres com la de fa pocs dies a Eivissa.

 

Entre modes menorquines i forasteres les nostres avies ja estan preparant els bunyols per la diada de Tots Sants. Mentre molts de joves el que preparen és la disfressa per la Festa de “Halloween”. És aquesta una novetat dins el nostre costumari que, sense generar debat de si és una festa massa catalana o massa castellana per adoptar-la nosaltres, cada dia va recaptant més adeptes  a la seva celebració.

 

Parlant de l’ origen de les tradicions, avui tot-hom ja sap que la manifestació popular dels gegants és un dels costums més escampats del mon i que no existeix continent on aquestes figures no hi desfilin.

Curiós és el cas dels castellers, que si be fins fa poc creiem que únicament podíem veure alçar torres humanes a Catalunya i darrerament també a Mallorca, fa poques setmanes van arribar les imatges d’ una important manifestació popular de la Índia que amb algunes diferències alçaven construccions humanes molt similars a les que es fan molt prop de nosaltres.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Ja hem Tornat d' Eivissa

geganters-mao | 19 Octubre, 2006 13:50

  

El poble de Santa Eulària d’ Eivissa va ser el passat cap de setmana l’ escenari triat per la “II Mostra de Cultura Popular de les Illes”.

 La mostra en la seva segona edició va ser un cop més un referent per qui va voler conèixer la nostre cultura i les nostres tradicions. 

La delegació menorquina la van formar els cavallers, representant la nostre més característica i ancestral tradició; els balladors de música popular i com no hi podien faltar, destacant sempre per la seva alçada, els gegants.

 De l’ organització de la part dels gegants es va encarregar l’ “Agrupació de Colles de Geganters de Balears”, Participant des de Menorca els grallers d’ Es Castell; els geganters de Sant Lluís, amb la seva gegantona “na Tecla”; Els de Llucmaçanes amb seus Gegants Avis; des d’ Alaior En Llorenç i na Eulàlia i el Grup de Geganters de Maó amb en Tomeu i na Guida i en Pere i na Gràcia. 

   

 Activitats relacionades amb la cultura de les Illes no en van faltar i el cap de setmana va estar ple d’ opcions. En tot cas pels gegants no va ser aquest un viatge de descans doncs sols durant el dissabte i el diumenge van sortir a ballar en tres ocasions. El dissabte al matí i també al capvespre i el diumenge matí. 

Tot i que com deia l’ anunci som “Quatre illes, Un país”, hauria de ser un país petit però amb alguns costums ben diferenciats. És així que els residents a l' illa amfitriona encara aturdits per l’ impressionant espectacle ofert pels cavallers menorquins també es van deixar sorprendre de la gran concentració de gegants (mallorquins i menorquins) que arribava a una illa on aquesta mena de figures no formen part del seu costumari. 

Poc temps van tenir els geganters menorquins per fer turisme, doncs un cap de setmana amb tres actuacions deixa poques hores per l’ esbarjo, tot i així els nostres ambaixadors el dissabte a la nit van poder anar a ballar amb unes que tampoc es van voler perdre la trobada, estem parlant de “Ses Al·lotetes, que són petitetes…” Cantades pels arxi-coneguts “Cris Juanico i els Mags de Binigall”.

 Els gegants menorquins el dilluns mateix van tornar cap a la nostre illa i ara  descansen, pot ser alguns aprofitaran l’ hivern per passar per la “Esteticiene”. Ja serà quan els propers tocs de flabiol, quan la melodia de Paquito el chocolatero, el so de les gralles, el gust de la pomada i  la arena plena de gots vuits ambientada amb algun regalet dels cavalls, que els gegants tornaran a ballar pels nostres carrers i places en les nostres festes patronals d’ Estiu. 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Tot a punt per la trobada de gegants dĺ Eivissa

geganters-mao | 09 Octubre, 2006 19:27

Tot a punt per la trobada de gegants del proper cap de setmana a Santa Eulària d’ Eivissa.

En Tomeu i na Guida i en Pere i na Gràcia ja tenen les maletes a punt, això és per que el camió que ha de sortir de Menorca carregat de gegants passarà per Maó el proper divendres dia 13.

Els  gegants maonesos no aniran sols doncs faran el viatge juntament amb na Tecla de Sant Lluís, l’ Avi Perico i s’ Avia Aguedet de Llucmaçanes i en Llorenç i na Eulàlia d’ Alaior. Les figures com sempre aniran acompanyades dels seus respectius grups de geganters que amb els seus músics s’ encarregaran de que els gegants no aturin ni un moment de ballar.

Com que la trobada pretén ser la segona part de la que es va celebrar l’ any passat a Sineu, la 1ª Trobada Inter-insular de Cultura Popular de les Illes, un cop a l’ illa d’ Eivissa els gegants compartiran representació amb els cavalls menorquins i amb els sonadors i balladors de música tradicional menorquina.

La part dels gegants ha de començar el dissabte matí, amb una plantada (exposició) de totes les figures. Hem de dir que paradoxalment tots els gegants que han de prendre part en els actes seran menorquins i mallorquins, doncs l’ illa amfitriona no compta amb aquests elements dins el seu costumari. Ja serà el diumenge quan tots els gegants aixecaran les cames i sortiran a fer una volta pel poble. Com no podria ser de cap altre manera ben segur que al final del passacarrers els esperarà un gran ball conjunt de totes les figures com a cloenda de la jornada.

Un altre fet que hem de destacar és que en Tomeu i na Guida no seran desconeguts del tot a l' illa amfitriona, a l’ any 2000 ja la van visitar fent acte de presència en la “Festa de la Terra” (diada principal de l’ Illa d’ Eivissa). En aquella ocasió els gegants van viatjar acompanyats dels cavallers menorquins i també de la calor pròpia del més d’ agost, motiu pel que tot i la seva edat van poder conèixer de primera ma la “marxa d’ Eivissa”.

També hem de destacar que sempre que es visiten altres terres i es comparteix plaça amb altres grups l’ intercambi és un dels fets més gratificants. Els grallers menorquins sonaran junt amb els xeremiers mallorquins, pot ser s’ intercanbiaran vivències, coneixements i ben qualque partitura i els nostres gegants es retrobaran amb els seus companys mallorquins. De que deuen parlar els gegants quan es retroben amb altres figures gegantines a les que fa estona que no veuen?.

Esperem a principis de setmana poder imformar de tots els detalls de la trobada.

visita també. www.gegantsmao.menorca.es  

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS