Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Resum d' activitats 2006, un altre any gegant.

geganters-mao | 31 Desembre, 2006 16:13

Visita també www.gegantsmao.menorca.es

  

En el moment d’ acabar un any i començar-ne un de nou pot ser sigui interessant fer un poc de repàs al que han estat els passats dotze mesos i  també dissenyar com han de ser els que ens ha de portar el 2007.

 

Cal dir que, tot i que la nit de cap d’ any no sol ser nit de gegants, la temporada pels integrants de Grup de Geganters de Maó comença justament amb les dotze campanades que propicien els dotze grams de rem que, segons la tradició, portaran la sort a l’ any entrant. El motiu és que els mateixos geganters som els que també fem de dimonis durant els correfocs, i som els dimonis maonesos els que ens  encarreguen, des del terrat de l’ Ajuntament, de llençar alguns coets que ajuden a donar la benvinguda a l’ any nou.

 

El llançaments de coets per part dels geganters dimonis es repeteix la nit del dia cinc de gener, durant l’ arribada dels Mags d’ Orient al port de Maó.

 

Els mateixos dimonis inicien la temporada de “foc intens” en la nit de Sant Antoni. Coincidint amb el dissabte del dia del patró de l’ illa, el poble d’ Es Castell és el que des de fa alguns anys fa d’ escenari  pel repte entre El sant i Els dimonis. El Sant hi participa donant nom a la festa i els dimonis amb les seves espurnes, timbals i el drac “Cap de Fiblò” que llença foc pels queixals.

 

Recordem que una colla de geganters és una entitat cultural i si es pot col·laborar en altres aspectes de la nostre cultura no és rar estar sempre a punt. És així que durant l’ enterrament del carnaval, el que a Maó es personalitza en la figura de en “Camestortes” (menorquització de Carnestoltes), són els mateixos geganters els que es disfressen d’ enterrador, capellà, escolanet, autoritat de tota mena i fins i tot de “mort” per representar la vetlla, lectura del testament i processó d’ enterrament del carnaval.

 

Amb la fi del carnaval i l’ arribada de la quaresma, des de fa pocs anys, arriba també la nova geganta de la ciutat “S’ Avia Corema”. És aquesta la que durant set setmanes surt cada dissabte matí a passejar pel centre de la ciutat per anar a alguna plaça cèntrica a perdre un peu cada setmana. Fins el darrer dia d’ abstinència en que el darrer peu el perdrà en una festa infantil de comiat de la Quaresma i per lo tant també de la geganta.

 

Els gegants de la Ciutat acostumen a sortir únicament en les festes patronals, evidentment en les pròpies, les de la Mare de Déu de Gràcia i en les d’ els altres poblacions menorquines fent la funció de delegació maonesa.

 

Molt poques excepcions són les que deixen veure a n’ en Tomeu i na Guida fora de les festes patronals i durant l’ any 2006 van participar en la diada de Sant Jordi organitzada pel Casal Català de Menorca. Les places on van ballar els gegants maonesos van ser a Maó i també a Es Mercadal.

 

També coincidint amb la diada de Sant Jordi va ser el nan en “Miquelet es Salero” el que va inaugurar la “Marató de lectura” al col·legi Antoni Joan de Maó. En Miquelet va ballar amb els grallers i també va participar en la festa dels llibres contant un compte als fillets de l’ escola.

 

L’ entitat gegantera va voler durant el 2006 organitzat unes jornades de portes obertes per donar a conèixer  a la gent de la ciutat el seu treball i els seus projectes, sense l’ estrès de l’estiu i els passacarrers. La activitat es va celebrar durant la primavera i en tres sessions; dues a la Plaça Conquesta de Maó i una a Es Mercadal.

 

Per l’ activitat es va comptar amb un tobogan amb forma de gegant, cedit pe l’ Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya; jocs diversos, tots ells relacionats amb els gegants i una sèrie de plafons amb fotografies, retalls de premsa, cartells i explicacions vàries sobre el que hem estat, el que som i cap on volem anar.

 

El dia 14 de maig el Gegant Olímpic” va ser testimoni i partícip de una de les jornades que passaran a l’ història de l’ esport menorquí: Va ballar en el mític partit de bàsquet en que l’ equip menorquí va corroborar la seva categoria d’ A.C.B. derrotant al C.B. Manresa. Com un Menorquinista més el nostre gegant va lluir samarreta del Menorca Bàsquet.

 

El dia 23 de juny el grup de diables va estrenar un nou espectacle “Piro-teatral”. La nit de Sant Joan va ser la triada per representar el muntatge “Foc d’ Esperança”. Els dimonis evidentment representarien la part dolenta en un correfocs reforçat amb sons i imatges il·lustratives de com pot ser un infern terrenal del segle XX. La part positiva arribaria amb dos fillets portant la flama de l’ esperanca, la que cremaria els mals i injustícies en la foguera de Sant Joan.

 

Ja en les festes patronals d’ estiu els geganters participarien en les festes de Sant Martí d’ Es Mercadal fent a l’ hora de geganters de Maó portant a n’ en Tomeu i na Guida i de geganters del poble amfitrió portant a n’ en Martí i na Maria.

 

Una altre va ser durant les festes de Sant Jaume a Es Castell on vam col·laborar amb la  agrupació amb la que compta la vila per portar en Jaume i na Rosser. El motiu és que el grup d’ Es Castell actualment és reduït i els reforços els van formar geganters de Maó, Sant Lluís i Alaior.

 

Els nostres gegants van participar també en les festes de Sant Antoni de Fornells, les de Llucmaçanes, Alaior i Sant Climent.

 

En les Festes de Sant Lluís ja sols hi va participar un petit grup de geganters maonesos, reforçant a l’ agrupació del poble, doncs en Tomeu i na Guida i  la majoria de membres de la Colla gegantera estaven a la ciutat de Manresa fent les funcions de ambaixadors culturals de la ciutat.

 

Com sempre les més importants són les de casa pròpia, les festes de la Mare de Déu de Gràcia. Durant aquestes festes els geganters no sols han de fer el correfocs i participar en els diferents passacarrers si no que són els que han de organitzar i coordinar totes les aparicions dels gegants.

 

Enguny als gegants representants d’ altres poblacions de l’ illa s’ els hi van sumar els arribats des de Vinaròs (València) i d’ Andorra la Vella, formant unes desfilades prou vistoses , que algun dia van arribar a durar fins a quatre hores.

 

Una novetat durant les festes de Gràcia 2006 va ser la presentació pública de la pàgina Web dels gegants de Maó www.gegantsmao.menorca.es .

 

La passejada de gegants de Sant Nicolau tancaria la participació dels gegants en les festes d’ estiu.

 

En Tomeu i na Guida van tancar la temporada d’ actuacions a l’ Illa d’ Eivissa, en la II Trobada de Cultura Popular de les Illes. La majoria de pobles menorquins hi van enviar la seva representació configurant uns passacarrers representatius del patrimoni “Gegant” de la nostre comunitat.

 

Activitats de portes endins han estat, com cada any, els assajos dels músics de l’ entitat, els grallers i també la tasca del grup de manteniment i restauració de les figures.

 

berenetes, sopars de germanor i fins i tot alguna acampada van completar durant l’ any 2006 el calendari de l’ Agrupació Gegantera de la Ciutat de Maó.

 

Pel 2007 hi hauran poques sorpreses, doncs els nostres gegants tenen els seu calendari definit gairebé des de principi d’ any, però com de costum molta feina per endavant i lo que és més important pel grup: Grans dosis d’ il·lusió per tirar endavant un projecte  “gegant” imprescindible en el costumari de la nostre Ciutat de Maó.

 

Bon any 2007 a tothom.

  

enhorabona pel Betlem vivent de Sant Josep

geganters-mao | 20 Desembre, 2006 14:24

Aquest any el col·legi Sant Josep de Maó ha commemorat el 25è aniversari del Betlem vivent del centre, representat al mateix col·legi i fent d’ actors dels diferents quadres els propis alumnes.

 

Pot ser fa vint i cinc anys es va provar, a mena d’ experiència, una activitat nadalenca que amb el pas dels anys s’ ha convertit amb una fita obligada dels nadals maonesos. És així que el Betlem vivent de Sant Josep ja no sols els visiten els pares per veure la representació dels seus fills si no que és visitat per públic ben divers que forma grans cues a les portes del centre.

 

La iconografia festiva es crea amb els anys i sense dubte 25 han estat més que suficients per convertir en un clàssic de Nadal la representació del naixement del fill de Deu feta al col·legi maonès.

 

Molts recordarem la arribada a les nostres festes d’ un altre personatge que, si be sembla que forma part dels nostres nadals des de temps immemorials, la seva irrupció  és relativament recent. Estem parlant del Pare Noel, el mateix que fins i tot en alguns casos l’ hem vist desfilar juntament amb els seus companys de professió els Mags d’ Orient.

 

Recordem que les mateixes cavalcades de Reis un dia es van representar per primera vegada. Avui, al igual que els parenoels, els betlems que creen cada any els membres del Grup de Pesebristes de Maó, el betlem vivent de Sant Josep, o els llums de Nadal amb el pas dels anys han anant comfigurant el nostre Nadal, el que nosaltres hem vist ampliar i el que els nostres descendents veuran evolucionar amb noves aportacions i potser talvegada alguna desaparició.

 

En aquest Nadal 2006 volem felicitar al col·legi Sant Josep de Maó pel 25è aniversari del seu  Betlem Vivent i concretament pel gust i il·lusió amb el que cada any obsequien el Nadal maonès.

 

Pels amants de la navegació adjuntem algunes adreces on poder contemplar altres representacions similars en altres llocs de l’ estat:

Pessebre vivent de Sant Guim de la Plana

www.pessebre.org

Pessebre vivent de Bàscara

www.elpessebre.com

Pessebre vivent Els Prats del Rey

www.pessebreprats.org

pessebre vivent Santa Pau

www.garrotxa.com/pessebrevivent

 

Bon nadal a tot-hom

Colla de Geganters i Grallers de Maó

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

C.e.: gegantsmao@menorca.es

  

Bon Nadal 2006

geganters-mao | 12 Desembre, 2006 14:07

 

Benvolguts companys geganters i amics de la cultura popular en general, pensant quina podria ser la millor manera de felicitar les festes de Nadal i cap d' any vam pensar que fos el propi "Tomeu", el gegant de Maó i el grup de geganters que a traves de la xarxa i "vestits per l' ocassio" us fessin arribar els nostres dessitjos per aquestes festes de Nadal i per l' any 2007.

al portal www.gegantsmao.menorca.es hi trobareu la nostre postal de nadal "gegant"

Colla de geganters de Maó

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS