Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Va guanyar Sant Antoni

geganters-mao | 20 Gener, 2007 19:15

 

 

Un any més el Sant va guanyar la partida al dimoni. El passat 16 de gener, emmarcat dins els actes en honor al patró de l’ illa de Menorca, el poble d’ Es castell va ser testimoni del primer correfocs de la temporada del Grup de Diables de Maó.

 

Just eren les vuit de la nit quan els dos contrincants estaven preparant la seva representació; Davant l’ Església els dimonis afinaven els timbals, preparaven la pirotècnia i s’ ajustaven els uniformes mentre, a la plaça del mercat, el grup d' escoltes del poble preparava la torrada de sobrasades en honor al sant.

 

Els que van cobrar protagonisme en primer lloc van ser els dimonis, doncs just mitja hora després, van començar a sonar els timbals i tota la cort del maligne es va encaminar cap a la Plaça Explanada, l’ objectiu: Que el soroll dels seus petards i timbals servís per fer allunyar al Sant.

 

Va ser mitja hora on un rera l’ altre, els dimonis van anar sortint a plaça per fer mostrar els seus poders. Soroll, olor a pólvora, fum, ritmes feixucs i molt d’ espectacle van mantenir la atenció del poble d’ Es Castell.

 

Però, com en tots els contes que sempre guanyen els bons,  als dimonis se lis van acabar les “municions” i amb els darrers efectes pirotècnics van donar l’ espectacle per acabat.

 

Fet que els escoltes van aprofitar per encendre les flames que havien de torrar les tipiques sobrasades i botifarrons. El públic es va traslladar a la plaça del mercat i un cop més, el Sant glorificat, va ser el protagonista de la revetlla del dissabte de Sant Antoni.

per més informació: gegantsmao@menorca.es

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

    

 

La diada de Sant Antoni... i el Dimoni

geganters-mao | 13 Gener, 2007 19:31

Sant Antoni, el patró de Menorca, ja és aquí. Els propers dies 16 i 17 de gener no hi quedarà població en tota l’ illa que no celebri algun acte dedicat al sant.

 

La llegenda ens conta que Sant Antoni i el dimoni jugaren a Trenta un... . És al poble d’ Es Castell que des de fa alguns anys la partida es repeteix. Són els timbals, el fum i les espurnes del grup de diables de Maó els que al poble de llevant inauguren la diada . El sant hi apareix posant el dia i els dimonis fent el que saben fer “el correfocs”.

 

Serà així que el proper dimarts, a partir de les vuit i mitja del fosquet, tota la  cort del dimoni baixarà des de davant l’ església del Roser per arribar a la Plaça Explanada per oferir el seu espectacle de foc.

 

Com de costum es recomana a les persones que vulguin prendre part activa en la festa del foc que vinguin protegits amb roba gruixuda de cotó, guants, sabates prou còmodes i  tapades, pel cap un barret que ben cobreixi i com no, les ganes de córrer.

 

En el cas de qui vulgui contemplar la festa del foc únicament com a espectadors sols ha de portar les ganes de disfrutar d’ un espectacle que destaca per la vistositat.

 

I com diu la canç: Sant Antoni i el dimoni, jugaren a 31, el dimoni en va fer 30 i  Sant Antoni 31. fem apostes per enguany?

 

Per més informació: gegantsmao@menorca.es

 Visita també www.gegantsmao.menorca.es

l' arxiu hist˛ric dels gegants de Maˇ

geganters-mao | 07 Gener, 2007 17:21

 

Visita també:  www.gegantsmao.menorca.es

 

L’entitat gegantera de la ciutat de Maó està treballant actualment en l’ampliació i digitalització dels seus arxius.

 

Va ser a l’ any 2002, amb motiu del desè aniversari de l’ entitat, que es va fer públic el resultat de la recerca de tot el material que fins el moment s’ havia rescatat de la història dels nostres gegants.

 

El treball de recerca es va dividir en visites als diferents arxius que poguessin contenir documents i notícies sobre els gegants, és a dir els arxius municipals de l’ Ajuntament de Maó, començant per l’ any de la arribada dels gegants a la ciutat; els arxius del servei municipal de Cultura de l’ ajuntament; hemeroteca dels diferents diaris que durant tots els anys han fet la crònica dels nostres dos grans personatges i recerca fotogràfica entre tots els professionals i afeccionats que poguessin posseir alguna imatge antiga d’ en Tomeu i na Guida.

 

Una altre part del treball es va centrar en visites a les persones que en diferents èpoques van ser protagonistes dels gegants: restauradors, modistes, perruqueres, empleats de l’ ajuntament, portadors de gegants etc.

 

A l’ hora que es va fer la recerca de les nostres dues grans figures també es van visitar els arxius de la resta de pobles de l’ illa on tenen gegants per poder disposar, a part de tota la documentació referida als gegants de Maó, de també suficient informació dels seus veïns i poder relacionar la família dels gegants menorquins.

 

El resultat és un bon grapat de documents on surt ressenyat el que cobraven els portadors de gegants fa setanta anys, les despeses destinades al manteniment de les figures, els horaris i itineraris dels passacarrers en diferents èpoques, informació de les festes on participaven,  etc.

 

L’arxiu històric dels gegants també compta amb les aparicions que han fet els nostres gegants en la premsa menorquina i de fora de l’ illa, en les diferents èpoques.

 

Una gran riquesa que mereix ser digitalitzada són les gravacions en cintes de caset  amb els testimonis dels protagonistes de l’ història (alguns avui ja desapareguts).

 

Tota la informació es va posar a disposició de la ciutat mitjançant un llibre amb el resultat de la recerca i que de forma biogràfica ens narra la vida dels nostres gegants durant el pas dels anys.

 

Actualment, des de el grup de geganters estem fent nova recerca de fotografies històriques dels gegants de Maó i també material filmogràfic. En el cas d’ aquest segon, que és el més escàs en els arxius, també es pretén ampliar al que pugui existir referit al grup de diables de la ciutat (format pels mateixos geganters).

 

En el cas de algú disposar d’ algun material que pogués ajudar a ampliar l’ arxiu històric i voler-ne cedir alguna còpia per el seu estudi a l’ entitat gegantera, ens ho pot comunicar al correu electrònic gegantsmao@menorca.es.

 

El material que puguem rebre es podrà utilitzar a mode de consulta o també per il·lustrar nous treballs bibliogràfics, articles o ser publicats a la pàgina web dels gegants www.gegantsmao.menorca.es , pel que en qualsevol dels casos es demanarà l’ autorització del propietari primer de les imatges.

        

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS