Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Sĺ Avia Corema Baixa as Freginal

geganters-mao | 24 Marš, 2007 20:21

Una setmana més la Geganta S’ Avia Corema ha tornat a protagonitzar el matí del dissabte maonès.

 

La ressenya podria ser molt similar a la d’ altres setmanes, però el fet és que la participació de públic no baixa en absolut, la geganta setmana rera setmana es passeja pel centre de Maó sent el centre de la jornada i sols una cosa varia, que cada vegada li queden menys peus.

 

Avui tampoc ha fet falta que fossin les dotze en punt per que la Plaça Constitució s’ omplís de grans i menuts esperant el moment de la davallada de la geganta per les escales de l’ Ajuntament.

 

Puntuals a la cita els geganters han plantat la geganta davant la parròquia de Santa Maria i a les primeres notes dels músics la geganta ha pres camí.

 

El destí d’ aquesta setmana ha estat el Parc d’ Es Freginal. Molts han  estat els que han  volgut acompanyar a s’ Avia Corema en el seu camí i també molts altres els que la han volgut esperar agafant lloc en el punt neuràlgic de cerimònia.

 

El “Gran Pepot” ho anunciava: Cada setmana li queden menys peus i és que tres en hi quedaven avui. Un cop més la democràcia, exercida pels més petits, ha decidit a ma alçada que aquesta setmana S’avia havia de perdre el peu que portava l’ espardenya catalana.

 

Un nou voluntari ha sortit d’ entre el públic, i tachaaaaaan... ja només li queden dos peus: la espardenya eivissenca i l’ avarca menorquina.

 

No han faltat els malabars del Gran Pepot ni tampoc el “moment caramel”.

 

Les poques gotes que han caigut durant la funció no han bastat per interrompre-la i el mestre de cerimònies ens ha emplaçat a tots fins el proper dissabte a la Plaça del Príncep on ja es decidirà quina haurà de ser la “Sabata Finalista”.

 

Com be avançaven la passada setmana ja tenim localitzades, a part de la nostre,  tres gegantes més que representen a s’ Avia Corema, totes tres de Terres Catalanes. Esperem per la setmana que ve ja poder publicar fotografies de les cosinetes catalanes de la nostre geganta.

 

Per conèixer la geganta S’ Avia Corema visita:  www.gegantsmao.menorca.es .

Sĺ Avia Corema, cada setmana mÚs lleugera

geganters-mao | 17 Marš, 2007 19:47

 

Avui dissabte la geganta S’ Avia Corema ha tornat a sortir al carrer, l’ objectiu: Perdre pes.

 

Ningú intenti seguir la dieta de S’ Avia Corema, que per perdre pes un dia va decidir que lo més efectiu seria perdre un peu cada setmana. L’ assumpte és que el ninot de l’ avia que representa les set setmanes d’ abstinència, un dia va prendre forma de geganta.  La figura igualment tindria set peus i cada dissabte matí de quaresma en perdria un, la geganta aniria més lleugera i pels geganters menys pes a portar i tots contents.

 

La sortida d’ avui matí estava programada a les 11’30 (un poc més prest de lo habitual doncs a les 13 hores la Plaça Constitució havia d’ estar ocupada per una manifestació). Tot i així la davallada de la geganta s’ ha fet esperar doncs havia a les escales de l’ ajuntament un grup de turistes de la tercera edat que tots ells i un per un han volgut fer-se la seva foto amb la geganta, per omplir l’ àlbum record de Menorca.

 

Finalment els geganters han baixat la geganta, el “Gran Pepot” a punt per la funció i els músics: S’ avia Corema peu petit, pixa a terra i caga a llit... .

 

L’ objectiu la Plaça Reial. El cercaviles ha estat curt, destacant que en l’ inici de la desfilada el vent ha fet demostrar-nos que el portador de gegants que e aquell moment estava carregant a la Corema és des de fa anys persona experta en conducció de figures gegantines i amb el carnet de primera.

 

La arribada a la Plaça Reial ha estat celebrada per tots els que havien preferit esperar la comitiva agafant un bon lloc a primera fila de l’ improvisat teatre a l’ aire lliure.

 

 Avui quedaran tres peus només.   

 

El Gran Pepot, que sap fer de tot i més, aquesta setmana ens ha fet “màgia”. La de coses que es poden fer amb una corda, mantenir-la vertical, deixar-la horitzontal i fins i tot fer-la aparèixer i desaparèixer davall de l’ abric d’ un voluntari del públic.

 

El moment més esperat ha estat el de la votació més divertida de la setmana, on no hi ha ni govern ni oposició, quin peu li hem de llevar aquesta setmana a s’ Avia Corema?

 

Cada setmana hi ha menys alternatives, i per dos vots de més ha guanyat que aquesta setmana la geganta perdés “l’ esclop”.

 

Un cop més l’ encarregat de l’ amputació ha estat un membre de la Colla de Geganters de Maó, destacant que aquesta setmana la geganta es movia molt com si no volgués que el jove fiqués les mans davall els faldons de la vella quaresma.

 

Un altre moment esperat ha estat el “moment caramel”, caramels per tothom i amb la cançoneta de s’ Avia Corema la comitiva a tornat cap a lloc.

 

Com a fet curiós podem adelantar la notícia de que hem localitzat per Terres Catalanes  tres gegantes que representen al mateix personatge que cada dissabte matí roda els carrers de Maó. Una és la que és propietat de la Unió Anelles de la Flama de Valls; la segona és la “Serra la Vella” d’ Ullastrell; i l’ altre la Vela Quaresma de l’ Esbart Dançaire de Rubí.

 

Esperem en pocs dies poder donar més detalls de les germanes catalanes de la nostre Avia Corema.

 

De moment podem avançar que el proper dissabte la geganta sortirà a l’ hora habitual, és a dir a les dotze de la Plaça Constitució i anirà al parc d’ Es Freginal a perdre el quint peu. Triarem entre l’ espardenya catalana, la eivissenca i la avarca menorquina. Una setmana tenim per pensar.

 

Per conèixer s’ Avia Corema visita:  www.gegantsmao.menorca.es

 

      

 

Sĺ Avia Corema, mira el cel i escolta el ventů

geganters-mao | 10 Marš, 2007 19:49

Avui dissabte s’ Avia Corema, en el camí que porta a pasqua, ha perdut el seu tercer peu.

 

L’ assumpte és que a les onze del matí s’ havia de decidir si, debut al fort vent que feia a l’ illa de Menorca, s’ havia de treure  s’ Avia Corema a ballar o si per primera vegada des de l’ arribada de la geganta, s’ havia de suspendre la seva presència per mor del temps.

 

Cal dir que portar un gegant no comporta una dificultat excessiva per qualsevol persona que en tingui un poc d’ experiència, però que si  l’equilibri d’ una figura de quatre metres d’ alçada es veu amenaçat per la tramuntana, la sortida de la geganta es podia convertir fins i tot en un perill, per la persona que l’ ha d’ intentar maniobrar i pel públic.

 

La decisió va ser que no però si, o el que és el mateix que si però no. És a dir que la música sonaria, el Gran Pepot faria igualment de mestre de cerimònies i els fillets votarien quin peu havia de perdre la geganta, però tot això sense davallar la figura dels balcons de l’ Ajuntament.

Així és que puntual al calendari, a les dotze del migdia ha sonat la música, i amb la porxada de l’ ajuntament plena de fillets i no tan fillets, sense balxiar les escales de “La Sala” la geganta ha perdut el seu tercer peu.

L ‘espai era reduït però hi hem cabut tots. Els geganters no ha fet falta que s’ estrenyessin les faixes, els músics han sonat la popular canso que porta el mateix nom que la geganta i El Gran Pepot ha fet arribada davant el públic que ja l’ esperava. 

-         quants de peus li queden a la geganta?

-         Uuuun, dooos, treees, quatre i ciiinc.

-         Molt be, i quin li tenim que llevar avui? L’ espardenya? La sabata de sevillana?

-         Votem, qui vol que li lleven l’ espardenya? Qui vol que li lleven la sabata de sevillana?

-         Ha guanyat que li lleven la sabata de sevillana, un voluntari d’ entre el públic.

-         i... tatatatachan... ja tenim llevat el tercer peu.

-         I ara contem quants de peus li queden a la geganta?

-         Uuun, dooos, treees i quatreeeee.

-         Molt be.

-         I ara: el momento caramelo “caramels per tothoooom”.

 DSCF0695.JPG, 58 KB   

 

Ai s’ avia, s’ avia, que ja no teniu edat per sortir al carrer amb el vent que fa...

 

O com diu la canso:

 

Mira el cel i escolta el vent

Que de Menorca t’ Arriba

I te dirà si la corema

Sortira o no sortira...

 

Lo dit, que el proper dissabte, que segur que tornarà a fer un bon sol (sol solet, vine’m a veure, vine’m a veure, sol solet...) ens trobem tots a les dotze del migdia a les escales de l’ Ajuntament que tornarem a veure sortir a s’ Avia Corema, que anirà fins la Plaça Reial a perdre el quart peu.

 

Quin peu a de perdre el proper dissabte dia 17 de març: L’ esclop, l’ abarca, la eivissenca o l’ espardenya catalana?.

 

 Per conèixer s’ Avia Corema visita també  www.gegantsmao.menorca.es .

S' Avia Corema omple el centre de Maˇ.

geganters-mao | 03 Marš, 2007 19:13

Aquest Matí la geganta S’ Avia Corema ha tornat ser el reclam per omplir de gent els carrers del centre de Maó. 

Poc abans de les dotze del migdia eren molts els que esperaven al Pla de la Parròquia a que arribessin els geganters, obrissin les portes de l’ Ajuntament i  davallessin la geganta a la plaça.

El ritual una setmana més s’ ha complert i puntuals al programa, els músics han entonat les notes de la popular cançoneta, i s’ Avia Corema ha enfilat cap a la plaça Bastió. Molta ha estat la gent que ha volgut acompanyar la geganta fins el punt neuràlgic de la cerimònia, molts han estat també els que ja havien agafat lloc a la plaça de destí i esperaven l’ arribada de la comitiva.

Entre els que esperaven hi havia “El Gran Pepot”, que fent us de les seves arts amb els malabars i la seva facilitat per engrescar al públic infantil ja s’ havia encarregat de tenir al públic ben predisposat per l’ important acte que havia de tenir lloc. 

Ha sonat la música, la geganta ha ballat, algunes demostracions de destresa amb el maneig d’ una granera aguantant-la amb un sol dit i El Gran Pepot ha anunciat l’ arribada del moment principal. 

En Joan Fullana li lleva es segon peu, es que du sa bamba.

Els fillets han votat quin peu havia que llevar-li aquesta setmana a la geganta i la votació (per majoria absoluta) s’ ha decantat pel peu que portava la bamba. Aquesta setmana s’ ha demanat un voluntari d’ entre el grup de Geganters de Maó, encarregats de portar la geganta i ha estat un dels seus membres que, s’ ha acotat, ha mirat de fer-ho amb dolçor per no fer mal a una senyora tan gran i... tachaaaaan “a S’Avia Corema ja sols li queden cinc peus”. 

Ha tornat a sonar la música i de nou cap a la Plaça Constitució. La cerimònia ha durat poc més de mitja hora i la geganta de nou al seu lloc. 

La setmana que ve la comitiva, puntual com cada dissabte, tornarà a agafar camí, en aquesta ocasió per anar a la Plaça Colon on: Quin peu perdrà l’ Avia?, el que porta la Abarca?, el que porta la sabata de ballar sevillanes? Set dies queden. 

Per conèixer S’ Avia Corema visita:  www.gegantsmao.menorca.es   

La Colcada dels Premis Ramon Llull

geganters-mao | 03 Marš, 2007 08:00

 El passat dimecres 28 de febrer el Grup de Diables de Maó va estar a la ciutat de Palma prenent part en la colcada dels Premis Ramón Llull. 

No era aquesta la primera vegada que el grup menorquí era requerit  per presentar el seu espectacle de foc, espurnes i soroll a l' illa veïna, com a precedents tenin actuacions  durant el popular “Dijous bo” d’ Inca,  o les festes de Sant Antoni d’ Alcudia. 

En qualsevol cas l’ actuació del passat dimecres va representar una fita important en l’ entitat de foc, doncs no sols va ser un dels dos grups que corrien amb la responsabilitat de representar a la nostre Illa, si no que van compartir cartell amb grups de prou renom com podien ser per possar un exemple  “ Els Comediants”. 

En el programa que anunciava la gran colcada, la que havia de continuar al carrer la celebració de l’ entrega dels Premis Ramón Llull, ja hi figurava quina era la filosofia que es va voler plasmar durant la desfilada.

 L’ acte que amb motiu dels premis Ramon Llull, organitza el Govern de les Illes Balears, pretén en el seu caire més lúdic ser un homenatge a la festa dels nostres pobles, un marc on ens poguem reconèixer com a societat i en darrer terme mostra l’ importantsisim patrimoni cultural que hem creat a través dels segles. 

La cavalcada va ser de gran importància, amb més de 700 participants, entre els que hi prengueren part els Tamborers de la Sala, de Palma (recentment recuperats), la policia local a cavall, el grup Els Comediants, gran nombre de gegants i cap-grossos, bandes de música, xeremiers, grups folklòrics i destacant com sempre que participen en algun acte d’ aquestes característiques els Cavalls de Menorca. 

En la part de la desfilada dedicada als dimonis, els maonesos no ho van fer sols, doncs va compartir carrer amb els Dimonis de Sa Vinyola de Bunyola, Els Mals Esperits d’ Eivissa, els Dimonis D’ Arrels de la Vall de Mancor, Dimonis de Sa Pedrera de Muro, Dimonis d’ Albopàs de Sa Pobla, Boc de sa Vilanova d’ Esporles, Ca de Bou de Pollença i els Dimonis d’ Hiachat de Santa Margalida. 

     

Cal recalcar que si be els dimonis des de molt antic ja formaven part de les antigues processons del Corpus de moltes ciutats de la cristiandat, dansant i llençant espurnes, el fet de que aquests es reconvertissin en actors purament lúdics i s’ allunyessin del seu originari paper dins les processons, data de principis dels anys vuitanta del passat segle XX. 

La ciutat de Barcelona va ser la que fa quasi tres dècades va crear la paraula correfocs i paral·lelament serien molts els pobles del mediterrani que van veure nàixer els dimonis que, ja no dansaven amb una coreografía concreta com un entremès del Corpus, si no com una representació festiva de la significació del foc i les espurnes en el marc del nostre mar comú. 

A l’ any 1984 Maó ja contemplava i participava en els correfocs fets per dimonis Menorquins, la Colla de Diables que fa pocs dies va representar amb orgull la ciutat que els acull data de l’ any 1998. 

Compta l’ entitat amb una trentena de membres, quasi tots ells també membres del grup de Geganters de Maó, que va ser l’ entitat impulsora del grup de foc. Entre els membres hi figuren els dimonis sonadors de timbal, els portadors de les maces i els tridents i també els portadors de drac “Cap de Fiblo”, el que durant les actuacions no atura de llençar foc pels queixals. 

Per conèixer als diables de Maó visita també:  www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS