Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

En MartÝ i na MarÝa, el Menorca BÓsquet, Sant Jordi i la pluja

geganters-mao | 29 Abril, 2007 14:45

Aquest cap de setmana, amb motiu de la celebració de la diada de Sant Jordi, organitzada pel Casal Català de Menorca, els geganters maonesos vam donar per inaugurada la temporada de gegants primavera-estiu 2007.

 

El dissabte capvespre la convocatòria va ser a la Plaça Pere Camps d’ Es Mercadal. Els participants la cobla del Col·legi Pare Manyanet de Reus, l’ Agrupació Sardanista Maig de Barcelona, els propis balladors del Casal Català de l’ illa i els gegants d’ es Mercadal, és a dir en Martí i na Maria, portats per la seva colla gegantera que no és altre que la que també fa ballar als gegants de Maó.

 

Uns que no estaven en el programa, però si en alguns transistors portats pels propis geganters, van ser els jugadors del Menorca Bàsquet, que un cap de setmana més lluitava per la seva permanència en la lliga ACB.

 

Els balladors a punt i la festa començar amb el galop de fantasia (a l’ hora que l’ equip de bàsquet menorquí perdia de 12 punts), acte seguit es van anar intercalant les sardanes amb els balls de gegants (mentre el nostre equip remuntava en el marcador). Cal remarcar com el moment més emocionant el darrer ball de germanor en que sardanistes i gegants ballaren tots junts la sardana “La Santa Espina”.

 

 

 

La festa va resultar com cada any una bona ocasió per passar-ho be, a l’ hora que oferir un espectacle al poble únicament possible una vegada a l’ any. Ja va ser després de la cloenda i amb els gegants a cobert que van arribar les notícies de que havíem guanyat de quatre punts.

 

El diumenge al matí la trobada va ser a la Plaça Explanada de Maó, els convocats els mateixos, amb la novetat de que els gegants van ser els de la ciutat amfitriona: En Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i el nan en Miquelet es Salero.

 

L’ inici va ser poc més o menys el mateix del dia abans, tot i que un cel ben negre amenaçava el final. La cobla va sonar, van ser alguns membres del públic i també alguns dels geganters els que es van voler afegir a les rotllanes fent la festa més gran. Igualment van sonar els grallers i els gegants van ballar. Cal destacar del repertori dels geganters músics l’ interpretació d’ algunes tonades populars menorquines i també d’ algun tema compost per membres del propi grup.

    

Tot això va ser fins que va succeir el que es veia venir, que en un dels balls dels gegants les poques gotes aïllades es van convertir en pluja intensa i es va donar la festa per acabada.

 

Tot i així la trobada sardanista del Casal Català de Menorca ja fa alguns anys que es ve celebrant i és una bona oportunitat pels catalans residents a l’ illa de poder gaudir d’ una festa feta a la seva mida. També és oportunitat pels geganters per començar a exercitar les espatlles davant l’ imminent temporada 2007-2008.

 

Visita també www.gegantsmao.menorca.es

    

Per Sant Jordi comencem la temporada de gegants

geganters-mao | 24 Abril, 2007 10:28

 

Ahir, dia 23 d’ abril, els geganters vam participar un any més de la fira del llibre de Sant Jordi.

 

Com ve sent costum en dia tan senyalat, les llibreries i entitats ciutadanes van sortir al carrer per oferir als vianants el llibre que pogués resultar més idoni per regalar a la parella, per “consum propi” i a vegades, per tal de poder participar de la tradició, per omplir la prestatgeria. Els geganters entre altres articles relacionats amb els gegants vam tenir exposat el llibre amb la història dels gegants “en Tomeu i na Guida” i també revistes especialitzades en el tema gegants.

 

Hi va haver qui va voler les samarretes d’ en Tomeu i na Guida i d’ en Miquelet es Salero, altres van voler els pins dels gegant per lluir a la solapa com si d’ una medalla es tractés i els nombrosos col·legis que van passejar els fillets per la fira es van poder emportar alguns exemplars de la revista “Gegants” (editada per l’ Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya) i també un grapat de punts de llibre amb l’ imatge dels gegants, en aquest cas l’ idea no era altre que ajudar als més petits a afeccionar-se a la lectura.

 

Un dia on no hi va faltar el sol propi del més d’ abril, els venedors de les roses de sant Jordi, ni tampoc les geganteres que es van quedar sense ningú que lis regalés la rosa (algunes si van tenir sort).

 

Per aquest cap de setmana, continuant amb els actes de la diada de Sant Jordi, el Casal Català de Menorca organitza la tradicional ballada de sardanes.

 

Des de fa més d’ una dècada els gegants participen en la ballada i s’ intercalen les ballades de sardanes amb les d’ en Tomeu i na Guida.

 

Les ballades es faran el dissabte dia 29 d’ abril al matí a Ciutadella (tot i que en aquest cas no hi participaràn els gegants), el mateix dissabte a les 19 hores a la Plaça Pare Camps d’ es Mercadal (on els gegants que ballaran seran en Martí i na Maria del poble amfitrió) i el diumenge 29 a la Plaça Explanada de Maó on a la Cobla Pare Manyanet de Reus, l’ Agrupació Sardanista Maig de Barcelona i la pròpia agrupació sardanista del Casal Català de Menorca s’ els afegiran els gegants en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i el Nan en Miquelet es Salero.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

 

Sant Jordi i la fira del llibre

geganters-mao | 13 Abril, 2007 15:58

 

Des de fa algunes dècades s’ ha popularitzat a l’ illa de Menorca la celebració al carrer de la diada de Sant Jordi organitzant en els diferents pobles la fira del llibre.

 

En el cas de Maó, la fira s’ emmarca entre els carrers Nou i Arravaleta. Hi participen la pràctica totalitat dels llibreters de la ciutat, oferint tots ells els llibres que sempre es venen, però també aprofitant per presentar les novetats del moment, havent cada any algun llibre en concret que destaca per ser el més venut durant el Sant Jordi, que moltes vegades sol ser el rècord de ventes de l’ any.

 

Juntament amb els llibreters també s’ instal·len les taules d’ un bon grapat d’ entitats cíviques i culturals, que ofereixen al públic les publicacions que fan referència al seu motiu de ser. És el cas del Grup de Geganters de Maó.

 

Va ser a l’ any 2002 que els gegants de Maó van ser protagonistes d’ un llibre, escrit per un dels mateixos membres de l’ entitat, un treball que narra els més de setanta anys dels gegants en Tomeu i na Guida entre els maonesos. “En Tomeu i na Guida. Una història gegant”, de Miquel Villalonga,  parla de l’ inici de la tradició dels gegants a la nostre illa, de l’ arribada de la gran parella, les festes on han participat durant les set dècades, com aquestes han evolucionat i com també ho ha fet la ciutat que un dia els va acollir.

 

A la paradeta dels geganters, juntament amb el llibre dels gegants, també hi podrem trobar revistes especialitzades del tema i material divers com poden ser pins, punts de llibre i  samarretes amb l’ imatge d’ en Tomeu i na Guida i també d’ en Miquelet es Salero.

 

La fira del llibre tindrà lloc el proper dia 23 d’ abril i les entitats i llibreters estaran al carrer des de primeres hores del matí i fins fosquejar.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Fins l'any que ve, S'Avia Corema !!!!

geganters-mao | 05 Abril, 2007 16:44

Ja està, ja s'ha acabat. S'Avia Corema ha perdut tots els seus peus, i no tornarà a sortir fins l'any que ve.Ahir capvespre va ser la festa de comiat de S'Avia Corema, i ni el mal temps va poder deslluïr l'acte que va ser multitudinari com ho ha estat cada dissabte del darrer mes i mig. Amb bon criteri, l'Ajuntament va decidir traslladar la festa de la Plaça Conquesta, on s'havia programat inicialment i on es va cel·lebrar els dos darrers anys, a l'interior del pavelló del C.D. Alcazar, en previsió de que fes mal temps, i així va ser. Va ploure tot el capvespre, pero això no va impedir l'assistència massiva de públic que volia dir adeu a S'Avia Corema. La geganta va ser traslladada al pavelló poc passat el migdia, i hi va haver de passar la nit degut a la pluja.

Poc passades les 18:00 hores la geganta va fer una passejada per la pista del pavelló, acompanyada dels músics que cada setmana han amenitzat les sortides amb la seva tonada interpretada en directe. Després, el Gran Pepot va exercir de mestre de cerimònies, presentant davant el públic assitent un divertit espectacle de jocs malabars. I a les 19:00 hores va arribar el moment més esperat per tots, en que s'Avia Corema va perdre el darrer peu que li quedava, no sense dificultats per part del geganter que li va treure, ja que semblava que s'Avia Corema es resistia a perdre aquest darrer peu, sabedora de que allò representava el final de les seves actuacions d'enguany, i que no tornaria a veure els fillets i filletes que l'han acompanyada cada setmana fins l'any que ve. A continuació, els incombustibles Pinyeta Pinyol van iniciar els seus cantics amb els que van aconseguir que tothom, petits i grans, i la mateixa s'Avia Corema, sortissin a ballar al mig de la pista.

 

   DSCF0736.JPG, 65 KB

Just després de treure-li el peu a la geganta, el batlle de Maó, Artur Bagur, acompanyat pels representants de la regiduria de cultura i festes, van obsequiar a totes les persones que han participat en les diferents edicions de les sortides de s'Avia Corema amb una simpàtica reproducció de la geganta feta amb paper i pasta de modelar, amb la sorpresa d'una d'aquestes figures, un poc diferent a les altres, entregada a Cristina Garriga, regidora de festes i imipulsora del projecte de la geganta s’Avia Corema.  

Durant tot el temps que va durar l’espectacle, els membres de la Colla de Geganters de Maó van repartir entre el públic trossos de coca i gots de xocolati. No sabem quanta gent va venir a la festa, pero sí sabem que les 600 porcions de coca es van esgotar, fet que demostra l’èxit de la convocatoria, tot i la pluja.

Ara la geganta s’Avia Corema ja descansa al local de la Colla de Geganters de Maó, on esperarà impacient a la propera sortida, pero els geganters no descansen, i ja estan preparant l’inici de la temporada, que es presenta intensa, com cada any. Us tindrem informats.

visiteu també: www.gegantsmao.menorca.es .

NomÚs queda un peu !!!

geganters-mao | 01 Abril, 2007 16:40

Ahir dissabte, puntual a la seva cita com cada setmana, S'Avia Corema va baixar del balcó de s'Ajuntament per anar a fer una volteta per Maó, amb la certesa de que, en tornar, li faltaria un peu, i així va ser.

A les dotze del migdia la comitiva formada pel Gran Pepot, S'Avia Corema amb els seus inseparables geganters, i els músics, va iniciar el recorregut que l'havia de dur a la Plaça del Príncep, on un nombros grup de gent ja esperava la seva arribada. Feia una mica de vent i els geganters van haver-se d'esforçar per no perdre l'equilibri, pero res no va impedir arribar a la plaça sense problemes.

Un cop arribats, el Gran Pepot va agafar el protagonisme, engrescant als mes petits (i també una mica als no tant petits) amb les seves habilitats, aquesta vegada sobre un monocicle, amb el que va fer moure's a tothom que no volia ser trepitjat, ja que (només aparentment) no el controlava gaire i va passar enmig del públic amb aquell curios vehicle d'una sola roda.

 

 Penúltima setmana i anem a sa plaça Príncep per llevar-li a s'Àvia es sisè peu.

I va arribar l'hora de treure el sisè peu de s'avia. Nova votació, amb empat incluit, i decisió final molt ajustada: el públic va decidir que s'Avia Corema havia de perdre l'espardenya eivissenca, que va ser retirada per un dels geganters. I tot seguit, el ja famos "momento caramelo", molt esperat pel fillets i filletes que cada setmana acudeixen a la trobada.

I ja esteim apunt d'acabar. De fet, ja no tornarem a sortir els dissabtes fins l'any que ve, ja que el darrer peu que li queda a S'Avia Corema, l'avarca menorquina, el perdrà el proper dimecres 4 d'abril a la festa que tindrà lloc, a partir de les 18:00 a la Plaça de la Conquesta, festa en la que hi haurà actuacions del Gran Pepot i Pinyeta Pinyol, i coca i xocolati per tothom que en vulgui. Allà perdrà s'avia el darrer peu d'aquest any, i tornarà al seu lloc habitual de repòs fins l'any que ve.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS