Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els gegants es posen guapos

geganters-mao | 26 Maig, 2007 09:49

Si be es cent que el grup de geganters de Maó manté l’ activitat durant els dotze mesos de l’ any, els músics assagen setmanalment, tots els divendres es reuneix l’ executiva per dissenyar el dia a dia..., és amb l’ arribada de l’estiu que a la seu de l’ entitat gegantera es nota un augment en l’ activitat. 

Els gegants, com a elements de les festes patronals, un cop acabada la temporada d’ estiu marxen a casa seva a fer una llarga hivernada (la excepció és s’ Avia Corema, que com a geganta que ha de sortir durant l’ hivern aprofita l’ estiu per descansar). Però veient apropar-se l’ inici de la gira que els ha de portar per la majoria de les festes patronals de l’ illa, obren els ulls, fan els estiraments i comencen a posar-se guapos.

 

Els encarregats de fer que les figures estiguin a punt, lluint com lis correspon, són un grup de membres de l’ entitat gegantera que a l’ hora que porten els gegants, també s’ han especialitzat en el seu manteniment.

 

No és estrany que en el transcurs, per exemple d’ unes festes de la Mare de déu de Gràcia, en el moment de davallar els gegants de l’ Ajuntament, en el transcurs dels passacarrers, o en algun desplaçament, puguin sofrir alguna fregada en la pintura o petit copet. Més greu sol ser quan, afortunadament de manera molt més ocasional, per efectes del vent o pèrdua d’ equilibri del seu portador el gegant pot haver caigut a terra patint greus desperfectes.

 

En el primer dels casos la feina dels “cirurgians” no passa d’ aplicar un poc de pasta o pintura en la rascada. En el segon supost es te que fer un estudi seriós dels danys ocasionats, valorar quina pot ser la millor manera d’ intervenir i sobre tot fer-ho amb tot el pes de l’ experiència, amb un ple coneixement de les tècniques i amb la responsabilitat d’ estar intervenint, en el cas dels gegants en Tomeu i na Guida, a dues figures d’ un valor històric de més de setanta anys d’ antiguitat.

 

El grup de manteniment el formen les mateixes persones que des de fa més d’ una dècada estan fent el manteniment d’ en Tomeu i na Guida i els mateixos que a l’ any 2000 van crear el nan “en Miquelet es Salero”. El grup no és tancat doncs amb el pas dels anys han ingressat en l’ entitat persones que ja havien estudiat en escoles artístiques i altres que a força de fer d’ aprenent estan aprenent les tècniques.

 

Aquest any als nostres gegants no els farà falta més que la rutinària posta a punt i els primers en passar pels “camerins” han estat els gegantons en Pere i na Gràcia. Les dues figures propietat del Casal de Gent Gran del Camí d’ Es Castell de Maó, ja estan damunt la taula i per una banda s’ els està repassant la pintura (aplicada fa una dècada), reafirmant parts que pel pas dels anys podrien perdre consistència, com és el cas dels braços  i repàs general de tota l’ estructura de fusta.

 

           

No cal dir que evidentment els vestits dels gegants també s’ han de portar a rentar almenys una vegada a l’ any i que la millor època per fer-ho és precisament ara, quan els grans personatges, un cop fets els badalls i els estirament de qui desperta de l’ hivernament, han d’ obrir l’ armari i vestir-se ben elegants per anar a ballar.

 

Visita també www.gegantsmao.menorca.es

    

Els gegants amb el Menorca BÓsquet

geganters-mao | 14 Maig, 2007 19:54

Ahir fosquet va tenir lloc a la Plaça Constitució de Maó la celebració de la segona permanència del Menorca Bàsquet en la lliga ACB.

 

Per segon any consecutiu, milers de menorquins van omplir la plaça, per victorejar l’ equip que un dia va fer que la nostre illa fos també coneguda per tenir un dels millors equips de bàsquet de l’ estat. Un any més l’ equip menorquí va demostrar i mantenir la categoria i un cop acabada la lliga tocava la celebració.

 

Els jugadors i el quadre tècnic encara estaven per arribar a la plaça constitució mentre els gegants ja ballaven entre els milers de menorquins que l’ omplien de gom a gom. En Tomeu i na Guida sols recordaven una plaça tan plena en el dia del pregó de festes i és que just ho semblava. No hi va faltar el gegant olímpic, lluint una samarreta de l’ equip i fins i tot van ser convidats a compartir la festa els gegants de la petita vila de Llucmaçanes.

  

Els balcons de l’ ajuntament ja estaven a punt per el “pregó” d’ una festa que havia congregat a menorquins arribats de tots els pobles. Certament era festa major doncs un cop els gegants van deixar la plaça i els protagonistes de la nit ja eren a la vista del públic fins i tot va fer aparició un caixer de Sa Colcada que, muntat en el seu cavall, lis va fer entrega de la bandera de Menorca, com si el replec estès a punt de començar.

 

Cal dir que la presència d’ En Tomeu i na Guida en dita celebració forma part de les poques excepcions en que es deixen veure els gegants de la ciutat, gairebé únicament visibles durant la nostre festa major o pot ser participant en les d’ altres pobles fent la representació de la nostre ciutat. En tot cas, un fet que ha unit a tota l’ illa en un sol clam i ha passejat el nom de Menorca per tot espanya, ben valia els gegants.

 

 

   

 

En el cas del Gegant Olímpic paradoxalment ja va ser creat amb l’ intenció de que participés en els més grans fastos esportius, és a dir que forma part d’ una col·lecció de 24 figures iguales creades per participar en la inauguració de les olimpíades de Barcelona 92.

 

Com era obligat en la festa els jugadors i el tècnic de l’ equip van haver de saludar repetides vegades al públic que els demanava, no van firmar més autògraf per que dues mans tenien i com sol succeir durant tots els partits a l’ estadi, no fa faltar el cant de una cançó que, per ser popular a tota l’ illa moltes estones fa d’ himne de la afició, estem parlant de la havanera “un Senyor damunt un ruc”.

 

Les celebracions continuaran alguns dies més. Els gegants però, ja son a dormir, o més ben dit fan un “xubec”, per que d’ aquí poc arriba l’ estiu i Sant Martí, Sant Jaume, Sant Gaietà... .

 

Visita també www.gegantsmao.menorca.es .

els gegants de Balears a la xarxa

geganters-mao | 09 Maig, 2007 19:16

 

benvolguts amics dels gegants i la cultura popular en general, us informem que el portal web dels gegants de Balears ja és una realitat.

sols heu d' entrar a www.gegantsdebalear.org i podreu conèixer els gegants de les illes i les seves activitats.

us recordem que com de costum ens podeu trobar també a www.gegantsmao.menorca.es

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS