Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Dimonis, en la nit de Sant Joan cremem els mals esperits

geganters-mao | 24 Juny, 2007 08:30

Dimonis, en la nit de Sant Joan cremem els mals esperits

 

Un any més van ser el Grup de Diables de Maó  els encarregats de portar a terme la cerimònia d’ encesa de la tradiconal foguera de Sant Joan, plantada al parc d’ Es Freginal.

 

Des de mitjan capvespre, el parc era ja una festa, amb diferents espectacles infantils, canyes verdes i els buixots que presidien el fester, esperant l’ arribada de la fosca i amb aquesta el foc que els havia de consumir.

 

Mentre, al local de l’ entitat de foc els dimonis ja preparaven els tridents, els timbals, es començaven a empassar els vestits i començaven a fer camí cap el parc. L’ objectiu “cremar l’ hivern dins la foguera de Sant Joan”.

És així que amb un parc ple d’ un públic que ja demanava l’ inici de l’ espectacle, poc abans de les deu de la nit van esclatar els primers petards, van començar a córrer les “carretilles” i es van sentir els sons dels timbals, en un correfocs que no presagiava en absolut quina podia ser la continuació de la trama i quin podia ser el seu final.

   

 

És així que al cap d’ uns minuts d’ escampar espurnes, el dimonió major, rei de les tenebres, amb poder suficient per ordenar l’ arribada de l’estiu i la crema de l’ hivern dins el fester, donava ordre a la seva comitiva d’  iniciar la processó de dimonis en direcció a la foguera.

 

Les coses més sencilles a vegades es poden complicar i és així que un cop el governant dels dimonis, sobre una tarima, ordenava l’ encesa de la foguera, un dels buixots del fester va “cobrar vida” resistint-se a patir un final víctima de les flames.

 

Per espai de deu o quinze minuts el dimoni i el buixot van haver de mantenir un combat dialèctic, per saber qui era més poderós, qui havia de cremar o qui havia de marxar sense encendre la foguera. Però com en la nit de Sant Joan tot és possible, sorprenentment els dos personatges van ser capaços de trobar les coses que els podien fer amics i posades damunt la balança van decidir que tots dos junts i agafats de la ma el que havien de cremar dins el fester de Sant Joan havien de ser els mals esperits.

  

 

Tracte fet i amics serem

Però encara me queda una reflexió

Que un cop s’ ens acabi la ballera

Si surt fillet el batejarem

I li posarem de nom tardor

I si és filleta que es digui primavera

 

Però abam, que aquesta nit no pot acabar

Sense honorar la tradició ancestral

Que no hem de deixar els assumptes mal aclarits

I és que el fester igualment te que cremar

Llavonces, dimonis, que soni fort el timbal

I en la nit de Sant Joan cremem els mals esperits

 

 

Va ser aquest el nou espectacle “pirotetral” creat per la Colla de Diables de Maó, amb guió i direcció propis i amb l’ objectiu de fer l’ encesa de la tradicional foguera el màxim de solemne, a l’ hora que afegir-hi una trama teatral per acabar de brodar el moment. En total van ser una tentena els dimonis que van participar en l’ espectacle, més els  actors Jordi Perez i Verónica Melia que van encarnar respectivament els papers de Dimoni major i el de buixot. 

   

Aquesta mena d’ espectacles, en que els correfocs gaudeixen d’ una trama teatral, per la  preparació i infrastructura que precisen sols es solen fer durant la nit de Sant Joan, per lo que ens queda un any per pensar quina l’ hem de fer l’ any que ve.

 

Però com que la foguera ja cremava amb totes, i recollir el material i portar-lo de nou a la seu es va poder fer amb poc temps, havia que aprofitar la nit, que com és sabut és la més curta de l’ any. I com que per Sant Joan tot és possible fins i tot els més ferotges dimonis van acabar la nit purificant els seus esperits dins les aigües de la platja en la nit més màgica de l’ any.

visita també www.gegantsmao.menorca.es

No me l' encendrÓs!

geganters-mao | 18 Juny, 2007 20:37

Dissabte 23 de juny al parc d’ Es Freginal, espectacle “Piroteatral” amb els Diables de Maó. 

Com ja us havíem anunciat el proper dissabte els dimonis de la ciutat estrenaran l’ espectacle “No me l’ encendràs”. En dita representació hi prendran part els mateixos dimonis i els actors Jordi Perez i Veronica Melia; tots junts en una mateixa trama.

Els assajos de la funció prosperen a un ritme més que il·lusionant. Mentre a la seu de l’ entitat de foc ja s’ estan ultimant diversos preparatius, com pot ser la posta a punt del Drac “Cap de Fibló” (el que ha de llençar foc pels queixals) i que després de diferents “ferides de guerra” toca I.T.V. També s’ han contractat per l’ ocasió dos mil vats de so amb els que cobrir l’ espectacle que ha d’ il·luminar  la nit més màgica de l’ any.

El  Correfocs i la trama començaràn just a les deu de la nit, que és quan comença a fosquejar i per lo tant la festa del foc cobra vistositat. Com no podria ser d’ altre manera en dia tan senyalat finalitzarà un cop la tradicional foguera de Sant Joan estigui encesa.

 

Per més informació visita també www.gegantsmao.menorca.es

 

Els gegants de Maˇ visiten Vinar˛s

geganters-mao | 17 Juny, 2007 17:47

Els gegants de Maó visiten Vinaròs 

El proper dissabte dia 30 de juny els gegants de la Ciutat de Maó estaran presents a la “Trobada Gegantera Vinaròs 2007”.

Un cop més en Tomeu i na Guida faran d’ ambaixadors culturals de la nostre ciutat. És així que quan unes figures d’ imatgeria popular esdevenen en icona d’ una ciutat i en un dels símbols de la seva cultura, la seva tasca és, entre altres, representativa de la població que els posseeix física i històricament. És així que el proper dia 30 Maó estarà representada a la ciutat valenciana.

 

Cal dir que s’ ha acostumat que l’ arribada de gegants convidats a les festes d’ una població, es faci tipus intercanvi. En aquesta ocasió els gegants menorquins tornaran la convidada als Tio Gori i la Tia Caballera, als anomenats “Gegants vells” i també als sis cap-grossos que van visitar les festes de Gràcia 2006.

 

En total seran vint i una poblacions les que arribaran a Vinaròs per participar en la trobada. Les figures que desfilaran seran les de: Xerta, Sant Joan de l’ Horta, Amposta, Breda, Tortosa, Alcanar, Salou, Prat de Llobregat, Maó, Fraga, Ulldecona, Vila-Real, Andorra la Vella, La Riba, Esplugues de Llobregat, La Ràpita, Peníscola, Benicarló, Benicàssim, Sant Just Desvern i evidentment els amfitrions de Vinaròs. 

És d’ observar que un cop a la població valenciana els nostres gegants també es retrobaran amb vells amics que ja havien visitat l’ illa de Menorca en anys anteriors, aquests seràn els gegants d’ Ulldecona, Andorra la Vella i Esplugues de Llobregat. Per una altre banda les nostres figures serà la primera vegada que visitin terres valencianes.

 

A52 foto familia 2006 .JPG, 61 KB    A34 es 4 gegants de Vinaros .JPG, 48 KB

 

A les 12 del migdia tendra lloc la plantada de totes les figures (exposició on els gegants estan immòbils, per poder ser observats pels visitats a la mostra) i un cop fet el dinar de germanor dels geganters, a les 18 hores, sortirà el cercavila a recórrer alguns dels carrers de la població.

 

Està previst que a les 19 hores la desfilada hagi arribat a lloc, per donar inici als darrers balls conjunts de totes les figures. Cal dir que s’ acostuma que  un cop ajuntades totes les figures en un sol ball, els músics portats per cada una de les agrupacions geganteres també formin un sol grup, interpretant tots junts peces comuns del repertori festiu, com cal imaginar el soroll produït per pot ser “centenars de gralles i timbals sonant a l’ hora” estalvia haver d’ apagar el mòbil per poder escoltar tan sorollós concert.

 

Com els gegants sense els seus portadors poc ballarien, una vintena de geganters de la ciutat es desplaçaran fins a terres valencianes per poder ballar a en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i també per aportar el suport musical a les seves ballades.

 

Cal dir també que com durant les trobades són molts els portadors de gegants a acomodar, habitualment els allotjaments s’ improvisen en algun alberg pavelló esportiu o fins i tot alguna escola. També cal ressaltar que com els gegants serien mals de fer cabre en un avió, aquests i els seus portadors acostumen a desplaçar-se en vaixell, les figures en la bodega i els geganters en la coberta planificant l’ actuació o fins i tot oferint als companys de trajecte algun que altre concert de gralla.

 

Per més informació sobre la trobada de Vinaròs i els gegants de Maó es pot visitar: www.nanosigegants.org i també www.gegantsmao.menorca.es .

    

Els Diables de Maˇ a punt per a Sant Joan

geganters-mao | 06 Juny, 2007 19:17

Als locals del grup de Diables de Maó ja han començat els assajos per a la funció de la nit del vint i tres de juny. 

Des de fa alguns anys els dimonis maonesos acostumen a acompanyar la tradicional encesa del fester de Sant Joan amb una mena d’ espectacles on al tradicional correfocs s’ hi afegeixen personatges teatrals que, sota guió i direcció dels propis dimonis, representen la seva trama immersos dins la festa del foc. Són els espectacles que des de la entitat maonesa han batejat amb el nom d’ “espectacles piroteatrals”.  

    

La nit de Sant Joan de l’ any 2001 seria la primera en que el correfocs va comptar amb guió, director escènic, focos i microfonía. Ben va valer la pena doncs al parc d’ Es Freginal de Maó, durant el transcurs del correfocs, mentre sonaven les notes del “Carmina Burana” va fer-hi aparició una impressionant limousina de onze metres de llarg, de la que sota estora vermella va baixar-hi la regna de les tenebres, la dimonieta major, la que va ordenar l’ esclat del castell de focs d’ artifici i la cerimònia d’ encesa del fester.

Al dia següent la premsa menorquina destacava l’espectacularitat de la posa en escena. El fet faria que pel Sant Joan de l’ any 2002 els dimonis ja tinguessin a punt l’ espectacle “Glossafocs”, en que dos glossadors menorquins, caracteritzats com el dimoni rei de l’ estiu i el dimoni rei de l’hivern, van entaular un peculiar combat de glossadors en que el tema central del debat seria quina de les dues estacions guanyaria i quina cremaria dins el fester. Evidentment va guanyar l’estiu i un cop més les flames van cremar tot lo caduc i que ja no ens havia de fer falta per l’ estació que estava arribant. 

Altres espectacles a destacar van ser el de l’ any 2005, que sota el títol “1605, del seu nom no m’ en vull enrecordar” l’ immortal quixot i seu inseparable amic Sancho Panza van irrompre en el correfocs per reivindicar la utopia i desmentir per sempre més que els llibres puguin portar-nos a la locura. El Quixot va entrar muntant un “Quat” i el seu acompanyant ho va fer caracteritzat de punkie. La utopia va guanyar i els dimonis aquesta vegada, en lloc de cremar els llibres, el que van llençar a la foguera va ser la incultura... font de tota locura... 

 

(...) I a n’ açò li diuen no tenir cordura? / A veure exercits on hi ha bestiar? /Galiots que semblen cavallers / Digar-li rei a un humil posader / Doncs jo reivindic tancar el ulls i somiar / Reivindic l’ utopia, reivindic la locura. // Cremem els mals esperits / Llencem al foc la realitat cruel / I les veritats que es deixen vendre / Ajudeu-me tots bons amics /A que arribin les flames fins el cel / I faguem de l’ injustícia un munt de cendre. // Dignifiquem la paraula quimera / Que ha de ser llei per un nou destí / On res serà veritat res serà fals / Que sonin els timbals / I comencem un nou camí / Anem tots cap a la foguera. (...) 

L’ any 2006 el correfocs esclataria entre les sirenes, ambulàncies, bombes i plors que provenien dels altaveus, mentre en les parets del parc es projectaven imatges dels “inferns” del segle XXI. La trama acabaria amb l’ entrada al parc de dos fillets portant la flama de l’ esperança, que prèvia  lectura d’ un manifest llegit en diferents idiomes de les diferents races del mon, seria la flama que encetaria la crema de les injustícies dins la tradicional foguera.

Per aquest any l’ espectacle porta per títol “No me l’ encendràs”. El guió, com de costum escrit en glosa, es desarotllarà com si fos un conte, impregnat de moments còmics, però que com tots els contes no pot finalitzar sense el missatge final. També com de costum la trama propiciarà l’ encesa del fester a mans dels propis dimonis.

Cal dir que dits espectacles únicament es representen una vegada en l’ any i durant la nit del Sant Joan maonès. També destaquem que els dimonis maonesos són els mateixos membres del grup de geganters de la ciutat i que són aquests els que amb prou temps es reuneixen per dissenyar l’ espectacle, des de el guió fins la posta en escena.

Per aquest any es comptarà amb la participació, a part dels dimonis llençadors de foc, el drac Cap de fiblò i els sonadors de timbal, dels actors Jordi Perez i Verònica Melià. El primer és conegut en el grup per ser el que va fer de mestre de cerimònies durant el primer any de les sortides de la geganta s’ Avia Corema i també per ser el que fa dos anys va escenificar el Quixot del segle XXI; Verònica Melià també és prou coneguda dins l’ entitat doncs a l’ any 2006 va representar a la neta de s’ Avia Corema i va acompanyar als geganters durant les set setmanes de sortides de la geganta.

Els assajos de “No me l’ encendràs” ja han començat, s’ estàn dissenyant els vestuaris, en breu començaran els assajos al mateix escenari de la trama d’ enguany, el parc d’ Es Freginal” i ja s’ està parlant dins el mateix grup de dimonis que un cop acabada la funció, encesa la foguera, tot recollit... toca la nit a la platja per complir amb el ritual de la nit més curta de l’ any.

 

visita també www.gegantsmao.menorca.es

  

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS