Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Diables de Maˇ a punt per a Sant Joan

geganters-mao | 06 Juny, 2007 19:17

Als locals del grup de Diables de Maó ja han començat els assajos per a la funció de la nit del vint i tres de juny. 

Des de fa alguns anys els dimonis maonesos acostumen a acompanyar la tradicional encesa del fester de Sant Joan amb una mena d’ espectacles on al tradicional correfocs s’ hi afegeixen personatges teatrals que, sota guió i direcció dels propis dimonis, representen la seva trama immersos dins la festa del foc. Són els espectacles que des de la entitat maonesa han batejat amb el nom d’ “espectacles piroteatrals”.  

    

La nit de Sant Joan de l’ any 2001 seria la primera en que el correfocs va comptar amb guió, director escènic, focos i microfonía. Ben va valer la pena doncs al parc d’ Es Freginal de Maó, durant el transcurs del correfocs, mentre sonaven les notes del “Carmina Burana” va fer-hi aparició una impressionant limousina de onze metres de llarg, de la que sota estora vermella va baixar-hi la regna de les tenebres, la dimonieta major, la que va ordenar l’ esclat del castell de focs d’ artifici i la cerimònia d’ encesa del fester.

Al dia següent la premsa menorquina destacava l’espectacularitat de la posa en escena. El fet faria que pel Sant Joan de l’ any 2002 els dimonis ja tinguessin a punt l’ espectacle “Glossafocs”, en que dos glossadors menorquins, caracteritzats com el dimoni rei de l’ estiu i el dimoni rei de l’hivern, van entaular un peculiar combat de glossadors en que el tema central del debat seria quina de les dues estacions guanyaria i quina cremaria dins el fester. Evidentment va guanyar l’estiu i un cop més les flames van cremar tot lo caduc i que ja no ens havia de fer falta per l’ estació que estava arribant. 

Altres espectacles a destacar van ser el de l’ any 2005, que sota el títol “1605, del seu nom no m’ en vull enrecordar” l’ immortal quixot i seu inseparable amic Sancho Panza van irrompre en el correfocs per reivindicar la utopia i desmentir per sempre més que els llibres puguin portar-nos a la locura. El Quixot va entrar muntant un “Quat” i el seu acompanyant ho va fer caracteritzat de punkie. La utopia va guanyar i els dimonis aquesta vegada, en lloc de cremar els llibres, el que van llençar a la foguera va ser la incultura... font de tota locura... 

 

(...) I a n’ açò li diuen no tenir cordura? / A veure exercits on hi ha bestiar? /Galiots que semblen cavallers / Digar-li rei a un humil posader / Doncs jo reivindic tancar el ulls i somiar / Reivindic l’ utopia, reivindic la locura. // Cremem els mals esperits / Llencem al foc la realitat cruel / I les veritats que es deixen vendre / Ajudeu-me tots bons amics /A que arribin les flames fins el cel / I faguem de l’ injustícia un munt de cendre. // Dignifiquem la paraula quimera / Que ha de ser llei per un nou destí / On res serà veritat res serà fals / Que sonin els timbals / I comencem un nou camí / Anem tots cap a la foguera. (...) 

L’ any 2006 el correfocs esclataria entre les sirenes, ambulàncies, bombes i plors que provenien dels altaveus, mentre en les parets del parc es projectaven imatges dels “inferns” del segle XXI. La trama acabaria amb l’ entrada al parc de dos fillets portant la flama de l’ esperança, que prèvia  lectura d’ un manifest llegit en diferents idiomes de les diferents races del mon, seria la flama que encetaria la crema de les injustícies dins la tradicional foguera.

Per aquest any l’ espectacle porta per títol “No me l’ encendràs”. El guió, com de costum escrit en glosa, es desarotllarà com si fos un conte, impregnat de moments còmics, però que com tots els contes no pot finalitzar sense el missatge final. També com de costum la trama propiciarà l’ encesa del fester a mans dels propis dimonis.

Cal dir que dits espectacles únicament es representen una vegada en l’ any i durant la nit del Sant Joan maonès. També destaquem que els dimonis maonesos són els mateixos membres del grup de geganters de la ciutat i que són aquests els que amb prou temps es reuneixen per dissenyar l’ espectacle, des de el guió fins la posta en escena.

Per aquest any es comptarà amb la participació, a part dels dimonis llençadors de foc, el drac Cap de fiblò i els sonadors de timbal, dels actors Jordi Perez i Verònica Melià. El primer és conegut en el grup per ser el que va fer de mestre de cerimònies durant el primer any de les sortides de la geganta s’ Avia Corema i també per ser el que fa dos anys va escenificar el Quixot del segle XXI; Verònica Melià també és prou coneguda dins l’ entitat doncs a l’ any 2006 va representar a la neta de s’ Avia Corema i va acompanyar als geganters durant les set setmanes de sortides de la geganta.

Els assajos de “No me l’ encendràs” ja han començat, s’ estàn dissenyant els vestuaris, en breu començaran els assajos al mateix escenari de la trama d’ enguany, el parc d’ Es Freginal” i ja s’ està parlant dins el mateix grup de dimonis que un cop acabada la funció, encesa la foguera, tot recollit... toca la nit a la platja per complir amb el ritual de la nit més curta de l’ any.

 

visita també www.gegantsmao.menorca.es

  

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS