Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els gegants de Maˇ visiten Vinar˛s

geganters-mao | 17 Juny, 2007 17:47

Els gegants de Maó visiten Vinaròs 

El proper dissabte dia 30 de juny els gegants de la Ciutat de Maó estaran presents a la “Trobada Gegantera Vinaròs 2007”.

Un cop més en Tomeu i na Guida faran d’ ambaixadors culturals de la nostre ciutat. És així que quan unes figures d’ imatgeria popular esdevenen en icona d’ una ciutat i en un dels símbols de la seva cultura, la seva tasca és, entre altres, representativa de la població que els posseeix física i històricament. És així que el proper dia 30 Maó estarà representada a la ciutat valenciana.

 

Cal dir que s’ ha acostumat que l’ arribada de gegants convidats a les festes d’ una població, es faci tipus intercanvi. En aquesta ocasió els gegants menorquins tornaran la convidada als Tio Gori i la Tia Caballera, als anomenats “Gegants vells” i també als sis cap-grossos que van visitar les festes de Gràcia 2006.

 

En total seran vint i una poblacions les que arribaran a Vinaròs per participar en la trobada. Les figures que desfilaran seran les de: Xerta, Sant Joan de l’ Horta, Amposta, Breda, Tortosa, Alcanar, Salou, Prat de Llobregat, Maó, Fraga, Ulldecona, Vila-Real, Andorra la Vella, La Riba, Esplugues de Llobregat, La Ràpita, Peníscola, Benicarló, Benicàssim, Sant Just Desvern i evidentment els amfitrions de Vinaròs. 

És d’ observar que un cop a la població valenciana els nostres gegants també es retrobaran amb vells amics que ja havien visitat l’ illa de Menorca en anys anteriors, aquests seràn els gegants d’ Ulldecona, Andorra la Vella i Esplugues de Llobregat. Per una altre banda les nostres figures serà la primera vegada que visitin terres valencianes.

 

A52 foto familia 2006 .JPG, 61 KB    A34 es 4 gegants de Vinaros .JPG, 48 KB

 

A les 12 del migdia tendra lloc la plantada de totes les figures (exposició on els gegants estan immòbils, per poder ser observats pels visitats a la mostra) i un cop fet el dinar de germanor dels geganters, a les 18 hores, sortirà el cercavila a recórrer alguns dels carrers de la població.

 

Està previst que a les 19 hores la desfilada hagi arribat a lloc, per donar inici als darrers balls conjunts de totes les figures. Cal dir que s’ acostuma que  un cop ajuntades totes les figures en un sol ball, els músics portats per cada una de les agrupacions geganteres també formin un sol grup, interpretant tots junts peces comuns del repertori festiu, com cal imaginar el soroll produït per pot ser “centenars de gralles i timbals sonant a l’ hora” estalvia haver d’ apagar el mòbil per poder escoltar tan sorollós concert.

 

Com els gegants sense els seus portadors poc ballarien, una vintena de geganters de la ciutat es desplaçaran fins a terres valencianes per poder ballar a en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i també per aportar el suport musical a les seves ballades.

 

Cal dir també que com durant les trobades són molts els portadors de gegants a acomodar, habitualment els allotjaments s’ improvisen en algun alberg pavelló esportiu o fins i tot alguna escola. També cal ressaltar que com els gegants serien mals de fer cabre en un avió, aquests i els seus portadors acostumen a desplaçar-se en vaixell, les figures en la bodega i els geganters en la coberta planificant l’ actuació o fins i tot oferint als companys de trajecte algun que altre concert de gralla.

 

Per més informació sobre la trobada de Vinaròs i els gegants de Maó es pot visitar: www.nanosigegants.org i també www.gegantsmao.menorca.es .

    
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS