Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Gegants d' Es Mercadal

geganters-mao | 05 Juliol, 2007 06:54

El proper dissabte 14 de juliol el poble d’ Es Mercadal tornarà a veure ballar pels seus carrers als gegants en Martí i na Maria. El passacarrers estarà emmarcat dins el programa d’ actes de Sant Martí 2007.

La sortida dels gegants és un ritus que es repeteix des de fa quasi tres dècades, començant l’ any 1979, quan el consistori del centre de l’ illa va escollir d’ entre tots els models de figures gegantines que il·lustren el catàleg de la saragossana Aragonesa de Fiestas els models anomenats “Gigantes regionales”. 

 

Cal dir que des de feia anys el poble ja disposava de capgrossos i aquells gegants van venir a completar la comparsa.

 

Les dues figures van costar un total de 56.000 pessetes. Això va ser únicament el cos i l’ estructura de fusta, doncs les vestimentes que els havien de vestir de pagesos menorquins ja van ser confeccionades a la sastreria Matías Sansaloni de Ciutadella. Cal destacar que si be modelar una figura de cartró és treball d’ artista el preu de les teles i els sous dels modistes van ser importants i els vestits van costar 67.490 pessetes.

  18042-volta que volta i voltaras -53.JPG, 60 KB

 

Aquests gegants des de la seva arribada al poble mai han deixat de sortir al carrer per les Festes de Sant Martí i en ocasions també han visitat les poblacions veïnes. Les ballades quasi sempre les han fet durant les festes d’ estiu i a l’ hivern solen descansar, primer en els porxos de la residència de gent gran i, actualment en les naus dels antics quarters d’ artilleria.

 

De les persones que s’ han encarrergat de la gran parella hem de dir que ben qualque vegada van ser les monges franciscanes encarregades de la residència de gent gran les que van rentar les robes, planxar-les i donar-lis algun cop d’ agulla en cas de ser necessari. També prou vegades ho va fer la que va ser regidora de festes Margarita Borrás, sempre ajudada per grups de joves del poble, que apropant-se les festes de Sant Marti, farien de la  feina amb els gegants la seva manera de col·laborar amb les festes.

 

Dels que han fet ballar les dues grans figures durant aquestes prop de tres dècades, destacarem que en els primers anys s’ encarregarien els mateixos membres de la brigada d’ obres, moltes vegades ajudats per soldats del quarter d’ artilleria instal·lat al poble. Això va succeir fins que a principis dels anys 90 els gegants començarien a ser portats pels mateixos membres del grup de geganters de Maó, de fet aquest grup amb el pas dels anys es constituiria oficialment també com a Colla de geganters d’ Es Mercadal.

 

Durant l’ esclat del mon geganters iniciat a principis dels anys 90 els gegants que un dia van arribar sent únicament “els gegants”, han rebut els noms propis pels que avui tots els coneixem, han renovat el seu vestuari, han participat en trobades insulars i han visitat les festes patronals d’ altres pobles de l’ illa, però si hi algo important, que segur que no canviarà és el fet de que el dissabte de Sant Martí, després del llançament de coets, el primer toc de flabiol i als sons de la banda de música i del grup de grallers els gegants d’ Mercadal prendran vida i un cop més rodaran tot el poble ballant i celebrant les festes de Sant Martí.

  

Biografia associada: “En Tomeu i na Guida una història gegant” (Miquel Villalonga Coll, 2002). Visita també www.gegantsmao.menorca.es .

 
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS