Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els gegants d' Es Castell

geganters-mao | 22 Juliol, 2007 14:30

Ahir fosquet en Jaume i na Rosser, els gegants d’ Es Castell, van tornat a sortir a ballar, en l’ acte que va deixat inaugurada l’ edició d’ enguany de les Festes de Sant Jaume.

La gran parella del poble més oriental de l’ illa va ser empadronada a l’ any 1964. el projecte de la seva arribada venia de molts de mesos enrera, d’ una comissió de veïns que van haver de buscar alguns elements nous per fer reviscolar unes festes que en aquell moment necessitaven algun incentiu.

Aquells gegants que  van arribar ho van fer de la barcelonina “El Ingenio”, que al dia d’ avui i després de més d’ un segle de treballar la imatgeria popular segueix subministrant a ajuntaments i entitats.

En una època en que els pagaments es feien en pessetes la parella de gegants d’ Es Castell en van costar 2780. tot i així, com que van arribar sols les figures, sense els vestits, va fer falta que les cosidores Josefina Seguí i Catalina Victory lis  confeccionessin unes primeres vestimentes, que van ser les apropiades pels personatges que representaven els gegants, és a dir dos monarques.

Aquells dos gegants van passejar molts anys vestits de rei i reina, fins que a l’ any 1980 van adequar la seva estètica a la resta de gegants que ja poblaven l’ illa, i va ser la cosidora Juana Olives Vidal la que va tallar i cosir els primers vestits de pagès menorquí del segle XVIII.

A l’ any 1.995 els al·lots de l’ escola del poble batejarien “els gegants” amb els noms de Jaume i Roser, ell portaria el nom del sant que dona nom a les festes patronals i ella el de la església del poble. En el dia de la cerimònia del bateig els seus padrins van ser els gegants de Sant Lluís, en Lluís i na Maria.

També va ser durant els anys 90, en ple esclat del mon geganter a Menorca, quan la gran parella va conèixer la seva primera colla de geganters, els que durant tot l’ any s’ encuidarien de tenir-los sempre amb els vestits aclarits, la cara ben neta i a punt per ballar. Però aquella primera entitat gegantera no va arribar a conèixer una dècada de vida i es va dissoldre. Al poc temps alguns dels seus membres, majoritàriament els grallers,  van crear un nou grup amb l’ objectiu de no deixar aquells gegants abandonats a un futur incert. Tot i així, al ser un grup reduït, un cop arribades les festes de Sant Jaume, arriben al poble d’ Es Castell geganters d’ altres pobles de l’ illa per tots junts poder donar continuïtat a una tradició iniciada ara fa més de quatre dècades.  

En els darrers anys els gegants han estat restaurats i s’ els ha aclarit els vestits. Víctima d’ un acte vandàlic la geganta fa pocs anys va haver de ser reconstruïda al mateix taller de Barcelona on  havia estat creada. També els capgrossos s’ han anat mantenint i són els que durant aquestes festes de Sant Jaume acompanyaran en les seves passejades pel poble a n’ en Jaume i na Rosser.   

Bibliografia associada: “En Tomeu i na Guida. Una història Gegant” (2002, Miquel Villalonga Coll). Visita també www.gegantsmao.menorca.es   

Per Consultes a l' arxiu històric: gegantsmao@menorca.es

 

Passascarrers vora el mar

geganters-mao | 22 Juliol, 2007 14:26

Avui capvespre ha tingut lloc un dels passacarrers de gegants més polits de la temporada d’ estiu, el de les Festes de Sant Antoni Abat de Fornells.

Just eren les cinc de la tarda quan el batlle d’ Es Mercadal i Fornells, Ramón Orfila, Ha donat permís al flabioler per donar inici al replec de sa colcada, a l’ hora que la festa en la seva edició d’ enguany. Com sol passar en aquests casos tot ha succeït com un ritus ancestral pel que sembla ser no passen els anys, a l’ hora que amb tota l’ espontaneïtat del jovent que després del solemne toc de flabiol ha ballat, cantat i saltat amb la música de les diferents agrupacions presents en el lloc d’ inici de la festa.  

L’ Agrupació Musical Inquera ha engegat el primer pasdoble, els grallers han estat els segons, i els gegant En Martí i na María, els gegantons en Pere i na Gràcia (arribats des de Maó) i el també maonès en Miquelet es Salero han començat amb el seu recorregut pels carrers del poble.

Puguent pensar que tots els passacarrers poden resultar similars, el de la vila marinera romp els esquemes, i és que no és el mateix passejar els gegants per carrers ocupats, per exemple per blocs de pisos, que en una vila on a una banda les casetes blanques característiques i a l’ altre la badia de Fornells. És llavonces quan s’ aprofita a fer tot un seguit de fotografies dels gegants i geganters amb el fons de l’ espectacle natural que ens ha acollit.

Com per ser geganter (membre d’ una entitat gegantera) hi ha que ser a l’ hora que persones compromeses amb la nostra cultura, persones amigues de la festa, ha succeït que el marc de la celebració ha propiciat que els grallers poguessin sonar la particular versió pasdoble del tema “Titanic” com mana la cançò, amb la mar de ben a prop o que hagin pogut estrenar la versió per gralla de la cançó de l’estiu “Verigut” com també diu la lletra: asseguts a la vorera, amb els peus mig en remull...   

Els que han portat els gegants sobre les seves espatlles han notat per una banda l’ ajut de la climatologia, que amb un cel tapat de núvols ha ajudat a que la calor hi fos igual, però pot ser un poc més suportable, però també han trobat just un poc d’ oratge que ha fet que en moments d’ entrar en espais un poc més oberts, s’ hagués de ficar ma de la perícia i l’ experiència per no deixar que aquest pogués desequilibrar les figures. 

S’ ha fet la protocol·lària visita a la casa de la batlesa, on com de costum s’ ens ha obsequiat amb un refrigeri; hem pogut veure els cavalls amb els que hem coincidit en algun tram del recorregut, i al ser un poble a l’ hora que mariner també turístic les moltes fotografies fetes als gegants i als geganters en pocs dies començaran a arribar als llocs més insospitats del mon.

Acabant la crònica de la tarda feta en forma de passacarrers a la vila de Fornells, podem destacar la anècdota d’ un timbal amb la membrana trencada que el seu sonador ja sols l’ ha pogut fer servir de “capgros” o que el temps ha estat el just per, un cop carregats els gegants en el camió que els havia de portar a casa, els portadors hagin tingut que agafar cotxe, doncs en poc temps començava la segona actuació del dia, la del pregó de Sant Jaume a Es Castell.

visita també  www.gegantsmao.menorca.es  

  

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS