Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

ampliaciˇ de la web d' en Tomeu i na Guida

geganters-mao | 30 Agost, 2007 08:45

 

Bevolguts amics dels gegants de Maó, Menorca i del mon mundial, us informem de la ampliació de la web d’ en Tomeu i na Guida  www.gegantsmao.menorca.es .

 

La nova secció del portal web arriba pensada pels més petits de la casa, es tracta d’ un link on s’ hi pot trobar la silueta dels gegants per retallar i pintar, el joc de trobar les set diferències en dues fotografies aparentment idèntiques d’ en Miquelet es Salero, un tres en ratlla on les fitxes són en Tomeu i na Guida i tota una sèrie de jocs amb els que passar una bona estona jugant en companyia dels nostres gegants.

 

aviseu a qui pogueu pensar que pot tenir una juguera "gegant" i a jugaaaaar...

Les Festes de GrÓcia 2007 ja han arribat.

geganters-mao | 28 Agost, 2007 18:55

Les Festes de Gràcia 2007 ja han arribat.

 

Aquests dies s’ esta repartint per les cases de la ciutat el programa de festes de la Mare de Déu de Gràcia 2007.

 

La portada que il·lustra el programa és obra de Rafael Vidal, on es mostren els gegants en Tomeu i na Guida, passant per la plaça del Príncep, acompanyats d’ alguns dels cap-grossos de Maó.

 

Dita pintura és la mateixa que també il·lustra el cartell oficial de les festes i que avui ja es podia veure en molts d’ escaparats dels carrers de Maó. Es veu que aquest any en Tomeu i na Guida tenien ganes de “llepar camera”, per lo que també han estat els escollits per protagonitzat el cartell que paral·lelament al de l’ ajuntament edita des de fa anys el Diari Menorca.

 

 

 

La qüestió és que les Festes de Gràcia 2007 ja són aquí. Uns que ben be ho saben són els nostres gegants, per lo que en aquest moment s’ estan acabant d’ arreglar, perque aquest divendres dia 31 ja han de fer la primera sortida. Serà aproximadament a les vuit de la tarda quan en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero sortiran del local del Quarter de Santiago, on romanen durant bona part de l’ any, per iniciar el camí que els ha de portar fins els balcons de l’ ajuntament, on quedaran presidint la Plaça Constitució a l’ espera dels quatre dies grans.

 

L’ acte de “S’ arribada d’ es Gegants”, tot i que ja farà més d’ una dècada que es fa, va sers fa dos anys que va sortir anunciat per primera vegada al programa de festes, convertint-lo en el primer acte multitudinari de la Mare de Déu de Gràcia.

 

Altres sortides dels gegants programades per aquests dies seran les següents:

 

6 de setembre: a les 20’30 h.  sortida d’ en Tomeu i na Guida més i gegants convidats de la plaça constitució per fer un petit passacarrers pel centre de la ciutat. Mitja hora més tard ball de gegants enfront de les casses consistorials.

 

7 setembre: 16’15 h. tradicional passacarrers del dissabte de la Mare de Déu de Gràcia amb els gegants de Maó i representants d’ altres poblacions menorquines. Destaquem la presència també dels gegants d’ Hostalric (Barcelona ) i Mancor de la Vall (Mallorca).

 

8 setembre: 9 hores sortida del cercavila del dia principal.

 

9 setembre: 19’30 h. Baixada dels gegants al port i posterior ballada enfront de la estacíó marítima.

Per més informació dels actes de les festes es pot visitar la web de l’ Ajuntament de Maó:  www.ajmao.org . Visiteu també: www.gegantsmao.menorca.es  .

 (Segueix)

Menorca esta en festes, ara Sant LluÝs

geganters-mao | 27 Agost, 2007 10:19

Menorca està en Festa, ara Sant Lluís

 

En el moment d’ escriure aquesta crònica les Festes de Sant Lluís encara van en totes. Començant pel pregó del divendres a la nit, i després dels actes dels dissabte i els del dia principal, avui toquen els de la segona festa. En tot cas, com els actes on hi prenen part els gegants van acabar ahir a la nit amb la desfilada de carrosses, ja podem oferir la crònica de com han anat les jornades geganteres de les Festes de Sant Lluís 2007.

 

El dissabte al matí el grup de geganters de Sant Lluís va vestir els gegants al Pla de sa Creu, despertant la curiositat de ben prou veïns,  també van fer la presentació oficial al poble del seu grup de grallers.

 

L’ esclat arribaria però a les cinc de la tarda, amb la sortida de l’ espectacular passacarrers dels gegants del poble, els convidats de l’ illa i dels arribats des de Mallorca.

 

D’ en Martí i na María  i la gegantona  Tecla, tots tres gegants de Sant Lluís no direm gran cosa, doncs ja són prou populars al poble, sols que en aquesta ocasió, com a amfitrions de la jornada els va tocar encapçalar la desfilada. de la resta de gegants menorquins tampoc, doncs durant aquest estiu són els que hem pogut veure desfilar en les diferents festes patronals. La expectació vindria per part dels arribats des de Mallorca: Els gegants d' Alcúdia i els de Sa Pobla.

 

Els gegants d' Alcúdia que van voltar per Sant Lluís van ser els pagesos Panxa-roja i Madò Aina, tots dos obra de l' escultor Manel Alba. d' aquesta parella hem de dir que tot i que data de l' any 1988, aquell any el que es va presentar va ser una parella de gegants construits per restar immobils a les portes de l' ajuntament durant els dies de festa, és a dir sense una estructura interior que posibilités que una persona hi pogués entrar per fer-los ballar. ja seria a l' any 2006 quan s' els farien algunes modificacions per tal de que poguessin caminar i acompanyar als seus companys els gegants mallorquins en totes les seves ballades.

 

Els altres visitants d’ honor de les festes de Sant Lluís van ser n’ Antoni i na Margarita, de Sa Pobla. En aquest cas es va crear certa confusió sobre la seva identitat, doncs els nostres gegants en un principi va creure veure  en la figura de n’ Antoni al gegant d’ Es Mercadal, en Martí. La confusió va durar poc i la explicació no és altre que les dues figures van ser creades amb el mateix motlle a la fàbrica Saragossana Aragonesa de Fiestas, fet que els fa les fraccions de cara i mans idèntiques. Els gegants de Sa Pobla, a diferència dels de Es Mercadal ja daten de l’ any 1984.

El cas és que en el dissabte de festes de Sant Lluís gegants no en van faltar. Músics tampoc, doncs moltes parelles de gegants van arribar acompanyades de les seves pròpies agrupacions musicals per lo que vam poder veure els gegants menorquins ballant amb els seus grups de grallers i als mallorquins amb el so de les xeremies. Uns altres que tampoc s’ ho van voler perdre van ser els membres de la Banda de Música d’ Es Migjorn Gran que hi va aportar pasdobles del tipus Paquito el Chocolatero, Amparito Roca o El Gato Montés.

Sense deixar de parlar dels músics dels gegants destacarem que el grup de grallers d’ en Tomeu i na Guida, els gegants de Maó, va fer aturada enfront de la casa del compositor del ritme de l’estiu 2007 el popular “Verigut”. El motiu no va ser altre que per sonar-li la versió feta per gralla (pel propi compositor Ricardo Ramisa) de dita cançó. Com el compositor no va posar mala cara, tot lo contrari, la marxa va poder seguir amb la sensació d’ haver obtingut un “aprovat”.

Un fet que també es pot destacar de la jornada de dissabte és la afluència de molt més públic que en altres anys. L’ anàlisis podria ser que com al matí ja havia plogut i el temps en aquell moment mostrava un cel tapat, molts devien ser els que a falta de temps idoni per anar la platja aprofitarien que no feia sol per anar a veure els gegants sense passar calor.

 Els gegants de Sant Lluís

La qüestió és que la passejada dels gegants pel poble de Sant Lluís duraria pràcticament dues hores justes. Amb estones en que la marxa anava a ritme lent però sense aturades i amb altres que per algun motiu (per exemple arraconar els gegants per deixar passar sa colcada) els gegants farien alguna estona aturats, moment utilitzat pels geganters be per descansar o be per seguir fent gresca.

  

 

El dissabte els gegants van deixar pas al Jaleo i a la posterior revetlla. El diumenge al matí alguns grups de geganters van fer el tradicional passacarrers de la diana del dia principal. En aquest cas les figures representants de la ciutat de Maó, en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero van fer “espiada”, doncs tres sortides en dos dies ja eren moltes a just una setmana de començar els actes de les festes de la Mare de Déu de Gràcia a Maó.

 

Ja en la nit de diumenge els mateixos participants del dia anterior encapçalarien la desfilada de carrosses. Abans però la popular gegantona Tecla, presentaria la seva nova vestimenta. Aquesta faria la seva sortida al carrer, com si fos a una passarel·la, amb la música de tots els grallers de Menorca sonant una cançó a l’ hora en honor de la que anava d’ estrena.

 

Un cop iniciada la desfilada els gegants van ballar com de costum, mentre que des de l’ interior de les carrosses, creades per col·lectius i grups de veïns del poble s’ anaven produint les situacions més còmiques, per destacar-ne una la creada pel popular grup “Sa vessa mos fot” on es recreava una hipotètica “rave” a la platja de Cala Rafalet.

 

Pot ser pel motiu de que aquesta mena d’ espectacles no són fàcils de coordinar, un fet que pot ser va poder restar vistositat a la desfilada va ser l’ enorme separació que va existir entre el bloc format pels gegants i el format per les carrosses.

 

Un altre fet que és digne de destacar per lo positiu es que, pel motiu de que el grup de geganters de Sant Lluís en aquesta ocasió no disposava d’ un número de portadors suficients per fer ballar els gegants en Lluís i na Maria, durant la jornada del dissabte aquests es veurien reforçats per membres de les colles geganteres de Maó i Llucmaçanes, per la desfilada de carrosses els reforços ja arribarien de la colla gegantera d’ Alaior. Un cop més seriem tots junts els que materialitzaríem l’ slogan “entre tots ho farem tot”.

 

Amb les festes de Sant Lluís tocant a la fi ja sols queda emplaçar als seguidors dels gegants als actes de les festes de Gràcia, destacant com el primer relacionat amb gegants, l’ arribada d’ En Tomeu i na Guida als balcons de l’ Ajuntament per presidir tots els dies de festa.

Visita també www.gegantsmao.menorca.es .

 

Els cap-grossos ballen en les festes de Sant Bartomeu

geganters-mao | 26 Agost, 2007 13:15

Els cap-grossos ballen en les festes de Sant Bartomeu.

 

A punt d’ entrar en el mes de setembre, en el que les Festes de la Mare de Déu de Gràcia a Maó i les de Sant Nicolau a celebrar al poble d’ es Mercadal tancaran el calendari d’ estiu podem dir que Menorca segueix en festes.

 

Aquesta setmana s’ han celebrat a Ferreries les Festes de Sant Bartomeu. Parlant del tema que ens ocupa en aquestes pàgines dedicades als gegants i també als cap-grossos, hem de destacar la participació en la festa dels cap-grossos del poble.

 

Aquesta comparsa inicià la seva estada a l’ illa a l’ any 1957, quan del taller de Barcelona El Ingenio en va sortir el grup format pel vell amb ulleres, la seva parella la vella del monyo, la filleta petita i el que destaca pel seu somriure mostrant la dentadura i que porta un mocador al cap. D’ aquest primer grup de cap-grossos hem de destacar que provenen d’ un motlle del que s’ han tret infinitat de caparrots, que al dia d’ avui segueixen passejant per molts de pobles d’ Espanya. És obligatori destacar també que almenys tres d’ ells van existir també a la ciutat de Maó i que algun dia van ser substituïts (estant avui desapareguts) pels que surten actualment durant les Festes de la Mare de Déu de Gràcia.

 

A l’ any 1980 arribarien a les festes de Sant Bartomeu un nou grup de cap-grossos, en aquesta ocasió creats a la popular fàbrica de Saragossa Aragonesa de Fiestas. Els models que arribarien en aquell any serien els que els seus creadors batejaríem amb els noms de: Verrugon, Payaso, Goffito i Ratón, destacant els dos primers per ser els més grans de la comparsa i els dos darrers per ser dels més petits.

 

Ja seria a l’ any 1988 quan quedaria completada la col·lecció amb els també arribats de la Aragonesa de Fiestas, els models que representen a dos nanets.

 

Els cap-grossos de Ferreries, en els anys que porten a l’ illa,  mai han deixat de brillar amb llum pròpia, però sense deixar mai de compartir protagonisme durant els seus passacarrers amb la banda de música local, dirigida pel mestres Josep Colom, destacant aquesta per la seva qualitat i pel gran número de joves músics que hi participen, que fa que els cap-grossos no tinguin excusa per deixar de ballar ni un moment.

 

El fet dels caps-grossos de Ferreries, el seu arrelament i el que any rera any siguin esperats com una part principal i insubstituïble de la festa, contrasta amb el fet de que a punt d’ acabar el més d’ agost i amb bona part de les festes d’ estiu ja acabades hem pogut observar que almenys dues poblacions menorquines que igualment disposen de cap-grossos ja no els han tret a ballar durant els seus dies principals.

 

Ahir van finalitzar les festes de Sant Bartomeu, el mateix dia que Sant Lluís iniciava els seus dies grans, dels que en breu en publicarem la crònica en aquest blog.

  

Bibliografia associada als cap-grossos de ferreries: “fets i gents de ses festes de Sant Bartomeu” (Joan Janer Martí i Carles Barber Moll) i “En Tomeu i na Guida, Una Història gegant” (Miquel Villalonga Coll, 2002).

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

En Miquelet es Salero Ús portada del darrer "Quadern de Folklore"

geganters-mao | 21 Agost, 2007 07:33

En Miquelet es Salero és portada del darrer “Quadern de Folklore”

 

No serà el primer cas de la història en que el més petit acaba sent el més gran. És el cas del nano “en Miquelet es salero”, que just fa set anys que va nàixer i la seva creixent popularitat l’ ha portat a ser portada del darrer número de la col·lecció “Quaderns de Folklore”.

 

Concretament és el quadern número 84 que amb el títol “Música per a una festa” ens analitza la música característica de les festes de la Mare de Déu de Gràcia. El treball parla de les diferents tonades, instruments i músics que hi prenen part, i clar “en Miquelet és un d’ ells”.

 

En el quadern hi trobem que en un dels seus capítols fa referència a l’ instrument d’ en Miquelet, la gralla, i dels músics del grup de geganters de Maó que la fan sonar, Es busca el seu origen en les diferents cultures del mon, els seus antecedents a les illes i concretament a Menorca i ens parla de quan els geganters van decidir incorporar la gralla als balls dels històrics gegants de Maó en Tomeu i na Guida.

 

A traves del treball també coneixerem l’ instrument del flabioler, l’ origen de les bandes de música, les tonades que canten els joves durant l’ espera de l’ inici del jaleo i moltes curiositats sobre la música de les nostres festes.

 

El coordinador de la col·lecció “Quaderns de Folklore” Josep Portella i l’ autor del quadern Miquel Villalonga van fer ahir dilluns la presentació als medis de comunicació i a partir de demà dimecres el treball es podrà trobar a totes les llibreries de l’ illa.

 

 

Visita també www.gegantsmao.menorca.es .

   

Els gegants de Sant LluÝs

geganters-mao | 20 Agost, 2007 14:29

Els gegants de Sant lluís 

Tot i que el poble de Sant Lluís no va empadronar una parella de gegants fins l’ any 1989, des de mitjans anys seixanta, en algunes ocasions, les festes patronals van anar rebent la visita de parelles d’ altres poblacions de l’ illa.

La primera seria l’ any 1964, l’ any que ja en feia dotze que sa colcada no sortia. Els gegants de Maó, acompanyats dels cap-grosos d’ Es Castell, anirien a Sant Lluís a intentar donar contingut a un programa de festes que, com veiem, feia anys que havia quedat molt minvat (intentem imaginar avui unes festes patronals menorquines sense cavalls ni gegants). 

La següent notícia que ens parla de gegants a Sant Lluís data de l’ any 1979. Dins el marc de les festes patronals s’ inaugurava el nou camp de futbol, és així que en Tomeu i na Guida, acompanyats de la banda municipal de música, van fer que la festa fos més gran que mai. 

Novament serien els gegants de Maó els que a l’ any 1988 al poble de Sant Llluís farien el passarrers del dissabte i el de la diana. 

Ja seria a l’ any 1989 quan, vistos els excel·lents resultats donats de les visites dels gegants veïns, el consistori de Sant Lluís aprovaria el projecte de tenir-ne una parella en propietat. La casa que subministraria  les figures seria la “Aragonesa de Fiestas” suposant un cost de 297.696 pessetes. 

Tot i que l’ estrena havia de ser la darrera setmana d’ agost, en el transcurs de les festes patronals, el més de juny els gegants ja havien arribat al poble, temps suficient per que la cosidora Antònia Gomila (la que algunes dècades enrera ja havia fet els vestits dels gegants de Maó) tingués prou temps per fer-los uns vestits de pagesos menorquins del segle XVIII.  

Com encara era costum a l’ illa durant aquells anys, els gegants serien portats per gent contractada per l’ ocasió. Açò va ser fins l’ any 1.994 en que es donaria a conèixer la Colla de geganters de Sant Lluís.  

Va ser el mateix any de la creació de la Colla Gegantera en que els al·lots del col·legi públic escollirien pels seus gegants els noms de Lluís i Maria. 

La dècada dels 90 del passat segle XX seria la de l’ esclat del mon geganter menorquí: els gegants que portaven anys a la nostra illa sent portats per gent contractada tendrien colla gegantera tot l’ any, pobles que mai havien tingut gegants voldrien tenir les seves pròpies figures (com és el cas de la petita vila de Llucmaçanes) i altres que ja en tenien voldrien crear-ne de noves, com és el cas del poble de Sant Lluís. És així que a l' any 1998 els mateixos membres de l’ entitat gegantera crearien, partint d’ un capgros, la gegantona Tecla.

Tampoc hi podia faltar na Tecla de Sant Lluís, (i més si tenim en compte lo que ralla últimament sa premsa rosa sobre ella i en Miquelet es Salero).

Aquesta en un principi  portaria en les seves mans un yo-yo, al cap de poc temps seria modificada i se li possarien unes mans bojes, similars a les dels populars gegants del carnaval de Solsona, i se li incorporaria el sistema per llençar aigua a través del seu xumet. 

Una altre novetat pels gegants de Sant Lluís seria que, fruit de l’ aula de gralla de l’ escola municipal de música, aquest any 2007 ha estat presentat el grup de grallers dels gegants del poble. 

Els dos habitants mes alts de Sant Lluís no sols mai han deixat de ballar durant les seves festes patronals si no que l’ any 1.992 van ser els amfitrions de la primera trobada insular de Gegants i en diverses ocasions han visitat les illes veïnes i terres catalanes. 

Bibliografia associada: en Tomeu i na Guida. Una història gegant (Miquel Villalonga Coll, 2002). Visita també www.gegantsmao.menorca.es . 

Els gegants ballen per Sant Climent

geganters-mao | 18 Agost, 2007 23:50

Els gegants ballen per Sant Climent

 

Ahir dissabte en Tomeu i na Guida, els gegants de Maó, van tornar a ballar, en aquesta ocassió en les festes de Sant Climent.

 

Cal dir que, tot i que la ciutat de Maó i el poble de Sant Climent són dos nuclis urbans ben diferenciats, al compartir un mateix ajuntament, els gegants propietat d’ aquest són per igual els gegants de Maó i a l’ hora  que són de ple dret els gegants de Sant Climent. Pot ser sigui aquest el motiu pel que sempre que la gran parella surt a ballar per la petita població han d’ agrair lo ben rebuts que són pels santclimenters.

 

Començant a relatar com va anar l’actuació d’ ahir, hem de dir que un cop més la climatologia va tenir clemència i si be fred no en va fer la calor també podria haver estat pitjor.

 

El relat comença quan encara no eren les sis de la tarda i en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero van començar a sortir a la plaça. Els santclimenters, els arribats d’ altres poblacions de l’ illa i també bon nombre de turistes, també anaven arribant. Els grallers poc van tardar en començar a afinar els seus instruments i com si d’ un ritus es tractés els portadors de gegants es van anar estrenyent les faixes ajudats uns amb els altres.

 

El repic de campanes ho va anunciar, el llançament de coets ho va recalcar, que la cosa ja estava a punt de començar. Van encapçalar el passacarrers la Banda de Tambors i Cornetes de Dalt Sant Joan de Maó, els seguien la comparsa de capgrossos creada al mateix poble, en Pere i na Gràcia, el popular Miquelet es Salero, el grup de grallers de la pròpia entitat gegantera i tancant la desfilada els històrics gegants en Tomeu i na Guida.

 

La plaça del poble veuria els primers balls dels gegants, el carrer Sant Jaume també en seria testimoni, unes voltes pels carrers paral·lels a n’ aquests i de nou tota la comitiva arribaria al punt de partida. Destaquem que el passacarrers no duraria gaire més de mitja hora, però és el que sol passar en algunes poblacions petites que a l’ hora que el seu tamany és part del seu encant, fa que els carrers pels que han de voltar els gegants siguin pocs i per lo tant que el cercavila duri menys que en altres llocs.

 

Hem de destacar com un dels moments més importants de la passejada d’ ahir i el que va ser seguit per més públic, la ballada final a la plaça principal. Els grallers van interpretar alguns temes del seu repertori habitual i els gegants van agrair al públic el seus aplaudiments ballant amb més ganes que mai, però com tot te que tenir un final aquest va arribar amb les notes del popular “Passi-ho be”.

 

Sa colcada, ja voltava pels carrers, poc tardarien en cantar-se les completes, i esclataria es jaleo, seguit de la revetlla... i és que les festes de Sant Climent ja anaven en totes.

 

Com a fet que pot ser mencionat el de que mentre alguns geganters abandonaven el poble de Sant Climent al acabar el passacarrers, es van poder creuar amb la furgoneta que portava de tornada a na Tecla, la gegantona de Sant Lluís, que venia de ballar en les festes d’ Alcaufar. És així com a l’ estiu els gegants de les diferents poblacions de Menorca no paren en les seves gires que els porten de poble en poble i de festa en festa.

 

En Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia, en Miquelet es Salero; en Lluís, na Maria i na Tecla gegants de Sant Lluís, i els arribats d’ altres pobles ja es trobaran en la propera, els dies 25 i 26 d’ agost en les festes de Sant Lluís, on no hi faltarà la música, els gegants, els cavalls... i que serà la prèvia de les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia, que ja toquen a la porta...

Visita també www.gegantsmao.menorca.es .

Els gegants de Mancor de la Vall visitaran les festes de GrÓcia

geganters-mao | 14 Agost, 2007 08:54

Fa alguns dies avançàvem que els gegants d’ Hostalric seran uns dels convidats a participar en les Festes de la Mare de Déu de Gràcia en la seva edició 2007.

 

A part dels representats d’ altres pobles de l’ illa, uns altres gegants que també passejaran pels nostres carrers seran en Joan i na Llúcia, arribats des de la població mallorquina de Mancor de la Vall.

 

Aquests gegants són bastant joves, doncs la seva estrena data de l’ any 2005. va ser la associació local Arrels de la Vall la que va impulsar la construcció de la gran parella. Com el projecte volia implicar al màxim de gent del poble, la construcció de les figures es va desenvolupar tota al mateix poble de Mancor.

 

La construcció de la gran parella va durar dos anys. El modelat va anar a càrrec de l’ artista manacorí Manel Alba. Els materials que se van utilitzar: fibra de vidre, fibra de carboni i alumini per a la estructura. Els vestits van anar també a càrrec de cosidores del poble.

 

El resultat són uns gegants que destaquen per la perfecció de les seves formes. En Joan és un carboner, amb una adastral amb la ma per tallar la fusta amb la que farà el carbó. Destaca per la seva alçada que el fa un dels gegants més alts: 3,90 metres. Na Llúcia és una brodadora, que porta el tambor de brodar, destaca per la finor de la cara i també per l’ alçada: 3,80 metres. Ja sabia ben bé el que feia el constructor al conseguir que les figures no pesin més de 30 kg. Cada una.

El nom buscat per les figures es va elegir al poble amb la més absoluta democràcia, on van votar fillets i adults i no van faltar ni les urnes ni l’ escrutini.

 

Finalment dir que la data del bateig va ser el 26 de novembre del 2005. En poc temps van començar la gira que al 2006 els va portar a les festes de Sant Llorenç d' Alaior i que enguany els donarà a conèixer a la ciutat de Maó, en el transcurs de les nostres festes de la Mare de Déu de Gràcia.

 

Visita també:  www.gegantsmao.menorca.es

    

Els gegants d' Alaior i els seus convidats

geganters-mao | 13 Agost, 2007 07:27

Els gegants d’ Alaior i els seus convidats. 

El passat dissabte, en Llorenç i na Eulàlia, els gegants d’ Alaior van encapçalar el tradicional passacarrers del dissabte de Sant Llorenç.

Va succeir poc abans de les cinc de la tarda, amb un ventet i alguns núvols que si be no eren símbol de treva en un dels dies més calorosos de l’ any, van ajudar a fer la jornada un poc més bona de dur. Però com mai plou a gust de tot-hom (que de moment no va ploure) els músics van agrair que passes un poc l’ aire mentre que els portadors de gegants no el van veure entrar ni u moment dins les faldes de la figura, per lo que la suada hi va estar present un any més.

 

Posats a parlar de gegants hem de destacar la presència d’ en Llorenç i na Eulàlia, que com és obligatori en dia tan senyalat van lluir com cal. També van estar presents els gegants dels pobles veïns, i la novetat d’ enguany: la presència al poble dels gegants de Sant Quirze del Vallès (Catalunya).

 

 

Els arribats de Terres Catalanes van ser el Quirze i la Julita i el mussol Feliu i la òliba Obdulia. Els dos primers són dos gegants  (70 i 65 Kg de pes respectivament) obra de Joan Cabus; el mussol i l’ òliba ja són dos gegantons obra de Jordi Grau, del taller El Drac Petit de Terrassa.

 

Va ser pels arribats de més lluny per qui es van disparar més cameres fotogràfiques. Però el passacarrers també va lluir pel seu conjunt.

 

També hem de destacar la presència a Alaior d’ alguns membres de l’ Agrupació de Colles de Geganters de les Illes Balears, amb el seu president Antoni Oliver al front, que van arribar al poble per portar durant tots els dies de les festes els gegants que feien d’ amfitrions: en Llorenç i na Eulàlia.

 

 

La música no hi va faltar: la del la banda de tambors i cornetes local, la dels grallers d’ Alaior i la dels que van arribar acompanyant a n’ en Tomeu i na Guida, els gegants de Maó.

Hem de destacar que el poble d’ Alaior destaca per ser un dels que programa els passacarrers amb el recorregut i la durada perfectes. Ni molt llarga per no cansar als portadors ni molt curta per deixar a la gent amb ganes de veure gegants. En el cas de la volta també va ser la justa, els carrers més cèntrics de la vila van fer d’ escenari per la desfilada gegantina.

 

Ningú es va quedar amb les ganes de veure gegants, demostra el fet que en tot moment aquests es van veure acompanyats de prou gent que va seguir els seus balls. La ballada conjunta del pas-doble “El Gener” enllaçada amb el popular “Passi-ho be” va donar per acabada la jornada de dissabte.

 

Els gegants d’ Alaior i els seus convidats catalans van tornar a sortir el diumenge matí per fer la diana, la resta de gegants menorquins van preferir quedar dormint fins més tard esperant la desfilada de carrosses de la nit.

 

La desfilada va ser poc més o  menys com cada any, és a dir, un espectacle de llum, color, música i participació sols possible un dia de l’ any: el diumenge de Sant Llorenç. No hi van faltar les carrosses, que aquest any representaven als còmics de diferents èpoques, vam poder veure als personatges del TBO, l’ Asterix, els barrufets (i també el temut Gargamel) etc.

La novetat d’ enguany seria que els gegants haurien de caminar un poc més de lo normal. Un cop finalitzada la primera volta de la desfilada totes les figures van haver de baixar fins a la carretera antiga per iniciar la segona passada pujant per una altre de les entrades al poble. El que en un principi va poder semblar un poc estrany pels geganters els va “salvar la papereta”, doncs Sant Pere no va poder aguantar més, i just va començar a ploure el toldo de la  metzinera situada a dita carretera va ser un lloc perfecte per poder posar els gegants a cobert.

La pluja també va fer que les carrosses acceleressin la marxa per córrer cap a cobert, donant així la desfilada per acabada. Mentre els caps de colla dels diferents grups de geganters van decidir que un cop deixés de ploure lo més convenient seria fer la segona volta ràpid, doncs el camí per anar a guardar els gegants era el mateix que tendria que haver seguit la desfilada. És així que gegants i músics en poc més de deu minuts ja estaven tots a cobert.

 

Ja sols faltava convocar als geganters per la propera sortida, la del dissabte de Festes de Sant Climent, canviar-se de roba, i acabar les festes de Sant Llorenç contemplant el castell de focs artificials.

visita també www.gegantsmao.menorca.es 

  

Menorca terra de gegants i de m˙sics

geganters-mao | 09 Agost, 2007 17:05

Els gegants de Menorca estan d’ enhorabona, el passat diumenge es van presentar oficialment dues formacions musicals més, que faran que aquests tinguin més motius que mai per no aturar ni un moment de ballar. 

Va succeir durant el diumenge de Sant Gaietà, a la petita vila de Llucmaçanes. Els que es van presentar van ser el grup de músics dels gegants de la vila i també el grup de grallers del poble de Sant Lluís. En el primer cas formen el grup una dotzena de músics de vent i percussió, molts d’ ells membres a la vegada de una popular banda de música de l’ illa, per lo que el projecte des de el primer dia ha comptat amb el recolzament de la experiència. En el segon cas, el dels grallers, provenen de l’ aula de gralla de l’ escola municipal de música de Sant Lluís. En aquest cas la falta de experiència va ser substituïda per la il·lusió de qui surt al carrer a sonar pels gegants per primera vegada. 

Des de finals dels anys vuitanta hem vist com aquelles passejades dels gegants pels carrers dels pobles, els dies de la festa major, que anys enrera havien començat amb la sortida únicament dels propis de la població, van anar creixent fins conformar passacarrers, que a la mesura de l’ illa, es poden considerar multitudinaris. En aquell moment es creava un problema, que una sola banda de música, lo acostumat fins el moment, no era lo suficientment potent per ser sentida per tots els gegants convocats: els propis, els veïns d’ altres poblacions i a vegades fins i tot els arribats de fora de l’ illa. 

La solució començaria a arribar a l’ any 1995, amb la creació del grup de grallers de l’ entitat gegantera de la ciutat de Maó. A partir d’ aquell moment en Tomeu i na Guida ja s’ asseguraven tenir sempre darrera a un grup de músics que els fessin ballar; la seva participació en les diferents festes ja no estaria condicionada a la mena de música que els pogués servir l’ organització, a l’ hora que la coordinació entre els músics i els balladors de gegants feia una passa de “gegant”. 

L’ experiència d’ aquest primer grup va fer que a l’ any següent ja fossin en Llorenç i na Eulàlia, els gegants d’ Alaior els que estrenessin grallers. Seguirien en el camí en Jaume i na Rosser, els gegants d’ Es Castell.  

Dels instruments dels grallers hem de dir que si be a l’ any 1995 a l’ illa de Menorca ja sols eren coneguts per les visites que ens podien fer grallers d’ altres llocs de l’ estat, els seus antecedents històrics a Menorca ens parlen d’ un joglar del segle XIV o dels ministrils que al segle XVIII sonaven a Ciutadella (i en alguna ocasió havien visitat la ciutat de Maó). No descartem que arribes a l’ illa mitjançant el poble musulmà que, tot i que no trobem documentació que ens en parli, rar seria que en la seva llarga estada entre nosaltres no utilitzessin l’ instrument musical més característic de la seva cultura: l’ oboè popular.

sonadors d' oboè popular  

La recuperació de la gralla, l’ oboè popular, a Menorca, ha tingut els seus alts i baixos, doncs en poc temps serien prou les persones que s’ il·lusionarien en el seu aprenentatge, com a prova de la consolidació tenim el que avui molts dels intèrprets ja són nascuts amb posterioritat de l’ any 1995 (el de la recuperació). El que fins el 2006 cap escola de música l’ inclogués dins l’ oferta d’ instruments a escollir, en ocasions ha condicionat que els músics aprenguessin a sonar a l’ hora que eren escoltats pel públic. Afortunadament en l’ actualitat els grups existents a l’ illa poden presumir de fer ballar els gegants amb la dignitat que aquests mereixen. 

Destacant l’ iniciativa de l’ escola de música de Sant Lluís, també hem de destacar com les agrupacions geganteres de l’ illa a l’ hora que portar gegants i fer música, en els darrers anys també s’ han convertit en “escoles de música”, on els grallers veterans al dia d’ avui estan impartint els seus coneixements a les persones que arriben a l’ entitat amb il·lusió per aprendre l’ instrument. 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es   Bibliografia associada: En Tomeu i na Guida, Una història Gegant (Miquel Villalonga Coll, 2002)  

Els gegants passen per Llucmašanes

geganters-mao | 06 Agost, 2007 17:19

Els gegants passen per Llucmaçanes.

Ahir a la tarda en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero van fer la seva visita anual a la població de Llucmaçanes.

Just eren les set de la tarda quan els gegants de Maó van fer l’ arribada a la plaça, ja ballant al so dels seus grallers, mentre des de l’ interior del local de la associació de veïns anaven sortint al carrer tot el grup de gegants de la família Pons Arnau, els que porten amb orgull el nom del poble amfitrió, el que celebrava el diumenge de Sant Gaietà. Era el símptoma inequívoc de que la festa estava a punt de començar.

 

    

No hi van faltar ni gegants ni tampoc músics. Justs abans de començar el passacarrers el president de l’ associació de veïns va presentar a totes les agrupacions geganteres participants i també la materialització d’ un vell projecte dels geganters de la vila: la presentació oficial del grup de músics de la colla.

 

La qüestió és que els gegants tenien ballera i ja passava de l’ hora anunciada. Va ser quan els tamboriners de Dalt Sant Joan van arrencar amb els primers ritmes, la resta d’ agrupacions musicals no van voler quedar enrera i en un moment els gegants ja estaven en camí.

 

El pasacarrers no va ser gaire llarg, doncs el poble que estava en festes no deixa de ser petit i no dona per voltar moltes hores, tot i així va durar lo just per que ningú es quedés sense veure els gegants a l’ hora que pels geganters va ser una sortida relaxada.

Amb els anys en Tomeu i na Guida ham visitat ciutats importants, que tenen l’ alicient de l’ amplia oferta i de la gran quantitat de públic que els contempla, però cada cop més s’ aprecia visitar poblacions petites, com va ser aquest diumenge, on els veïns la majoria són gent coneguda, que surt al portal a saludar, amb els que es pot conversar i fer broma entre ball i ball... .

 

No havia passat una hora de passacarrers i els que encapçalaven la marxa, el grup de tambors i cornetes, ja havia arribat de nou a plaça, acabant l’ actuació recordant-nos un tema prou de moda fa alguns estius “El tractor amarillo”, els primers gegants en entrar a plaça van ser els de Maó, amb els seus propis grallers, seguits de tota la resta gegants fins configurar un ball conjunt de totes les figures juntes. 

Els músics dels gegants de Llucmaçanes van sonar un tema, que van ballar tots els gegants, els grallers van fer el mateix i els sons de l’ himne de la vila van donar per acabada la jornada gegantera.

 

Ja sols faltava l’ entrega d’ obsequis a tots els participants i con no podia faltar la convidada a l’ interior del local de la associació de veïns.

 

Al·looooots, reuniooo, cridava el cap de colla: escolteu dissabte i diumenge que ve anem a Alaior...

 

Visita també www.gegantsmao.menorca.es 
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS