Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

en Pere i na GrÓcia han fet 10 anys

geganters-mao | 28 Octubre, 2007 17:54

Aquest any 2007 en Pere i na Gràcia, la parella de gegantons del Casal de gent gran del Camí d’ Es Castell de Maó, han complert els primers deu anys de vida.

 

Va ser el dia 6 de setembre de l’ any 1997 que la nova gran parella, va sortir per primera vegada al carrer a ballar. Això va succeir poc abans del pregó de Festes de la Mare de Déu de Gràcia d’ aquell any, quan en Tomeu i na Guida, els  històrics gegants de la ciutat, ja els esperaven a la porta del casal per acompanyar-los fins el Pla de la Parròquia, on van ser batejats públicament.

 

Dita parella arribava a la nostre ciutat en un moment en que el mon geganter de l’ illa estava en un dels seus moments més àlgics. La Colla de geganters de Maó aquell any havia celebrat el seus primers cinc anys de vida, s’ estava tornant un fet normal el que altres gegants de Menorca, portats per les seves respectives colles geganteres que estaven apareixent visitessin les nostres festes i fins i tot, convidades per la colla gegantera maonesa cada any durant les nostres Festes de Gràcia rebíem la visita d’ alguna parella de gegants de fora de l’ illa.

 

Dit esclat del mon geganter havia fet que l’ Ajuntament de la ciutat i el Casal de gent gran, en aquell temps anomenat I.B.A.S, es coordinessin per donar forma al projecte de que la nostre ciutat veiés ampliat el seu número de gegants fins a dues parelles. el projecte prendria la forma d’ un taller en que les mateixes sòcies del club, coordinades pel monitor Kiko Murillo i amb la col·laboració de diferents persones relacionades amb el mon geganter menorquí, serien les encarregades d’ esculpir la nova gran parella.

 

En Pere i na Gràcia van anar prenent forma, van ser batejats i deu anys després s’ han convertit amb els inseparables companys d’ en Tomeu i na Guida. Destaquem que si be en un principi havien estat creats per ser la “segona parella de gegants de Maó”, amb el temps la mateixa gent que any rera any els contempla els ha deixat el nom de “gegants dels jubilats”.

 

En Tomeu i na Guida prenen la representació de la ciutat de Maó al ser propietat de l’ Ajuntament, del municipi i per lo tant de la seva ciutadania; mentre que en Pere i na Gràcia al ser propietat d’ un casal amb socis a tota l’ illa, seria un fet excloent el limitar la seva denominació a únicament una de les seves poblacions.

 

En tot cas el fet que fa que apareguin sempre al costat dels gegants de la ciutat, respon a que són portats en totes les seves passejades per la entitat gegantera de la ciutat de Maó, la mateixa que també es fa càrrec de la geganta S’ Avia Corema, el gegant Olímpic i el nan en Miquelet es Salero.

 

Tornant a l’ any de l’ estrena de la parella formada per en Pere i na Gràcia, trobem publicada en el butlletí intern del casal, en el seu número 8, corresponent a aquell més de setembre en que els gegantons van veure la llum la següent poesia, redactada per una altre de les sòcies i creadores i que en feia menció a la gran i “gegant” novetat:

 
HISTORIA DELS GEGANTS

Vam començar sa feinada

amb na Tònia de mestressa

quanta roba hi havia estesa!!

i na Tònia...suspirava

 

Ses faldes vam ben ruar,

després les vam planxar,

els furats vam ben plantar,

i na tònia... suspirava.

 

Després es camies vam començar

ella sa brussa englanada.

ell sa camia ben blanca

i na Tònia... suspirava.

 

S’ americana es va acabar

i es xalecu d’ ella va rematar,

i quant els varem pruvar,

na Tònia... va suspirar.

 

Vam fer feina i disfrutar,

na matilde també enremanava,

i quant es va tot acabar

na Tònia va alenar!

 

I ja guapus i vestits,

ses peluqeres van venir,

n’ Angelita i na Mari,

i na Gomi els va afavorir.

 

Na Cati, sa directora

te dos sòcios mes al IBAS

i amb satisfacció incontenible,

ja son els gegants de sa família.

 

Son dos guapos jubilats,

creats per molta gent amb passió

els hi desig salut i felicitat,

i molts anys de cobrar sa pensió!!

Per conèixer els gegants del casal de gent gran visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

 

el que sentim els geganters

geganters-mao | 21 Octubre, 2007 17:39

L’ hivern és època que genera poques notícies relacionades amb gegants. no estem dient que aquests desapareguin del nostre costumari, simplement que en lloc d’ ocupar carrers i places en els dies de festa major, segueixen existint fent llargues hivernades en els diferents locals propietat del municipi.

 

Els gegants dormen, els geganters descansen les espatlles i la activitat es redueix als preparatius per la següent temporada.

 

Les persones involucrades en aquesta manifestació cultural som conscients de la nostre responsabilitat i també de la satisfacció de col·laborar amb el municipi. Els sentiments que per lo tant es generen són molts i molts variats: uns els de qui porta anys passejant sobre les seves espatlles als històrics gegants de la ciutat en Tomeu i na Guida, altres els dels que assagen tot l’ any per que a aquests no els falti mai la música, els de qui procuren en tot moment que els nostres gegants llueixin sempre amb la vestimenta ben aclarida i la cara ben neta, i altres els de qui un dia van arribar a la nostre illa per, en un principi, treballar durant l' estiu a Menorca i en els temps lliures sonar la gralla amb els gegants; és el cas de la grallera que signa l’ article que hem pogut trobar en la revista “Suc de Pinya” dels castellers del barri de Sants de Barcelona.

 

És el que transcrivim a continuació:

  Coses que compartim  

Els dies en que hi ha passacarrers de gegants a Menorca, a l’ hora de posar-me l’ uniforme de geganter, el primer que em roda pel cap es on estic? Amb quines colles actuaré? Quins castells farem a plaça? i és que... estic a Maó o al barri de sants de Barcelona?.

Això que amb roda pel cap es per que els castellers de Sants i el geganters de Maó, entre altres coses coincidim en la vestimenta de les  persones que en formem part, és a dir: Els geganters vestim camisa de color verd gris, pantaló blanc i faixa negra, mentre els Casteller de Sants compartim tot aquest equipament distingint-nos pel mocador, que en el cas dels geganters és color blau i en el dels castellers és el característic vermell amb punts blancs. 

Parlo dels dos grups en primera persona donat que fa 11 anys que faig castells al barri de Sants i des de l’ any 2006 també sono la gralla amb els geganters de Maó. 

El residir de manera permanent a Menorca i donat que a l’ illa no existeix tradició castellera, moltes estones trobo a faltar els castells. És aquest el motiu pel que vaig escollir l’ activitat gegantera, doncs les dues manifestacions utilitzen les gralles com a suport rítmic i seria una bona manera de donar expressió als coneixements musicals adquirits amb els castellers. 

Una altre similitud entre el grup de geganters i els castellers és la participació de persones de totes les edats i en els dos casos un ambient molt xulo. 

Les actuacións castelleres a les que pugui assitir, estant a Barcelona, seran tan sentides com ho han estat sempre les fetes estant de gegantera a Maó de castellera a Barcelona.   

Un petó des de Menorca a tots d’una castellera que us troba a faltar . 

Anna Febrer Bellostes.

Per conèixer els gegants de Maó podeu visitar www.gegantsmao.menorca.es .

      

El diari dels gegants

geganters-mao | 06 Octubre, 2007 14:49

El diari dels gegants

 

Fa unes setmanes vam començar a parlar, en aquest mateix blog, de la importància de recuperar la història dels nostres gegant, fent us d’ arxius municipals, hemeroteques, testimonis personals i a traves de les fotografies que algun dia es van fer, pot ser sense saber que en un futur passarien a la categoria de document.

 

Igualment és important, per evitar que en un futur es tingui que recuperar el que ara vivim en temps present, deixar constància del dia a dia dels nostres gegants i de l’ entitat gegantera. Això s’ està fent a través del “diari de la Colla”, que s’ escriu a l’ hora que van succeint les actuacions i fets dignes de destacar dins la Colla de Geganters. l’ encarregat de portar el diari de la colla és l’ arxiver del grup.

 

Fent us d’ aquest diari podem tornar deu anys enrera i reconstruir com va ser la temporada de gegants de l’ any 1997.

 

En aquest viatge en el temps ens situem en un any en que entusiastes celebràvem amb una macro-festa al parc d’ es Freginal el cinquè aniversari de la creació de l’ entitat gegantera . Ens conta el diari que aquell dia cinc de juliol, baix el lema d’ “El dia gegant”, tot el dia i en el mateix parc va restar oberta la exposició monogràfica descriptiva d’ aquells primers cinc anys. El matí va haver concert de gralles a càrrec dels Grallers de l’ Ermilla, arribats des de Vilafranca del Penedès. Al migdia amb una monumental paella vam menjar totes les Colles geganteres menorquines, els que poc després havien de portar els gegants de Vilanova i la Geltrú que també van arribar a l’ illa per participar de l’ esdeveniment i fins i tot molta gent de Maó que no s’ ho va voler perdre. A la tarda el gran passacarrers de tots els gegants, la part infantil oferta per l’ actor i músic Pau Tourell i seguidament la revetlla en la que van actuar fins a quatre grups musicals.

  

D’ aquell any també es conta que els músics de la Colla van gravar una maqueta, la que al dia d’ avui serveix per conèixer la evolució del grup, i els gegants de Maó van ser uns dels primers de l’ estat en tenir pàgina web pròpia, tot i que al cap de poc temps aquella primera pàgina desapareixeria de la xarxa.

 

Seguint el diari dels gegants trobem que aquests a l’ any 1997 hivernaven a l’ espai que avui està a punt de convertir-se en el nou teatre de l’ Orfeó Maonès.

 

També parlem d’ una època en que en Tomeu i na Guida “tot el dia eren pel carrer”, torrada de sobrasades del dissabte de Sant Antoni, Festa de Sant Pere al port de Maó, festes de escoletes, barriades, solidàries etc. Deu anys després els nostres gegants han tornat al seu paper de figures típiques de les festes patronals i rar es fa trobar-los en altres tipus de celebracions.

 

En el diari trobem detallades les ballades fetes per Es Mercadal, Es Castell, Llucmaçanes, Alaior o Sant Lluís en les seves respectives festes majors, i com no les festes de Gràcia de l’ any 1997, en que vam rebre la visita dels gegants de Badalona, Cardona i els de la Bisbal de l’ Empordà. Dels geganters de la Bisbal hem de recordar que van arribar amb la “Rigoberta”, la geganta boja a la que se li sortia un pit de dins la brusa, i de com fins i tot la geganta va entrar dins l’ Hospital Verge del Toro per sortir amb una tireta posada en el mateix pit.

 

D’ aquell any 1997 es narra com, després d’ alguns anys de no sortir al carrer, va ser recuperat el Gegant Olímpic i també del bateig d’ en Pere i na Gràcia, la parella de gegants del Casal de gent gran d’ es Camí d’ es Castell.

 

 

 

En el diari dels gegants es presta especial atenció als dos viatges de representació que van fer en Tomeu i na Guida avui fa deu anys: el que a mitjan agost els portaria a la població catalana de Torrelles de Foix i el que als pocs dies d’ acabades les Festes de Gràcia els faria tornar pujar al barco, aquesta vegada tenint com a destí la gran trobada de gegants que va tenir lloc a Esplugues de Llobregat.

 

Una de les darreres activitats de l’ any 1997, amb la que quasi es tanca la fulla d’ aquell any és la trobada insular de gegants que es va organitzar a Es Mercadal. Dita trobada anual i itinerant ja fa alguns anys que es va deixar de fer i queda per la història la crònica que ens va deixar.

 

Destacant la importància de disposar d’ un arxiu el màxim de detallat possible, des de l’ entitat gegantera maonesa seguim treballant per la seva ampliació, acceptant qualsevol mena de document, fotografia o testimoni que en pugui formar part. Per aportacions o consultes es pot contactar a l’ adreça: gegantsmao@menorca.es .

 

Visiteu també: www.gegantsmao.menorca.es .

     
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS