Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

cr˛nica d' un dinar final d' any

geganters-mao | 29 Desembre, 2007 16:48

Ahir migdia va tenir lloc al restaurant annex del pavelló del Menorca Bàsquet la darrera reunió de geganters d’ enguany. Com ja podem intuir no va ser per traginar gegants, en tot cas per agafar forces per quan toqui, en el dinar de Nadal i final d’ any del grup de Geganters de Maó.

 

Acceptant que llegir la crònica d’ un dinar de Nadal no forma part de les lectures denominades “enriquidores”, ho farem curt. En tot cas destacar que entre geganters i diables (entitat paral·lela a la primera) hi van participar una trentena de persones. Destaquem igualment que amb el ser unes dates en que qui te família a fora pot estar fent aquestes festes amb els més allegats o que també el dinar es va fer en divendres, alguns dels membres no hi van poder estar presents.

 

Com en totes aquestes reunions no hi van faltar les anècdotes, de tots és sabut que durant els passacarrers sempre hi ha els que arriben a l’ hora en punt de començar i fins i tot el que es dorm i arriba per la meitat, en el cas del dinar no hi van faltar els que van arribar en el moment que la majoria ja anava pel postre. Com de despistats el mon està pler tampoc hi va faltar el que a l’ hora de començar telefonava des de la seu de l’ entitat havent mal entès on seria el dinar.

 

Però lo dit, la paella va estar molt bona i  la lasanya també, i el llom i el peix tampoc van quedar curts. No es van cantar nadalenques però a canvi es va repartir entre els assistents el Cd amb les 600 fotografies de la temporada 2007, per que serveixi de record a la temporada que deixem enrera i ens anem mentalitzant per la de l’ any que ja està tocant a la porta.

   

Gràcies a tots els geganters i diables per, un any més, l’ esforç realitzat. Al públic que ha participat amb nosaltres mil gràcies també per haver donat sentit, un any més, al manteniment de la tradició menorquina dels gegants i com no a la tan mediterrània festa del foc.

 

Bon any 2008.

 

Per conèixer els gegants i els diables de Maó visite: www.gegantsmao.menorca.es

els gegants de Maˇ us desitgen bon Nadal

geganters-mao | 22 Desembre, 2007 20:21

Benvolguts amics d' aquest espai dedicat als gegants:

Pensant en com us podríem felicitar les festes de Nadal hem resolt que millor que fos el propi Tomeu, el gegant de Maó, acompanyat dels seus inseparables geganters, vestits per l' ocassió, qui us enviïn els seus millors desitjos per aquestes festes i per l' any 2008 que està tocant per entrar.

Trobareu la nostre felicitació a: www.gegantsmao.menorca.es.

Bon nadal a tots i feliç entrada d' any 2008.

Chin chin.

Colla de Geganters de Maó.

Les Festes de Nadal a Maˇ

geganters-mao | 09 Desembre, 2007 18:36

Ahir dissabte va quedar inaugurada oficialment a Maó l’ època de Nadal.

 

Si be és cert que la primera notícia que en tenim cada any sol provenir dels anuncis de joguines (habitualment ja al més de novembre), i tenint en compte que fins el dia 24 de desembre no existeix cap dia marcat en el calendari com a de celebració, va ser ahir amb el mercat de productes nadalencs i l’ encesa de la il·luminació extraordinària que va arribar oficialment a la ciutat de Maó l’ època de Nadal.

 

El mercat de productes nadalencs a la nostre ciutat és invent de fa pocs anys. En tot cas més que d’ invenció podríem parlar d’ “adopció”, doncs és fet a imatge dels que des de fa molts anys es venen celebrant en la majoria de les grans ciutats de l’ estat. Tinguem en compte que a l’ hora d’ iniciar una fira de Nadal poc marge de variacions s’ ens ofereix. 

En el cas de l’ encesa de l’ il·luminació extraordinària, destaquem que ja no són tantes les ciutats que ho facin amb tanta teatralitat com la nostre. Va ser encertada l’ idea de que fossin uns follets, que baixant amb cordes per la façana de l’ església de Santa Maria i per la del propi Ajuntament, arribessin amb una idea clara, la de ser els portadors de la llum de Nadal. A dita representació, des de fa varis anys, fins i tot se l’ ha dotat d’ un argument a seguir pel públic i que el porta fins l’ esperat desenllaç final.

 

La tarda d’ ahir va ser de lo més complerta, doncs a l’ espera de que les típiques cançons nadalenques tornin “més marxoses”, qui va voler fins i tot va poder ballar amb els ritmes del grup de percussió brasilera “7 ginets”.

 

Dits ritmes no destacaven per ser tradicionals de l’ època. En tot cas és sabut que pocs anys han tingut que passar per que s’ hagin convertit en un dels plats més esperats pel jovent dins les festes patronals d’ alguns pobles de l’ illa. Recordem igualment com molts hem conegut un abans i un després de l’ arriba dels arbres de Nadal i del fins fa pocs anys “forester” Pare Noel.

 

En el tema dels gegants que ens ocupa, poques coses en podem dir d’ unes figures que no estan fetes per a l’ època de l’ any que estem vivint.

 

  

Cert és que els que hem conegut les cavalcades de reis dels anys vuitanta haurem pogut veure a n’ en Tomeu i na Guida encapçalant la comitiva. Estem parlant d’ una època en que la cavalcada no era gaire cosa més que els reis i patges a cavall i els camions de l’ exèrcit portant caixes on es suposaven els regals, els que portaven les saques de correus amb les cartes sol·licitants i  l’ inefable portador del carbó pels que se l’ havien guanyat.  La treta dels gegants en aquella nit no responia més que a un intent de “rellenar” la desfilada amb diferents elements per tal de fer-la lo màxim de vistosa possible.

 

De la participació de gegants dins les festes de Nadal també podem recordar alguns anys de finals de la dècada dels 90, en que alguns dissabtes matí vam poder veure al “Gegant Olímpic”, amb barba blanca i barret de Pare Noel, acompanyat pels grallers, animant la venta de paperetes de la panera de Nadal que preparava l’ entitat gegantera, amb l’ objectiu de recollir fons pel grup.

 

D’ aquells anys també és que aquella mateixa caracterització del gegant olímpic alguna vegada arribés a encapçalar la cavalcada de reis. Al ser aquest un gegant d’ estructura diferent als tradicionals de les festes patronals i al ser una figura que poques vegades se l’ ha vist al carrer durant la Mare de Déu de Gràcia, ja no desentonava tant com en l’ anterior intent d’ incorporar els gegants a la cavalcada i va constituir un nou intent de fer la desfilada un poc més llarga.

 

Va ser durant els anys 2001 i 2002, i amb uns geganters que ja havien constituït l’ única Colla de Diables existent actualment a l’ illa, que aquests es van decantar per l’ “opció B”, és a dir, participar en la cavalcada de reis però sense cap gegant, vestits de diable i protagonitzant la carrossa portadora del carbó pels fillets que havien estat dolents.

 

Le carrosses eren d’ elaboració pròpia i en el primer any van representar les mines de carbó, amb el drac de la colla coronant l’ entrada de la mina i els petits dimoniets dins la vagoneta i llençant carbó al públic; els dimonis adults ja es van encarregar de desfilar sonant els timbals i lluint els estendarts. En el segon any la carrossa ja va ser un poblat prehistòric menorquí on no hi va faltar ni la Naveta d’ es Tudons ni la típica “taula”, amb un muntatge envoltat de fum i focus de colors que donaven a l’ escena l’ ambient infernal apropiat.

 

La darrera participació dels geganters dins les festes de Nadal data de l’ any 2003, en que es va voler sorprendre a tots els maonesos i maoneses amb un gran Pare Noel, que va participar en la cavalcada de reis,  i que no era altre que el conegut gegant de la ciutat disfressat per a l’ ocasió. Els seus portadors hi van anar vestits de nanets.

 

Dit muntatge va sorprendre a la vegada que va agradar al públic, destacant que hi va haver qui no va reconèixer a n’ en Tomeu i va poder creure que l’ Ajuntament havia comprat un nou gegant pel municipi.

 

El cas és que “cada cosa al seu temps i a l’ estiu cigales”, Geganters i Ajuntament treballen conjuntament per destacar la importància dels gegants com a símbols de les festes patronals. Dit d’ una altre manera a tots s’ ens faria estrany trobar els reis d’ Orient animant algun dels espectacles propis de les festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó.

 

Però com els geganters quan no participem en les festes ens sembla que algo ens falta,  en els darrers anys hem col·laborat amb les festes de Nadal llençant els coets de la nit de cap d’ any i també els que avisen de l’ arribada dels Reis en la nit del cinc de gener al port de Maó.

 

Per conèixer els gegants de Maó visiteu: www.gegantersmao.menorca.es .

  

Un gegant creat per a les grans ocasions

geganters-mao | 02 Desembre, 2007 16:58

 

En la revista oficial del ViveMenorca (l’ equip de bàsquet que representa a la nostre illa en la lliga A.C.B) hem pogut trobar en el seu número del més de novembre, en  el poster central,  una fotografia del “Gegant Olímpic” fent d’ un més de la afecció que arropa a l’ equip setmana rera setmana. 

Dita fotografia és pressa el passat més de maig, quan tota Menorca, orgullosa de que el seu equip un any més salvés la permanència en la millor lliga d’ Europa, sortir al carrer a celebrar la gesta. Com que els organitzadors de l’ acte van voler que fos festa gran, no hi van faltar ni els gegants, i fins i tot, de manera excepcional va sortir un cavall de sa colcada. 

Per en Tomeu i na Guida, els gegants de la ciutat, la participació en el acte va formar part d’ una de les poques excepcions en que s’ els veu al carrer fora de les festes majors dels pobles, per part del Gegant Olímpic, es va trobar en la seva salsa, doncs des de el moment en que va ser pensat ja ho va fer per protagonitzar moments històrics del nostre esport, concretament la inauguració de les olimpíades de Barcelona 92.

 

 

Des de que la mencionada figura va passejar per l’ Estadi Olímpic de Monjuït, fins que fa pocs mesos va sortir a carrer amb la samarreta del Menorca Bàsquet, molts han estat els esdeveniments on s’ ha fet present. En tot cas, l’ entitat que des de fa més d’ una dècada s’ encarrega de vetllar pel seu manteniment, la Colla de Geganters de Maó, sempre li ha procurat papers on per la seva condició de figura articulada, pot resultar més adient que els gegants de cartró i fusta més típics de les festes majors.

 

Des de l’ entitat gegantera de la ciutat de Maó, agraïm a la redacció de la revista esportiva el haver pensat amb el Gegant Olímpic per protagonitzar el pòster central, i esperem per la propera primavera, poder-nos trobar de nou celebrant, com a poc, el mateix que el passat més de maig.

 

Per conèixer millor el gegant olímpic: www.gegantsmao.menorca.es .

 

Bibliografia associada: “En Tomeu i na Guida. Una Història gegant” (2002, Miquel Villalonga Coll).   

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS