Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

NotÝcies del Carnaval de Maˇ 2008

geganters-mao | 30 Gener, 2008 21:53

Aquests díes s’ ha estat repartint per davall de les portes de les cases el programa d’ actes del carnaval de Maó 2008.

Els actes són poc més o menys els de cada any, és a dir el dijous llarder pels més petits, el dissabte a la tarda la rua, i el darrer dimarts l’ enterrament d’ en CamesTortes. Algunes propostes hi aportaran el toc de novetat: un concert de rock jove pel divendres dia un i pel diumenge dia tres, a l’ envelat de la plaça Conquesta, trobada de balls de saló. 

Com aquest espai informatiu és dedicat als gegants, parlarem de l’ actes on els geganters en tenen algun paper a interpretar. Aquest serà en l’ enterrament del darrer dimarts. Ja des de el mateix any de la fundació de l’ entitat a part de portar els gegants sobre les esquenes, durant un únic dia a l’ any, es popularitzaria que també fossin els geganters els que portessin al difunt rei del carnaval Camestortes. 

En aquesta darrera comèdia dels dies que precedeixen a la quaresma, els geganters es vesteixen d’ enterrador, de vídua, escolanets i capellans, autoritats civils i militars i com si d’ un enterrament solemne d’ una època passada escenifiquen dins el vestíbul de l’ Ajuntament la vetlla del mort; al cap d’ una estona l’ inici de la processó pels carrers de Maó i també la visita, amb el mort a sota, als diferents bars del centre de la ciutat (per intentar a cop de pomada fer més passadora tan irreparable pèrdua). 

En l’ edició d’ enguany de l’ enterrament del carnaval maonès hi haurà un moment que serà de sentiment real per una pèrdua. Com hem comentat abans, des de la recuperació de la festa fa gairebé tres dècades, és acostumat que es visitin algunes “parròquies”. Mai ha faltat la pomadeta a l’ American Bar, al Bar Nou ni tampoc al Bar la Morada. Recordant que aquest últim va tancar les seves portes fa pocs dies, la comitiva fúnebre igualment visitarà lloc tan entranyable, i a les portes del desaparegut bar s’ hi dipositarà un ciri, es farà una copa més en el seu record, es mantindrà un minut de silenci i s’ agrairà a Lluís Llorca i família el que durant tants anys sempre hagin obert les portes a la comitiva d’ en Camestortes. 

També com a novetat d’ enguany un cop llegit el testament del difunt, està programat que es faci el batejat com a BALL DE VIDUES. Aquest es farà a la Plaça Reial i seria tot un èxit que reunís tanta gent com quan es feia al Teatre Principal de Maó, en que fins i tot els palcos quedaven estrets per no perdre’s aquest darrer ball de carnaval. 

Un altre acte en el que, per lògica hi prendran part els geganters, és en la sortida de la geganta s’ Avia Corema. Aquesta farà la seva primera aparició just el mort hagi baixat les escales de l’ ajuntament, quan “la banda fúnebre” pararà un moment el so dels seus timbals, i la popular melodia provocarà els primers balls de la geganta. 

 

Dia 5 de febrer. Darrer dimarts

20h. Vetlla d’ en Camestortes a l’ Ajuntament.

20,30h. Arribada de l’ àvia Corema a l’ Ajuntament

20,40h. Recorregut del difunt Camestortes pel centre de Maó. Acompanyat per banda fúnebre.

21,00h. Plaça Reial. Lectura del testament d’ en Camestortes (de cos present) Ball de vídues, amb música en directe.

Un com enterrat el carnaval les aparicions de S’ Àvia Corema en el seu rodar i perdre peus seran les següents: Dissabte 9 de febrer, perdrà el primer peu a la Plaça del Carme, dia 16 el segon a la Plaça Bastió, dia 23 el tercer a la Plaça Colón, dia 1 de març a la Plaça Reial, dia 8 as parc d’ Es Freginal, dia 15 a la Plaça del Príncep i dia 19 de marça el setè i festa d’ acomiadament per enguany a la Plaça Conquesta. 

Per conèixer a s’ avia corema visita també: www.gegantsmao.menorca.es .  

Actualitzaciˇ de la web dels Gegants de Maˇ

geganters-mao | 27 Gener, 2008 19:22

Benvolguts companys geganters i amics de la cultura popular: 

Us informem de que la web dels gegants i també dels diables de Maó en aquests darrers dies ha estat actualitzada. 

Dita actualització es feta en l' apartat "Activitats gegants", que resumeix en una sèrie de plafons el més destacat de cada any d' existència de l' entitat gegantera. en aquesta ocasió s' hi ha afegir el plafó corresponent a l' any 2007, amb l' èxit de s' Avia Corema, els dimonis que per Sant Joan es van rebel·lar contra la crema, quan en Tomeu i na Guida van visitar terres valencianes i com també van fer de model pel cartell i programa de festes de la Mare de Déu de Gràcia 2007. 

http://www.gegantsmao.menorca.es/ 

Colla de Geganters de Maó

els dimonis de Maˇ participen en l' 'aTiÓr Foc' de les Festes de Sant SebastiÓ

geganters-mao | 21 Gener, 2008 21:00

Ahir a la nit els membres de la Colla de Diables de Maó van ser testimonis a la ciutat de Palma, a l’ hora que protagonistes, del més gran correfocs que hagi esclatat mai a les Illes. El títol amb el que es va anunciar l’ espectacle va ser “Atiar Foc” i pot ser va ser un dels actes més espectaculars de la edició d’ enguany de les Festes de Sant Sebastià, patró de la ciutat de Mallorca.

 

La premsa d’ avui destacava el fet en els titulars, amb frases tan entusiastes com:

Arde Ciudad, Casi un millar de bestias y ‘dimonis’ recorrieron el centro de Palma en un espectàculo que congregó a casi 70.000 personas. 

Mas de 65.000 personas contemplaron el aTIÀr FOC, un apocalíptico espectáculo de luz y sonido que se prolongó por espacio de tres intensas horas. 

Un ‘Atiar foc’ espectacular. 

La noche en que Palma ardió. 

Los ‘dimonis’ iban armados con tridentes y todo tipo de armas, como una motosierra. 

La qüestió és que començant la cosa pel principi, pel dimonis menorquins la història comença amb una matinada per estar el dissabte a les sis del matí a l’ aeroport de Menorca, amb les lleganyes als ulls, molts de badalls i els cafès intentant fer obrir els ulls del personal; destacant en tot cas la expectació davant el que s’ anunciava.

 

Per molts dels dimonis menorquins l’ anar a fer foc a l’ illa veïna no era novetat, doncs encara es recordava un espectacular Dijous Bo, a Inca, de fa quasi una dècada; el que un any es va fer per Sant Antoni a Alcúdia o sense anar tan lluny en el temps, fa menys d’ un any amb la participació del grup menorquí en la cavalcada de l’ entrega dels premis Ramón Llull, en aquest cas ja a la ciutat de Palma. Però en aquest cas la que s’ anunciava era major, una gran trobada de tots els dimonis de les illes més els convidats de Catalunya.

 

Per relatar el que va fer l’ expedició menorquina i fer-ho amb tot detall hauríem de parlar del que aquesta va fer durant tot el dissabte, però per no fer-ho molt llarg ho resumirem en: turisme i preparatius, preparatius i turisme; el diumenge al matí poc més o menys el mateix, però el diumenge a la tarda, just en haver dinat ja van anar cambiant les cares dels maonesos, pot ser “posant cara de dimoni” i és que s’ iniciava la tarda del correfocs.

 

És així que a les 18,30 h ja començava al carrer de l’ Unió el corefocs de les Bísties i grups de batucada, amb la participació de set bísties de foc desplaçades des de la mateixa Mallorca i tres des de Terres Catalanes. Aquestes serien les que farien la primera de les dues desfilades que havien de sortir aquella nit. Destaquem que per aquesta desfilada estava anunciada la preséncia d’ en Cap de Fibló, la única bístia de foc amb que compta l’ illa de Menorca, però que per problemes de transport simplement aquest matí ho haurà llegit pel diari.

 

Mitja hora més tard ja sortirien de la mateixa Plaça de la Misericòrdia una vintena de colles de diables, 16 de Mallorca, la d’ Eivissa, la de Maó i les arribades de Catalunya. Entre aquestes s’ hi van poder reconèixer als Esclatabutzes de Sóller; Dimonis Hiachat de Santa Margalida; Factoria de Por, de Santa Maria; Dinonis d’ Albopas, de sa Pobla; Dimonis Arrels de Mancor de la Vall; Dimonis de la Pedrera, de Muro; Diables de Sant Joan, 8 Agost d’ Eivissa, Bocs i Focs d’ Esporles o Dimonis a Lloure de Felanitx.

Ja en aquells moments els carrers que esperaven el pas de l’ infern ho feien amb la il·luminació habitual apagada i amb la sola llum de torxes col·locades a lo llarg de tot el recorregut, el mateix que ja havien fet les bísties: Rambla, Plaça Joan Carles I, Passeig del Born, Plaça de la Reina, Avinguda Antoni Maura i Parc de la mar. 

 

Un fet que val la pena destacar, a part dels 65.000 espectadors en que coincideixen la majoria de medis de comunicació, és es la participació com a actors protagonistes de més 1500 persones.

El correfocs va anar fent camí pels carrers anunciats, en alguns moments amb la dificultat d’ avançar donada per la gran concentració de gent. Pels mateixos dimonis vivint-ho donant lo millor de cada un i, per qui ho va poder veure per la IB3, com una gran bolla de foc que anava avançant entre la gent.

 

Finalment, i després de més de tres hora corrent pels carrers de Palma, el correfocs va arribar al Parc de la Mar, on encara esperava la gran cloenda, el PiroMusical, del que es van encarregar d’  encetar-lo els mateixos dimonis.

 

Avui al matí ja es parlava del mes multitudinari acte de cultura popular organitzat a les illes, el que pot ser recordava els primers correfocs que es van organitzar a la ciutat de Barcelona farà dues dècades, amb tot el color, la vistositat i posta en escena que marquen un començament d’ algo que dificilment pot anar a més però que ja seria decepcionant que anés a menys.

 

Per conèixer als diables de Maó i també els gegants de la ciutat, visita: www.gegantsmao.menorca.es.

 

Nit de foc a Es Castell

geganters-mao | 17 Gener, 2008 17:16

Ahir, dissabte de Sant Antoni, va tenir lloc al Poble d’ Es Castell el primer Correfocs de l’ any de la Colla de Diables de Maó. No diguem el de la temporada, doncs es sol considerar la temporada de dimonis, com la de gegants, les setmanes que comprenen des de Sant Joan fins Festes de Cala’n Porter, de juny a setembre. Tot i així aquesta actuació, tot i que cada any sol arribar fora de temporada, és considerada de les importants, doncs els diables s’ han d’ enfrontar a un rival de categoria, és la eterna lluita entre Sant Antoni i el Dimoni.

 

Poc abans del primer assalt, Sant Antoni ja tenia la cosa aclarida amb el seu company d’ altures i Sant Pere ja va interrompre els preparatius del correfocs amb una potent pluja. Els dimonis, poc respectuosos que són (tal vagada incoherents), van escollir per resguardar-se el quarter general de l’ enemic, la porxada de l’ església del Roser.

La qüestió és que la pluja just va durar deu minuts i tot-hom als seus llocs que comença la processó. Passades les vuit i mitja de la nit, tots els dimonis, van iniciar la davallada cap a la plaça Explanada. Davant anava el bota-focs i mestre de cerimònies, seguit de tots els dimonis, en filera de dos, amb les maces a punt; el dragó “Cap de Fibló”, els portadors del carro d’ avituallament pirotècnic i tancant la comitiva el grup de percussió.

 

En aquest darrer bloc, el del grup de percussió, hem de destacar que per primera vegada ho van fer amb el reforç d’ un sonador de tarota, el que a sobre l’ ensordidor soroll dels timbals hi va saber sobreposar la melodia que donava sentit a la nit: Sant Antoni i el dimoni, jugaven a trenta un, el dimoni en va fer trenta i Sant Anotoni trenta-un. Un altre tema que també va sonar durant la desfilada va ser la popular sardana “nit de llampecs” (pot ser escarnint el poc que va durar la pluja).

 

La qüestió és que tota la comitiva va arribar fins a la plaça Explanada, enfront de les cases consistorials, i poc van tardar els seus membres a rompre files i carregar les maces i tridents.

 

A la senyal del cap de colla, tot-hom al seu lloc i van començar a córrer per la plaça els primers efectes pirotècnics. Destaquem que la Colla de Diables de Maó, en els seus deu anys d’ història no ha parat de créixer en número de membres i el que fossin ben prou els dimonis que llancessin foc a l’ hora va fer que l’espectacle resultés força vistós.

 

 

Un altre fet que any rera any es va notant, en les diferents visites que han anat fent els dimonis de Maó a la vila d’ Es Castell, és el trobar cada vegada més gent disposada a entrar a la plaça a córrer amb els diables, dansar i ensumar la pólvora de ben a prop. Bàsicament van ser els més joves els que van voler gaudir el correfocs des del lloc més privilegiat, com a protagonistes, i per això molts ja van venir vestits per l’ ocasió, amb roba vella i gruixuda per protegir-se de les guspires.

El Correfocs va durar el que acostumen aquesta mena d’ espectacles, uns trenta minuts. Diguem espectacle doncs també van ser molts els veïns, pot ser els més porucs, els que ho van voler contemplar des de les voreres, sense cap mena de perill, però sense perdre detall dels diferents efectes i figures que s’ anaven creant. 

Cada un va complir amb la seva feina, el botafocs encenent les maces, els dimonis corrent al llarg de la plaça, el portador del drac amb l’ esforç que comporta estar tot el temps amb el pes d’ aquest a sobre, l’ encenedor i també els músics que no van deixar de sonar ni un minut.

                                   

Un cop explotat el darrer petard de la traca final, i a l’ hora que es sentien els primers aplaudiments, el grup de percussió va allargar l’ espectacle una estona més amb els seus ritmes i el sons de la tarota. Però com des de la plaça del mercat ja arribava la olor de sobrassada fregida, els dimonis prest van carregar les furgonetes i la festa es va traslladar de lloc, on l’ Orquestra Huracan ja havia començat la seva actuació. 

Com Sant Antoni és festa per tot Menorca, a la mateixa hora a Maó es torraven sobrasades i es ballava amb  les tonades d’ antany amb el grup folklòric Es Rebost; a pocs quilometres de Maó i Es Castell els membres de la Colla de Geganters de Sant Lluís protagonitzaven un original passacarrers, amb els gegants amagant les seves cares darrera màscares de dimoni; a Sant Climent també es van poder veure dimonis dansant entre els foguerons i ens han arribat notícies de com als pobles del centre de l’ illa no hi van faltar les fogueres i torrades de sobrassada i botifarró.

Per acabar aquest article volem felicitar al diari local “Ultima Hora Menorca” per lo molt endevinada que ha estat la seva crònica i com han sabut reflectir el que va ser la jornada de foc d’ ahir al poble de Es Castell:

          Arde Sant Antoni  

 

Diablos en Es Castell. Con fuego, olor a pólvora y ruido de tambores el pueblo de Es Castell estrenó anoche los actos festivos organizados con motivo de Sant Antoni, patrón de Menorca. Es el noveno año consecutivo que se celebra la Nit de Foc en esta localidad y fue a cargo del Grup de Diables de Maó. Una veintena de sus integrantes pusieron toda la carne en el asador para montar un espectáculo de los que se recuerdan durante mucho tiempo.

 Per conèixer el grup de diables de Maó i també els gegants de la ciutat en Tomeu i na Guida, visita: www.gegantsmao.menorca.es . 

Un Sant Antoni per tants de dimonis

geganters-mao | 13 Gener, 2008 21:11

El proper dimecres dia 16 de gener, amb motiu de la diada de Sant Antoni, Patró de Menorca, els dimonis tornaran a   sortiran al carrer.

 

Dues seran les poblacions menorquines que rebran la visita d’ aquests sers, que com cada any intentaran fer la guitza al sant, una serà la vila d’ Es Castell i l’ altre la de Sant Climent.

 

En el primer cas, des de fa uns anys en tal dia ven sent habitual que La Colla de Diables de Maó, armats amb les seves maces, tridents, estendards i  timbals i també la seva bístia de foc, el drac “Cap de Fibló”, sobre les vuit i mitja del fosquet es concentrin al Carrer Victori, davant de l’ Església del Roser, per iniciar la baixada cap a la Plaça Explanada.

 

En l’ edició d’ enguany, com en anys anteriors, ja serà en arribar davant les portes de les cases consistorials quan els sers arribats del mon de les tenebres iniciaran el seu espectacle pirotècnic.

 

Com a novetat, aquest Sant Antoni serà el primer en que el grup de percussió del Grup de Diables de Maó el farà amb el reforç d’ algun instrument melòdic, concretament amb el so de la tarota, que s’ incorpora a la formació per aportar-hi en diversos temes el seu tan característic so medieval.

 

Cal destacar igualment que amb l’ espectacle del proper dimecres a Es Castell, els dimonis maonesos inauguraran un any important en la seva història, doncs serà en el que celebraran el seu desè aniversari. En les properes setmanes anirem informant dels diversos actes que per dit motiu ja s’ estan preparant i que al dia d’ avui són projectes, preparatius i sobre tot molta il·lusió, amb la que fer una vista al passat, celebrar-ho per tot lo alt i preparar els deu següents anys que encara han de venir.

 

Anunciem igualment que l’ entitat de foc que fa una dècada va crear la mateixa Colla de Geganters de Maó, el proper diumenge estarà present a Palma de Mallorca, participant en la gran nit de foc de les festes de Sant Sebastià. És així que paral·lelament als preparatius per la nit de Sant Antoni a Es Castell, també s’ està començant a pensar com ho han de fer vint dimonis per “convencer” al capità de l’ avió que haurà de portar-los a palma de que “amb vint dimonis a bord d’ un avió aquest no pateix cap mena de perill”.

 

 

Canviant de poble però no de personatges, una altre vila que el proper dimecres també rebrà la visita dels dimonis és la de Sant Climent.

 

En aquest cas estem parlant d’ una tradició que es remunta a l’ any 1923, quan un dels habitants del poble, arribat des de l’ illa veïna, hi va importar un costum estès per molts de pobles de Mallorca, el de que en el dissabte de Sant Antoni sortissin al carrer vàries persones vestides de dimoni per dansar entre els foguerons, que avui encara es segueixen encenent en molts de pobles de Menorca.

 

Seguim parlant de Sant Climent i en aquest cas del dia principal de la diada, el dia 17, Sant Antoni. En tal dia també era costum que algú caracteritzat com el sant, sortís al carrer presidint dia tan senyalat. Com que els dimonis quan no la fan és per que l’ estan pensant era costum que aquests sortissin al carrer per segona vegada, en aquesta ocasió per intentar temptar al sant, que com encara es conta es bastava en fer-los la senyal de la creu per espantar-los.

 

Aquesta manera de celebrar Sant Antoni al poble de Sant Climent un dia va entrar en la categoria de tradició i un altre, sembla ser que durant la dècada dels anys cinquanta del passat segle XX, en la de record. El motiu de que els dimonis i el Sant deixessin de sortir al carrer sembla ser que seria que, en una època de dictadura i repressió, les autoritats eclesiàstiques en un moment donat van deixar de veure amb bons ulls el que el poble celebrés les festes religioses d’ una manera tan “mundana”.

 

Com el poble és savi i no te que menester ningú que li digui com te que celebrar els esdeveniments principals en la seva vida, va ser durant la passada dècada dels anys 90, que en la vila de Sant Climent els dimonis van tornar a botar per entre els foguerons en la nit del dissabte de Sant Antoni.

 

Llavonces fent un poc de  calendari, pel proper dimecres dia 16 de gener trobem: al Poble d’ Es Castell a la Colla de Diables de Maó oferint el seu sorollós “ball de foc”, espurnes, corregudes, molta pólvora i olor de fum; a Sant Climent uns altres dimonis, propis del poble, que sortiran sense foc però per dansant entre els foguerons; i pels que volen viure la diada sense dimonis ni sustos ho podran fer el mateix dia damunt les 19’30 al poble de Sant Lluís, contemplant com la gegantona Tecla passeja pels seus carrer i en lloc de llençar espurnes com els diables, ho farà com ve sent costum, llençant aigua pel seu xumet. Una de cal i una altre d’ arena, una de foc i una d’ aigua.

 

Per conèixer millor els Diables de Maó visita: www.gegantsmao.menorca.es .

 

nits de foc i fum

geganters-mao | 10 Gener, 2008 20:02

 FA pocs dies publicàvem el resum de la temporada 2007 de la Colla de Geganters de Maó; publiquem avui el de la Colla de Diables,  entitat germana de la portadora de gegants. 

La temporada de foc destaca per ser molt més relaxada que la de gegants, al ser els diables de Maó els mateixos geganters de la ciutat ja es va procurar des de el principi d’ aquesta activitat que les actuacions dels diables fossin un complement a les primeres, intentant en tot moment que el fer de diable no restés dedicació als gegants. 

És per aquest motiu que l’ activitat del grup de foc es sol limitar cada any a un parell d’ actuacions a la mateixa ciutat, esporàdiques visites a altres pobles i algun viatge de representació. 

L’ actuació que cada any inaugura la temporada sol arribar el mateix més de gener, el dissabte de Sant Antoni al poble d’ Es Castell, participant en la diada del Patró de Menorca. Dita actuació es sol encasellar més com a espectacle pirotècnic que com a correfocs pròpiament dit. En lloc de córrer llençant espurnes pels carrers  els dimonis solen corren en la mateixa plaça Explanada i el públic, principalment els mateixos veïns del poble, ho solen contemplar com un espectacle més contemplatiu que de participació. Notem en tot cas que cada any són més els al·lots que s’ animen a entrar-hi i dansar amb els dimonis. 

La segona actuació del 2007 va arribar a punt d’ acabar el més de febrer. Va ser a Palma de Mallorca participant en la gran cavalcada de l’ entrega dels premis Ramón Llull. Per dita desfilada hi van participar un bon grapat d’ elementes representatius de la cultura popular de les illes: gegants, dimonis, cavallets, bastoners... . Representant Menorca els diables de Maó i un grup de “caixers” de les festes patronals.

  

Arribats a aquest punt destaquem que els diables de correfocs a les illes no formen part dels elements tradicionals més antics, doncs arriben a la vegada que a la gran majoria de terres dels denominats Països Catalans, és a dir amb els anys 80 del passat segle XX. Recordem que fins fa una dècada, i després d’ uns anys de no tenir Menorca cap grup de diables propi es va fundar a Maó l’ únic grup existent en la actualitat. En el cas de Mallorca, tot i tenir molta tradició els dimonis de Sant Antoni (no portadors de foc), fa una dècada eren ben pocs els que fessin correfocs. 

Destaquem que de les actuacions dels dimonis maonesos, les principals són la del dissabte de Sant Joan al parc d’ Es Freginal de Maó i la del dia 6 de gener, dia del pregó de festes de la Mare de Déu de Gràcia. En el primer dels casos ja fa alguns anys que el grup va decidir fer l’ espectacle de foc i encesa de la tradicional foguera de Sant Joan seguint un guió teatral.  

Pel 2007 l’ espectacle piro-teatral va portar per nom “No me l’ encendràs”.  La trama va començar amb un correfocs “Standard”, que un cop acabat el dimonió major presidiria l’ encesa de la foguera. Com les coses més senzilles de vegades es solen complicar, aquest no havia previst que un dels ninots de pedaç “cobraria vida” i s’ intentaria defensar de les flames. Els papers del dimonió i de bujot van estar encarnats per dos actors experimentats, els que es van encarar en un combat dialèctic de quin era millor que l’ altre, si el dimoni rei de l’ estació que volia arribar, l’ estiu, o el bujot que representava l’ hivern que anava a cremar dins la foguera, destacant que la vida d’ un o de l’ altre depenia de quin demostrava ser més poderòs. Finalment els dos personatges van reconèixer les seves diferències però també la necesitat l’ un de l’ altre, per lo que un cop discutit el que s’ havia de discutir el que es va decidir va ser cremar els mals esperits i anar els dos personatges junts a ballar en la revetlla de Sant Joan. 

Destaquem de dit espectacle que el guió, la direcció i producció sol anar cada any a càrrec dels mateixos dimonis. També que en el cas d’ enguany tota la trama va discórrer en glosa. Destacant igualment el reforç de iluminació i so per ressaltar més tota la trama.

   

En el cas del correfocs de les Festes de Gràcia, és un altre espectacle en el que els dimonis també han de donar lo millor de cada un, doncs és un dels actes que inauguren els dies principals de la Ciutat de Maó. Dit espectacle comença amb la pujada dels dimonis, sense llençar foc però sonat els timbals, des de el Pla de la Parròquia fins a la Plaça Explanada. Un cop arribats dona inici l’ anomenat “Ball de foc”, batejat així doncs al no ser corregudes amb foc pels carrers de la ciutat, sinó una activitat més estàtica en una mateixa plaça, no seria exacte anomenar-ho “correfocs”. 

De l’ edició del 2007 destaquem la instal·lació de valles per part de les autoritats, per senyalitzar d’ alguna manera la zona de públic i la zona de foc. Dites valles en algun moment podrien haver cohibit la participació del públic però no va ser així i qui va voler va poder entrar i ballar amb els diables. 

La temporada de foc cada any sol fer la seva cloenda en les festes de Cala’n Porter, on dit literalment es “crema el darrer cartutx”. Un correfocs adaptat a les dimensions del poble serveix pels natius com a inici de festes i pels molts turistes que en el més de setembre resideixen encara a la urbanització, és una bona excusa per descarregar centenars de flashos, imprescindibles per, un cop a casa poder explicar al seus la manera que tenim els menorquins de fer i viure les festes. 

No oblidem que, al igual que la seva entitat germana, els geganters, les actuacions dels dimonis no són més que el fruit de tot un seguit de preparatius, és així que l’ entitat ha de preocupar-se de fer les comandes pertinents de pirotècnia per a cada una de les actuacions; el manteniment físic d’ estructura, fibres i pintura del drac de la Colla, el “Cap de Fibló”; i també l’ assaig del grup de percussió per que un cop arribades les actuacions la cosa estigui prou preparada per aportar tots junt l’ ambient realment infernal als correfocs. 

Per l’ any 2008 ja s’ estan preparant dues actuacions que arribaran gairebé de manera imminent, la del 16 de gener, dissabte de Sant Antoni, al poble d’ Es Castell i pocs dies després la participació en la nit de Sant Sebastià a Palma de Mallorca juntament amb altres colles de diables representatives de les diferents Illes Balears. 

Podeu trobar més informació dels diables de Maó a la web: www.gegantsmao.menorca.es .       

2007, un altre any gegant.

geganters-mao | 06 Gener, 2008 18:20

Un cop la temporada de gegants 2007 es pot donar per oficialment clausurada, arriba com cada any el resum del que ens ha portat. És aquest un moment bo per analitzar quines han estat les novetats, les variacions referent a altres anys i també les mancances si les han hagut dins la temporada, dit anàlisis és important a l’ hora de projectar el nou any que ens arriba. 

Per començar a parlar dels gegants, i del que han fet durant el passat 2007, ho hem de fer dels dies pels que aquests van arribar a la nostre ciutat, els de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia; ens els que en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero com cada any han disposat  d’ uns espais i uns horaris propis, que si be van haver de tardar moltes dècades en trobar-los, al dia d’ avui són seus i els han tornat a protagonitzar.

Darrer passacarrers, baixada al port.

 

Començant a parlar de les passades Festes de Gràcia hem de destacar un any més la participació del poble de Sant Lluís, representat per dos dels seus gegants, en Doraimon i na Tecla; Es Castell que hi va aportar grallers i la petita vila de Llucmaçanes d’ on van arribar els gegants que en porten la representació. Tot i així, per ser la novetat, els que van crear més expectació van ser els gegants d’ Hostalric (Barcelona) i els mallorquins de Mancor de la Vall, al arribar aquests a la nostre ciutat representant a pobles de fora de l’ illa van ser rebuts oficialment a les cases consistorials com el que van exercir, d’ ambaixadors culturals de les seves respectives ciutats. 

A Maó els dies de gegants solen ser els 6, 7, 8 i 9 de setembre. Tot i així en els darrers anys s’ ha popularitzat que en Tomeu i na Guida facin la seva arribada solemne a les cases consistorials en passacarrers el divendres abans dels dies principals. 

Una excepció en la vida dels gegants, que no acostumen a  participar en festes de barriades, la fan cada any els gegantons en Pere i na Gràcia, doncs exerceixen el paper d’ amfitrions, estem parlant de la que s’ organitza també pocs dies abans de la Mare de Déu de Gràcia al triangle format per la Plaça del Príncep i camí d’ Es Castell, barri on van ser creats a l’ any 1997 i on estan empadronats.  

Com Maó és molt més que el casc urbà en Tomeu i na Guida també exerceixen el seu paper en les fetes de Sant Climent i Llucmaçanes, en el primer cas l’ estiu passat van desfilar en el dissabte de la festa, i en el cas de Llucmaçanes en la tarda del dia principal, destacant que aquesta segona vila al tenir un grup de gegants creats per una família  veïna del poble són aquests els que tenen cedida la representació principal. 

Altres festes on el poble de Maó va estar representada amb els seus gegants van ser les d’ Alaior i Sant Lluís. En els casos d’ Es Castell, Es Mercadal i Fornells també van rebre la visita dels geganters maonesos, però per portar els seus gegants, és a dir a Es Castell portant en Jaume i na Roser i en els pobles del centre de l’ illa en Martí i na Maria.

 

   

Com el paper d’ ambaixador cultural tan es pot fer tan pels pobles de Menorca com fora de l’ illa durant l’ any 2007 els gegants de Maó van visitar terres valencianes, desfilant en les festes de Sant Pere a Vinaròs (València) i fa prop d’ un mes en la fira de l’ Esclata-sang i de la muntanya de Mancor de la Vall (Mallorca). En el primer cas destaquem una impressionant concentració de gegants vora el mar i en el segon 21 pobles representats en una petita vila de muntanya. Dins aquest mateix blog podreu trobar els articles específics d’ aquestes sortides on es relaten amb tot detall tots els pormenors contats pels mateixos protagonistes quasi en temps real.

 

Com ja hem comentat els gegants poques vegades ballen fora del seu paper propi dins les festes patronals, tot i així cada proposta s’ analitza per separat, procurant que les excepcions siguin les mínimes. Aquestes durant el 2007 les van conformar la participació en la Diada de Sant Jordi que cada any organitza el Casal Català de Menorca, on els gegants des de l’ any 1993 no hi ha faltat en cap ocasió; i en la festa celebració de la permanència del Menorca Bàsquet en la Lliga ACB. De dita festa esportiva, qui resideix a l’ illa sap molt be que en els dos anys que s’ ha celebrat ha pres el caire fe festa orgull del poble de Menorca, motiu pel que els geganters maonesos hi han participat en les dues edicions. En la primera sols amb el gegant olímpic i en la segona ja amb tres figures festejant que som una illa de primera divisió.

 

Una altre actuació del gegant Olímpic, el que va ser creat per participar en els grans esdeveniments esportius va ser fa pocs dies al pavelló del Vive Menorca, ho va fer entre els grans, els gegants de la lliga, l’ equip menorquí i el Barcelona, que va ser per que el gegant el portàvem nosaltres que no farem la similitud de com David va derrotar a Goliat.

 

Al marge dels gegants de les Festes patronals, pocs estaran al dia d’ avui encara indiferents a “S’ Avia Corema”, la nova geganta de Maó que fa pocs anys va aparèixer al marge dels gegants tradicionals de les festes, per tenir la seva pròpia temporada d’ actuacions. Un any més, el que acabem de passar, va fer les set sortides de rigor, durant les set setmanes de quaresma, en que cada dissabte matí i en diferents places de la ciutat va perdre un dels seus set peus. De la passada edició hem de destacar que un dels dies no va poder sortir per mor del vent (molt perillós quan estem parlant de gegants) i l’ altre, el de la festa d’ acomiadament, va haver de ballar en espai cobert, aquesta vegada per culpa de la pluja.

En Joan Fullana li lleva es segon peu, es que du sa bamba.

 

Tot i així, un any més S’ Avia Corema ens va confirmar que l’ idea de la seva arribada no va poder ser més encertada.

 

Però com per promocionar la cultura dels gegants no sempre fa falta treurer-los a ballar, igualment s’ ha seguit treballant en la seva promoció mitjançant articles en la premsa insular, revistes especialitzades de la península o amb la edició de material divulgatiu. Destaquem també que un dels membres de l’ entitat gegantera maonesa havia d’ estar el passat més de maig a la ciutat d’ Alcúdia pronunciant una conferència sobre els gegants de Menorca. Dita conferència finalment va quedar esperant una nova ocasió davant la impossibilitat, per motius familiars, del conferenciant.

 

Altres activitats que ja són uns clàssics del grup i que l’ any passat tampoc van faltar van ser la participació en la fira del llibre, amb exposició i venta de material d’ edició pròpia; i també la organització de l’ enterrament del darrer dimarts de carnaval, en que els geganters en lloc de portar gegants el que porten sobre l’ espatlla és el fèretre del rei Camestortes.

 

No fa falta dir que la feina que es veu al carrer no és més que el fruit de la que no es veu. A l’ organització i coordinació de tots els actes de les nostres festes majors on surten els gegants hi hem d’ afegir la tasca dels músics de la colla que solen assajar tots els dissabtes dels mesos d’ hivern per tal de que un cop arribat l’ estiu no falli ni una nota; la dels professors de gralla (els mateixos membres veterans) formant als nous músics i la dels membres del grup de manteniment dels gegants. Són aquests els que durant el passat any a part de les feines rutinàries que sol comportar el manteniment d’ en Tomeu i na Guida, es van encarregar de fer una “neteja a fons” dels gegantons en Pere i na Gràcia.

 

La Colla de Geganters de Maó no és més un grup de persones que ocupen les seves hores d’ esbarjo treballant en el manteniment i potenciació de la nostre cultura popular, sempre de manera altruista, per lo que és important que dites persones alhora formin també un grup d’ amics, de diferents edats, cada una amb la seva ocupació, ideologia i manera de pensar, però capaços quan cal de fer festa pels altres i  si es dona el cas de reunir-se i celebrar-ho en forma de sopar de Colla, excursió i també com va ser fa pocs dies celebrant el final d’ any amb un dinar de germanor.

 

Per conèixer els gegants de Maó i també l’ entitat gegantera de la ciutat, podeu visitar www.gegantsmao.menorca.es .

    

Tenim un equip gegant

geganters-mao | 01 Gener, 2008 09:25

El passat diumenge, dia 30 de desembre, va tenir lloc la darrera actuació de la Colla de Geganters de Maó del 2007. Va ser en el transcurs de l’ encontre entre l’ equip de bàsquet menorquí el Vive Menorca i el Barcelona.

 

Va ser el “Gegant Olímpic”, una figura que no va ser dissenyada ni construïda per participar en festes majors (tot i que ho fa amb molta gràcia), si no per participar en els grans esdeveniments esportius, com va ser la seva estrena en la inauguració de les olimpíades de Barcelona 92, el que va ballar en diferents ocasions durant l’ encontre en el Pavelló Menorca de Maó.

 

Aquest gegant porta sort, doncs recordem que la primera vegada que va ser requerit per visitar el Pavelló Menorca, ho va fer en el mític partit en que l’ equip menorquí va salvar la seva permanència en la lliga A.C.B. jugant contra l’ equip de Manresa. La segona ocasió en que va vestir la camiseta del Menorca Bàsquet ja va ser en la gran festa de celebració del segon any de permanència i ara fa pocs dies, en un partit en que els més grans, el gegant per les mides i l’ equip menorquí per que é l’ orgull de la nostre illa, van derrotar al Barcelona.

 

Ens faria ganes poder fer les similituds de com un equip d’ una petita illa anomenada Menorca pot derrotar al que tantes vegades ha guanyat la lliga, el Barça, amb l’ història de David i Goliat, però com en aquesta ocasió el gegant el portàvem nosaltres ens quedem amb la satisfacció i amb la espera del proper partit.

 

 

 

Únicament recalcarem que el gegant el passat diumenge va sortir abans de l’ encontre i poc més tard durant el descans. També que en aquesta ocasió el gegant va ballar amb la música proporcionada pels altaveus de l’ estadi, doncs d’ haver-hi portat els grallers simplement no s’ haurien sentit enmig de més de cinc mil persones cridant i esbravant-se pel seu equip. Els geganters que es van desplaçar a l’ estadi van ser els justos per poder moure la figura i que de passo van ser testimonis d’ una nova marca en el calendari, la del dia en que tots junts vam demostrar que som grans, que Menorca te un “equip gegant”.

 

Per conèixer el gegant olímpic visita www.gegantsmao.menorca.es .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS