Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

2007, un altre any gegant.

geganters-mao | 06 Gener, 2008 18:20

Un cop la temporada de gegants 2007 es pot donar per oficialment clausurada, arriba com cada any el resum del que ens ha portat. És aquest un moment bo per analitzar quines han estat les novetats, les variacions referent a altres anys i també les mancances si les han hagut dins la temporada, dit anàlisis és important a l’ hora de projectar el nou any que ens arriba. 

Per començar a parlar dels gegants, i del que han fet durant el passat 2007, ho hem de fer dels dies pels que aquests van arribar a la nostre ciutat, els de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia; ens els que en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero com cada any han disposat  d’ uns espais i uns horaris propis, que si be van haver de tardar moltes dècades en trobar-los, al dia d’ avui són seus i els han tornat a protagonitzar.

Darrer passacarrers, baixada al port.

 

Començant a parlar de les passades Festes de Gràcia hem de destacar un any més la participació del poble de Sant Lluís, representat per dos dels seus gegants, en Doraimon i na Tecla; Es Castell que hi va aportar grallers i la petita vila de Llucmaçanes d’ on van arribar els gegants que en porten la representació. Tot i així, per ser la novetat, els que van crear més expectació van ser els gegants d’ Hostalric (Barcelona) i els mallorquins de Mancor de la Vall, al arribar aquests a la nostre ciutat representant a pobles de fora de l’ illa van ser rebuts oficialment a les cases consistorials com el que van exercir, d’ ambaixadors culturals de les seves respectives ciutats. 

A Maó els dies de gegants solen ser els 6, 7, 8 i 9 de setembre. Tot i així en els darrers anys s’ ha popularitzat que en Tomeu i na Guida facin la seva arribada solemne a les cases consistorials en passacarrers el divendres abans dels dies principals. 

Una excepció en la vida dels gegants, que no acostumen a  participar en festes de barriades, la fan cada any els gegantons en Pere i na Gràcia, doncs exerceixen el paper d’ amfitrions, estem parlant de la que s’ organitza també pocs dies abans de la Mare de Déu de Gràcia al triangle format per la Plaça del Príncep i camí d’ Es Castell, barri on van ser creats a l’ any 1997 i on estan empadronats.  

Com Maó és molt més que el casc urbà en Tomeu i na Guida també exerceixen el seu paper en les fetes de Sant Climent i Llucmaçanes, en el primer cas l’ estiu passat van desfilar en el dissabte de la festa, i en el cas de Llucmaçanes en la tarda del dia principal, destacant que aquesta segona vila al tenir un grup de gegants creats per una família  veïna del poble són aquests els que tenen cedida la representació principal. 

Altres festes on el poble de Maó va estar representada amb els seus gegants van ser les d’ Alaior i Sant Lluís. En els casos d’ Es Castell, Es Mercadal i Fornells també van rebre la visita dels geganters maonesos, però per portar els seus gegants, és a dir a Es Castell portant en Jaume i na Roser i en els pobles del centre de l’ illa en Martí i na Maria.

 

   

Com el paper d’ ambaixador cultural tan es pot fer tan pels pobles de Menorca com fora de l’ illa durant l’ any 2007 els gegants de Maó van visitar terres valencianes, desfilant en les festes de Sant Pere a Vinaròs (València) i fa prop d’ un mes en la fira de l’ Esclata-sang i de la muntanya de Mancor de la Vall (Mallorca). En el primer cas destaquem una impressionant concentració de gegants vora el mar i en el segon 21 pobles representats en una petita vila de muntanya. Dins aquest mateix blog podreu trobar els articles específics d’ aquestes sortides on es relaten amb tot detall tots els pormenors contats pels mateixos protagonistes quasi en temps real.

 

Com ja hem comentat els gegants poques vegades ballen fora del seu paper propi dins les festes patronals, tot i així cada proposta s’ analitza per separat, procurant que les excepcions siguin les mínimes. Aquestes durant el 2007 les van conformar la participació en la Diada de Sant Jordi que cada any organitza el Casal Català de Menorca, on els gegants des de l’ any 1993 no hi ha faltat en cap ocasió; i en la festa celebració de la permanència del Menorca Bàsquet en la Lliga ACB. De dita festa esportiva, qui resideix a l’ illa sap molt be que en els dos anys que s’ ha celebrat ha pres el caire fe festa orgull del poble de Menorca, motiu pel que els geganters maonesos hi han participat en les dues edicions. En la primera sols amb el gegant olímpic i en la segona ja amb tres figures festejant que som una illa de primera divisió.

 

Una altre actuació del gegant Olímpic, el que va ser creat per participar en els grans esdeveniments esportius va ser fa pocs dies al pavelló del Vive Menorca, ho va fer entre els grans, els gegants de la lliga, l’ equip menorquí i el Barcelona, que va ser per que el gegant el portàvem nosaltres que no farem la similitud de com David va derrotar a Goliat.

 

Al marge dels gegants de les Festes patronals, pocs estaran al dia d’ avui encara indiferents a “S’ Avia Corema”, la nova geganta de Maó que fa pocs anys va aparèixer al marge dels gegants tradicionals de les festes, per tenir la seva pròpia temporada d’ actuacions. Un any més, el que acabem de passar, va fer les set sortides de rigor, durant les set setmanes de quaresma, en que cada dissabte matí i en diferents places de la ciutat va perdre un dels seus set peus. De la passada edició hem de destacar que un dels dies no va poder sortir per mor del vent (molt perillós quan estem parlant de gegants) i l’ altre, el de la festa d’ acomiadament, va haver de ballar en espai cobert, aquesta vegada per culpa de la pluja.

En Joan Fullana li lleva es segon peu, es que du sa bamba.

 

Tot i així, un any més S’ Avia Corema ens va confirmar que l’ idea de la seva arribada no va poder ser més encertada.

 

Però com per promocionar la cultura dels gegants no sempre fa falta treurer-los a ballar, igualment s’ ha seguit treballant en la seva promoció mitjançant articles en la premsa insular, revistes especialitzades de la península o amb la edició de material divulgatiu. Destaquem també que un dels membres de l’ entitat gegantera maonesa havia d’ estar el passat més de maig a la ciutat d’ Alcúdia pronunciant una conferència sobre els gegants de Menorca. Dita conferència finalment va quedar esperant una nova ocasió davant la impossibilitat, per motius familiars, del conferenciant.

 

Altres activitats que ja són uns clàssics del grup i que l’ any passat tampoc van faltar van ser la participació en la fira del llibre, amb exposició i venta de material d’ edició pròpia; i també la organització de l’ enterrament del darrer dimarts de carnaval, en que els geganters en lloc de portar gegants el que porten sobre l’ espatlla és el fèretre del rei Camestortes.

 

No fa falta dir que la feina que es veu al carrer no és més que el fruit de la que no es veu. A l’ organització i coordinació de tots els actes de les nostres festes majors on surten els gegants hi hem d’ afegir la tasca dels músics de la colla que solen assajar tots els dissabtes dels mesos d’ hivern per tal de que un cop arribat l’ estiu no falli ni una nota; la dels professors de gralla (els mateixos membres veterans) formant als nous músics i la dels membres del grup de manteniment dels gegants. Són aquests els que durant el passat any a part de les feines rutinàries que sol comportar el manteniment d’ en Tomeu i na Guida, es van encarregar de fer una “neteja a fons” dels gegantons en Pere i na Gràcia.

 

La Colla de Geganters de Maó no és més un grup de persones que ocupen les seves hores d’ esbarjo treballant en el manteniment i potenciació de la nostre cultura popular, sempre de manera altruista, per lo que és important que dites persones alhora formin també un grup d’ amics, de diferents edats, cada una amb la seva ocupació, ideologia i manera de pensar, però capaços quan cal de fer festa pels altres i  si es dona el cas de reunir-se i celebrar-ho en forma de sopar de Colla, excursió i també com va ser fa pocs dies celebrant el final d’ any amb un dinar de germanor.

 

Per conèixer els gegants de Maó i també l’ entitat gegantera de la ciutat, podeu visitar www.gegantsmao.menorca.es .

    
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS