Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

NotÝcies del Carnaval de Maˇ 2008

geganters-mao | 30 Gener, 2008 21:53

Aquests díes s’ ha estat repartint per davall de les portes de les cases el programa d’ actes del carnaval de Maó 2008.

Els actes són poc més o menys els de cada any, és a dir el dijous llarder pels més petits, el dissabte a la tarda la rua, i el darrer dimarts l’ enterrament d’ en CamesTortes. Algunes propostes hi aportaran el toc de novetat: un concert de rock jove pel divendres dia un i pel diumenge dia tres, a l’ envelat de la plaça Conquesta, trobada de balls de saló. 

Com aquest espai informatiu és dedicat als gegants, parlarem de l’ actes on els geganters en tenen algun paper a interpretar. Aquest serà en l’ enterrament del darrer dimarts. Ja des de el mateix any de la fundació de l’ entitat a part de portar els gegants sobre les esquenes, durant un únic dia a l’ any, es popularitzaria que també fossin els geganters els que portessin al difunt rei del carnaval Camestortes. 

En aquesta darrera comèdia dels dies que precedeixen a la quaresma, els geganters es vesteixen d’ enterrador, de vídua, escolanets i capellans, autoritats civils i militars i com si d’ un enterrament solemne d’ una època passada escenifiquen dins el vestíbul de l’ Ajuntament la vetlla del mort; al cap d’ una estona l’ inici de la processó pels carrers de Maó i també la visita, amb el mort a sota, als diferents bars del centre de la ciutat (per intentar a cop de pomada fer més passadora tan irreparable pèrdua). 

En l’ edició d’ enguany de l’ enterrament del carnaval maonès hi haurà un moment que serà de sentiment real per una pèrdua. Com hem comentat abans, des de la recuperació de la festa fa gairebé tres dècades, és acostumat que es visitin algunes “parròquies”. Mai ha faltat la pomadeta a l’ American Bar, al Bar Nou ni tampoc al Bar la Morada. Recordant que aquest últim va tancar les seves portes fa pocs dies, la comitiva fúnebre igualment visitarà lloc tan entranyable, i a les portes del desaparegut bar s’ hi dipositarà un ciri, es farà una copa més en el seu record, es mantindrà un minut de silenci i s’ agrairà a Lluís Llorca i família el que durant tants anys sempre hagin obert les portes a la comitiva d’ en Camestortes. 

També com a novetat d’ enguany un cop llegit el testament del difunt, està programat que es faci el batejat com a BALL DE VIDUES. Aquest es farà a la Plaça Reial i seria tot un èxit que reunís tanta gent com quan es feia al Teatre Principal de Maó, en que fins i tot els palcos quedaven estrets per no perdre’s aquest darrer ball de carnaval. 

Un altre acte en el que, per lògica hi prendran part els geganters, és en la sortida de la geganta s’ Avia Corema. Aquesta farà la seva primera aparició just el mort hagi baixat les escales de l’ ajuntament, quan “la banda fúnebre” pararà un moment el so dels seus timbals, i la popular melodia provocarà els primers balls de la geganta. 

 

Dia 5 de febrer. Darrer dimarts

20h. Vetlla d’ en Camestortes a l’ Ajuntament.

20,30h. Arribada de l’ àvia Corema a l’ Ajuntament

20,40h. Recorregut del difunt Camestortes pel centre de Maó. Acompanyat per banda fúnebre.

21,00h. Plaça Reial. Lectura del testament d’ en Camestortes (de cos present) Ball de vídues, amb música en directe.

Un com enterrat el carnaval les aparicions de S’ Àvia Corema en el seu rodar i perdre peus seran les següents: Dissabte 9 de febrer, perdrà el primer peu a la Plaça del Carme, dia 16 el segon a la Plaça Bastió, dia 23 el tercer a la Plaça Colón, dia 1 de març a la Plaça Reial, dia 8 as parc d’ Es Freginal, dia 15 a la Plaça del Príncep i dia 19 de marça el setè i festa d’ acomiadament per enguany a la Plaça Conquesta. 

Per conèixer a s’ avia corema visita també: www.gegantsmao.menorca.es .  

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS