Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

BŔsties de Foc

geganters-mao | 30 Marš, 2008 17:31

Pel proper 8 d’ abril està prevista al Palau de la Virreina de Barcelona la presentació del llibre “Bèsties de Foc”. 

El treball es composa de tres parts. La primera, obra de Xavier Cordomí, ja autor de diferents treballs relacionats amb l’ imatgeria festiva, ens parla dels antecedents, història i tipologia del bestiari festiu. La segona de l’ Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Cataluna, a càrrec de Sete Udina; i la tercera és un cens fotogràfic amb gairebé 700 fitxes  del bestiari actual i desaparegut de tot Catalunya, País Valencià i Illes Balears. 

Concretament va ser per aquest darrer apartat que Ramon Saumell, responsable del capítol, fa uns mesos va contactar amb els Geganters i Diables de Maó per buscar tota la informació i també fotografies de qualitat per incloure el “Cap de Fiblò”, el drac de foc de la ciutat de Maó en aquest llistat. 

Des de l’ entitat maonesa s’ espera amb impaciència el poder veure el resultat del treball i també la nostre bístia de foc entre les seves planes,  no es descarta poder contactar amb l’ editor per poder portar el llibre també a la nostre illa.  

Per poder conèixer els diables i també els gegants de Maó visita: www.gegantsmao.menorca.es .

S' Avia Corema s' acomiada per enguany

geganters-mao | 21 Marš, 2008 14:02

El passat dimecres va tenir lloc a Maó la festa d’ acomiadament per enguany de la geganta de S’ Avia Corema, a l’ hora que s’ acomiadava la pròpia època de quaresma.

 

Tot i que la festa inicialment estava programat que es fes a la plaça Alfons III, el mal temps va obligar a buscar un espai alternatiu amb la condició de que fos cobert. Recordem que en l’ edició de l’ any 2007 ja va succeir igual i es va haver de fer al pavelló esportiu Padre Petrus. Per aquest any el lloc escollit pot ser no fos tan idoni i es va anar a la sala d’ exposicions del Claustre del Carme. Dit espai en poc temps quedaria petit per la gran quantitat de gent que va voler participar-hi, tot i així com era el que hi havia la improvisació seria un element més entre tots els que ja estaven programats per aquell dia.

 

La geganta passades les cinc i mitja de la tarda va fer la seva sortida de l’ ajuntament i amb els músics de costum va enfilar el camí cap al que havia de ser el nucli central de la festa. Destaquem del grup de músics que per aquesta edició es va veure ampliat en alguns membres més, per fer-la encara més grossa.

 

Un cop al Claustre la geganta hauria de pujar les escales, pues la sala estava situada al primer pis, però com pels geganters aquest no és cap impediment, en poc temps allà estava plantada.

 

Una altre tasca que també van tenir els geganters és la de repartir al nombrós públic les racions de coca amb xocolata que ja s’ han convertit en habituals en els acomiadaments de S’ Avia Corema.

 

Els que tampoc hi ha faltat van ser els membres del grup d’ animació infantil Pinyeta Pinyol, els que van ajudar a escalfar l’ ambient (i les cames), per finalment donar pas al moment decisiu de la tarda. El darrer peu amb el que la geganta va sortir al carrer no havia de tornat posat i poc tardaria en acabar en les mans dels propis geganters el finalista de la quaresma maonesa, el que porta l’ espardenya catalana.

 

Un cop acabada la festa la geganta va ser portada fins a la seu de la Colla de Geganters de Maó, on romandrà fins la quaresma que ve.

 

Mentre els seus portadors ja preparen la que serà la primavera més intensa en actuacions des de fa molts anys, doncs són molts els actes que estan programats i en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia, en Miquelet es Salero i el Gegant Olímpic n’ estan convidats.

 

Per conèixer els gegants de Maó visita: www.gegantsmao.menorca.es .

S' Avia Corema ja va coixa

geganters-mao | 15 Marš, 2008 20:49

Avui just fa 10 hores, poc temps abans de dotze del migdia, la plaça Constitució un cop més ha estat plena de de pares, mares, fillets i filletes esperant la sortida de S’ Avia Corema. Les ganes no hi faltaven i el bon temps ajudava a que la jornada d’ avui fos d’ allò més agradable. 

Recordem que la setmana passada la geganta no va sortir al carrer per culpa del mal temps, però el canvi de temps a vegades és per be i mentre la setmana passada s’ avia podria haver agafat un constipat avui prop a fet d’ agafar sa rosa.  

Ha estat a l’ hora anunciada en que la geganta ha començat a endisar-se pels carrers dels casc antic de Maó, sempre acompanyant dels seus inseparables músics, el Gran Pepot, els imprescindibles geganters i els nens al darrera seguint la tonada que no ha parat de sonar. 

L’ objectiu d’ aquesta setmana era la Plaça del Príncep i la conseqüència tornar coixa, doncs en el moment de la sortida ho ha fet amb dos peus i seguint la tradició havia de tornar amb un de menys.  Un cop al punt neuràlgic de la cerimònia el Gran Pepot ha fet de les seves i per anar escalfant l’ ambient avui ha volgut adelantar-nos el que ens depara per el proper festival d’ Eurovisión. És així que ha demanat un voluntari del públic, que amb poca voluntariositat ha acabat sent un dels mateixos geganters i que en pocs minuts s’ ha vist vestit de mexicà i amb un micròfon enfront.  Per molt que se li ha demanat la ranchera, aquesta no ha arribat i s’ ha passat a la fase “B” que no era altre que l’ elecció del peu que havia de perdre la figura en el dia d’ avui. 

Les dues sabates finalistes eren l’ esperdenya eivissenca i la catalana, una de les dues havia de tornar a l’ ajuntament en mans dels mateixos geganters i la guanyadora de l’ edició 2008 encara aguantaria un parell de dies més formant part de la geganta.

El medi utilitzat per decidir la final ha estat mitjançant el popular joc en que uns fillets han d’ estirar d’ una corda per un cap i un altre grup per l’ altre, cada grup ha estat representatiu d’ una sabata i el que guanyés la prova, és a dir que fes travessar al seu adversari la línia traçada a terra, seria el que podria tenir a les mans la seva sabata.

   

Els fillets del grup de l’ espardenya eivissenca han estat els que han demostrat més força i un cop amb el seu trofeu en la ma la geganta ja ha fet les darreres ballades sols amb la catalana. 

El final de la festa d’ avui ha estat el de cada dissabte i ara sols queda esperar al proper dimecres dia 19 de març,  a les cinc i mitja de la tarda a la plaça Alfons III per viure la festa acomiadament de la geganta, amb música en directe, coca amb xocolata, els darrers balls per enguany de la geganta i el moment culminant de la quaresma: la pèrdua del darrer peu de S’ Avia Corema.

Per més fotografies de s' Avia Corema visita l ' Album S' Avia Corema 2008.  

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

  

S' Avia Corema com si fos un regidor de s' Ajuntament

geganters-mao | 08 Marš, 2008 13:58

Fa poques hores s’ Avia Corema ha perdut el seu cinquè peu. Això a succeït a la sala de plens de l’ Ajuntament de Maó.

Per avui estava anunciat que la geganta anés fins el Parc d’ Es Freginal, amb l’ objectiu de regresar amb sols dos peus. Però ha estat debut a les inclemències del temps, vent i aigua, que en lloc de deixar la porxada per sortir al carrer, l’ ha deixat per endinsar-se encara més, fins el mateix lloc que habitualment ocupen els regidors del municipi.

Per habilitar la sala de plens no ha fet falta molt de temps, doncs sols es tractava de retirar els bancs que sol ocupar el públic que hi assisteix i com en un dia com avui, jornada de reflexió, no es pot parlar de política, tan singular i emblemàtic edifici ha servit per parlar de quin peu havia que treurer-li a la geganta.

No ha faltat cap dels elements que ja s’ han popularitzat com el característics dels dissabte de la quaresma maonesa. Els músics han sonat en el mateix lloc on habitualment seu el senyor batlle, davant l’ escut de la ciutat i baix les pintures dels personatges il•lustres de la vila. El Gran Pepot en aquesta ocasió ha fet alguns jocs de màgia amb els que escalfar l’ ambient. I els que han quedat més fotuts han estat els geganters, doncs l’ acostumat passacarrers ha estat substituït per un tombar la geganta i entrar-la dins.

Per la seva part els fillets i no tan fillets encara han fet més festa que mai, doncs han pogut entrar en el saló més noble de l’ Ajuntament i seure-hi per terra com si fos en una festa de carrer. Destaquem en aquest cas l’ encertat de la decisió del canvi d’ escenari i la demostració en fets per part de les autoritats de que l’ ajuntament és de tots, fins i tot d’ els fillets i S’ Avia Corema.

 

Tornant al fil de la trama, els músics han sonat la música de costum, el Gran Pepot ha fet de les seves i prest han arribat les votacions. Aquesta setmana la decisió era a prendre entre la “eivissenca” (popular calçat de l’ illa balear que destaca per ser feta tota d’ espart), la tradicional espardenya catalana i la popular avarca menorquina. Els fillets han votat i finalment la eliminatòria ha decidit que se li llevés la avarca.

Destaquem per tota aquesta setmana que ens espera fins la propera sortida, que serà la única en tot s’ any que, tot i que tampoc es semblarà a la resta de gegants menorquins, doncs els gegants a la nostre illa no acostumen a tenir peus (a Mallorca és costum que si) serà una figura d’ aparença humana i amb dos peus, com un més de l’ espècie.

Per la setmana que ve si Sant Pere i el deu dels vents ho permeten ens trobarem tots a la plaça del príncep, per llevar el sisè peu a la geganta, per d’ aquí a dues setmanes serà a la Plaça Alfons III per la festa d’ acomiadament per enguany de la geganta. Mentre el mateix edifici que és seu de la Colla de geganters de Maó ja està sent utilitzat per els assajos dels tambors i cornetes que prendran el relleu a la quaresma ja dins les processons de Setmana Santa. També s’ anuncia una primavera amb actes protagonitzats pels gegants. El temps passa molt depresa...

Per conèixer S’ Avia Corema i els gegants de Maó visita: www.gegantsmao.menorca.es .

Els gegants de Menorca al diari Ultima Hora

geganters-mao | 04 Marš, 2008 19:51

En l’ edició d’ avui dimarts del diari Ultima Hora Menorca, en el coleccionable dedicat al patrimoni cultural, hi podem trobar un ampli reportatge sobre els gegants de Menorca.

 

La informació prové d’ una entrevista telefònica feta en el dia d’ ahir amb el responsable de comunicació dels gegants de Maó. En l’ entrevista es va poder parlar de com són les entitats que actualment es dediquen a ballar els gegants menorquins, dels seus instruments musicals, de les figures i dels actes on participen.

 

El reportatge es complementa amb fotografies dels gegants d’ Alaior, els representants de la vila de Llucmaçanes i com no podia ser d’ una altre manera d’ en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero de Maó.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

El Gran Pepot no estava fi

geganters-mao | 02 Marš, 2008 21:01

Ahir matí S’ Avia Corema va tornar  a sortir al carrer, en aquesta ocasió per anar a la Plaça Reial a perdre el quart peu.

 

L’ hora de trobada dels geganters va ser a les onze i mitja, i on deixarien les bosses i es posarien les faixes la sala de premsa de l’ Ajuntament de Maó. Allà prest arribaria el Gran Pepot, per també posar-se la seva caracterització. Els darrers en arribar serien els  joves músics que estan acompanyant a la geganta en totes les seves sortides.

 

De la comparsa de la geganta de la quaresma recalquem que el  Gran Pepot ja és el segon any que li fa de mestre de cerimònies, mentre que els músics són tots integrants de la Banda de Música d’ Es Migjorn Gran, que en aquesta ocasió i una vegada més s’ han ajuntat per, en format reduït, donar el suport musical a algun grup gegants. En el cas dels geganters, com és costum ja van ser membres de l’ entitat gegantera de la ciutat de Maó.

 

Ja tenim que la Quaresma, els músics i un bon grapat de gent van sortir un dissabte més, des de el Pla de la Parròquia cap a alguna plaça cèntrica per complir amb la cerimònia. Els geganters fent el que saben fer, els músics sonant la tradicional cançoneta  i Gran Pepot amb una misteriosa maleta que més tard veuríem que en portava dins.

 

També per segon dia consecutiu i per motius de la campanya electoral la geganta passaria per davant les taules dels diferents partits polítics. En aquesta ocasió tampoc ningú li va demanar el seu vot, mentre que molts dels incondicionals fillets que seguien a la figura en el seu camí ja eren inconscientment portadors dels elements publicitaris dels partits: globus, banderins i ferratines.

 

La plaça escollida per ahir va ser la Plaça Reial, on tot ja estava a punt i amb l’ equip de megafonia des de on s’ havien de fer “les eleccions” a peu llevat. La geganta ocuparia el seu lloc, els músics aprofitarien per descansar i el gran Pepot aniria escalfant l’ ambient.

 

 

En aquesta ocasió el pallasso ens desvelaria que era el que portava dins la maleta, i com que res seriós podia sortir-ne d’ ella en va treure unes maraques, que les va fer sonar, un capell de capellà, que s’ el va posar, un vestit de sevillana i fins i tot una guitarra en miniatura. De tots els elements en va fer uns, amb més o menys art, i quan va ser hora de intentar-ho guardar tot de nou dins la maleta vendrien les complicacions. És possible que el Gran Pepot no tingués un gran dia, o que com sol ser habitual amb els pallassos, abans li caigués tot per terra un bon grapat de vegades fins que no ho va poder tenir tot al seu lloc.

 

Finalment arribarien les votacions per veure quin peu se li tenia que treure a la geganta i el guanyador va ser, després de previ debat a crits entre els fillets, el que portava la sabata de sevillana. Com ja era d’ esperar la geganta aquell dia també estava de broma i els mateixos fillets li van haver de cridar ben prou vegades que estigués quieta mentre se li intentava amb poca fortuna la amputació.

 

Però com la festa sols podia acabar d’ una manera possible el peu va tornar a l’ ajuntament en la ma d’ un dels geganters, la geganta amb sols tres peus i amb música i ballant el camí seria de regrés.

 

Destaquem de la jornada d’ ahir que tot i ser festiu i amb la majoria de comerços tancats, la afluència de públic no va baixar en absolut i de nou es manifestaria un ple total.

 

La setmana que ve el camí serà per anar a es Parc d’ Es Freginal, la següent a la Plaça del Príncep i pel dia 19 de març el gran acomiadament de la geganta i de la mateixa quaresma a la Plaça Alfons III.

 

Per més fotografies de S’ Avia Corema es pot entrar a l’ Album Avia Corema 2008 i per conèixer els gegants de Maó a www.gegantsmao.menorca.es .

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS