Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Gegants participen en la diada de Sant Jordi

geganters-mao | 27 Abril, 2008 18:05

Aquest cap de setmana els gegants d’ Es Mercadal i també els de Maó han participat en la diada de Sant Jordi que com cada any ha organitzat el Casal Català de Menorca.

 

La primera de les ballades va ser ahir a la tarda, amb la novetat de que per primera vegada es va fer al poble de Fornells. El lloc escollit la Plaça de s’ Algaret.

 

Va ser a les sis i mitja de la tarda quan els gegants en Martí i na Maria (propietat compartida dels pobles d’ Es Mercadal i Fornells), els maonesos Pere i Gràcia i el nan en Miquelet es Salero van fer la seva arribada, ja amb música i ballant, al punt neuràlgic de la festa. els seguents en arribar ja van ser els membres de la cobla Pare Manyanet de Reus i la colla sardanista Violetes del bosc.

 

A les set amb punt el president del Casal Català anuncià per megafonia l’ inici de la festa i els primers en sortir a ballar ja van ser els sardanistes, fent una exhibició d’ un galop de fantasia, seguidament van ser presentats els gegants per ballar els acostumants pas-dobles propis d’ aquestes figures.

 

Durant el transcurs d’ una hora es van alternar els balls de gegants i les ballades de sardanes, per finalment acabar tots els participants junts fent l’ acostumat ball de germanor que no podia ser altre que “La Santa Espina”. Per aquest darrer ball els grallers ja tenien estojades les gralles i mentre els portadors de gegants feien ballar les figures altres es van sumar als arribats de fora de l’ illa fent la rotllana més gran.

 

 

 

Destaquem de l’ experiència d’ aquesta festa a la vila de Fornells els preciosos quadres resultants dels gegants i els balls de sardanes vora la mar, però també el fet de que el ser aquesta vila de les que augmenten de població amb l’ arribada de la temporada turística,  per la jornada d’ ahir es va trobar a faltar algo més de públic omplint la plaça.

 

Tot i així és sabut que les grans concentracions de públic, almenys a la nostre illa, avui en dia ja sols es donen durant les festes patronals d’ estiu, fent que les manifestacions culturals que es fant durant tota la resta de l’ any ja sols comptin amb el públic de costum però que a vegades incondicional.

 

Succeiria llavonces que per la segona part de la festa, avui al matí i a la Plaça Explanada de Maó, ja ens hem trobat amb alguns fillets i no tant fillets esperant als seus gegants ,amb les samarretes d’ en Miquelet es Salero o portant a la solapa els pins dels gegants: l’ uniforme d’ “anar de gegants”.

 

Avui la festa ha començat poc abans de les dotze del migida, amb un cel que si be en un principi alguns núvols ens feien de para sol en poc temps l’ únic que s’ ha pogut fer per combatre la calor és llevar-se roba.

 

Un cop més el president del Casal ha presentat als participants, amb la novetat que els gegants participants han estat els de Maó: En Tomeu i na guida, en Pere i na Gràcia i el per molts fillets idolatrat Miquelet es Salero.

 

La dinàmica ha estat la mateixa: una sardana, dos balls de gegants, una altre sardana, dos balls de gegants més i fins a quatre voltes. Com en el dia anterior el moment més emocionant la ballada de la Santa Espina.

 

Un cop acabat aquest darrer ball ja sols quedava la foto de grup i algun que altre comentari, mentre es feia la foto, d’ els amics de la cobla Pare Manyanet amb els geganters maonesos de que valdria la pena ajuntar les fotografies de grup de cada any per com vells amics que ja som poder junts contemplar l’ evolució de cada grup per anys i també de cada un dels seus membres en el passar del temps, Sant Jordi rera Sant Jordi.

 

 

Finalitzarem la crònica del dia d’ avui destacant la presència d’ algo més de públic, la durada de la festa que no ha excedit en gaire la hora de duració del dia anterior i les moltes càmeres gravant i filmant a uns gegant que segur que en aquest moment fotogràficament ja són presents en la majoria de  països del mon.

 

Pels incondicionals dels gegants i pels que no es vulguin perdre un acte cultural i social sense precedents a la nostre illa, el proper dijous a la tarda ens trobarem al poble d’ Es Castell les Colles Geganters de Maó, Alaior, Sant Lluís i la pròpia del poble, per tots junts batejar al nou gegant d’ Es Castell, construït amb el doble motiu de revitalitzar a la colla gegantera amfitriona i amb la pròpia figura retre homenatge a un veí ben estimat i emblematic dins el poble que si be fa uns anys una malaltia dolenta s’ el va emportar, a partir del proper dijous tornarà a existir per sempre en forma de figura de cartró i fusta.

 

En els propers dies adelantarem tots els detalls de l’ acte.

 

El video de la jornada a:  http://www.youtube.com/user/gegantsmao

Visiteu també: www.gegantsmao.menorca.es .

Per veure mes fotografies de la diada de Sant Jordi visitau l' album Sant Jordi 2008

els geganters a la fira del llibre

geganters-mao | 23 Abril, 2008 20:07

Avui durant tot el dia els membres de la Colla de Geganters de Maó han tornat a sortir al carrer, en aquesta ocasió sense els gegants, per participar en la fira del llibre de Sant Jordi.

 

Ja fa alguns anys que els geganters van començar a participar d’ aquesta activitat, amb l’ objectiu principal de estar present en dia tan senyalat, informant a la gent de les diferents activitats del grup, projectes, respondre preguntes sobre l’ entitat i sobretot com toca ser en el dia de la festa dels llibres, oferir el que es te referit a n’ aquest camp.

 

Els visitants a la paradeta dels geganters han pogut veure de nou el llibre monogràfic dels gegants de Maó “ En Tomeu i na Guida, Una història gegant”, que és l’ història d’ aquesta singular parella de gegants menorquins. Pero la novetat d’ aquest any en tot cas ha estat el treballa recentment presentat a Barcelona “Bèsties de Festa”, que inclou un bon grapat de fotografies de dracs i bèsties festives dels Països Catalans entre el que es troba el maonès “Cap de Fibló”.

 

 

Poc més podem explicar de la jornada d’ avui, doncs la afluència de públic ha estat la de costum, amb les acostumades escoles passant en filera per davant les taules dels llibreters i amb els venedors que també un any més han deixat caure els comentaris de que la gent cada any gasta menys en llibres.

 

Des de l’ entitat gegantera ara sols queda emplaçar als incondicionals d’ en Martí i na Maria, gegants d’ Es Mercadal, per aquest dissabte a la tarda a la vila marinera de Fornells, on participaràn en la ballada de sardanes organitzada pel Casal Català de Menorca. I pels seguidors d’ en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero pel diumenge al matí en el mateix acte que es celebrarà a la Plaça Explanada de Maó.

 

Bon Sant Jordi a Tots i A LLETGIR...

 

Per més informació www.gegantsmao.menorca.es .

 

El Gegant OlÝmpic ha tornat a animar al seu equip

geganters-mao | 20 Abril, 2008 15:45

Aquest matí els membres de la Colla de Geganters de Maó han estat de nou requerits per animar els partits del Menorca Bàsquet. Concretament seria com en ocasions anteriors amb el  Gegant Olímpic i per primera vegada també amb la música del seu grup de grallers.

 

La primera aparició estava programat que es fes en l’ exterior del pavelló poc abans de l’ inici del partit, en el moment que la gent es comença a concentrar i que talvegada és quan sempre va be un poc de “xauxa” per començar a escalfar els motors (els pulmons i també el cor). És així que el Gegant Olímpic ja estava muntat i els instruments afinats, però el fort vent present també en la jornada d’ avui finalment ha impedit, per motius de seguretat, el poder treure a passejar el gegant i el moment s’ ha reduït a una passada  dels grallers. Aquesta també ha sofert les inclemències del temps i al poc d’ haver arribat a les immediacions del camp s’ han tingut que refugiar baix la porxada del bar, en aquesta ocasió per culpa de la pluja.

 

Com que pels que tenen ganes de festa molt dolent ha de ser el temps per escampar-lis, durant una bona estona han sonat els temes tradicionals dels gegants, pas-dobles i alguna tonada menorquina, i els primers aplaudiments del matí ja s’ han escoltat molt abans de la sortida dels jugadors al camp.

 

Quan la festa s’ ha traslladat a l’ interior del camp, els geganters i grallers han començat a ocupar les grades i encara faltaven tres quarts d’ hora per iniciar el partit quan  s’ han començat a escoltar el ja popular “A por ellos” sonat amb les gralles.

 

Poc ha durat l’ alegria, doncs just començar el partit ja s’ ha vist quina seria la tònica de la jornada: un equip local, molt estimat pels menorquins, però que res podia fer contra el tità madridista. En tot moment el Menorca Bàsquet ha anat de rosec i el mateix públic i també els músics prest han canviat els crits d’ànim i la música per la resignació.

 

Tot i així s’ han sonat les tonades típiques i al final del segon quart, ja a cobert de la pluja i el vent el gegant olímpic ha sortit a la pista a fer una volta. Ha aparegut amb una samarreta al·lusiva a l’ espectacle on estava participant i durant uns minuts ha compartit protagonisme amb les animadores de Barcelona que en jornada tan especial s’ han desplaçat a l’ illa per intentar amb els seus balls animar a un equip que ben prou falta li feia.

 

Un cop amb el gegant de nou estojat, la segona part de l’ encontre no ha estat esportivament parlant millor que la primera i davant el que ja no tenia remei pocs minuts abans del final del partit una bona part del públic ja estava abandonant el pavelló, pot ser per no trobar-se després amb els embotellaments de trànsit posteriors a cada partit.

 

En aquesta primavera tan intensa pels gegants la següent aparició serà el proper dissabte a la tarda al poble de Fornells amb els gegants d’ Es Mercadal en Martí i na Maria, ballant en la diada de Sant Jordi organitzada pel Casal Català de Menorca; en el matí del diumenge els balladors seran en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero en el mateix acte però traslladat a la Plaça Explanada de Maó. Recordem que pel dia primer de maig festa grossa al poble d’ Es Castell.

 

 

Mentre us recordem que aquest dimecres dia 23 d’ abril els geganters maonesos estaran presents a la fira del llibre de Sant Jordi que es farà al Carrers Nou i Arravaleta de Maó, amb la paradeta de costum i com a novetat amb l’ exclusiva per Menorca del llibre de les Bèsties de Foc, presentat fa pocs dies a la Ciutat Comtal i on un dels protagonistes és el drac maonès en “Cap de Fibló”.

 

El video de la jornada a:  http://www.youtube.com/user/gegantsmao

Per més informació: www.gegantsmao.menorca.es .

els gegants de Menorca han inaugurat el mundial de badminton

geganters-mao | 13 Abril, 2008 10:44

Aquest matí els gegants de Menorca han participat en la cerimònia inaugural del campionat del mon juvenil de badminton, que s’ ha cel·lebrat al pabellò Menorca de Maó.

 

El fet de que qui escriu aquesta crònica el primer que s’ ha trobat just arribar al lloc senyalat hagi estat un grup d’ esportistes amb fesomia oriental fent fotografies evidenciava el que estàvem a punt de presenciar, un esdeveniment esportiu de rellevància internacional sense precedents a la nostre illa.

 

Tot i així, per motiu de que el badminton encara està en la categoria de esport minoritari i el de estar l’ acte anunciat per un diumenge a les nou del matí, ha fet que el públic es limités a les imprescindibles autoritats i suposadament els mateixos familiars que han acompanyat als esportistes fins a la nostre illa.

 

Els gegants estàven a punt, el públic expectant, les cameres dels medis ja enfocades i finalment a les nou i vinticinc minuts ha començat l’ acte inaugural.

 

Els primers en desfilar cap a la pista han estat els gegants, que per ordre el primer ha estat la gegantona Tecla de Sant Lluís, seguida de l’ avi Perico i s’ Avia Aguedet representants de Llucmaçanes, després en Llorenç i n’ Eulàlia gegants d’ Alaior i tancant el bloc dels gegants en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero tots ells habitants de la ciutat amfitriona de Maó.

 

El segon bloc l’ ha constituït la mascota del campionat, ja seguida dels esportistes de tots els països participants i ja tancant el Grup Folklòric Arrels de Sant Joan de Ciutadella.

 

Un cop amb tots els gegants darrera la tribuna destinada als discursos i amb tots els esportistes formats en el lloc predestinat, una veu que provenia dels equips de megafonia ha anunciat la primera ballada dels gegants menorquins. Diguem gegants menorquins doncs en el matí d’ avui cap de les figures hi ha participant representant el seu ajuntament o propietari, si no com a membres de la cultura menorquina dels gegants, la que es pretenia mostrar al mon. Aquesta primera ballada la han feta els gegants maonesos i la música no ha estat altre que la popular cançoneta d’ el Gegant del Pi.

 

Com ja hem comentat en altres ocasions els gegants són figures d’ imatgeria presents a tot el mon, per lo que possiblement a cap dels arribats d’ altres països lis hagi sorprès els seus balls, en tot cas tampoc ha quedat cap esportista o membre del públic sense fer palmes durant tot el temps que ha sonat la música i han ballat els gegants.

 

La segona ballada ja la han feta la resta de figures menorquines juntes, en total un segon bloc de cinc gegants. en aquesta ocasió la música també ha arribat dels altaveus instal·lats en el pavelló d’ on hem escoltat el que a Menorca és ben popular pasdoble Comodin II. Destaquem d’ aquesta segona ballada que la gegantona Tecla de Sant Lluís en aquest cas s’ ha abstingut de llençar aigua al públic a través del seu xumet com ens sol tenir acostumats en les festes d’ estiu.

 

Un cop amb els gegants ja al seu puesto, els següents en sortir a la pista han estat els membres del grup folklòric, que també han estat anunciats com a grup folklòric de Menorca, i que ja amb els seus pròpis músics han sonat i ballat algunes tonades típiques menorquines. Ha arribat el moment dels discursos en que la primera en pujar a la tarima ha estat la president of Menorca island, Traduïda a diferents idiomes, seguida de la resta d’ autoritats civils i esportives. Cada un d’ ells ha elogiat els valors de l’ esport i el que representa i ha agraït el fet d’ estar celebrant l’ acte a la nostre illa.

 

Un cop dit tot el que es tenia que dir, gegants, membres del grup folklòric, autoritats i esportites han abandonat la pista i en poc temps el campionat ha començat amb esportistes corrent i competint pel seu país.

 

Com és obligat en aquests casos “Que guanyi el millor” (també és de suposar) i els gegants menorquins ja estàn preparant la temporada de primavera que enguany arriba carregada. La primera el proper diumenge, al mateix Pabellò Menorca en que el Gegant Olímpic animarà al Menorca Bàsquet en el partit que l’ enfrontarà al Madrid; pel darrer cap de setmana d’ Abril els gegants d’ Es Mercadal, en Martí i na Maria, visitaran la vila marinera de Fornells i ja pel dia un de maig l’ esdeveniment de gegants més important de l’ any, al poble d’ Es Castell i protagonitzat per en Jaume i na Roser i... .

 

El video de la jornada a:  http://www.youtube.com/user/gegantsmao

Per més informació visita: www.gegantsmao.menorca.es .

 

 

Els gegants menorquins a la inauguraciˇ del Mundial de Badminton

geganters-mao | 06 Abril, 2008 17:53

El proper diumenge dia 13 d’ abril els gegants menorquins estaràn presents a la cerimònia inaugural del campionat del mon juvenil de badminton. Dita cerimònia, i tot el campionat, tindràn lloc a la nostre illa i serà una bona ocasió per donar a conèixer al mon aquesta part de la nostre cultura popular.

 

Concretament serà a les nou del matí i el lloc escollit per l’ esdeveniment el Pavellò Menorca. Tot i guardant les distàncies del que s’ està preparant a Menorca amb el que es va poder organitzar a Barcelona a l’ any 1982 , amb motiu de l’ inauguració del mundial de futbol (algú recorda al “Naranjito”?) no hem d’ oblidar que quan es parla de l’ inici de la  projecció internacional dels gegants com una manifestació important de la mediterrània, una de les dates en que coincideixen els estudiosos del fet geganters és la cerimònia inagural d’ aquell any. Va ser ara fa 26 anys, en el Camp Nou de Barcelona, quan els gegants catalans van sortir a la pista per ser vistos per tot el mon i reconeguts com a part important de la cultura popular de qui organitzava l’ esdeveniment. Dita participació va coincidir també amb l’ inici de l’ esclat del mon geganter que amb més o menys fortuna ha arribat als nostres dies.

 

Pel proper diumenge l’ acte serà més senzill que el del 1982, però la funció dels gegants serà la mateixa. La participació d’ aquests està programat que no duri gaire més de quinze minuts i concretament la sortida a la pista la faran dos dels gegants representants de la vila de Llucmaçanes, la gegantona Tecla de Sant Lluís; en Lluís i na Maria gegants d’ Alaior i representant a la ciutat de Maó en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i el nano en Miquelet es Salero. Després d’ una entrada de tots junts, les ballades les faràn en dos blocs, la primera les cinc figures de la ciutat que acull l’ esdeveniment i en una segona ballada tota la resta de figures juntes. Com no podia ser de ninguna altre manera el final el faran tots els gegants ballant a l’ hora.

 

Com a fet excepcional les colles geganteres no hi portaran els seus respectius grups de grallers, doncs des de un principi es va pensar que tots els grallers sonat a l’ hora cada un pels seus gegants podria haver resultat un “girigall”, mentre que intentar ajuntar a totes les formacions en un únic grup hauria resultat una experiència que per poder sonar satisfactòriament hauria de menester alguns assajos previs, que per falta de temps material ja no es poden portar a terme. És així que la música que sonarà en l’ acte inaugural del mundial de badminton provindrà dels equips de megafonia del pavelló Menorca.

 

Com en totes les inauguracions tampoc hi faltaràn els parlaments de les autoritats i com no podia ser d’ una altre manera la demostració de la nostre música ancestral a càrrec dels grups folklòrics.

 

Ja fent un poc de calendari, el més d’ abril es complementarà, gegantisticament parlant, amb la participació del gegant olímpic en el partit que ha d’ emfrontar el dia dinou al Menorca Bàsquet amb el Madrid, i també amb la tradicional participació d’ en Tomeu i na Guida en la diada de Sant Jordi que organitza cada any el Casal Català de Menorca.

 

Per més informació:

www.gegantsmao.menorca.es 

http://www.badmintonmenorca2008.es/

  
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS