Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

El Maˇ de les Flors i els Gegants

geganters-mao | 25 Maig, 2008 20:15

Aquesta tarda els gegants de Maó en Tomeu i na Guida i  en Pere i na Gràcia, com de costum acompanyats de la Colla de Geganters de Maó, han sortit a ballar pel centre de la ciutat.

  

El motiu era la celebració de l’ activitat “Maó + flors”, de la que ja informàvem fa pocs dies en aquest mateix medi. A punt de concloure la setmana de les flors la premsa de l’ illa ja s’ havia fet reso del èxit assolit per l’ activitat i ja sols faltava donar-li una clausura de dalt de tot, d’ altura, que no podia ser d’ altre manera que amb els gegants.

 

L’ Ajuntament havia programat la sortida dels gegants per un diumenge a la tarda, tema arriscat tenint en compte que la tònica a la que s’ ha arribat en els darrers anys és que  aquest justament és el dia en que la ciutat queda deserta, en que la gent prefereix estar a casa i molt dificilment surt a passejar, i més tenint en compte que la jornada ja amenaçava pluja des de bon matí.

 

Però pot ser per rompre la tònica a la baixa, tot estava preparat, les cases destacades de la ciutat ben engalanades amb flors, la mostra de bonsais, la Plaça Constitució tallada al trànsit, el Claustre del Carme obert al públic i... quatre gegants que sortien de la seva casa l’ antic Quarter de Santiago.

 

A les sis de la tarda els gegants ja eren al carrer, els geganters cenyint-se les faixes, els grallers afinant els instrument i una guardia municipal esperant a la porta per tallar el tràfic.

 

El “sus” ha estat donat i a la senyal la comitiva s’ ha posat en camí. Fent la baixada cap el centre la poca gent que anaven trobant els gegants en el seu camí feia presagiar la pitjor de les pors, de fet no hi han faltat les comparacions dels mateixos carrers però en els dies de les Festes de Gràcia, en que la pressió de la gent moltes estones dificulta el pas de les figures.

 

Poc passaven de les set de la tarda quan els quatre gegants de la ciutat, més ben dit en Tomeu i na Guida de Maó i en Pere i na Gràcia del Casal de Gent Gran del Camí d’ Es Castell de Maó, ja estaven plantats enfront de la façana de Santa Maria, just davant l’ Ajuntament.

 

 

 No se sap si per la crida feta des de les institucions, per que els gegants de Maó mai han deixat de comptar amb el carinyo dels seus propietaris reals que són els veïns de la ciutat o per que la iniciativa de les flors havia despertat la curiositat de la població, però poc a poc la gent ha arribat a la plaça, alguns amb paraigues, i com si fos en un dissabte de la Mare de Déu de Gràcia, però en versió reduïda, els gegants han fet la seva sortida de la plaça.

Destaquem que per una banda el públic, que no era poc, ha seguit en tot moment als gegants i que el passacarrers s’ ha pogut calificar com a “finet i ben fet”, sense estridències ni empentes,  amb els gegants de la ciutat ballant amb el seu grup de grallers,  

 

De l’ itinerari d’ avui també direm que alguns dels carrers pels que s’ ha passat són dels que per festa major no veuen als gegants i que en el moment en que en Tomeu i na Guida han entrat de per la Plaça Miranda a l’ interior del Claustre del Carme, pels que hem estudiat el tema i hem consultat els diferents arxius històrics ens han vingut al cap les fotografies en blanc i negre d’ una època en que era habitual que els Gegants de Maó passesin per davall “Sa Plaça”.

 

Explicant quin ha estat l’ itinerari els gegants han sortit de la Plaça Constitució, han enfilat Carrer Nou, Carrer Infanta, Anuncivai, Plaça Príncep, Plaça Miranda, Claustre del Carme, Plaça del Carme i de per Arravaleta i Carrer nou, el ball final s’ ha fet a la  mateixa Plaça Constitució.

 

Un “Passiho-be” ha evidenciat que els gegants havien fet la darrera i així ha estat que peu peu han tornat de nou a la seva casa del Quarter de Santiago.

 

Amb aquesta sortida en Tomeu i na Guida i en Pere i na Gràcia han finalitzat la temporada de primavera, que enguany ha arribat carregadeta (Inauguració Mundial escolar de Badminton, Sant Jordi, Bateig del gegantó Xec Calvet i Maó-flros), i ara ja descansen a l’ espera de la imminent temporada de festes majors d’ estiu.

 

Destaquem que el fet de que els gegants hagin estat tan presents durant aquests darrers mesos no és gaire habitual, dons la línia que ja fa uns anys es va decidir seguir, per conservar l’ imatge dels gegants com a figures pròpies de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia, és que aquests fora de la festa major sols es farien presents en celebracions de caracter excepcional i que fossin del conjunt de la ciutadania. La temporada de primavera dels gegants ha estat així, i així ho hem relatat en aquest Blog.

 

Ara els geganters (polifacètics) ja s’ estan preparant per la propera en que vestits de dimoni ens tornaran a sorprendre amb un nou espectacle “Piro- Musical” per a l’ encesa del fester de Sant Joan de Maó.

 

El video de la jornada a:  http://www.youtube.com/user/gegantsmao

Per més informació: www.gegantsmao.menorca.es .

  

Maˇ + flors

geganters-mao | 18 Maig, 2008 07:39

Fa pocs dies van començar a Maó els primers actes de l’ experiència “Maó + flors”, promoguda pel servei Municipal de Cultura i la regidoria de Joventut, i que ocuparà  aproximadament una setmana mostrant una ciutat insòlita, el Maó de les flors.

 

Per que l’ experiència sigui possible s’ ha comptat amb la col·laboració del teixit associatiu de la ciutat que cada un amb el que sap fer hi ha aportat el seu granet, o dit d’ una altre manera, les seves flors.

 

En el tema que ens ocupa els gegants hi prendrar part el diumenge dia 25. serà a partir de les 18 h en que en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero sortiran a animar el centre de la ciutat amb els seus balls i la seva música.

 

Per fer-nos un poc més a la idea del que pot representar el Maó + flors, transcrivim en aquestes pàgines la salutació del regidor de Cultura de l’ Ajuntament de Maó, Tomeu Fefrer, que és la que encapçala l’ extens programa que ja s’ ha repartit per les cases de la ciutat:

 

Maó + flors ja és una realitat plenament ciutadana. I dic açò perquè la feina d’ unir esforços que ha comportat aquesta inciativa no s’ ha limitat al paper de l’ Ajuntament – que aporta el suport institucional i coordina el programa, a través Servei Municipal de Cultura i la Regidoria de Joventut- sinó que hem aconseguit aglutinar entre tos les aportacions convençudes i complementàries de diversos sectors socials: les floristeries i els centres de jardineria, les pastisseries i les llibreries, l’ Associació de Bonsais Tramuntana i les galeries d’ art de Maó. L’ IES Cap de Llevant i els comerços i botigues de la nostre ciutat. A tots els faig arribar, des d’ aqestes línies, la meva gratitut per la seva participació i la feina ben feta.

 

Maó + flors aspira a presentar una imatge més agradable i alegre de la nostre ciutat. I no hi ha res millor per aconseguir aquest objectiu que apostar pel capital humà, per la gent de Maó,. Pel divers i heterogeni conjunt de persones que ens han sabut aportar idees, esforç i creativitat artística. La conseqüència de tota aquesta valuosa col·laboració és ben evident: hi haurà 12 exposicions florals, però també gaudirem de 8 llibreries, 10 pastisseries, més de 60 mostradors de botigues i comerços i una demostració de pentinats que tindran el tema floral com a base dels seus productes i actuacions.

 

A més, per completar la faceta lúdica, comptarem amb la participació de l’ Agrupament Escolta, la Colla de Geganters i Grallers, el grup de ball Es Rebost, el mòdul de formaicó de grau mitjà de perruqueria de l’ IES Cap de Llevant i els combos de les escoles municipals de Maó, Alaior, Ferreries i Ciutadella de Menorca. L’ Agraïment, també, a tots ells, per la seva aportació i alegria, diversitat i color.

 

Maó + flors intenta demostrar, sobretot, que encara podem fer més atractiva la nostre població. Volem fer possible que la gent, la nostra i la que ens visita, visqui més la ciutat, la compartesqui més i millor, transformi Maó en una espaio més obert i festiu, amb flors pertot arreu. No trobarem al calendari cita més indicada que el més de maig, en plena primavera, per ornamentar i gaudir una ciutat que, durant uns dies. Trobarà en les flors la seva raó de ser.

 

Tomeu Febrer

Regidor de Cultura

Els videos de l' activitat a:   http://es.youtube.com/user/gegantsmao

Més informació a: www.gegantsmao.menorca.es .

  

actualitat gegantera

geganters-mao | 15 Maig, 2008 19:20

 

Després d’ un hivern que buscant la veritat no ha estat en absolut relaxant en matèria de gegants (campanya de S’ Avia Corema) i d’ una  primavera intensa (inauguració del mundial escolar de badminton, Sant Jordi i bateig d’ en Xec Calvet a Es Castell) que acabarà amb una nova sorpresa per part dels Gegants de Maó, l’ entitat gegantera de la ciutat aquests dies està immersa en la preparació del que ha de ser una nova i gegant temporada d’ estiu.

 

Primerament direm que l’ entitat, al ser la que s’ encarrega de les gestions i l’ organització dels passacarrers de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia aquest dies es troba amb els telèfons gastant bateria en totes i gestionant amb les Colles Geganteres de fora de l’ illa que ens han de visitar pel primer cap de setmana de setembre. Aquesta tasca, tot i que en aquest moment encara es troba en la fase de les presentacions ha de culminar amb dues o tres entitats geganteres representant a les seves poblacions en les nostres festes i amb uns geganters maonesos fent d’ amfitrions a l’ hora que coordinant els passacarrers i actes amb gegants de les festes.

 

També destacarem que tot i que no hi ha any en que els gegants en Tomeu i na Guida o en Pere i na Gràcia tinguin que menester una posta a punt, aquests per enguany no tindràn que menester masses cures, lo màxim alguna rascada, i l’ equip de manteniment i restauració dels gegants centrarà els seus esforços en el nan “En Miquelet es Salero”, que al ser el que va més a ran de terra és el que sempre pateix més les empentes de les festes.

 

Per part dels músics de la colla, els gralleras, direm que per aquests any serà un en el que no ens sorprendran“ sonant el ritme de l’ estiu”, o al menys el que de moment sembla que pot ser. Tot i així ja s’ anuncia per enguany el reforç de l’ agrupació amb alguns músics nous: un pianista reciclat a graller i l’ altre una companya que després d’ alguns anys fora de l’ illa torna als geganters amb moltes ganes de bufar la gralla.

 

 

Sense sortir del tema grallers el passat dissabte també es va clausurar per segon any consecutiu el curs a l’ aula de gralla de l’ escola de música de Sant Lluís. Destacarem d’ aquest curs que si be el van començar quatre persones (una en el primer curs i tres en el segon, que són les que en un principi havien de sonar aquest estiu) almenys tres persones més ja han adquirit el seu instrument amb l’ objectiu d’ afegir-si a l’ agrupació.

 

Veritablement el fet d’ haver creat els grallers de Sant Lluís ha estat un dels motors que ha engegat una altre màquina, el grup dels geganters, que amb la mateixa il·lusió que els seus músics actualment està treballant en un projecte que duu camí de convertir-se en una realitat, el de comptar el poble amb un número de portadors autosuficients per poder sols treure a ballar en Lluís i na Maria, els gegants de Sant Lluís.

 

Musicalment parlat fa dues setmanes vam poder comprovar com el motor i també el cor dels gegants d’ Es Castell, que són els seus grallers, mantenen un nivell musical envejable. Enguany fa 13 anys que es va iniciar el procés de recuperació de la gralla a Menorca i ja fa temps que s’ està notant, en les agrupacions més veteranes sobretot, com l’ illa comença a gaudir de músics que per la seva experiència destaquen en qualitat.

 

Mentre tant l’ arxiu històric, documental i fotogràfic dels gegants menorquins que va obrir l’ entitat maonesa fa uns anys segueix obert, tant a la consulta per part del púbic en general, com a la recepció de nou material relacionat amb els gegants de Menorca. La darrera fotografia localitzada correspon a un any 1973 en que en Tomeu i na Guida en el matí de festes de Gràcia feien la seva passada per davall “Sa Plaça”.

 

Molt possiblement en pocs dies podrem oferir alguna novetat referent als gegants convidats de les Festes gràcia 2008, mentre trobareu més informació a www.gegantsmao.menorca.es .

   

Bateig d' en Xec Calvet, el nou gegant d' Es Castell

geganters-mao | 01 Maig, 2008 20:34

En Xec Calvet, el nou gegant d’ Es Castell

 

Aquesta tarda ha estat un dia gran pel mon dels gegants menorquins, el poble d’ Es Castell ha viscut la culminació del vell projecte de comptar amb un gegantó, amb l’ afegit de ‘ entranyable personatge al que aquest representa.

 

Fent un poc d’ història recordem que la vila d’ Es Castell va ser una d’ aquelles que a mitjans anys 90 va fundar la seva colla gegantera, doncs fins el moment els seus històrics gegants havien estat portats o be per gent contractada o en els darrers anys per la Colla de Geganters de Maó. La Colla de Geganters d’ Es Castell va sobreviure els anys en que el mon geganter menorquí anava en alça, però aquest any ja en feia uns quant que l’ agrupació s’ havia acabat dissolt. Els únics que sobreviurien serien els músics del grup que amb Joana Preto de Cap seguirien encarregant-se de la custòdia de les figures però sense ningú que les pogués fer-les ballar. Seria llavors gràcies a les bones relacions entre el petit grup d’ Es Castell i altres agrupacions geganteres de l’ illa que aquestes darreres un cop arribat Sant Jaume farien pinya tots junts per “anar a ajudar a na Joana”.

 

La estimació pels gegants del grup de grallers d’ Es Castell faria que mai es desistís en l’ intent de tornar a reconstruir la Colla de Geganters, i un dels camps des de el que es va començar a treballar va ser en la idea de crear un nou gegant, de mides més petites de lo habitual i per lo tant més lleuger, per així engrescar als més menuts del poble en lo de portar i estimar els gegants i pot ser un cop aquests creixessin i adquirissin la força d’ un adult ja podrien ser els nous portadors d’ En Jaume i na Rosser.

 

Avui el projecte ha arribat al seu punt culminant, el del bateig del nou gegantó d’ Es Castell. La nova figura ha comtat amb la aprovació immediata del poble, doncs és també un homenatge al tristament desaparegut Xec Calvet, el tan estimat  professor de pintura de l’ ateneu d’ Es Castell, que fa pocs anys una mala emfermentat s’ el va emportar. La escultura de cartró i fusta és obra del mestre Ramon Aumedes del taller de Gegants Sarandaca de Granollers. Destaquem de la seva fesonomia que és una reproducció exacte del pintor i com a detall el que el pedaç brut de pintura que porta en la ma dreta és el mateix que En Xec havia utilitzat alguna vegada estant amb vida.

 

 

La festa del bateix d’ el gegant d’ en Xec Calvet ha començat a les dues i mitja de la tarda, quan tots els geganters participants han dinat junts al hotel Hamilton d’ Es Castell, i un parell d’ hores després quan tots han anat cap a la plaça Explanada per començar amb la plantada de gegants. les figures participants han estat, com no podia ser d’ una altre manera, els Gegants d’ Es Castell en Jaume i na Rosser, quatre figures arribades expressament des de la població catalana d’ Ulldecona, els gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es salero, representat Sant Lluís la gegantona Tecla i tampoc hi ha faltat el gegant pallasso propietat de la casa comercial Queta de Maó.

 

Per la seva part des de Alaior han arribat el seu grup de grallers i també un parell de portadors de gegants per ajudar a portar els d’ Es Castell, aquests s’ han sumat a un parell de geganters més cedits per la Colla de Geganters de Maó i lo més important i digne de destacar en la tarda d’ avui que quatre dels que havien format part de la desapareguda Colla de Geganters d’ Es Castell de nou s’ han possat les faixes i en dia tan memorable han tornat a ser geganters d’ Es Castell. Es així que en Jaume i na Rosser han tornat a tenir portadors del seu propi poble, que no importa si de moment són pocs doncs saben que mai lis faltarà la ajuda de la resta de colles geganteres amigues.

 

També és important destacar que per ballar a n’ en Xec Calvet ja hi havia preparats un bon grapat de fillets tots ja vestits amb el nou uniforme de la Colla de Geganters d’ Es Castell.

 

El bateig del gegantó ha estat entranyable, amb els familiars del Xec Calvet que havia viscut en carn i os, i amb el record llegit per un fillet que havia estat alumne seu, el que ha manifestat que un cop difunt el seu estimat profesor va decidir no pintar mai més, però que un any més tard va decidir tornar-ho a fer com a homenatge al seu mestre, i que ara l’ homenatge serà doble pues serà un dels encarregats de fer ballar pels pobles de l’ illa la seva figura de cartró i fusta.

 

El fet de que el nou gegants sigui una realitat és obra de moltes persones: les autoritats que en tot moment han recolzat el projecte, la Cap de gralles i ara també de geganters Joana Preto i el seu inesgotable esforç, i també els propietaris del restaurant Son Granot que són els que en la tardor de l’ any passat van organitzar al seu propi local una gran festa amb l’ objectiu de recaudar fons per finançar el projecte del nou gegant.

 

És per això que el cercavila just ha sortit de davant l’ ajuntament s’ ha dirigit de per els carrers de l’ urbanització Santa Anna cap a la carretera per arribar fins al mateix pati del restaurant per oferir la seva gratitut als benefators dels gegants d’ Es Castell.  Un cop tots els gegants han tornat a entrar al poble, en aquesta ocasió desfilant pel carrer Victory, el camí ha estat de nou cap a la Plaça Explanada.

 

Un cop tots els gegants de nou davant les cases consistorials un darrer ball interpretat per les Colles de grallers d’ Es Castell, Maó, Sant Lluís, Alaior i Ulldecona tots junts ha fet ballar a tots els gegants a l’ hora i ja sols quedava el darrer ball de la nit, el que a l’ hora és trist i alegre però sempre popular “Passi-ho be”.

 

Com a darrers apunts d’ aquesta crònica destacarem que el poble d’ Es Castell ha sortit sencer al carrer a veure la festa dels gegants, recordant-nos en algun moment les Festes de Sant Jaume; la tan esperada fotografia de els gegants d’ Es Castell, que ara són tres, envotats per una nova colla gegantera pròpia, i la cara d’ estupefacció de tots els que havien conegut a Xec Calvet en veure’l de nou passejant pel poble en forma de gegant.

 

El video de la jornada a:  http://www.youtube.com/user/gegantsmao

Per més informació: www.gegantsmao.menorca.es .

          
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS