Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Fornells, un passacarrers ben fet.

geganters-mao | 27 Juliol, 2008 12:09

Ahir a la tarda, i per tercera jornada consecutiva (després de les Festes de Sant Jaume a Es Castell) els geganters maonesos  de nou van sortir al carrer per fer ballar gegants. 

En aquesta ocasió la festa era a la vila marinera de Fornells, on un sol de justícia, però també  un dels pobles més polits de l’ illa esperaven la seva arribada.

 

Destacarem durant aquest article la bona organització del passacarrers. Primerament per l’  idea de que aprofitant que hi havien tres formacions musicals en el mateix punt de partida,  cada una partís amb els seu propi itinerari, aconseguint així que les músiques no es trobessin, i evitant la desorientació tan del públic com del geganter quan no sap amb a quines notes ha de ballar.

 

Just esclatar el darrer petard de l’ anunci de festes els primers en sortir van ser el grup de tamborers de Fornells, reforçats pels membres de la Banda de Tambors de Dalt Sant Joan de Maó; els següents els gegantons Pere i Gràcia, en Miquelet es Salero i els gegants Martí i Maria, aquests ja ballant amb la música dels grallers; i en tercer i darrer lloc la banda de música de Petra (Mallorca).

 

Ja hem destacat que el sol era de justícia, però pot ser per fer-se el passacarrers vora la mar, amb el seu tan refrescant oratge, quasi que la calor es va fer més suportable. Destaquem igualment que el decorat (real) de les casetes blanques i carrers estrets feia que l’ escena resultant d’ aquell moment de la festa ben meresqués ser immortalitzada. De fet no van ser poques les cameres dels molts turistes que van voler emportar-se el moment en forma de fotografia,  més ben dit “en una targeta  d’ imatge”, al seu país.

 

 

 

L’ itinerari escollit va ser el just  per que els gegants passessin durant una hora i poc més pels carrers més cèntrics de la vila, convidant així als veïns que volguessin veure el seu pas a anar a aquest espai neuràlgic i participar de la festa.

 

Els moments més seguits van ser els balls que es van fer a la plaça principal. Mentre que pels geganters el moment mes refrescant va ser quan la visita a la casa de la alcaldessa, en que no hi van faltar ni les coques, ni la beguda refrescant i la pomada; i on una piscina invitava a tirar-se si no fos per que tan refrescant moment no estava programat que es fes (imaginem la sorpresa dels habitants de la casa).

 

Una de les anècdotes de la jornada va ser quan passant per un dels miradors de la mar amb que compta la vila, i veient com les baranes eren de tipus “barana de barco” el moment propiciava que els grallers s’ hi acostessin i recreant el moment de la pel·lícula “Titànic” allà hi interpretessin amb les gralles el tema principal de la mateixa, però com estàvem de festa la tonada romàntica prest va donar pas a una adaptació a ritme de pas doble que fins i tot els gegants van ballar.

 

El final del passacarrers va ser en el mateix lloc que havia servit de punt de partida, la associació de veïns, on el darrer tema que van ballar els gegants va ser el popular “Passi-ho be”.

 

Ja sols faltava el retiro cap al lloc on el camió esperava per carregar els gegants; en aquest cas destacarem la consideració dels membres de sa Colcada que en trobar-se amb els gegants que venien de front, van aturar momentàniament la seva marxa per facilitar la passada ràpida dels geganters, que en aquell moment ja desitjaven canviar-se de roba per participar com un més de les festes de Fornells.

 

Amb aquesta actuació queda tancat el primer gran bloc de les festes d’ estiu, les que es celebren durant el més de juliol. Destacarem que habitualment en la majoria d’ aquestes els geganters maonesos hi solen participar deixant a n’ en Tomeu i na Guida a casa i portant les figures dels pobles que estan en festes,  de vagades en solitari i altres fent de reforç a agrupacions més reduïdes.

 

Pel més d’ agost que està a punt d’ arribar els gegants que es ballaran ja seran els propis (els de Maó) i la primera cita serà el proper diumenge dia 3, en que visitaran la vila de Llucmaçanes, en representació del terme municipal (com en el cas de Sant Climent) i acompanyant al grup de figures gegantines que en són residents al mateix poble. Completaran el bloc d’ actuacions del més d’ agost les Festes d’ Alaior, Sant Climent, Sant Lluís i les primeres sortides de les Festes de la Mare de déu de Gràcia 2008.

 

Per més informació: www.gegantsmao.menorca.es .

┌ltima jornada de gegants del Sant Jaume 2008.

geganters-mao | 25 Juliol, 2008 15:01

Aquest matí, com cada despertar de Sant Jaume, els gegants d’ Es Castell havien d’ estar a punt per fer la tradicional diana del dia principal de festes. Però un fet succeït durant la matinada del dijous a divendres ha impossibilitat que la geganta Roser assistís a la seva cita.

 

Sembla ser que aquesta matinada, aproximadament damunt les tres, alguna de les persones que en dies tan senyalats visiten el poble per gaudir de les festes, s' ha apropat a la façana de les cases consistorials, on es troben esposats els gegants i  amb l' objectiu de provar d' aixecar la gegant s' hi ha ficat dins, amb la conseqüència de que quasi al moment la figura li ha caigut a terra.

 

La caiguda de la figura ha produït en aquesta greus desperfectes, els que han obligat a retirar a na Roser de les Festes de Sant Jaume d’ enguany. Recordem que un fet similar ja es produí l’ any passat i que va obligar a que tan en Jaume com na Roser tinguessin que portar-se a reparar.

 

D’ aquesta manera per a la sortida de la diana, dels gegants d’ Es Castell únicament estaven en condicions de fer-ho el gegant Jaume i el gegantó d’ en Xec Calvet, tot i així acompanyats dels convidats de Lliçà d’ Amunt.

 

La música que ha participat en la diana ha estat la dels grallers d’ Es Castell i de Lliçà d’ Amunt i també la d’ un grup de joves membres de la banda de música d’ Es Migjorn gran que en el primer passacarrers d’ avui hi ha participat de manera reduïda i amb una formació tipus xaranga.

 

La volta ha estat similar a la de cada any, amb l’ estranyesa dels veïns al veure que la geganta Roser no hi participava, però igualment tot i la desgràcia no ha deixat al poble sense un dels actes mes entranyables de les matinades de sant Jaume.

 

Geganters maonesos, d’ Es Castell i de Lliça d’ amunt han aprofitat entre l’ acabament de la diana i la pujada amb les autoritats cap a la misa del dia del patró per ben berenar, doncs la que els esperava per a les dotze del migdia és de les que hi ha que anar-hi preparat.

 

A l’ hora prevista el gegant d’ Es Castell més els convidats catalans han pujat en passacarrers fins a l’ Església. L’ estona en que autoritats, caixers i un nombrós número de fidels escoltaven la missa de festa major les figures han estat plantades a les portes del temple esperant per fer la tornada.

 

Per qui  no conegui la sortida de missa i posterior anada de la comitiva a l’ ajuntament direm que lluny de ser un acte seriós i solemne, cada any es converteix en un esclat sense igual d’ alegria i disbauxa, en el que el jovent es seu a terra simulant barrar el pas de la comitiva, salta, canta, llença aigua, arronsa cap endavant i cap endarrera i converteix l’ acte de la sortida de missa en una festa sense guió ni protocols.

 

Dins aquest esclat com cada any qui ha encapçalat la marxa ha estat el jovent, que és  propietari del temps que aquesta ha de tardar per arribar enlloc, els següents han estat els gegants, en que els geganters no sols han tingut de vetllar per mantenir l’ equilibri de les figures si no que a més han d’ aconseguir que les diferents arronsades de la gent no lis arribin; i tancant la desfilada els caixers de sa colcada, la banda de música i les autoritats locals i convidades.

 

Més d’ una hora s’ ha tingut que menester per fer el camí i finalment amb la arribada de tota la comitiva a les cases consistorials la feina dels geganters per enguany s’ ha donat per acabada.

 

La festa ha seguit amb el Jaleo, el volem vi... i aquesta nit hi haurà novament revetlla i també el llançament de focs d’ artifici.

 

Sant Jaume segueix en totes i seguirem informant.

 

El vídeo del gegants durant les festes a: http://es.youtube.com/user/gegantsmao .

I més informació a: www.gegantsmao.menorca.es .

Els Gegants d' Es Castell ballen en el dissabte de Sant Jaume

geganters-mao | 24 Juliol, 2008 20:33

Aquesta tarda ha tingut lloc al poble d’ Es Castell el primer passacarrers de les Festes de Sant Jaume 2008.

 

Ha estat a les cinc en punt quan alguns coets llençats des de el terrat de l’ ajuntament han anunciat l’ inici de la festa. En aquell moment tots els gegants participants ja estaven en filera i a punt per anar un rera l’ altre al centre de la plaça a fer el primer ball i començar amb la desfilada.

 

Les figures participants d’ aquest any han estat, com no podia ser d’ una altre manera, els tres gegants d’ Es Castell que són en Jaume, na Roser i en Xec Calvet; seguits del nano de Maó en “Miquelet es Salero”; precedint aquest als convidats d’ honor, els que arribaven de terres catalanes expresament per participar en la festa: els gegants Julià i Montserrat, l’ Avi Josep Andreu i Xavi el Calamar. El penúltim grup de la desfilada l’ han conformat els geganters de la casa comercial Queta  amb el seu gegant pallasso Mimo; i ja tancant la comitiva i fent la representació del poble de Sant Lluís els gegantons Doraimon i Tecla.

 

Aclarim que si en aquesta ocasió en la desfilada, i representant a la Ciutat de Maó, únicament hi ha participat la figura d’ en “Miquelet es Salero”, atén a que la resta de portadors de l’ agrupació maonesa en lloc de portar-hi els seus gegants hi han anat per fer reforç al grup de geganters d’ Es Castell, ajuntant un any més les dues colles en una  i amb l’ objectiu de fer lluïr com cal als que en dia tan senyalat tenen el paper protagonista.

 

La música de la desfilada ha anat a càrrec del grup de grallers d’ Es Castell, els de Lliçà d’ Amunt i els grallers de Sant Lluís. En aquesta ocasió per a la Banda de música d’ Es Migjorn Gran s’ ha preferit que sortís uns minuts més tard que els gegants amb l’ objectiu de que fessin el seu propi passacarrers, evitant així un excés d’ agrupacions musicals dins la desfilada i que es pogués confondre els sons d’ uns amb els dels altres.

 

Destacarem que el passacarrers, si be en un principi ha anat a bon pas, sense córrer, però amb poques aturades, no ha pogut evitar, en la que seria la segona hora, haver de aturar una bona estona debut al pas per el mateix carrer Gran dels cavalls de sa Colcada. Un altre fet que també ha tingut algunes estones la comitiva aturada, que en aquest cas ha estat per un fet d’ agraïr, és per geganters i músics entrar a les cotxeres en les que se lis tenia preparada taula amb menjar, refrescos i “pomada”.

 

 

 

 

Recalcarem també del que s’ ha vist aquesta tarda, almenys durant l’ estona del passacarrers, que ha estat una festa bastant neta, on gairebé no s’ ha vist pels carrers a gent amb síntomes d’ haver begut en excés i en la que el públic ha facilitat en tot moment el pas de les figures i també ha aplaudit després de cada ball.

 

Però com tot ha d’ arribar a la seva fi, a les dues hores de haver començat la desfilada s’ ha decidit retallar sensiblement l’itinerari, doncs de seguir amb el que estava previst la cosa es podia haver allargat de més i la festa dels gegants havia de donar pas als bots a la plaça dels cavalls de sa Colcada.

 

És així que poc després de passades les set de la tarda tots els gegant han de fet de nou entrada a la Plaça de l’ Ajuntament i unes poques ballades han donat pas a la tradicional fotografia de família, de tots els gegants i geganters participants.

 

Per demà matí s’ anuncia a les vuit del matí la sortida dels gegants d’ Es Castell, portats com en l’ edició d’ avui pels geganters amfitrions i els reforços de Maó, els convidats de Lliçà d’ Amunt, ballant tots ells amb els seus respectius grups de grallers.

 

Per més informació: www.gegantsmao.menorca.es .

El video de la jornada a: http://es.youtube.com/user/gegantsmao

El pregˇ de Festes d' Es Castell

geganters-mao | 20 Juliol, 2008 11:51

Ahir va tenir lloc a Es Castell el pregó de les Festes de Sant Jaume 2008.

Eren aproximadament les vuit d’ es fosquet quan va donar inici l’ acte. El pregoner convidat era l’ escriptor Josep Maria Quintana, qui va fer la seva oratòria davant un nombrós públic que va omplir els seients preparats per a l’ ocasió.

Des de fa alguns anys també és costum que els gegants participin en aquest dia de festa i així puntuals a la cita i al poc de començar l’ acte del pregó van fer arribada en front de l’ escenari els gegants d’ Es Castell, és a dir en Jaume, na Roser i també en Xec Calvet.

Uns pocs balls de presentació van servir per que el poble més oriental de l’ illa es donés per enterat de que els gegants ja havien arribat a Sant Jaume. La música d’ aquests balls va anar a càrrec del grup de grallers d’ Es Castell, que com ens te acostumats va destacar per la qualitat interpretativa dels seus membres.

Per una altre banda també recalcarem que per motius de que la agrupació gegantera local al dia d’ avui ha de menester de reforços d’ altres pobles per poder fer les seves actuacions, un cop més van rebre ajuda dels amics geganters de Sant Lluís, Alaior i Maó (en aquest darrer cas els maonesos ja venien de fer ballar els gegants d’ Es Mercadal, fent en aquest cas “doblete” en la jornada d’ ahir).

Ara que les Festes de Sant Jaume 2008 ja són oficialment començades la següent cita amb els gegants d’ Es Castell és pel proper dijous 24 de juny, en que un cop més poc després d’ haver dinat el cercaviles sortirà a voltar pel poble.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

Sant MartÝ 2008, les Festes ja sˇn comenšades.

geganters-mao | 19 Juliol, 2008 20:38

Aquesta tarda el poble d’ Es Mercadal ha viscut amb entusiasme els primers moments de la seva festa principal , la de Sant Martí en la edició del 2008. 

En pocs minuts i faltant-ne cinc o deu per ser les cinc de la tarda el carrer on està situat l’ ajuntament de la vila s’ anat omplint de gent, majoritàriament gent jove, que amb entusiasme i il·lusió hi havien anat a escoltar el primer toc de flabiol.

 

Puntuals a la cita de cada any el flabioler i el batlle del poble han comparegut als balcons de les cases consistorial. El primer ha complert amb la seva part de la petició per a començar amb el replec de la colcada, mentre que el segon, com no podia ser d’ una altre manera, ha confirmat que les festes de Sant Martí ja eren oficialment començades.

 

Seguidament el flabioler ha interpretat un primer toc de flabiol i les següents notes ja han arribat dels membres de la Banda de Música de Muro sonant un conegut pas-doble. Arribat a n’ aquest punt el següent acte dins el guió ja sols era engegar amb el passacarrers.

 

Els geganters, que portaven al poble ja des de mig matí, ja amb les faixes ben estretes i el neccesari cargament d’ aigua dins motxiles i butxatques han alçat les figures i cap a caminar poble.

Els membres de La Banda de Música de Muro han estat els que han partit primer, seguits pels gegantons en Pere i na Gràcia del casal de gent gran de l’ I.B.A.S, darrera ells el nan en Miquelet es Salero i tancant la comitiva els Gegants d’ Es Mercadal en Martí i na Maria.

 

Música no n’ ha faltat doncs mentre la banda anava un tros endavant obrint camí tots els gegants han ballat amb la música característica del grup de grallers de Maó. De Fet recalquem que la agrupació que des de fa molts anys s’ encarrega de ballar als gegants d’ Es Mercadal és la mateixa Colla de Geganters de Maó, que en els dies que es va al poble més cèntric de l’ illa hi arriben amb una indumentària que els reconeix com la Colla de Geganters d’ Es Mercadal.

 

El cercaviles ha passat pels carrers més centrics del poble i poc ha tardat en creuar per la Plaça Constitució, centre neuràlgic de la festa, i on el jovent en aquell moment ja esdevenia de per si una festa.

 

La Primera aturada a la casa del batlle, on en una cotxera ja tenia taula posada per oferir als en aquell moment ja suats geganters i músics un refrigeri: la avui tradicional pomada i pels més petits refrescos, per tot-hom hi  ha hagut també pastes amb les que recobrar forces. Un ball de gegants com agraïment i de nou tots en camí. De nou s’ ha passat per la plaça, cada vegada més plena de gent, i la segona visita ha estat a la residència de gent gran, on els gegants han ballat en honor dels allà residents. La darrera aturada a la casa del caixer batlle, on tampoc hi ha faltat ni la beguda ni el menjar. En acabat el ball en honor d’ aquest l’ anunci ja era que s’ atracava el final de la passejada.

 

Ja eren passades les sis i mitja de la tarda quan gegants i grallers han fet l’ entrada a Plaça, a la Plaça principal, per fer el darrer ball de festes i acomiadar-se amb el popular “Passi-ho be”.

 

El darrer ball de gegants d’enguany ha acabat de manera atípica, doncs per algun fallo de coordinació, per desconeixement del guió, en qualsevol cas creant una situació de perill pels músics, els geganters que en aquell moment havien de mantenir la vertical de les grans figures, i sobre tot pels molts fillets que en aquell moment estaven gaudint de “la seva festa”; els primers cavallers de sa colcada han fet entrada a la plaça abans de que acabes el darrer ball i en pocs segons els cavalls s’ han vist arronsant entre els abans mencionats creant una confusió que afortunadament no ha causat danys personals a lamentar.

 

Ha Estat aquesta la anècdota de la jornada i la que la ha donat per acabada la festa dels més grans per a els mes petits. Tot i així el passacarers que ha durat més d’ una hora i mitja ha deixat pocs racons del poble sense el pas de les figures gegantines i  la alegria de la música.

 

El fer de ser geganter comporta algunes coses, primerament hi ha que estar vacunat contra la calor que sol presidir la majoria d’ actuacions, en tot cas el poble d’ Es Mercadal destaca per ser agraït i com ja hem dit abans no ha faltat en cap moment l’ aigua pels geganters. Ni la de beure ni tampoc la que ens esperava al final de l’ actuació que és la de la piscina municipal on des de fa alguns anys els geganters es refresquen i agafen forces per seguir amb la festa.

 

Com a darrer punt a destacar de la jornada d’ avui la incorporació al grup de geganters de dues noves “miqueleteres”, és a dir, dues noves membres que s’ encarregaran de portar el nan en “Miquelet es Salero” en les seves actuacions.

 

Per més informació: www.gegantsmao.menorca.es .

El video de la jornada a: http://es.youtube.com/user/gegantsmao

     

Els Gegants d' Es Castell, un poc d' hist˛ria.

geganters-mao | 11 Juliol, 2008 09:48

Quasi sense donar-nos-en compte en una setmana tindrem arribada la temporada d’ estiu de gegants.

 

Concretament pel proper dissabte dia 19 haurà “Doblete”. La primera serà a Es Mercadal, en que en Martí i na Maria sortiran a fer el tradicional passacarrers del dissabte de Sant Martí. La següent poques hores després, al poble d’ Es Castell, en que en Jaume i na Roser sortiran a fer el primer ball de les Festes de Sant Jaume 2008, el del dia del pregó.

 

Referent als gegants d’ Es Castell en diferents articles d’ aquest mateix blog ja hem anat parlant de la seva història, veure article publicat dia 22 de juliol del 2007 titulat “Els Gegants d’ Es Castell”.

 

En aquesta ocasió transcrivim un fragment d’ un capítol del treball “En Tomeu i na Guida, una història gegant” (Miquel Villalonga, 2002), en que es parla precisament de l’ arribada d’ els Gegants d’ Es Castell:

 

La família dels gegants també anava creixent; aquesta vegada va ser el poble més oriental de l’illa el que en va adquirir una parella. Arribem a finals de l’any 1.963 amb unes festes des Castell en plena decadència, per la qual cosa un grup de veïns promou una comissió de festes amb l’objectiu de fer-les reviscolar un poc. La cosa sembla que va funcionar, ja que l’any següent, les festes de Sant Jaume van tenir un nou al·licient, una parella de gegants que van ser comprats per mediació de l’agent comercial Claudio Pomar a la històrica casa El Ingenio.  

 

Aquells gegants que es van comprar, ben igual que els altres que ja poblaven l’illa, també eren de sèrie; aquell era un dels models més fabricats per la casa subministradora i açò fa que, a qualsevol trobada de certa importància, se’n puguin trobar de bessons. El preu que es va pagar per les dues grans figures va ser de 2.780 ptes. Van arribar com a rei i reina, encara que van fer-ne les robes dues cosidores del poble: na Josefina Seguí i na Catalina Victory. El preu total del projecte, comptant la compra de les figures, la tela, les modistes i els portadors, va ser de 7.608,75 ptes. Aquells gegants van ser els primers i els únics de l’illa que es van passejar per les nostres festes durant molts anys representant dos monarques, i és que no va ser fins a l’any 1.980 que se’ls van fer els vestits de menorquins. La modista encarregada va ser na Juana Olives Vidal.

   imatge dels gegants d' Es Castell en Jaume i na Roser corresponent a l' any 1986

 

Agafant el fil en l’ any 1980 direm com a curiositat que en poc temps a n’ aquells gegants s’ els començaria a conèixer com En Gornés i na Celeste, però que al igual que els maonesos Tomeu i Guida els gegants d’ Es Castell també serien batejats per segona vegada. Va ser a l’ any 1995, obra dels fillets de l’ escola del poble, que els gegants passarien a dir-se Jaume i Roser, en honor al patró de la vila i al nom de l’ església principal.

 

En ple esclat del mon geganter a Menorca a l’ any 1997 apareixeria la Colla de Geganters d’ Es Castell (abans els gegants havien estat portats per gent contractada i també per la Colla de Geganters de Maó) i a l’ any 1998 es donaria a conèixer el seu propi grup de grallers.

 

Els darrers anys dels gegants han vingut marcats per diferents restauracions, per alguns alts i baixos en la Colla gegantera i per la feliç arribada d’ en Xec Calvet, el nou gegantó d’ Es Castell que va ser batejat el passat dia 1 de maig.

 

La Fotografia d’ aquest article correspon a l’ any 1986, propietat de l’ arxiu Cuyàs i cedica per Joan Miquel Merino.

Per més informació visiteu: www.gegantsmao.menorca.es .

Per consultes a l’ arxiu històric dels gegants: gegantsmao@menorca.es .

 

Els Gegants d' Es Mercadal, un poc d' hist˛ria.

geganters-mao | 02 Juliol, 2008 13:32

fa pocs dies va tenir lloc al poble d' Es Mercadal el pregó de Festes de Sant Martí. Això vol dir que inevitablement falten pocs dies per començar a sentir el toc de flabiol, veure els cavalls voltar pels carrers del poble i també els geagants en Martí i na Maria en el seu tradicional passacarrers del dissabte de sa festa.

Us reproduïm avui un article que amb motiu del 25è aniversari d' aquesta popular parella de gegants va publicar un membre de l' entitat gegantera en el programa de festes de l' any 2004.

S’ història comença amb una casa de Saragossa, la “Aragonesa de Fiestas”, que avui encara te per costum enviar es seus catàlegs als ajuntaments oferint es seus productes: disfresses, banderetes amb ses que adornar es carrers i entre un llarg etcètera sa seva especialitat que és sa fabricació de Gegants i Cap-grossos.

 

Aquell any 1.979  es poble d’ Es Mercadal ja tenia cap-grossos, comprats onze anys abans. Dés de mitjans anys trenta altres ajuntaments de s’ illa havien començat a omplir ses seves festes amb sa presència de figures gegantines. Enguany fa 25 anys que s’ equip de govern d’ es Mercadal, governat per es centrista Fermin Gomila Pons, va tenir s’ endevinada idea de adquirir per es municipi una parella de gegants.

 

Ja tenim que ses negociacions entre es consistori i sa fàbrica de Saragossa van arribar a bon terme i  pocs dies abans de Sant Martí arriben as poble es dos gegants. Triats entre un catàleg on s’ hi podien trobar ses figures dels Reis Catòlics, d’ egipcis, reis moros o fins i tot Don Quijote i Dulcinea, es models que es van escollir van ser es que portaven per referència “Gigantes Regionales”. El que es va cercar va ser que ses figures es poguessin assemblar es màxim possible a una parella de pagesos menorquins. Es preu que es va pagar per totes dues va ser de 56.000 pessetes.

 

Juntament amb es gegants també van arribar dos cavallets, d’ es que s’ els posa un al·lot a sobre i pot fer s’ efecte que és ell qui l’ està qualcant. Dits cavallets no van tenir tant d’ èxit com es gegants i avui ja fa prou anys que no s’ en sap rés d’ ells.

 

Com es gegants es van comprar sense roba es va haver de cercar qui lis fes uns vestits a mida. Amb qui es va xerrar va ser amb sa botiga “Ca n’ Auxili”. S’ establiment va passar sa comanda a sa sastreria Matías Sansaloni de Ciutadella, que era qui en aquella època feia moltes feines per sa botiga. Es resultat van ser uns vestits de pagesos menorquins de mides gegantines. Tela i feina van costar 67.490 pessetes. Veient el que van costar es gegants i lo que van costar es vestits  podrem fer us d’ aquell ditxo que ens diu que “va sortir més cara sa salsa que es peix”.

 

Pocs dies abans de Sant Martí es gegants ja estaven muntats i vestits dins s’ entrada de s’ Ajuntament. Ara ja sols faltava contractar a uns pocs homes forts per que els portessin i fessin ballar. Ja tenim es repic de campanes, es primers sons de sa Banda de Música i es gegants ballant per primera vegada per es carrers d’ es poble.

 

 No hi van faltar es al·lots més petits a qui unes figures tan grosses lis podien fer por o molts de Mercadalencs que comentant i bromejant sobre ses grans dimensions d’ es dos nous grans habitants d’ es poble van ser testimonis de algo que amb es pas d’ es anys s’ ha convertit amb una part insubstituïble de ses festes de Sant Martí.

 

Acabades aquelles primeres festes ses dues figures van quedar emmagatzemades dalt es porxos de sa residència municipal per gent gran. De fet ben prou vegades van ser ses monges franciscanes que el regentaven ses que cada any veient Sant Martí apropar-se s’ encarregaven de rentar, planxar i tenir ben aclarits els vestits d’ es gegants.

 

Es anys han anat passant i en Martí i na Maria no han faltat mai a sa seva cita d’ es dissabte de Sant Martí, qualque vegada també es matí de sa festa i encara hi ha qui recorda haver-los vist ballar per ses festes d’ Es Migjorn i Fornells.

 

En pocs anys es gegants es van anar convertint en una part insubstituïble de ses festes i és per açò que arribant Sant Martí i abans d’ “anar as ball” sempre s’ ha tingut prou cura de que tant ses figures com es vestits estiguessin tot lo polits que mereix s’ ocasió.

 

Amb es temps qui es va passar a encarregar de rentar es vestits, donar-lis alguna puntada si es donava es cas, vestir ses figures i fins i tot si feia falta alguna pinzelladeta va ser sa que durant molts anys va ser regidora a s’ Ajuntament na Margarita Borràs, sempre ajudada per un grup d’ al·lotes joves d’ es poble que era sa seva manera de col·laborar amb ses festes. També amb es temps es vestits van passar a romandre tot s’ hivern as mateix Ajuntament.

 

Sa feina de vestir es gegants no sempre es feia allà mateix, a vegades ho feien dins ses escoles i altres as quarter d’ intendència. Fins allà sa brigada d’ obres hi portava ses figures i s’ estructura de fusta, i feien sa feina més feixuga com és sa de empernar totes ses peses entre elles i aquestes damunt sa estructura i els deixaven a punt per quan ses dones els anessin per vestir-los. De fet també va ser sa mateixa brigada sa que va passar a emmagatzemar-los durant tot s’ hivern. Actualment romanen vestits tot s’ any dins una nau d’ es antics quarters d’ artilleria.

 

Com es gegants estan fets bàsicament de fusta i cartró a vegades lis pot bastar un poc d’ humitat perquè es puguin fer malbé. En algunes ocasions s’ ha hagut de contractar alguna persona més experimentada per que amb prou temps reafirmés ses parts que podien estar més molles.

 

Una de ses feines que també ha requerit ses mans de sa brigada d’ obres d’ es municipi, o més que mans s’ esquena, és sa de fer ballar es gegants. Prou anys va ser algun membre de sa Brigada qui ajudat per un parell de voluntaris d’ es quarter d’ artilleria veien una part de ses festes de Sant Martí des de davall d’ es faldons d’ es gegants.

 

Aquests voluntaris feien sa feina amb il·lusió però s’ inexperiència de molts d’ ells sols lis permetia amb prou esforç fer caminar els gegants d’ un lloc a s’ altre. Per fer ballar un gegant no sols s’ ha de tenir sa complexió física adequada, també es requereix un entrenament i un coneixement de sa figura que es porta.

 

Açò va ser fins que a principis d’ es anys 90 apareix sa Colla de geganters de Maó que és sa que des de sa seva fundació i fins es dia d’ avui a part de portar es gegants de sa ciutat de Llevant també cada any arribat es dia gran d’ es Mercadal fan ballar a nen Martí i na Maria.

 

De fet ha estat durant aquesta darrera dècada, amb s’ aparició de ses colles geganteres, que es món d’ es gegants ha assolit a bona part de  s’ illa un protagonisme mai vist i que no atura de créixer. Es Mercadal no ha quedat exempt i en aquest darrers anys en Martí i na Maria han visitat altres pobles i també han fet d’ amfitrions a altres parelles que han visitat es nostre. A l’ any 1.997 Es Mercadal albergaria sa “VI Trobada Insular de Gegants” amb sa presència de totes ses figures illenques a ses que fins i tot s’ hi van afegir els gegants d’ Esplugues de Llobregat . També cal destacar l’ any 1.993 en que per Sant Martí van visitar es poble uns gegants dels que es van construir expressament per participar a ses olimpíades de Barcelona-92.

 

Un altre fet rellevant és es de dia 4 de juliol de l’ any 1.995 en que es que durant molts d’ anys van ser “Es gegants d’ Es Mercadal” van ser batejats i van rebre es noms de en Martí i na Maria. Es noms van ser triats per es al·lots de ses escoles. Per sa cerimònia, que va coincidir amb el pregó de festes de Sant Martí, van venir des de Maó es històrics Tomeu i Guida per fer-lis de padrins.

 

 

A l' any següent de la commemoració i festa del 25è aniversari dels gegants d' Es Mercadal a n' aquests s' els cambiaria el vestuari... i en resum en Martí i na Maria mai han deixat d' escriure noves pàgines, les que viurem d' aquí pocs dies en les imminents Festes de Sant Martí 2008.

visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS