Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Gegants d' Es Mercadal, un poc d' hist˛ria.

geganters-mao | 02 Juliol, 2008 13:32

fa pocs dies va tenir lloc al poble d' Es Mercadal el pregó de Festes de Sant Martí. Això vol dir que inevitablement falten pocs dies per començar a sentir el toc de flabiol, veure els cavalls voltar pels carrers del poble i també els geagants en Martí i na Maria en el seu tradicional passacarrers del dissabte de sa festa.

Us reproduïm avui un article que amb motiu del 25è aniversari d' aquesta popular parella de gegants va publicar un membre de l' entitat gegantera en el programa de festes de l' any 2004.

S’ història comença amb una casa de Saragossa, la “Aragonesa de Fiestas”, que avui encara te per costum enviar es seus catàlegs als ajuntaments oferint es seus productes: disfresses, banderetes amb ses que adornar es carrers i entre un llarg etcètera sa seva especialitat que és sa fabricació de Gegants i Cap-grossos.

 

Aquell any 1.979  es poble d’ Es Mercadal ja tenia cap-grossos, comprats onze anys abans. Dés de mitjans anys trenta altres ajuntaments de s’ illa havien començat a omplir ses seves festes amb sa presència de figures gegantines. Enguany fa 25 anys que s’ equip de govern d’ es Mercadal, governat per es centrista Fermin Gomila Pons, va tenir s’ endevinada idea de adquirir per es municipi una parella de gegants.

 

Ja tenim que ses negociacions entre es consistori i sa fàbrica de Saragossa van arribar a bon terme i  pocs dies abans de Sant Martí arriben as poble es dos gegants. Triats entre un catàleg on s’ hi podien trobar ses figures dels Reis Catòlics, d’ egipcis, reis moros o fins i tot Don Quijote i Dulcinea, es models que es van escollir van ser es que portaven per referència “Gigantes Regionales”. El que es va cercar va ser que ses figures es poguessin assemblar es màxim possible a una parella de pagesos menorquins. Es preu que es va pagar per totes dues va ser de 56.000 pessetes.

 

Juntament amb es gegants també van arribar dos cavallets, d’ es que s’ els posa un al·lot a sobre i pot fer s’ efecte que és ell qui l’ està qualcant. Dits cavallets no van tenir tant d’ èxit com es gegants i avui ja fa prou anys que no s’ en sap rés d’ ells.

 

Com es gegants es van comprar sense roba es va haver de cercar qui lis fes uns vestits a mida. Amb qui es va xerrar va ser amb sa botiga “Ca n’ Auxili”. S’ establiment va passar sa comanda a sa sastreria Matías Sansaloni de Ciutadella, que era qui en aquella època feia moltes feines per sa botiga. Es resultat van ser uns vestits de pagesos menorquins de mides gegantines. Tela i feina van costar 67.490 pessetes. Veient el que van costar es gegants i lo que van costar es vestits  podrem fer us d’ aquell ditxo que ens diu que “va sortir més cara sa salsa que es peix”.

 

Pocs dies abans de Sant Martí es gegants ja estaven muntats i vestits dins s’ entrada de s’ Ajuntament. Ara ja sols faltava contractar a uns pocs homes forts per que els portessin i fessin ballar. Ja tenim es repic de campanes, es primers sons de sa Banda de Música i es gegants ballant per primera vegada per es carrers d’ es poble.

 

 No hi van faltar es al·lots més petits a qui unes figures tan grosses lis podien fer por o molts de Mercadalencs que comentant i bromejant sobre ses grans dimensions d’ es dos nous grans habitants d’ es poble van ser testimonis de algo que amb es pas d’ es anys s’ ha convertit amb una part insubstituïble de ses festes de Sant Martí.

 

Acabades aquelles primeres festes ses dues figures van quedar emmagatzemades dalt es porxos de sa residència municipal per gent gran. De fet ben prou vegades van ser ses monges franciscanes que el regentaven ses que cada any veient Sant Martí apropar-se s’ encarregaven de rentar, planxar i tenir ben aclarits els vestits d’ es gegants.

 

Es anys han anat passant i en Martí i na Maria no han faltat mai a sa seva cita d’ es dissabte de Sant Martí, qualque vegada també es matí de sa festa i encara hi ha qui recorda haver-los vist ballar per ses festes d’ Es Migjorn i Fornells.

 

En pocs anys es gegants es van anar convertint en una part insubstituïble de ses festes i és per açò que arribant Sant Martí i abans d’ “anar as ball” sempre s’ ha tingut prou cura de que tant ses figures com es vestits estiguessin tot lo polits que mereix s’ ocasió.

 

Amb es temps qui es va passar a encarregar de rentar es vestits, donar-lis alguna puntada si es donava es cas, vestir ses figures i fins i tot si feia falta alguna pinzelladeta va ser sa que durant molts anys va ser regidora a s’ Ajuntament na Margarita Borràs, sempre ajudada per un grup d’ al·lotes joves d’ es poble que era sa seva manera de col·laborar amb ses festes. També amb es temps es vestits van passar a romandre tot s’ hivern as mateix Ajuntament.

 

Sa feina de vestir es gegants no sempre es feia allà mateix, a vegades ho feien dins ses escoles i altres as quarter d’ intendència. Fins allà sa brigada d’ obres hi portava ses figures i s’ estructura de fusta, i feien sa feina més feixuga com és sa de empernar totes ses peses entre elles i aquestes damunt sa estructura i els deixaven a punt per quan ses dones els anessin per vestir-los. De fet també va ser sa mateixa brigada sa que va passar a emmagatzemar-los durant tot s’ hivern. Actualment romanen vestits tot s’ any dins una nau d’ es antics quarters d’ artilleria.

 

Com es gegants estan fets bàsicament de fusta i cartró a vegades lis pot bastar un poc d’ humitat perquè es puguin fer malbé. En algunes ocasions s’ ha hagut de contractar alguna persona més experimentada per que amb prou temps reafirmés ses parts que podien estar més molles.

 

Una de ses feines que també ha requerit ses mans de sa brigada d’ obres d’ es municipi, o més que mans s’ esquena, és sa de fer ballar es gegants. Prou anys va ser algun membre de sa Brigada qui ajudat per un parell de voluntaris d’ es quarter d’ artilleria veien una part de ses festes de Sant Martí des de davall d’ es faldons d’ es gegants.

 

Aquests voluntaris feien sa feina amb il·lusió però s’ inexperiència de molts d’ ells sols lis permetia amb prou esforç fer caminar els gegants d’ un lloc a s’ altre. Per fer ballar un gegant no sols s’ ha de tenir sa complexió física adequada, també es requereix un entrenament i un coneixement de sa figura que es porta.

 

Açò va ser fins que a principis d’ es anys 90 apareix sa Colla de geganters de Maó que és sa que des de sa seva fundació i fins es dia d’ avui a part de portar es gegants de sa ciutat de Llevant també cada any arribat es dia gran d’ es Mercadal fan ballar a nen Martí i na Maria.

 

De fet ha estat durant aquesta darrera dècada, amb s’ aparició de ses colles geganteres, que es món d’ es gegants ha assolit a bona part de  s’ illa un protagonisme mai vist i que no atura de créixer. Es Mercadal no ha quedat exempt i en aquest darrers anys en Martí i na Maria han visitat altres pobles i també han fet d’ amfitrions a altres parelles que han visitat es nostre. A l’ any 1.997 Es Mercadal albergaria sa “VI Trobada Insular de Gegants” amb sa presència de totes ses figures illenques a ses que fins i tot s’ hi van afegir els gegants d’ Esplugues de Llobregat . També cal destacar l’ any 1.993 en que per Sant Martí van visitar es poble uns gegants dels que es van construir expressament per participar a ses olimpíades de Barcelona-92.

 

Un altre fet rellevant és es de dia 4 de juliol de l’ any 1.995 en que es que durant molts d’ anys van ser “Es gegants d’ Es Mercadal” van ser batejats i van rebre es noms de en Martí i na Maria. Es noms van ser triats per es al·lots de ses escoles. Per sa cerimònia, que va coincidir amb el pregó de festes de Sant Martí, van venir des de Maó es històrics Tomeu i Guida per fer-lis de padrins.

 

 

A l' any següent de la commemoració i festa del 25è aniversari dels gegants d' Es Mercadal a n' aquests s' els cambiaria el vestuari... i en resum en Martí i na Maria mai han deixat d' escriure noves pàgines, les que viurem d' aquí pocs dies en les imminents Festes de Sant Martí 2008.

visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS