Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Gegants d' Es Castell, un poc d' hist˛ria.

geganters-mao | 11 Juliol, 2008 09:48

Quasi sense donar-nos-en compte en una setmana tindrem arribada la temporada d’ estiu de gegants.

 

Concretament pel proper dissabte dia 19 haurà “Doblete”. La primera serà a Es Mercadal, en que en Martí i na Maria sortiran a fer el tradicional passacarrers del dissabte de Sant Martí. La següent poques hores després, al poble d’ Es Castell, en que en Jaume i na Roser sortiran a fer el primer ball de les Festes de Sant Jaume 2008, el del dia del pregó.

 

Referent als gegants d’ Es Castell en diferents articles d’ aquest mateix blog ja hem anat parlant de la seva història, veure article publicat dia 22 de juliol del 2007 titulat “Els Gegants d’ Es Castell”.

 

En aquesta ocasió transcrivim un fragment d’ un capítol del treball “En Tomeu i na Guida, una història gegant” (Miquel Villalonga, 2002), en que es parla precisament de l’ arribada d’ els Gegants d’ Es Castell:

 

La família dels gegants també anava creixent; aquesta vegada va ser el poble més oriental de l’illa el que en va adquirir una parella. Arribem a finals de l’any 1.963 amb unes festes des Castell en plena decadència, per la qual cosa un grup de veïns promou una comissió de festes amb l’objectiu de fer-les reviscolar un poc. La cosa sembla que va funcionar, ja que l’any següent, les festes de Sant Jaume van tenir un nou al·licient, una parella de gegants que van ser comprats per mediació de l’agent comercial Claudio Pomar a la històrica casa El Ingenio.  

 

Aquells gegants que es van comprar, ben igual que els altres que ja poblaven l’illa, també eren de sèrie; aquell era un dels models més fabricats per la casa subministradora i açò fa que, a qualsevol trobada de certa importància, se’n puguin trobar de bessons. El preu que es va pagar per les dues grans figures va ser de 2.780 ptes. Van arribar com a rei i reina, encara que van fer-ne les robes dues cosidores del poble: na Josefina Seguí i na Catalina Victory. El preu total del projecte, comptant la compra de les figures, la tela, les modistes i els portadors, va ser de 7.608,75 ptes. Aquells gegants van ser els primers i els únics de l’illa que es van passejar per les nostres festes durant molts anys representant dos monarques, i és que no va ser fins a l’any 1.980 que se’ls van fer els vestits de menorquins. La modista encarregada va ser na Juana Olives Vidal.

   imatge dels gegants d' Es Castell en Jaume i na Roser corresponent a l' any 1986

 

Agafant el fil en l’ any 1980 direm com a curiositat que en poc temps a n’ aquells gegants s’ els començaria a conèixer com En Gornés i na Celeste, però que al igual que els maonesos Tomeu i Guida els gegants d’ Es Castell també serien batejats per segona vegada. Va ser a l’ any 1995, obra dels fillets de l’ escola del poble, que els gegants passarien a dir-se Jaume i Roser, en honor al patró de la vila i al nom de l’ església principal.

 

En ple esclat del mon geganter a Menorca a l’ any 1997 apareixeria la Colla de Geganters d’ Es Castell (abans els gegants havien estat portats per gent contractada i també per la Colla de Geganters de Maó) i a l’ any 1998 es donaria a conèixer el seu propi grup de grallers.

 

Els darrers anys dels gegants han vingut marcats per diferents restauracions, per alguns alts i baixos en la Colla gegantera i per la feliç arribada d’ en Xec Calvet, el nou gegantó d’ Es Castell que va ser batejat el passat dia 1 de maig.

 

La Fotografia d’ aquest article correspon a l’ any 1986, propietat de l’ arxiu Cuyàs i cedica per Joan Miquel Merino.

Per més informació visiteu: www.gegantsmao.menorca.es .

Per consultes a l’ arxiu històric dels gegants: gegantsmao@menorca.es .

 
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS