Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Sant MartÝ 2008, les Festes ja sˇn comenšades.

geganters-mao | 19 Juliol, 2008 20:38

Aquesta tarda el poble d’ Es Mercadal ha viscut amb entusiasme els primers moments de la seva festa principal , la de Sant Martí en la edició del 2008. 

En pocs minuts i faltant-ne cinc o deu per ser les cinc de la tarda el carrer on està situat l’ ajuntament de la vila s’ anat omplint de gent, majoritàriament gent jove, que amb entusiasme i il·lusió hi havien anat a escoltar el primer toc de flabiol.

 

Puntuals a la cita de cada any el flabioler i el batlle del poble han comparegut als balcons de les cases consistorial. El primer ha complert amb la seva part de la petició per a començar amb el replec de la colcada, mentre que el segon, com no podia ser d’ una altre manera, ha confirmat que les festes de Sant Martí ja eren oficialment començades.

 

Seguidament el flabioler ha interpretat un primer toc de flabiol i les següents notes ja han arribat dels membres de la Banda de Música de Muro sonant un conegut pas-doble. Arribat a n’ aquest punt el següent acte dins el guió ja sols era engegar amb el passacarrers.

 

Els geganters, que portaven al poble ja des de mig matí, ja amb les faixes ben estretes i el neccesari cargament d’ aigua dins motxiles i butxatques han alçat les figures i cap a caminar poble.

Els membres de La Banda de Música de Muro han estat els que han partit primer, seguits pels gegantons en Pere i na Gràcia del casal de gent gran de l’ I.B.A.S, darrera ells el nan en Miquelet es Salero i tancant la comitiva els Gegants d’ Es Mercadal en Martí i na Maria.

 

Música no n’ ha faltat doncs mentre la banda anava un tros endavant obrint camí tots els gegants han ballat amb la música característica del grup de grallers de Maó. De Fet recalquem que la agrupació que des de fa molts anys s’ encarrega de ballar als gegants d’ Es Mercadal és la mateixa Colla de Geganters de Maó, que en els dies que es va al poble més cèntric de l’ illa hi arriben amb una indumentària que els reconeix com la Colla de Geganters d’ Es Mercadal.

 

El cercaviles ha passat pels carrers més centrics del poble i poc ha tardat en creuar per la Plaça Constitució, centre neuràlgic de la festa, i on el jovent en aquell moment ja esdevenia de per si una festa.

 

La Primera aturada a la casa del batlle, on en una cotxera ja tenia taula posada per oferir als en aquell moment ja suats geganters i músics un refrigeri: la avui tradicional pomada i pels més petits refrescos, per tot-hom hi  ha hagut també pastes amb les que recobrar forces. Un ball de gegants com agraïment i de nou tots en camí. De nou s’ ha passat per la plaça, cada vegada més plena de gent, i la segona visita ha estat a la residència de gent gran, on els gegants han ballat en honor dels allà residents. La darrera aturada a la casa del caixer batlle, on tampoc hi ha faltat ni la beguda ni el menjar. En acabat el ball en honor d’ aquest l’ anunci ja era que s’ atracava el final de la passejada.

 

Ja eren passades les sis i mitja de la tarda quan gegants i grallers han fet l’ entrada a Plaça, a la Plaça principal, per fer el darrer ball de festes i acomiadar-se amb el popular “Passi-ho be”.

 

El darrer ball de gegants d’enguany ha acabat de manera atípica, doncs per algun fallo de coordinació, per desconeixement del guió, en qualsevol cas creant una situació de perill pels músics, els geganters que en aquell moment havien de mantenir la vertical de les grans figures, i sobre tot pels molts fillets que en aquell moment estaven gaudint de “la seva festa”; els primers cavallers de sa colcada han fet entrada a la plaça abans de que acabes el darrer ball i en pocs segons els cavalls s’ han vist arronsant entre els abans mencionats creant una confusió que afortunadament no ha causat danys personals a lamentar.

 

Ha Estat aquesta la anècdota de la jornada i la que la ha donat per acabada la festa dels més grans per a els mes petits. Tot i així el passacarers que ha durat més d’ una hora i mitja ha deixat pocs racons del poble sense el pas de les figures gegantines i  la alegria de la música.

 

El fer de ser geganter comporta algunes coses, primerament hi ha que estar vacunat contra la calor que sol presidir la majoria d’ actuacions, en tot cas el poble d’ Es Mercadal destaca per ser agraït i com ja hem dit abans no ha faltat en cap moment l’ aigua pels geganters. Ni la de beure ni tampoc la que ens esperava al final de l’ actuació que és la de la piscina municipal on des de fa alguns anys els geganters es refresquen i agafen forces per seguir amb la festa.

 

Com a darrer punt a destacar de la jornada d’ avui la incorporació al grup de geganters de dues noves “miqueleteres”, és a dir, dues noves membres que s’ encarregaran de portar el nan en “Miquelet es Salero” en les seves actuacions.

 

Per més informació: www.gegantsmao.menorca.es .

El video de la jornada a: http://es.youtube.com/user/gegantsmao

     
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS