Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Les Festes de Sant LluÝs i els seus gegants

geganters-mao | 31 Agost, 2008 21:37

Aquest cap de setmana ha tingut lloc a Sant Lluís la seva festa patronal.

 

Com el programa d’ actes ha estat extens, variat i per a tota mena de gustos, relatarem únicament l’ apartat referit als gegants.

 

Primerament direm, parlant d’ aquest aspecte de la festa, que enguany en matèria de gegants hi ha hagut algunes novetats, per les que el mon geganters de l’ illa i en concret els Geganters de Maó que escrivim en aquest medi, sols podem felicitar la iniciativa.

 

Recordem que en els darrers anys l’ entitat gegantera representant del poble de Sant Lluís havia vist minvat substancialment el seu numero de membres, arribant fins i tot fa un parell anys al punt de la dissolució, per finalment decidir un petit grup de gent la continuïtat de l’ entitat, però conscients de que no podrien treure els gegants en Lluís i na Maria sense l’ ajuda d’ altres entitats geganteres.

 

En aquestes festes hem comprovat com el grup s’ ha recuperat substancialment amb l’ ingrés de nous geganters i com aquests ja han estat suficients per poder ballar els seus gegants.

 

En aquesta iniciativa hi ha ajudat el fet de que aquest hivern es va encarregar a la casa “Aragonesa de Fiestas”, on ja van ser comprats els gegants en Lluís i na Maria, a l’ any 1989, una rèplica d’ aquests però amb un pes molt inferior als primers, que ha facilitat que persones que pot ser haurien anat un poc justes en portar els gegants de Sant Lluís “antics” ha pogut aixecar sense dificultat les dues rèpliques que han sortit enguany.

 

El fet que estem parlant actualment és corrent que es doni, doncs fa uns anys el pes de les figures en el moment de la fabricació no era tingut tan en comte com ho és ara, dificultant la tasca al que l’ havia de portar. També actualment existeixen materials amb els que construir que resulten més lleugers i fins i tot més resistents que el que s’ emprava fins fa pocs anys, el cartró perdre.

 

Però passant a la acció direm que la jornada gegantera d’ ahir va començar a les 4,45 minuts de la tarda, amb la participació dels gegants de Sant Lluís, els convidats d’ honor que eren els gegants de Sant Joan d’ Es Pi de Barcelona i les habituals colles geganteres menorquines.

 

En el cas dels gegants de Maó, per motiu de la proximitat de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia hem de dir que en el moment d’ inici del passacarrers ja estaven exposats als balcons de l’ Ajuntament, i per no rompre la tradició de tenir els gegants en dit lloc durant la setmana abans de festes, es va optar per participar igualment en les Festes de Sant Lluís, però portant els “gegants d’ Es Mercadal” (dels que els geganters de Maó també en són portadors habituals).

 

La música va anar a càrrec dels diferents grups de gralles i també de la Banda de Música d’ Es Migjorn Gran.

 

Destacarem d’ aquesta volta que aquests any se li va afegir un carrer més al recorregut, motiu pel que va arribar a durar fins a dues hores i quart, que en el cas del petit poble de Sant Lluís es pot considerar bastant. En tot cas correspon a l’ organització de la festa el decidir en el debat sobre el dret dels veïns de que els gegants passin per davant de les seves cases o el que existeixi un punt neuràlgic de la festa on els habitants dels diferents carrers puguin anar a buscar-la.

 

En tot cas la jornada gegantera del dissabte va acabar enfront de la tarima d’ autoritats, en aquell dia tota plena de turistes, fent el darrer ball per parelles, sent en aquell moment la música i els gegants els protagonistes absoluts de l’espai festiu.

 

 

 

 

 

 

Per el diumenge fosquet, en la desfilada de carrosses, un cop més tots els gegants del dissabte i fins i tot alguns més, ja de nou van estar al carrer, en aquest cas encapçalant la comitiva de escenaris muntats en el diferents camions, destacant d’ aquest que molts d’ ells eren de to humorístic.

 

La desfilada en aquest cas, en lloc de transcorre entre jovent amb ganes de festa i amb el got de pomada (gin amb llimonada) a la ma, ho va fer entre els propis Sant Lluïssers, ja aclarits per a la ocasió i un bon número de turistes que van ser traslladats fins el poble.

 

La desfilada va anar algo més ràpida que altres anys, però igualment fent el ball de lluïment enfront de la tarima d’ autoritats (en aquest cas els turistes ja eren a ran de terra).

 

En el cas dels geganters maonesos, portadors per aquell dia d’ els gegantons Pere i Gràcia, el nan en Miquelet es Salero i també dels gegants d’ Es Mercadal en Martí i na Maria, el ball que van interpretar va ser el “Ball d’ Es Salero”, amb música i coreografia dels mateixos geganters, i en el que el protagonista de la dansa és el propi Miquelet es Salero.

 

Poc més direm d’ aquesta desfilada, que va ser tan animada com altres anys, i si de cas enguany va destacar per una major agilitat en les esperes i sortides dels gegants, cosa que va ajudar a que la animació en cap moment decaigués.

 

Ara ja sols falta esperar menys d’ una setmana, al dissabte dia 6 de setembre a la nit, per a la gran nit del pregó de les Festes de Gràcia 2008.

 

Visita també www.gegantsmao.menorca.es.

En Tomeu i na Guida ja sˇn a sĺ Ajuntament.

geganters-mao | 30 Agost, 2008 22:29

En Tomeu i na Guida, els gegants de Maó ja són a s’ Ajuntament. Va ser el passat divendres, poc abans de les nou de la nit, quan la gran i estimada parella van fer la seva entrada al Pla de la Parròquia, per un any més complir amb la tradició.

 

El relat d’ avui comença però a mitjan capvespre del dia senyalat, amb una de les persones responsables del manteniment de les figures acabant de posar guapos als gegants de cara als dies que els esperen. També va ser necessari alguns dies abans el portar la roba de les figures a la tintoreria, doncs per Gràcia han de sortir nets i aclarits com mai.

 

Ja va ser a partir de les set i mitja d’ es fosquet quan els primers geganters van començar a arribar a la seu de l’ entitat, des de fa alguns anys en l’ antic quarter de Santiago de Maó,  per anar-se preparant per a la actuació d’ aquell dia.

 

D’ acord a com estava anunciat a les vuit i quart la guàrdia municipal va tallar el trànsit del carrer per on havien de sortir els gegants i en un moment en Tomeu i na Guida i també en Miquelet es Salero, van estar baixant pel carrer Josep Anselm Clavé, ja ballant amb la música dels grallers.

 

Uns altres que els esperaven eren els gegantons Pere i Gràcia, a mitjan carrer, doncs regressaven d’ una festa de barriada, i les figures que van fer la passada per la Plaça Explanada ja van ser cinc.

 

Direm que tot i que en els darrers anys els fillets ja no van enrera de veure gegants, en el cas d’ en Tomeu i na Guida segueixen sent, avui com abans, dos clars símbols de les Festes de Gràcia, per lo que gent no en va faltar, per poder certificar de primera ma que els gegants i amb ells les Festa principal de la ciutat ja era al carrer i camí de l’ espai neuràlgic de la celebració: el Pla de la Parròquia.

 

Com el camí no era molt llarg, poc va tardar la comitiva en fer la entrada a la plaça. Un cop allà els grallers van seguir sonant una estona, els gegants van fer alguns balls més i com lo promès és deute, els propis geganters van treure els cartells amb la imatge dels gegants que s’ havia anunciat que es repartiria entre els fillets, i en poc temps ja es van poder veure les cares de satisfacció de molts dels presents a la plaça per tenir l’ obsequi a la ma.

 

 

 

Desconeixem la quantitat de persones que van assistir a l’ acte, però el que si sabem és que els 200 cartells que es tenien que repartir van ser pocs per la demanda que van tenir.

 

La qüestió és que ja sols quedava culminar l’ obra i aquesta només podia ser pujar els gegants cap els balcons de l’ ajuntament. El ritual es va repetir un cop més. No van faltar els aplaudiment al veure com cada una de les figures anava ocupant el seu lloc, i unes poques cançons més, ja amb els gegants al seu lloc, van donar la nit per acabada.

 

En Tomeu i na Guida avui ja és el segon dia que presideixen la Plaça Constitució, i és la prova inequívoca de que les Festes de Gràcia 2008 ja han començat.

 

En el tema dels cartells dels gegants que van ser insuficients per a la demanda que van tenir, podem dir que qui en vulgui solicitar-ne algun ho pot fer a través del correu electrònic gegantsmao@menorca.es , i també anunciar que molt possiblement durant el passacarrers del matí del dia vuit, s’ en farà un nou repartiment.

 

Per més informació sobre els gegants podeu visitar: www.gegantsmao.menorca.es .

Els videos de la jornada a: http://es.youtube.com/user/gegantsmao

En Yurca, una persona gegant

geganters-mao | 30 Agost, 2008 18:03

Ahir a la tarda van tenir lloc a Maó les primeres festes de barriada de la Mare de Déu de Gràcia 2008.

 

Concretament va ser en la que organitzava el triangle comercial format per la Plaça del Príncep i Camí d’ Es Castell on va arribar una sorpresa “gegant”.

 

Estem parlant que ja feia més d’ un mes que els veïns de dalt d’ Es Camí d’ Es Castell havien començat a preparar el seu particular homenatge a una de les persones que sense exagerar podria ser de les més estimades de la ciutat: en Joan Orfila “en Yurca”.

 

Abans de dir quina va ser la sorpresa direm d’ en Yurca, avui amb set dècades viscudes, que molts dels geganters (els més veterans) encara el recordem portant amb una il·lusió com de fillet a la geganta na Guida per les festes menorquines; per molts altres és conegut per la seva dedicació a tota mena d’ actividat dinamitzadora: enramada del carrer pels dies de les Festes de Gràcia, organització de la bereneta dels caixer, arribada del pare noel durant els dies de nadal, l’ ensenyament als fillets de les escoles de com fer de pagés i inculcant l’ estimació per pa natura i un llarg etcètera.

 

És per tot això, que un bon grup de veïns, els que l’ ajuden en molts dels seus projectes,  li van voler retre un homenatge a la seva alçada, a una persona gegant, li van fer "un gegant" que el representés a ell mateix, que li van regalar per que a partir d’ ara existísin la persona gegant i també el gegant de la persona.

 

Va ser llavonves durant el passacarrers que va tenir lloc a la barriada, amb diferents agrupacions geganters i altre mena d’ entitats festives, on va fer acte de presència el que sols per a una persona del barri  era encara una sorpresa.

 

En el projecte hi van participar molts de veïns, cada un aportant la part que en sabia fer, destacant entre ells en Josep Forner i na Niní Cardona, i van ser aquests mateixos els que van organitzar per aquell dia una colla gegantera per portar en aquella festa a la figura. Destaquem que entre els “amateurs” ja s’ hi trobaven alguns pocs membres dels  geganters de Maó que per compartir la estimació cap a la persona i per estar vinculats amb el carrer hi van aportar la seva experiència.

 

Sols queda des de aquestes pàgines agrair a n’ en “Yurca” tota la seva tasca  des interessada, el seu pas per l’ entitat gegantera de Maó i desitjar-li molta vida i salut per disfrutar del seu gegants.

 

Visita també www.gegantsmao.menorca.es .

Del Programa de Festes de GrÓcia 2008.

geganters-mao | 28 Agost, 2008 21:20

Aquests dies s’ està repartint per les cases de la ciutat el programa de les Festes de Gràcia 2008.

 

El primer que ens crida la atenció és la portada, que obra de Marc Jesús Vives, representa a una caixera fent botar el seu cavall, i destaca precisament per lo encertat del dibuix. Un cop oberta la tapadora ens trobem amb la salutació del batlle de la ciutat i acte seguit el programa de festes en sí.

 

El programa d’ actes no el transcriurem en aquest medi, docs per poder-lo consultar es pot entrar al portal web de l’ Ajuntament de Maó www.ajmao.org , on el troben ben detallat.

 

Ens crida la atenció com a novetat d’ enguany la publicació en dit programa de fins a sis poesies del que serà pregoner de les festes, el baríton Lluís Sintes.

 

Dites poesies són totes dedicades a la festa i el que si transcriurem en aquest medi és la que porta per títol “Sa Geganta”, que com podem intuir està dedicada a la tan estimada geganta de la ciutat de Maó na Guida.

 

Gira que gira i que gira

Inflant aquella faldota,

Amb cara de cartó pedra,

Com xala sa gegantota!

 

En Tomeu la mira i la mira,

Gran capell, enorme capa,

I sempre el posa content

Verure na Guida tan guapa!

 

I tots dos, bala que balla

Pes carrers del sa ciutat,

Són es senyal evident

Que sa festa ha començat.

 

Sa geganta volta i volta

Jugant amb es petitons;

Tots hi va: es caparrots,

Al·lotes i gegantons.

 

Ai Guida, xala i xala;

Està engrescada, sa dona!:

Ningú la pot aturar

Quan sent música que sona.

 

I tota sa gernació

Que aplaudeix a sa geganta

Va exclamant en cada gir:

“ho és d’ alegre, sa berganta!”

  

Amb la publicació del programa imprès les Festes de Gràcia segueixen en el seu camí cap els dies principals, per demà divendres tenim la arribada dels gegants de Maó a l’ Ajuntament i... seguirem informant.

 

Vista també: www.gegantsmao.menorca.es .

Falten tres dies per que arribin els gegants

geganters-mao | 26 Agost, 2008 21:45

 

Això vol dir que era que va existir una època en la que als gegants sols s’ els podia veure durant uns pocs dies en l’ any. Parlem d’ un temps en que encara no existien En Pere i na Gràcia, ni en Miquelet es Salero, ni s’ Avia Corema; ni tampoc era costum que els gegants dels pobles veïns vinguessin a fer els dies de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia amb nosaltres a Maó.

 

Va existir un temps en que tots els fillets del poble esperaven tot l’ any per veure a n’ en Tomeu i na Guida, i veient atracar-se les Festes de Gràcia anaven cada dia fins el Pla de la Parròquia per veure si ja havien posat els gegants als balcons.

 

Els anys han passat, aquells fillets han crescut, alguns avui formen part de la Colla de Geganters de Maó, i són aquests els que el proper divendres dia 29, a les 21 hores, s’ encarregaran un any més de portar els gegants fins els balcons de l’ Ajuntament per que quedin exposats.

 

La festa de l’ arribada dels gegants començarà aproximadament a les vuit i quart de la nit, moment en que s’ obriran les portes del Quarter de Santiago (on en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero dormen durant la resta de lo any), les que donen a la Carretera Sant Lluís, i allà començaran a sonar les gralles i els gegants a fer camí cap a l’ Ajuntament, cap a les Festes de Gràcia 2008.

 

L’ itinerari anirà fins a la Plaça Explanada, baixarà per Ses Moreres i Costa de Sa Plaça i s’ espera que a les 20’45 h els gegants fagin l’ entrada al Pla de la Parròquia.

 

Com a novetat de la arribada d’ enguany hi haurà una sorpresa per els més petits de la casa, doncs abans de que els dos grans símbols de la ciutat pugin les escales per quedar exposats als balcons, es repartirà gratuïtament a tots els fillets un cartells amb les imatges dels gegants, per que aquests puguin també presidir les habitacions dels més petits de la ciutat. 

 

Un cop amb tots els fillets amb el cartell en la ma, ja sols faltarà culminar l’ obra, i amb els gegants dalt “La Sala” alguns aniràn als diferents sopars de carrer, altres a les revetlles que pot ser ja esclatin per alguna barriada i altres cap al llit i a contar els dies que falten per que els gegants surtin a ballar.

 

Visita també www.gegantsmao.menorca.es .

Enmig d' Es Jaleo i cap a la Banda.

geganters-mao | 22 Agost, 2008 22:37

Ja sols falta una setmana per que tingui lloc un dels primers actes oficials de les Festes de Gràcia 2008, el de l’ arribada dels gegants als balcons de l’ ajuntament, per anunciar amb la seva presència i presidint la plaça Constitució que la conta enrera cap els dies grans ja ha començat.

 

Una novetat de les Festes d’ enguany serà la presència, després de vint anys de mancança, de la Banda de Música de Maó. Ens referim a que pel fet que a l’ any 1988 els nostres gegants i la banda de música que en tot moment va dirigir el mestre Enrique Guasteví es van acomiadar per sempre, a partir de l’ any següent ja es va haver de contractar a altres bandes de música de l’ illa (durant molts anys la Banda Nura d’ Es Mercadal, avui també lamentablement desapareguda) per que sonessin els actes principals de les nostres festes.

 

Serà enguany que dirigida pel clarinetista Tolo Mercadal tornarà a sonar la banda de música local, la nova Banda de Música de Maó. Dit projecte ha estat possible gràcies al treball de moltes persones implicades i sobre tot al bon que fer del Conservatori de Música i escoles municipals que durant tots aquests anys s’ han encarregat de formar musicalment al jovent, que és el que forma majoritàriament aquesta nova agrupació musical.

 

La Banda de Musica de Maó sonarà en el dia del pregó de festes i també durant el “Jaleo” del dissabte de la Mare de Déu de Gràcia. Pel dia principal qui s’ encarregarà d’ acompanyar les evolucions d’ els cavalls ja serà la Banda de Música d’ Es Mitjorn Gran.

 

 

Mentre, les Festes Menorquines segueixen en el seu camí cap el final del’ estiu, i aquesta tarda mateix serà el poble de Ferreries qui viurà la seva jornada de Festa.

 

Dit poble del centre de l’ illa ahir mateix ja va viure la jornada del pregó; el que va ser seguit d’ un concert festiu de la Banda de Música local que dirigeix el mestre Josep Colom. De dit concert val la pena ressaltar la interpretació d’ una peça única a l’ illa “Es Jaleo de Ferreries”. Dita composició data de principis del segle XX i és una variant sobre el tema que des de fa més d’ un segle acompanya les festes de l’illa de Menorca; altres peces del repertori ja van ser els acostumats i festius pasdobles.

 

És així l’ estiu menorquí època de festes patronals, de calor, cavalls i en el que les diferents bandes de música han de donar el millor de si, fent així la seva aportació cap a engrandir la celebració.

 

Sense abandonar el tema, un altre feliç naixement enguany ha estat el de la Banda de Música d’ Es Mercadal, dirigida pel saxofonista Litus Arguimbau. És així que en la actualitat amb les dues bandes que han començat enguany el seu camí l’ illa de Menorca ja compta amb cinc bandes de música: les de Ciutadella, Ferreries, Es Migjorn Gran, Mercadal i Maó.

 

Dit fet confirma el que és un fet des de fa segles, el de que estem en terra de músics; doncs a part de les bandes abans citades també destaquen pels diferents pobles de l’ illa i les seves festes els diferents grups de grallers, de tambors i cornetes o en ocasions algunes xarangues que tot i ser formades pels mateixos membres de les bandes de música, s’ han convertit en habituals d’ algunes celebracions (posant per cas el grup de músics de la geganta S’ Avia Corema).

 

Tornant a les nostres festes principals en pocs dies es repartirà el programa de Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2008, que just ens arribi publicarem en aquest mateix medi.

 

Per més informació i per conèixer els gegants de Maó: www.gegantsmao.menorca.es .

 

(el títol d’ aquest article és inspirat en el que va utilitzat Josep Portella per parlar del mateix tema en el seu treball de l’ any 1990 “Festes de Gràcia, 100 anys”.

     

LluÝs Sintes, pregoner de les Festes de GrÓcia 2008.

geganters-mao | 17 Agost, 2008 14:06

Lluís Sintes, pregoner de les Festes de Gràcia 2008

 

Les Festes de Gràcia ja són aquí. Aquests darrers dies ha estat presentat el que serà el cartell anunciador de la festa i també el que serà l’ encarregat de pronunciar-ne el pregó.

 

El pregoner d’ enguany serà el Baríton Lluís Sintes, del que poca cosa podem afegir des de aquestes pàgines, doncs pels maonesos no ens fan falta les presentacions; estem parlant de una persona que qui escriu aquestes ratlles el va poder conèixer fa més de dues dècades cantant en un bar musical de la ciutat i que la seva veu i la seva humanitat l’ ha portat al dia d’ avui a ser un menorquí il·lustre que porta el nom de l seva ciutat i la seva illa pels principals escenaris del mon, sense deixar mai de seguir col·laborant amb institucions tan nostres com és l’ Orfeó Maonès.

 

És per tot això que Lluís Sintes serà pregoner de les Fetes la Mare de Déu de Gràcia 2008.

Com a nota a destacar, també farem menció de la estimació del cantant per les nostes festes, la que el va portar a gravar l' any 1984 la cançò "Festes de Gràcia", amb lletra i música del mestre Deseado Mercadal, i que va formar part del disc "Tornar".

Un cop més Lluís Sinter torna a la seva ciutat, en el dia del pregó de  Festes, i pot ser sigui des de els balcons de l' Ajuntament que ens torni a cantar aquella tonada tan entranyable i descriptiva que parla de les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia:

 

Festes de Gràcia que alegres són

Festes de Gràcia de pau i d' amor

Són dos records d' història i tradició

Són s' esperit de sa ciutat de Maó

Festes de Gràcia que alegres són

Festes de Gràcia de pau i d' amor

Elles nos diuen a petits i grans

Per ara i sempre visquem com germans. 

 

Ja sona es tirurit, ja sona es tirurit, ja és jaleo

Fandango ballarem, fandango ballarem i es Jaleo

Ja sona es tirurit, ja sona es tirurit, ja és jaleo

Ja surt sa colcada que és lo més polit.

     

Més informació a: www.lluissintes.com

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

   

Festes de Sant Climent, quin oratget mÚs bo!

geganters-mao | 17 Agost, 2008 12:39

 

Ahir a la tarda els gegants van ser els encarregats de donar inici a la festa gran del poble de Sant Climent.

 

Eren poc més de les cinc de la tarda quan els convidats d’ honor, els gegants arribats des de la ciutat de Girona, ja estaven a la plaça del poble. Amb els seus geganters acabant-los de posar ben guapos, i amb els músics de la Colla afinant els seus instruments.

 

Mentre, a l’ escola nova els geganters maonesos feien el mateix amb en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero, els que havien de fer la representació del terme de Maó.

 

A les sis de la tarda i amb els gegants ja a punt per començar amb la desfilada, es van llençar els coets que anunciaven l’ inici de la festa (encesos també pels mateixos membres de la colla gegantera. Sols va fer falta esperar uns pocs minuts més, per que arribessin els que havien d’ encapçalar la comitiva, el grup de tambors i cornetes de Dalt Sant Joan, i enfilar tots junts els carrers de la vila.

 

A la desfilada no li va faltar color ni varietat, en la part de la música varem poder escoltar la del grup de tambors i també la dels grallers gironins i maonesos; mentre que per figures varem poder veure als abans citats gegants i cap-grossos de Girona, els gegants de Maó i del casal de gent gran I.B.A.S, i també al grup de capgrossos construïts pels mateixos fillets del poble.

 

Com be anuncia el títol d’ aquest article un fet que va estar d’ agrair va ser l’ oratge que va acompanyar a tot el passacarrers, que si be no pot evitar les sullades dels geganters, si ajuda a que un cop aquests surten de davall dels gegants els pugui tocar un poc l’ aire.

 

El cercaviles va sortir de la plaça principal, cap el carrer Sant Jaume, voltant cap el carrer de les antigues escoles i per tornar de nou cap el que havia estat el punt de partida.

 

 

 

Tot i que el poble és petit, gent no en va faltar en cap moment, doncs en primer lloc direm que el fet de que els gegants sortissin a les sis de la tarda (en lloc de les quatre com es fa en alguns altres llocs) va ajudar a que el poble ja estigués ple de bona part del jovent que hi havia de anar per veure els cavalls i el “jaleo”; sumat als veïns del poble i també a tots aquells que no són pocs que allà on hi ha gegants s’ hi planten setmana rere setmana per no perdre’n detall.

 

És així que la cercavila que va durar gairebé mitja hora en cap moment va anar sola. Sumat als que en el moment de fer l’ entrada a plaça estaven allà esperant la entrada dels gegants.

 

Els balls finals es van fer en diferents blocs. Primerament el grup de tambors i cornetes de Dalt Sant Joan van interpretar dos temes força coneguts, l’ un el When the saints go marching in, seguit de l’ habanera que a Menorca és coneguda amb el nom d’ “Un senyor damunt un ruc”.

 

Arribat el torn dels gironins, gegants, capgrossos i els mateixos geganters van ballar la arxiconeguda “polca d’ Ours”. Arribat el torn dels amfitrions aquests van obsequiar al públic amb un nou tema molt menorquí, el popurri format les tonades “Na Catalina” i també sa “jota d’ es Mercadal”.

 

Ja varem ressenyar en l’ article que parlava de la visita que van fer els gegants de Girona la setmana passada a les Festes de Sant Llorenç d’ Alaior,  que aquests poc els costa ficar-se al públic a la butxaca, i així va succeir ahir a Sant Climent. El punt culminant de la jornada va arribar quan els grallers de Girona, després d’ haver sonat un altre tema conjutament amb els músics maonesos, van obsequiar al públic amb la versió per gralla de la Jota Estudiantina, “Es Jaleo”. Va ser aquest el moment en que tots els gegants van fer el darrer ball conjunt i en el que el públic va vibrar com mai, agraït per detall tan sentit.

 

Com és obligatori en tota concentració de gegants la festa va acabar amb el Passi-ho be que es va sonar com a sortida de Plaça de tots els grups.

 

Per a la setmana que ve pot ser que la jornada gegantera a l’ illa sigui de menor intensitat, doncs les festes que es cel·lebraran són les de Sant Bartomeu de Ferreries, que si be estem parlant d’ un poble que no te tradició de gegants igualment podrem veure pels seus carrers a la tradicional comparsa de capgrossos. Tot i així qui vulgui gegants no farà falta que es quedi sense, doncs almenys a Alcaufar seran festes i és costum que les visitin el grup de geganters de Sant Lluís, amb la gegantona Tecla, el petit Doraimon i la música dels seus grallers.

 

A l' espera del reportatge fotogràfic del company Xiscu Mora, la fotografia és d' arxiu, de les Festes de Sant Climent 2007.

Visita també. www.gegantsmao.menorca.es .

Senyores i senyors, les Festes de GrÓcia 2008 ja sˇn aquÝ.

geganters-mao | 15 Agost, 2008 13:10

Fa poques setmanes informàvem, en aquest mateix medi, de la imminent arribada de la temporada d’ estiu, la dels gegants que cada cap de setmana volten per un poble diferent de l’ illa.

 

Avui, amb les setmanes que corren més que caminen, anunciem que les festes que simbòlicament solen tancar l’ estiu ja estan a la volta de la cantonada. Estem parlant de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2008.

 

Els preparatius en matèria de gegants ja van en totes, s’ estan ultimant els darrers detalls, i tal com anunciàvem fa pocs dies, avui, dia de la Mare de Déu d’ agost, farem públic quins seran els gegants de fora de l’ illa que visitaran les nostres festes.

 

Primerament direm que el costum de convidar a gegants de fora de la ciutat, tan de l’ illa com de fora, a participar en les nostres festes, és un costum que enguany farà 20 anys. És així que va ser el 1988 quan per primera vegada es va celebrar a Menorca i en el transcurs de les Festes de Gràcia, la primera trobada de gegants; en aquella ocasió hi van participar els avui batejats com a Tomeu i Guida, el que va ser el tercer gegant de Maó, el Moro Abu Omar, els gegants d’ Es Castell i Alaior i els que van despertar més curiositat, els arribats des de la població catalana de Matadepera.

 

Vint anys després el que altres gegants visitin Maó durant els dies de festes ja és un fet habitual, arribant cada any els gegants dels pobles veïns (desgraciadament la presència de molts d’ ells al dia d’ avui ja depèn de que comptin amb suficients portadors per poder fer els passacarrers) i també com a mínim una parella de gegants procedent de fora de l’ illa.

 

Per aquest any els tràmits i contactes ja fa temps que estan tancats i ens és grat comunicar que per les Festes de Gràcia d’ enguany tindrem amb nosaltres als gegants de Santa Coloma de Farnes i també al gegant del col·legi Maristes Valldemia de Mataró.

En el primer cas estem parlant de tres figures. Les dues primeres els gegants Romaní i Farigola; aquestes seguint la línia dels seus antecessors (la Sàvia i en Mataluga), avui desapareguts, porten el nom de  plantes relacionades amb la elaboració de la ratafia. Van ser construïts per David Ventura de Navata i van vestits amb la indumentària tradicional catalana.

 

Aquesta gran parella va ser estrenada a Canet de Mar durant l’ estiu del 1988. Com a fet a ressaltar trobem que quatre anys més tard van ser cassats pel gegant Mossèn biscúter de Cerdanyola.

 

La tercera geganta de Santa Coloma de Farnes ja és una gegantona, simbòlicament filla dels primers i que seguint la mateixa tradició que els seus antecessors en el nom és anomenada Malva. Dita figura és obra del mateix mestre constructor que ja havia donat forma als seus pares.

 

En el cas del gegant  del Col·legi Maristes Valldemia de Mataró direm que pot crear gran expectació doncs “és un arbre”, concretament la figura és una palmera, per nom Mia, amb un fillet pujant-se a sobre. Dita figura és bastant recent, doncs data de l’ any 2006 i destacarà també per la seva alçada, doncs fa 410 Cm. D’ alçada.

 

Recordem que en terres on la tradició dels gegants està encara més arrelada que a la nostre illa, és habitual trobar aquest fet, el d’ un gegant representant d’ una escola i que és portat en les seves sortides per els pares dels alumnes.

 

É així que la primícia ja està donada, els gegants ja s’ estan posant guapos per a les Festes de Gràcia 2008 que ja són aquí, i esperem en pocs dies ja poder seguir avançant més detalls.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

Els gegants ja han anat a Sant Llorenš

geganters-mao | 11 Agost, 2008 18:48

Els gegants ja han anat a Sant Llorenç.

 

Com ve sent habitual en el segon cap de setmana d’ agost, han tingut lloc al poble d’ Alaior les Festes de Sant Llorenç.

 

Dites festes compten amb suficient tradició gegantera, de fet Alaior va ser el segon poble de Menorca en tenir gegants (la gran parella formada per en Llorenç i na Eulàlia data de l’ 1954), i els actes relacionats amb aquests són considerants importants dins la festa.

 

La primera jornada gegantera sol ser cada any el divendres abans dels dies principals. És aquest dia en que els gegants del poble són vestits en mig de la plaça principal, atenta mirada dels més petits, i un cop vestits fan el primer ball de festes.

 

La segona jornada gegantera es sol donar el dissabte de la festa, just després d’ haver dinat. És en aquest moment en que els gegants d’ Alaior surten de les cases consistorials ,on estan exposats, acompanyats  per la resta de gegants de Menorca i també amb els que solen arribar de fora de l’ illa,  per fer una volteta pel centre del poble. Sonen les gralles, els timbals, i els gegants ballen i és festa gran.

 

En aquest passacarrers hi solen participar molts d’ anys en Tomeu i na Guida, els gegants de Maó, tot i que per a les Festes de Sant Llorenç 2008 es va decidir per aquesta sortida fer “campana”, doncs també estava previst que hi anessin el diumenge per a la desfilada de carrosses i un dissabte de descans entre la apretada agenda d’ agost no sol anar gens malament.

 

Ja va ser per a la jornada d' ahir diumenge quan en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero, damunt les set i mitja de la tarda estaven plantats Dalt Sant Pere Nou, que havia de ser el punt de sortida de la desfilada de Carrosses, esperant la arribada d’ aquestes per començar amb els balls.

 

Direm que la desfilada d’ aquest any portava coma temàtica “Els Colors”. Mentre, en la part dels gegants, els que la van encapçalar van ser en Llorenç i na Eulàlia d’ Alaior; seguits dels convidats d’ honor que enguany han estat els Gegants de Girona, i ja seguits d’ altres figures gegantines de la resta de l’ illa, en aquest cas amb la presència dels representants de la ciutat de Maó. 

 

És de justícia destacar que els Geganters de Girona poc van tardar en ficar-se al públic dins la butxaca: per la alegria dels seus balls, la dels geganters i destacant també la quantitat de músics amb que van arribar i la seva qualitat interpretativa. Moments especials van ser en els que van sonar el tema popularitzat a Menorca com “Es Jaleo” que sempre va comptar amb els aplaudiments entusiastes de la gent del poble que sempre agraeix aquests detalls.

 

La desfilada va sortir ja passades les nou de la nit, els carrers van ser els habituals, i també de com de costum la Plaça Constitució va servir per que cada parella de gegants fes el seu ball de lluïment. Els gegants i els diferents escenaris mòbils van tardar gairebe dues hores en fer el recorregut i per els primers seria la Plaça del Ramal on en acabar quedarien plantats a l’ espera d’ anar cap el retiro.

 

Com de costum públic no en va faltar, molt d’ ells turistes portats expressament amb els autocars per que coneguessin aquesta part de la festa menorquina; visitants d’ altres pobles de l’ illa i com no els habitants del poble d’ Alaior, que era la seva.

 

Ara un cop tots els gegants ja són a casa, esperant la propera, encara farà falta ben espolsar-los de tots els paperins, que com una pluja de colors van caure a sobre d’ ells, dels geganters i del públic, en un espectacle que com cada any, i aquest especialment, va ser “un esclat de colors”.

 

La propera aquest dissabte a Sant Climent, amb en Tomeu i na Guida i també els Gegants de Girona, que estant encara a l’ illa participaran de les festes.

 

El video de la jornada a:  http://es.youtube.com/user/gegantsmao

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

D' aquell dia que na Guida va caure a Alaior

geganters-mao | 06 Agost, 2008 13:18

Aquest diumenge en Tomeu i na Guida visitaran les Festes de Sant Llorenç d’ Alaior.

Serà a la nit del dia principal de la festa quan els gegants de la ciutat de Maó, juntament amb altres figures gegantines de l’ illa de Menorca i també els convidats d’ excepció que seran els gegants de la ciutat de Girona, sortiran a desfilar en la tradicional desfilada de carrosses.

Recordant un fet succeït fa pocs anys, també Durant el transcurs de les Festes d’ Alaior, transcribim la crònica que va publicar un medi de comunicació de l’ illa i que feia referència a una caiguda que va patir la geganta Guida de Maó i de com el seu equip de “cirugians” la van intervenir per tenir-la de nou a punt en menys de 24 hores.

una imatge de l'any 2004 on surt l' equip de restauració dels gegants de la Colla de Geganters de Maó, arreglant a la geganta Guida després d' una caiguda en el passacarrers de la tarda de Sant Llorenç a Alaior.

La crònica va ser publicada en el “Diari Menorca” el dia 23 d’ agost del 2004,  i és la que segueix:

   

Una caiguda gegant

  

L’ història comença un dissabte de Sant Llorenç en acabar un passacarrers en el que els gegants de Maó, en Tomeu i na Guida, van estar més d’ una hora ballant pels carrers d’ Alaior. L’ infortuni va fer que quan la gran parella era portada a estojar a un local proper a Sa Plaça algú del públic, no adonant-se del difícil equilibri de les figures, donés una empenta a la geganta i... comencessin les corregudes.

 

Un gegant és una figura que, tot i la professionalitat i l’ entrenament dels seus portadors, la seva alçada i el seu pes poden fer que fins i tot una ventada la pugui desequilibrar i fer-la caure. En aquest cas l’ empenta va fer que la persona que hi havia dins no pogués controlar la balançada i la geganta anés a terra emportant-se amb ella al geganter que hi havia a sota.

 

En un cas així tot passa molt ràpid: es treu a la persona de dins, i mentre uns companys comproven que no s’ hagi fet mal, altres alcen la figura i també comproven el seu estat.

 

En aquells moment el més important és el geganter, que va ser portat d’ immediat al punt de la Creu Roja més proper. Afortunadament la cosa no va passar d’ algun cop i el disgust.

 

Per l’ altre banda tenim que la geganta de Maó, na Guida, va quedar amb una ma  bastant ferida, un gran forat al front i algunes fustes de l’ estructura trencades.

 

Tot i que la reparació d’ uns desperfectes tan grans pot ser feina de moltes setmanes, l’ equip de manteniment dels gegants va decidir que ho farien en “un vespre”, doncs la geganta havia quedat pel dia següent per anar a ballar amb el seu company en Tomeu a la desfilada de carrosses que havia de sortir al cap de 24 hores.

 

Ja tenim que mentre un dels “cirurgians” quedava a un local d’ Alaior fent net les ferides de na Guida, uns altres anaven a la seva seu de Maó a cercar Fibra, cartró-pedra, macilles, pintura etc.

 

Els gegants de Maó són dues figures històriques, daten dels anys 30, pel que qualsevol reparació es te que fer amb molta responsabilitat doncs el que s’ està manipulant no és un ninot, és un dels símbols de la ciutat. En tot cas l’ equip que estava iniciant les cures és del tot coneixedor de tots els materials i tècniques per crear o arranjar un gegant, són el grup de manteniment que cada any sol  fer la posta a punt dels gegants de la ciutat i els mateixos que anys abans havien creat al nano “en Miquelet es Salero”.

 

Com sempre que es te que intervenir una figura de tanta antiguitat en llevar les parts ferides es solen trobar davall reparacions d’ altres èpoques i tons de pintures aplicats en temps avui ja llunyans i tapats per set dècades de reparacions una damunt l’ altre.

 

Podríem parlar de “una manera diferent de viure Sant Llorenç”, doncs a pocs metres d’ on es feia el Jaleo un grup de persones van escoltar les seves notes i els “oooole” tot el temps que va durar però sense alçar els ulls de damunt la geganta.

 

Les hores passaven, la feina era molta, en alguns casos per poder fer eixugar les fibres i macilles en temps record es va haver de fer us de secadors de cabells. Entrada sa matinada unes poques hores per dormir i tornem-hi de bon matí.

 

El diumenge al matí encara quedava molta feina per fer però poc a poc es començaven a donar les darreres capes de material, es podia començar a llimar, altres acabaven d’ empernar les fustes mentre l’ encarregat de les pintures ja començava a mesclar els colors. El Jaleo del matí ja estava a punt d’ acabar quan la geganta ja tornava a lluir com si mai hagués caigut.

 

Com la feina de vestir-la de nou també porta temps es va fer a la tarda, acabant-se pocs minuts abans de que arribessin la resta de geganters per alçar de nou els gegants i un dia més participar de l’ entitat altruista fent ballar als històrics Tomeu i Guida pels pobles de l’ illa.

 

Com a darrer detall, no podria haver estat d’ una altre manera, el primer en ballar la geganta el diumenge durant les carrosses va ser el darrer en sortir-ne de dins ella el dia abans. Dit portador ja estava recuperat dels cops i ja sols li quedava la cara d’ incredulitat en mirar la geganta i veure que la il·lusió dels companys restauradors havia conseguit l’ impossible de fer una reparació tan gran en sols 24 hores. Acabem l’ història amb el somriure del ballador de gegants alçant de nou a na Guida i  la de complicitat dels companys que l’ havien operada.

   

Miquel Villalonga Coll

arxiver de la colla de geganters i grallers de Maó.

   

Per més informació: www.gegantsmao.menorca.es .

  

Els gegants fan la visita anual a Llucmašanes

geganters-mao | 04 Agost, 2008 18:30

Ahir a la tarda els gegants van fer la seva visita anual a la vila de Llucmaçanes.

 

Eren aproximadamente les set de la tarda, quan la plaça de la petita vila, un cop ja recuperada de la jornada del matí, novament va tornar a vestir-se amb els colors de la festa. En aquesta ocasió els vistosos cavalls de sa colcada van deixar l’ espai  per que l’ omplissin els gegants, també vistosos, alguns amb formes còmiques, però la majoria solemnes i despertant admiració.

 

És un cop en l’ any, generalment el primer cap de setmana d’ agost, quan aquesta vila depenent de la ciutat de Maó organitza les seves pròpies festes patronals, en honor de Sant Gaietà, i és també llavors quan com en molts altres pobles de l’ illa els gegants en formen part de la celebració.

 

És així que a l’ hora anunciada de la tarda totes les figures van començar a anar cap al de la plantada, que  no era altre que la façana de l’ església de Sant Gaietà.

 

Els que ho van tenir més a prop van ser tot el grup de gegants que en són habitats del poble i en fan la representació, que com ja havien sortit en el passacarrers del dia abans i també en la jornada del matí havien dormit al local de l’ associació de veïns. Uns que van arribar, en aquest cas d’ un poc més lluny, eren els gegants de la ciutat de Maó, que ho feien en representació del terme, i ho van fer acompanyats dels gegantons del casal de gent gran I.B.A.S. i també del nan en Miquelet es Salero; completant l’ exposició  i representant el poble d’ Es Castell el gegantó estrenant enguany en homenatge al pintor Xec Calvet; per Sant Lluís la gegantona Tecla i també en Doraimon; i completant el grup el gegant pallasso de la casa comercial Queta.

 

Menció a part mereix el nou cap gros de l’ agrupació de Llucmaçanes, que en aquestes festes es va estrenar acompanyant els seus gegants. La figura va ser batejada la setmana abans amb el nom de”Toful”, segons Victor Pons, cap de l’ agrupació del poble, per ser un nom popular a l’ illa i fàcil de recordar pels fillets.

 

La plantada no va durar just mitja hora i en poc temps totes les figures van alçar els faldons (no per la calor que a n’ aquella hora ja havia cedit bastant), per entrar-hi els geganters a dins  i començar amb la volta.

 

 

 

Com un passacarrers sense música lluiria bastant poc no van ser poques les agrupacions musicals que hi van prendre part. És així que encapçalant la marxa van partir primer el grup de tambors i cornetes de Dalt Sant Joan de Maó, els primers gegants de la desfilada que eren els de Maó ja ho van fer amb música pròpia, la dels grallers, al igual que la resta d’agrupacions geganteres que ho van fer amb les gralles d’ Es Castell i de Sant Lluís, amb la excepció dels amfitrions de la jornada que van ballar amb la recentment recuperada Banda de Música de Maó.

 

La volta, que per les dimensions del poble podria haver durat ben poc, es va procurar que anés poc a poc, per que cap dels habitants de la vila no perdés detall. És així que va voltar pels carrers i camins durant gairabe una hora. Destaquem que tot i l’ esclat gran en la jornada de la tarda ja havia passat, gent tampoc n’ hi va faltar, doncs als habitants del poble s’ hi van afegir els convidats que per aquests dies aprofiten per a fer les festes a casa d’ algun familiar o amic.

 

Com en la majoria de passacarrers (lamentablement no tots) no hi van faltar els punts d’ aigua per els geganters i músics ni tampoc els igualment refrescants aplaudiments després de cada cançó o ball.

 

El final del cercavila va arribar amb l’ entrada de nou de tots els participants a la plaça principal. Lògicament els que encapçalaven van ser els primers en entrar, de moment sense fer cap ball de Lluïment, doncs les entrades no tenien que durar excessivament i un rera l’ altrre els diferents grups van anar col·locant-se en el mateix lloc que havien ocupat durant la plantada. El final de festa ja arribaria amb un ball de tots els gegants amb la música dels gralles de Maó, Es Castell i Sant Lluís sonant tots a l’ hora; l’ entrega d’ obsequis a tots els participants; i el darrer ball oferit pels gegants del poble que no va ser altre que l’ himne de Llucmaçanes interpretat per la banda de música de Maó.

 

Com també ve sent acostumant una petita baraneta va servir per donar la jornada per acabada.

 

Destaquet d’ aquesta festa que va ser per tots els geganters i públic en general motiu de satisfacció el de poder escoltar de nou sonar a la banda de música de Maó, en aquesta ocassió dirigida pel clarinetista Tolo Mercadal,  que vint anys després ha agafat el relleu a la que havia dirigit l’ entranyable mestre Enrique Guasteví.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

  

Amics per Sempre

geganters-mao | 03 Agost, 2008 08:52

Un cop més, arribant al més d’ agost, les sortides amb els gegants agafen la categoria de setmanals i difícilment trobem una setmana en que en Tomeu i na Guida no estiguin anunciats en algun poble de l’ illa.

 

Amb les sortides dels gegants es solen ajuntar també cada any els darrers preparatius per a les festes principals, les de casa, les Festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó, les que tendràn lloc els dies 6, 7, 8 i 9 de setembre.

 

És per això que la Colla de Geganters de Maó en pocs dies ja estarà immersa en les tasques de preparació i coordinació de les Festes d’ enguany. Destaquem que una de les principals sol ser preparar la arribada dels geganters que han de venir de fora de l’ illa, per constituir com cada any la novetat dels passacarrers.

Serà el dia 15 d’ agost quan en aquest mateix blog desvetllarem quins seràn els gegants que arribaràn enguany de fora de l’ illa per a participar en les Festes de Gràcia. 

De moment i a mena de recordatori pubiquen la llista de tots els gegants de fora de l’ illa que, començant per l’ any 1900, han visitat la nostre ciutat.

 

Són els següents:

1900, Sarsuela Gigantes y Cabezudos. Uns gegans arriben amb la companya de sarsuela.

1929, Festes de Gràcia, gegants llogats a “Casa Paquita”, Barcelona. Rei i Reina.

1934, Festes Populars de Setembre, gegants llogats a “El Ingenio”, Barcelona. Rei i Reina. Són els actuals Tomeu i Guida.

1988, Festes de Gràcia. Gegants de Matadepera. Llorenç i Agnès.

1990, Festes de Gràcia. Gegants d’ Olost de Lluçanès. Mercè de Pecamins i Perot RocaGinarda.

1994, Festes de Gràcia. Gegants del Barri de la Sagrada Família de Barcelona. L’ Home dels Coloms (Don Pedro) i Pepa la Peixetera.

1994, Festes de Gràcia. Gegants de Camprodon, Girona. Fresquívol i Violeta.

1995, Festes de Gràcia, Gegants de la Parròquia del Pi, Barcelona. Mustafà i Elisenda.

1996. Festes de Gràcia, Gegants de Torreles deFoix. Guerau de Peguera i Maria d’ Aimerich.

1997. Festa cinqué aniversari geganters de Maó. Gegants de Vilanova i la Geltrú. El gegant de la porra.

1997. Festes de Gràcia. Gegants de Cardona. Borrell i Letgarda.

1997. Festes de Gràcia. Gegants de Badalona. Ripal i Brunel·la de Mar, Jeroni i Badamar i La Dimonieta.

1997. Gegants de la Bisbal de l’ Empordà. Els Fasolers i la Rigoberta.

1998. Festa dels Gegants Bessons. Gegants de Sanahüja, Lleida.

1998. Festa dels Gegants Bessons. Gegants de la Seu d’ Urgell, Lleida. Abderramán i Constança.

1998. Festa dels Gegants Bessons. Gegants de Martorell. Isabel i Ferran.

1998. Festa dels Gegants Bessons. Gegants d’ Olesa de Montserrat. David i Ester.

1998. Festa dels Gegants Bessons. Gegants de la Garriga. Magi i Xixilona i Benet.

1998. Festes de Gràcia. Gegants de Palma de Mallorca. Els Xeremiers.

1998. Festes de Gràcia. Gegants d’ Andorra la Vella. Carlemany i Ermessenda.

1998. Festes de Gràcia. Gegants d’ Arenys de Mar. Tallaferro i Flor d’ Alba.

1999. Festa dels Gegants de la Mediterrània. Gegants del Pi, Barcelona. Mustafà i Elisenda i Oriol i Laia.

1999. Festa dels Gegants de la Mediterrània. Gegants de Móra d’ Ebre. Madrona i Joan, els Sirgadors.

1999. Festa dels Gegants de la Mediterrània. Gegants de Queixans. Cosme i Damiana.

1999. Festa dels Gegants de la Mediterrània. Gegants de Puigcerdà. Puig i Cerdana

1999. Festa dels Gegants de la Mediterrània. Gegants de Riudabitlles. Guifré i Guisela i els Mossèn.

1999. Festes de Gràcia. Gegants de Vallgorgina (Del Sr. Jaume López). L’ Avi Montasell i la Bruixa Guina.

1999. Festes de Gràcia. Gegants de Sant Vicents de Castellet. Malparit i Figaflor.

1999. Festes de Gràcia. Gegants de Castellterçol. Tallaferro i Griselda.

2000. Festa Bateig d’ en Miquelet es Salero. Gegants de Palma de Mallorca. Geganta de la Sala i Gegants Xeremiers.

2000. Festes de Gràcia. Gegants de Sallent. Bernat i Ermessenda.

2000. Gegants de Roses. Quimet i  Demètria.

2001. Gegants de Manresa. Gegants Nous i els Gegantons.

2002. Festes de Gràcia. Gegants de Girona. Carlemany i A. Gironella.

2002. Festes de Gràcia. Gegants de Tiana. El Cavaller i la Novícia.

2003. Festes de Gràcia. Gegants de Roses. Quimet i Demétria.

2003. Festes de Gràcia. Gegants d’ Arenys de Munt. Remei i Martí i Tonet.

2004. Festes de Gràcia. Gegants del Barri de Sant Andreu de Barcelona. Andreu i Colometa, el Colom i la Coloma i l’ Avi Orient i Avia Orfila.

2005. Festes de Gràcia. Gegants de Malgrat de Mar. Bernat Estornell i Eulàlia, Ernest i Pilonet

2006. Festes de Gràcia. Gegants d’ Andorra la Vella. Carlemany i Ermessenda

2006. Gegants de Vinaròs (València) gegants Vells i Tio Gori i Tia Caballera.

2007. Festes de Gràcia. Gegants d’ Hostalrich. Ramón Berenguer II i Mafalda de Pullaa i Mossen Pere Xifra.

2007. Festes de Gràcia. Gegants de Mancor de la Vall (Mallorca) Joan i Llúcia.  

 

Dit llistat forma part de l’ arxiu de la Colla de Geganters de Maó, el que es pot consultar mitjançant el correo electrònic Gegantsmao@menorca.es  .

 

Per a més informació visiteu també: www.gegantsmao.menorca.es  .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS