Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Uns ambaixadors d' altura (I)

geganters-mao | 27 Setembre, 2008 16:49

Fa algunes setmanes publicàvem un llistat de tots els gegants que, arribant de fora de l’ illa, havien visitat Maó per fer el paper d’ ambaixadors culturals dels seus respectius pobles.

 

Avui parlarem de les ocasions en que el Tomeu i na Guida, seguint els passos de “L’ Amo en Xec de S’ Ullestrar” (els nostres gegants també representen a dos senyors de lloc) han pujat al barco i han conegut altres terres.

 

La primera de totes va ser a l’ any 1988, quan acompanyats pel regidor de Festes de l’ Ajuntament de Maó (en Pito Costa) van embarcar cap a la ciutat de Barcelona per participar en les Festes de la Mercè. En aquella ocasió els gegants van ser portats per geganters catalans, doncs encara faltaven alguns anys per que a Menorca arribessin les Colles geganters. La participació va ser en representació de les Illes Balears i  en un cercavila dedicat a la Mediterrània, el que portava per títol “Un mar de gegants”.

 

La següent ja seria l’ any 1992 a la II Trobada Internacional de Gegants que es va celebrar a la població catalana de Matadepera. En aquesta ocasió en Tomeu i na Guida estrenaven colla de geganters, que és la que al dia d’ avui encara s’ encarrega de donar-lis vida. Destaquem de la trobada que hi participarien milers de geganters arribats de tot el mon per a ballar a més de vuit-centes figures a l’ hora.

 

Per l’ any següent, els gegants  ja van tornar a participar en les mateixes Festes de la Mercè de quatre anys abans, però ara ja portats per la jove Colla de Geganters de Maó.

 

Pel 1994 novament els nostres gegants participarien de la Mercè. Destacant que tot i lo gran de dites festes, amb centenars de gegants tots desfilant a l’ hora,  els representants maonesos un cop més hi anirien en categoria de convidats d’ excepció.

 

Pel 1995 ja es va considerar que tot i que a Barcelona els maonesos sempre han estat ben rebuts, s’ havia de conèixer altres terres. Va ser així que pel més de març els gegants van embarcar juntament amb un grup de cavallers i també de glossadors menorquins cap a la veïna illa de Mallorca. La actuació s’ emmarcava dins la Diada de les Illes Balears. En la jornada es pretenia mostrar lo més típic de cada una de les tres illes. Els més veterans de l’ entitat gegantera encara recorden l’ apoteòsic final de fira amb els gegants de Maó davant milers de persones ballant en la fosca sols salvada pels focus que els donaven llum i els focs d’ artifici esclatant darrera ells.

els gegants de Maho participant juntament amb els gegants de Cardona en les Festes del poble català, a l' any 1998.

 

L’ any següent es tornaria a Barcelona per participar durant el mes de març en les Festes de Sant Josep Oriol, al Barri del Pi. Com a fet a destacar el que en una de les sortides en els darrers anys s’ ha fet popular que sols hi desfilin els gegants, és a dir els homes; mentre que les tornes es fan per Santa Eulàlia en que sols surten al carrer les gegantes.

 

Pel 1997 els viatges van ser dos, antagònics l’ un amb l’ altre. Primerament durant el més d’ agost els gegants de Maó van visitar als seus homònims de la petita població catalana de Torrelles de Foix, en que l’ únic carrer que en aquell moment formava el poble es va volcar amb els maonesos, fent que en el moment d’ aquests marxar l’ acomiadament fos tan sentit pels visitants com pels veïns del poble.

 

El segon viatge d’ aquell any va ser a la gran trobada dels gegants catalans, a la “Ciutat Gegantera 2008”, que es va cel·lebrar a Esplugues de Llobregat. En aquesta ocasió en Tomeu i na Guida serien uns més entre els centenars de gegants arribats de per tot arreu. Tot i així el poder participar en una trobada de tal magnitut comportaria per a molts dels geganters maonesos descobrir fins a quins nivells pot arribar el poder de convocatòria del mon geganter.

 

L’ any 1998 el mon geganter de l’ illa de Menorca estava vivint el seu moment daurat i va ser un dels que tot-hom tenia moltes ganes de fer moltes coses. És així que per a aquell any els viatges van ser tres.

 

El primer en una petita gira per l’ illa de Mallorca en que en Tomeu i na Guida van participar en les Festes de Sant Antoni d’ Alcúdia i de Sant Sebastià de Palma. Recordem d’ aquelles actuacions que als grallers maonesos s’ els va fer sonar en un lloc tan poc acostumat per qui sempre ho fa a nivell de carrer com ho és un escenari.

 

El segon viatge es va fer coincidint amb els darrers dies de juliol i primers d’ agost  a la

Festa 50 aniversari des gegants de Vilanova i la Geltrú. En aquesta ocassió destacarem que quan es va sortir de Maó, i per motius de les dades en les que estava el calendari, es va fer sense confirmació del bitllet de tornada. El tercer i últim de l’ any ja va ser a la població barcelonina de Cardona, en que els gegants en la vila medieval van compartir protagonisme amb els correbous.

  

(...) fi de la primera part.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

el correfocs de Cala'n Porter

geganters-mao | 21 Setembre, 2008 17:05

El passat divendres va tenir lloc a la urbanització de Cala´n Porter el darrer correfocs de la temporada de la Colla de Diables de Maó.

 

El ritual (de moment no satànic doncs encara s’ anava de paisà) es va iniciar damunt les vuit de la nit, al mateix local de l’ entitat de foc. Allà els propis dimonis com de costum van haver de començar a carregar els timbals, les maces, els vestits i també el drac “Cap de Fibló” en les furgonetes per arribar amb prou antelació a l’ espectacle i tenir temps suficient per a muntar.

 

És així que almenys una hora abans de l’ espectacle ja es podia veure als dimonis al lloc de la festa enfilats en les escales i penjant les cortines (de foc), inspeccionant la pista buscant la millor ubicació pels diferents efectes, i amb molta cura ensamblant el castell de focs d’ artifici amb el que solen acabar la majoria de les actuacions.

 

El cas de Cala’n Porter és un dels tants pobles en que la actuació dels diables es compon de dues parts. La primera, la desfilada sense foc, però solemne i amb el so dels timbals de la comitiva de l’ infern; aquesta es fa sortint de alguna plaça lo suficient cèntrica per a fer la crida a al gent cap a la actuació. La segona, un cop amb la comitiva ja arribada a l’ escenari escollit per a la festa del foc, és quan els timbals segueixen sonant, però ja amb els dimonis escopint espurnes des de les seves maces.

 

En la primera part es va haver d’ esperar a que acabés la seva actuació un grup folklòric que estava actuant a la mateixa plaça de sortida. Va ser damunt les deu i mitja de la nit (amb mitja hora de retràs) que van començar a sonar els timbals i va començar la desfilada. Destacarem d’ aquesta sortida la curiositat de molts de turistes que durant tota la marxa no van deixar de disparar els flashos de les seves càmeres; també la solemnitat que li va afegir el so de la tarota interpretant algunes tonades de caire medieval.

 

imatges del correfocs de les Festes de Cala'n Porter 2008 a càrrec de la Colla de Diables de Maó.

Al cap de pocs minuts, ja a l’ antiga pista de bàsquet, al so dels timbals se li va afegir el dels petards esclatant, era l’ inici del correfocs pròpiament dit.

 

En dita actuació van ser majoria els membres del públic que van preferir veure-ho des de les voreres, doncs al ser aquests majoritàriament turistes el desconeixement de la festa els obliga a la prudència. Tot i així destacarem igualment que ja van ser alguns, majoritàriament gent jove, els que van voler participar activament en el ball de les espurnes.

 

Com sol ser acostumat els diferents efectes pirotècnics llençats pels propis dimonis des de terra es van combinar amb els focs d’ artifici, i van ser precisament aquests, com si cosa mai vista, els que van despertar més aplaudiments per part del públic. També va destacar la participació del remodelat drac “Cap de Fibló”, el que en alguna de les seves enceses literalment va quedar convertit en una bolla de foc, gràcies a les seves múltiples llançadores d’ espurnes.

 

L’ espectacle va durar més de mitja hora i la traca final va anunciar l’ acabament d’ aquest. Els timbals i el so de la tarota van seguir una estona més, però després dels darrers aplaudiments ja sols quedava una cosa per fer: treure de nou les escales, desmuntar-ho tot i carregar de nou en les furgonetes tot el material utilitzat.

 

El de Cala’n Porter ha estat el darrer correfocs de la temporada, per lo que la traca final es va poder considerar també com a la de final de l’ estiu.

 

En el dia d’ ahir la urbanització en festes va poder veure la passejada dels gegants d’ Alaior en Llorenç i na Eulàlia; i també el pas de “sa Colcada” i els bots dels cavalls en el típic “Jaleo”.

 

Uns altres encarregats d’ anunciar les darrers festes de l’ estiu van ser els gegants de Sant Lluís, que un cop arribada la tarda van sortir al seu poble per anunciar les Festes de Santa Tecla.

 

És així que el proper cap de setmana qui s’ encarregarà de tancar definitivament les festes d’ estiu serà el poble d’ Alaior, amb la Festa dels Caixers i: vet aquí un gos, vet aquí un gat “AQUEST ESTIU JA S’ HA ACABAT”.

 

Més informació a: www.gegantsmao.menorca.es .

  

Sant Nicolau tanca la temporada de gegants

geganters-mao | 14 Setembre, 2008 20:50

Ahir a la tarda en Martí i na Maria, els gegants d’ Es Mercadal, acompanyats dels maonesos Pere i Gràcia i en Miquelet es Salero van tornar a sortir a ballar.

 

El motiu van ser les festes que segon la dita popular tanquen l’ estiu amb clau, les de Sant Nicolau.

 

És un fet que es repeteix cada any, que sigui el poble del centre de l’ illa el que obri i tanqui la temporada de gegants a l’ illa de Menorca. És per Sant Martí , que es celebra el segon cap de setmana de juliol, quan els menorquins anem enrera de gegants, cavalls i festa (abans sols han hagut les Festes de Sant Joan de Ciutadella)  i les ganes de sortir al carrer són fresques; ja és el cap de setmana després de les Festes de Gràcia de Maó, quan en la segona festa major (o festa menor) d’ es Mercadal ja es pot veure al jovent amb menys estragos celebrar la darrera de l’ estiu.

 

Entre aquestes dues festes hi queden moltes passejades de gegants, trobades importants, altres més modestes, les esquenes dels geganters transportant les enormes figures i el so de les gralles voltant pels carrers de l’ illa.

 

De la temporada de gegants que varem acomiadar ahir, tot i que la podriem qualificar de continuista, en podem destacar algunes novetats. La primera el nou gegantó d’ Es Castell, en Xec Calvet, que havent vist la llum la passada primavera enguany ha fet la seva primera gira pels pobles de l’ illa. Altres notícies ens han arribat des de el poble de Sant Lluís, on la gegantona Tecla va fer 10 anys, en que els gegants Lluís i Maria van ser refets a la mateixa fàbrica on van ser creats fa 19 anys, i amb la celebrada novetat de que la colla gegantera del poble després d’ alguns anys anant magre de portadors aquest estiu s’ ha aconseguit refer.

 

Amb menys eufòria hem de seguir lamentant com altres entitats geganteres, un cop superat l’ esclat geganters de mitjans anys 90, enguany han seguit amb greus dificultats per a poder portar els seus gegants, per falta de membres portadors.

 

Com cada any, a part de les habituals colles geganteres menorquines, han seguit arribant a les nostres festes parelles de gegants d’ altres llocs de l’ estat. És així que per Sant Jaume a Es Castell hem tingut als gegants de Lliçà d’ Amunt; a Alaior i Sant Climent als gegants de Girona, a Sant Lluís als de Sant Joan d’ es Pi i a Maó el del col·legi Maristes-Valldemia de Mataró i els de Santa Coloma de Farmès.

 

De tots aquest gegants que ens han visitat destacarem per una banda la espectacularitat del grup portador dels Gegants de Girona, amb molt de jovent i una “marxa” de les que semblen que no acaben mai. Per una altre banda el record que ha deixat la simpàtica palmera “Mia”, que és la geganta que ens va arribar des de Mataró per a les passades Festes de Gràcia. A dit gegant li va bastar ben poc temps per estar en boca de tot-hom, com una de les figures més curioses que ens han visitat, i  també per lo ràpid que es va fer estimar entre els més petits que van anar a veure els cercaviles.

 

Tornant a altres fets que representant un contratemps dins la normalitat dels passacarrers fins el moment no s’ els ha trobat solució, un any més hem de parlar dels cap-grossos, doncs ha estat en la majoria de pobles on n’ existeixen que per diferents motius no han sortit al carrer durant les festes. Un dels fets principals que han propiciat la anada a la baixa és el desinterès dels fillets d’ avui en dia en portar dits elements. Tot i així seguim celebrant el fet de que al poble de Ferreries comptin amb un estat de salut envejable i també la notícia de la arribada d’ un cap-gros a la petita població de Llucmaçanes.

 

Música aquest estiu no n’ ha faltat i els quatre grups de grallers existents actualment a Menorca no han aturar de posar les seves notes per a els balls de gegants. També ha estat grata la notícia de la creació de la banda de Música de Maó, que en diferents pobles ja ha estat la encarregada de propiciar la ballera a les grans figures.

 

Amb aquests pocs comentaris acomiadem l’ estiu de gegants 2008. Ara ens queda per davant un llarg hivern on si be l’ activitat dins les entitats geganteres disminueix considerablement, sol ser la època de donar forma als diferents projectes que en matèria de gegants es materialitzaran durant l’ estiu 2009.

 

Des de aquest medi seguirem informant periòdicament.

 

Visiteu també: www.gegantsmao.menorca.es .

El darrer ball al port

geganters-mao | 10 Setembre, 2008 21:26

Ahir fosquet els gegants de Maó van baixar al port per ballar el popular “passi-ho be”. Per qui sigui habitual dels balls de gegants ja sabrà que la cançó ens parla d’ acomiadaments, i aquests van ser els d’ en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero de Les Festes de Gràcia de Maó 2008.

 

Eren les set d’ es capvespre, amb un cel tot ennuvolat, quan els geganter per quart dia consecutiu van anar a l’ ajuntament per complir amb la tradició, la de treure els gegants al carrer en el dia de la segona festa de Gràcia i iniciar així el darrer cercavila de les festes.

 

El Pla de la Parròquia era el mateix, les mateixes cases, l’ ajuntament, l’ església de Santa Maria... però en menys de 24 hores la plaça havia canviat totalment el seu aspecte. On el dia abans no hi cabia una persona més, tot-hom fent festa, en el dia d’ ahir ja sols hi havia cotxes aparcats i els primers veïns que desafiant una tarda que amenaçava aigua, havien anat a veure els seus gegant per a quart dia consecutiu.

 

Arribada l’ hora un cop més les grans figures van abandonar els balcons de l’ ajuntament, i a la senyal de la persona encarregada, els grallers van començar a sonar i “ja hi tornem a ser”.

 

Lo cert és que el dia del port és un dia polit, amb pocs excessos i amb els fillets que tenen més fàcil apropar-se per a tocar el gegant, o estirar la trena a la geganta.

 

És així que ballant ballant en Tomeu i na Guida i companyia van agafar el camí per baixar al port. Pot ser aquest any en el primer tram de la desfilada es van trobar amb menys gent que altres anys, el temps en un principi no estava molt segur, però prest aquesta ja va anar sortint camí i un com més el darrer dia de festes va conèixer les multituds.

 

Costa avall tot és més fàcil i la costa que baixa a la part marítima de la ciutat va ser bona de fer, més tots s’ havia d’anar frenant per no anar massa ràpid. El cercavila enguany es va dirigir cap a la part de la estació marítima i un cop allà, a la zona habilitada per als darrers balls ja es va haver de demanar a la gent que fes rotlle per poder fer els balls.

 

Direm que el dia de la segona festa, per ser el més propici, és el que s’ aprofita per a fer els balls de lluïment de les figures, en els que els gegants disposen d’ una coreografia pròpia i on els geganters ja han de demostrar saber fer algo més que aguantar la vertical dels gegants.

 

els gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els del casal de gent gran en Pere i na Gràcia i també en Miquelet es Salero fan l' acomiadament de les Festes de Gràcia 2008 al port de Maó

 

El primer ball el va fer en Miquelet es Salero, que va ballar la seva pròpia cançó, composta pel també grallers maonès Miquel Villalonga i que porta per títol “Ball d’ es Salero”. Destaquem d’ aquest primer ball que la persona que el va fer des de l’ interior del nan, pocs dies abans no es sabia si el podria fer doncs “l’ havia trepitjat un cavall”.

 

El segon ball ja va ser el que porta per títol “Gegants”, que amb música de la que va ser grallera del grup Xisca Caules és un vals que es sona com a lluïment dels gegants de la ciutat en Tomeu i na Guida.

 

Tots dos balls van ser ben prou aplaudits pel públic, que en aquesta ocasió fins i tot es va seure a terra per veure les ballades. Un cop fetes aquestes ja sols quedava fer una  última cosa: tocar el passi-ho be. Va ser aquest un moment en que tots els gegants van tornar a ballar, en que els mateixos geganters van aplaudir al propi públic, anunciant així que l’ esforç ha estat gran, però que un cop més, després de quatre dies intensos, els gegants havien gaudit de la seva part de protagonisme que lis toca dins les festes, i amb els seus portadors i músics orgullosos d’ haver-ho fet un any més possible.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

 

De bon matÝ tots cap a la festa.

geganters-mao | 08 Setembre, 2008 17:50

Avui matí en Tomeu i na Guida han fet el tradicional passacarrers del matí de ses Festes de Gràcia.

 

La convocatòria dels geganters era a les vuit i mitja, tot i que en la matinal del dia de Gràcia no és estrany que algú encara tardi alguns minuts més en arribar, doncs per alguns la nit ha estat llarga i els llençols com si s’ aferressin. També a l’ hora de partir sol anar be fer recompte d’ efectius, doncs en el dissabte de la Mare de Déu de Gràcia podem passar moltes coses, com per exemple que a una de les portadores d’ en Miquelet es Salero l’ hagi trepitjat un cavall i tingui que venir al passacarrers de paisà i amb muletes.

 

En el matí del dia principal també sol ser costum que els gegants representants de la resta de pobles de l’ illa, per a aquesta sortida prefereixin  “dormir una estona més”; que és el mateix que solen fer els maonesos en les seves visites d’ intercanvi a altres poblacions.

 

És així que amb caretes de son, esquenes cansades, i la bufera dels músics en alguns casos ressentida, en Tomeu i na Guida poc després de les vuit i mitja d’ es matí de nou han baixat les escales de l’ ajuntament. Els han seguit en el camí en Pere i na Gràcia i els quatre gegants convidats: els de Santa Coloma de Farnès i els del col·legi Maristes-Valldemia de Mataró.

 

La sortida del passacarrers, que estava programada per a les nou en punt ha tingut que esperar alguns minuts més, doncs en el moment d’ que això succeís encara estaven els cavalls de “sa colcada” a sa plaça fent l’ inici del replec. Finalment el grup de tambors de Dalt Sant Joan han engegat amb els seus ritmes, els gegants de cop i volta s’ han aixecat tots, les gralles han tornat a sonar i ja tornem a partir.

 

En el matí de Gràcia, històricament, és costum que el passacarrers passi pels carrers de baix de la ciutat (en el dissabte de la festa fan el tros de dalt), i així ha succeït un any més. El que també es nota cada any, es la presència en els primers moments del passacarrers de molta menys gent en el paper d’ espectador, principalment aquests els pares amb fillets petits que surten a veure els gegants sense tot el borinot del dia abans.

 

Tota la comitiva, balla que balla, sona que sona, en poc temps ha arribat al que seria el barri de l’ antic hospital, tot i que per enguany un dels canvis en l’ itinerari ha estat que precisament els gegants no han passat per davant del que va ser Hospital Verge del Toro, doncs al no estar ja en actiu la visita a dit centre deixa de tenir sentit.

 

els gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els del Casal de Gent Gran en Pere i na Gràcia, en Miquelet es Salero, els gegants de Santa Coloma de Farnès i els del col·legi Valldemia de Mataró en el matí de les Festes de Gràcia 2008.

 

 

Però el que no hi ha faltat ha estat el grup de veïns que en la creuera entre el carrer Madrid i Bellavista tenien taula posada per obsequiar a geganters i músics. Direm, des de el punt de vista personal de qui escriu aquestes ratlles, que sol ser en aquest punt on cada any comença un dels trajectes més polits de les festes amb els gegants: Els veïns sortint al portal de casa a rebre a les grans figures, obsequiant als seus portadors amb algun refresc, aplaudint després de cada ball, i en certa manera recordant-nos una festa camí del desús, ausent d’ abscessos de tota mena, amb el fet de sortir junts els veïns i familiars al carrer a veure passar els gegants i sa colcada esdevenint una festa ja de per si.

 

No ha faltat tampoc la tradicional “despertà” a casa d’ un bon amic dels geganters, pel que des de fa anys solen pujar els grallers fins a la seva habitació i li fan una “diana personalitzada”, però com passades les deu del matí ja és difícil estar dormint amb la que  hi ha pel carrer, sols ha pogut tenir el detall de asseure-se a un balancí i simular estar dormint, per no trencar “la tradició”.

 

Ja passaven de les deu i mitja del matí quan la desfilada ha enfilat el darrer tram de la jornada i estant ja a la Plaça Reial i Carrer Nou els gegants ja han tornat a passar entre multituts.

 

La entrada a la Plaça Constitució ha tornat a ser multitudinària, amb un públic més calmat que el dia abans però no per això amb menys ganes de festa, i de nou el Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia, en Miquelet es Salero, la Palmera Mia i els gegants Romaní, Farigola i Malva han tornat a ballar.

 

Els darrers balls, com és obligat els han fet amb la música de totes les colles de grallers juntes i tocant un mateix tema. No fa falta recordar la espectacularitat i sonoritat d’ aquestes ajuntades de grallers, però si el fet de que, gairebé una dècada després de la recuperació de l’ instrument a la nostre illa, aquest ha esdevingut el so característic dels gegants i imprescindible en tota trobada com la d’ avui.

 

El que havia de ser una sonada del popular “Passiho-be” s’ ha allargat alguns temes més, els que han acompanyat la pujada de totes les figures un cop més cap als balcons i interior de l’ ajuntament.

 

La festa ha seguit ja amb altres actes tradiconals, com és la sortida de la imatge de la Mare de Déu de l’ interior de l’ església de Santa Maria (doncs a la arribada dels gegants la missa ja era començada) i el posterior “jaleo”.

 

Els bots dels cavalls en el dia d’ avui han anat acompanyats de les notes de la Banda de Música d’ es Migjorn. En el dia d’ ahir ho van fer amb les de la nova Banda de Música de Maó, de la que tan satisfets estem els maonessos  just acabada d’ iniciar la que esperem sigui una llarga vida; i més musica tindrem també aquesta nit amb els diferents conjunts que sonaran abans i després dels focs d’ artifici.

 

BONES FESTES DE LA MARE DE DEU DE GRACIA A TOT-HOM.

 

 

Visita també www.gegantsmao.menorca.es .

  

El passacarrers d' es dissabte de sa festa.

geganters-mao | 07 Setembre, 2008 19:46

Els diferents actes de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2008 es van succeint un rere l’ altre. Si fa poques hores relatàvem la jornada del dia del pregó, en aquest moment podem dir que el passacarrers del dissabte de sa festa ja fa un parell d’ hores que ha acabat.

 

Fent un repàs cronològic de la jornada gegantera d’ avui direm que al migdia les Colles Geganteres del col·legi Maristes-Valldemia de Mataró i de Santa Coloma de Farnès han estat rebudes al saló noble de l’ Ajuntament de Maó, en condició de representants de dues poblacions que han arribat a la nostre illa amb els gegants com a ambaixadors. Durant l’ acte s’ ha agraït la presència dels visitants i també s’ ha fet el tradicional intercanvi d’ obsequis.

 

Ja a la tarda, ha estat passades les quatre quan una potent mascletà ha anunciat l’ inici del cercaviles. Una rera altre les diferents agrupacions geganteres han anant sortint de darrera la parròquia i han fet passada per davant l’ Ajuntament, donant així per començat el passacarrers.

 

Els primers en sortir han estat els representants del poble d’ Es Castell, que han participat amb el gegantó en “Xec Calvet”, construït en homenatge a l’ entranyable i desaparegut pintor de la localitat de llevant. Seguidament han fet la entrada a Plaça els representants de Sant Lluís, amb la popular gegantona Tecla i el seu nou company “en Doraimon”, aquests al igual que els citats abans han arribat amb el seu propi grup de grallers. Tancant el bloc dels representats dels pobles de l’ illa els que han participat en representació de la petita vila de Llucmaçanes, l’ Avi en Perico i S’ Avia Aguedet i també “na Xisca”, una divertida criada amb els braços bojos (similars als dels populars gegants del carnaval de Solsona). En aquest cas la música que els ha acompanyat ha estat la del grup de músics que ja en altres ocasions els ha aportat les notes en diferents festes d’ estiu.

 

El bloc de les figures representants dels pobles de fora de l’ illa la ha conformat, al igual que el dia d’ ahir els tres gegants representants de Santa Coloma de Farnès, tots tres representant a una família de bosquerols i amb noms de plantes: Romaní, Farigola i Malva. En el cas dels arribats des de el col·legi Maristes-Valldemia de Mataró per segon dia consecutiu han causat la admiració del públic maonès, doncs és poc habitual veure un gegant que sigui “una palmera” amb un fillet a sobre i tan ben fet  i graciós, pel que segur que s’ en rallarà llarg temps. Totes dues agrupacions geganteres han arribat amb els seus propis grallers.

 

Finalment i com s’ ha acostumat a fer des de que es sol convidar als passacarrers de Gràcia a altre figures de fora del poble, han estat els gegants de la ciutat els que han tancat la desfilada. En aquest cas estem parlant dels històrics Gegants en Tomeu i na Guida. Han desfilat amb ells la parella propietat del Casal de Gent Gran d’ Es Camí d’ es Castell de Maó i també el que desperta passions entre els més petits “En Miquelet es Salero”. A n’ aquests tampoc els ha faltat la música en cap moment i els grallers de la ciutat de Maó no han aturat de fer-los ballar amb els pasdobles més festius, cançons menorquines i fins i tot alguna de més moderna.

imatges dels gegants durant el passacarers del dissabte de la Mare de Déu de Gràcia 2008.  amb gegants d' Es Castell, Sant Lluís, Llucmaçanes, Santa Coloma de Farnès, Mataró i els entranyables Tomeu i Guida, gegants de Maó. 

 

El cas és que l’ itinerari ha estat similar al dels altres anys. A la Plaça de Sant Francesc hi ha hagut la típica convidada i tampoc hi han faltat cases en les que s’ ha tret el bòtil d’ aigua o de “pomada” per refrescar als geganters. Com estem en festes no hi ha faltat la alegria i així estant al carrer de s’ Rrovada de Dalt s’ ha utilitzat la capa del gegant per simular un rescat (com ho farien els bombers amb una manta) a una jove que estava veient passar els gegants des de el segon pis de casa seva.

 

Tampoc ha faltat la tradicional visita al geriàtric per oferir els millors balls als avis que  no es mereixen perdrer-se els balls dels gegants en dia tan assenyalat, però que la edat ja els dificulta poder sortir al carrer a buscar-los.

 

Arribant al Cos de Gràcia la gentada que estava allà celebrant la festa era en número importat, i tot i que geganters i músics ja portaven dues hores rodant pels carrers, el que la gent demani festa sempre és motiu de més per fer-la i les voltes dels gegants s’ han succeït una rere l’ altre.

 

El carrer de Gràcia anunciava l’ inici del final del cercaviles i en poc temps a la Plaça Reial la festa ja era total i de per Carrer de l’ Àngel i Plaça bastió el passacarrers ha entrat de nou al Pla de la Parròquia.

 

En aquell moment ja poc quedava per fer, a part d’ un parell de balls de totes les figures juntes i la foto de família de tots els gegants i geganters.

 

En total el cercaviles d’ avui ha durat dues hores i tres quarts, que si be per algú que ho llegeixi pot semblar un disbarat de llar, es recorden passacarrers que en el mateix dia han durant fins i tot bastant més.

 

En aquest moment els geganters van vestits de paisà, alguns estaran fent botar els cavalls, altre ballant en els bars, i per demà dia principal de la Mare de Déu de Gràcia: TOTS A LES VUIT I MITJA DEL MATÍ A S’ AJUNTAMENT QUE TORMEN A SORTIR AMB ELS GEGANTS.

 

Visita també www.gegantsmao.menorca.es .

El Ball de Foc omplÝ la Plaša Explanada de Maˇ.

geganters-mao | 07 Setembre, 2008 11:13

Ahir a la nit va tenir lloc a Maó el ball de foc de les festes de la Mare de Gràcia 2008. això va succeir just acabat el pregó de Festes i van ser els arribats des de l’ infern els que van tancar de la manera més espectacular una nit plena de emocions.

 

El relat el començarem en el moment en que des  de els balcons de l’ ajuntament encara es sentien les notes de l’ “Es Mahón”, entonades per l’ alcalde de la ciutat i el baríton Lluís Sintes, pregoner d’ enguany, i amb els membres de la Colla de Diables de Maó derrera la parròquia a punt per fer el salt a la plaça.

 

Va ser a la senyal del cap de colla quan la processó de dimonis va fer la sortida a la Plaça constitució. Els primer en fer-ho va ser l’ abanderat, seguit d’ alguns dimonis amb bengales, la resta de l’ exercit de l’ infern amb les seves maces i ja tancant, el grup de timbalers, fent sonar els seus instruments.

 

Direm que quasi des de el primer any de la Colla de de Diables de la Ciutat s’ ha utilitzat la mateixa fórmula, una processó sense foc per a estirar a la gent que està a la plaça Constitució cap a l’ Explanada, per un cop allà fer l’ esclat de pirotècnia.

 

Dita processó enguany va comptar amb la novetat d’ una petita secció de vent, amb el so de la “Tarota”, que va anar interpretant durant bona part de la pujada una tonada medieval, fent més espectacular el desfilar del tètrics personatges.

 

Però lo més espectacular era el que encara havia d’ arribar. De fet la Plaça Explanada ja estava plena de gent expectant l’ inici del foc, que sumat a la que va pujar amb els dimonis asseguraven “un ple com d’ estrena de funció”, tot i que una enorme pancarta anunciava per a qui encara no ho sabés que en aquella nit també es celebrava el desè aniversari de la Colla de Diables.

 

L’ efecte sorpresa sempre desperta el que el públic no en perdi detall, i així va ser l’ inici del “ball de foc”, doncs resulta que mentre la gent estava esperant l’ inici de funció, un dimoni que representava “anar borratxo” va entrar a la pista, i de tort de tort es va veure “com qui no vol” encenent els primers efectes pirotècnics de la nit, terrestres però també alguns pocs focs d’ artifici llençats a l’ aire.

 

La cosa ja era començada i una cortina de foc va anar traient de sobre als primers dimonis ja amb les maces carregades. Una nova sorpresa va ser la primera encesa del remodelat drac Cap de Fibló. Recordem que aquesta figura fins el moment sols havia disposat de dos punts de llançament de foc, mentre que per ahir una nova estructura on enganxar-li carreges molt superiors va fer que per uns moments el drac de Maó es convertís en una autèntica bolla d’ espurnes.

 

Els membres del grup de percussió no van deixar de sonar en cap moment i van aportar a l’ espectacle la base rítmica per a que aquest no perdés en cap moment el seu caliu (mai més ben dit).

 

 

imatges de la Colla de Diables de Maó durant el ball de foc de les Festes de Gràcia 2008.

 

El ball de foc va durar quasi tres quarts d’ hora i els dimonis van córrer tot el que ho tenien que fer,  amb la satisfacció de que després d’ una dècada de la recuperació dels correfocs a la nostre ciutat, bona part del jovent ja hi va participar des de el centre de la pista, dansant amb ells, i justificant així el treball de coneixement i promoció de la tan mediterrània festa del foc a la nostre ciutat.

 

Una traca va donar el final a les corregudes dels dimonis, mentre que els tambors encara van sonar una estona més, com si d’ un final d’ un concert es tractés i en el que el públic demana la repetició d’ algun fragment.

 

Els aplaudiments del públic ja van iniciar una altre feina, la de desmuntar-ho i carregar les furgonetes cap a la seu de l’ entitat.

 

Però tot i així encara faltava una darrera festa, el “picoteo” que esperava a tots els dimonis en el mateix local social com a celebració del Correfocs que s’ acabava de fer, dels deu anys de la Colla de Diables i de que un any més hem aconseguit el triple objectiu de fer la nostre aportació a les Festes de gràcia, passant-ho be nosaltres i també fent-ho passar be a la ciutat que acull a l’ entitat.

El video de la jornada a:   http://es.youtube.com/gegantsmao

Visita també www.gegantsmao.menorca.es .

La nit del pregˇ de la Mare de DÚu de GrÓcia.

geganters-mao | 07 Setembre, 2008 09:18

Ahir fosquet va tenir lloc a Maó un dels actes més entranyables de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia, el del pregó de Festes.

 

Els gegants com de costum no s’ ho van voler perdre i van ser precisament aquests els encarregats de iniciar la jornada de festa.

 

Pocs minuts després de les vuit de la nit es van obrir les portes de l’ Ajuntament per a que els geganters poguessin anar baixant les figures gegantines a la plaça. És així que en poc temps es van anar col·locant al seu lloc els tres gegants arribats des de Santa Coloma de Farnès, el del col·legi Maristes-Valldemia de Mataró (que just arribar a plaça va despertar onades de sorpresa, admiració i un instantani carinyo), els del casal de gent gran d’ es Camí d’ Es Castell de Maó i els tan esperats i estimats Tomeu i Guida, en representació de Ciutat que està en festes.

 

La cercavila encara va esperar un poc més a sortir, tems amb el que van arribar els gegants representants de Llucmaçanes, i no va fer falta que el rellotge de l’ ajuntament sonés l’ hora d’ inici per a que el grup de tambors de Dalt Sant Joan arranqués amb els seus ritmes i fes de guia a tota la comitiva cap amunt del carrer de Sant Roc.

 

D’ acord a com estava programat la volta dels gegants pel centre de la ciutat no va arribar a la mitja hora de duració, doncs es tractava sols d’ un aperitiu de cara al dia seguient (avui dia 7) i en pocs minuts havia de sortir el pregoner als balcons.

 

En tot cas els gegants  van tenir temps suficient per ballar, cada un amb els seus músics, i van conformar un passacarrers que va destacar per la seva espectacularitat, amb carrers sencers plens de gegants. Un dels fets que van fer que fos així seria que habitualment els que arriben de fora de l’illa sols solen sortir els dies set i vuit, però al ser enguany el pregó en dissabte, els convidats ja estaven a la ciutat i van poder participar d’ aquest dia gran.

 

 

els gegants participants en la nit del pregó de Festes de Gràcia 2008

 

L’ itinerari, com ve sent habitual en els darrers anys va ser el carrer Sant Roc, Plaça Bastió, costa de sa Plaça i arribada de tots els gegants a la Plaça constitució.

 

Per a la arribada de totes les figures a la mateixa Plaça d’ on havien sortir es va voler fer un petit canvi referent a altres anys. Petit però carregat de sentiment. Estem parlant de que feia vint anys que Maó no tenia Banda de Música, des de la desaparició de la que va dirigir el mestre Enrique Guasteví, però com enguany s’ havia recuperat la banda de música de Maó es va voler que tots els gegants entressin a la plaça amb els sons d’ aquesta. És així que els músics de les colles en entrar a la plaça no van sonar els seus instruments i van deixar que es complís el somni dels geganters, grallers i de tots els maonesos, el de que vint anys després, en Tomeu i na Guida poguessin tornar a ballar amb les notes de la Banda de Música de Maó.

 

Però com que la nit d’ ahir, tot i la importància dels gegants i la música dins la festa, era dedicada al pregó de la Mare de Déu de Gràcia, prest els gegants van anar en retirada cap a darrera el Pla de la Parròquia per a que el canó de llum enfoqués el balcó esquerra de l’ ajuntament i sortissin a fer els parlaments el batlle de la ciutat, Arturo Bagur i el pregoner convidat, el baríton Lluís Sintes.

 

Per motiu de que la majoria dels que fem de geganters som els mateixos que també fem de diables, un any més “ens varem perdre el pregó”, doncs un cop amb els gegants arraconats es va haver d’ anar corrent cap a canviar-nos de roba (va fer de camerino el local de l’ antic Cine Victòria, al carrer Sant Roc) per tornar a sortir vestits de dimoni. En tot cas un cop arribats de nou a la Plaça, vestits d’ “inquilins” de l’ infern, encara hi vam ser a temps de escoltar com el baríton maonès ens recordava des de els balcons de l’ ajuntament aquella emotiva tonada que vint anys enrera havia enregistrat en honor a les Festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó:

   Festes de Gràcia que alegres són, Festes de Gràcia de pau i d’ amor, Són dos records d’ història i tradició, Són s’ esperit de sa ciutat de Maó, Fetes de Gràcia que alegres són, Festes de Gràcia de pau i d’ amor, Elles nos diuen a petits i grans, Per ara i sempre visquem com germans.  

Més informació a www.gegantsmao.menorca.es .

  

Tens foc?, o notÝcies des de lĺ infern

geganters-mao | 04 Setembre, 2008 20:32

La Colla de Diables de Maó està ultimant tots els preparatius per a la gran nit de foc que d’ aquí a dos dies omplirà la Plaça Explanada de Maó.

 

Aquesta tarda concretament ha estat assajant el grup de percussió. Per aquest any s’ anuncia una base rítmica formada per un total de catorze músics, repartits entre 9 bombos, dues caixes i la petita secció de vent que la formarà una Tarota (de la família dels oboès tradicionals).

 

Dita formació el proper dissabte és la que combinarà les tomades més tradicionals dels balls de diables (les que seran acompanyades per la tarota) i els ritmés més moguts per els moments més intensos en espurnes.

 

Una altre novetat per aquest any és la nova junta directiva de l’ entitat, que des de fa algunes setmanes presideix el veterà dimoni Rubén Camps. Ha estat la nova direcció del grup la que ha considerat que un cop celebrats els primers deu anys del grup de Diables de Maó, en que moltes vegades s’ ha tingut que fer els correfocs de baixa intensitat per tal d’ adaptar-los a un públic fins fa poc encara temorós d’ aquests espectacles, ha arribat el moment de augmentar la intensitat i les descàrregues dels dimonis.

 

És així que s’ han reformat les antigues maces (els pals des de on es sol llençar la pirotècnia), possibilitant poder-lis acoplar una major càrrega de pirotècnia a l’ hora. Un altre que també ha sofert alguns canvis ha estat el drac Cap de Fibló, que ha passat de tenir tres punts de llançament de foc a convertir-se en una mena de bateria, que encesa tota a l’ hora promet ser espectacular.

 

La nit de foc del proper dissabte dia sis començarà just acabat el pregó de Festes, serà llavors quan començaran a sonar els timbals i de darrera la Parròquia sortirà la comitiva de dimonis, amb els seus estendards, timbals i el mateix Drac Cap de fiblo. En tot cas com que en un principi sols serà una desfilada que els ha de portar a la Plaça on han de fer el ball de foc, de moment en lloc de pirotècnia sols es portaran bengales. Sol ser aquests també el moment per a que els més petits o els més porucs, puguin veure els dimonis d’ a prop sense por de cremar-se.

 

La marxa pujarà solemne cap a la Plaça Explanada i un cop allà la primera descàrrega ja serà de les intenses i el ritme dels timbals es fusionarà amb els trons, el fum i les guspires dels dimonis i drac.

 

Com de costum es recomana a qui vulgui participar en la nit de foc com un protagonista més, dansant amb els dimonis, que vingui vestit amb roba que li tapi tot el cos  (preferiblement cotó gruixut) i sabates tapades, amb algun capell o mocador protegint cabells i cara. Igualment forma part de les recomanacions habituals el no llençar aigua durant l’ espectacle (la pólvora mulla és totalment imprevisible) i entrar-hi amb pirotècnia pròpia.

 

És així que la convocatòria és o be a les 22 hores al Pla de la Parròquia o aproximadament vint minuts més tard a la Plaça Explanada.

 

Salut i foc per a tot-hom i Bones Festes de Gràcia 2008.

 Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

Pases gegants cap a GrÓcia.

geganters-mao | 03 Setembre, 2008 14:11

Ahir a la tarda en el Claustre del Carme de Maó va tenir lloc la reunió-bereneta preparatòria dels geganters menorquins de cara a les Festes de Gràcia 2008.

 

Poc abans de les vuit del fosquet va ser la primera convocatòria, on el membre coordinador dels passacarrers va explicar als diferents caps de colla com s’ havien organitzat enguany les passejades dels gegants, amb els itineraris i funcionament.

 

Pensem que en unes Festes de Gràcia on, a nivell de la nostre illa, els passacers són concorreguts, és necessari que aquests vagin suficientment coordinats per mantenir-ne la cohesió i duració programades.

 

La reunió va ser de pur tràmit, doncs cada un dels assistents ja coneixia el tema, bàsicament per la seva experiència d’ aplicar-lo en les seves pròpies festes. És per això que prest va arribar la part més lúdica en la que no hi va faltar la “picada”, alguns parlaments i la entrega dels obsequis com agraïment a la tasca que hauran de fer cada una de les agrupacions durant els dies de les Festes de Gràcia.

 

En el moment de la entrega d’ obsequis una de les persones que van parlar va ser Natàlia Roig, la que des de fa un parell de mesos és la presidenta electa de l’ entitat gegantera maonesa. En les seves paraules hi van haver els agraïments per a tots els assistents, però molt especialment pel que va ser el seu antecessor en el càrrec, Francesc Camps Seguí, que després de vuit anys en el càrrec aquest any la seva responsabilitat durant les actuacions serà la de un portador d’ en Tomeu i na Guida més, que no és poc.

 

Un altre acte que va tenir lloc en el dia d’ ahir, que en un principi no va relacionat amb el mon dels gegants de manera directe, és que va ser presentada la revista de les Festes de Gràcia que treu al carrer cada any l’ Editorial Menorca.

 

Dita publicació inclou un bon grapat de monografies sobre diferents temes de les festes: Parla dels caixers i els seus càrrec dins sa colcada, de les dues bandes de música que ens sonaran alguns dels actes principals de la celebració, i també inclou un article que parla dels gegants.

 

Concretament és a la pàgina 77 on trobem el reportatge que porta per títol “La primera trobada de Gegants”, amb text del geganter Miquel Villalonga.

 

En dit article es parla de quan a l’ any 1988 per primera vegada van arribar a la nostre ciutat alguns dels gegants del pobles veïns i fins i tot dues enormes figures procedents de la població catalana de Matadepera, constituint per a les festes d’ aquell any la primera trobada de gegants que es celebrava a la nostre illa.

 

La publicació avui ja és al carrer i és un bon aperitiu per conèixer un poc més sobre el que celebrarem d’ aquí a pocs dies.

 

La comte enrere ja fa dies que ha començat i les Festes de Gràcia 2008 arriben caminant a passes gegants.

 

Visita també www.gegantsmao.menorca.es .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS