Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Resum de la temporada de gegants 2008 (I)

geganters-mao | 27 Desembre, 2008 18:30

A pocs dies de l’ acabament de l’ any 2008, sols ens queda per enguany oferir-vos el resum del que ha estat l’ any que ja ens deixa en matèria de gegants.

 

Primerament direm que aquest any ha destacant en l’ entitat gegantera maonesa per ser un de canvis en el que afecta a la direcció del grup. En la part de les actuacions majoritàriament ha destacat la continuïtat i per una altre la irrupció d’ aquesta mena de figures en diferents esdeveniments esportius.

 

En la part del funcionament intern del grup recalquem que pel motiu de que els gegants en Tomeu i na Guida, els Gegants de Maó, són propietat i patrimoni de tot un poble, la entitat que en gestiona i decideix (juntament amb l’ Ajuntament de la ciutat) el seu que fer, ha de ser una entitat democràtica i així mereixedora de la representativitat que se li otorga.

 

És per això que aquest any, mitjançant sufragi dels seus membres, ha estat elegida la nova junta directiva que regirà en els propers dos anys. Ha estat Natàlia Roig la que ha sortit elegida nova Presidenta de la entitat en substitució del sortint Francesc Camps (al dia d’ avui el portador de gegants en actiu més antic de l’ illa). A l’ hora es va elegir la que és la nova junta directiva, que en aquesta ocasió la formen majoritàriament membres de la junta sortint més noves incorporacions.

 

Es amb la nova presidenta del grup, la Sexta que elegeix la Colla de Geganters de Maó des de la seva creació a l’ any 1992.

 

Dividint l’ any de gegants entre la temporada d’ hivern ( la de menys presència al carrer, però amb més treball de local) i la d’ estiu, que és la que més presència prenen els gegants al carrer, començarem a parlar de les actuacions per la primera de l’ any, que tot i ser un clàssic entre els geganters no implica la presència de gegants; estem parlant de la escenificació de l’ enterrament del Rei del Carnaval Maonès, l’ il·lustre Camestortes.

 

Un cop més l’ acabament del carnaval va requerir de la presència del difunt, els portadors del taüt, autoritats civils militars i eclesiàstiques, vídues vàries (quina més escandalosa) i la resta de la comitiva. És així que els geganters van passejar per la ciutat escenificant els trist final des dies de disbauxa i fent possible una tradició que a la nostre ciutat ja és centenària.

 

 

 

 

 

D’ acord amb el calendari cristià un cop acabat el carnaval arriba la quaresma, i amb aquesta un personatge que en pocs anys ha arribat a ser ben estimat a la ciutat, la geganta de s’ Àvia Corema. Dita geganta va tornar a sortir al carrer tots els dissabtes de quaresma per complir amb la tradició, la de perdre un peu cada setmana.

 

Al dia d’ avui ningú dubta de l’ èxit de la iniciativa de crear la geganta i la corroboració la gentada que dissabte rera dissabte va segir les seves passes. Un cop més va fer de mestre de cerimònies el còmic “ El Gran Pepot”, i els geganters van fer la seva tasca acompanyats del grup de músics que es va crear per a la ocasió en el primer any de la geganta.

 

Ja en el més d’ Abril arribarien dos esdeveniments esportius importants i en els que els geganters hi van estar convocats. El primer per a la inauguració del Campionat Mundial Escolar de Badminton, en el que en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia,en Miquelet es Salero, i altres figures gegantines arribades d’ altres pobles de l’ illa, van ballar fent el paper de representants de la nostre cultura popular, que en dia de la inauguració que s’ estava mostrant al mon.

 

La segona fita important en la que hi van participar els geganters, en aquesta ocasió portant el Gegant Olímpic, va ser en el transcurs del partit de bàsquet entre el Vive Menorca i  el Madrid. Tot i que en pocs anys hem començat a veure el fet com a habitual, sempre és important recalcar que el que Menorca tingui un equip que es mideix en la lliga de bàsquet més important d’ Europa és un fet digne de destacar. La presència del Gegant Olímpic en alguns d’ aquests encontres hi arriba amb l’ intenció de ajuntar forces, en aquest cas gegants, amb les diferents penyes que animen al nostre equip.

 

En la diada de Sant Jordi, que aquest any el Casal Català de Menorca va celebrar a Fornells i a Maó, els gegants d’ Es Mercadal (en el cas de Fornells) i els de Maó van fer la representació de la cultura menorquina dins la festa en la que es mostra la cultura catalana de la sardana al poble menorquí.

 

Ja de pler dins la primavera, en el dia primer de maig,  els geganters maonesos van portar els gegants de la ciutat per a ser testimonis de l’ estrena del nou gegantó d’ Es Castell. Estem parlant d’ una figura, que és propietat del poble, físicament però també sentimentalment. El nou gegant de la població més oriental de l’ illa va arribar per mantenir per sempre la memòria del personatge al que representa: el carismàtic i fa pocs anys tristament desaparegut professor de pintura de l’ Ateneu Municipal d’ Es Castell, en Xec Calvet.

 

Ja finalitzant la ressenya de la temporada d’ hivern-primavera de gegants, els gegants de Maó van participar en la clausura de la activitat que va rebre per títol Maó-Flors, en la que diferents carrers, comerços i cases principals de la ciutat van saludar a la primavera vestint-se de flors. Els Gegants amb el seu ballar van visitar bona part d’ aquest florits escenaris i van marcar-ne el final de l’ activitat amb la música i alegria que els caracteritza.

 

Fi de la primera part.

 

Visita també www.gegantsmao.menorca.es .

Bon Nadal a Tothom

geganters-mao | 24 Desembre, 2008 21:32

Benvolguts companys geganters i amics de la cultura popular:

 

Des de la Colla de Geganters de Maó us desitgem que passeu un molt bon Nadal i una molt feliç entrada d’ any 2009, i que l’ any vinent ens porti dies de felicitat en els que puguem seguir gaudint de les tradicions que hem heretat dels nostres avantpassats.

 

Esperem ens puguem seguir retrobant en les nostres festes i manifestacions populars, i durant aquests dies de Nadal també en la web www.gegantsmao.menorca.es .

 

Amb els nostres millors desitjos:

Colla de Geganters de Maó.

El nom dels Gegants (II)

geganters-mao | 15 Desembre, 2008 20:45

Fa unes setmanes responien des de aquestes pàgines a diverses preguntes sobre el motiu del nom d’ alguns gegants. Un cop respostes les que es referien als gegants de Maó ja sols ens resta parlar dels que habiten als altres pobles de l’ illa.

 

Recalquem en tot cas el ja dit  en altres articles, que tot i existir l’ arxiu històric dels gegants, el recopilat pels geganters maonesos, és sempre una bona eina per conèixer la informació de primera ma, el contactar personalment amb cada una de les agrupacions geganteres de Menorca.

 

Però com hem dit que ho faríem començarem parlant dels Gegants d’ Alaior, i és que el segon poble de l’ illa que va tenir gegants també va ser dels primers a l’ hora de donar-los nom; això va succeir al poc d’ iniciada la dècada dels noranta i va ser el propi ajuntament el que va escollir els noms de Llorenç i Eulàlia. Ell portaria el nom del patró i motiu de ser de les festes principals i ella el de l’ església del poble.

 

En el cas d’ es Mercadal es repetiria a mitges la mateixa formula, doncs va ser a l’ any 1995, quan fruit d’ una enquesta feta als fillets del poble, les dues enormes figures van ser batejades públicament amb els noms de Martí i Maria. En aquesta ocasió el gegant

També va rebre el nom que dona motiu de ser a les festes patronals. Destaquem del bateig, que es va fer poc abans del pregó de festes d’ aquell any, que hi van arribar els històrics Tomeu i Guida de Maó per fer-ne el paper de padrins de la cerimònia.

 

Arribant a Es Castell es produiria en el seu moment un cas similar al de Maó, el d’uns gegants que són batejats dues vegades. I és que les dues figures propietat del poble més oriental de l’ illa en algun moment van arribar a ser conegudes amb els noms de Gornés i Celeste. Succeiria però que a l’ any 1995, també fruit del criteri dels fillets del poble, fossin batejats amb els noms de Jaume i Roser. Un cop més es va repetir la fórmula i el gegant faria honor a les festes patronals de Sant Jaume i la geganta al de la parròquia del Roser. En la cerimònia farien de padrins els gegants de Sant Lluís.

 

El cas dels gegants de Sant Lluís ja seria idèntic al d’ es Mercadal i Es Castell, doncs a l’ any 1994 els fillets del poble escollirien per als seus gegants els noms de Lluís i Maria, els del patró del poble i el de l’ església.

 

Ja en el cas dels gegants representants de la petita vila de Llucmaçanes, aquests van ser  batejats pels seus propis creadors i portarien cada un d’ ell el nom que pogués asociar-se millor a la caracterització de cada figura. És així que per exemple els dos petits gegantons porten els divertits noms de Kikus i Kika, mentre que els dos gegants avis són coneguts amb mots pot ser representatius de la època a la que ens transporten: Perico i Aguedet.

 

Recordem també des de aquestes planes el fet de l’ estrena aquest any d’ un gegantó homenatge a una persona existida en la realitat i fa pocs anys tristament desapareguda, que és en Xec Calvet, l’ immortal professor de pintura de l’ Ateneu municipal d’ Es Castell.

 

Donant continuïtat a aquests medi en pocs dies publicarem el programa de Nadal i cap d’ any que ha dissenyat l’ Ajuntament de Maó.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS