Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Noves valoracions sobre l' Atiar Foc 2009

geganters-mao | 31 Gener, 2009 20:18

 

Fa pocs dies us oferíem la crònica del correfocs de les Festes de Sant Sebastià de Palma, el que per segon any consecutiu s’ ha celebrat sota el títol d’ l”Atiar Foc”.

 

En les línies del dimarts passat la crònica ens parlava del fet com si d’ una retransmissió en diferit es tractés, mentre que en l’ article d’ avui intentarem fer-ne algunes valoracions amb les que poder entendre millor el fet.

 

Primerament la pregunta que es podria formular qui portés varis anys sense seguir gaire d’ a prop les festes patronals o populars dels pobles de Mallorca és: d’ on han sortit tants de dimonis? (1800 en total segons la premsa).

 

És sabut que l’ illa de Mallorca, des de ben antic, ja ha pogut presumir de la tradició dels dimonis de Sant Antoni (els d’ Alcúdia, Sa Pobla, Manacor... etc), els que dansen entre els foguerons, encalcen a les jovenetes amb les seves graneres, o els que intenten fer la guitza al Sant. En tot cas estem parlant de dimonis que, molt lluny de pertànyer als  denominats Diables de Correfocs, acostumen a sortir sense fer us de cap mena de pirotècnia.

 

Un fet digne de valorar és quan a l’ any 2008 en el dissabte del Dijous Bo d’ Inca estava anunciat un correfocs a càrrec de la companyia Iguana Teatre, i davant l’ anunci de que aquests finalment no anaven a actuar, quasi dia per dia es va haver de recórrer al Grup de Diables de Maó, com a única alternativa propera a un a Illa de Mallorca que fa deu anys comptava amb un únic grup de correfocs.

 

És així que els 16 grups de diables de correfocs de Mallorca que van sortir al carrer el passat diumenge, eren tots ells de recent creació.

 

Això no desmereix el fet en absolut, doncs ens sorprendríem d’ altre manifestacions que al dia d’ avui ja es tenen per tradicionals i intocables, però que portan ben poques dècades entre nosaltres.

 

Destaquem també dels correfocs que a altres terres tampoc són tan antics, doncs la mateixa paraula que dona nom a l’ espectacle, no compta amb tres dècades d’ antiguitat, el mateix temps que fa que van nàixer els moderns correfocs.

 

imatge de l' Atiar Foc 2009, cel.lebrat a Palma, amb alguns dels dimonis de Mallorca que hi van prendre part.

De tots aquests grups de dimonis que existeixen actualment a Mallorca i contemplant l’ Atiar Foc 2009,  en destacarem alguns aspectes:

 

1-     La originalitat i imaginació que impregnen les seves corregudes. Els passat diumenge es van poder veure a dimonis “en patins”, armats amb una “motoserra”, conduint un fantasmagòric i incandescent “troncomovil”, coronant plataformes rodants, molts d’ ells utilitzant ossos d’ animal com a part de la estètica, i utilitzant tota mena d’ originals artilugis destinats a la finalitat d’ escampar foc. Recalquem del que acabem de mencionar que dites escenificacions molt lluny de ser fruit de la improvisació, feien del conjunt del correfocs una molt variada desfilada dels mes variats personatges i artilugis.

2-     La varietat en la vestimenta dels diferents grups. Un cop s’ havia d’ inventar algo nou cada un va voler tenir la seva pròpia estètica, i és així que molt lluny de veure una consecució de dimonis amb banyetes i cua (el dels pastorells), en hi havia que portaven monos pintats, altres túniques, capes, dimonis futuristes, altres que més be semblaven monstres, sense deixar de banda els que tampoc hi van faltar, els de la casaca de flames amb les banyetes a la caputxa.

3-     La responsabilitat amb la que es manejava el material, fent de l’ us del foc un fet espectacular, amb alguns moments de grans descàrregues, però sabent en tot moment amb el que s’ estava jugant i quins són els riscos propis i els de terceres persones.

4-     Com en un moment en que l’ associacionisme està en el seu moment més baix en molts d’ anys, tants de centenars de persones estaven, cada un des de la seva associació, gaudint al màxim (i baix la pluja) del que en definitiva és una associació cultural, la Colla de Diables.

 

El segon bloc d’ aquest article el dedicarem a les reaccions davant de l’ espectacle per part de la premsa escrita.

 

En les edicions mallorquines alguns diaris destaquen la enorme participació de públic: 86000 persones, i la seva paciència baix la pluja, la que alguns destaquen com un factor que, indiscutiblement, va en part deslluir l’ espectacle. També es destaca com la il·luminació i els diferents efectes van conseguir crear un clima totalment apropiat.

 

Referent a les edicions menorquines, els dos principals diaris van ser del tot dispars en el seguiment del correfocs. L’ un va dedicar unes petites ratlles per comentar la participació dels maonesos, dos dies abans del correfocs, mentre que l’ altre li dedica titular i pàgina sencera interior.

 

Aquest segon medi en els titulars ens anunciava que “La Colla de Diables de Maó enciende el fin de fiestas de Palma”. No menys sensacionalista és la frase que obre l’ article que ocupa tota una pagina interior: Maó ‘enciende” Palma. La segueixen altres com: Fuego  i color llenaron las calles de la capital balear, ó Los demonios menorquines iluminaron el recorrido con sus bengalas y petardos.

Igualment crea sensació algun comentari dins el reportatge, en el que trobem l' Atiar Foc 2009 qualificat com a una de las convocatorias mas importantes de correfuegos que se celebran en toda la Union Europea. No discutirem en absolut que la magnitut de l' event no sigui de certa importància, però amb sols dues edicions cel·lebrades i comparant el fet amb altres que ja porten més de cent anys en el programa , és molt possible que el reporter simplement es deixés endur per la emoció. Tot i així és per tots desitjable que el comentari publicat en dit medi serveixi de afortunada predicció i algun dia poguem parlar amb dits termes sense por de equivocar-nos.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

Cr˛nica de l' Atiar Foc 2009

geganters-mao | 27 Gener, 2009 20:23

El passat diumenge dia 25 de gener, va tenir lloc a la Ciutat de Palma de Mallorca el correfocs de les Festes de Sant Sebastià, el que per segon any consecutiu, i sota el títol de “Atiar Foc”, congrega en un macro espectacle a la majoria d’ agrupacions de dimonis de foc de les Illes.

 

La Colla de Diables de Maó ja hi va estar present en el 2008, en la “sessió inaugural”, i aquest any ha repetit experiència, desplaçant a una vintena dels seus membres a la capital de l’ illa veïna.

 

Per situar-nos en el lloc i l’ escenari direm que no estava convocat un correfocs, si no dos. El primer havia de començar a les 18,30 h,  en le Passeig de Sagrera, i és al que estàven convocades les bísties  de foc. En total 13 eren les que estàven anunciades, onze procedents dels diferents pobles de Mallorca més les arribades des de Castelló.

 

Direm d’ aquest primer bloc que tot i que el drac de Maó, en “Cap de Fibló”, hi haguera pogut participar, les dificultats de desplaçament entre illes va fer que sols els dimonis poguessin embarcar rumb al correfocs.

 

El segon gran bloc ja el formaven els grups de dimonis, Aquests van començar a sortir a escena a les 19 hores, baixant des de la Costa de la Misericòrdia i entrant a fer la seva primera encesa als carrers de la Rambla.

 

Fins a divuit grups van anar sortint a escena: Dimonis Tragafoc de Son Gotleu, Dimonis Enfocats de Son Sardina, Esclatabutzes de Sóller, Dimonis Hiachat de Santa Margalida, Factoria de Por, de Santa Maria, Dimonis d’ Albopàs de sa Pobla, Dimonis Arrels de Mancor de la Vall, dimonis de la Pedrera de Muro,, Diables de Sant Joan, 8 Agost d’ Eivissa, Bocs i Focs d’ Esporles, Dimonis a Lloure de Felanitx, Dimonis de consell, Dimonis de Sa cova des Fossar de Sineu, Dimonis la Fil·loxera de Binissalem, Dimonis d’  Alaró, Dimonis Ca de Bou de Pollença i representant a l’ illa de Menorca els Diables de Maó.

 

El número de participants era considerable, el que ja feia preveure als que havien de sortir en últim lloc, que van ser els maonesos, que la sortida no seria immediata. Tot i que així un fet que no estava previst va ser que les forces del be també havien carregat les seves armes i amb les primeres espurnes també van començar a caure del cel les primeres gotes de pluja. Els primers en sortir les van començar a notar des de la primera encesa, mentre que els que ho havien de fer en últim lloc ja es van estar mullant durant la més d’ una hora d’espera que van haver de fer abans de sortir a la pista.

 

Un cop ja als carrers de La Rambla es va poder comprovar com la pluja havia minvat considerablement la quantitat de públic que habria volgut seguir el correfocs. Una segona versió dels fets podria ser que molta gent, un cop haver vist sortir els primers grups de dimonis, hauria preferit anar cap al Parc de la Mar per agafar lloc de cara al gran esclat final i encesa del castell de focs d’artifici.

un moment de l' Atiar Foc 2009, el correfocs de les Festes de Sant Sebastià de Palma de Mallorca, en el que hi van prendre part els membres de la Colla de Diables de Maó.

 

Els datos publicats per la premsa escrita són de 86000 persones de públic, repartides entre els que van seguir el correfocs de les bísties, el dels dimonis i els que més els que van esperar la arribada al Parc de la Mar.

 

Tot i les dades oficials i els comentaris que es puguin fer, grups de joves que van voler dansar amb els dimonis no en van faltar en cap moment.

 

La pluja a estones va anar caient amb més intensitat i altes anava donant algunes treves. El marxar dels dimonis també va tenir diferents moments, en els que es podia estar una estona (poca) estàtics, mentre que també en hi va haver d’ altres en les que els responsables del carro d’ avituallament i els del grup de percussió van haver de demanar que s’ aminorés la marxa.

  

El correfocs va discorre en direcció a Riera, Plaça Weykler, Unió, Joan Carles I, i passeig del Born. Com més a prop estava el final de la actuació més era també la quantitat d’ aigua caiguda del cel. També la que portaven els dimonis empapant  la seva roba, les sabates i també els instruments dels membres del grup de percussió.

 

Les càmeres de la televisió balear no van deixar de captar tots aquests detalls, però per motius evidents ja des de baix els plàstics que resguardaven els seus aparells.

 

Però la vistositat dels correfocs en qualsevol cas sempre es suficient com per que la impressió d’alguns entrevistats en aquell mateix instant fos la de aprovació. És de justícia també destacar que totes les agrupacions de dimonis participants en cap moment van deixar notar que la pluja estigues minvant les seves ganes de fer foc, passar-ho be i oferir un bon espectacle.

 

De l’ acabament del correfocs i l’ espectacular piromusical del que ens parla la premsa i que molts van poder seguir en directe per la televisió, no en podem donar les impressions que es poden relatar com a algo viscut. El fet és que a punt d’ arribar al que s’ havia preparat com a l’ últim gran escenari, alguns dels grups participants van ser desviats cap a darrera un dels murs que envolten la catedral, donant la seva participació per finalitzada. Els encarregats de fer la “entrada a plaça” ja van ser dimonis de Mallorca, que armats amb torxes van desfilar per dalt la murada i van provocar l’ inici del piromusical.

 

Segons els medis de comunicació, l’ espectacle de llum, música i focs d’ artifici va estar de dalt de tot; destacant però que un anunciat concert de Maria del Mar Bonet que havia de culminar la nit va haver de sofrir la cancel·lació davant els evidents efectes de la pluja.

En pocs dies publicarem nous comentaris de l' Atiar Foc 2009 i les noves fotografies que ens vagin arribant.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

  

Els Diables de Maˇ a l' "Atiar Foc 2009"

geganters-mao | 20 Gener, 2009 21:50

El proper cap de setmana els membres de la Colla de Diables de Maó estaran a l’ illa veïna per prendre part en l’ Atiar Foc 2009. 

La gran festa del foc tindrà lloc el diumenge dia 25. Segons l’ organització es pretén que aquest any la gran trobada de dimonis sigui encara més espectacular que en la edició del 2008. De moment alguns números són els 400.000 € de pressupost, les18 colles de dimonis convocades i la suma d’ aproximadament uns 1800 dimonis actuant a l’ hora.

La gran festa del foc començarà a les 17,30 h; amb el primer bloc anomenat “Besties i Batucades”. Aquests sortint de la Plaça de l’ Hospital General començaran el recorregut a la Rambla per a passar pel carrer Uniò, Plaça Joan Carles I, Born i Avinguda Antoni Maura. 

El segon Bloc, en el que participaran els dimonis menorquins,  sortirà a les 18,45 h. De Sa Faxina, passarà pel passeig Sagrera i preveu arribar a les 21 h. Al Parc de la Mar. Dit recorregut es farà sota la única il·luminació que faran esclatar els centenars de dimonis, i també pels bidons amb foc i torxes enceses que guiaran als malignes en el seu camí. 

Ja serà en aquest parc en que tendrà lloc l’ espectacular final de correfocs, amb escenificacions i llençament de focs d’ artifici. Cal dir que per a poder seguir l’ eclat final s’ ha previst instal·lar fins a cinc pantalles gengants en les immediacions.

En els propers dies anirem ampliant la informació. De moment podem adelantar que la expedició menorquina la formaràn una vintena llarga de dimonis, entre els que han de llençar foc i els tabalaters. 

No sabem si els detectors de l’ aeroport de Menorca detectarà algo estrany o “maligne” en els peculiars passatgers, en tot cas si tot surt com s’ espera el dissabte a la tarda els menorquins ja estaran sobre el terreny valorant l’ actuació del diumenge. La tornada ben segur que es farà encara amb l’ olor a pòlvora, doncs es preveu que a les poques hores d’ acabat el correfocs l’ avió els port de nou cap a Menorca. 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

"La correspondŔncia al dia"

geganters-mao | 11 Gener, 2009 17:59

 

Des de l’ inici d’ aquesta secció, el blog, dins la web dels Gegants de Maó, ens han anat arribant correus electrònics amb les més variades preguntes i també amb alguns suggeriments. Dins les preguntes les més usuals solen fer referència als horaris de les actuacions, al com conseguir alguna fotografia dels gegants (motiu pel que es va activar dins la web la secció “Jocs Gegants”), i en diferents ocasions solen preguntar-nos per la història, o algun moment concret dels gegants de la ciutat i també d’altres figures properes.

 

Ressaltarem però, que l’ article que més preguntes i correus ha generat ha estat el que publicàvem fa just un parell de mesos, en el que explicàvem el per què del cada un dels noms dels gegants.

 

Posant-nos a citar i respondre als que ens han seguit escrivint sobre la mateixa qüestió enviem una abraçada al jove Albert, que des de la Barceloneta ens recorda la peculiaritat dels noms dels gegants del seu barri, en Pep Barceló i na Maria la Neta, que com be ens recorda el nostre amic, en els llinatges dels gegants hi trobem el propi nom del barri: Barceló + Neta = Barceloneta. De dits personatges direm que representen a un mariner, com no podia ser d’ altre manera, i la seva companya a una peixatera amb la cistella amb la mercaderia al cap. Direm igualment d’ aquests gegants que són coneguts a l’ illa de Menorca, doncs en un parell d’ ocasions han visitat les Festes de Sant Lluís.

 

En un altre correu hi havia qui es sorprenia de que en Tomeu i na Guida hagin estat batejats “en dues ocasions”. Efectivament és així, i la primera d’ elles va ser en una festa infantil que es va organitzar pocs dies abans de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia de l’ any 2000. Dita festa-bateig arribava després de molts d’ anys de tenir uns gegants que per molt estimats que fossin a la ciutat sols s’ els podia anomenar com “els gegants”.

 

Direm d’ aquell any 1990 que les nostres dues grans figures estrenaven la vestimenta que porten en la actualitat, substituint a l’ encara recordat vestits en el que la geganta anava amb la falda i rebocillo de ratlles. Destaquem també que en aquella època el regidor de cultura de l’ Ajuntament de Maó era el polifacètic Josep Costa, en Pito Costa, i que va ser de la seva estimació pels gegants d’ on va sortir la idea de donar-lis noms propis.

 

Per parlar de dir moment històric rescatem els paràgrafs  que en parla dins la biografia dels nostres gegants (“En Tomeu i na Guida, Una història Gegant”, Miquel Villalonga, 2002):

 

L’any que inaugurava la dècada dels 90, els gegants van començar les festes alguns dies abans; açò va ser el dissabte 1 de setembre, en una festa infantil al parc des Freginal, organitzada conjuntament per l’Ajuntament i les associacions de veïns. Aquell dia els nostres protagonistes no sols van presentar els seus nous vestits, sinó que també van ser batejats.

 

Aquell estiu els al·lots van poder telefonar a la ràdio per votar els noms que volien per als seus gegants, i n’hi havia molts, fins a 28 per a cada figura. Per a ell n’hi havia de tan corrents com Toni, Ramon, Tomeu o Sebastià i d’altres que potser em costaria un poc posar-los-hi a una figura que representa un pagès menorquí: Baltasar, Dalmau o Fortunat. Per a ella, succeïa el mateix: trobem des de Nina, Gràcia o Nena, fins a Casilda, Eufemia o Florència. També n’hi havia alguns que anaven aparellats, com Llucia i Llucià, Ponç i Ponça, o l’Amo i Madona. Per aquelles coses que passen i no s’explica ningú com, el noms guanyadors van ser els de l’Amo i Madona. Aquells noms no van arribar mai a calar entre la gent, perquè, a part de no ser noms propis, se suposava que l’amo i madona ja ho eren des del primer dia que els van vestir de menorquins. En tot cas, la idea de posar nom als gegants ja era una passa més cap a la normalització del mon geganter.

 

Del per què de que aquells gegants al dia d’ avui s’ els conegui com a Tomeu i Guida ja en varem parlar amb el primer article que parlava dels noms dels gegants, el mateix que ha donat peu a tantes consultes.

 

De moment acabarem aquest article dient que els nostres dos grans personatges segueixen descansant de l’ esgotadora temporada d’ estiu, i que la propera sortida al carrer ja està programada pel proper més d’ Abril.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

  

Resum de la temporada de diables 2008

geganters-mao | 06 Gener, 2009 17:19

Des de fa algunes setmanes us estem oferint el resum del que ha estat la temporada de Gegants a Maó durant l’ any 2008. En aquesta ocasió ha arribat el torn a fer el mateix, però amb la seva entitat germana, la Colla de Diables de Maó, formada majoritàriament pels mateixos membres dels grup de geganters. 

Ja fa alguns anys que, sabent a les institucions el coneixement del maneig de la pirotècnia per part dels grup de diables, aquests solen ser cridats per a fer alguns extres en festes on, tot i no participar-hi vestits de dimoni, hi van per fer us de les arts del foc. És el cas de la cavalcada de reis de Maó, que requereix del llançament d’ alguns pocs focs d’ artifici per anunciar la arribada a port de les majestats d’ Orient. És així com comencem el resum del que van fer els diables de Maó durant l’ any 2008. 

Una altre activitat que a Menorca molt possiblement es va començar a celebrar abans de l’ existència dels dimonis de foc, és la diada de Sant Antoni, Patró de l’ illa de Menorca. En aquest cas destacarem que la Colla de Diables de Maó va estar un any més present durant el dissabte de la festa al poble d’ Es Castell, fent el típic correfoc enfront de les cases consistorials. D’ aquesta nova actuació mencionarem la novetat de que va comptar per primera vegada amb el so de la tarota acompanyant el ritme feixuc dels timbals. 

Al cap de pocs dies d’ haver passat la Diada de Menorca, els dimonis de la ciutat van haver de travessar de nou la mar, per a participar en les Festes de Sant Sebastià de Palma.  Va ser dit correfocs el primer que es cel·lebrava de tal magnitut en la capital de les illes, amb la majoria de Colles de Diables de Balears i algunes arribades des de Catalunya, omplint els carrers de la ciutat. l’ espectacle va ser batejar com “ATiar Foc” i segons els medis de comunicació va comptar amb un seguiment de unes 65000 persones.  

Pels que portem ja alguns anys dins el mon de la cultura popular, en algun moment vam poder trobar cert paral·lelisme del que es va fer a Palma de Mallorca amb els primers correfocs de la ciutat de Barcelona a principis dels anys vuitanta, amb un espectacle nou, molt visual i destacant per multitudinari.

     imatges de la Colla de Diables de Maó durant el ball de foc de les Festes de Gràcia 2008. Ja

Amb tot un hivern per mig, la important del 2008 va arribar per Sant Joan, amb l’ espectacle piro-teatral que els propis diables van preparar per a celebrar el desè aniversari de la seva pròpia existència. Això va succeir al parc d’ Es Freginal, el mateix lloc on a l’ any 1998 els dimonis van inaugurar la seva activitat.

L’ espectacle d’ enguany consistiria amb un correfocs (no podia ser d’ altre manera) i amb una projecció de fotografies sobre una de les parets del parc, on visualment s’ estava resumint els deu anys d’ activitat. Dites fotografies van ser comentades, mitjançant una veu en off, per el personatge central de l’ obra “en Joanet”, un fillet que simbòlicament complia 10 anys aquell dia i que era la plasmació del grup en un sol element. 

La sorpresa ja arribaria amb la entrada de dit personatge a parc, portat en una harley Davidson, mentre per megafonia ja sonava el tema que el grup Electrica Dharma va dedicar als correfocs “El Foc”. En Joanet poc va tardar en pujar-se a sobre d’ una plataforma, la que el va elevar a gran altura, i des de la que el personatge símbol dels deu anys va felicitar la nit i acte seguit desplegar una pancarta al·lusiva a l’ aniversari. Un castell de focs d’ artifici ja sols podia precedir la tradicional encesa de la foguera de Sant Joan, la que els diables de Maó encenien per desè any consecutiu. 

Al igual que la seva entitat germana, una de les tasques del grup de diables és, paral·lelament al calendari d’ espectacles, explicar i donar a conèixer la seva activitat. Això aquest any es va fer amb la publicació del treball “Diables De Maó, 10 anys de foc”, amb text de Miquel Villalonga i il·lustracions de Xec Febrer, on es relataven el per que, el passat, el present i les il·lusions pel futur del grup de diables de Maó. 

Destaquem també que per poder dur a terme les activitat, amb il·lusió i de manera altruista, és imprescindible que el col·lectiu sigui principalment un grup d’ amics. És per això que la festa va acabar a la casa del propi cap de colla brindant per la història de l’ entitat i per la pròpia festa de Sant Joan.

Tot i ser un grup d’ amics també és imprescindible que l’ entitat gaudeixi d’ un funcionament democràtic, pel que aquest any va ser votat com a nou cap de Colla dels Diables de Maó Ruben Camps, un dels joves diables que en aquell 1998 ja va estar present durant la fundació del grup. El nou cap de colla arribava un cop anunciada la retirada dels òrgans de direcció del també veterà dimoni Francesc Camps.   

La nova direcció en el grup de foc hi va portar energies renovades i és així que per al Ball de Foc de les Festes de Gràcia 2008 ja es van notar algunes novetat. El cas més destacat les modificacions fetes en el Drac Cap de Fibló, que passava de tenir tres punts de foc a tenir-ne un número molt superior, fent de cada una de les seves enceses un nova bolla de foc. Altres novetats van ser l’ us de nous efectes pirotècnic i també per aquell dia la petita broma en la que es va simular que el correfocs comences amb una fictícia arribada d’ un “dimoni borratxo” al que “accidentalment” se li anaven encenent els primers petards de la nit. 

També ha estat novetat del 2008 el canvi en el grup de percussió de la persona que en dirigeix el seu funcionament, amb la arribada de Andrea Florit, en substitució de Tomeu Obrador. 

El final de temporada de foc un any més va arribar per a les festes de Cala’n Porter, on literalment els diables de la ciutat de Maó “Van cremar el darrer cartutx de la temporada”. 

Per aquest 2009 ja estan anunciades algunes novetats en el grup. De moment la primera actuació ja està confirmat que serà a Palma, per a una nova concentració de diables que tendra lloc aquest mateix més de gener durant les Festes de Sant Sebastià. 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es . 

Resum de la temporada de gegants 2008 (II)

geganters-mao | 01 Gener, 2009 20:10

 Fa pocs dies us oferíem, des de aquest mateix medi, la primera part del que ha estat el resum de l’ activitat en matèria de gegants succeïda durant el 2008 a la ciutat de Maó. 

Donàvem per conclosa la primera part amb la activitat que tancava les activitats fetes durant la primavera. Iniciarem així aquesta segona ja ficant-nos de pler dins la temporada d’ estiu. 

La primera va ser als pocs dies de ser inaugurada oficialment la estació, a final de juny en la festa desè aniversari de la gegantona Tecla de Sant Lluís. Per a dita celebració van ser convocats tots els gegantons de l’ illa, és a dir totes les figures gegantines que, al igual que la que estava d’ aniversari són considerats gegants però amb unes mides més reduïdes que les figures històriques com poden ser en Lluís i na Maria, els gegants de Sant Lluís o en Tomeu i na Guida de Maó. 

Aquell dia a Sant Lluís no hi van faltar ni el passacarrers per tots els carrers del poble ni la festa final a una cèntrica plaça del poble.  

Com marca la tradició el tercer cap de setmana de juliol es van celebrar a Es Mercadal les Festes de Sant Martí i allà hi va estar present la Colla de Geganters de Maó, per portar els gegants del poble, en Martí i na Maria, i també els arribats des de Maó Pere i Gràcia i en Miquelet es Salero. 

Un cop de pler dins l’ estiu prest arribarien les festes de Sant Jaume d’ Es Castell, on els mateixos geganters farien el mateix que uns dies abans, anar-hi per portar els gegants amfitrions, que estant convocats per a participar en les seves festes majors al dia d’ avui no disposen de suficients portadors al poble per fer-los ballar i han de menester del reforç dels maonesos per fer que la ballera no decaigui.  

La última del juliol ja va ser a Fornells, amb l’ al·licient de portar els gegants a un dels pobles més polits de l’ illa, i en el que qualsevol activitat que s’ hi faixi destaca més de lo habitual pel simple fet de l’ impressionant escenari on s’ emmarca. 

La primera de l’ agost ja va ser a la petita vila de Llucmaçanes, on en Tomeu i na Guida van desfilar com a representants del terme de Maó, juntament amb el grup de gegants que exerceixen la representació de la vila. En aquest cas la novetat va ser la arribada del nou cap-grós de la colla amfitriona, en “Toful”. 

Ja en els dies més calorosos de l’ any, durant les Festes de Sant Llorenç d’ Alaior, els geganters maonesos van decidir, de les diferents actuacions a les que estaven convidats, a participar sols en la desfilada de carrosses del diumenge a la nit. El motiu de no participar en la jornada del dissabte a la tarda es deu a un intent pels propis geganters de dosificar les sortides dels gegants i poder gaudir així d’ alguns dies de descans entre la concentrada i esgotadora temporada d’ estiu.   

 

  

 

La següent ja va ser al poble de Sant Climent, on un cop més en Tomeu i na Guida van actuar en representació del terme. En aquesta ocasió la festa fins i tot va ser més gran, doncs van desfilar amb ells els gegants de Girona, que en aquells dies es trobaven a l’ illa i no es van voler perdre el passacarrers de Sant Climent. 

Ja pel darrer cap de setmana de mes es van ajuntar les primeres festes de barriada i actes de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó, amb l’ inici de les Festes de Sant Lluís. 

És així que en el 29 d’ agost en Pere i na Gràcia van haver d’ anar a la que s’ organitza al carrer Camí d’ Es Castell de Maó, on com a figures propietat del casal de gent gran situat a dit carrer, van exercir el paper d’ amfitrions. Tot i així en aquest cas van conèixer a un nou veí del carrer, el gegant “En Yurca”, creat pels mateixos veïns del carrer com a reconeixement a la persona que és president i esperit de la associació de veïns d’ Es Camí d’ Es Castell de Dalt. 

Aquell dia hi va haver “doblete”, doncs per a les vuit i mitja de la nit estava anunciada la solemne arribada dels gegants de Maó, en Tomeu i na Guida, als balcons de l’ Ajuntament, on amb la seva presència s’ anunciava que les Festes de Gràcia 2009 eren oficialment començades. 

Pero l’ any que ahir mateix vàrem abandonar ens va portar unes festes de poble molt juntes entre elles, és així que al dia següent de dites celebracions els geganters de Maó ja estaven participant en les Festes de Sant Lluís, en els dos dies principals de la festa. Com és costum no van faltar a la cita, però per motiu de que en Tomeu i na Guida ja no es podien moure dels balcons de l’ ajuntament de Maó fins a les seves sortides en les festes de Gràcia, els gegants que els maonesos van fer ballar per Sant Lluís van ser els gegants d’ Es Mercadal. 

Les sortides dins les Festes de Gràcia van ser les habituals, i també les tasques de preparació i coordinació de les diferents activitats relacionades amb gegants. 

En aquest cas destacarem la presència a la nostre ciutat dels gegants de Santa Coloma de Farnès i també de la avui ja inoblidable “Mia” el gegant amb forma de palmera i amb un fillet pujat a sobre, que en pocs dies va enamorar a la ciutat. 

I la que cada any sol tancar la temporada va ser al poble on comencen les actuacions d’ estiu dels gegants, a Es Mercadal, que també les tanca cada any, amb les Festes de Sant Nicolau. 

Però la novetat va arribar per a tancar l’ any de gegants, quasi a finals d’ octubre, amb la participació del Gegant Olímpic i també d’ en Miquelet es Salero, en la inauguració del nou pavelló “Sínia Costa Bella”, el que a partir d’ ara utilitzarà el club esportiu Alcàzar en substitució de l’ antic Pavelló Padre Petrus.  

És així que la temporada de gegants 2008 va ser fins i tot més intensa que les d’ anys anteriors, on tot i no participar més que en les activitats en que els gegants en són propis, més algun extres puntuals on es va acceptar la participació dels gegants, els dies de suor i esquenes dolorides, però satisfets per la feina feta no hi van faltar. 

Recordem igualment que el grup de geganters de Maó ha mantingut durant tot l’ any. paral·lela a la activitat al carrer, la de porten endins. Aquesta ha estat com cada any la dedicada a tasques administratives, assajos dels músics, la escola de gralla, o el taller on cada any les diferents figures han de ser en el millor dels cassos repassades de les fregades o algun petit accident succeït durant la temporada. 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS