Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Resum de la temporada de gegants 2008 (II)

geganters-mao | 01 Gener, 2009 20:10

 Fa pocs dies us oferíem, des de aquest mateix medi, la primera part del que ha estat el resum de l’ activitat en matèria de gegants succeïda durant el 2008 a la ciutat de Maó. 

Donàvem per conclosa la primera part amb la activitat que tancava les activitats fetes durant la primavera. Iniciarem així aquesta segona ja ficant-nos de pler dins la temporada d’ estiu. 

La primera va ser als pocs dies de ser inaugurada oficialment la estació, a final de juny en la festa desè aniversari de la gegantona Tecla de Sant Lluís. Per a dita celebració van ser convocats tots els gegantons de l’ illa, és a dir totes les figures gegantines que, al igual que la que estava d’ aniversari són considerats gegants però amb unes mides més reduïdes que les figures històriques com poden ser en Lluís i na Maria, els gegants de Sant Lluís o en Tomeu i na Guida de Maó. 

Aquell dia a Sant Lluís no hi van faltar ni el passacarrers per tots els carrers del poble ni la festa final a una cèntrica plaça del poble.  

Com marca la tradició el tercer cap de setmana de juliol es van celebrar a Es Mercadal les Festes de Sant Martí i allà hi va estar present la Colla de Geganters de Maó, per portar els gegants del poble, en Martí i na Maria, i també els arribats des de Maó Pere i Gràcia i en Miquelet es Salero. 

Un cop de pler dins l’ estiu prest arribarien les festes de Sant Jaume d’ Es Castell, on els mateixos geganters farien el mateix que uns dies abans, anar-hi per portar els gegants amfitrions, que estant convocats per a participar en les seves festes majors al dia d’ avui no disposen de suficients portadors al poble per fer-los ballar i han de menester del reforç dels maonesos per fer que la ballera no decaigui.  

La última del juliol ja va ser a Fornells, amb l’ al·licient de portar els gegants a un dels pobles més polits de l’ illa, i en el que qualsevol activitat que s’ hi faixi destaca més de lo habitual pel simple fet de l’ impressionant escenari on s’ emmarca. 

La primera de l’ agost ja va ser a la petita vila de Llucmaçanes, on en Tomeu i na Guida van desfilar com a representants del terme de Maó, juntament amb el grup de gegants que exerceixen la representació de la vila. En aquest cas la novetat va ser la arribada del nou cap-grós de la colla amfitriona, en “Toful”. 

Ja en els dies més calorosos de l’ any, durant les Festes de Sant Llorenç d’ Alaior, els geganters maonesos van decidir, de les diferents actuacions a les que estaven convidats, a participar sols en la desfilada de carrosses del diumenge a la nit. El motiu de no participar en la jornada del dissabte a la tarda es deu a un intent pels propis geganters de dosificar les sortides dels gegants i poder gaudir així d’ alguns dies de descans entre la concentrada i esgotadora temporada d’ estiu.   

 

  

 

La següent ja va ser al poble de Sant Climent, on un cop més en Tomeu i na Guida van actuar en representació del terme. En aquesta ocasió la festa fins i tot va ser més gran, doncs van desfilar amb ells els gegants de Girona, que en aquells dies es trobaven a l’ illa i no es van voler perdre el passacarrers de Sant Climent. 

Ja pel darrer cap de setmana de mes es van ajuntar les primeres festes de barriada i actes de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó, amb l’ inici de les Festes de Sant Lluís. 

És així que en el 29 d’ agost en Pere i na Gràcia van haver d’ anar a la que s’ organitza al carrer Camí d’ Es Castell de Maó, on com a figures propietat del casal de gent gran situat a dit carrer, van exercir el paper d’ amfitrions. Tot i així en aquest cas van conèixer a un nou veí del carrer, el gegant “En Yurca”, creat pels mateixos veïns del carrer com a reconeixement a la persona que és president i esperit de la associació de veïns d’ Es Camí d’ Es Castell de Dalt. 

Aquell dia hi va haver “doblete”, doncs per a les vuit i mitja de la nit estava anunciada la solemne arribada dels gegants de Maó, en Tomeu i na Guida, als balcons de l’ Ajuntament, on amb la seva presència s’ anunciava que les Festes de Gràcia 2009 eren oficialment començades. 

Pero l’ any que ahir mateix vàrem abandonar ens va portar unes festes de poble molt juntes entre elles, és així que al dia següent de dites celebracions els geganters de Maó ja estaven participant en les Festes de Sant Lluís, en els dos dies principals de la festa. Com és costum no van faltar a la cita, però per motiu de que en Tomeu i na Guida ja no es podien moure dels balcons de l’ ajuntament de Maó fins a les seves sortides en les festes de Gràcia, els gegants que els maonesos van fer ballar per Sant Lluís van ser els gegants d’ Es Mercadal. 

Les sortides dins les Festes de Gràcia van ser les habituals, i també les tasques de preparació i coordinació de les diferents activitats relacionades amb gegants. 

En aquest cas destacarem la presència a la nostre ciutat dels gegants de Santa Coloma de Farnès i també de la avui ja inoblidable “Mia” el gegant amb forma de palmera i amb un fillet pujat a sobre, que en pocs dies va enamorar a la ciutat. 

I la que cada any sol tancar la temporada va ser al poble on comencen les actuacions d’ estiu dels gegants, a Es Mercadal, que també les tanca cada any, amb les Festes de Sant Nicolau. 

Però la novetat va arribar per a tancar l’ any de gegants, quasi a finals d’ octubre, amb la participació del Gegant Olímpic i també d’ en Miquelet es Salero, en la inauguració del nou pavelló “Sínia Costa Bella”, el que a partir d’ ara utilitzarà el club esportiu Alcàzar en substitució de l’ antic Pavelló Padre Petrus.  

És així que la temporada de gegants 2008 va ser fins i tot més intensa que les d’ anys anteriors, on tot i no participar més que en les activitats en que els gegants en són propis, més algun extres puntuals on es va acceptar la participació dels gegants, els dies de suor i esquenes dolorides, però satisfets per la feina feta no hi van faltar. 

Recordem igualment que el grup de geganters de Maó ha mantingut durant tot l’ any. paral·lela a la activitat al carrer, la de porten endins. Aquesta ha estat com cada any la dedicada a tasques administratives, assajos dels músics, la escola de gralla, o el taller on cada any les diferents figures han de ser en el millor dels cassos repassades de les fregades o algun petit accident succeït durant la temporada. 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS