Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

"La correspondŔncia al dia"

geganters-mao | 11 Gener, 2009 17:59

 

Des de l’ inici d’ aquesta secció, el blog, dins la web dels Gegants de Maó, ens han anat arribant correus electrònics amb les més variades preguntes i també amb alguns suggeriments. Dins les preguntes les més usuals solen fer referència als horaris de les actuacions, al com conseguir alguna fotografia dels gegants (motiu pel que es va activar dins la web la secció “Jocs Gegants”), i en diferents ocasions solen preguntar-nos per la història, o algun moment concret dels gegants de la ciutat i també d’altres figures properes.

 

Ressaltarem però, que l’ article que més preguntes i correus ha generat ha estat el que publicàvem fa just un parell de mesos, en el que explicàvem el per què del cada un dels noms dels gegants.

 

Posant-nos a citar i respondre als que ens han seguit escrivint sobre la mateixa qüestió enviem una abraçada al jove Albert, que des de la Barceloneta ens recorda la peculiaritat dels noms dels gegants del seu barri, en Pep Barceló i na Maria la Neta, que com be ens recorda el nostre amic, en els llinatges dels gegants hi trobem el propi nom del barri: Barceló + Neta = Barceloneta. De dits personatges direm que representen a un mariner, com no podia ser d’ altre manera, i la seva companya a una peixatera amb la cistella amb la mercaderia al cap. Direm igualment d’ aquests gegants que són coneguts a l’ illa de Menorca, doncs en un parell d’ ocasions han visitat les Festes de Sant Lluís.

 

En un altre correu hi havia qui es sorprenia de que en Tomeu i na Guida hagin estat batejats “en dues ocasions”. Efectivament és així, i la primera d’ elles va ser en una festa infantil que es va organitzar pocs dies abans de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia de l’ any 2000. Dita festa-bateig arribava després de molts d’ anys de tenir uns gegants que per molt estimats que fossin a la ciutat sols s’ els podia anomenar com “els gegants”.

 

Direm d’ aquell any 1990 que les nostres dues grans figures estrenaven la vestimenta que porten en la actualitat, substituint a l’ encara recordat vestits en el que la geganta anava amb la falda i rebocillo de ratlles. Destaquem també que en aquella època el regidor de cultura de l’ Ajuntament de Maó era el polifacètic Josep Costa, en Pito Costa, i que va ser de la seva estimació pels gegants d’ on va sortir la idea de donar-lis noms propis.

 

Per parlar de dir moment històric rescatem els paràgrafs  que en parla dins la biografia dels nostres gegants (“En Tomeu i na Guida, Una història Gegant”, Miquel Villalonga, 2002):

 

L’any que inaugurava la dècada dels 90, els gegants van començar les festes alguns dies abans; açò va ser el dissabte 1 de setembre, en una festa infantil al parc des Freginal, organitzada conjuntament per l’Ajuntament i les associacions de veïns. Aquell dia els nostres protagonistes no sols van presentar els seus nous vestits, sinó que també van ser batejats.

 

Aquell estiu els al·lots van poder telefonar a la ràdio per votar els noms que volien per als seus gegants, i n’hi havia molts, fins a 28 per a cada figura. Per a ell n’hi havia de tan corrents com Toni, Ramon, Tomeu o Sebastià i d’altres que potser em costaria un poc posar-los-hi a una figura que representa un pagès menorquí: Baltasar, Dalmau o Fortunat. Per a ella, succeïa el mateix: trobem des de Nina, Gràcia o Nena, fins a Casilda, Eufemia o Florència. També n’hi havia alguns que anaven aparellats, com Llucia i Llucià, Ponç i Ponça, o l’Amo i Madona. Per aquelles coses que passen i no s’explica ningú com, el noms guanyadors van ser els de l’Amo i Madona. Aquells noms no van arribar mai a calar entre la gent, perquè, a part de no ser noms propis, se suposava que l’amo i madona ja ho eren des del primer dia que els van vestir de menorquins. En tot cas, la idea de posar nom als gegants ja era una passa més cap a la normalització del mon geganter.

 

Del per què de que aquells gegants al dia d’ avui s’ els conegui com a Tomeu i Guida ja en varem parlar amb el primer article que parlava dels noms dels gegants, el mateix que ha donat peu a tantes consultes.

 

De moment acabarem aquest article dient que els nostres dos grans personatges segueixen descansant de l’ esgotadora temporada d’ estiu, i que la propera sortida al carrer ja està programada pel proper més d’ Abril.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

  
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS