Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Una geganta amb dos peus

geganters-mao | 28 Marš, 2009 19:31

Podríem començar l’ article d’ avui plantejant-nos que seria més normal, una geganta amb dos peus o la mateixa geganta però sense cap peu?.

 

Acostumats estem a que els únics peus que lis veiem als gegants menorquins són els dels seus portadors, els geganters, que els veiem desproporcionadament petits sortir de per davall els faldons dels gegants. El cas es diferent en el cas de les figures gegantines que habiten l’ illa veïna, doncs acostumen els gegants mallorquins a que les dues potes de davant dels cavallets que els aguanten portin sabates, de proporcions gegants com les figures.

 

És així que ha succeït en el matí d’ avui que  una de les poques gegants de l’ estat que te set peus, S’ Avia Corema de Maó, després de vàries setmanes de pedrer-ne un darrera l’ altre, ha quedat finalment com lo més normal del mon “Amb dos peus”.

 

A l’ hora de relatar com ha anat la festa direm que ja feia dies que s’ anunciava mal temps, fred i aigua, i que ja s’ havia plantejat la possibilitat de traslladar l’ acte  a algun espai cobert. Finalment la geganta ha pogut sortir al carrer, doncs tot i que el solet de la setmana anterior havia desaparegut per complert, a l’ hora anunciada Sant Pere al veure tots els fillets esperant la sortida de la geganta, ha decidit declarar una treva.

 

la geganta S' Avia Corema de Maó va camí de la Plaça Reial per a perdre el quint peu de la quaresma 2009.

 

El que ja no ha pogut ser és que la geganta arribés fins al Parc d’ Es Freginal, que era el lloc on estava avui anunciada la festa. El motiu és que els fillets solen veure com se li lleva la sabata a la geganta asseguts a terra i fent un gran rotlle, i debut a lo que havia plogut en hores anterior el parc estava totalment envasat, que si be molts fillets haurien tingut doble motiu de diversió, les rentadores haurien hagut després que treballar de valent.

 

Finalment s’ ha decidit repetir a la Plaça Reial i el ritual ha estat gaire be com cada setmana.

 

Un cop amb la geganta arribada a la plaça les ocurrències de la pallassa Xinxeta han anant escalfant l’ ambient, i com ve sent habitual una sorollosa votació popular ha decantat la balança cap a un dels tres peus que encara li quedaven a la corema.

 

S’ ens fa difícil poder relatar aquestes festes que s’ organitzen tots els dissabtes matí de quaresma, per por de semblar repetitius, doncs lo únic que canvia d’ una setmana per l’ altre és la plaça on es fa la festa i lògicament el peu que se li lleva a la geganta. Però tot i que cada setmana és el mateix ritual, sembla que amb la proximitat de l’ últim peu els fillets en que van a veure  S’ Avia Corema cada setmana són més.

 

Recordem que dissabte que ve serà “La gran final” i que pel dimecres vuit d’ abril s’ anuncia a la Plaça Alfons III la gran festa d’ acomiadament per enguany de S’ avia Corema i de la pròpia estació que presideix.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

Cada dissabte torna mÚs lleugera...

geganters-mao | 21 Marš, 2009 19:12

Qui hauria dit fa algunes dècades que la quaresma es podria convertir en algo tan festiu?.

 

El cas és el que és i un cop més el matí de dissabte ha esdevingut en el centre de Maó una autèntica festa. El motiu: la anada de la Geganta S’ Avia Corema a una nova plaça, amb l’ objectiu de tornar amb un peu de menys.

 

El Guió ha estat molt similar al de tots els dissabtes, en que els geganters es solen trobar a les onze i mitja del migdia a la sala de premsa de l’ Ajuntament, que en aquell dia sol servir de “vestidor”. També és allà on es troben els membres del grup de músics de la geganta i com no hi pot faltar, també la mestressa de cerimònies, la pallassa Xinxeta.

 

Un cop els geganters amb les faixes ben estretes (imprescindible per a portar un gegant), el següent pas ja ha estat la obertura de les portes de les cases consistorials i la baixada de la geganta per a les seves escales fins el Pla de la Parròquia.

 

Poc temps ha passat per a que els músics comencessin a sonar, i el camí de tota la comitiva avui ha estat fins a la Plaça Reial.

 

Ha estat a dita plaça on com ve sent habitual un mar d’ al·lots esperaven el moment de la arribada de la geganta i la posterior cerimònia de la llevada d’ un peu.

                     

 

la Geganta S' Avia Corema fent entrada a la Plaça Reial on haurà de perdre el seu quart peu.

 

 

Cal destacar que la pallassa Xinxeta sap engrescar al públic i les seves arts fan que tot d’ una s’ el fiqui a la butxaca. En el dia d’ avui ha sabut jugar amb els més petits fent-lis contar els peus que li quedaven a la geganta, i com ve sent habitual en els pallassos han tingut de ser els filles qui li fessin la compte.

 

Arribat el moment de treure el peu, les qüestions han estat dues; la primera quin peu se li havia de treure, i la segona quina seria la persona escollida per fer la “amputació”.

 

El peu prest s’ ha decidit que fos la bota de color marron, i en el cas de qui li havia de treure sembla ser que ha estat la geganta que li ha dit a la orella de la pallassa quina filleta de entre el públic era la escollida per a la tasca.

 

Jas amb un peu de menys, és a dir amb tres peus, i un cop finalitzada la cerimònia els músics han tornat a sonar i el camí ja ha estat de retornada.

 

Poques novetats a comentar, pot ser que cada vegada són més els fillets de la ciutat que porten posada durant tota la setmana la xapa amb la imatge de S’ Avia Corema, que solen vendre al preu simbòlic d’ 1 € els membres de la entitat gegantera de la Ciutat de Maó.

 

Ara la propera ja serà d’ aquí a pocs dies, concretament el dissabte dia 28 de març, en que la geganta haurà de regresar ja sols amb dos peus.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

 

Ja van tres peus...

geganters-mao | 15 Marš, 2009 16:44

Sembla com si fos ahir... que vas sortir amb els set peus...

 

Així és i així ho contem, sembla que va ser ahir que un cop llegit el testament del carnaval, S’ Avia Corema arribava de nou a Maó per recordar-nos l’ època de l’ any en que entràvem. El fet és però que el temps passa molt ràpid i en pocs dies, concretament el 18 de març, trobarem indicat en el calendari que és “Serra la Vella” o el que és el mateix, que ja estarem en meitat de la quaresma.

 

Un altre fet que evidencia el caminar del calendari és el que tenim a Maó en forma de Geganta, la que cada dissabte perd un peu i ens recorda amb els que li queden quantes setmanes falten per ser setmana santa.

 

Concretament va ser ahir quan la geganta S’ Avia Corema, acompanyada dels seus músics i dels inseparables geganters maonesos, va sortir de nou al carrer amb l’ objectiu de perdre el seu tercer peu.

 

L’ escenari escollit va ser la Plaça Colon, per lo que la anada va ser més be curta, sols va fer falta travessar el Pla de la Parròquia per arribar a la plaça que li és pràcticament anexe. Allà ja els esperava una multitud de fillets que ja feia estona que havia agafat lloc per un cop començada la festa estar a primera fila.

 

 

Imatge de la Geganta de Maó S' Avia Corema, en el dia que va sortir per anar a la Plaça Colón a perdre el tercer peu de la quaresma 2009.  en les imatges veiem a la geganta, al seu grup de músics, a la Colla de Geganters de Maó i a la pallassa

 

La mestre de cerimònies va ser de nou la pallassa “Xinxeta”, la que ha aconseguit en sols tres setmanes la total complicitat dels petits parroquians. Destaquem del dia d’ ahir que fins i tot els va fer cantar i ballar una molt peculiar versió d’ “En Joan Petit Quan Balla”, sols que en aquesta ocasió qui havia de ballar amb la ma, el braç, la panxa o el cul era S’ Avia Corema.

 

Arribat el moment, va ser un fillet de entre el públic que li va treure un dels cinc peus que li quedaven, concretament el que porta l’ esclop. Un cop succeït això ja sols quedava que la comitiva fes el camí de retornada.

 

Ressaltarem que un dels principals medis de comunicació de l’ illa aquest matí sortia al carrer amb el comentari de que la multitud de gent que segueix cada setmana a la geganta, en algun moment ja ha arribat a fer que les places escollides estiguin quedant petites i en conseqüència es dificulti la visibilitat de part del públic, especialment el és menut. És dit medi que suggereix en un futur escollir places més grans per tal de que hi hagi lloc per tothom.

 

Aquí deixem la notícia i ens trobem el proper dissabte al Pla de la Parròquia de Maó per acompanyar a S’ Avia Corema fins a la Plaça Reial on perdrà el quart peu.

 

Visiteu també: www.gegantsmao.menorca.es .

Sĺ Avia Corema va tenir por dĺ es vent

geganters-mao | 08 Marš, 2009 18:00

La crònica de com va anar la última sortida de la Geganta S’ Avia Corema aquesta setmana serà més be curta, el motiu és que així va ser la aparició de la nostre protagonista.

 

És així que,  pel fet de que obligatòriament les sortides de la geganta han de coincidir amb la època de l’ any en que la climatologia comanda, no hi hagut any en que aquesta no hagi algun dia “espanyat un poc la festa”. És el que va succeir ahir, que tot i que ningú va quedar amb les ganes de poder veure la geganta, el fort vent imperant en aquell moment en el centre de la ciutat va impedir que S’ Avia Corema pogués arribar més lluny de la façana de la Església de Santa Maria (just baixar les escales de l’ Ajuntament).

 

Va ser una decisió presa per part de les diferents institucions, geganters i Ajuntament, que organitzen les sortides de la geganta.

 

En altres articles d’ aquest mateix medi ja hem comentat que l’ equilibri d’ un gegant depèn de la experiència del seu portador, el geganter, però també de les condicions climatològiques, que en el cas d’ una figura de tres metres i mig d’ alçada poden molt facilment fer-la caure a terra.

 

D’ aquesta manera la cerimònia d’ ahir va ser breu, resumida amb la baixada de la geganta, amb tots els seus portadors col·locats al seu lloc per evitar un imprevist, però amb igual afluència de fillets esperant veure quina sabata havia de perdre en aquesta segona setmana. Com no es podia defraudar als parroquians la protagonista segona, la actriu autoanomenada “Xinxeta” va fer les presentacions i la comèdia obligada per fer durar l’ acte durant el temps suficient per que ningú es quedés amb ganes.

 

Com que l’ acte no podia acabar sense que la geganta tornés de nou als balcons de l’ Ajuntament, la cerimònia va tocar el punt culminant amb la llevada del segon peu.

 

 imatge de la tercera geganta de Maó S' Avia Corema.

Lo únic que ja va faltar va ser la volta pels carrers del centre de la ciutat, per arribar fins a la plaça on hauria de haver estat la festa, però com aquesta hauria estat precisament la part perillosa, just un quart d’ hora després de la geganta baixar les escales ja tornava a estar a casa, ben resguardada del vent, que la edat de S’ Avia ja no permet segons quins estragos.

 

Abans de acabar aquest article recordarem que va ser justament en la última caiguda patida per na Guida, la Geganta de Maó companya d’ en Tomeu, que el culpable va ser precissament el vent. Això va succeir fa un parell d’ anys a la Plaça Explanada de Maó en que els gegants estaven aturats esperant per entrar en la festa de Festa de Sant Jordi que organitzava el Casal Català de Menorca.

 

Dins la gravetat na Guida no va patir ferides de consideració i en poques setmanes el grup de restauració de gegants del que disposa la Colla de Geganters de Maó ja la tenia de nou ben guapa com si rés hagués passat.

 

Un cop dit lo dit sols ens queda esperar al proper dissabte, en que segur que ni el vent ni l’ aigua faran de les seves, per a tornar a veure a S’ Avia Corema voltant pel centre de la ciutat.

 

Visita també www.gegantsmao.menorca.es .

S' Avia Corema ja va coixa

geganters-mao | 01 Marš, 2009 13:47

Ahir migdia la geganta S’ Avia Corema va sortir de nou al carrer, amb l’ objectiu de tornar als balcons de l’ Ajuntament amb un peu de menys.

 

És així que faltant alguns minuts per les dotze del migdia ja es podia dir que la concentració de fillets i pares que estaven aspectants al Pla de la Parròquia era del tot inusual. El motiu però no era altre que era aquella la hora en que la geganta havia de ser baixada per les escales de les cases principals i prendre el carrer. Així va succeir, com és habitual de mans del seu grup de geganters, la Agrupació Gegantera de la Ciutat de Maó, i en pocs minuts el camí ja s’ estava fent.

 

Ahir tocava la Plaça del Carme, per lo que la caminada no va haver de ser molt llarga: Carrer Nou i Arravaleta. Els músics van ser els habituals que porta la geganta cada any i els que anaven darrera seguint el cercaviles encara més.

 

Un cop arribats al centre neuràlgic de la festa, la que va fer de mestre de cerimònies va ser un nou personatge, substituint a “El Gran Pepot, que es dei “Xinxeta”. Dit personatge representava ser una mena de pallassa, tot i que en la vestimenta ens podia fins i tot recordar els models més escandalosos de la popular Àgata Ruiz de la Prada.

 

Farem un incís per parlar dels personatges que han conduit l’ acte en els últims anys. A l’ any 2005 ho va fer l’ actor Jordi Perez, recordat per lo bon comediant que pot arribar a ser, i per que després de la primera pressa de contacte amb els geganters va seguir col·laborant alguns anys més representant diferents personatges en el moment que aquests es vestien de dimoni per fer els correfocs. En el segon any, va ser un personatge femení, Verònica Melia, que vestida amb el vestit típic menorquí representava ser la neta de la geganta. Pels 2007 i 2008 ja va conduir El Gran Pepot, i per enguany com ja hem dit tenim a la “Xinxeta”.

 

Imatges de la geganta s'avia corema anant cap a la Plaça del Carme de Maó per a perdre el seu primer peu de la quaresma 2009.

 

La protagonista segona va fer participar als al·lots, els va fer cantar la cançó, per  finalment arribar el moment més esperat del matí, el de treure el primer peu a la Corema.

 

El debat va ser obert entre el peu que porta la sabata de sevillana i el de la bamba, però e finalment va guanyar la segona.

 

Arribats a aquest moment ja sols quedava que els músics comencessin a sonar de nou i la geganta cap a l’ Ajuntament, i els que ja havien cobrat, de compres pel centre de la ciutat o pot ser, aprofitant el solet,  a prendre un refresc a alguna terrassa.

 

Abans de acabar l’ article citarem que com a novetat d’ enguany l’ entitat gegantera va treure a la venta, a un preu simbòlic, i amb prou èxit,  unes chapes per que tots els fillets poguessin dur a S’ Avia Corema agafada de l’ abric, jersei o pot ser la bossa d’ anar a escola.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS