Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

La pretemporada i els gegants sempre a punt

geganters-mao | 26 Abril, 2009 16:18

La setmana passada donàvem la notícia de que la “pretemporada” de gegants 2009 era oficialment inaugurada amb la participació dels gegants en la diada de Sant Jordi.

 

Entenen per “pretemporada”, o actuacions abans de l’ estiu, aquelles sortides de gegants que si be ja es fan amb el solet de la primavera i la màniga curta dels uniformes d’ estiu, encara disten alguns mesos de les tradicionals passejades de gegants de les festes patronals. Aquestes sortides solen ser poques, però serveixen per començar a escalfar els motors (o les espatlles), i solen constar de algunes festes de primavera, de escoletes, i alguna trobada feta per algun motiu puntual en les que hi solen participar diferents gegants menorquins.

 

En tot cas en el present escrit el que ressaltarem és el treball que es sol fer durant els mesos de l’ hivern per tal de que quan arribi el moment estigui tot a punt.

 

Enrera queden aquells anys en que els geganters eren contractats pocs dies abans de les festes, motiu pel que el manteniment físic de les figures, per posar un exemple, era un tema que en absolut els afectava. Amb la existència de les actuals colles geganteres dit tema corre de la seva compte i són aquestes entitats les que durant els mesos de menys activitat s’ encarreguen de rentar els vestits dels gegants, repassar la pintura i fins i tot reparar la estructura i cos de les figures en el cas de que ho tinguin de menester.

 

Un altre tema que sol estar sobre la taula de les diferents entitats geganteres, arribades aquestes dates, ja sol ser obligatòriament el de preparar les festes patronals, amb la suficient antelació per que arribat el moment no capi lloc per a la improvisació.

 

En el cas de la música que ha d’ acompanyar als gegants menorquins, ja fa prous anys que va deixar de ser assumpte dels ajuntaments que convocaven, per ser un tema propi de les diferents colles geganteres, que van començar a crear el seu propi acompanyament musical.

 

En el cas dels Gegants de Maó, és aquest un tema que ocupa gairebé tot l’ any; doncs poc després d’ acabades les festes d’ estiu ja tornen a començar els assajos del grup de grallers, per a preparar la temporada següent, i també necessàriament la escola de gralla, per a poder subministrar any rera any nous músics a la formació.

 

Publiquem en aquest article algunes fotografies de dites classes, que són les que poden escoltar també durant els dissabtes a la tarda els veïns de l’ antic quarter de Santiago, actual seu de la Colla de Gegaters de Maó. 

 

Imatges de la escola de gralla de la Colla de Geganters de Maó. Dita escola, molt lluny de ser unes classes reglades, no és més que la ensenyança de l' instrument que fan els grallers veterans als que arriben nous i amb il·lusió de fer ballar els gegants de Maó en Tomeu i na Guida.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos dels gegants a: http://www.youtube.com/user/gegantsmao

El Sant Jordi a Maˇ

geganters-mao | 19 Abril, 2009 18:33

Aquest migdia la Plaça Explanada de Maó ha estat l’ escenari escollit per el Casal Català de Menorca per a celebrar la tradicional Diada de Sant Jordi, patró de Catalunya.

 

Com ve sent acostumat la festa ha comptat amb la participació de una cobla i un grup sardanista arribat expressament des de la península; que no han estat gent desconeguda pels maonesos, doncs eren els que ja ens han visitat en altres ocasions: la Cobla Pare Manyanet de Reus i el Grup Sardanista Violetes del Bosc de Barcelona.

 

Tampoc hi han faltat els gegants, que com en la jornada del dia anterior a Ciutadella han estat en Pere i na Gràcia, propietat del Casal de Gent Gran d’ es Camí d’ es Castell de Maó i el nan en Miquelet es Salero, tots ells ballats per la Colla de Geganters de Maó.

imarges de la diada de Sant Jordi amb el Casal Català de Menorca que ha fet la Colla de Geganters de Maó.  En les imatges veiem als gegantons Pere i Gràcia del Casal de Gent Gran d' es Camí d' es Castell de Maó i a n' en Miquelet es Salero ballant amb les gralles de Maó.  En les imatges veiem també a la Cobla Pare Manyanet de Reus i al grup sardanista Violetes del Bosc de Barcelona.   

La festa ha estat gairebé com la del dia anterior a la capital de ponent, pot ser amb la diferència de que en la jornada d’ avui el solet d’ abril ja ha pogut deixar un poc torradets als que han seguit la festa fins el final.

En el cas del públic destacaríem alguns incondicionals que són els catalans residents a l’ illa que per un dia en l’ any la seva festa visita l’ illa; també alguns dels menorquins nou vinguts, és a dir els que en els últims anys han arribat al nostre país i pot ser fos la primera vegada que veien ballar sardanes i motiu per el que no han dubtat en fer-ne gran quantitat de fotografies, i altres els mateixos que tots els diumenges aprofiten per passejar per la Plaça Explanada i han aprofitat per a seure una estoneta i veure les ballades.

 

La festa ha durat exactament el mateix que en la jornada de dia anterior a la Plaça de la Catedral, i si hem de destacar el moment més carregat de sentiment aquest ha estat com de costum la última ballada de la jornada, la de “La Santa Espina”, que ja la han feta balladors arribats de Barcelona, tots els menorquins que s’ hi ha volgut afegir i en el centre de la rotllana els gegants.

 

Un cop amb la festa acabada, el dinar ha tingut que esperar uns minuts més doncs encara faltava la obligada fotografia de grup de tots els participants. fotografia que any rera any, des de ja en fa uns quinze que hi surten els nostres amics del Casal Català, portadors de la seva tradició de la sardana a l’ illa, i els gegants, que en el dia de Sant Jordi fan d’ amfitrions representants de la cultura popular menorquina.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos de la jornada a:  http://www.youtube.com/user/gegantsmao

Els Gegants han anat a Ciutadella

geganters-mao | 18 Abril, 2009 20:38

Aquesta tarda els gegants han visitat Ciutadella, el motiu la ballada de sardanes que ha organitzat amb motiu de Sant Jordi el Casal Català de Menorca.  

Com si de tres homenets es tractes els gegantons en Pere i na Gràcia, del Casal de Gent Gran d’ es Camí d’ es Castell de Maó i en Miquelet es Salero han pujat als vehicles més espaiosos dels mateixos membres de la Colla de Geganters (fent necessari desmuntar-los i  tombar alguns seients), i han fet el camí que els ha portat fins a la capital de ponent.

 

Un cop a Ciutadella ja s’ han retrobat amb els amics del Casal Català de Menorca i també amb els vells coneguts, arribats expressament a l’ illa, de la Cobla Sardanista Pare Manyanet i del grup ballador Violetes del Bosc.

 

Del públic que esperava l’ inici de la actuació hem de dir que no era excessivament nombrós, però també que dites ballades no es convoquen amb l’ objectiu d’ assolir actes multitudinaris, doncs no és altre que els catalans residents a l’ illa puguin gaudir per uns dies dels balls de la seva terra, i també que els menorquins puguin conèixer així aquesta part de la cultura d’ un poble que tantes arrels te en comú amb el nostres.

 

La anècdota del públic pot haver estat si de cas el d’un casament que sortida de la catedral en el mateix moment en que la plaça s’ estaven fent les ballades, havent pogut escoltar per uns moments els preciosos sons de la cobla amb els crits de fons de “viva los novios”, i el punteig dels balladors amb l’ arròs caient a pocs metres d’ ells.

 

imatges dels gegants en Pere i na Gràcia del Casal de Gent Gran d' es Camí d' es Castell de Maó i d' en Miquelet es Salero durant la visita feta a Ciutadella amb motiu de la diada de Sant Jordi 2009.  En les imatges veiem també a la cobla Pare Manyanet, al grup sardanista Violetes del Bosc i als propis balladors del Casal Català de Menorca

 

La participació dels gegants ha estat gaire be similar a la de cada any, complint la funció de representants de la cultura popular que en aquest dia d’ avui acollia a la de terres catalanes.

 

S’ han anant intercalant els balls de gegants amb les sardanes, aprofitant l’ actuació d’ uns per a fer el descans dels altres, i a l’ inrevés. Els grans personatges en total han fet quatre entrades en les que han ballat fins a nou cançons.

 

Dels temes que han ballat alguns eren menorquins escrits expressament per a gralla, com és el tema “Gegants”; altres eren pasdobles populars per diferents llocs com El Gener, El Febrer, la Maricarmen o el Vilanova; i també hi ha cabut algun tema més “modern”, com és la versió per gralla del popular “Quan els sants van marxant”.

 

Una altre anècdota de la tarda ha estat el fet de que del grup de músics que han fet ballar els gegants, la Colla de Grallers del Gegants de Maó, gairebé la meitat en aquest cap de setmana no han pogut participar per estar fora de l’illa (per estudis, residència o per estar a Granada veien les evolucions del Menorca Bàsquet).

 

La festa ha començat passades les sis de la tarda i no eren les set i mitja quan ja han sonat les últimes notes de la sardana de cloenda i de germanor “La Santa Espina”. La visita a Ciutadella no ha estat així gaire llarga en temps, però ha servit per als membres del grup de geganters per a començar a agafar forces de cara a la imminent temporada de estiu.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

Els vídeos de la jornada a: http://www.youtube.com/user/gegantsmao

La Semana Santa de Avila

geganters-mao | 13 Abril, 2009 15:41

Avui Dilluns de Pasqua acomiadem  la Setmana Santa 2009, sent aquesta època de l’ any una de les que els gegants no hi juguen cap paper (si ens equivoquem i existeix algun poble que els conegui per aquestes festes com de costum estem oberts a rectificacions), és per això que en aquest espai dedicat principalment als gegants i per extensió a la cultura popular parlarem d’ alguns dels instruments musicals de l’ època de l’ any que ens deixa.

 

En el cas de les processions de Maó estem acostumats a veure desfilar als penitents amb el sonar dels tambors i les cornetes, fent que pels que acostumem a seguir tots els anys les mateixes processons poguéssim pensar que per altres llocs pot ser igual.

 

La sorpresa arribaria quan fa pocs dies, estant qui escriu aquestes ratlles a la ciutat d’ Àvila esperant la sortida d’ una de les processons, cregués escoltar algo impossible: “grallers afinant els seus instruments”. No era cap símptoma d’ enyorança dels balls de gegant que es fan a Menorca, si no que era tan real com que un grup de sonadors d’ aquest oboè popular, que en terres castellanes és conegut amb el nom de dulzaina castellana, estava sortint de la Catedral d’ Àvila i interpretant la popular saeta que un dia escriví Joan Manel Serrat.

 

En dita processó es van poder veure sonar també a un grup de tamborers que no portaven acompanyaments de vent i a un altre que anant vestits de soldat d’ època sonaven de manera esplèndida els tambors i les trompetes (en lloc de les cornetes que coneixem a casa).

diferents imatges dels músics que van sonar durant la passada semana santa de Àvila 2009. 

 

 

La setmana santa d’ Àvila és declarada d’ interès turístic nacional, per lo que es procura el màxim lluïment en tots els seus actes. Per dit motiu alguns dels acompanyaments musicals dels passos i els penitents ja són bandes de música d’ un nivell excel·lent contractats per a la ocasió i en molts de cassos arribades de fora del poble.

 

Mereix menció la Banda de Música La Oración del Huerto  y la Vera Cruz de Medina del Campo (Valladolid). Aquesta la varem poder veure en la processó de La Soledad el dissabte de pasqua. Dita banda destacava per la seva qualitat musical, pel nombre de músics que la formaven, i per incloure juntament amb els vents metall i les percussions a un altre dels instruments que, juntament amb la gralla, formen part del repertori d’ instruments populars més estesos en el mon: “la gaita”.

 

La tercera processó que varem poder seguir en terres castellanes els que escrivim aquestes ratlles ja va ser la Procesión del Resucitado, la mateixa que a Maó li diguem “Del Encuentro”. Aquesta desfilada, a diferència a la dels dies anteriors ja havia de ser de caire alegre, per lo que els músics ja havien estotjat les partitures més tristes per a substituir-les per sons alegres i de celebració.

 

En aquesta processó alegre els músics que la encapçalaven eren un grup de dolçainers, que per les músiques que  sonaven i pels seus sons ja poc diferien amb els grallers dels gegants menorquins. Tancava dita processó una banda de música similar a la de la ciutat de Maó, formada per vents metall, vents fusta i percussions.

 

Deixarem aquí els tema dels instruments de la setmana santa de Àvila. El motiu és per anunciar, ja canviant totalment de tema, que el proper dissabte dia 18 d’ abril a Ciutadella de Menorca i el 19 a Maó començarà la temporada de primavera de gegants amb els balls d’ en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero dins la Diada de Sant Jordi 2009.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

Passi-ho be fins l' any que ve S' Avia Corema

geganters-mao | 08 Abril, 2009 21:15

Aquesta tarda la geganta S’ Avia Corema de Maó ha ballat el tradicional passi-ho be, senyal inequívoca de que era el seu últim ball per enguany.

 

La gran festa d’ acomiadament ha tingut lloc a la Plaça Conquesta, on a les sis de la tarda estava convocada tota la població infantil de la ciutat, i com era d’ esperar allà han estat fidels a la cita tots els petits seguidors de la geganta.

 

La festa ha estat gairebé com cada any, pot ser la única variant la que ja era de esperar, la de una assistència encara major de públic que la d’ altres anys (que ja no era poca).

 

Ha encetat la tarda la arribada de la geganta a la Plaça, i en pocs minuts la pallassa Xinxeta ha començat amb lo que es podria dir “la cerimònia d’ acomiadament”. Com no podia ser d’ altre manera la cerimònia ha consistit en engrescar encara més als fillets, els ha fet cantar i ballar el passi-ho be, a la pallassa sembla ser que fins i tot li ha caigut la llàgrima a l’ hora d’ acomiadar-se del gran personatge i finalment ha arribat el moment decisiu: el de treure l’ última sabata de la quaresma.

 Imatges de la festa d' acomiadament de la gegants S' Avia Corema de Maó de la quaresma 2009.  en les imatges veiem a la geganta, al seu grup de músics i als membres de la Colla de Geganters de Maó repartint coca amb xocolata entre el públic. 

Un cop amb la sabata en les mans de la Xinxeta els fillets han pogut seguir ballant, amb les cançons dels incombustibles Pinyeta Pinyol. Com en anys anteriors tampoc ha faltat la convidada a tot el públic a coca amb xocolata.

 

Un fet que posa de manifest l’ augment en el seguiment de la Corema ha estat que aquest any les previsions de coca han quedant curta i els últims en arribar ja s’ han quedat sense.

 

També en l’ últim hi ha hagut qui ja s’ ha tingut que quedar sense el cartell amb la imatge dels gegants de la ciutat que han portat els geganters per a obsequiar a tots els fillets.

 

D’ aquesta manera a partir d’ avui, i un any més, la quaresma donarà pas a la setmana santa. La geganta ja torna a estar estojada, i com diu la cançò:

 

Passi-ho be, passi-ho be,

Passi-ho be i moltes gràcies

Passi-ho be, passi-ho be

Passi.ho be fins l’ any que ve.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos de la jornada a: http://www.youtube.com/user/gegantsmao

A S' Avia Corema ja sols li queda un peu

geganters-mao | 04 Abril, 2009 17:28

Avui mati la geganta S’ Avia Corema ha fet la seva penúltima passejada pels carrers de Maó d’ aquesta quaresma 2009. S’ apropen els dies de pasqua, de fet demà mateix qui rodarà pels carrers de la ciutat ja serà la Processó del Ram, i en una carrera contrarellotge la quaresma ja s’ està acomiadant de noltros.

 

Destacarem del matí d’ avui que la geganta després d’ algunes setmanes sense veure’l  ha tornat a gaudir del solet, motiu pel que ja no ha fet falta variar l’ itinerari ni la plaça on fer la festa, con havia passat en setmanes anteriors.

 

La plaça escollida avui ha estat la del Príncep. L’ itinerari la Plaça Constitució, Carrer Nou, S’ Arravaleta, Plaça del Carme i Príncep. El públic per la seva part hi ha qui ha dit que podria haver estat superior al d’ altres setmanes, tot i així és un fet difícil de calcular tenint en compte que mai és la mateixa plaça per a poder comparar les fotografies.

 

L’ anada al centre neuràlgic de la festa d’ avui ha estat com de costum, amb uns pocs geganters obrint camí, altres discretament vigilant la gran figura per impedir algun imprevist, trepitjada, etc. Els músics oficials de la geganta tocant la tradicional cançoneta, i centenars de persones fent de multitudinària i festiva comitiva.

 

 

Algunes imatges del dia en que la geganta S' Avia Corema de Maó ha perdut el sisè peu de la quaresma 2009. en les fotografíes hi veiem a la geganta, als membres de la Colla de Geganters de Maó i a també a la pallassa xinxeta.

 

Un cop a la Plaça del Príncep la pallassa Xinxeta ja s’ ha encarregat de fer la rotllana de fillets ben gran, per que tot-hom pogués seure, però que ningú es quedés sense veure.

 

La “Xinxeta” ha cantat, ha ballat, ha fet cantar i ha fet ballar als fillets, fins que ha arribat el moment decisiu. En el dia d’ avui la geganta ja havia sortit amb sols dos peus i un d’ aquests dos havia de tornar en la ma d’ algun dels geganters.

 

Els finalistes d’ enguany han estat la espardenya eivissenca i la abarca menorquina. Sembla ser que ha estat la pròpia geganta la que li ha dit a l’ orella de la pallassa que la Eivissenca, al estar feta tota d’ espart, li picava als peus, per lo que avui ha estat la pròpia geganta la que ha dit quin peu volia perdre i en conseqüència quin ha estat el guanyador de la quaresma 2009.

 

Per a escollir qui havia de ser l’ encarregat de treurer-li el peu amb la espardenya també sembla ser que estat la pròpia Avia la que ha anat dient a la Xinxeta les característiques físiques del fillet que ella mateixa havia escollit, que davant la petició de tant il·lustre personatge ha tingut de sortir de entre el públic per a complir amb tan important encomana.

 

És el moment de la llevada del peu el més important del matí, però en certa manera també el mes trist, doncs en realitat significa que ja s’ ha fet tot el que s’ havia de fer i en breu els músics tornaran a sonar per a fer el camí de tornada cap a l’ ajuntament.

 

La festa ha acabat com de costum amb la pujada de la geganta de nou als balcons de l’ ajuntament i amb l’ acomiadament de la comitiva fins el següent dia, que ja serà el proper dimecres dia 8 d’abril.

 

Serà justament aquest dimecres en que ja tindrà lloc a la Plaça Conquesta la festa d’ acomiadament de S’ Avia Corema d’ aquest 2009. En la festa com de costum no hi faltaran el grup d’ animació Pinyeta Pinyol ni tampoc la convidada a coca amb xocolata per a tot-hom. Serà en el transcurs d’ aquesta en que se li llevarà a la corema el seu últim peu i quan li podrem cantar el tradicional “Passi-ho be fins l’ any que ve”.

 

Abans de tancar aquest article farem menció de que, seguint la fama de la geganta de la quaresma que ja ha traspassat els límits de l’ illa, fa pocs dies varem poder escoltar com en la televisió catalana parlaven justament d’ una geganta que a l’ illa de Menorca surt al carrer tots els dissabtes matí de la quaresma... .

 

Visita també www.gegantsmao.menorca.es .

Els vídeos de la jornada a: http://www.youtube.com/user/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS