Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Les jornades de la salut

geganters-mao | 30 Maig, 2009 19:21

Aquest matí s’ ha celebrat en el centre de Maó la fira que cada any porta per nom “Jornades de la Salut”.

 

Les jornades de la salut cada any pretenen ser una mostra de les diferents entitats que treballen en aquest camp, en que cada una d’ elles exposa quina és la seva realitat i també quin és el treball que desenvolupen per a combatre a l’ hora que conviure amb les diferents malalties.

 

Tot i així des de fa alguns anys les Jornades de la Salut han anat donant cabuda a altres entitats ciutadanes que ja no tenen a alguna malaltia com a motiu de seva existència. És així que en els últims anys ja han participat en les jornades, mostrant la tasca del grup, associacions de veïns, grups d’ escoltes i tota mena d’ entitats cíviques.

 

D’ aquesta manera aquest matí per primera vegada els grup de geganters de Maó ha participant en les Jornades de la salut. No mostrant cap malaltia i si una mena d’ associacionisme la mar de saludable (amb perdó per si algun geganter acaba el cercavila amb la espatlla dolorida).

 

La participació del grup aquest mati ha consistit en una taula informativa on s’ han repartit cartells amb la imatge dels gegants i tríptics amb informació del que és i el que fa la colla de geganters. Per reforçar dit material també s’ hi ha exposat al tan estimat Miquelet es Salero i també un plafó amb fotografies del dia a dia de l’ entitat gegantera.

 

Cal dir que dit plafó ha estat molt ben rebut pels vianants, pel seu divertit disseny. En ell s’ hi podia veure un gran edifici “la casa dels geganters”, en que s’ utilitzava com a partida la imatge del que tantes vegades ens ha fet riure sota el títol de “13 Rué del Percebe”. En els diferents pisos del gran edifici ja s’ hi podia veure als geganters portant els gegants en diferents festes, ensenyant a sonar els instruments, arranjant, pintant i vestint els gegats, i fins i tot el taller on va ser creat el nano “En Miquelet es Salero”. La frase explicativa de la última de les fotografies ja explicava el motiu de ser dels geganters: el passar-ho be fent-ho passar be als de més.  

Imatges de les jornades de salut 2009, organitzades per l' Ajuntament de Maó.  en ella hi participen diferents entitats de la ciutat, entre elles la colla de geganters de Maó que fins i tot hi va portar el nano en Miquelet es Salero  

De les jornades de la salut d’ aquest matí destacarem que pot ser la afluència de públic no hagi estat la mateixa que la que varem conèixer en les primeres edicions. Pot ser el motiu sigui el estar a últim dia del més (una manera de no gastar és no sortir) o pot ser el solet que feia ja convidava a anar a passejar pel camp o la vora de la mar més que a fer-ho pel centre de la ciutat.

Tot i així la valoració de la jornada ha estat positiva, doncs pels geganters és molt més fàcil poder respondre a les preguntes de la gent sobre el grup i les seves activitats en una fira creada precisament per a això, que de vegades en mig de l’ estrès d’ un passacarrers.

 

Ara la propera ja serà en les festes d’ estiu. De moment en el més que entrarem la tasca serà de interior, doncs en pocs dies els pintors de la colla li tenen promesa una neteja de cara a n’ en Miquelet es Salero.

 

Els vídeos dels gegants a: www.youtube.com/user/gegantsmao i per a conèixer millor als nostres grans protagonistes: www.gegantsmao.menorca.es

el passacarrers dels Gegants + Flors

geganters-mao | 28 Maig, 2009 20:43

El passat diumenge els gegants van oficiar l’ acte de clausura del Maó + Flors 2009.

 

Com ja n’ hem parlat en un altre article les jornades florals en aquest segon any en que s’ han celebrat a la ciutat de Maó, han estat tot un èxit. Inclòs l’ últim dels actes que s’ havien programat, el del passacarrers dels gegants de Maó.

 

Cal dir que el tema del lloc d’ on havia de sortir la cercavila no va quedar molt clar, i si be el programa anunciava “un cercaviles pel centre de la ciutat”, i des de la web dels gegants que es faria sortint de la plaça constitució; finalment aquests van sortir passades les sis de la tarda des de el Claustre de Sant Francesc. Per dit motiu la sortida els gegants la van fer gairebé sols, però en arribar a la Plaça Constitució es van trobar amb una plaça que els esperava. 

imatges dels gegants de Maó, Menorca,  en Tomeu i na Guida; en Pere i na Gràcia de l' I.B.A.S, i del nano en Miquelet es Salero.  Corresponen a la clausura de les jornades Maó + flors 2009.

El fet de que en un diumenge a la tarda fossin bastants les persones que sortissin al carrer a veure els gegants te dues lectures, relacionades l’ una amb l’ altre: la primera que els nostres grans personatges són capaços de fer sortir al carrer a la gent en un dia en que normalment a Maó això és molt difícil, i la segona que talvegada el motiu de que els diumenges a la tarda la ciutat aparegui deserta pot ser per falta d’ activitats com la del passat diumenge.

 

El tema és que com que de flors anava el tema, un cop amb en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero a la Plaça Constitució, va tenir lloc l’ acte més oficial de la jornada. Això va ser quan l’ alcalde de la ciutat, Vicent Tur, i des de les mateixes escales de l’ Ajuntament, va fer obsequi d’ un ram de flors a cada un dels gegants històrics de la ciutat i una flor més petita per a cada un dels gegantons i també a n’ en Miquelet. Dits motius florals són els que els nostres personatges van lluir durant la resta de passacarrers de la tarda.

 

La volta no feia falta que fos molt llarga, doncs al ser aquest passacarrers una activitat molt recent no existeix cap “itinerari tradicional”, motiu pel que els nostres gegants van voltar pel centre fins arribar al Claustre de Carme i d’ aquí novament cap el lloc de sortida.

 

No van faltar infinitat de càmeres fotogràfiques immortalitzant als gegants amb els seus nous motius florals, que fins i tot van poder tenir com a fons de la fotografia a les diferents cases principals engalanades amb flors, motiu de ser de la jornada.

 

En el cas dels geganters, no tots van poder assistir a la jornana, destacant que dels portadors d’ en Tomeu i na Guida fins a tres actualment estan de baixa per motius d’ espatlla, o per exemple que gairebé la meitat dels músics estaven en aquell dia fora de l’ illa. Tot i així com l’ itinerari no va ser gaire llarg, els que si hi van poder assistir van aprofitar per a escalfar motors de cara a la imminent temporada de festes d’ estiu.

 

I com sempre s’ ha dit que una imatge val més que mil paraules, a l’ arxiu “Maó + Flors 2009” hi trobareu més fotografies de la jornada. Els vídeos com de costum a www.youtube.com/user/gegantsmao , i la web a: www.gegantsmao.menorca.es .

El dia en que Maˇ va aparŔixer florit

geganters-mao | 25 Maig, 2009 21:15

Ahir a la tarda els gegants de la ciutat van posar fi a les jornades anomenades “Maó + Flors” en la seva edició 2009.

 

Des de aquest mateix medi parlarem de com va anar el passacarrers d’ aquests grans personatges, però pot ser podem parlar també d’ altres festes similars organitzades al llarg del temps amb el mateix motiu: el d’ honorar la flora i per extensió la mateixa primavera.

 

Des de els temps més primitius ja s’ en tenen notícies de festes que s’ organitzaven als boscos, per a cel·lebrar la arribada de la primavera, i en les que les flors en tenien un protagonisme especial, com a icones de la estació.

 

Altres festes més recents van ser per exemple les que amb la arribada de la democràcia es van començar a organitzar a la nostre ciutat, coincidint amb aquesta mateixa estació de l’ any. Estem parlant de la “Festa d’ es Caragolí” que a l’ any 1978 es cel·lebrà a la Plaça Conquesta de Maó o a l’ any 1979 (fa just tres dècades) al Pla d’ es Monestir. En aquests casos estem parlant de festes multitudinàries i sobre tot participatives, en que la gent volia ser protagonista de l’ època i no mers espectadors.

 

La empenta d’ aquelles festes un dia va recular, com la mateixa empenta i espontaneïtat de l’ època, i no fa tants d’ anys, ja organitzades totalment des de les institucions va arribar la ”Festes de Ses Roselles”. En aquest cas va durar el mateix que el conseller de cultura del Consell Insular de Menorca que les va promoure i organitzar.

 

La Festa de Ses Roselles es va fer durant tres o quatre anys, al lloc de Santa Elaurieta, a Alaior. En aquest cas l’ escenari era la pròpia natura. Les simil·lituts amb el Maó + flors podrien ser que en ella eren convocades les diferents entitats culturals i cíviques de l’ illa per que cada una fes la seva activitat i la compartís amb els visitants. La gran diferència que l’ enfoc era passar  un dia en contacte amb la natura, compartint el seu renàixer durant la primavera, recordant-nos les més antigues festes cel·lebrades amb el mateix motiu.

 

La festa de les Roselles va desaparèixer amb el canvi de color polític en la conselleria de cultura.

 imatge de la escultura creada per l' artista maonès Vicent Rusell, amb motiu de les jornades batejades com a Maó + flors, en la seva edició del 2009.  

 

El Maó + Flors que ahir ens va deixar per aquest any va començar a caminar el passat any 2008, i si be les festes organitzades sense motiu aparent, sense sant ni patró a vegades són difícils d’ arrancar, aquesta des de el primer any va rebre la aprovació de la ciutat.

 

En la edició d’ enguany un cop més escaparats i cases principals han estat vestits de flors, i les activitats que han envoltat les jornades han estat per els gustos de tothom.

 

Concretament en el dia d’ ahir, un diumenge que de no haver algo important Maó quedaria desert, va fer que molta gent preferís quedar a la ciutat a gaudir de la festa que anar-se ja a passejar pel camp o la platja que ganes ja fa.

 

Ahir al matí vam poder gaudir de la passejada d’ algunes de les bandes de música joves de l’ illa, concretament dels joves de la Banda de Música de Maó i dels de la Banda de Música de Ferreries i de la escola de música d’ Es Mercadal. Durant el migdia no semblava diumenge, doncs la gent era al carrer, i fins i tot un tren dels que solen rodar per les urbanitzacions va portar als maonesos i turistes a visitar els diferents espais adornats amb flors.

 

De com va anar la jornada de la tarda en parlarem d’ aquí poc en l’ article que parlarà del passacarrers dels gegants, però en aquest moment ja podem adelantar que l’ èxit de públic va ser notable. És per aquest motiu que sembla ser que el Maó + Flors podria passar a la categoria d’ aquelles cel·lebracions que quan s’ han fet amb suficient èxit durant un parell d’ anys seguits ja entre en la categoria de “Tradicionals i insubstituïbles”.

 

Els vídeos de la jornada a: www.youtube.com/user/gegantsmao

els gegants de Maó a: www.gegantsmao.menorca.es

Aquest diumenge: Gegants + Flors

geganters-mao | 21 Maig, 2009 19:22

Benvolguts amics d’ en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i d’ en Miquelet es Salero, d’ acord a com ha estat anunciat en els últims dies els gegants sortiran al carrer el proper diumenge dia 24 per a clausurar el Maó + Flors 2009.

 

Especifiquem en tot cas a través d’ aquestes pàgines que l’ inici del cercavila està programat per a les 18 hores a la Plaça Constitució de Maó. En el cas de l’ itinerari serà en tot moment pels carrers del centre de la ciutat i els gegants honraran amb la seva visita les diferents cases principals engalanades amb flors per a la ocasió.

 

Un segon detall que mereix menció és el fet de que pel motiu de que de flors va el tema, poc abans de la sortida, els gegants de la ciutat rebran de mans del batlle de Maó un ram de flors que passejaran durant tota la jornada festiva.

 

Ens veiem així el proper diumenge en l’ acte de clausura del Maó + Flors 2009.

  

Per conèixer els gegants de Maó visita: www.gegantsmao.menorca.es .

I per veure ballar als gegants entra a: http://www.youtube.com/user/gegantsmao .

Maˇ + Flors 2009

geganters-mao | 14 Maig, 2009 20:06

Demà divendres comencen oficialment a la ciutat de llevant les jornades batejades com a Maó + flors.

 

Com be diu el seu nom, i per la experiència de la primera edició celebrada durant l’ any 2008, dites jornades pretenen ser la exaltació de les flors i de la pròpia primavera; recordant-nos d’ alguna manera i sempre adaptant-nos al segle en que vivim les antigues festes que en honor a la flora es celebraven en els segles més remots.

 

Sent-nos impossible enumerar en sols un article tot el seguit d’ activitats que amb dit motiu es duran a terme a la nostre ciutat entre els dies 15 i 24 de maig, ho intentarem resumir amb la salutació del regidor de Cultura de l’ Ajuntament de Maó, Bartomeu Febrer, ha transmès a través del programa escrit que ja s’ ha posat a l’ abast de la gent en aquests últims dies.

 

MAÓ + Flors ja és una realitat ben consolidada, i açò que aquesta només és la segona edició. Una oferta ciutadana, plenament ciutadana.

 

I dic açò perquè la feina d’ unir esforços que ha comportat aquesta iniciativa no s’ ha limitat només al paper de l’Ajuntament – que aporta el suport institucional i coordina el programa, a través del Servei Municipal de Cultura-, sinó que hem aconseguit ajuntar entre tots les aportacions convençudes de diversos sectors socials: les floristeries i els centres de jardineria; els particulars i les institucions- que ens permeten decorar els seus espais-; les pastisseries, les gelateries, les llibreries, l’ Associació de bonsais Tramuntana, les galeries d’ art, la Biblioteca Pública de Maó, diferents creadors, carrers que crearan, col·lectivament, gairebé un centenar de mostradors de comerços i botigues de la nostra ciutat.

 

A tots els vull fer arribar la nostra gratitut. I, especialment, a la Fundació del’ Obra Social de Sa Nostra, que s’ afegeix amb la creació de la seva sala Cultural, i a les diferents escoles de Maó, que participen en la creació floral al pati del Claustre del Carme.

 

A més, per completar la part lúdica de la festa, comptarem amb la participació de l’ Àrea de Joventut i Libél·lula, amb les seves danses florals, la Colla de Geganters i Grallers de Maó, les diferents bandes joves de música de Menorca i els combos de les escoles de música de Maó, Alaior i Ciutadella, el G. F: Es Rebost. A tots, moltes gràcies.

 

MAÓ + FLORS intenta demostrar, sobretot, que encara podem fer més atractiva la nostre ciutat. Volem fer possible que la gent –la nostra i la que ens visita- visqui més l’ urbs, la compartesqui més i millor, transformi Maó en un espai més obert i festiu, amb flors pertot arreu.

 

No trobarem al calendari una cita més indicada que la del més de maig, en plena primavera, per ornamentar i gaudir una ciutat que durant uns dies, trobarà en les flors la seva raó de ser. Si l’ any passat vam xalar plegats, enguany volem que l’experiència sigui d’ un gaudi igual o major.

 

Bartomeu Febrer

Regidor de Cultura

imatge de la portada del programa i del cartell anunciador de la activitat Maó + flors, en la seva edició de l' any 2009 

Arribats a aquest punt ja sols queda anunciar que la participació dels gegants serà, a mode de clausura de les jornades, el diumenge dia 24 de maig a partir de les sis de la tarda, pels carrers del centre de la ciutat.

 

Els vídeos dels gegants de Maó a: http://www.youtube.com/user/gegantsmao

Per conèixer els gegants: www.gegantsmao.menorca.es .

Els gegants sempre sˇn notÝcia

geganters-mao | 03 Maig, 2009 16:43

Des de fa alguns mesos la edició en paper de la revista “Útil” (revista gratuïta que s’ edita des de l’ any 1992 a l’ illa de Menorca) compta amb la nova secció que porta per títol “Tradicionari”.

 

Com ja ens adverteix el títol dita secció tracta sobre diferents aspectes de la nostre cultura popular, destacant que a ser l’ autor dels escrits la mateixa persona dins la Colla de Geganters de Maó que s’ encarrega des de fa anys de l’ estudi i divulgació del fet geganter, alguns dels escrits que ja han sortit en la popular revista menorquina, tracten precisament dels gegants.

 

Concretament en la revista d’ aquest més de maig, aprofitant que serà en el que ens arribaran diferents notícies de gegants participant en les processons del Corpus de diferents indrets de l’ estat, parla concretament de aquesta processó, de com els gegants van començar a ser creat per a participar-hi, i de com algun dia també s’ en van sortir per a arribar a les festes populars de molts de pobles dels cinc continents.

 

Dit article és el que transcrivim a continuació:

  

L’ ORÍGEN DELS GEGANTS  

Al llarg de la història han estat moltes les celebracions i elements que les protagonitzen que apareixen com a ritus populars, o fins i tot com a propis d’altres religions, i que l’Església catòlica els ha acabat incorporar a la seva fe. Contràriament, també n’hi ha hagut que apareixen en un marc tan religiós com pot ser una processó i que, amb el temps, se’n surt per formar part de les festes populars de cada poble. Estem parlant dels gegants. Aquestes figures, avui denominades d’imatgeria popular, apareixen per primera vegada a les antigues processons del Corpus en molts indrets del vell continent. 

El papa Urbà IV és qui, l’any 1.264, institueix la festa d’exaltació de l’eucaristia. Va ser un altre papa, Joan XXII, qui l’any 1.317 va establir la seva celebració. Sembla ser que una de les primeres ciutats a celebrar la processó va ser Barcelona, atès que ja se’n tenen notícies el 1.320.

Aquelles antigues processons eren, amb poques diferències, molt semblants a totes les grans ciutats de la cristiandat, i es van convertir en un autèntic esdeveniment en el qual participaven tots els elements civils, religiosos i populars. Complien també una funció didàctica sobre els misteris de les sagrades escriptures, en una època en què el nivell cultural del poble era molt baix. Més que per la paraula o per uns inaccessibles llibres, la millor manera de familiaritzar-se’n i de fer comprendre al poble els passatges continguts era veure’ls desfilar pels carrers.  

De fet, aquelles processons eren molt teatrals. Podíem veure desfilar els àngels cantant la creació del món, els diables lluitant amb els àngels, a Adam i Eva representant l’expulsió del paradís, L’arca de Noé, Caín i Abel, tot l’entremès de la nativitat de Jesucrist, els reis d’Orient cavalcant, i una inacabable llista de sants, profetes i herois que cadascú representava. A les citades representacions es van incorporar també elements aliens a la religió catòlica, però presents en les creences populars, i es va aprofitar per cristianitzar-los a base de fer-los un lloc a la processó; per exemple, en el cas dels dracs. Aquests podien sortir lluitant amb algun àngel, o acompanyats d’altres figures del bestiari popular: víbries, tarasques, etc. 

No se sap en quin moment exacte els gegants s’incorporen a les processons, però els primers que es troben documentats a tota Europa apareixen al segle XV. Al Llibre de les Solemnitats de Barcelona, que recull totes les cerimònies i esdeveniments festius que van tenir lloc a partir del 1.421, figura, en la relació del que va participar al Corpus del 1.424, l’ anotació: “Lo Rei David ab lo giguant”; per tant, es crea un gegant com la manera més lògica de representar en Goliat. També es troba l’anotació “Sanct Xpistoffol ab l’infant Jhs al coll”. 

Prest es van poder veure gegants a les processons de molts pobles d’Espanya i d’arreu d’Europa. Durant el mateix segle citat ja en van aparèixer a Anglaterra, França, Alemanya, Holanda, Bèlgica i Portugal. Aquelles processons van evolucionar i aquelles figures concebudes, en un primer moment, per representar personatges bíblics, van perdre amb el temps la seva funció moralitzadora, i ja no necessàriament representaven personatges descrits a les Santes Escriptures, per la qual cosa el seu paper era purament lúdic. Açò va ser a partir del segle XVI; és llavors quan s’hi incorporen les gegantes, que no ho podien haver fet abans perquè no existia cap personatge bíblic femení de mides desmesurades que pogués ser representat per una geganta. Els gegants es van fer tan populars que no podien faltar a les processons, però tampoc faltaven a cap altra celebració, encara que no fos religiosa. 

Miquel Villalonga Coll

  

Per a més informació: www.gegantsmao.menorca.es .

Per veure els vídeos d’ en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia, en Miquelet es Salero, S’ Ávia Corema i el gegant olímpic: http://www.youtube.com/user/gegantsmao

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS