Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

La Crisis no va poder amb el Sant Joan maonŔs

geganters-mao | 24 Juny, 2009 14:06

Just fa unes hores, va començar a prendre en la nit de Sant Joan el fester que tradicionalment dona la benvinguda a l’ estiu a Maó.

 

Com de costum van ser els membres de la Colla de Diables els encarregats de tot el cerimonial que sol propiciar l’ encesa. Recordem que seguint la tradició començada ja fa uns anys, es sol fer que un correfocs revestit amb personatges i guió teatral precedeixi al moment culminant.

 

 

És així que cada any es sol escollir un tema d’ actualitat per a crear una trama en la que els dimonis en siguin els protagonistes. Com no podria haver estat d’ una altre manera aquest any la posta en escena va versar sobre “La Crisis”.

 

Tot i així començant pel principi la primera sortida de dimonis va ser aproximadament damunt les nou i mitja de la nit. Ho van fer els sonadors dels timbals per a començar a escalfar l’ ambient. També va ser una manera de anar entretenint al nombrós públic congregat a es Parc d’ Es Freginal a la espera que fos fosc, per a poder començar amb la part més vistosa i que demana justament la fosca per a poder destacar, la dels petards i les espurnes.

                               

imatges de l' espectacle piro-teatral i correfocs a càrrec de la Colla de Diables de Maó, Menorca, amb motiu de la nit de Sant Joan 2009.

Ja començada la trama una veu en off va anunciar pels altaveus que entraria al parc el dimoni més temut per tots... “En  Crisis”, fent-nos saber que de aquest voler podia fins i tot exterminar la nostre societat sols amb el seu ale.

El personatge va entrar al parc i per sorpresa de tots va iniciar un correfocs “retallat per la crisis”, on els pocs efectes pirotècnics que va poder llençar van ser unes poques bengales de les de tipus aniversari infantil. Va ser el moment en que la veu en off va haver d’ anunciar que el causant de tan modest espectacle no era altre que el creixement negatiu de la economia i la situació econòmica actual.

 

La segona gran protagonista de la nit que va entrar en escena va ser la suggerent Lilith, reina dels dimonis, que ho va fer portada en una enorme estructura rodant i arrastrada mitjançant cadenes per la resta de dimonis.

 

Aquesta ja es va encarregar de posar en lloc al causant de tan pobre espectacle, al·ludint a que el públic no es podia merèixer tan trist espectacle. També es va encarregar de glossar sobre totes les coses que l’ estiu ens pot portar i a les que la crisi no lis pot afectar, com les anades a la mar o les visites a les festes patronals dels pobles.

 

Finalment la gran Lilith va ordenar a la resta de dimonis que prenguessin presoner a personatge representant de la crisis i que aquest fos desterradat per sempre de l’ illa.

 

El final ja sols podia ser tornar a començar de nou amb el correfocs, però fent que aquest fos el més espectacular  fet mai.

 

imatges de l' espectacle piro-teatral i correfocs a càrrec de la Colla de Diables de Maó, Menorca, amb motiu de la nit de Sant Joan 2009.

 

 

De la funció piro-teatral d’ ahir destacarem per una banda la interpretació feta per la dimonia Marina Garcia, en el paper de Lilith, i també la manera igualment magistral que el dimoni Hector Curiel va tenir per simular un correfocs fet amb bengales d’ aniversari.

 

Destacarem igualment que la pirotècnia llençada durant la representació dels personatges i també en el posterior correfocs va ser superior a la d’ altres anys, fent un espectacle realment vistós.

 

Com no podia ser d’ altre manera, finalment tota la cort de la Lilith va anar cap al fester per a fer de la seva encesa la purificació, cremant en ell tots els motius negatius creats durant l’ any.

 

En posteriors articles seguirem parlant de la gran nit que va ser la del Sant Joan 2009 de Maó. De moment ens quedem amb un retall de la premsa impresa que aquest matí ha tret la representació i la fotografia d’ una dels protagonistes en portada:

 

Els diables de Maó després de fer retronar els tambors, van fer aparèixer un nou personatge “en crisi” que va ser vençut per la reina dels dimonis “Lilith”, interpretada per Marina en una actuació estel·lar que li va valer ser reclamada per fotografiar-se amb molts de fans quan van acabar. Sota les traques, bateries de focs d’ artifici, “carretilles”, “francesos”, volcans, “xupinazos” i el seu drac “Cap de fibló”, els diables van pintar d’ intensitat la nit de Sant Joan a Maó.

  

 

Els videos dels dimonis a: www.youtube.com/user/gegantsmao

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

L' espectacle Piro-teatral per aquest Sant Joan 2009

geganters-mao | 20 Juny, 2009 23:39

   

La Colla de Diables de Maó ja te preparat, pel proper dimarts dia 23 de juny, el nou espectacle “Piro-teatral” que ha de propiciar la encesa del tradicional fester de Sant Joan.

 

L’ any passat el grup de dimonis de la ciutat, precisament en el transcurs del correfocs de Sant Joan, va celebrar els seus primers deu anys de existència. Al llarg d’ aquesta dècada aquest ha destacat per escampar les seves espurnes pels diferents pobles de l’ illa; però de manera més sonada pels espectacles de teatre i foc amb els que cada any han volgut sorprendre al públic que assisteix al parc d’ es freginal per veure l’ encesa del fester.

 

En aquesta mena d’ espectacles, que els propis diables fa alguns anys van batejar amb el nom d’ “Espectacles Piro-teatrals”, es pretén que el correfocs que sol precedir a l’ encesa del fester quedi immers dins una representació de caire teatral, que el públic pot seguir a través del seu guió i els propis actors. Dites trames arriben reforçades per descàrregues de llum, so, i evidentment de pirotècnia.

 

Per la trama d’ aquest any s’ ha escollit el tema del que més s’ en parla des de fa mesos “La Crisis”. En ella els dimonis, fent us de la sàtira, però amb una sorpresa final que no deixarà a ningú indiferent, ens representaran com podria ser un correfocs retallat per la crisis i com la trama pot arribar a acabar de la manera més imprevisible.

 

L’ efecte sorpresa sol ser un dels preferits pel grup de foc, motiu pel que cada any la informació que es sol avançar abans de la funció és la mínima.

 

En tot cas d’ aquesta mena d’ espectacles un fet que cada any es sol destacar amb orgull pels que el duen a terme, és que són els propis dimonis els que fan el guió, dirigeixen els assajos, creen el vestuari i en molts dels cassos fins i tot en fan els papers protagonistes pels que en teoria s’ hauria de requerir una experiència en interpretació que sol ser substituïda per nombrosos assajos.

 

En la edició d’ enguany el guió és obra de Ruben Camps, president de la entitat de foc des de l’ estiu del 2008; mentre que els papers protagonistes aniran a càrrec dels dimonis Hector Curiel, en el paper de “en Crisis” i de Marina Garcia en el de la suggerent Lilith.  

Està previst que la funció amb el correfocs i posterior encesa del fester, doni inici sobre les deu de la nit, donat que per poder gaudir dels diferents efectes pirotècnics i també de llum obligatòriament ha de ser fosc; destacant que precisament la nit de Sant Joan destaca per ser la més curta de l’ any.

Altres espectacles Piro-teatrals que ha representat la Colla de Diables de Maó han estat el que es va crear a l’ any 2001, en el que la dimonieta major va arribar al parc d’ Es Freginal dins una espectacular limousina, i tot i que dit paper era representat per una filleta, la seva finalitat no va ser altre que la de posar ordre dins la seva cort i ordenar l’ encesa del fester.  

Per a la nit de Sant Joan del 2002 l’ espectacle va rebre el títol de “Glossa-focs”, en el que dos glossadors menorquins, caracteritzats com el dimoni rei de l’ hivern i el dimoni rei de l’ estiu van posar a prova els seus poders mitjançant un combat molt peculiar, un combat de glossadors.

 

Un altre que va ser sonat va ser el de l’ any 2005, en que coincidint amb el quatre-cents aniversari del Quixot, aquest va aparèixer dins el correfocs caracteritzat com el “Quixot del segle XXI”, muntat en una moto de tres rodes i amb un peculiar escuder que els anys l’ havien convertit en punky. En tot cas el discurs del cavaller, tot i ser adaptat a l’ època actual, novament va reivindicar la lluita per la justícia  i la utopia.

 

En el 2006 el drama batejat com “La flama de la esperança” ens feia una simbiosi entre l’ infern tradicional i un de real de la època en que vivim, que va comptar amb la participació de un grup d’ immigrants que van afegir la seva veu per reclamar la crema de les injustícies, en diferents idiomes del mon, dins la foguera de Sant Joan.

 

Un altre funció que va sorprendre al públic va ser a l’ any 2007, quan el dimoni major va ordenar la crema dels bujots dins la foguera i algun d’ aquests “va prendre vida” per defensar el seu dret a perviure durant l’ estiu. Finalment el gran dimoniot, representant de l’ estiu que arriba, i el bujot, representant l’ hivern que marxa van acabar enamorats i engendrant dos fills, batejats com a primavera i tardor. En aquesta ocasió, donada la dificultat del guió i al igual que en la funció del Quixot es va haver de requerir la participació d’ actors professionals.

 

Per a la trama d’ aquest any no s’ ha volgut avançar més del que ja hem dit, en tot cas des de la Colla de Diables de Maó es convida a tot-hom a estar el proper dimarts dia 23, un cop comenci a fosquejar, al parc d’ es freginal de Maó.

 

En la actualitat el grup de foc està format per una trentena de persones de totes les edats, en que cada una d’ elles desenvolupa una funció determinada: els dimonis que llencen foc, els encenedors, els que porten el drac, els del carro d’ avituallament pirotècnic i els membres del grup de percussió.

visita també: www.gegantsmao.menorca.es els videos a: www.youtube.com/user/gegantsamao

Les fogueres de Sant Joan

geganters-mao | 11 Juny, 2009 18:50

El calendari corre que no deixa de sorprendre’ns, sembla ser que va ser ahir que estotjàvem a s’ Avia Corema i avui ja ens trobem en que falten menys de dues setmanes per a la nit de Sant Joan.

 

Per a dita nit el Grup de Diables de Maó ja estan treballant contrarellotge per a tenir a punt la posta en escena que sol precedir cada any a l’ encesa de la tradicional foguera.

 

Precisament és de dita foguera que parla aquest més l’ article de la revista Útil (editada a Menorca), i que cada més sol redactar un dels mateixos membres de la Colla de Geganters de Maó i també de la Colla de Diables.

 

L’ article és el que reproduïm a continuació:

  

Les fogueres de Sant Joan

 

Les fogueres de Sant Joan formen part del costumari festiu de moltes de les terres banyades pel mediterrani, encenent-se al nostre país des del Pirineu fins el sud del País Valencià i en molts dels pobles de les Illes. En tots aquests indrets les podem trobar amb noms tan dispars com: foguerons, festers, gales, galades o falles.

 

Buscant la significació ancestral dels per nosaltres coneguts com a “festers de Sant Joan” sembla ser que el seu origen podria ser purificador, en els que amb la arribada de l’ estiu es cremarien, amb la mateixa estació de l’ any que es deixa, als mals esperits; Una altre teoria seria que les fogueres servissin de profilaxi, espantant amb les seves flames la arribada dels malignes.

 

Des de sempre, el foc ha estat el símbol de la immolació; és així que, reforçant la primera de les teories exposades, es coneix que en algunes fogueres de pobles dels Pirineus era costum llençar-hi, a mena de sacrifici, a alguns dels animals que tradicionalment han exercit la representació del dimoni, com pot ser el cas de les serps.

 

Uns altres que a Menorca són sacrificats en les flames són els “bujots”. En aquest cas l’ origen podria ser la representació de la crema dels també malignes bruixes i bruixots.

 

De la construcció de la foguera, antigament hauria estat un munt de mobles i objectes dels que la gent s’ en desprenia com una manera de fer de la seva crema la renovació material que acompanyaria la renovació en la època de l’ any. Avui en dia encara hi ha qui recorda als al·lots passant per les cases per a fer el replec de dits objectes.

 

Un altre element que encara avui forma part de la tradició d’ aquest dia són les canyes verdes. En el cas de la festa principal de Ciutadella n’ assoleixen un dels símbols (arribant per extensió a la resta de festes patronals de Menorca); i en el cas les celebracions que es fan per Sant Joan a les poblacions del llevant menorquí, els fillets les solen adornar de diferents maneres, i després de passejar-les durant tot el dia finalment solen acabar també cremant en el mateix fester. Les canyes verdes són igualment en altres poblacions de l’ estat un símbol de la diada i així solen penjar en les portes de les cases per Sant Joan.

 

Com la majoria de tradicions el fester de Sant Joan ha viscut la seva evolució, i en el cas de Maó ja l’ hem vist encendre en la Plaça Explanada (en una època en que també es cremaven falles per Sant Josep), al parc Rotxina i actualment al parc d’ es Freginal.

 

Fruit d’ aquesta evolució, i també a la ciutat de llevant, avui en lloc de cremar a dimonis i les seves recreacions, són precisament els membres de la Colla de Diables de Maó els encarregats de propiciar mitjançant un correfocs la flama que ha de encendre el tradicional fester de Sant Joan.

 

Miquel Villalonga Coll

   

Podeu visitar també:

www.gegantsmao.menorca.es

i www.youtube.com/user/gegantsmao .

MÚs sobre la participaciˇ en les Jornades de la Salut

geganters-mao | 07 Juny, 2009 16:37

La setmana passada els geganters van estar presents en les anomenades “Jornades de la salut”, en les que diferents entitats de la ciutat de Maó van mostrar el seu treball i el seu que fer diari.

 

Com ja varem comentar en el passat article un element que va tenir prou èxit en la paradeta dels geganters va ser la presentació d’ un panell informatiu inspirat en el divertit còmic de F. Ibañez “13 Rué del Percebe”.

 

Con en altres ocasions, després d’ una de les activitats de la colla gegantera, ens han arribat alguns correus demanant alguna informació addicional sobre el tema. En concret hi ha hagut qui ens ha demanat per la fotografia en que els gegants en Tomeu i na Guida surten ballant en una plaça de toros.

 

Responent a la pregunta, la fotografia és de l’ any 1998 i és agafada en la plaça de toros prefabricada que cada any es munta en la població catalana de Cardona. La trobada en la que hi van participar els gegants de Maó es va emmarcar dins la festa major del poble, que situant-la en el calendari va ser just pocs dies després de les nostres festes de la Mare de déu de Gràcia.

 

I com que pot ser divertit veure de nou el comentat panell l’ adjuntem amb el present article:

imatge del panell informatiu que van present durant les passades

 

   

Per a conèixer els gegants de Maó: www.gegantsmao.menorca.es i per veure’ls ballar: www.youtube.com/user/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS