Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Gegants Convidats de les Festes de GrÓcia 2009

geganters-mao | 31 Juliol, 2009 16:00

En pocs dies estarem en el  més d’ agost, data en que tindran lloc els primers actes de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2009. Aquestes arribaran gairebé invariables a les dels anys anteriors, doncs des de la seva última revisió fa poc més d’ un parell de dècades (arribada del pregó de festes, correfocs, corregudes as cos, focs d’ artifici des de l’ illa d’ en Pinto, segona festa al moll...), els diferents actes van ocupant el seu lloc any rere any.

Pot ser una de les novetats, que la gent no sol conèixer fins a poques setmanes abans de les festes, sol ser cada any quins són els gegants convidats que arribaran de fora de l’ illa per a prendre part en els passacarrers.

És així que, a poc més d’ un mes per a la  arribada de les  festes de gràcia 2009, avui anunciem que els convidats de fora de l’ illa seràn els Gegants de Terrassa i els Gegants de Corbera de Llobregat.

Com sol ser costum, i en unes breus ratlles, des de aquest medi els començarem a donar a conèixer a tots els maonesos, parlant avui dels Gegants de Terrassa i d’ aquí a pocs dies dels que arribaran des de Corbera de Llobregat.

La informació que publiquem és estreta del seu portal http://es.geocities.com/gegantersdeterrassa/ i us us convidem igualment a que el visiteu per conèixer millor als que durant uns dies compartiran les festes de Gràcia 2009 amb tots nosaltres.

els gegants de Terrassa: les gegants vells el Robesa i la Pepona, els gegants nous el Ramonet i la Estefania, i els gegants modernistes de Terrassa el Magí i la Roseta 

La tradició gegantera de Terrassa es remunta a l’any 1850. Francesc Torras i Armengol, artista de la ciutat, va construir una parella de gegants i la va donar a l’Ajuntament per saldar els deutes que hi tenia. El cost dels vestits es va cobrir per subscripció pública. Ell, en Robesa, representa un mestre d’obres; ella, na Pepona, una veïna del poble. Avui els coneixem com a Gegants Vells. La seva estrena oficial es va fer per la Festa Major del mateix any 1850. Avui, 158 anys després, els Gegants Vells continuen ballant.

Just cent anys després, el 2 de juliol de 1950, Terrassa incorpora una nova parella de gegants, construïts per l’olotí Lluís Carbonell. Són els Gegants Nous, Ramonet i l’Estefania i representen els comptes de Barcelona Ramon Borrell i Ermessenda de Carcassona. L’estrena dels Gegants Nous havia inicialment de dur els Vells a la seva immediata jubilació, però van conviure plegats fins el 1966. Aleshores en Robesa i na Pepona van ser abandonats al Castell Cartoixa de Vallparadís fins que van ser recuperats i restaurats, al 1981, amb el ressorgiment de la Festa Major.

L’any 2007, per iniciativa del mateix Grup de Geganters de Terrassa, els terrassencs Ramon Roig i Jordi Grau construeixen els Gegants Modernistes. Són en Magí i na Roseta i representen una parella de finals del segle XIX. Es van estrenar durant la cinquena Fira Modernista i van ser apadrinats pels Gegants del Pi de Barcelona. El Gegants Modernistes pesen menys de 20 quilos i faciliten la introducció de la dona i els joves al món geganter.

La família de gegants terrassencs es completa amb la Carmeta, impulsora de la primera televisió a Terrassa, i el Tranqui, que representa un geganter i que serveix d’aprenentatge als més menuts. Finalment, els quatre capgrossos de la colla: en Patufet, la Bruixa, el Rei i la Reina.

Els Gegants Vells han apadrinat els gegants de Granollers, Matadepera, Santa Coloma de Gramenet, Santa Coloma de Cervelló, Llorenç del Penedès i Ripollet. Els Gegants Modernistes han apadrinat recentment els gegants de Les Fonts.

 

Visiteu també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos dels gegants a: www.youtube.com/user/gegantsmao .

El passacarrers de les Festes de Fornells 2009.

geganters-mao | 25 Juliol, 2009 19:18

Aquesta tarda al poble de Fornells  ha esclatat la festa, com tots els eistius en honor al patró del poble Sant Antoni Abad.

Ha succeït que poc abans de les cinc de la tarda enfront de l’ ajuntament de la vila ja estaven a punt els gegants per a començar amb la festa. Tot i així com que les Festes de Sant Antoni Abad, com la resta de festes menorquines tenen un protocol a respectar, l’ esclat no ha pogut tenir lloc sense que abans el jove flabioler d’ enguany demanés permís al senyor batlle per a començar amb el replec de sa colcada. Un cop amb el permís donat el silenci més respectuós s’ ha apoderat del carrer per a poder escoltar el primer toc de flabiol.

Al poc d’ haver sonat la popular tonada amb el flabiol i el tambor ja han estat els membres de la Banda de Música de Ciutadella els que han engegat el primer pasdoble i donat inici al seu passacarrers.  

Al cap de pocs minuts han fet el mateix els grallers, motivant la ballera dels gegants en Martí i na María i també els arribats des de Maó en Pere i na Gràcia.

Destaquem que per a la sortida dels gegants d’ avui inqüestionablement ha fet falta que hi anés el grup de geganters, mencionant que qui porta a les figures representatives de la petita vila marinera és la mateixa Colla de Geganters de Maó. Tot això no representa per a la entitat gegantera res més que més festa, doncs per això s’ hi està, però amb la particularitat de que alguns dels que a les cinc carregaven els gegants a Fornells poques hores abans ho havien fet a Es Castell. Per a dit motiu ja s’ ha procurat que els que sortissin el migdia a Es Castell ja no ho fessin a Fornells i a l’ inrevés,  repartint la tasca o simplement per a conservar la integritat de les espatlles.  

Tot i així no han faltat els que han empalmant una festa amb la altre i ja no els ha fet falta ni tan sols integrar-se en la festa, doncs ja la portaven a sobre des de la tarda del  dia anterior. Aquest sempre solen ser els més joves del grup que ni tan sols han dubtat un moment per a fer-se fotos amb les estrangereres...

Però anant per feina, poc passaven de les cinc de la tarda quan els gegants han sortit en direcció a la casa del batlle del poble, on previs alguns balls com a reconeixement, ha pogut passar al patí de la casa per a ser obsequiats amb menjar i refresc.

En poc temps  la desfilada ha tornat a estar en marxa i poc ha tardat en arribar a la plaça principal, allà on s’ han fet alguns balls. Destacarem que per la hora que era encara faltava molta gent per arribar al poble,  i que pot ser fos en aquesta plaça on en aquell moment estava congregada la majoria de la expectació.

imatges del passacarrers de les Festes de Sant Antoni Abad 2009 de Fornells.  en les imatges veiem als capgrossos de Fornells, als gegants en Martí i na María i als gegantons Pere i gràcia.  Els geganters són els de la Colla de Geganters d' Es Mercadal, i els músics els grallers del grup.

 

 

Seguidament s’ ha enfilat cap al passeig marítim, que no fa falta dir que la passada per dit espai cada any sol ser dels moments visualment més polits de la temporada, i s’ ha enfilat cap a la vora de la mar. Ha estat a tocar de l’ aigua un s’ ha fet la fotografia de record de la jornada.

El passacarrers ha durant poc més d’ una hora. I ha acabat amb una ballada enfront de l’ ajuntament del poble.  Com de costum la darrera que s’ ha ballat ha estat el popular “Passi-ho be”.

Encara amb els gegants plantats enfront de la casa principal els geganters han pogut passar a prendre un nou refresc. Tot i així s’ ha procurat que no durés excessivament doncs encara havia que anar a guardar els gegants i per a alguns anar-se a canviar de roba per a participar com un més en les Festes de Fornells 2009.

Per a la setmana que ve no hi ha gegants, i per a la segona setmana d’ agost ens veiem en les Festes de Sant Gaieta a la vila de Llucmaçanes.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els videos a: www.youtube.com/user/gegantsmao .

El primer passacarrers de les Festes de Sant Jaume 2009

geganters-mao | 24 Juliol, 2009 20:43

Aquesta tarda han començat en totes les Festes de Sant Jaume 2009, a la població Menorquina d’ Es Castell.

Direm abans de començar amb el present article que si be les Festes d’ enguany  seran amb poques diferències com cada any, les obres que ocupen la pràctica totalitat de la Plaça Explanada, lloc on habitualment es fan la majoria d’ actes de les festes, han motivat que el centre neuràlgic d’ aquesta s’ hagi tingut que traslladar al carrer Victori, just enfront de la església de Roser.

Dit fet ha motivat que per a molts en un primer moment la ubicació s’ ens ha pogut fer estranya. No han faltat tampoc diferents comentaris ressenyant que el nou escenari, el provisional d’ enguany, no estava en absolut desencertat  i que per una banda la amplitud i per una altre la façana de la església presidint la festa fins i tot poden haver resultat de lo més idoni.

 Altres opinions que també seria interessant conèixer són les dels propietaris dels bars que per dit motiu o be aquest any hauran quedat més aprop de la festa o la dels que pel contrari la nova ubicació lis pot haver fet vendre menys.

En tot cas el tema que ens ocupa són els gegants i d’ això les opinions en el dia d’ avui sols poden ser positives.

Per motiu de que enguany la Colla de Geganters d’ Es Castell únicament disposava del grup de grallers i dels fillets portadors dels gegantó en Xec Calvet, han tingut que arribar reforços d’ altres agrupacions geganteres per a poder fer ballar als gegants  en Jaume i na Roser.  Qui s’ ha encarregat d’ aquesta tasca han estat novament el grup de Geganters de Maó i també el grup de Geganters de Llucmaçanes. Les dues agrupacions geganteres han cedit a alguns dels seus membres per a fer que els gegants que en el dia d’ avui havien de ballar com mai així ho hagin fet.

En el cercavila han participat també els gegants de Sant Lluís, amb els entranyables Lluís i Maria, la gegantona Tecla i el divertit Doraimon. D’ aquesta agrupació hem de felicitar el fet de que si be fa alguns anys també van sofrir de falta de gent, avui el que hem vist és que el tema ja va per tan bon camí que fins i tot han visitat les Festes de Sant Jaume portant a la totalitat de els figures del poble.

Ja en el moment de la sortida de la desfilada aquesta ha començat amb la ballada per part dels gegants del poble del tradicional “Som d’ Es Castell”, interpretat pels grallers del poble i ballats en front de la església per en Jaume i na Roser. En dit començament de festes, i alhora que sonava la música han estat llençats al aire alguns coets, motivant un esclat festiu generalitzat.

Els Gegants de Sant Lluís han estat els segons en ballar i al seu ball ha continuat el primer pas-doble de la Banda de Música d’ Es Migjorn Gran, que no s’ ha volgut perdre la festa.

Com el lloc de la sortida ha estat diferent d’ altres anys, l’ itinerari ha tingut que ser també diferent,  tot i que podria haver estat el mateix d’ altres anys però enlloc de començar en direcció a la part baixa del poble ho ha fet cap a la part alta.

Els gegants en Jaume i na Roser d' Es Castell durant el passacarrers de les Festes de Sant Jaume 2009. veiem també de fons als gegants de Sant Lluís. i com a detall aun dels geganters amb el bòtil d' aigua a la boca evidenciant la forta calor que ha fet en la tarda del dissabte de Sant Jaume.

 

No han faltat com cada any les aturades dels gegants per a deixar passar als cavalls de sa colcada, destacant però d’ aquest any que just en els primers quinze minuts de la sortida han tingut que aturar fins a dues vegades. Altres aturades en la marxa han estat també per a esperar als membres de la banda de música, que tancaven la desfilada, que pot ser en alguns moments s’ estaven quedant rosegats del gruix del passacarrers.

Un altre fet que mereix menció ha estat que passant els gegants per davant de les cases consistorials, en l’ espai que queda obert de la Plaça Explanada, lloc on habitualment sol estar l’ esclat principal de la festa, en el dia d’ avui i pels motius citats al principi de l’ article, es trobava buit de gent, amb els cotxes municipals aparcats a la porta i amb una nula sensació de ser la mateixa que esclata cada any per Sant Jaume.

Les diferents aturades, tot i que únicament participaven en la desfilada dues parelles de gegants i alguns gegantons (portades per a fins a quatre colles geganters), han motivat que un recorregut que no era especialment llarg s’ hagi fet en dues hores i mitja. També hi ha influït el fet d’ agrair que diferents cases del poble hagin fet aturar als gegants i geganters per a convidar-los a menjar i sobre tot a refrescar-se amb la avui medicinal aigua fresca.

Un cop feta la volta els gegants han anat cap a l’ Ajuntament, on han quedat estojats, i els geganters cap a la plaça del mercat on han estat obsequiats amb una bereneta.

 

La experiència d’ ajuntar a dues colles geganteres (Maó i Llucmaçanes) amb l’ objectiu de portar junts a n’ en Jaume i na Roser ha estat totalment positiva, destacant que encara queden moltes hores de gegants durant aquestes Festes de Sant Jaume 2009, i demostrat està que quans més sóm menys ens cansem.

Per demà al matí a les vuit els gegants altre vegada estaran al carrer i també a mitjan matí per a fer la pujada a la església i al migdia per a la  baixada.

Com sol passar en aquests casos alguns dels geganters en aquests moments estaran gaudint de la festa com uns menorquins més, i altres pot ser ja estiguin descansant o fins i tot ben sopant per a agafar forces per demà dissabte, en que hi haurà gegants per partida doble: a El matí a Es Castell i a la tarda a Fornells, en les Festes de Sant Antoni Abad.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

I els vídeos a: www.youtube.com/user/gegantsmao .

El primer ball d' es Gegants d' es Castell

geganters-mao | 19 Juliol, 2009 14:12

Les festes d’ estiu van arribant una rere l’ altre, és així que tenim que a l’ hora que les Festes des Mercadal, en el dia d’ ahir, ja anaven en totes, al poble d’ Es Castell ja s’ estava fent el pregó de les Festes de Sant Jaume 2009, que tindran el seus moments més àlgids els propers 24 i 25 de juliol.

Com d’ es Mercadal ja en vàrem parlar ahir, avui toca a Es Castell. Centrant-nos especialment en el motiu de ser d’ aquest blog: els gegants.

Primerament direm que aquest hivern ha tingut que fer falta novament la intervenció sobre la geganta na Roser, doncs recordem que les passades festes de Sant Jaume les va acabar lesionada a causa d’ una caiguda soferta mentre estava plantada a les portes de l’ Ajuntament. Com no hi ha rés que no es pugui solucionar, novament va ser portada a l’ “hospital”, el taller dels Geganters de Maó, i després dels pertinents arranjaments i pintat ja torna a estar a punt per  ballar i fer festa.

 

imatge dels gegants des Castell en Jaume i na Roser, en el dia del pregó de les Festes de Sant Jaume 2009.  Foto cedida per Victor Pons.

 

El cas és que en el dia d’ ahir la gran parella formada per en Jaume i na Roser ja en tenia ganes i així va fer la arribada al pregó de festes de Sant Jaume, que en la edició d’ enguany va comptar amb la presència com a pregonera de la gimnasta olímpica Beth Salom.

Un altre fet que ressaltarem referent als gegants del poble més ponentí de l’ illa és que, donat que el grup de geganters d’ Es Castell no compta en la actualitat més que amb els portadors del gegantó en Xec Calvet i el grup de grallers, els gegants grossos ja fa alguns anys que els solen portar geganters arribats d’ altres pobles de l’ illa.Concretament per aquest any es repartiran la tasca la Colla de geganters de Maó i la dels Gegants de Llucmaçanes. És així que en el dia d’ ahir van ser aquests segons els que es van encarregar de fer-lis la entrada en el pregó i fer el primer de les festes, donat que els maonesos aquella mateixa tarda estaven a Es Mercadal fent ballar els gegants del centre de l’ illa.

Una novetat en el dia d’ ahir va ser que el pregó es va haver de fer en el mirador de Cala Corb, doncs la habitual Plaça Explanada enguany està en obres (com la resta de l’ illa). Dit fet motivarà igualment que com a manera excepcional aquest any els gegants en lloc de sortir d’ enfront les cases consistorials ho faran de davant l’ Església del Roser. Dit escenari serà també on es faran la resta d’ actes principals com és el cas del Jaleo.

A l’ estiu tot es junta, són moltes les festes i de moment ja podem anunciar que pel cap de setmana que ve per gegants i festa no estarem. El divendres sortiran els gegants d’ Es Castell, acompanyats d’ altres gegants de Menorca, en el dissabte de Sant Jaume; mentre que en el dia principal aquest mateixos sortiran a la diana del matí, a la pujada a l’ església i també en la llarga davallada. A les poques hores de fer els gegants d’ Es Castell l’ últim ball de les festes novament sortiran gegants però en aquest cas a la vila marinera de Fornells, on la festa ja anirà en totes.Per part dels escrivents d’ aquest blog ja anem preparant el “planing” per a poder acabar el passacarrers a un poble i corre cap a l’ altre per a seguir amb el mateix.

El dinar serà ràpid, però carregat, doncs les esquenes necessiten carregar les piles, però com per aixó hi som... Gloriós Sant Jaume per a tots i feliç acabament de Sant Martí per a tots els mercadalencs. 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/user/gegantsmao .

Sant MartÝ 2009, la festa Ús comenšada

geganters-mao | 18 Juliol, 2009 19:59

Aquesta tarda ha quedat inaugurada oficialment la temporada d’ estiu de gegants, això ha estat en les primeres festes d’ estiu en les que es deixen veure aquest tipus de figura, les Festes de Sant Martí d’ Es Mercadal.

Puntual en la festa, a les cinc en punt, el jove flabioler ha demanat permís al senyor batlle per a començar amb el replec de sa colcada. Això ha estat des de els balcons de les cases consistorials, i amb tot el jovent en el mateix carrer esperant el moment màgic en que la festa és arribada. Un cop pronunciades les paraules de protocol entre el flabioler i la màxima autoritat en el poble, el primer ha ofert a tots els presents el primer toc de flabiol.

Un cop amb la festa començada els segons protagonistes de la tarda han estat els membres de la recentment creada Banda de Música d’ Es Mercadal, que enguany ha començat el seu camí sota la batuta del saxofonista Litus Arguimbau.

Enviem des de aquest medi la felicitació per part de la entitat gegantera de la ciutat de Maó al poble d’ es Mercadal per la materialització del projecte de tenir el poble banda de música pròpia.

Després del primer pasdoble els músics des Mercadal han començat amb el cercavila. Els segons en sortir ja han estat els que des del matí estaven plantats a les portes de l’ ajuntament, esperant el seu moment, estem parlant d’ En Martí i na María, els gegants d’ es Mercadal. Els han acompanyat com en altres ocasions els que arribaven des de Maó: en Pere i na Gràcia i el nano en Miquelet es Salero.

També ha estat un pasdoble el que ha donat la partida als gegants, però en aquesta ocasió interpretat pel grup de grallers de Maó. Els gegants han sortit també puntuals, doncs tot i que gent i més gent no n’ ha faltat, el moment de l’ inici de la festa i posada en marxa de tots els seus elements és curiosament ràpit. És com si en un obrir i tancar els ulls la plaça estigués esperant la festa, però en obrir de nou aquesta s’ hagués apoderat del poble des de molta estona enrera.

El cercavila ha durant lo que sol durar habitualment a Es Mercadal, fent les visites de rigor, passant pels carrers habituals, però sense allargar-lo de més, és a dir ha estat un cercaviles ordenat que sense correr ha anat a bon ritme.

No han faltat algunes aturades, com la que es fa cada any a la casa del Senyor Batlle, enfront i com de costum els gegants han fet un ball de reconeixement. Acte seguit tots els geganters han entrat per a ser obsequiats amb beguda fresca i pastisets.

També s’ ha fet la visita al casal de gent gran, obsequiant a n’ aquests al millor ball que han pogut oferir-lis els seus gegants.

els gegants d' Es Mercadal en Martí i na María, durant les festes de Sant Martí 2009.

 

En la jornada d’ avui públic no n’ ha faltat, molts fent palmes i acompanyant  els pasosdobles i marxes que sonaven els grallers, i aplaudint després de cada ball. D’ aquest públic alguns ja eren els incondicionals que al llarg de l’ estiu ens trobarem en bastantes de les festes. Destacant també la gent de totes les edats, amb mares amb els seus fills dins el cotxet, gent jove que no es vol perdre cap moment de la festa, i també gent major que igualment els captiva la alegria dels gegants i la música.

En el cas dels geganters com és sabut la Colla de Geganters d’ Es Mercadal és la mateixa que porta els gegants  de Maó, que en les seves visites al poble del centre de l’ illa ho fa amb una uniformitat al·lusiva als gegants que van a portar.

Destacarem del dia d’ avui que en el cas dels geganters ja es notava que alguns dels seus membres que durant l’ hivern resideixen fora de l’ illa, principalment per estudis,  estaven de nou a l’ illa per a complir amb les festes d’ estiu. Ressaltem el tema destacant per exemple que el grup de grallers en el dia d’ avui el formava  literalment el doble de músics que els que van sortir en algunes de les actuacions fetes durant la primavera.

En el moment d’ escriure aquestes ratlles alguns dels membres de la entitat gegantera encara estaran disfrutant de les Festes de Sant Martí, sabent que els hi ha que la corda no s’ els acaba mentre hi hagi festa.

Amb el tema gegants la propera ja serà ben prest, el divendres dia 24 en les Festes de Sant Jaume a Es Castell. En aquesta ocasió els maonesos tornaran a sortir a passejar gegants, però deixant als populars Tomeu i Guida a casa, doncs al igual que a es Mercadal ho faran per a portar els gegants del poble que està en festes, que en aquesta ocasió seran en Jaume i na Roser.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/user/gegantsmao .

La imatgeria tambÚ en els bars

geganters-mao | 17 Juliol, 2009 18:42

La segona recomanació que fem en el dia d’ avui, per a ments inquietes i amb ganes de conèixer , va relacionada amb el mon de la imatgeria.

Quan parlem dels gegants, ho solem fer  de figures d’ imatgeria popular. En el cas de les que surten al carrer durant la setmana santa, sobre els passos, ho fem de figures d’ imatgeria religiosa. El que us presentarem avui són també figures “imatges” i decorats però que un dia van ser creades per a decorar un bar.

En tot cas cal ressaltar que si quan veiem passejar a una parella de gegants que destaquen per l’ art del que ha estat el seu creador, valorem dit fet,  les figures i decorats que us presentem avui destaquen pel mateix motiu. Estem parlant del mon que s’ amaga darrera les portes d’ un popular bar del País Basc, el bilbaí Bluesville.

Entrant en dit local ho fem en un castell medieval, trobant per a acompanyants en les copes a cavalls voladors i dimonis entre altres. La adreça és: http://www.bluesvilledisco.net/  .

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos dels gegants a: www.youtube.com/user/gegantsmao

la web dels instruments musicals del mon

geganters-mao | 17 Juliol, 2009 18:18

Des de la creació d’ aquest medi informatiu sobre els gegants i la cultura popular en general , en diferents articles hem anat parlant de com l’ instrument dels geganters menorquins, la gralla, és amb diferents formes i noms un dels més escampats en el mon.

És així que hem anat publicant notícies i fotografies en les que la hem trobada per exemple sonant durant les processons de setmana santa d’ Àvila o pels membres de les Nubas (bandes de música dels militars espanyols al nord d’ Àfrica i en les que hi participen músics natius de la regió).

En aquesta ocasió recomanem visitar la web del Herri Musikaren Txokoa, que és la del museu dedicat als instruments populars i tradicionals del mon, que existeix a la població vasca de Oirtzun.

Fent la visita virtual a aquest museu no sols podrem veure la germana de la gralla que es sona al país vasc, amb el nom de Dulzaina o Gaita, sinó que podrem contemplar molts dels seus familiars que es troben escampats a rel del mon i també molts altres instruments típics de les diferents famílies.

 

La web en qüestió és: http://www.herrimusika.org/

  

Podeu visitar també: www.gegantsmao.menorca.es

I els videos dels gegants i els gralles a: www.youtube.com/user/gegantsmao

Sant MartÝ i els seus gegants.

geganters-mao | 08 Juliol, 2009 16:55

Un cop a les alçades del més de juliol en que ens trobem ja podem anunciar que en pocs dies veurem passejar pel seu poble  a n’ en Martí i na María, els gegants d’ es Mercadal. 

La sortida del passacarrers será com cada any un cop fet el primer toc de flabiol, que farà el flabioler des de els balcons de les cases consistorials; a la vegada que s’ estarà fent el llençament de coets, anunciant pels aires l’ inici de la festa i a l’ hora que el jovent estarà ja cridant amb tota la alegría de la festa major: “Sant Martí, Sant Martí”. 

La historia dels Gegants d’ Es Mercadal no és altre que la afortunada decisió d’ un consistori, d’ avui fa trenta anys, d’ incorporar dites figures a les festes patronals del poble. Durant aquestes tres dècades en Martí i na María no han deixat de sortir mai en la tarda del dissabte de Sant Martí. També en ocassions ho han fet algún cop a la tarda del dia principal; i  de manera ja més excepcional al dia d’ avui ja han visitat la majoria dels pobles de l’ illa, sent la última de les seves sortides la que van fer l’ any pasat a les Festes de Sant Lluís. 

Direm també d’ aquestes dues grans figures que són les que marquen la frontera entre la tradició gegantera dels pobles del llevant menorquí i les poblacions de ponent, en que les passejades de gegants són totalment alienes a les seves festes. 

De fet, tot i que consta que els gegants d’ es Mercadal són ben estimats al poble, podriem dir que seria justament en la població del centre de l’ illa on las passejades de gegants són més mesurades que en els altres pobles on també tenen aquestes figures. Un fet que ho evidencia és el de que mentre a Maó les sortides d’ en Tomeu i na Guida en els dies de festa major són fins a quatre, tots els dies de festa, o per exemple els gegants de Sant Lluís o els gegants d’ Alaior que arriben a sortir fins a dues vegades (matí i capvespre) en el dia principal; en el cas d’ es Mercadal les sortides es limiten a una. 

 

Una altre diferencia dels gegants d’ Es Mercadal amb els dels altres pobles de l’ illa és el motiu o discorre del seu passacarrers. Destacarem d’ En Martí i na Maria, que encara conserven les visites protocol·làries a les cases de persones destacades al municipi o de la festa, com pot ser la casa del caixer Batlle o de ser diferent persona a la del propi Batlle del poble. En el cas d’ altres municipis els gegants surten de manera molt festiva, al igual que as Mercadal, però ja havent perdut en part la funció de representació o protocol, fent dels passacarrers una simple passejada pel poble per a portar la festa als diferents barris. 

D’ els portadors dels Gegants d’ Es Mercadal direm que al igual que en altres pobles de Menorca algún dia van ser gent contractada, també soldats de reemplaç, i que al dia d’ avui ho fa una colla gegantera.  Tot i així la Colla de Geganters d’ Es Mercadal, la mateixa que fa 15 anys que porta a n’ en Martí i na María, no és altre que la Colla de Geganters de Maó, que en les ocassions que han de portar a n’ aquesta gran parella utilitzen una vestimenta que els identifica com a geganters d’ Es Mercadal. 

És així que el proper dia 18 de juliol, després del primer toc de flabiol, tornarem a sentir el so de les gralles, els acords de la banda de música, i tornarem a veure els balls d’ en Martí i na Maria, els Gegants d’ Es Mercadal. 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

I els videos a: www.youtube.com/user/gegantsmao  

Els gegants i les festes d' estiu a Menorca

geganters-mao | 02 Juliol, 2009 19:56

Fa pocs dies que acabem d’ entrar en el mes de juliol, amb tota la seva calor que no ens deixa treva, però també amb la evidència de les imminents festes d’ estiu que a partir d’ aquest més aniran arribant setmana darrera setmana. Amb aquestes arribaran també els tradicionals passacarrers dels gegants i serà amb aquest article en el que començarem a fer un poc de calendari.

 

Les primeres les esperem pel dia 18 de juliol, en que els gegants en Martí i na Maria, d’ Es Mercadal sortiran a passejar pel poble en les Festes de Sant Martí 2009. En aquest cas els geganters maonesos hi aniran per exercir com a Geganters d’ Es Mercadal que també són. Sol ser costum que en el passacarrers que sol sortir en el dissabte de la festa a la tarda, a part de participar-hi els gegants del poble també hi vagin algunes de les figures que fan moure els geganters maonesos, habitualment els gegantons en Pere i na Gràcia i el nano en Miquelet es Salero.

 

No passarà ni una setmana i tornarem a veure les samarretes grises dels geganters de Maó en les Festes de Sant Jaume d’ es Castell, en aquest cas la feina sol ser similar a la d’ Es Mercadal i els geganters hi solen participar ajudant al grup del poble, que per ser un grup reduït sol haver de menester la ajuda dels maonesos. En el cas de les Festes d’ Es Castell la participació dels gegants sol ser intensa i les hores dels geganters al carrer bastants. També a part dels gegants en Jaume i na Rosser d’ Es Castell hi solen participar altres gegants menorquins i en algunes ocasions fins i tot figures gegantines arribades de fora de l’ illa.

 

Tot i així a l’ estiu tot es junta i el mateix dia que al matí els geganters han d’ estar a Es Castell, el dia de Sant Jaume, a la tarda estaran de nou passejant als gegants d’ Es Mercadal, en aquesta ocasió a la vila marinera de Fornells en les Festes de Sant Antoni Abad 2009. en aquest cas destacarem lo agradable que sol ser sempre un passacarrers a Fornells, pels carrers estrets de la vila i també vora el mar.

 

Ja pel més d’ agost les primeres seran en la petita vila de Llucmaçanes, en aquest els gegants que trauran els maonesos ja seran els propis, en Tomeu i na Guida. En les festes de Sant Gaità, que en es el patró del poble que estarà en festes, hi solen sortir tot el grup de gegants que en fan la seva representació i també els convidats d’ altres pobles. Entre tota la festa els gegants de la ciutat de Maó compliran amb el paper de representants del terme al que també pertany el poblet de Llucmaçanes.

 

Per a la següent setmana els amfitrions seran en Llorenç i na Eulàlia, gegants d’ Alaior, i les Festes les de Sant Llorenç 2009. La convidada als maonesos sol ser per a fer les festes al poble, és a dir en el passacarrers del dissabte a la tarda i també en el del diumenge en la desfilada de carrosses. Però per motiu de la apretada agenda dels maonesos molts d’ anys i amb l’ objectiu de gaudir d’ un poc de descans, es sol optar per anar-hi sols un dels dies.

 

La tercera de l’ agost ja és a Sant Climent, en que en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i també en Miquelet es Salero hi solen fer un petit passacarrers just iniciada la festa del dissabte a la tarda. Al igual que en les Festes de Llucmaçanes en aquest cas els gegants de la ciutat exerceixen com a representants del terme al que també pertany Sant Climent.

 

Ja acabant l’ agost, i just abans de les pròpies festes de la Mare de Déu de Gràcia, els gegants de Maó visiten el poble de Sant Lluís. En les seves festes a part de sortir els propis Lluís i Maria, hi participen també altres gegants de Menorca i figures arribades de fora, principalment de terres catalanes i de Mallorca.

 

Ja pel més de setembre l’ aconteixement són les Festes de de Maó, però d’ aquest tema ja en parlarem d’ aquí a unes setmanes. De moment el que podem avançar és que ja estan tacats els contactes amb les Colles de fora de l’ illa que enguany faran de convidats d’ excepció.

 

Per a més informació: www.gegantsmao.menorca.es

I els videos a: www.youtube.com/user/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS