Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

La desfilada de carrosses de les Festes de Sant LluÝs 2009

geganters-mao | 31 Agost, 2009 15:16

Ahir a la nit va tenir lloc la tradicional desfilada de carrosses de Festes de Sant Lluís, en la seva edició 2009.

Del que van ser les carrosses destacarem que  la majoria van ser de caire humorístic,  tocant temes tan d’ actualitat com la nova presó de Menorca o la desaparició del considerat rei del pop, i que van escampar entre el públic la mateixa alegria que els joves que les havien confeccionat i que les gaudien des de dalt de cada un dels muntatges.

En tot cas al ser aquest un espai destinat als gegants, concretament als de la Ciutat de Maó, serà d’ aquests grans personatges, els mateixos que van encapçalar la desfilada, dels que parlarem en aquest article.

Començant pel principi la concentració dels geganters va ser a les 18,45, enfront del molí que es troba just a la entrada del poble. Cada un en la seva tasca els gegants van anar sortint al carrer, mentre els grallers anaven afinant i provant els seus instruments.

imatges de la desfilada de carrosses de les Festes de Sant Lluis 2009.  Veiem als gegants de Maó en tomeu i na Guida, els del casal de gent gran I.B.A.S. en Pere i na Gràcia, al nano en Miquelet es Salero i al gegant de les Olimpiades de Barcelona 92.  els geganters són els membres de la Colla de Geganters de Maó.

La desfilada va sortir més d’ hora que altres anys, sent les vuit i mitja quan la comitiva es posava en marxa.  Els primers en sortir van ser en Lluís i na María, els Gegants de Sant Lluís, acompanyats pels entranyables gegantons Tecla i Doraimon; Els següent grup el formaven els representants d’ Es Castell, amb el gegantó en Xec Calvet; el grup de Maó ja el formaven en Miquelet es Salero, els gegantons Pere i Gràcia, els històrics gegants de Maó en Tomeu i na Guida i tancant el bloc el Gegant de les Olimpíades; la part dels gegants ja la tancaven els representants de Llucmaçanes amb el capgros en Toful, els gegantons Kikus, Kika, En Toni es Satx i na Antònia de la Sala, i els gegants l’ Avi Perico i S¡ àvia Aguedet.

Música com de costum no en va faltar i mentre els gegants de Sant Lluís, Es Castell i Maó van poder ballar amb els seus grups de grallers, els arribats de Llucmaçanes ho farien amb la música de la Banda de Alcúdia, destacant d’ aquesta última que juntament amb els instruments tradicionals de banda van sonar fins i tot la guitarra elèctrica.

Com el bloc dels gegants ocupava ben prou espai, aquests van poder fer-lo entre grup i grup possibilitant que la estona per a gaudir d’ aquests per part del públic fos suficient i no tingués per que perdre detall.

Com hem comentat públic no en va falta, destacant en aquest cas els nombrosos turistes que expressament per a la ocasió van ser portats fins el poble per a gaudir d’ aquest moment de la festa.  

Un dels moments importants per a cada grup va ser el ball que van fer enfront de la tarima de les autoritats, situada just al Pla de Sa Creu.  Allà cada un va mostrar el millor que tenia, per acte seguit seguir amb la desfilada cap a la Plaça de Ses Micoles.

Arribant a dita plaça els gegants van quedar una estona aturats, doncs sol ser a dit lloc on la desfilada sol fer la mitja volta per a tornar per on ha arribat, i per fer això havien de passar primer totes les carrosses que seguien al bloc dels gegants.

El resum és una desfilada polida, que tancava d’ alguna manera els moments més multitudinaris de les Festes de Sant Lluís 2009. Abans d’ acabar podrem citar la convidada de la que van poder gaudir tots els geganters i el posterior castell de focs d’ artifici que va esclatar en el cel de Sant Lluís.

Per part dels geganters maonesos no acabaren sense citar que en la jornada d’ ahir, com hem dit abans va sortir al carrer el Gegant de les Olimpíades (creat per a participar en la cerimònia inaugural de les Olimpíades de Barcelona 92). Dit fet gaudeix de la importància de que dita figura si be en altres ocasions ja havia participat en diferents festes populars, ara ja feia alguns anys que no sortia al carrer, participant en els últims anys únicament en les tasques d’ animació del Menorca Bàsquet.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

Els vídeos a: www.youtube.com/user/gegantsmao .

Els Capgrossos de Maˇ i les Festes de GrÓcia

geganters-mao | 30 Agost, 2009 15:59

Aquest any commemorem el fet de que en Tomeu i na Guida, els gegants de Maó, porten setanta cinc anys entre nosaltres. No hem d’ oblidar però el fet de que aquests van arribar en el seu moment amb un grup de sis capgrossos, avui desapareguts, que són els que primer aquests i després els de la mateixa família que els van substituir, van acompanyar sempre als gegants en les seves voltes per la ciutat. 

No havent trobat cap fotografia de la època i pel fet de que la família dels capgrossos amb els anys aniria creixent, els testimonis de les persones que  la van viure no es posen d’ acord en quins van ser  els sis primers en quedar-se a viure a Maó. El que es sap és que eren sortit de la barcelonina “El Ingenio”, casa centenària que avui segueix dedicada a la fabricació de figures d’ imatgeria popular.  

A l’ any 1957 arribarien de la casa “Industrial Bolsera”  de Barcelona (que en l’ actualitat segueix obrint les portes al públic) un nou grup de caparrots. Cal dir que la casa que va fer la venta no eren constructors i la majoria de figures que venien eren sortides dels tallers d’ “El Ingenio”. En aquell moment la família dels cap-grossos quedaria configurada amb els següents personatges: un negret amb la boca somrient, el dimoni, dues filletes petites, un fillet, els artistes de cinema “el gordo y el flaco” , un vell amb ulleres i una vella amb un monyo.  

Amb el pas dels anys alguns cap-grossos es farien malbé i també n’ arribarien de nous, a l’ any 1967 s’ en comprarien sis a la casa de Madrid que portava per nom “El Arca de Noé”. No gaire enfora d’ aquella data s’ en comprarien algunes figures més i d’ aquells anys és l’ arribada de la Blancaneus i els set nanets, el princep, la reina, la bruixa, un ogre, un “paleto”, un toro, un xinès, un asturià i un matrimoni de bascs. Tot i que alguns d’ ells serien comprats a la casa de Madrid el constructor de tots ells seria un taller de Múrcia, el que era propietat de Juan Antonio Mirete Rubio. 

Després de molts d'anys, es capsgrossos van tornar a passejar per ses festes de Gràcia, gràcies a s'iniciativa d'un grup de joves santclimenters.

Tots aquells cap grossos es farien prou populars acompanyant als gegants, portats per fillets que armats amb els seus plomers podrien anar a fer por als més petits i també broma a les filletes. Els anys passarien i algun dia els al·lots començarien a no sentir-se tan motivats en portar els cap-grossos, trobarien altres distraccions pot ser més sofisticades i mentre temps enrera hi havia més fillets amb il·lusió que caparrots a portar, arribaria un moment que la situació es tornaria a l’ inversa. Arribats els anys 90 ja era dificultós trobar-ne un petit grup que els volgués portar. Destaquem d’ aquells últims anys que ja van començar a no sortir tots els caparrots. Ho van començar a fer únicament segons els pocs fillets que es personaven al servei municipal de cultura per a d’ aquesta manera col·laborar amb les festes; fins arribar al dia en que ja no en va sortir cap. 

Un cop es va veure totalment insuficient la crida pública per a portar els capgrossos, a l’ any 2006 va existir el projecte, per part d’ un jove de la ciutat i amb el recolzament de l’ ajuntament, de promoure una Colla de Capgrossos, similar a com ho havien fet anys enrera els geganters amb l’ objectiu de revitalitzar els gegants. Dit projecte en el primer any va fer que tots els capgrossos fossin restaurats i sortissin al carrer, però just va durar la empenta de les Festes d’ aquell any. 

La bona notícia ens arriba aquest any 2009, en que coincidint amb la cerimònia de celebració del 75è aniversari dels gegants, els capgrossos tornaran a sortir al carrer, en aquesta ocasió portats pels fillets de les escoles d’ estiu. 

Seria desitjable que un cop coneguda la decepció de que els capgrossos un dia deixessin de sortir, aquesta vegada la fórmula fos encertada i ja cada any puguin de nou acompanyar als gegants en els seus balls. De fet la ciutat de Maó mai s’ havia oblidat d’ ells, i prova n’ és el fet de que per exemple quan fa dos anys el cartell anunciador de les festes va estar dedicat als gegants, els capgrossos van sortir en el quadre tot i que no a les festes. És anecdòtic també el fet de que durant els anys en que els capgrossos no han sortit, les cròniques en alguns diaris han seguit per inèrcia comentant les passejades de “gegants i capgrossos” que realment no havien succeït. 

Per a conèixer els capgrossos de Maó visita: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos dels gegants a: www.youtube/user/gegantsmao .

Els Gegants de Maˇ ja sˇn a s' Ajuntament

geganters-mao | 29 Agost, 2009 16:47

Ahir fosquet els gegants de Maó van fer la seva arribada als balcons de l’ Ajuntament, per a anunciar a tots els maonesos i visitants que les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2009 ja són començades.

L’ acte de la arribada dels gegants a l’ Ajuntament  es ve fent (amb alguns anys intermitents en que no es va dur a terme) des de la primera meitat dels anys noranta, per lo que podríem considerar-lo de nova incorporació a les nostres festes (dista just uns pocs any de la incorporació a n’ aquestes del pregó públic des de els balcons de l’ Ajuntament o el dia de la segona festa al port), però sols en els últims anys se li ha donat una publicitat suficient com per convertir la arribada en el primer acte multitudinari de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia.

De fet com a mena d’ anècdota podem dir que es va començar a fer en uns anys en que en Tomeu i na Guida tenien la seva residència habitual en una carnisseria desocupada del mercat del Claustre del Carme, i per la poca distància d’ aquest amb l’ Ajuntament es va considerar innecessari contractar a un camió per a dita tasca, fent així  que el fet de portar els gegants a l’ Ajuntament per a quedar exposats constituís el primer cercavila de les festes.

imatge dels gegants de Maó en Tomeu i na Guida, els gegants del casal de gent gran I.B.A.S. en Pere i na Gràcia i d' el nan en Miquelet es Salero en el dia de la arribada a l' ajuntament per a presidir les Fesdes de Gracia 2009.

El cas és que en la jornada d’ ahir a les vuit en punt del fosquet a les portes de l’ antic Quarter de Santiago de Maó (on resideixen actualment els gegants) ja estaven els primers fillets amb els seus pares esperant la sortida dels gegants.

La posada en marxa de la comitiva va ser puntual i als gegants de Maó en Tomeu i na Guida els van acompanyar en Pere i na Gràcia, propietat del Casal de Gent Gran d’ es Camí d’ Es Castell, i el nano en Miquelet es Salero, de la Colla de Geganters de Maó.

La música del grup de grallers va animar tota la desfilada de la que també van gaudir tots els que es van trobar amb el seu cotxe dins la llarga cua que va crear la cercavila en el seu pas per la Carretera Sant Lluís.

En tot cas als pocs minuts aquesta ja va arribar a la Plaça Explanada, on moltes persones s’ hi van voler afegir. Els gegants van aturar a dit lloc per a ballar una estona, però en poc temps van seguir el seu camí.

El pas per es Carrer de ses Moreres i Costa de sa Plaça ja va ser multitudinari, i la arribada al Pla de la Parròquia es va fer a les 20,45 minunts, puntuals a la previsió i al programa. Dita plaça a la tarda ja havia estat buidada de cotxes sent aquests substituïts per la molta gent que en aquella hora s’ hi va concentrar.

Uns pocs balls d’ en Tomeu i na Guida i els seus amics van donar pas a la cerimònia de la pujada dels gegants. Aquesta va transcorre bastant ràpid, suposem que per la pràctica que ha en tenen els geganters maonesos després de tants d’ anys, no aturant en cap moment de sonar les gralles en moment tan simbòlic.

Un cop amb els gegants al seu lloc, o sigui presidint la plaça i per extensió la ciutat, els propis geganters van obsequiar a tots els fillets amb un cartell amb al imatge dels gegants, per que aquest el puguin penjar a casa seva mentre esperen la propera sortida dels seus amics, els gegants.

Prova de la importància de l’ acte és que els membres de “S’ Altre Senalla” van voler aprofitar per a posar taula des de on es va obsequiar també als assistents a un got de xocolata.

Els mateixos geganters a la mateix plaça també hi van posar taula, en aquest cas per a oferir per a qui volgués i a preu totalment assequible  les samarretes i gorres amb la imatge dels gegants.

Els Gegants de Maó a la web  www.gegantsmao.menorca.es i també a la compte de youtube www.youtube.com/user/gegantsmao .

El Programa de Festes de la Mare de DÚu de GrÓcia 2009.

geganters-mao | 25 Agost, 2009 22:27

Aquests dies ja s’ estan repartint per les cases de la ciutat el programa de Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2009.

Com a medi que portem ja alguns anys informant sobre el mon de la cultura popular a la nostre ciutat considerem com a tasca pròpia el propagar els actes que durant uns dies faran de la ciutat de Maó de per si una festa.

Els actes són els següents, transcrits del programa oficial editat per l’ Ajuntament de Maó:

 

Dia 6 de setembre, diumenge 

 

18,45 h. Sortida dels gegants en cercavila, des de la plaça de la Constitució.

19,00 h. Festa dels 75 anys dels gegants de Maó.

19,30 h. Ballada de gegants a la plaça constitució, amb les colles de grallers i, gegants convidats.

19,50 h. Pregó infantil.

20,30 h. Concert de la Banda de Música de Maó.

21,30 h. Pregó de les festes i cant popular de l’ És Mahón.

Sortida del Carlos Fàbregues. Pregoner popular de Maó.

22.00 h. Sortida de la Colla de Diables de Maó, fins a la plaça de s’ Explanada, per obrir el ball de foc.

(en el cas dels gegants i la festa del 75 aniversari de la arribada d’ en Tomeu i na Guida, del dia 6 de setembre, els horaris han estat modificats, per lo que informaren en breu de la configuració definitiva de dits actes, Colla de Geganters de Maó). 

 

Dia 7 de setembre, dilluns 

 

16,00 h. Sortida del fabioler per anar a cercar el caixer fadrí.

16,15 h. Inici de la mascleta i sortida de la cercavila formada per la banda de Cornetes i Tambors de Dalt Sant Joan, els gegants de Maó, amb la Colla de Grallers i Geganters de Maó, i els gegants i geganters de Terrassa i Corbera de Llobregat.

16,30 h.  Lliurament de la bandera al caixer fadrí i inici del replec de la Colcada.

17,30 h. Concentració de la Colcada a la plaça de la Conquesta i sortida cap a l’ ermita de Gràcia.

19,00 h. Completes, a l’ ermita de Gràcia.

20,30 h. Tradicional Jaleo, a la plaça de la Constitució, animat per la banda de Música de Maó.

0,30 h. Gran revetlla, a la plaça de la Constitució, amb Orquestra Sarau i Menú 96.

 

Dia 8 de setembre, dimarts 

 

8,00 h. Diana generak a càrrec de la Banda de Cornetes i tambors de Dalt Sant Joan. Sortida del fabiloer per anar a cercar el caixer fadrí.

8,30 h. Lliurament de la bandera de la ciutat al caixer fadrí i inici del replec de la Colcada.

8,45 h. Sortida de la Colcada des de la plaça de la Conquesta i recorregut tradicional pels carrers de la ciutat.

9,00 h. Sortida de la cercavila formada pels gegants de Maó i els gegants convidats de Terrassa i Corbera de Llobregat.

10,30 h. Missa de caixers, a l’ església de Santa Maria.

12,30 h. Tradicional Jaleo, a la plaça de la Constitució, animat per la Banda de Música des Migjorn Gran.

Lliurament de canyes verdes al caixers i cavallers; canada del popular Volem Vi.

18,00 h. Inici del mercat gastronòmic, a la plaça de s’ Explanada.

19,30 h. Corregudes, al carrer del Cós de Gràcia.

21,00 h. Comiat de la Colcada, a la plaça de la Constitució.

Festa infantil, a ses Moreres amb El Gran Pepot i Pinyeta Pinyol. Hi col·labora Programa Música i Teatre del CIM.

21,30 h. Concert de Streeetnoise, a la Plaça Reial.

Revetlla a s’ Explanada fins a les 3 de la matinada, amb artistes de música i ball de Equador. ORg. Associació Atahualpa.

Plaça bastió: dances i cançons de Bolívia, amb Grupo Folklórico Nuevo Amanecer.

22,00 h. Costa de sa Plaça i Plaça Colón: Batucada de carrer, amb 7 Ginets.

Actuació del Cuadro de Baile de la Casa de Andalucia i del Coro Rociero, al pati del claustre (entrada per la plaça del Carme).

Nit de rumba feliç, a la plaça de la Constitució: 22 h:Fussirumbis; 23,30 h: Agüita.

01,00 h. Revetlla, a la plaça de la Constitució, amb Guateque Maravillas.

03,00 h. Ball amb el grup de blues Hoochie Coochie Band.

Dia 9 de setembre, dimecres 

 

11,00 a 21,00 h. Mercat gastronòmic, a la plaça de s’ Explanada

 Capvespre: Festa al port

16,30 h. Demostració de vela llatina, a càrrec d’ Amics de la Mar.

18,30 h. Travessada del port nedant.

19,30 h. Davallada dels gegants de Maó al port i ball a la vorera de la mar, fins a l’ Estació Marítima.

20,15 h. Cercavila, amb els Esclat.

 A l’ Estació Maritítima (zona des General), Zona Rock

21,00 h. Moix, de Ciutadella

22,15 h.  L’ Infant Terrible, de Ferreries

00,00 h. Smiling Iguanaz, de Maó.

 A la zona d’ Autoritat Portuària. Zona Dansa

20,30 h.  Espectacle de la companyia de sansa Vuelta y Vuelta

21,40 h. Actuació de l’ Esbart Dansaire d’ Arenys de Munt (barcelona) Hi col·l: Casal Català de Menoerca.

 A la zona d’ Autoritat Portuària (façana llevant). Zona infantil.

20,50 h. Batucada, amb el grup Esclat

21,00 h. Actuació de Las hadas del Bosque

22.00 h. Ball i animació infantil, amb Jordi Tonietti Grup (Barcelona).

 Passeig de la mar (zona 134) Zona bals populars.

21,00 h. Balls populars menorquins, amb Es Rebost

22,30 h. Dansa africana, amb Sol de África.

 Des d’ illa Pinto

23,30 h. Gran espectacle pirotècnic per acabar les festes.

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

els vídeos dels gegants a: www.youtube.com/user/gegantsmao .

Els gegants a les Festes de Sant Climent 2009

geganters-mao | 24 Agost, 2009 14:23

Aquest cap de setmana han estat les Festes de Sant Climent; Com de costum aquestes ham comptat amb tots els al·licients de la festa menorquina, sent concretament el dissabte a la tarda quan els gegants van sortir a fer la volta pels carrers del poble.

Eren les sis de la tarda quan el llançament de coets i el repic de campanes ja anuncia lo imminent, que les Festes de Sant Climent havien arribat al carrer, a les ganes de festa dels més joves, als majors desitjosos de participar un any més en la tradició, i als més petits de cada casa que esperaven la sortida dels gegants.

imatges de les Festes de Sant Climent 2009, amb els gegants de Maó en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia del Casal de Gent Gran i.B.A.S. i el nano en Miquelet es Salero. els geganters són els membres de la Colla de Geganters de Maó i els músics els grallers de la Colla de Geganters.

De dit moment previ destacarem per una banda que el ser geganter pot comportar  ser també l’ encarregat de llençar els primers coets de la festa; i que ser “Gegant” o anomenar-se“Miquelet” pot comportar ser fotografiat per desenes de pares desitjosos de immortalitzar als seus fills al costat de dites figures.  En tot cas lo de llençar els coets sempre és divertit, diguem-ne que pot ser com l’ al·licient dels fillets per tirar petards i per part d’ “En Miquelet es Salero”, encantat de sortir a les fotos rodejat de tots els seus amics que són els que són fillets com ell.

Anant per feina a les sis i quart de la tarda els primers en rompre sorollosament la plaça van ser els membres de la banda de tambors i cornetes de Dalt Sant Joan de Maó, aquests amb les seves marxes en poc temps van començar a impregnar de festa el poble.

Els següents en sortir ja van ser els gegants en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i el nano en Miquelet es Salero. Aquests com de costum van iniciar la marxa amb els festius pasdobles del seu propi grup de grallers.

De la plaça principal el primer carrer en enfilar ja va ser el que fa honor a Sant Jaume i d’ aquest cap a la resta de la població. Destacarem que en el cas de Sant Climent el cercavila podria haver durat  ben poc, debut a les dimensions del poble, però que com les ganes de festa eren les mateixes que si d’ una gran capital de província, ja es va procurar que la desfilada anés poc a poc per a fer que així durés més.

Es va fer el pas per davant la associació de veïns, per enfront de les antigues escoles, i de tornada a la plaça totes els grans figures van oferir els seus millors balls per a culminació de la jornada.

Els balls finals van ser un popurri de temes populars menorquins, un pasdoble i com no pot ser d’ una altre manera, el popular tema festiu que sol exercir de cloenda d’ infinitat d’ actes: el Passiho-be. En total va ser una hora justa però intensa de Festa Gegant.

Un cop acabada la seva tasca els gegants van anar cap el retiro i en poc temps la mateixa plaça que poc abans era plena de filets i gegants es va veure ocupada pels cavalls de sa colcada.

Aquesta tarda encara se celebraran els últims actes de les Festes de Sant Climent 2009, mentre al poble de Ferreries s’ està vivint el dia principal de les Festes de Sant Bartomeu 2009, mentre el poble de Sant Lluís està vivint els dies previs a les seves festes patronals, mentre Maó...

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/user/gegantsmao

Les Festes de GrÓcia 2009 ja toquen a la porta

geganters-mao | 21 Agost, 2009 18:32

Indiscutiblement un dels moments més  evidents en el que es pot dir que les Festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó són imminents sol ser quan els gegants un dia apareixen presidint la Plaça Constitució des de els balcons de l’ Ajuntament.  De fet dit moment, el de la col·locació dels gegants, ha arribat a tenir tal càrrega de simbolisme que en els últims anys ja s’ ha anunciat en el programa de festes i la arribada dels gegants a l’ Ajuntament s’ ha constituït com el primer passacarrers de la Mare de Déu de Gràcia.

Per a dit moment ja falten pocs dies, però altres fets ja estan evidenciant des de fa algun temps i per a diferents racons de la ciutat la imminència de la festa.

És així que ja fa dies que van apareixent per a diferents racons  la ciutat carrers enramats, amb la vestimenta que aquests lluiran durant els sopars de veïns, la passada de sa colcada i com no durant el pas dels gegants.

Un altre fet que si per a alguns no passaria de ser una obra de muntatge més a càrrec de la brigada municipal, per a altres també pot ser un símbol més de la festa, estem parlant de que al Pla de la Parròquia ja s’ esta col·locant l’ entarimat on sonarà la banda de música durant el Jaleo i des de on s’ entregaran ses canyes verdes als caixers. No passa de ser un entarimant a la plaça, però també representa el gradual canvi d’ aspecte d’ aquesta fins arribar a omplir-la de gent i festa.

En poc començaran a aparèixer els escaparats amb motius de la festa, i els cartells editats per l’ Ajuntament i també alguna empresa de comunicació penjants en els vidres dels establiments.

En el cas dels geganters les Festes de Gràcia 2009 ja fa estona que han començat i al dia d’ avui podem dir que simplement estem en la fase de ultimar detalls.

En aquests últims dies s’ estan repetint les telefonades amb les agrupacions geganteres que visitaran les nostres festes, sobre tot amb les que venen de fora de l’ illa, per a deixar tots els caps tancats. Pensem que les agrupacions que arribaran a Maó per a passejar els gegants del seu poble hauran de menester lloc on dormir i tots els serveis bàsics durant la seva estància, detalls que com cada any resultaran fruit del treball conjunt entre la agrupació gegantera de la ciutat i l’ Ajuntament de Maó.

Altres detalls a ultimar són per exemple la col·locació de tots els gegants i músics dins el passacarrers, l’ avituallament de la necessària  aigua refrescant per a tots els participants, els itineraris, horaris etc.

En pocs dies també ja podrem avançar el programa de festes de Gràcia 2009.

Destacarem en tot cas de dit programa que ben segur un dels moments més emotius d’ aquest any serà l’ acte de celebració del 75è aniversari de la arribada dels gegants de Maó a la ciutat. No volem de moment avançar cap dels seus detalls, però el que si podem assegurar és que algun dels moments de la celebració aniran carregats de forts sentiments i en alguns moments també es pretendrà que la espectacularitat vagi en relació al moment històric.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos dels gegants a: www.youtube.com/user/gegantsmao .

La desfilada de carrosses de les Festes de Sant Llorenš 2009

geganters-mao | 17 Agost, 2009 18:32

Ahir a la nit va tenir lloc a Alaior la desfilada de carrosses  de les Festes de Sant Llorenç 2009.

Com ve sent costum des de ja fa un temps, els gegants de Alaior i tots els seus convidats solen ser els que protagonitzen el que es podria dir el primer bloc de la desfilada, i així ho van fer ahir un any més.

La trobada dels diferents grups de geganters es va establir a les 19,30 h. ; hora per a començar a treure els gegants. Del centre de la vila havien de ser portats a Dalt Sant Pere Nou, per a esperar la arribada de les carrosses i iniciar tots junts la desfilada.  

Durant aquesta espera alguns dels músics van aprofitar per a començar a escalfar l’ ambient, alguns geganters simplement van aprofitar per fer una volta, i el nombrós públic que ja estava en dit lloc esperant la sortida va poder fer les fotografies de rigor als gegants estant aquests quiets i accessibles.

Un cop va poder arrancar la comitiva, fet que es va donar a les 21,30 i amb cert retràs sobre lo programat, els primers en desfilar, obrint la marxa, van ser el grup de majorettes d’ Alaior acompanyats de la Banda de Tambors i Cornetes de Dalt Sant Joan de Maó.

Els va seguir el bloc dels gegants, que en la  nit d’ ahir la van formar en Llorenç i na Eulàlia, els Gegants d’ Alaior; en Xec Calvet, representant la població d’ Es Castell; quatre dels gegants representants de la Villa de Llucmaçanes i les figures habituals de la ciutat de Maó.

No hi van faltar gegants, però tampoc música, i en la jornada d’ ahir els tambors de les majorettes ja es mesclaven amb els grallers d’ Es Castell i Sant Lluís que conjuntament donaven la música als gegants d’ Alaior i a n' en "Xec Calvet" d' Es Castell; aquests amb el grup de joves músics de vent que van venir per a acompanyar als gegants de Llucmaçanes i la d’ aquests amb la dels grallers maonesos. Però si en algun moment la proximitat de tant de músics podria fer confondre el que aquests sonen, en una jornada com la d’ ahir en que es pretén que la festa sigui la màxima simplement feia l’ efecte de que aquesta  no parés en cap moment.

un moment de la desfilada de carroses de les Festes de Sant Llorenç 2009. en les imatges veiem als gegants de Maó en Tomeu i na Guida, als gegantons en Pere i na Gràcia i a n' en Miquelet es Salero.

L’ últim bloc de tots ja va ser el de les carrosses que donen nom i sentit a l’ acte.

En el cas d’ Alaior, en la nit del dia principal, destaca que el púbic ja sol anar més arranjat que en la resta de cercaviles, i sol mirar i aplaudir l’ espectacle arraconat sobre les aceres del recorregut. Destacarem del públic també que un any més va estar llençant sense parar el típic confeti de festes, donant un ambient encara més festiu a l’ acte.

Un fet curiós que qui ja ha desfilat molts d’ anys en les carrosses sempre nota és que normalment l’ inici del recorregut el sol contemplar més la gent del poble, amb les cadires a la porta, o des de els mateixos balcons de les cases, i un cop passada la plaça principal ja sol començar el tros dels turistes.

Del discórrer de la cavalcada podrem destacar que si be els carrers van ser els de costums, les successives aturades d’ aquesta va fer que ja fossin les onze de la nit quan finalitzava la primera passada.

En tot cas la segona, la de tornada de la Plaça d’ Es Ramal fins a la Plaça Constitució ja va ser ràpida, de fet la majoria de públic sol seguir sols la primera, i els gegants anaven cap el retiro donades les dotze de la nit.

Tot i guardar els gegants a dita hora, la satisfacció d’ un any més haver complert amb la cita amb Sant Llorenç era la que s’ emportaven els geganters a casa.

Per el cap de setmana que ve toca a Sant Climent, la següent ja serà Sant Lluís i no ens en donarem compte i les Festes de Gràcia ja aniran en totes.

 

Visita: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/user/gegantsmao .

Les Festes de Sant Llorenš 2009 ja van en totes

geganters-mao | 15 Agost, 2009 17:57

Just fa un parell d’ hores que han començat a Alaior els actes dels dies més importants de les Festes de Sant Llorens 2009.

Poc  faltaven per a ser les cinc de la tarda quan els primers sons que s’ han sentit han estat els dels membres de la banda de tambors i cornetes local. Aquests, partint d’ enfront de les cases consistorials han iniciat el passacarres amb les seves sorolloses marxes. Els capgrossos d’ Alaior han estat els següents en sortir, com de costum armats amb els seus plomers.

El bloc dels gegants, en el dissabte de Sant Llorenç d’ enguany l’ ha conformat els Gegants d’ Alaior, en Llorenç i na Eulàlia, i els gegants de Sant Lluís, en Lluís i na Maria. Aquest any no hi han hagut gegants arribats de fora de l’ illa, però en tot cas els que no hi podien faltar de cap manera hi han estat lluint com mai.

imatge del dissabte de Sant Llorenç 2009 a Alaior. en la fotografia veiem als gegants d' Alaior en Llorenç i na Eulàlia i als gegants de Sant Lluís, Menorca, en Lluís i na María

Destacarem del passacarres d’ avui que tot i desfilar-hi dues parelles de gegants han estat cinc les agrupacions geganteres que hi han participat. La explicació no és altre que els membres de la Colla de Geganters de Maó i els membres de la Colla de Geganters de Llucmaçanes hi han anat aportant els seus membres per a ballar als Gegants d’ Alaior. En el cas de la música direm que els gegants han pogut ballar amb els grallers d' Es Castell i amb els de la Colla de Geganters de Sant Lluís.

No fa falta dir que en el dia de la Mare de Déu d’ Agost calor no en sol faltar mai, motiu pel que els geganters si no estaven dintre dels gegants estaven aferrats al bòtil d’ aigua.

El que tampoc ha falta ha estat molts de veïns del poble que han volgut anar rere els seus gegants en el passacarrers. Destacarem d’ aquesta part, la de la participació del públic, que a molts de fillets avui encara s’ els ha vist amb els tradicionals plomers que a altres pobles de l’ illa ja han caigut en desús.

La volta ha durat poc més d’ una hora, amb les acostumades aturades per a deixar passar als cavalls de sa colcada, per acabar com de costum amb uns pocs balls de plaça.

A n’ aquesta hora els gegants d’ Alaior, i també els gegants menorquins convidats, estan estojats a la espera de la jornada de demà, en que hi haurà gegants per partida doble: al matí en la diana, i a la tarda en la desfilada de carrosses, que serà quan ja hi participaran les representacions dels pobles de Maó, Llucmaçanes, Es Castell i Sant Lluís.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

I els vídeos a: www.youtube.com/user/gegantsmao .

Els Gegants de Corbera de Llobregat visitaran les Festes de GrÓcia 2009

geganters-mao | 12 Agost, 2009 19:53

Fa pocs dies anunciàvem que els gegants que aquest any arribaran de fora de l’ illa per a participar en les Festes de Gràcia 2009 són els Gegants de Terrassa i els Gegants de Corbera de Llobregat.

Pel motiu de que en el passat article ja vam parlar dels gegants de Terrassa en aquesta ocasió ho farem dels que ens arribaran des del Baix Llobregat (Barcelona) http://www.corberadellobregat.org/ .

Els gegants dels que estem parlant són els dos pagesos catalans que porten per nom l’ Antoni i la Magadalena.Dites figures van ser creades en ple esclat del mon geganter (que paral·lelament es va donar també a Menorca), concretament a l’ any 1995.

Són fruit de la iniciativa de les societats Diadema i de Sant Telm, del mateix poble al que representen. L’ artista que els va donar forma ja va ser Ramón Aumedes, en el seu taller Sarandaca de Granollers.

El gegant porta el nom del patró del poble i representa a la seva zona baixa, destaca per a portar en la ma el bastó amb l’ emblema de la població. La Geganta ja va arribar per a portar el nom de la patrona i representar a la zona alta; destaca entre els seus accessoris el ram de ginesta que porta a la ma.

Tot i la curta vida que fins el moment han viscut aquests dos gegants, ja han voltat per a diferents poblacions i fins i tot l’ agost de l’ any passat van estar a la població de Wolfenbüttel (Alemanya).

 Els Gegants de Corbera de LLobregat, L' Antoni i la Magdalena.  

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es 

I els vídeos a: www.youtube.com/user/gegantsmao .

Els Gegants han estat a les festes de Llucmašanes

geganters-mao | 10 Agost, 2009 16:38

Ahir a la tarda els Gegants de Maó van fer la seva visita anual a la vila de Llucmaçanes, el motiu les Festes de Sant Gaietà 2009.

La convocatòria era ales 19 hores per a començar amb el cercavila mitja hora després. A l’ hora establerta el camió de la brigada d’ obres de l’ Ajuntament de Maó també arribava al pla de Sant Gaietà, i en poc temps ja tenim per una banda als portadors de gegants descarregant el camió a l’ hora que els grallers afinaven els seus instruments.

Els gegants que estaven convocats en la jornada d’ ahir eren el grup que en fa la representació de la vila; els arribats des de Maó, fent  la representació del terme; i els ambaixadors  de Sant Lluís i Es Castell.

Tot i que hi va haver plantada, aquesta no va durar gairebé més de 15 minuts, doncs en tot moment es va voler complir amb els horaris i a i mitja era la sortida.

Així va ser que a l’ hora anunciada va posar-se en marxa la comitiva. La encapçalava la Colla de Geganters de Maó, amb música dels seus grallers, seguits dels d’ Es Castell, amb el gegantó en Xec Calvet i grallers, Sant Lluís, amb gegants i música, i tancant la desfilada els Gegants de Llucmaçanes acompanyats de la Banda de Música de Maó.

Tot i que podria semblar que un passacarrers fet a Llucmaçanes no pot durar gaire, per la extensió física del poble, lo cert es que es va fer de manera que durés una hora justa, doncs ja que hi érem que valgués la pena. Lo cert és que pels que estàvem desfilant cansat no se va fer doncs a part de que la durada va ser la justa, el sol en aquell moment ja no picava com a primera hora de la tarda i pel fet també de que el lloc és agradable i agraït al pas dels gegants.

 Un cop feta la volta, totes les figures van fer la entrada a la plaça en el mateix ordre en el que havien desfilat, fent cada una d’ elles unes últimes voltes de lluïment.

Ja amb tots els gegants a la Plaça els tres grups de grallers van fer un tema tots junts, que el van ballar tots els gegants, seguit del tradicional Passi-ho be.

Ja sols quedava la entrega d’ obsequis, que en la edició de Sant Gaieta 2009 va ser una teula amb el dibuix dels gegants i el record de la trobada; i l’ últim ball de tots, el dels amfitrions amb la música de l’ himne de Llucmaçanes que va interpretar La Banda de Música de Maó.

A l’ estiu els geganters estem de gira i ja fosquejant en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero van tornar a pujar al camió que el proper cap de setmana els portarà a les Festes d’ Alaior.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos de la jornada a: www.youtube.com/user/gegantsmao .

Festes d' Alaior, Festes de Llucmašanes, Festes de S' Algar...

geganters-mao | 08 Agost, 2009 17:54

 

L’ estiu és de per si una festa (per a tots els que el poden identificar amb el més de descans, platja i diversions vàries) i en moltes ocasions amb una festa a cada poble. És el cas d’ aquest cap de setmana, en que ahir divendres els Gegants d’ Alaior ja van fer la primera ballada de les Festes de Sant Llorenç 2009, avui matí els gegants de Sant Lluís han passejat per la urbanització de S’ Algar i el poble de Llucmaçanes que a aquestes hores la festa ja deu anar en totes.

Parlant sempre del tema gegants, ahir fosquet en Llorenç i na Eulàlia, els Gegants d’ Alaior van ser vestits públicament a la Plaça Principal del poble. És aquesta una tradició que sols es fa a Alaior, però que compta amb la acceptació total dels veïns i molt especialment dels més petits de cada casa, que cada any ocupen els primers llocs per a no perdre detall. Com no pot ser d’ altre manera un cop amb els gegants vestits aquests van fer el primer ball per a després marxar cap a l’ Ajuntament on avui ja estan esposats esperant als dies grans del poble.

Aquest any en Llorenç i na Eulàlia han passat per taller amb l’ objectiu de perdre un poc de pes, que no te res que veure amb la moda d’ estar magres per a lluir banyador a l’ estiu, si no més amb l’ objectiu de facilitar la tasca dels geganters que els han de portar. Sembla ser que la intervenció ha estat del tot endevinada i al dia d’ avui els Gegants d’ Alaior pesen fins a 20 kilos menys que abans de passar per quiròfan.

Destacarem de la part dels gegants de les Festes de Sant Llorenç d’ enguany que si be en aquesta ocasió no les visitarà cap parella de gegants de fora de l’ illa,  si ho faran la resta de colles geganteres menorquines, tots amb l’ objectiu de fer pinya per a que els gegants d’ Alaior llueixin com cal. És així que els membres de la Colla de Geganters de Maó i de la Colla de Geganters de Llucmaçanes s’ integraran amb el grup alaiorenc per assegurar la ballera dels seus gegants; mentre els grallers de Es Castell i de Sant Lluís també aportaran a alguns dels seus músics per a ballar als gegants d’ Alaior.

Les sortides de gegants a les Festes de Sant Llorenç seran el proper dissabte dia 15 a la tarda i el diumenge 16 al matí en la diana i a la tarda en la desfilada de carrosses.

Un altre lloc on avui també es festa, és la urbanització de S’ Algar a Sant Lluís.

Tot i que  les urbanitzacions i poblacions costeres, les àrees més turístiques de l’ illa, majoritàriament no compten amb algun patró al que fer-li en el seu honor sa colcada o un passacarrers de gegants, moltes d’ elles igualment celebren les seves festes d’ estiu incorporant –hi alguns dels elements de la festa major, com per exemple són els gegants.

És així que aquest matí els gegants de Sant Lluís, portats per la seva colla gegantera, han fet el que es podria dir un “passacarrers marítim”. Tot i la persona que escriu aquestes ratlles no haver-hi estat podem assegurar sense por de equivocar-nos que en poques setmanes les moltes fotografies que hauran fet els turistes a n’ aquests donaran la volta al mon.

 

El tercer poble que avui està en festes es la petita vila de Llucmaçanes, en la que tot el seu grup de gegants ha estat l’ encarregat d’ encetar la jornada de la tarda. Gegants en les Festes de Sant Gaieta no en faltaran i si be a aquesta hora dites figures ja estan a redossa, demà al matí les podrem tornar a veure en la diana, i també a la tarda en que rebran la visita d’ altres gegants de Menorca, entre que els que per la part que ens toca hi estaran en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i el nano en Miquelet es Salero.

Menorca està en festes, unes “Festes Gegants”, i sols podem acabar aquest article desitjant a tothom un gloriós Sant Llorenç, un Gloriós Sant Gaieta i bones festes de S’ Algar.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/user/gegantsmao .

el ress˛ mediÓtic del 75Ŕ aniversari de la arribada d' en Tomeu i na Guida a Maˇ.

geganters-mao | 02 Agost, 2009 16:38

Fa pocs dies vàrem actualitzar la plana principal de la web dels gegants de Maó www.gegantsmao.menorca.es , amb una nova imatge i contingut al·lusiu al setanta cinc aniversari de la arribada d’ en Tomeu i na Guida a la ciutat de Maó.

En pocs dies diversos medis s’ han interessat pel fet històric i ja són algunes les webs externes que en parlen del tema i també medis escrits que se n’ han fet ressò.

Concretament avui diumenge és el diari local Ultimahora Menorca el que en publica un reportatge d’ una plana sencera. En ella es parla de l’ any en que els gegants van arribar a la ciutat, els motius que van motivar que la tradició gegantera quedés establerta i els diferents canvis que han experimentat les nostres dues grans figures al llarg d’ aquests setanta cinc anys.

Un fet a destacar és que en dit reportatge si be es cita que en un principi quan els gegants van arribar a la ciutat van conèixer els que van considerar que era una tradició aliena a les nostres festes “Cosa de catalans”, al dia d’ avui en Tomeu i na Guida són dos símbols insubstituïbles i estimats per tota la ciutat.

El reportatge es completa amb algunes fotografies, procedents de l’ arxiu històric del  la Colla de Geganters de Maó, on es pot veure en la seqüència la evolució en l’ aspecte dels nostres gegants a través de les dècades.

En propers dies seguirem avançant més datos i notícies sobre la commemoració del 75è aniversari de la arribada d’ en Tomeu i na Guida a la ciutat de Maó.

 

Visita www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/user/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS