Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Reyes... y Gigantes

geganters-mao | 30 Setembre, 2009 20:43

Al dia d’ avui podem dir que les festes d’ estiu i les seves passejades de gegants ja són definitivament acabades; doncs les festes menors d’ alguns pobles  de l’ illa, amb el més de setembre acabat ja han constituït la traca final del cicle estiuenc.

En dites festes encara hi hem pogut veure alguns gegants, com és el cas de Sant Nicolau as Mercadal, en que van passejar en Martí i na María; o sa Festa d’ Es Caixers a Alaior, en les que qui hi va passejar va ser el gegant del que disposa el popular dinamitzador maonès Joan Orfina, “En Yurca”.

És així que amb les festes acabades és el moment de fer el balanç de moltes coses, fent per exemple avui el del seguiment que n’ ha pogut fer la premsa insular de les sortides de gegants durant aquest estiu.

Un any més hem de citar el treball fet a consciencia per part dels diferents professionals de la informació.

En la contrapartida hem pogut veure també com en algunes ocasions s’ informava de la sortida d’ alguna parella de gegants a alguna festa en concret, però que en la realitat no havien estat aquells els que havien ballat, citant el redactor a figures gegantines que aquell ni tan sols havien sortit al carrer. També  hem pogut veure articles en els que es parlava d’ uns gegants en concret, però que la fotografia que l’ il·lustrava no coincidia amb els gegants citats a l’ article.

Una anècdota que podem citar és la d’ un diari que nomenava a la compositora de la lletra del ball de lluïment dels gegants de Maó, destacant en aquest cas que dita lletra mai ha existit, i tractant-se d’ una pesa per a ser interpretada amb gralles la participació vocal és un fet inimaginable.

Esperem que per a l’ any vinent dits falls siguin substituïts per una major documentació. Insistim tot i així novament en que és de justícia destacar la bona tasca per part de molts de professionals, com és el cas del bon seguiment que es va fer per part dels medis dels actes del 75è aniversari dels gegants de Maó.

Cròniques xocants de les ballades de gegants ja les trobem per exemple en el dia de la Mare de Déu de Gràcia en el que el titular que d’ un diari per a parlar de les diferents figures que hi van participar les cita com a “Miquelet es Salero” Y sus colegas.

En tot cas la que aquest any ha estat mereixedora del premi  ha estat  un titular relacionat amb el dia en que els gegants en Tomeu i na Guida van fer arribada als balcons de l’ Ajuntament de Maó, per a presidir les Festes de Gràcia 2009.

En aquesta un medi escrit de l’ illa en les seves primeres pàgines, en les que es mostrava per una banda la fotografia de la Família Real Espanyola en l’ acomiadament de les seves vacances a Mallorca, i per una altre als gegants de Maó ja presidint els balcona de l’ Ajuntament, agrupava  totes dues fotografies sota el titular “Reyes... y Gigantes”; fent així una relació entre els personatges de les dues fotografies, que pot ser lis venia per la altura del que representen cada un dins el seu àmbit, afegint en tot cas importància als nostres gegants per les personalitats amb les que sembla ser es relacionen...

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

Fan entrada a la plaša en Tomeu i na Guida, els Gegants de Maˇ.

geganters-mao | 26 Setembre, 2009 14:38

 

Molt s’ en ha parlat de la que es va organitzar per a commemorar el 75è aniversari de la arribada d’ en Tomeu i na Guida, els Gegants de Maó, a la nostre ciutat.

 

Són molts els aspectes que se n’ han destacat, sent un d’ ells la veu en off que ens va narrar la arribada i vivències dels nostres gegants durant els últims setanta cinc anys, i que va ser la que va donar entrada als dos homenejats a una plaça que ja els esperava per a manifestar-los el seu agraïment.

 

Van ser exactament aquestes paraules les que ens van emocionar i les que van donar entrada als gegants:

  

Senyores i senyors, fa molt d’ anys va existir una època en que a Maó no hi havia gegants.

 

Eren uns anys en que es flabioler ja escampava es seu so, es caixers anaven a escoltar es cant de ses completes a s’ Ermita de Gràcia, sa música ja sonava a sa nit, i es focs d’ artifici esclataven en es cel de sa ciutat de Maó.

 

Avui fa 75 anys que en es programa de ses que en aquell any es van anomenar “Fiestas populares de septiembre” va ser anunciada per es dia set sa sortida d’ “un grup de gegants i cap-grossos”, que havien de passejar per Maó acompanyant a sa banda de música.

 

Aquella parella de gegants va arribar a sa nostre ciutat a fer-hi només uns dies, de lloguer, per a compartir ses festes amb nosaltres i  marxar de nou cap a sa ciutat de Barcelona d’ on havien arribat.

 

Ses dues grans figures van ser sa novetat i van agradar... i es que un dia van arribar per fer només uns dies ja mai més van marxar de sa nostre ciutat. Una signatura en un contracte de compra va fer un lloc per sempre as gegants a ses nostres festes.

      

Aquells Gegants van conèixer sa festa, però també van conèixer sa guerra, van existir en una època en que hi va haver misèria; un temps en que ses festes no agermanaven.

 

Ets anys van anar passant i els nostres gegants van veure com aquella mateixa ciutat va tornar a reviure, van ser testimonis de s’ arribada d’ es primers turistes, dels cotxes i de com sa ciutat i  ses pròpies festes anaven canviat d’ aspecte.

 

Durant tots aquells  anys ets gegants sempre van tenir ses senyores que cada any els vestia, s’ artista que s’ encarregava de pintar-los i tenir-los sempre ben polits, sa pentinadora, i també van tenir per amics as grup de bastaixos que durant molts anys, des de dins ets seus faldons els van fer voltar pels carrers de Maó.

     

Es gegants van anar fent anys, i van conèixer una nova època en que es poble va decidir que volia ser ell qui fes sa festa.

 

A ses Festes de Gràcia van començar a arribar altres figures gegantines que després de sa experiència de Maó també van començar a arribar a altres pobles de Menorca. Vam conèixer ses trobades de gegants. I aquests van començar a sortir en actes nous que s’ anaven creant en unes festes que s’ anaven re inventant any rere any.

     

Fa quasi dues dècades que un grup de joves va crear sa Colla de Geganters de Maó, i els va començar a passejar per tot Menorca i també per fora de s’ illa, i es nostres gegants es van convertir en ambaixadors culturals de sa ciutat de Maó

 

A la vegada,  els que durant molts d’ anys van ser coneguts com Es Gegants de Maó, van ser batejats amb els noms d’ En tomeu i na Guida.

 

Senyores i senyors, després de setanta cinc anys entre nosaltres, avui com ahir, fan entrada a la plaça en Tomeu i na Guida, els Gegants de Maó.

imatges de la festa del 75è aniversari de la arribada a la ciutat d' en Tomeu i na Guida, els gegants de Maó. en les fotografies hi veureu als amfitrions, als diferents gegants de Menorca i als arribats desde Terrassa i Corbera de Llobregat. també hi trobareu imatges del pastís d' aniversari, els músics, els parlaments i el multitudinari ball final de plaça.  

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

I els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

En Tomeu i na Guida donaran la volta al mon

geganters-mao | 24 Setembre, 2009 19:41

En Tomeu i na Guida donaran la volta al mon.

Aquest any 2009 ha estat especialment important pels nostres gegants, doncs 75 anys no es celebren tots els dia, i menys amb la estimació amb la que els hi ha reconegut la ciutat de Maó.

La festa de celebració va tenir lloc ja fa unes setmanes, els focus ja s’ havien acabat i les cortines ja amagaven les nostres dues grans figures fins a les festes de l’ any que ve, fins que fa pocs dies es va materialitzar un projecte que durant aquest estiu ha anat agafant forma.

El nou projecte amb el que es conclouran els actes de les noces de bronzo dels gegants a la ciutat serà presentat el proper dia 9 d’ octubre, destacant en aquest cas que com en aquell vell anunci de la ONCE en el que es deia que “El cuponazo traerá cola...” Els detalls finals del que es presentarà el  més que ve ja sols es coneixeran pocs dies abans.

De moment lo únic que podem avançar és que aquest any, commemorant el setanta-cinc aniversari de la arribada d’ en Tomeu i na Guida a la ciutat de Maó, aquests dos símbols donaran la volta al mon.

 

Visita: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

Les Festes de Cala'n Porter i l' ˙ltim cartutx

geganters-mao | 20 Setembre, 2009 15:00

El passat divendres va tenir lloc a Cala’n Porter l’últim Correfocs de la temporada de diables 2009, o dit en el sentit més literal, els dimonis van cremar el seu “últim cartutx” de la temporada.

Com cada any una vintena de membres del grup de foc es van desplaçar a la urbanització costera per a oferir als residents i també  als molts turistes de dita urbanització, una mostra de la rica tradició de foc de la que gaudeixen les terres del mediterrani.

El públic per la seva banda, no va escatimar en cap moment en descarregar els seus flashos, doncs al ser aquest majoritàriament els turistes que estan passant uns dies a l’ illa, seria aquesta la manera d’ emportar-se al seu país una mostra d’ una tradició desconeguda fins el moment.

El ball de foc durà poc més de mitja hora (durada habitual d’ aquesta mena d’ espectacles) i tot i ser fet en un poble més modest que per exemple quan es fa a la Ciutat de Maó, la espectacularitat no va deixar en cap moment gens que desitjar.

Els timbals van sonar com de costum, a estones acompanyat del so de la tarota, els dimonis no van deixar de córrer, i com de costum el temut però també estimat drac Cap de Fibló va ser una de les estrelles de la nit.

Seguint la línia iniciada l’ any abans es va procurar que l’ espectacle no acabés sense un espectacular castell de focs d’ artifici.

Com que sobre els correfocs de les festes d’ estiu, en aquestes altures de l’ any i amb la pluja sentenciant ja tota activitat al carrer, ja se n’ han escrit prou ratlles us deixem de moment amb algunes fotografies il·lustratives de la última de la temporada.

imatges de les Festes de Cala'n Porter 2009, concretament del correfocs del divendres a la nit. en les fotografies veiem als membres de la Colla de Diables de Maó amb el seu drac Cap de Fibló.

  

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

I els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

les claus del 75 aniversari dels Gegants de Maˇ

geganters-mao | 16 Setembre, 2009 20:17

El passat dia 6 de setembre va tenir lloc a Maó l’acte de celebració del 75è aniversari de la arribada d’ en Tomeu i na Guida, els gegants de Maó, a la ciutat.

Tots els comentaris que hem rebut de la festa que es  va organitzar han estat favorables, destacant molts d’ ells els moments carregats d’ emoció que es van saber transmetre al públic present; però sobre tot la sensació d’ haver estat presents en un moment històric, el que literalment sols es produeix cada setanta cinc anys.

Algunes de les claus de la celebració les hem de trobar alguns mesos abans de festes , en les moltes reunions en les que la junta directiva de l’ entitat gegantera de la ciutat de Maó va dur a terme amb l’ objectiu de configurar l’ acte.

Primerament direm que des de un primer moment ja es va decidir que sempre es va pretenir que l’ acte fos totalment allunyat al que es sol fer cada any en matèria de gegants en el dia del pregó de festes. És així que primerament ja no es va dissenyar cap passacarrers. També es va considerar que , tot i que fillets no en faltarien en el dia de la festa, el moment era històric i per lo tant  havia de gaudir dels moments institucionals i també solemnes, sense pretenir en cap moment que pogués quedar en una festa infantil més.

Un cop el projecte de festa va estar dissenyat pels geganters s’ havia de presentar a l’ Ajuntament, doncs els Gegants de Maó reben dit qualificatiu per ser precisament propietat de la ciutat a través del seu ajuntament. Reunits geganters i la primera institució maonesa poques modificacions va rebre el projecte i ja sols quedava treballar conjuntament per a que l’ acte fos tot un èxit.

imatges de la festa del 75è aniversari de la arribada a la ciutat d' en Tomeu i na Guida, els gegants de Maó. en les fotografies hi veureu als amfitrions, als diferents gegants de Menorca i als arribats desde Terrassa i Corbera de Llobregat. també hi trobareu imatges del pastís d' aniversari, els músics, els parlaments i el multitudinari ball final de plaça.

Si una de les coses que també es va destacar de la celebració del 75è aniversari va ser l’ haver batut el rècord de gegants junts en una mateixa plaça a l’ illa de Menorca, destacant que en van ser precisament 22 els que van ballar junts.  Programant dita participació, el primer problema que es plantejava era que a Menorca lamentablement al dia d’ avui ja hi ha més pobles amb gegants que colles geganteres que els portin. La solució va arribar fent que els membres de la Colla de Geganters de Maó, amb la inestimable ajuda dels amics de Llucmaçanes, havíem de portar els nostres gegants i també repartir-nos en els que no tenen colla gegantera. Tot i així ja es va procurar que cap gegant tingués menys de dos portadors, per a assegurar en tot moment la seguretat del propi gegant i del mateix públic.

Hi ha hagut qui ens ha destacat la veu en off que ens va relatar les diferents èpoques que havien passat els nostres gegants, fins arribar a la època actual i donar-lis entrada a la plaça. D’ aquí destacarem que el text és obra d’ un dels mateixos membres de l’ entitat gegantera, i que prèvia aprovació del mateix per la junta directiva es van haver de fer diferents proves i amb diferents veus fins arribar a la gravació que es va escoltar. Alguns detalls més de dita veu en off són que la veu va ser la de Francesc Camps, el que durant vuit anys va presidir la entitat, que la gravació es va fer a la casa i amb l’ ordinador del tècnic David Sagüenza (col·laborador habitual de l’ entitat) i que les músiques que ens van transportar als gegants fins al dia d’ avui van ser primerament “C’era una volta il west”, d’ Ennio Morricone (ambientant-nos en una època llunyana i indefinida, quan a Maó no hi havia gegants i fins que van arribar en Tomeu i na Guida); “Suspiros de España” (cap música millor per parlar-nos de quan a Espanya hi va haver una guerra i també una llarga postguerra); i la festiva “El Gegant del Pi”, interpretada pels Ministrils del Camí Ral (que ens va transportar de la arribada a la democràcia fins el dia d’ avui).

La entrada apoteòsica i a la vegada carregada de sentiment d’ en Tomeu i na Guida, entre tots els gegants presents a la plaça, després d’ haver escoltat tot el que havien passat fins arribar al dia d’ avui, va ser acompanyada musicalment per una formació musical creada expressament per a sonar aquell dia.

imatges de la festa del 75è aniversari de la arribada a la ciutat d' en Tomeu i na Guida, els gegants de Maó. en les fotografies hi veureu als amfitrions, als diferents gegants de Menorca i als arribats desde Terrassa i Corbera de Llobregat. també hi trobareu imatges del pastís d' aniversari, els músics, els parlaments i el multitudinari ball final de plaça.

La orquestra que va sonar el dia sis de setembre, des de la tarima on habitualment sol fer el concert de festes la Banda de Música de Maó, era formada pels grallers de Maó, els d’ Es Castell, els de Sant Lluís i els de Corbera de Llobregat. En total van ser vint gralles acompanyades de disset percussionistes que dirigits per la mateixa persona que habitualment dirigeix als grallers maonesos, van fer de la banda oficial de la festa. No fa falta dir que els temes que es van interpretar van ser assajats alguns dies abans, destacant però que els dies que podien assajar els maonesos i santlluissers no van poder coincidir en el que ho van poder fer els d’ Es Castell i de Corbera de Llobregat, resultant així que si be la cosa anava assajada no es van trobar tots els músics fins mitja hora abans de la festa.

Les bandes amb les frasses “75 anys a Maó” que van posar als gegants el batlle Vicenç Tur i el regidor de festes Joan Carles Villalonga, van ser fetes pels mateixos geganters, i destacarem d’ aquest element que el mateix matí del dia de la celebració van ser portades a l’ ajuntament per a provar-les als gegants i assegurar així que la mida “gegant” era la correcte, i que arribat el moment no seria molt dificultós el possar-lis de manera mitjanament ràpida.

Els parlaments que van pronunciar el batlle de la ciutat i la presidenta dels geganters Natàlia Roig ja van ser de collita pròpia.

En el cas de l’ enorme pastís d’ aniversari que va entrar a la plaça un cop fets els parlaments, ja direm que simplement era fet de fusta i paper de diari (amb unes cireres fetes amb pilotes de ping pong) i que la pastisseria no va ser altre que el mateix local social de la Colla de Geganters de Maó i els pastissers els seus propis membres.

Un cop bufades les espelmes, el ball que van ballar en Tomeu i na Guida en solitari va ser el que a l’ any 1998 composà la grallera maonesa Xisca Caules i pel que Xiscu Mora en el seu moment li va afegir la coreografia. Es traca d’ un vals i es sol sonar sempre en els moments de més lluïment dels gegants de la ciutat. En aquest cas qui el van sonar van ser el grup de grallers dels Gegants de Maó, i els balladors que van donar vida als gegants en aquell moment també van ser dues de les persones que habitualment solen ballar dit vals.

Ja com a final de festes totes les figures presents a la plaça van ballar juntes, destacant la espectacularitat de tants de gegants ballant a l’ hora. En aquell moment entre músics i portadors de gegants es va calcular que hi havia fins a més de 120 persones actuant a l’ hora.

Des de aquestes ratlles volem agrair també la participació de les dues persones que van venir a la festa per a participar immortalitzant el moment, amb la càmera fotogràfica i la de gravar, que van ser David Sagüenza i Sonia Sastre.

Algunes consideracions finals de la festa del setanta cinquè de la arribada d’ En Tomeu i na Guida a Maó, són la valoració positiva dels diferents moments per part de les entitats organitzadores, i sobre tot l’ agraïment a la ciutat de Maó que des de fa setanta cinc anys estima als seus gegants, que són la mateixa gent que el passat dia sis va recordar èpoques passades, es va emocionar, va saber valorar el present dels nostres gegants i els que indiscutiblement amb la seva estimació faran que la festa del centenari d’ en Tomeu i na Guida (mirant per llarg) sigui encara més emotiva si cal que la viscuda fa uns dies a Maó.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

Ja hem estat a les Festes de Sant Nicolau 2009

geganters-mao | 12 Setembre, 2009 18:46

Fa poques hores ha tingut lloc as poble d’ Es Mercadal la passada dels gegants de les Festes de sant Nicolau 2009.

Abans de relatar com ha anat dita passejada, direm que pels geganters maonesos, que són la mateixa colla de Geganters des Mercadal, les passejades pel poble més cèntric de l’ illa van cada any associades a la primera i la última cercavila de l’ estiu.

És així que el segon cap de setmana de juliol els geganters es lleven les lleganyes de tot l’ hivern, i es retroben amb els gegants i les festes per a portar pels carrers des Mercadal a n’ en Martí i na María. En aquesta ocasió ho fan enfront d’ un jovent i tot un poble que desitja la festa, que crida el “Sant Martí, Sant Martí”, que s’  emociona amb el primer toc de flabiol, i amb les primeres notes dels grallers i les primeres danses dels gegants.

En el cas de Sant Nicolau, és aquesta festa la encarregada de concloure l’ estiu, en la que quan els geganters es treuen les faixes ja és per posar-les a la rentadora i fins a l’ any que ve. Destacarem de aquesta última festa que la disbauxa ja ha donat pas a una festa amb menys gent i pot ser un ambient més familiar i propi del poble. També ja es nota que ha començat a refrescar, que és símptoma inequívoc de que l’ estiu ha acabat.

Imatges de les Festes de Sant Nicolau 2009 as poble d' Es Mercadal de Menorca. Veiem als gegants d' Es Mercadal en Martí i na ´María i també als gegantons del casal de gent gran

 

Fent la crònica del Sant Nicolau 2009, i concretament del passacarrers d’ aquesta tarda, han estat les cinc en punt de la tarda quan la música del grup “Los Muchachos” ha engegat amb el primer pasdoble i això ha estat la senyal per a que en Martí i na María i també en Pere i na Gràcia, s’ aixequessin i comencessin a ballar.

L’ itinerari ha estat el mateix que es sol seguir per Sant Martí, però amb la variant d’ uns carrers més tranquils, tot i que no han faltat com sempre els incondicionals que han estat durant tot el temps darrera els seus gegants.

Hem de dir també que a mida que anava transcorrent el passacarrers ha estat més gent la que s’ hi ha afegit, el motiu no és altre que pot ser a les cinc de la tarda que és quan ha començat la cercavila, molta de gent encara estava per arribar.

També destacarem que per a aquesta ocasió, per Sant Nicolau molts d’ anys es sol fer així, els grallers en lloc de portar els seus instruments avui han portat els gegantons, o els que habitualment porten a n’ aquests han pogut portar els gegants grans. Aprofitant que al ser una cercavila més calmada, s’ han pogut fer dits canvis donant així la oportunitat de poder per un dia desenvolupar una funció dins la Colla Gegantera que no és la habitual de cada un.

No ha faltat el ball enfront  de la residència de gent gran, que com és habitual els seus residents han aplaudit amb els gegants encara fent les últimes voltes.

La passada dels gegants no ha durant molt de temps i tot i a la arribada de nou a la Plaça fer alguns últims balls amb els quatre gegants, un cop aquests haver-se retirat de la plaça el rellotge ha marcat les sis en punt.

Ja sols quedava llavors portar als gegant d’ es Mercadal fins a l’ antic quarter d’ artilleria, on descansaran fins l’ any que ve, i als gegantons en Pere i na Gràcia amb els cotxes dels mateixos geganters a la seu dels geganters maonesos, on faran durant l’ hivern el mateix que la resta de gegants de Menorca: descansar.

La temporada de gegants és acabada, tot i així aquest medi segueix obert i seguirem informant de qualsevol detall que ens parli dels gegants o fet relacionat amb la cultura popular menorquina.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es  .

I els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao  .

˙ltima jornada de festa al port de Maˇ

geganters-mao | 11 Setembre, 2009 13:46

El passat dimecres va tenir lloc a Maó, i molt concretament en el mateix port que un dia va donar nom a la ciutat, la última jornada de les avui ja passades Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2009.

Destacant que la jornada del matí ja es va reservar per a el descans després dels dies més intensos de la festa, a les set i mitja en punt de la tarda ja estava anunciada la avui tradicional baixada dels gegants al port.

Els geganters mitja hora antes ja van començar a concentrar-se a la Plaça Constitució, per a treure els gegants i també afinar els instruments. Destacant d’ aquest últim dia de festa, que al no ser-ho damunt el calendari laboral, alguns dels geganters ja van haver d’ avançar la tornada a la feina, faltant així a la cita amb el “Passi-ho be”.  També entraria en la anècdota de la jornada que la persona que en aquell dia havia de portar el “Gegant Olímpic” fins el port, no ho va poder fer debut a trobar-se en aquell moment indisposta.

El tema és que tot i així la festa havia de continuar i una trentena dels geganters maonesos a l’ hora anunciada van portar als històrics i reconeguts Tomeu i Guida, als seus acompanyants en Pere i na Gràcia i també a n’ en Miquelet es Salero, de per sa costa de ses voltes fins al moll de ponent per a fer els últims balls.

Si be en un principi podria haver semblat que en el dia de la segona festa de gràcia 2009 hi podria haver hagut menys gent al carrer que en anys abans, conforme els gegants anaven baixant per la costa de ses voltes van ser molts els que se van voler sumar a aquesta última cercavila.

imatges de la segona festa de Gràcia 2009, amb la baixada dels gegants en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero as port de Maó.

 

Un cop amb els gegants enfront de la estació marítima, com ve sent costum en els últims anys les nostres grans figures van voler fer com a cloenda de festes cada una de elles el seu ball de lluïment.

El primer en ballar va ser el nan “En Miquelet es Salero”, que va ballar el seu ball de lluïment titulat “Ball d’ es Salero”, amb música de Miquel Villalonga i coreografia de Xiscu Mora. També és costum, tot i que no figuri en cap llibre de protocols, que la persona que en balles aquest últim ball fos la “miqueletera” Cristina Gomila.

Arribats al ball dels gegants, en Tomeu i na Guida van ballar el vals anomenat “Gegants”, amb música de Xisca Caules i coreografia de Xiscu Mora; destacant d’ aquest ball que va ser el mateix que havien ballat els nostres gegants en solitari durant la festa del seu 75è aniversari el passat dia 6 de setembre.

Un cop fets els balls de lluïment ja sols quedava el “Passi-ho be”, l’ acomiadament dels gegants i els geganters del públic maonès per a aquestes, i portar a totes les figures al camió que ja les esperava a pocs metres per a iniciar la tornada dels dos grans símbols a la seva casa on hivernaran fins l’ any que ve.

En el tema gegants les festes ja estaven concloses i ara ja sols quedava per part dels geganters el canviar-se de paisà i gaudir dels diferents concerts i també del castell de focs d’ artifici que havia de tancar les festes de Gràcia 2009.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

i els vídeos dels gegants a www.youtube.com/gegantsmao .

El passacarrers del matÝ de la Mare de DÚu de GrÓcia

geganters-mao | 09 Setembre, 2009 15:16

Les Festes de Gràcia segueixen el seu curs, en una carrera descompensada entre el desig de que aquestes arribin i lo molt ràpidament que passen un cop començades. És així que ahir ja va tenir lloc el tradicional passacarrers del matí de la Mare de Déu de Gràcia.

Eren les nou passades quan tots els gegants van començar el recorregut. Destacarem d’ aquesta hora matinal que la Plaça Constitució torna per uns moments a unes festes menys massificades, en que el públic que en participa ja és totalment familiar i amb els incondicionals que estimen les festes agradant-lis gaudir de moments tan polits com el de la sortida del flabioler o la baixada dels gegants a la plaça.

Destacarem també, per part dels geganters, que si be molts ja han procurat dormir les suficients hores com per a poder complir amb la tasca al cent per cent, també els hi ha, sobre tot els més joves, que igualment donen tot el que tenen ja des de bon matí però regressant d’ una llarga nit de revetlla.

Començant el guió tornarem a les nou i quart del matí quan els tamborers van engegar els primers sons del cercavila, rompent amb els seus sons una plaça que encara s’ està llevant les lleganyes.

Puntuals a la cita van estar com els dies abans els Geganters de Terrassa, els Geganters de Corbera de Llobregat, els membres de la Colla de Geganters de Maó, i fins i tot algun membre d’ alguna colla de geganters de l’ illa que si be en dita matinal no acostumen a portar-hi els seus gegants si ho fan a títol individual per a donar un cop de ma.

 imatges del dia de la Mare de Déu de Gràcia en el passacarrers del matí. veiem als gegants de Terrassa, als gegants de Corbera de Llobregat, als gegantons del casal de gent gran I.B.A.S de Maó, en Miquelet es Salero i als gegants de Maó en Tomeu i na Guida.

 

 

 

El passacarrers un cop travessat la Plaça Constitució va enfilar de per Portal de Mar cap a la Plaça el Carme i de per aquesta cap al Camí d’ Es Castell. Es van seguir repetint les escenes de pares amb els fillets en braç o de la ma, que substituïen per unes poques hores els carrers plens de jovent.

També en els matins de Gràcia sol ser molt polida la passada per els carrers antics de la població. És així que en arribar per exemple a barri on s’ ubicava l’ antic hospital, allà cada any ens trobem que els veïns han posat taula per a obsequiar als geganter. Com no podia ser d’ altre manera aquests els van obsequiar amb el millor ball de gegants.

Igual de emotiu sol ser el pas pel barri d’ es pescadors, o el pas pel carrer de la Reina, on les vores ja són plenes de gent que així gaudeix de la matinal.

Una aturada obligada sol ser al carrer Sant Ferran, en el que fins a tres cases cada any solen obrir les seves taules i ofereixen les seves taules a tots els membres de la comitiva dels gegants. Des de aquí el nostre agraïment a tots els veïns de la ciutat que tots els anys tenen el detall d’ oferir refresc als geganters en el seu pas.

Sent els geganters gent jove d’ esperit no hi ha any en que no es produeixin divertides anècdotes, com pot ser el fet de posar-se d’ acord els músics per a quan el que mena la formació diu quina cançó s’ ha de sonar en un moment donar, fer una altre de molt diferent per a sorprendre a n’ aquest; o l’ entrar en alguna de les cases d’ algun conegut per a fer-li un “passacarrers personalitzat” amb l’ únic objectiu d’ interrompre la son d’ aquest.

En el passacarrers del dia principal, la arribada a la plaça cada any ja sol ser amb la missa de caixers començada, però com les parets del temple de Sant Maria són suficientment  gruixudes per uns moments de paret cap endins es duu a terme un dels moments que donen el sentit a la celebració i de parets cap a defora la música i els últims balls de gegants de la jornada.

Com ve sent costum, abans d’ estojar els gegants ja sols faltava la fotografia de grup de tots els gegants i geganters participants en la jornada.

Aquesta nit toca la baixada al port, i en pocs dies les Festes de Gràcia ja sols seran el record del que ens cantava la cançó del tan nostre Lluís Sintes... el record d’ unes festes de pau i d’ amor.

 

Més fotografies a l’ àlbum: Gràcia 2009.

Vista també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos dels gegants a: www.youtube.com/gegantsmao. .

Els gegants en el dissabte de les Festes de GrÓcia 2009

geganters-mao | 09 Setembre, 2009 10:49

Cada un dels passacarrers de les Festes de Gràcia de Maó te personalitat pròpia, és així que mentre el que es sol fer en el dia del pregó sol ser curt i relaxat, el del dissabte de Gràcia sol ser moltes vegades tot el contrari, és a dir que pot arribar a durar més de tres hores, és molt intens i transcorre pels carrers on en aquells moment la festa i la disbauxa ja està en els seus moment més àlgids.

Enguany com de costum qui va donar la sortida va ser la mascletà, que al poc de passades les quatre de la tarda va ensordir la Plaça Constitució de Maó. Un cop esclatat l’ últim petard la senyal ja estava donada i un per un van anar sortint els gegants des de el carrer Alfons III cap el Pla de la Parròquia per a iniciar el passacarrers.

Els primers en sortir van ser el grup de Tambors i Cornetes de Dalts Sant Joan, que amb els seus ritmes van voler també sumar-se a la desfilada dels gegants. Els primers d’ aquests que van entrar a la plaça ja van ser els Gegants de Corbera de Llobregat, arribats expressament des de terres catalanes per a participar en les nostres festes; uns altres que també van exercir de convidats d’ honor van ser els Gegants Nous i els Gegants Modernistes de Terrassa, que al igual que els anteriors va arribar a l’ illa amb les seves respectives colles geganteres; dels gegants menorquins els primers en sortir a la pista van ser els representants de la vila de Llucmaçanes, que a part dels gegants avis també hi van aportar a la gegantona Xisca, destacant aquesta per ser de les de tipus “mans bojes”; els següents van ser els representants del casal de gent gran d’ es Camí d’ Es Castell de Maó, en Pere i na Gràcia, en Miquelet es Salero, i finalment i com sol ser tradició tancant la desfilada els dos amfitrions: En Tomeu i na Guida, els Gegants de Maó.

 

imatges del passacarrers de les Festes de Gràcia 2009, amb la participació de la Banda de Tambors i Cornetes de Dalt Sant Joan, els Gegants de Terrassa, els Gegants de Corbera de Llobregat, els Gegants de Llucmaçanes, els Gegantons de sa Casa d' es Poble de Maó, en Miquelet es Salero i els gegants de Maó en Tomeu i na Guida.

En el cas dels dos grans dos símbols de la ciutat aquests van desfilar lluint les sendes bandes honorífiques que el dia abans lis havia posat el batlle de la ciutat, en reconeixement dels 75 anys que porten entre nosaltres.

La música dels cornetistes i la dels diferents grups de grallers va portar a la cercavila cap el carrer Isabel II i d’ allà cap el Pla del Monestir, on els geganters van ser obsequiats amb menjars típics i també amb la tan necessària aigua refrescant.

De pel carrer d’ es Frares tots els gegants van començar a pujar cap a la part alta de la ciutat, on en poc temps coneixerien la multitud que ja els esperava en la cruïlla que hi trobem entre el carrer de ses moreres i el Cos de Gràcia.

Direm que si be la sortida a les quatre de la tarda sol ser ja bastant seguida, a mida que va passant el temps i les hores, són cada vegada més les persones que arriben a la festa, i que per lo tant van a buscar els gegants.

Una aturada obligatòria és la que es fa cada any l’ hospital geriàtric del Cos de Gràcia. Allà ens solen esperar tots els avis que allà s’ hi troben, i que per a molts d’ ells pot ser sigui aquell l¡ únic dia en que solen veure els seus gegants.

En dit lloc l’ intercanvi va ser mutu, els avis lis van cantar a n’ en Tomeu i na Guida el “Cumpleaños Feliz” i els gegants van ballar especialment per a ells el seu millor ball, el de lluïment, el que es fa sobre el vals “Gegants” i que sempre es reserva per a les ocasions més especials.

Un cop de nou amb tots els gegants as Cos de Gràcia, el caminar per aquest ja va ser entre multituds, doncs ja havien transcorregut un parell d’ hores des de la sortida i el carrer ja era pler de gent i festa.

Al carrer de Gràcia es va fer una nova aturada, per a refrescar-se tots els geganters gràcies a la generositat dels veïns de la part baixa de dit carrer que cada any posen taula al pas dels gegants.

La nova partida ja seria la última, doncs en poc temps arribarien de nou a la Plaça Constitució d’ on s’ havia sortit. La que es va trobar a dita arribada ja era totalment diferent a la de la sortida, i en lloc del soroll dels petards ja els esperava el de la gent que la començava a omplir.

Com ja havien estat tres hores de cercavila i la tasca dels geganters encara no havia acabat per aquestes festes, un cop a la plaça es va optar per un únic ball conjunt de tots els gegants i guardar-lo a dalt de l’ ajuntament fins el dia següent.

Tot i així per a ser geganter ha d’ agradar la festa, un cop amb els gegants a lloc els més joves encara van tenir energia per a dansar cançons de festa, amb la ajuda dels grallers, com són: 2l’ Avui és festa”, “el ball del caragol”; o per cantar temes tan festius com el no en volem cap o l’ “Es Mahón”.

Tres hores de cercavila van donar pas a la imminent entrada dels cavalls a la plaça, i a que els mateixos geganters es canviessin de roba per a seguir gaudint de les Festes de Gràcia 2009.

 

Més fotografies a l’ àlbum “Gràcia 2009”

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els videos a: www.youtube.com/gegantsmao .

i desprÚs del pregˇ arribÓ el ball de foc

geganters-mao | 08 Setembre, 2009 21:36

Sent aquestes les festes del 75è aniversari  de la arribada a la ciutat d’ en Tomeu i na Guida, quasi s’ ens oblida un fet també important, que aquest any 2009 commemorem també el 25è aniversari del primer correfocs fet a l’ illa de Menorca.

Dit correfocs va ocorre en unes festes de Gràcia de l’ any 1984, quan el grup menorquí Escarabat Bum Bum, va irrompre al port de Maó arribant en una nau infernal i en poc temps les seves espurnes es van apoderar de la ciutat i molt en concret de la Plaça Constitució amb el seu ajuntament inclòs.

El que ja vam veure aquest diumenge és l’ espectacle que ens havia preparat la Colla de Diables de Maó, amb motiu de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2009.

Com ve sent acostumat tota la tropa de dimonis va sortir de darrera la parròquia just acabat el pregó de festes. Seguits per la crida que lis feia un dels seus amb una caracola des de un dels balcons de la mateixa plaça. En poc temps els dimonis ja estaven  entravessant la Plaça i pujant amb torxes cap a la Plaça Explanada, on havia de donar inici a la seva arribada el tradicional Ball de Foc.

imatge del ball de foc de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2009 a Maó.

La arribada a la Explanada ja va ser tan multitudinària com els últims anys, constatant així la adaptació de l’ espectacle pirotècnic a les nostres festes durant aquests últims vint i cinc anys.

El soroll dels tambors va donar pas al dels petards, fent que en poc temps la olor a fum impregnes tota la plaça. Eren així tots els ingredients de la festa en el seu punt, el soroll dels petards, les espurnes, el fum, el soroll dels tambors, i els joves enmig de la plaça dansant amb els dimonis.

Moments importants van poder ser algunes de les enceses del drac Cap de Fibló, convertit en alguns moment en una autèntica bolla de foc, o també les diverses figures que van poder crear els mateixos dimonis en el transcurs de l’ espectacle.

Una novetat d’ aquest any va ser que en els moment últims del correfocs el soroll dels timbals que habitualment l’ acompanyes va donar pas al que els mateixos dimonis també li van saber truere a uns grans bidons de llauna que van servir per a un final de correfocs amb batucada.

També destacà d’ aquest any el castell de focs d’ artifici que culminà la nit de foc.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i www.youtube.com/gegantsmao .

La gran festa del 75Ŕ aniversari dels Gegants de Maˇ

geganters-mao | 08 Setembre, 2009 20:36

El passat diumenge, dia set de setembre, vam commemorar el fet de que  setanta cinc anys enrera la ciutat de Maó havia donat la benvinguda als avui ja vells però ben estimats gegants en Tomeu i na Guida. És per dit motiu que en dia tan senyalat la Plaça Constitució de Maó s’ omplí amb la ciutat present per a retre homenatge als que avui ja són dos dels seus símbols.

la hora en la que estava convocada la ciutat per a la festa de celebració era a les sis i mitja de la tarda del dia del pregó de Festes, tot i així a les sis de la tarda ja van sortir a fer la crida a la població els capgrossos de Maó acompanyats de la banda de Tambors i Cornetes de Dalt Sant Joan. Els caparrots van ser portats pels fillets de les escoles d’ estiu, i la celebració en aquell moment puntual també era pel fet de que dits capgrossos ja feia alguns anys que no sortien al carrer per falta de portadors.

Arribant al moment dels gegants, direm que l’ acte de celebració va començar amb uns pocs minuts de retard, que va fer coincidir l’ inici d’ aquest amb el moment en que el públic va començar a omplir la Plaça Constitució.

El primer que es va fer va ser presentar des de l’ escenari a tos els gegants que havien arribat convidats representant als diferents pobles de Menorca i també als arribats expressament des de Corbera de Llobregat i Terrassa, que van anar fent la entrada a la plaça.

 imatges d' en Tomeu i na Guida, els gegants de Maó, en la seva festa del 75è aniversari de la arribada a la ciutat

 imatges de la festa del 75è aniversari de la arribada a la ciutat d' en Tomeu i na Guida, els gegants de Maó. en les fotografies hi veureu als amfitrions, als diferents gegants de Menorca i als arribats desde Terrassa i Corbera de Llobregat. també hi trobareu imatges del pastís d' aniversari, els músics, els parlaments i el multitudinari ball final de plaça. 

És així que just iniciada la tarda ja es va produir la primera fita important, doncs contant als que estaven de celebració es va aconseguir reunir per primera vegada a l’ illa a vint i dos gegants en un mateix dia i una mateixa plaça.

Amb tots els convidats presents la festa ja podia començar, i ho va fer amb una veu en off que deia: Senyores i Senyors, Va existir una època en que a Maó no hi havia gegants... . Durant un període d’ aproximadament set o vuit minuts la mateixa veu, que va començar parlant sobre una música clàssica,  ens va portar a una època molt llunyana, narrant-nos els orígens de la nostre gran parella. La música va anar canviant de ritme, transportant-nos a noves èpoques, i amb elles explicant-nos com els nostres gegants van conèixer èpoques de festa, però també de gerra i misèria, i malgrat tot el que van anar vivint el poble mai va deixar d’ estimar-los cada any un poc més, fins arribar a la època actual.

La veu en off ja acabava: Senyores i senyors, avui com fa setanta cinc anys, fan entrada a la Plaça en Tomeu i na Guida, els Gegants de Maó.

Dita frase seria la senyal per que comencés a sonar l’ orquestra formada per una trentena de grallers arribats de diferents pobles de Menorca i també de Catalunya, i fes la entrada triomfal, entre el passadís que li van fer tota la resta de gegants, en Tomeu i na Guida, els històrics i estimats gegants de la ciutat de Maó.

Destacarem del moment que va estar carregat de grans dosis d’ emoció, i que el públic present així d’ emocionat no va parar d’ aplaudir durant dita entrada.

imatges de la festa del 75è aniversari de la arribada a la ciutat d' en Tomeu i na Guida, els gegants de Maó. en les fotografies hi veureu als amfitrions, als diferents gegants de Menorca i als arribats desde Terrassa i Corbera de Llobregat. també hi trobareu imatges del pastís d' aniversari, els músics, els parlaments i el multitudinari ball final de plaça.

 Un cop la gran parella va arribar en front de la tarima dels músics, van ser el batlle de la ciutat Vicenç Tur, El regidor de Festes Joan Carles Villalonga i la Presidenta del grup de geganters Natàlia Roig els encarregats de possar-lis als gegants les dues bandes honorífiques, amb les frases “75 anys a Maó”.

Les emocions sols acabaven de començar; i igualment carregades de sentiments van ser els parlaments del batlle i la presidenta dels geganters. El primer va voler fer el discurs en forma de conte, en el que en Tomeu de bon matí no sabia quin vestit posar-se per a anar a la festa del seu 75è aniversari, decidint finalment sortir al carrer com ho havia fet sempre, doncs sent com ha estat durant tantes dècades és com la ciutat l’ havia estimats durant aquestes dècades a ell i a la seva companya Guida. Per la seva banda Natàlia Roig va agrair a la ciutat de Maó el fet d’ haver portat als seus gegants al grau de estimació actual.

Als parlaments ja sols els podia seguir la entrada a la plaça del pastís d’ aniversari, que com era obligat en tal dia també era “gegant”, ho va fer entre el passadís que va fer la gent, portat per tres dels geganters i amb la música obligada d’ “aniversari feliç”.

Dit pastis va ser pujat a l’ escenari i els allà presents van ser els encarregats de bufar les veles en nom dels gegants.

Ara ja sols faltava el primer ball d’ honor per a en Tomeu i na Guida, que va ser la pesa “Gegants” amb música de Xisca Caules i coreografia de Xiscu Mora. Els dos protagonistes el van ballar en solitari en mig de la plaça.

Acte seguit van fer el gran ball final els vint i dos gegants junts, amfitrions i convidats. El moment va ser espectacular i memorable i així ho va entendre el públic que també omplia la plaça aplaudint després de cada peça.

El final de festes va arribar just una hora desprès d’ haver començat amb el repartiment a tots els fillest de les típiques dolces de festes. 

L’ article que avui presentem no és més que una selecció dels millor moments o els més visuals de la jornada, en propers escrits intentarem detallar els preparatius, els sentiments del moment, o les valoracions del que va ser i representar el moment històric del passat diumenge.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

i els vídeos a: www.yotube.com/gegantsmao .

La Festa a Maˇ ja Ús comenšada

geganters-mao | 05 Setembre, 2009 17:32

Aquests dies , els previs als principals de les Festes de Gràcia 2009, Maó és un cúmul de moltes festes; les que organitzen les diferents barriades, carrers i entitats vàries. La suma de totes aquestes petites festes (grans per a cada un del que les viu com a les més properes a la seva casa, la seva família o el seu entorn) és el que ja es podria qualificar unes Grans Festes de Gràcia ja començades des de tots els punts de la ciutat.

Ahir divendres concretament un dels carrers que va esclatar en festa va ser el Camí d’ Es Castell. Destacarem principalment la part dels gegants que és a la que va dedicada principalment aquest medi, i és d’ obligada cobertura el citar que no van ser pocs els que van passar-hi ballant durant una bona estona de la tarda.

Tot i que el cel no estava del tot clar, i que la pluja en algun moment amenaçava de manera més seriosa,  les figures gegantines es van deixar veure. Els Amfitrions com cada any van ser els gegantons del Casal de Gent Gran “Sa Casa d’es poble” per estar situat justament en dit carrer; no hi van faltar tampoc els gegantons de Llucmaçanes, i des de l’ any passat el nou habitant de dit carrer: el gegant “En Yurca”, figura creada pels mateixos veïns de la part alta d’ es Camí d’ Es Castell i que li va ser regalat ara fa un any al personatge representat, en Joan Orfina “En Yurca”.

La cercavila va durar just una hora i transcorri amb la música de la Banda de Tambors i Cornetes de Dalt Sant Joan. També les Majorettes d’ es Centre Cultural d’ Es Castell hi van participar.

En la jornada d’ avui matí, al carrer la festa no hi estava instal·lada, però si el treball de la Colla de Geganters de Maó per a dur-la a terme durant els propers dies.

Ha estat al poc de passades les set del matí en que ha fet entrada a port el vaixell que portava el camió amb els gegants de Corbera de Llobregat i de Terrassa. Com a amfitrions que en són els geganters maonesos,   han anat a esperar al port a les dues agrupacions geganteres covidades, per a donar-lis la benvinguda i guiar-los a un grup cap el pavelló que durant aquests dies serà la seva casa, i a l’ altre cap a la Plaça Conquesta per a muntar els seus gegants i pujar-los a l’ Ajuntament.

També en la jornada d’ avui matí els geganters a mitjan matí han sortit al carrer per a possar paradeta, en la que a preus populars han ofert a la ciutat samarretes i gorres amb la imatge d’ en Tomeu i na Guida i també del nano en Miquelet es Salero. Indumentària que ben segur la veurem lluir als molts incondicionals dels gegants que seguiran els cercaviles.

El dinar de germanor ofert per la ciutat, mitjançant el seu ajuntament,  als representants de Corbera de Llobregat i de Terrassa, ha fet un parèntesi en la jornada de feina d’ avui. En el dinar hem pogut tots coneixer-nos un poc millor (doncs fins el moment lo únic que ens coneixíem eren les veus a traves del telèfon, durant els preparatius per a la arribada). No han faltat com és acostumat els intercanvis d’ obsequis com a record de l’ intercanvi.

Amb el cafè encara baixant per l’ estomac, a les quatre de la tarda es retronava a la jornada de feina. En aquesta ocasió era per als músics de la Colla de Geganters de Maó “els grallers”, els de Corbera de Llobregat, i els representats de la vila d’ Es Castell, per a fer un assaig conjunt de cara la gran jornada de demà en la que la festa del 75è aniversari dels gegants de Maó comptarà amb una orquestra formada per a uns trenta músics provinents de les diferents Colles de Grallers de Menorca i els arribats de Terres Catalanes.

En el moment d’ escriure aquestes ratlles, les 19,25 hores de la tarda del dissabte dia 5 de setembre. Molt possiblement ja estaran al carrer les diferents cercaviles de les barriades i també la romeria que ha d’ anar a la Ermita de Gràcia.

Per a demà a la tarda la cita és a les 18 hores a la Plaça constitució per a ser testimoni i partícip del moment històric de la Festa del 75è aniversari dels Gegants de Maó.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a http://www.youtube.com/gegantsmao  .

A punt la festa del 75Ŕ aniversari dels Gegants de Maˇ

geganters-mao | 03 Setembre, 2009 15:50

Aquest diumenge tindrà lloc la festa del 75è aniversari de la arribada d’ els gegants en Tomeu i na Guida a la ciutat de Maó.

La Festa començarà a les 18’00 hores, amb el cercavila pel centre de la ciutat dels capgrossos de Maó acompanyats de la Banda de Tambors i Cornetes de Dalt Sant Joan. D’ aquí hem de destacar que els capgrossos seran portats pels fillets de les escoles d’ estiu de Maó.

Ja serà a les 18,30 hores quan els gegants que arribaran en representació dels diferents pobles de l’ illa i també els arribats des de Terrassa i Corbera de Llobregat faran entrada a la Plaça Constitució; dits gegants seran  testimonis i partícips de la celebració. En total seràn més d’ una vintena les figures gegantines que ompliran el Pla de la Parròquia.

Durant la celebració es repassaran els 75 anys de vida dels gegants entre nosaltres, i  en un acte que pretén ser festiu però també acord amb el moment històric que es commemorarà no fi faltaran els parlaments del batlle de la ciutat Vicent Tur i de la presidenta de l’ entitat gegantera de la ciutat de Maó Natàlia Roig.

Un moment que ben segur serà emotiu serà quan el batlle de la ciutat col·locarà als nostres gegants en Tomeu i na Guida la banda honorífica commemorativa, que aquests passejaran durant tots dels dies de les Festes de Gràcia.

No hi faltaran tampoc els elements propis de tota festa d’ aniversari, i tractant-se de una festa amb gegants aquest faran el que van venir a fer fa set dècades i mitja, ballar.

El primer ball el faran en solitari en Tomeu i na Guida. Que ballaran el seu ball de lluïment “Gegants”; dita peça és obra de la grallera maonesa Xisca Caules i compte amb coreografia per a gegants obra de Xiscu Mora. La música en aquest moment del primer ball anirà a càrrec del grup de grallers de Maó.

Tots els gegants que durant tota la cerimònia estaran vestint la plaça també faran la seva ballada conjunta, amb la música de tots els grallers de les diferents colles de geganters que participaran en el acte (creant tots junts una formació inèdita per a dit instrument, doncs les colles de grallers solen ser formacions molt reduïdes, però per aquest diumenge expressament es crearà una banda de prop d’ una trentena de músics entre gralles i percussions). En el cas de les figures gegantines també es crearà el ball de gegants més multitudinari conegut fins el moment a l’ illa.

Altres detalls de la festa d’ aquest diumenge es pretén que no siguin conegut fins el mateix moment de produir-se, buscant en l’ element sorpresa els moment més emotius i emocionants de la tarda nit.

En el blog dels Gegants de Maó, dins la web http://www.gegantsmao.menorca.es/ anireu trobant més informació actualitzada sobre la participació dels gegants a les Festes de Gràcia 2009.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS