Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

D' els capgrossos que van venir a Maˇ a l' any 1929

geganters-mao | 29 Novembre, 2009 11:35

Ben sabut és que per aprendre coses tan útil com el llegir és el viatjar. És així que en un recent viatge fet a la població basca de Santurtzi vam poder desxifrar una crònica que a l' any 1929 ens parlava d' un grup de gegants i capgrossos que van visitar les nostres Festes de Gràcia de Maó.

 

Concretament dita crònica apareixia en la premsa local el dia 9 de setembre i deia així:

 

(...) Truenos y campaneo desperazaron al vecindario y este se dispuso para contemplar el paso de los gigantes y cabezudos. Majestuosos los primeros y espantables los otros, los que por cierto no abusaron, ni casi usaron de las sendas trallas-vegiga de que iban provistos, no debían conocer su manejo y uso. Gigantes y cabezudos alegraron a la gente, entusiasmaron a la tropa menuda y dieron a todos la novedad.(...)

 

En dita crònica tot queda molt clar menys un detall: que eren realment aquelles “Tralla-vegiga”, de les que anaven provistos els capgrossos.

 

Buscant en el diccionari no ens queda dubte que una tralla pot ser una mena de fuet (en castellà latigo) i que una vegija no pot ser altre cossa que la bufeta, la bosa on dipositem la orina quan baixa dels ronyons.

 

Va ser precisament durant les passades festes de Santurtzi, el passat més de juliol, http://www.youtube.com/user/gegantsmao#p/search/0/VV9gKmUQV0M , quan vam poder veure als capgrossos del poble perseguint als fillets amb una mena de fuet feta amb un cordill i que a un dels extrems portava fermat una bufeta d' animal, com si fos un globus, que era la part de l' aparell que feria amb més o menys força al cos dels fillets.

 

imatges dels capgrossos de Santurtzi.  imagenes de los cabezudos de santurce. 

El joc era del més divertit, amb els capgrossos corrent rere els fillets per pigar-lis amb la bufeta d' animal; i com és lògic amb els menuts intentant burlar el joc dels perseguidors.

 

El motiu del present article no era altre que exposar el fet de que molt possiblement dites “tralla-vegiga” amb les que es van armar els capgrossos que van visitar Maó a l' any 1929, gràcies a la experiència amb els capgrossos de Santurtzi, al dia d' avui ja podem suposar com eren i quin aspecte tenien.

 

No acabarem aquest article sense recalcar també un altre fet que ja s' ha donat en més d' una ocasió estant els membres de la Colla de Geganters de Maó fora de l' illa durant algun viatge de representació. El fet no és altre que ben sabent que en Tomeu i na Guida en el seu primer any a la ciutat van anar vestits de rei i reina, hem pogut recordar com devien ser els nostres gegants amb dita vestimenta veient el seus germans bessons (figures fetes amb el mateix motlle amb el que anys enrera s' havia creat els nostres gegants) que encara al dia d' avui comparteixen la mateixa fesomia exacte a la dels nostres gegants, però que a més segueixen voltant pels carrers dels seus pobles vestits de monarques, com ho van fer fa 75 anys en Tomeu i na Guida.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

ja han comenšat les classes de gralla

geganters-mao | 18 Novembre, 2009 21:20

Sembla que era just fa pocs dies  que els grallers sonàvem al port de Maó el “Passi-ho be” que donava per acabades les Festes de Gràcia, i amb elles pràcticament la temporada de gegants 2009. Tot i així la existència del grup de grallers és cíclica, com la del conjunt dels geganters, per lo que aquests dies ja s’ ha començat a treballar amb vistes a la temporada 2010.

Concretament el que ja s’ ha posat en marxa és la escola de gralla, en la que s’ han de formar els músics que en les properes temporades aportaran les seves notes per a fer ballar els gegants.

Com ja hem comentat en altres ocasions, la gralla és un instrument de tipus popular, i com la majoria d’ aquests poques vegades sol conèixer les escoles oficials de música (amb algunes excepcions com és el cas de la escola de música de Sant Lluís), per lo que un cop arriben a la colla gegantera noves persones amb il·lusió per a aprendre a sonar la gralla o el timbal els veterans del grup lis solen fer de mestre.

Concretament aquest any els nous grallers seran una filleta filla d’ un dels més veterans dels geganters de la colla, de la que es pot dir que ja va nàixer a casa d’ un geganter; la altre persona ja és adulta però amb igual il·lusió per a aprendre a sonar la gralla.

Les classes s’ estan a la mateixa seu social de la entitat, i si be realment el que es fa és escola, es procura sempre que sigui el màxim de disten dida possible, doncs es procura anivellar la balança per igual de l’ aprenentatge amb el gaudir de la activitat.

Tot i així en un principi el que es sol fer és deixar a l’ alumne un instrument per que ho provi durant unes setmanes, i depenent del marxar d’ aquestes, ja és aquest qui decideix si realment creu que vol seguir durant tot l’ hivern i integrar-se finalment en el grup que sonarà en els passacarrers de l’ estiu.

En la actualitat el grup de grallers de la ciutat de Maó compta amb set gralles i tres percussions, número prou alt de músics tenint en compte el que solen ser aquesta mena de formacions musicals. Un dels factors que sempre agrada recalcar també sol ser la participació en dit grup d’ alguns músics que ja han nascut després de la pròpia formació grallera, això és possible gràcies a que dita formació ja va a per els 15 anys de existència ininterrompuda de la seva activitat musical.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

I els vídeos dels gegants a: www.youtube.com/gegantsmao .

25 anys de foc.

geganters-mao | 08 Novembre, 2009 15:10

Des de fa alguns messos va sortint en la revista gratuïta Útil, que s’ edita a l’ illa de Menorca, un article signat per un dels mateixos membres de la Colla de Geganters de Maó, que parla sobre el tema més conegut per aquest: la cultura popular.

Concretament a l’ article publicat aquest més de novembre es parla dels 25 anys del primer correfocs fet a la ciutat de Maó, és el que transcrivim a continuació:

 

Enguany hem commemorat el 75è aniversari de la arribada a Maó dels gegants en Tomeu i na Guida. La efemèride s’ ha celebrat com ho requeria el moment històric. Tot i així els aniversaris dins les nostres festes aquest any 2009 han estat dos, doncs hem celebrat, juntament a la arribada dels gegants, el 25è aniversari de la arribada dels correfocs a les Festes de Gràcia.Destacant que els gegants quan els vam conèixer a Menorca ja feia segles que voltaven per gran part del continent, les corregudes de dimonis les coneixeríem de manera quasi simultània a com ho van fer la majoria de terres banyades pel mar comú.

Citarem el fet de que diferenciant els dimonis dels correfocs dels del balls de diables que havien sobreviscut a alguns pobles de Catalunya, herència de les antigues processons del Corpus, la paraula correfocs apareix per primera vegada en unes reinventades Festes de la Mercè de Barcelona de l’ any 1981. La nova manifestació festiva consistia en les corregudes de dimonis escampant espurnes i soroll, sense cap connotació religiosa ni patró a seguir més que el de animar a la gent a dansar amb els dimonis i les seves espurnes.

Al poc de la estrena a Barcelona ja va estar a punt el primer grup de diables menorquí, sent l’any 1984 en el que els desapareguts Escarabat Bum Bum van portar el naixent correfocs a les Festes de Gràcia.La nova manifestació festiva en poc temps es va escampar per molts de pobles de Catalunya, València i Les Illes, on s’ ha seguit fent ininterrompudament;

En el nostre cas la desaparició de l’ únic grup de dimonis de foc que s’ havia creat a l’ illa va propiciar que en pocs anys els correfocs els tinguessin que continuar grups arribats de Mallorca i Catalunya, destacant també anys en que dita manifestació va quedar fora del programa.Dit fet propicià que el procés d’ arrelament de la festa del foc a la nostre ciutat quedés a la espera de un nou grup de dimonis menorquí que li donés continuïtat.

Destacarem com a fet il·lustratiu que actualment a Maó el correfocs és anunciat com  l’ acte que tanca la nit del pregó de la Mare de Déu de Gràcia, datant l’ inici del popular anunci de la festa des de els balcons de l’ Ajuntament a l’ any 1989, sent posterior al correfocs, però que la continuïtat de la que va poder gaudir el va portar a l’ arrelament del que avui gaudeix.

Va ser a l’ any 1998 quan ja va nàixer la Colla de Diables de Maó, creada dins el grup de Geganters, que des de l’ any mateix de la seva creació ja s’ encarregà del correfocs de les nostres festes, fent que els avui més de deu anys ininterromputs ja hagin portat als correfocs, es en el seu 25è aniversari a Maó, a ser considerats un clàssic de les nostres festes.

 

 imatge del ball de foc de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2009 a Maó.  

 

Vista també: www.gegantsmao.menorca.es

I els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS