Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Els Gegants d' Es Mercadal han passat I.T.V.

geganters-mao | 26 Desembre, 2009 20:17

Aquestes setmanes passades en Martí i na María, els Gegants d’ Es Mercadal, han passat la  I.T.V., això és que han visitat el taller de la Colla de Geganters de Maó per a que se lis fes el repàs de les diferents parts de la figura, amb l’ objectiu de arreglar les que poguessin haver-ho de menester.

Els gegants del poble del centre de l’ illa van cap a les tres dècades de vida, tot i que per motiu de que ja han estat restaurats en diferents ocasions el seu estat no estava en cap moment necessitat d’ intervenció urgent.

En tot cas en la figura de la geganta es va haver de reafirmar el cartró en algunes parts del bust i també del tronc. El repàs de la pintura ja es va haver de fer en les dues figures, doncs com be saben qualsevol fregada feta durant alguna festa de poble o inclús durant els viatges en camió ja deixa marca, habitualment en les mans que sol ser la part més baixa dels gegants que està al descobert (fora de la roba).

El motiu principal però pel que es van portar els gegants al taller va ser per consolidar la part que subjecte els braços al tronc, que el pas dels anys havia provocat que les extremitats superiors tinguessin ja cert moviment apreciable durant les passejades. La solució va ser afegir-hi uns tacos que reforcessin els perns que en fan la unió.

Una altre intervenció que ja també era necessària i que aquest dies s’ ha fet era la neteja de la totalitat de les peces que formen la vestimenta dels gegants, doncs dita neteja encara no s’ havia fet en cap ocasió d’ ençà se lis va fer els vestits nous a l’ any 2005.

De la neteja dels vestits dels gegants direm que s’ ha fet via la rentadora d’ un dels mateixos geganters maonesos i que en el moment d’ escriure aquestes ratlles està estesa a la espera de que eixugui.

És curiós en tot cas veure com en sols quatre anys des de que se lis va fer la totalitat de la roba nova, aquesta ja guarda en algunes prendes una diferència de to en la part interior i exterior de la tela, producte de la exposició al sol durant els dies que surten al carrer a ballar. És per això, que veient els nostres grans Martí i María com lis pot afectar el sol ja han escrit la carta als Reis Macs d’ Orient demanant-lis  crema solar i en el cas de na María una sombrilla.

I parlant de reis macs, ja és al carrer el rumor de que s’ en prepara una de grossa... i fins aquí podem llegir (recordant la subasta del desaparegut concurs televisiu un, dos,tres responda otra vez).

imatges de la posta a punt feta als Gegants d' Es Mercadal als tallers de la Colla de Geganters de Maó.  En les imatges veiem com a n' en Martí i na María se lis consoliden algunes parts del cartró, se lis repassa la pintura i se lis renta la roba.

imatges de la posta a punt feta als Gegants d' Es Mercadal als tallers de la Colla de Geganters de Maó.  En les imatges veiem com a n' en Martí i na María se lis consoliden algunes parts del cartró, se lis repassa la pintura i se lis renta la roba.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

i busca als gegants al Facebook i fes-te amic seu

El mon parla de nosaltres

geganters-mao | 16 Desembre, 2009 21:05

En la edició d' avui dia 16 de desembre del Diari Menorca, publicació diària d' àmbit insular que s' edita a l' illa de Menorca, ha aparescut publicada la felicitació de Nadal que ha preparat aquest any la Colla de Geganters de Maó amb motiu de les dates del calendari en les que ens trobem.

És cert que el desembre i les dates nadalenques no són dies tradicionals de gegants, però la presència d' avui en el medi escrit ha estat una manera de que els nostres històrics Tomeu i Guida poguessin agraïr a la ciutat de Maó, i a l' illa de Menorca en general, l' acolliment que sel's ve dispensant ininterrompudament des de fa 75 anys.

Un altre medi que també aquests dies parla dels nostres gegants és la revista “Gegants”, publicació de l' Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, que ocupa quatre de les seven planes amb un reportatge que parla precisament de les set dècades i mitja d' en Tomeu i na Guida a la ciutat de Maó.

Dita publicació arriba a les terres que compartim l' idioma comù i és la que ha portat la nostra història i també un bon grapat de fotografíes antigues i també modernes fins els pobles més amagats de la geografía.

Tot i així les noves tecnologíes també parlen de gegants i aquesta mateixa setmana s' ha arribat a l' acord de col·laboració entre la Colla de Geganters de Maó i el portal www.descubremenorca.es .

Mitjançant aquest acord dit portal anirà informant de l' actualitat gegantera a la nostre ciutat ( i per extrensió a l' illa de Menorca), amb el material que anirà facilitant l' entitat gegantera, mentre que el recomenable portal de cultura i promoció de l' illa de Menorca serà a l' hora promocionat a la web dels gegants de Maó www.gegantsmao.menorca.es

I parlant de noves tecnologies, en Tomeu i na Guida ja estàn al Facebook. Citarem com a primera dada que en els primers cinc dies de estada a la xarxa social ja lis van aparèixer un centenar exacte d' amics (avui ja superat), que ens podria propiciar la conta de: si en cinc dies en Tomeu i na Guida han trobat 100 amics, quans n' hauran fet en els 75 anys que porten a Maó?.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

Els vídeos dels gegants a. www.youtube.com/gegantsmao .

Busca els gegants al Facebook com: Gegants de Mao.

Bon Nadal a tots i feliš entrada d' any 2010

geganters-mao | 12 Desembre, 2009 20:40

Benvolguts amics:

Un any més us fem arribar a tots vosaltres, els incondicionals seguidors d' aquest medi, a tots els amics dels gegants i de la cultura popular en general el nostre més sincer dessig de que passeu un bon Nadal i una molt feliç entrada d' any 2010.

Com ve sent habitual trobareu la nostre felicitació "gegant" a la web dels gegants de Maó: http://www.gegantsmao.menorca.es/ .

 

la felicitació de nadal que us fan arribar els gegants de Maó en Tomeu i na Guida, S' Avia Corema i també el nano en Miquelet es Salero

 

visita: www.gegantsmao.menorca.es

els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

i ara també ens pots trobar al facebook: gegants de mao

La cavalcada de Reis de Maˇ

geganters-mao | 08 Desembre, 2009 15:10

Fa alguns dies es va anunciar oficialment el fet de que la cavalgata de reis de Maó d' aquest any serà retrasmesa en directe per la IB3, el canal autonòmic de les Illes Balears.

precissament és a la revista Útil d¡ aquest més de desembre on es publica un article que ens parla d' aquest mateix fet, però en la edició de l' any 1984, que va coincidir a la nostre ciutat amb un moment en el que es van reinventar i majoritàriament engrandar moltes de les manifestacions populars que han arribat als nostres dies.

l' article el signa Miquel Villalonga Coll, membre de la Colla de Geganters de Maó, i és el que segueix a continuació:

 

Sense poder-ne precisar quan es va organitzar la primera cavalcada de reis a Menorca, citarem el fet anecdòtic de que molt possiblement dits personatges iniciarien les seves cavalcades als diferents pobles del vell continent precisament durant les antigues processons del Corpus del segle XV, conegudes per la seva teatralitat i per la presència en elles de molts dels personatges citats en les sagrades escriptures.

Ja parlant de les desfilades que a molts de llocs es van començar a organitzar en el seu honor durant la nit del cinc al sis de gener, recordarem com va ser la cavalcada de reis de Maó de fa just 25 anys, coincidint la data amb la època en que la majoria de festes populars de la nostre ciutat van ser re inventades i van servir de base a com han arribat als nostres dies.

Tot i que no molt llunyana en el temps encara resta documentada una arribada dels reis en avió, concretament a l’ hipòdrom de la ciutat; en aquella nit de reis de l’ any 1984 els tres mags d’ orient van arribar al port de Maó a bord del remolcador de la base naval. Com també encara sol ser habitual, les cròniques ens parlen d’ una nit de reis freda i amb la companyia de la tramuntana.

Un cop sortida la cavalcada va anar encapçalada per la banda de música, dirigida pel mestre Enrique Guasteví; seguida per les majorettes i per grups d’ animació entre els que destacaven xanquers, nanets, pallassos i fins i tot un grup de tres camells que portats cada un d’ ells per dues persones els caps d’ aquestes omplien les seves gepes. No hi van faltar tampoc els capgrossos i la banda municipal de tambors i cornetes. Dels camions que van desfilar carregats de regals i també amb les cartes que havien enviat els fillets citarem que si be van desfilar adornats amb mata i fulles de palmera eren els mateixos que l’ estament militar utilitzava habitualment per el desplaçament de la tropa.

L’ itinerari d’ aquells anys ja era molt similar al que es fa en la actualitat, destacant si de cas que una de les obligades aturades es feia a la Plaça Miranda, per a complir amb la visita dels mags a la seu de la delegació del govern.

Per a l’ any següent, novament van col·laborar amb el Patronat Municipal de Cultura diferents entitats, com van ser les associacions de veïns, el club de jubilats, el Col·legi Sant Josep o el Grup de Cavallers de Maó. Estava prevista per a aquella desfilada la presència dels gegants de la ciutat, diferents grups de animació, els patges reials a cavall i per aquell any un grup de fins a sis carrosses que havien confeccionat vàries entitats de la ciutat.

Però aquell any 1985 la pluja no va deixar que sortís la desfilada i els mags d’ orient van haver d’ arribar a l’ Ajuntament resguardats dins cotxes. Ja va ser sota la sala de plens, on aquests van ser rebuts per les autoritats i també per molts de fillets que tot i la pluja igualment els van voler rebre.

Una nova anècdota d’ aquell any és que aquell grup de carrosses que s’ havien confeccionat per a la nit de reis i que finalment no van poder desfilar; ho van fer durant la rua de carnaval d’ aquell mateix any ja portant a grups de disfressats.

La cavalcada de reis de Maó ha arribat als nostres dies amb poques diferències respecte a les que estem recordant, amb alguns elements que hi han deixat de participar i altres que de manera puntual hi han fet acte de presència, com alguns anys van ser alguns cotxes de època, el grup de dimonis de la ciutat escenificant les mines de carbó per a els fillets dolents o un any en que en Tomeu, el gegants de la ciutat, hi va anar per sorpresa de tots vestit de Pare Noel.

 

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS