Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

S' AviaCorema ja ha perdut el segon peu

geganters-mao | 27 Febrer, 2010 12:19

 

Fa pocs minuts que la geganta S' Àvia Corema de Maó ha perdut el seu segon peu.

El ritual ha estat el mateix que en la setmana anterior, destacant si de cas que a l' hora anunciada la Plaça Constitució estava si cal encara més plena que en la edició anterior de fillets que esperàven la sortida de la geganta. Aquesta puntual a la cita poc ha fet esperar i passades poc més de les dotze del migdia ja estava plantada a la espera de que se li donés l' avís de sortida.

Com és costum han estat els músics els que han motivat amb les seves notes que la geganta s' alcés i comencés el camí cap a la plaça escollida, que per a el matí d' avui ha estat la Plaça Bastió.

Un cop tota la comitiva arribada a la plaça, El Gran Pepot (que en el matí d' avui ha prés el relleu a la pallassa Xinxeta) ha sabut engrescar al públic més menut, que com de costum ha fet un gran rotlle per a que cap d' ells es quedés sense perdre detall, i entre broma i broma ha retrasat alguns minuts el moment més important del matí, el de llevar-li el segon peu a S' Àvia Corema; que en el cas d' avui ha estat el que porta la esperdenya catalana.

 

 la geganta S' Àvia Corema de Maó

Podriem destacar algun moment en concret de la jornada d' aquest matí, en tot cas el més sorprenent a destacar seria realment que en molt poc temps les sortides de s' Àvia Corema han trobat una manera concreta de fer-se, un ritual gairebé invariable setmana rera setmana, i que és concretament aquest el que fa que els matins de la corema a Maó es vagin omplint sense que el fet de que el ritual sigui sempre el mateix pugui motivar en algun moment un descens en la afluència de públic.

Citàvem la setmana passada que els membres del grup de geganters van oferir al públic, a preu simbòlic imans amb la imatge de la geganta, concretament tres exemplars diferents, i aquesta setmana hem d' afegir que debut a la acollida de la primera setmana se n' ha tingut que fer una nova edició en la que ja s' ha aprofitat a treurer-ne models nous, fent així que la col·lecció d' imans de S' Àvia Corema consti en aquest moment de cinc exemplars diferents; els que en aquests moment ja ben segur ja llueixen en moltes de les neveres de Maó.

En tot cas el que molta gent ha preguntat ha estat per les chapes amb la imatge de la geganta que l' any passat es van editar, motiu pel que per la setmana que ve ja s' intentarà poder satisfer la petició

Certament la repercusió de la nova geganta, en molt poc temps ha traspasat els límits de la nostre illa i aquesta setmana ja han estat dos els medis de comunicaciço de la península que han volgut coneixer de primera ma el fet de la geganta de la quaresma.

D' aquesta manera serà demà de bon matí que les ones de Catalunya Radio ratrasmetràn en un dels seus programes dedicats a la cultura popular, una entrevista feta a un dels membres del grup de geganters, en el que se li demana per la geganta de la corema i entre altres coses per la curiosa votació popular de tots els fillets de Maó que són qui en realitat escolleixen quin peu ha de perdre cada setmana.

En el cas de la emisora Radio Rubí, que és una emisora local de la població catalana que li dona nom, ja ha estat avui matí, poc abans de la sortida de la geganta, en el programa “Giravol Tradicional” que les seves ones han retrasmés una nova entrevista amb els geganters maonesos. Si be estem parlant de una emisora local d' un poble geogràficament lluny de la nostre ciutat, els responsables de buscar la informació han demostat estar ben informats, doncs un cop haver parlat de la geganta la conversa ha continuat una estona més amb preguntes sobre les nostres festes de Gràcia, l' orígen del gin i fins i tot sobre les avui ja superades rivalitats entre les dues principals ciutats de l' illa.

La entrevista que s' ha ofert per aquest medi la podrem trobar a partir de mitjan setmana en la web www.radiorubi.fm .

Ja són menys les setmanes que resten per a el fi de la quaresma, i des de aquest medi us emplacem al proper dissabte dia sis de març a les dotze del migdia a la Plaça Constitució de Maó, per a ser testimonis i partíceps de la perdua del tercer peu de S' Àvia Corema.

Per a conèixer S' Àvia Corema visita www.gegantsmao.menorca.es

els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao

i ja pots fer-te amic dels “Gegants de Maó” en el seu perfil de facebook.

El fen˛men de S' Avia Corema

geganters-mao | 21 Febrer, 2010 17:31

Sense cap dubte la presència de la gegant s’ Avia Corema al dia d’ avui, i just cinc anys després de la seva primera aparició a la ciutat de Maó, ha estat tot un èxit i avui ja representa una fita important i multitudinària dels set dissabtes de quaresma.

En el dia d’ avui la premsa local s’ en feia ressò de la jornada d’ ahir; en tot cas el que reproduirem en el present article és un article que en fa referència al tema i que va ser publicat fa pocs dies en un medi local. Qui el signa és l’ escriptor, historiador i coordinador del servei de cultura de l’ Ajuntament de Maó Josep Portella Coll.

  

La Quaresma

Josep Portella Coll 

 

Aquells dimecres de cendra si que donaven gust. Tots els fillets de Ciutadella (els que anaven a escola) formàvem disciplinadament en la gran nau de la Catedral. Sortíem agrupats de l’ escola, entràvem agrupats a l’ església, i tornàvem agrupats a l’ escola. Vivíem agrupats, llavors.

A la Catedral, vestida de roves fosques, penombrosa i humida, el capellà deia quatre llatinorums i després passàvem tots per ordre. A l ‘altar ens feien el senyal de la creu amb cendra enmig del front. Tot allò ens impressionava molt. D’ això es tractava, en aquell temps d’ educació per impressió.

Com m’ agradaria que algú hagués filmat aquella escena i ara poder-la veure! Però no, només ens ho podem imaginar. Aquella Quaresma no té res a veure amb l’ actual. Res més no ens faltaria! En realitat, avui no existeix aquella quaresma com no existeix aquell carnaval.

L experiència quaresmal es manté en sectors molt reduïts. No té cap expressió pública digne de menció. Únicament es manté la figura de l’ avia marreca dels set peus i la berruga. Es manté perquè en els centres escolars hi fan feines relacionades amb la cultura popular i el calendari festiu, i es manté perquè la figura s’ ha fet extraordinàriament popular a Maó.

Enguany serà el cinquè que, cada dissabte al migdia, la figura de s’ àvia Corema surt de l’ Ajuntament per a dirigir-se a una plaça del poble, on, amb gran festa, perdrà un peu, així fins que perdi els set que ens recorden les set setmanes que queden fins pasqua.

Des del primer dia, la presència de la geganta de s’ àvia Corema ha revolucionat els dissabtes a Maó. Revolucionat en el sentit que els ha baratat. En ocasions, invertim diners i més diners per fer que cali una idea o una celebració i no s’ aconsegueix. En altres, l’ engini en el moment oportú fa que sembli que el fet formi part del costum.

Si ara arribés un foraster i veiés una sortida de la Corema  maonesa es podria creure que viu una tradició que és molt antiga. De fet els al·lots que ara ja tenen vuit o nou anys recordaran la figura de la geganta com una cosa de “tota la vida”, no tindran una imatge anterior diferent, i així ja serà en el futur.

Gran part de l’ èxit de les sortides és degut a l’ esforç de la colla de geganters, a l’ estima que hi ha posat i a la constància per complir amb la cita setmanal. 

 

Des de l’ entitat gegantera de la ciutat, a la que fa referència Josep Portella, agraïm sincerament el reconeixement que ens fa; i en el cas de qui escriu aquestes ratlles el fet de fa just dues dècades, haver pogut descobrir des de dins la pròpia organització  les Cavalcades de reis, Sant Antoni, Carnavals, els “Estius a Maó” o els propis gegants... , sent en aquell moment l’ articulista del Diari Menorca el cordinador del Patronat Municipal de Cultura de l’ Ajuntament de Maó i qui està redactant aquestes ratlles un jove que va viure alguns dels anys de la adolescència en el paper de “mosso de cultura”; anys indiscutiblement polits i que pot ser fossin el precedent de l’ actual paper de membre de la Colla de Geganters de Maó.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

Fes-te amic dels Gegants de Maó al facebook.

S' Avia Corema ja ha perdut el seu primer peu

geganters-mao | 20 Febrer, 2010 21:12

 

Aquest matí la geganta S’ Avia Corema ha fet la seva primera sortida de la quaresma 2010.

El ritual ha estat el mateix d’ anys anteriors, motiu pel que no ha fet falta que s’ anunciés gaire per que poc abans de les dotze del migdia el Pla de la Parròquia de Maó ja estigues pler de fillets esperant la sortida de la geganta. Aquesta puntual a aquesta primera cita poc ha fet esperar i en pocs minuts ja estava plantada enfront de l’ Ajuntament esperant la sortida.

Els músics d’ enguany, concretament dos clarinets i dos saxofons, poc han tardat en començar a sonar la tradicional tonada i el camí ha estat començat en direcció a la Plaça del Carme.

És difícil poder dir la gent que ha seguit a la geganta durant el recorregut, però en podria servir de guia el fet de que durant aquest s’ han repartit un milenar d’ cartrons amb la imatge de S’ Avia Corema per que els fillets un cop a casa el pengin en lloc visible.

Un cop amb la geganta al lloc neuràlgic de la festa, la pallassa Xinxeta, que aquest any tornarà a acompanyar les sortides de la geganta, ha jugat una estona amb els fillets, que han estat col·locats tots en rotlle al rededor de la vella corema, els ha fet cantar la tradicional cançó, i finalment ha arribat el moment més esperat, el de treure-li el primer peu.

 

la geganta S' Avia Corema de Maó.

El peu escollit ha estat la bamba, que ja ha fet el camí de tornada en mans dels membres de la Colla de Geganters.

La festa ha durat gairebé una hora, que és lo just per que no es perdi detall però tampoc s’ allargui de manera insuficient.

Una altre novetat d’ aquest any és que els membres del grup de geganters de la ciutat han editat una col·lecció de tres imans de nevera amb la imatge de S’ Avia Corema, per a vendre a preu simbòlic entre el públic. L’ èxit ha estat gran i gairebé tots ja s’ han venut en aquest primer dissabte de quaresma, motiu per el que ja està encomanada una nova edició per a que no en faltin per el proper dissabte.

Un últim fet que destacarem de la jornada d’ avui és que per a segon any consecutiu ja s’ ha pogut veure a algun fillet disfressat de S’ Avia Corema entre els molts que avui han assistit a la festa; no sabem si això també algun dia es convertirà en costum i pot ser siguin moltes les àvies coremes que omplin la plaça.

Ja sols queda citar a tots els incondicionals de la Geganta S’ Avia Corema per al proper dissabte a les dotze del migdia a la Plaça Constitució, d’ on sortirà de nou per a perdre el segon peu de la quaresma 2010.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

Busca als gegants de Maó i fes-te amic seu al facebook.

En Camestortes ja Ús mort

geganters-mao | 18 Febrer, 2010 22:51

El passat dimarts va tenir lloc a la ciutat de Maó l’ enterrament del rei del carnaval, en Camestortes, i amb ell també ho va fer oficialment el carnaval maonès.

Una de les novetats d’ aquest any, que es va fer per a intentar que el públic que hi pogués assistir no trobés que l’ acte fos massa tard per a un dia que al següent es treballa, va ser el de començar el velatori mitja hora abans que els altres anys, és a dir a les set i mitja de la tarda.

És així que una hora abans una vintena de membres del grup de geganters, els encarregats de escenificar l’ enterrament del carnaval, ja estaven a la sala de premsa del propi ajuntament que per a aquella nit s’ havia convertit en el cameri del mort i la seva comitiva.

Com ja s’ havia fet l’ any anterior es va comptar amb la participació d’ un bon amic de l’ entitat que hi va aportar a la “feta” un cotxe fúnebre, per a fer més realista l’ enterrament. D’ aquesta manera el finat Camestortes va poder fer entrada al lloc del seu velatori en un cotxe de morts com cal.

Un cop iniciat el velator ja no hi van faltar les autoritats, civils, militars i eclesiàstiques que no es ca voler perdre el moment, així com gran número d’ escolanets i capellans que van fer la seva feina el millor que van poder (entre glop i glop de pomada).

arribat el moment més solemne el mot va ser baixat per les escales de l’ Ajuntament per a anaren processó fins a la Plaça reial, dita processó va discorrer al toc dels tambors més fúnebres i amb la vídua que no va parar en cap moment de emetre els crits més desesperats (entre rialles propìes i del públic).

Un cop ja arribats a la Plaça Reial el testament va repartir per a tot-hom, sense oblidar als obligats polítics, així com entitats esportives i culturals de la ciutat.

El carnaval maonès 2010 és mort i la quaresma ja presideix la ciutat. Serà aquest dissabte al matí en el que la geganta S’ Avia Corema anirà fins a la Plaça del Carme on perdrà el seu primer peu.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

I els vídeos a: www.gegantsmao.menorca.es .

L' enterrament del carnaval maonŔs

geganters-mao | 14 Febrer, 2010 13:51

 

El proper dimarts tindrà lloc a Maó l’ enterrament d’ en Camestortes, que és el mateix que dir l’ enterrament del propi carnaval.

Dit enterrament és el que tanca els dies de disbauxa i obre les portes de la quaresma, és per dit motiu que la festa ha de ser gran, per a quedar-ne ben servit,  veient com en els següents quaranta dies més que la festa el que regnarà serà la abstinència i el recolliment.

Realment entrat ja en el segle XXI ni la quaresma és tan restrictiva ni el carnaval representa ja excés algun, però tot i així es pretén mantenir l’ enterrament del carnaval, com a entrada de quaresma, donat que és una de les tradicions de la ciutat de Maó i com a tal val la pena conservar i mantenir.

És per això que aquest any l’ Ajuntament de la Ciutat ha volgut donar una empenta a aquest últim acte carnavalesc, amb l’ objectiu de revifar-lo  i intentar recuperar part d’ aquella celebració que no fa dues dècades encara era multitudinària. Un exemple de la promoció que aquest any se li ha volgut donar és que el propi cartell anunciador del carnaval el protagonitza el personatge d’ en Camestortes.

El cartell anunciador del Carnaval de Maó 2010

Com a novetat d’ aquest any hi ha també un concurs de “vídues”, on serà premiada la que resulti més original i sobre tot “més cridanera i escandalosa”. El premi serà una nit d’ hotel (no sabem si amb el propi Camestortes).

Com a curiositat citarem que si be ja fa quasi dues dècades que l’ enterrament del carnaval l’ escenifica la Colla de Geganters, seria més correcte dir que d’ el grup d’ amics que cada any es trobava per a organitzar l’ enterrament del carnaval va sortir a l’ any 1992 la Colla Gegantera.

Sols ens queda dir així que el proper dimarts dia 16, a les  19,30 del fosquet el cotxe fúnebre farà entrada a la Plaça Constitució per a que els membres de la funerària pujin el mort al vestíbul de l’ ajuntament, on serà vetllat. La processó començarà una hora més tard, amb la presència de les autoritats civils, militars i eclesiàstiques i a toc de corneta i tambor anirà visitant alguns dels bars més cèntrics de la ciutat. La lectura del testament serà al poc de sortida la processó a la Plaça Reial.

Afegim igualment que qui vulgui participar en ‘ enterrament més divertit de l’ any sols ha de arribar-hi vestit amb el dol més rigorós i ben segur que començarà plorant (com mena la tradició) però que ben segur també que acabarà rient (tampoc pot acabar de cap altre manera).

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

Actualitzaciˇ de la web dels Gegants de Maˇ

geganters-mao | 08 Febrer, 2010 20:53

Benvolguts companys:

Us informem que la pàgina web dels gegants de Maó
http://www.gegantsmao.menorca.es/ acaba de ser actualitzada,
Concretament en l’ apartat “Activitats Gegants”, que resumeix el més
destacat de cada un dels anys que fa que els nostres històrics gegants
són portats per la Colla de Geganters de Maó.

És així que avançant les diferents planes del mencionat diari, arribem
a la que fa referència al passat 2009, destacant d’ any tan senyalat
per a les nostres dues grans figures la celebració de la festa del 75è
aniversari de la seva arribada a la ciutat.

Tot això i també les seccions habituals de: coneix els gegants, blog,
jocs gegants o adreces d’ interès ho podreu trobar a
http://www.gegantsmao.menorca.es/ .

El carnaval de Maˇ

geganters-mao | 06 Febrer, 2010 19:42

Com cada més, des de aquest mateix medi, us transcribim l' article que publiquem en la edició paper de la revista insular Útil. és el que segueix a continuació:

Els dies de carnaval

 

Tot i que els carnavals no són festes en les que hi participin els estament religiosos, de fet no commemoren cap fet bíblic ni es fan en honor a cap sant, igualment participen del calendari cristià.

 

És possible que avui, en ple segle XXI, pocs recordem aquelles quaresmes de principis del segle passat, en que a la prohibició de menjar carn hi teníem que afegir la de tenir instruments de música en algun lloc visible de la casa,  tenir algun arma de foc amb el canó apuntant cap amunt i fins i tot la de jugar a les cartes. Les llargues set setmanes de quaresma eren les que donaven sentit a la festa que les precedia “Els Carnavals”.

 

Les societats sempre han buscat els moments d’ esbarjo, diversió i qualsevol excusa per poder infringir les normes socials establertes en cada moment. No és estrany que el poble veient com s’ apropava l’ època d’ abstinència abans volgués crear una disbauxa prou gran com per quedar saciat durant tot el tems que durés la quaresma.

 

Els carnavals no eren altre cosa que una vàlvula d’ escapament, on tots els estaments, cada ú segons les seves possibilitats, aprofitaven per infringir per uns dies les normes morals i socials que impregnaven les societats d’ en primer. De fet no és estrany que, debut a les moltes infraccions que es cometien durant aquells dies, molts optessin per tapar-se la cara i fins i tot per “disfressar-se” per tal de que no es pogués relacionar el fet amb l’ autor (que podia ser els mateix encarregat de dictar les normes a  infringir).

 

Podem trobar a la premsa menorquina d’ en primer cròniques prou descriptives del que podien ser els carnavals de principis del segle XX,  és aquest el cas de la que es troba a un exemplar del diari “El Bien Público” de l’any 1904: Terminó ayer con gran contento de las gentes de caracter serio... Esa supervivencia del paganismo está en marcada decadencia, y es propio criterio personal que ha de extirparse de las costumbres de los pueblos modernos... razón y buen sentido se imponen... . 

 

Tampoc es feia gens estrany que a l’ any 1903 Don José L. Arboleya Alvarez, delegat especial del govern a Menorca, dictés un ban on s’ observaven algunes normes de conducta a seguir durant els darrers dies de carnaval. L’ edicte prohibia les disfresses que ridiculitzessin a les autoritats civils, militars i religioses, les que ofenguessin la honestedat i la moral, es prohibia utilitzar màscares durant les hores de fosca i “portar cap mena d’ arma” tan al carrer com als balls organitzats per les diferents societats del moment.

 

Avui, a punt d’ acabar els carnavals 2010, ni la quaresma és tan restrictiva con la d’ en primer ni el poble ha de menester buscar alguna excusa per poder transgredir. De fet les normes socials que s’ infringien en aquell temps avui ja sols són un record d’ èpoques passades.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS