Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Ja hem estat a la Diada de Sant Jordi

geganters-mao | 25 Abril, 2010 19:45

 

Aquest cap de setmana el Casal Català de Menorca ha celebrat la Diada de Sant Jordi, que com ve sent habitual ho han fet amb cobla i grup sardanista, al igual com es faria a Catalunya; no hi ha faltat tampoc els gegants unint la tradició catalana i la menorquina en un fet cultural comú.

És així que des de terres catalanes han arribat a l’ illa la Colla Sardanista Xaloc de Barcelona i la Cobla del col·legi Pare Manyanet de Reus. Els gegants participants han estat en Martí i na María d’ Es Mercadal, en Tomeu i na Guida de Maó i en Pere i na Gràcia del Casal de Gent Gran de Maó.

La primera de les ballades va ser ahir diumenge a la Plaça de la Catedral de Ciutadella, concretament a les sis i mitja de la tarda, en una plaça que a part de la festa organitzada pel Casal Català també estava commemorant la festa del llibre amb els diferents llibreters exposant els llibres al carrer.

Pot ser sigui pel fet de que estaven coincidint dues festes en un mateix horari i espai pel que pot ser hagi estat un dels anys en que més gent es va atracar a contemplar les sardanes i els gegants.

 

 

Puntual a les sis i mitja la cobla va començar amb els seus sons, moment en que entrava a la plaça el grup sardanista en un galop de fantasia, la festa quedava inaugurada i durant poc més d’ una hora de duració es van anar alternant les sardanes i els balls de gegants. Direm en aquest últim apartat que els que hi van participar van ser els d’ Es Mercadal i els gegantons del Casal de Gent Gran.

Com de costum la festa acabaria amb la ultima sardana que sempre sol ser el ball de germanor La Santa Espina, en aquesta ocasió la van ballar tots els participants, és a dir amb la música de la cobla van fer la gran rotllana el grup sardanista, tothom del públic que ho va voler, molts dels propis geganters que també van fer de balladors de sardanes, i enmig de la gran rotllana les quatre grans figures també ballant l`últim ball de germanor.

Ja en la jornada d’ avui diumenge la convocatòria era a les dotze del migdia a la Plaça Explanada de Maó. En aquesta ocasió els participants arribats de Barcelona han estat els mateixos del dia anterior, mentre que els gegants ja han estat en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i el nano en Miquelet es Salero.

Cal recalcar de la jornada d’ avui que la geganta na Guida sortia al carrer després de quasi quatre mesos a la seu de la entitat gegantera en que ha estat restaurada quasi per complert, en els que el bust i els braços han estat lliberats de “onze kilograms” de macilles, fibres i pintures que durant les quasi vuit dècades de vida que porta havien estat afegides sobre la figura original. És així que per la importància de la restauració quasi es podia dir que na Guida avui anava d’ estrena.

Uns altres que també anaven d’ estrena eren quasi una desena de joves que s’ estrenaven com a nous geganters; aquí la satisfacció era mútua, doncs els nous membre no s’ han podien passar millor que com ho han fet avui matí i també per part dels més veterans del grup de veure com la entitat es renova any rera any amb gent jova que va agafant el relleu dels que en van ser els primers geganters de Maó avui ja en fa quasi dues dècades.

En resum ha estat una bona festa de Sant Jordi, amb un temps que si be dies enrera podia haver fet perillat la festa aquesta cap de setmana ha estat totalment primaveral; i amb els geganters que ha han fet la primera de la temporada de bon temps i que es preparen per les Imminents festes d’ estiu.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

 

A punt la Colla de Geganters de Maˇ 2010

geganters-mao | 18 Abril, 2010 13:06

Dividint les èpoques de gegants en les d’ hivern (Calvacada de Reis, Carnavals, S’ Àvia Corema...) i les d’ estiu, el proper dissabte dia 24 començarà oficialment la temporada d’ estiu de gegants, que com ve sent tradicional s’ inicia amb la ballada de Sant Jordi.

És així que per a iniciar la temporada forta de gegants, aquests últims dies a la seu de l’ entitat gegantera maonesa s’ estan ultimant els detalls, com és per exemple el fet de treure la pols a les figures que en tot l’ hivern no han sortit al carrer, possar-lis be els vestits o repassar-lis per exemple la pintura o algun copet que s’ haguessin pogut fer durant la temporada passada.

A part de les figures, també els propis geganters hauran de treurer-se les lleganyes i preparar-se per a la nova temporada. Afortunadament el grup de geganters és una entitat viva que des de el mateix moment de la seva fundació no ha parat de créixer i renovar-se, motiu pel que si be sempre hi ha qui per diferents motius pot deixar el grup, mai hi ha faltat gent nova que n’ agafi el relleu.

És així que aquest any ja s’ ha entregat el vestuari a tot el grup de gent nova que aquest dissabte s’ estrenaran com a geganters de Maó. Un fet que evidencia l’ estat de salut de l’ entitat és el fet de que la majoria dels nous geganters són nascuts amb posterioritat a la entitat, destacant així com la gent jove és la que majoritàriament fa créixer el grup.

De tots aquest nous geganters la majoria hi entraran per a la tasca de portar o be els gegants o be el nano en Miquelet, tot i així alguns també ho faran formant part del grup de músics, els grallers.

En aquest últim cas, el dels músics, destaquem la joventut dels nous membres, arribant aquest any una jove timbalera de sols 7 anys d’ edat i també la que en aquest moment està aprenent a sonar la gralla que ho fa a punt de complir aquest any els 10 anys.

El fet de que sigui el jovent el que fa créixer la entitat fa que aquests, els nous geganters, ja no hagin conegut aquelles èpoques, anteriors a la creació de la Colla de Geganters, en que l’ Ajuntament tenia serioses dificultats per a trobar qui lis volgués portar els gegants per festes, encara que fos cobrant.

El cas és el mateix dels nous grallers, que ja no han conegut època alguna en que els gegants no tinguessis al darrera a un grup de grallers animant les seves ballades.

Quasi sortint del tema una novetat a mitges serà per a aquest Sant Jordi 2010 que la geganta na Guida sortirà a ballar després de quasi quatre mesos en els que s’ ha treballat en la seva restauració i consolidació de la figura, que fruit de vuit dècades de vida ja demanava a crits una intervenció a fons i seriosa. Si diem a mitges és per que aquest diumenge el que veurem a la explanada de Maó es la geganta amb el bust i braços totalment restaurats, quedant pendents per a el més que ve l’ acabament de la intervenció amb la creació d’ uns nous pits i panxa i remodelació de la estructura interior de fusta.

És així que ja sols ens queda convidar-vos a participar en la festa gegantera el proper dissabte a la tarda a la Plaça de la Catedral de Ciutadella, amb els gegants d’ Es Mercadal, i el diumenge matí a Maó amb en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i el nan en Miquelet es Salero.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a : www.youtube.com/gegantsmao

I fes-te amic dels “Gegants de Maó” en el seu perfil de facebook

El paper d' en Miquelet es Salero

geganters-mao | 11 Abril, 2010 16:20

 Va ser un 20 d’ octubre de l’ any 1999 quan dos dels membres de la Colla de Geganters de Maó, concretament el portador de gegants Xiscu Mora i el graller Miquel Villalonga, van escriure la data del dia en que estaven en un paper i el van aferrar amb cola a la paret de la sala que en aquell moment feia de taller de l’ entitat gegantera. Juntament  amb la data del dia una sola paraula especificava un poc del que tractava el tema, era: “Començat”.

És d’ aquesta manera que a l’ octubre del 1999 va començar la construcció del nano en Miquelet es Salero, la primera figura construïda integrament pels propis membres de l’ entitat gegantera.

Si publiquem el present article justament ara, començant el més d’ abril és simplement per que mig any després, concretament el dia 2 d’ abril de l’ any 2000 el paper va ser desferrat de la paret i se li va afegir juntament a la data del dia que era la paraula “acabat”.

Durant aquell mig any de feina i entre les dues dates escrites al paper en Miquelet es Salero va prendre forma, va nàixer. Avui el paper juntament amb algunes fotografies de la cosntrucció formen part de l’ arxiu del grup de geganters.

La resta ja la coneixem, el poc temps transcorregut per que la figura comencés a ser estimada per tots els fillets de la ciutat, i sols destacar que justament els seus primers deu anys de vida en Miquelet els va celebrar fa pocs dies al col·legi la Salle de Maó, en les jornades de cultura popular organitzades al centre. Els molts de fillets que el van rodejar, van ballar amb ell i el van voler tocar i fins i tot fer-se amb ell algunes fotografies, simplement ja eren nascuts amb posterioritat a la figura.

D’ aquesta manera, de la millora possible, en Miquelet va fer els seus deu anys, rodejat de tots els que ja el consideren les seves passejades com una part més de les nostres Festes de la Mare de Déu de Gràcia, els que ja l’ han vist sempre, i els que pot ser en un futur no molt llunyà siguin els que el portin a sobre per que d’ altres de més petits encara el puguin començar a estimar...

Vagi així el nostre agraïment a la ciutat que tan bona rebuda va donar des de el primer any a n’ en Miquelet es Salero, i serveixi com a present les fotografies amb les que completem l’ article que són les de quan el nostre “salero” anava prenent forma.

 

 

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

Fes-te amic dels “Gegants de Maó” al seu perfil de facebook

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS