Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Una aficiˇ Gegant porta al Vive Menorca a la vict˛ria

geganters-mao | 26 Maig, 2010 12:22

El passat diumenge els geganters novament vam estar al pavelló Menorca, per a participar en el partit de basquet entre el Vive Menorca i el Caja Laguna, el que s’ havia de decidir quin dels dos equips jugaria la finar per a l’ ascens a la lliga A.C.B.

El partit era ja de per si decisiu, motiu pel que el pavelló va gaudir de una presència de públic superior a la dels partits de les jornades anteriors; tot i així un altre dels motius pel que el públic menorquí va voler novament omplir l’ estadi i animar al seu equip va ser també per a recolzar de manera molt especial a un equip que en la seva estada a la ciutat canària va ser víctima en tot moment dels sempre injustos insults i amenaces per part de la afició rival. És així que el pavelló Menorca el passat diumenge va tornar a lluir amb les grades plenes de gent, que educadament però fent tot el soroll que va poder, no va donar treva al rival.

Parlant de gegants, que és el que ens ocupa, la participació dels geganters va ser similar que en anteriors partits, és a dir ballar el gegant olímpic i també en Miquelet es Salero abans del partit i també durant els descansos d’ aquest. Pot ser la novetat va ser que com la consigna era fer molta renou, en aquesta ocasió alguns dels grallers també van animar amb els seus instruments els minuts previs a la entrada dels espectadors a les grades.

També de manera anecdòtica citarem que si ho hem de ser ho hem de ser del tot, motiu pel que el nan en Miquelet es Salero per a la ocasió es va voler pintar a les galtes els colors de l’ equip local, de igual manera que també ho van fer molts dels seguidors de l’ equip menorquí.

 

 

El partit va donar al Vive Menorca el passaport cap a la final, no sense una intensa lluita dels dos equips, i el moment més esperat que és el de la celebració és el que relatarem com a final d’ aquest article doncs és el que possiblement no va ser retransmès per les càmeres de televisió.

Estem parlant del moment en que la victòria ja lluïa als marcadors, la majoria del públic ja havia abandonat la pista, però en el que els jugadors novament van sortir a l’ estadi per a celebrar amb els incondicional el triomf. En dit moment els membres de la “Peña Forera” van sortir a saltar a la pista amb els mateixos jugadors, en Miquelet va fer el mateix i mentre el mateix gegant olímpic fins i tot es va poder abraçar amb alguns dels que en primera persona van propiciar dita alegria. Van ser més de deu minuts en que es va improvisar la festa al pavelló i en els que la espontaneïtat va ser la protagonista dins la alegria dels allà presents.

Ressaltarem que novament el club menorquí va voler, en senyal de reconeixement cap a la entitat gegantera,  que un dels seus membres veiés el partit des de la tribuna d’ honor i que també els mateixos geganters que van participar durant l’ encontre en la festa de l’ esport, fossin convidats durant el segon quart a menjar i beure en el mateix reservat que es prepara en cada partit per a la directiva i espectadors d’ honor.

Aquest diumenge novament els geganters participarem en la animació del partit, ja dins la fase de final, i esperem en pocs dies poder anunciar que amb l’ esforç de tots el Menorca Bàsquet novament és un equip de categoria A.C.B.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

El passacarrers del Maˇ + flors 2010

geganters-mao | 18 Maig, 2010 22:13

Aquest diumenge els gegants de la ciutat van fer el “tradicional” passacarrers de clausura de l’ activitat Maó + flors 2010.

Hem posat entre cometes la paraula “tradicional”, doncs tot i que la activitat sols és el tercer any en que es duu a terme, és a dir que durant uns dies la ciutat de Maó roman adornada tota amb flors, i que són els balls dels gegants els que marquen el final de dita activitat, la entrega del ram a la geganta i el posterior passacarrers enguany ja es va viure com una activitat més del calendari festiu habitual.

És així que la entrega del ram de flors a la geganta estava anunciada per a les sis de la tarda i si be molta gent es va afegir a la festa poc després, el moment va ser viscut per autoritats, medis de comunicació i pel públic present a la plaça en aquell moment com si d’ un fet tradicional més es tractés.

D’ aquest primer moment destacarem que si be en Tomeu, en Pere, na Gràcia i en Miquelet es Salero van rebre de les primeres autoritats unes solapes amb unes flors de tela, el moment més esperat va ser en el que la geganta de la ciutat, na Guida, va rebre de mans de l’ alcalde Vicent Tur i a les pròpies escales de l’ Ajuntament el ram de flors que lluiria en el dia precisament dedicat a les flors.

Un cop amb les flors a la solapa i el ram de la geganta a la ma, tota la comitiva ja va poder iniciar el recorregut, que amb la imprescindible música dels grallers va partir de pel carrer nou i arravaleta fins al mercat del Claustre del Carme. De la passada per dit mercat destacarem que en lloc de fer-ho passant pel pati central aquest any els gegants ho van fer passant pels passillos on estan els quioscs, recordant-nos en dit moment una època llunyana en que en Tomeu i na Guida en el matí de la Mare de Déu de Gràcia feien dita passada pels pasillos del mercat.

 

La sortida a la Plaça del Carme ja anunciava la retirada i de pels mateixos carrers peatonals del centre per on havia començat el passacarrers, els gegants van iniciar la tornada.

Com no podia ser d’ altre manera el cercaviles va acabar a la mateixa Plaça Constitució amb el ball final i l’ imprescindible “Passi-ho be”. en total la festa dels gegants va durar gairebé una hora, en que ni es va fer llarga ni curta, en la que no van ser pocs els que van poder disfrutar dels gegants, de la música més festiva, i d’ una mena de festa  que després dels mesos d’ hivern ja anuncia la arribada de l’ estiu.

Com en hi ha dels més incondicionals no van ser pocs que tot i acabat el passacarrers encara van voler acompanyar als seus amics els gegants fins a la mateixa seu de la entitat (l’ antic Quarter de Santiago) per a veure com aquests eren plantats a la espera de la propera sortida.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

Els geganters novament animant al seu equip

geganters-mao | 16 Maig, 2010 19:22

Aquest cap de setmana els membres de la Colla de Geganters de maó novament han estat al pavelló de Bintaufa animant al Vive Menorca.

La participació dels geganters ha estat gairebé com la de alguns dies abans, és a dir animant la entrada al pavelló i també els descansos durant el partit. Las figures amb les que ho han fet ja han estat per una banda el gegant de les olimpiades de Barcelona 92, vestit per a la ocasió amb la samarreta del Vive Menorca, i el nan en Miquelet es Salero que novament ha estat la sensació entre els més petits.

 

No versarem masses paraules en l’ article d’ avui, doncs com ja hem dit la dinàmica ha estat la mateixa de poques setmanes abans, si de cas destacariem en el partit del passat divendres que en Miquelet es va voler fotografiar amb la plantilla del Vive Menorca, que encantada  va acceptar en ple fer-se la foto amb tan singular animador: El resultat no podia ser més divertit que un equip de bàsquet, on destaca precisament la altura dels seus membres, al costat del que destaca per ser el més petit de tots els fillets, en Miquelet.

El resultat a la pista per part de les dues figures ha estat l’ esperat, mentre que en la part esportiva destaca per una banda la alegria del partit guanyat el passat divendres amb la decepció per la derrota d’ avui matí. Ara ja sols cal esperar als propers partits en els que es decidirà si ens mantenim en la categoria actual o si l’ any que ve els partits seran a la A.C.B. De moment sols podem avançar l’ incondicional recolzament de la entitat gegantera cap al club esportiu que partit rera partit compta amb els geganters per a fer la afició del Vive Menorca encara més gegant.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

Els Gegants del Corpus

geganters-mao | 09 Maig, 2010 18:53

Com ve sent habitual transcribim des de aquest medi l' article que solem publicar amb caràcter mensual en la revista local "útil", concretament aquest mes de maig el tema que es traca és el dels gegants del Corpus.

L' Orígen dels Gegants  

Al llarg de la història han estat moltes les celebracions i elements que les protagonitzen que apareixen com a ritus populars, o fins i tot com a propis d’altres religions i que l’Església catòlica ha tingut prou cura de incorporar a la seva fe. Contràriament, també n’hi ha hagut que apareixen en un marc tan religiós com pot ser una processó i que, amb el temps, se’n surt per formar part de les festes populars de cada poble. Estem parlant dels gegants. Aquestes figures, avui denominades d’imatgeria popular, apareixen per primera vegada a les antigues processons del Corpus en molts indrets del vell continent.

 

El papa Urbà IV és qui, l’any 1.264, institueix la festa d’exaltació de l’eucaristia. Va ser un altre papa, Joan XXII, qui l’any 1.317 va establir la seva celebració. Sembla ser que una de les primeres ciutats a celebrar la processó va ser Barcelona, atès que ja se’n tenen notícies el 1.320.

 

Les processons eren, amb poques diferències, molt semblants a totes les grans ciutats de la cristiandat, i es van convertir en un autèntic esdeveniment en el qual participaven tots els elements civils, religiosos i populars. Complien també una funció didàctica sobre els misteris de les sagrades escriptures, en una època en què el nivell cultural del poble era molt baix. Més que per la paraula o per uns inaccessibles llibres, la millor manera de familiaritzar-se’n i de fer comprendre al poble els passatges continguts era veure’ls desfilar pels carrers.

 

De fet, aquelles processons eren molt teatrals. Podíem veure desfilar els àngels cantant la creació del món, els diables lluitant amb els àngels, a Adam i Eva representant l’expulsió del paradís, L’arca de Noé, Caín i Abel, tot l’entremès de la nativitat de Jesucrist, els reis d’Orient cavalcant, i una inacabable llista de sants, profetes i herois que cadascú representava. A les citades representacions es van incorporar també elements aliens a la religió catòlica, però presents en les creences populars, i es va aprofitar per cristianitzar-los a base de fer-los un lloc a la processó; per exemple, en el cas dels dracs.

 No se sap en quin moment exacte els gegants s’incorporen a les processons, però els primers que es troben documentats a tota Europa apareixen al segle XV. Al Llibre de les Solemnitats de Barcelona, que recull totes les cerimònies i esdeveniments festius que van tenir lloc a partir del 1.421, figura, en la relació del que va participar al Corpus del 1.424, l’ anotació: “Lo Rei David ab lo giguant”; per tant, es crea un gegant com la manera més lògica de representar en Goliat. També es troba l’anotació “Sanct Xpistoffol ab l’infant Jhs al coll”. 

Joan Amades ens assegura que aquells dos personatges bíblics de mides molt superiors a les normals no eren més que persones enfilades sobre xanques i caracteritzades com el personatge a representar. Aquest estudiós i autor de molts de treballs sobre la cultura popular no data el primer gegant, de fusta i cartó, fins a l’any 1.601, en la processó de canonització de Sant Ramon de Penyafort, a Vilafranca del Penedès. Ens el descriu com un terrible gegant de més de vuit peus d’alçada, ben armat i que, fins i tot, obria i tancava la boca i els ulls.

 

Molts d’anys més tard, Jan Grau, al seu llibre Gegants, ens demostra que aquell Goliat del Corpus del 1.424 sí que era realment un gegant, com a figura portada per una persona i de característiques similars a les dels gegants d’ara. Arriba a aquesta conclusió després d’analitzar el joc de paraules amb les quals es documenten, aquell any, Goliat i Sant Cristòfol, i pel qual es diferencia els dos personatges bíblics. Mentre que Goliat, que va lluitar contra David, sí que era un gegant, el primer del qual es tenen notícies a tot Europa, Sant Cristòfol, aquell ésser tan alt, que travessa l’infant Jesús a sobre perquè no es banyi, tal com diu Amades, no era més que un xanquer.

 

Prest es van poder veure gegants a les processons de molts pobles d’Espanya i d’arreu d’Europa. Durant el mateix segle citat ja en van aparèixer a Anglaterra, França, Alemanya, Holanda, Bèlgica i Portugal. Aquelles processons van evolucionar i aquelles figures concebudes, en un primer moment, per representar personatges bíblics, van perdre amb el temps la seva funció moralitzadora, i ja no necessàriament representaven personatges descrits a les Santes Escriptures, per la qual cosa el seu paper era purament lúdic. Açò va ser a partir del segle XVI; és llavors quan s’hi incorporen les gegantes, que no ho podien haver fet abans perquè no existia cap personatge bíblic femení de mides desmesurades que pogués ser representat per una geganta. Els gegants es van fer tan populars que no podien faltar a les processons, però tampoc faltaven a cap altra celebració, encara que no fos religiosa.

 

els gegants del corpus

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

El Menorca BÓsquet i una aficiˇ gegant

geganters-mao | 02 Maig, 2010 17:11

Aquest cap de setmana el nostre primer equip menorquí, el Menorca Basquet, ha iniciat la fase de play off, és a dir, la lligueta en la que es juga l’ ascens a la lliga A.C.B.

Amb dit motiu l’ equip ha volgut que les grades i la pròpia pista fossin en tot moment una autèntica festa, amb la animació suficient com per a que no ens en colessin ni una. Com no podia ser d’ altre manera el Gegant Olímpic i en aquesta ocasió fins i tot en Miquelet es Salero han acudit a animar al seu equip, tots dos portant les mateixes bufandes al·lusives que la resta de afició.

És així que ja el passat divendres en el primer partit contra el Breogan les dues figures ja van estar a l’ exterior del pavelló rebent al nombrós públic a l’ hora que començant a animar l’ ambient. Per a moltes persones el fet en seria una sorpresa i no van ser pocs els fillets que es van alegrar de trobar-se al seu amic... – mirà, és en Miquelet.

Un cop amb el partit començat en diferents temps morts i amb el so més festiu  en Miquelet es Salero va sortir a ballar a la pista, amb la ajuda del públic que en tot moment el va acompanyar amb les palmes. En el cas del Gegant Olímpic ja ho va fer en un dels descans i el més important de tot: al final del partir per a celebrar la victòria de l’ equip local, el nostre, el de tots els menorquins.

Les relacions entre l’ entitat esportiva i el grup de geganters sempre han estat excel·lents, de col·laboració mútua, motiu pel que a part dels geganters que van entrar a l’ estadi per a fer ballar les figures la resta de la colla va estar-hi convidada per a poder fer d’ espectador en l’ encontre a l’ hora que sumar les seves veus a la afició que havia de portar al seu equip a la victòria.

Cal recalcar com a fet important que el club esportiu va voler, com a fet d’ agraïment, que un membre del grup de geganters s’ assegués a la tribuna d’ honor per a testimoniar amb la seva presència el reconeixement del club esportiu cap a l’ entitat gegantera. Dit membre va ser presentat al president del club i en unes poques paraules, les que van caber poc abans de començar l’ encontre, aquest va manifestar al president del club e compromís dels geganters en ajudar de la manera que ho han fet fins ara a que el  Menorca Basquet sigui pujant cada dia més amunt.

Ja en el encontre d’ avui, amb  el mateix rival, el Breogan, s’ ha repetit la mateixa participació dels geganters, portant la afició i jugadors de nou a la victòria al seu equip.

De les anècdotes d’ aquest matí podem contar com estant presents a l’ exterior de l’ estadi unes joves safates repartint publicitat d’ un dels sponsors de l’ equip, el portador del gegant olímpic i el propi Miquelet es Salero no han perdut la oportunitat de fotografiar-se  amb elles. En el cas d’ en Miquelet el fet pot ser simptomàtic doncs aquest any és el que es celebra el desè aniversari del seu naixement i això vol dir que en Miquelet ja va sent gros i va descobrint nous mons...

Deixem aquí la crònica dels dos encontres d’ aquest cap de setmana, saldats amb dues victòries, i esperem que per molts anys la afició del Menorca bàsquet segueixi sumant juntament amb els seus jugadors noves victòries.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS