Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Les Festes de Sant Antoni Abad de Fornells 2010

geganters-mao | 25 Juliol, 2010 09:39

Ahir a la tarda novament els geganters es van estrènyer les faixes per a complir amb un ritual que ja és començat i que es repetirà durant gairebé totes les setmanes d’ estiu, el de treure els gegants a la plaça i al escoltar les primeres notes musicals començar-los a ballar.

Concretament en la jornada d’ ahir va tocar el torn a la vila marinera de Fornells, en la que les grans figures que hi van passejar van ser en Martí i na María, acompanyats d’ altres gegants arribats de la ciutat de Maó, concretament en Pere i na Gràcia (propitat del Casal de Gent Gran d’ es Camí d’ Es Castell), “en Yurca” (propietat de la associació de veïns d’ Es Camí d’ Es Castell de Dalt) i també del membre més estimat de la Colla de Geganters de Maó: el nano en Miquelet es Salero. No hi van faltar tampoc com és obligat els cap-grossos de Fornells.

Com és habitual, els gegants van esperar a la sortida del jove flabioler per a començar la seva volta pel poble. Simultàniament a la passejada dels gegants també hi va haver el passacarrers de la Banda de Música de Ciutadella i de la Banda de Tambors i cornetes de Dalt Sant Joan de Maó. El fet de que en un poble de reduïdes dimensions hi haguessin tres cercaviles a l’ hora va provocar situacions tan divertides com que les diferents agrupacions musicals s’ anessin en diferents moments trobant i creuant creant en aquest cas una polifònica mescla dels  grallers amb la banda de música o d’ aquesta amb el grup de tamborers.

 

 

És així que a partir de les cinc de la tarda es pot dir que tot Fornells era de per si una festa gran. Com solem recalcar cada any, el cercaviles de les Festes de Sant Antoni Abad sol ser sempre un dels més polits de la temporada, doncs l’ encant de la vila marinera, amb el passeig marítim i els carrerons estrets broda de per si la presència dels gegants.

El cercavila en la jornada d’ ahir va durar poc més d’ una hora, el temps just per que ningú es quedés sense veure els gegants, però també per a donar pas a la tradició que dona sentit a les festes , la de la anada dels caixers a escoltar el cant de les completes i posterior “Jaleo”.

Sortint ja de les Festes de Fornells, que en el moment d’ escriure aquestes ratlles encara van en totes, citarem el fet de que en el dia d’ ahir, és a dir el 24 de juliol, va ser la primera vegada en molts d’ anys que el Grup de Geganters de Maó no va estar fent ballar gegants a Es Castell, en les Festes de Sant Jaume. El motiu no és altre que van coincidir en el mateix dia i hora dures festes en les que els mateixos geganters acostumen a anar-hi. És així que mentre els gegants d’ Es Mercadal i Fornells van ser portats per els seus geganters habituals, en Jaume i na Roser d’ Es Castell els van haver de portar els Geganters de Olost de Lluçanès que actualment estan al poble de llevant amb els seus gegants i també per a portar a les dues grans figures amfitriones.

Gegants en aquest cap de setmana no n’ han faltat, a dos pobles a l’ hora, i la propera crònica dels gegants a Menorca ja la farem entrat el més d’ agost. També anunciem que en pocs dies ja començarem a avançar alguns detalls de les cada vegada més properes Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2010 de Maó.

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS