Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Les Festes de Sant LluÝs 2010

geganters-mao | 30 Agost, 2010 14:24

Aquest cap de setmana han estat les Festes de Sant Lluís, i com ve sent tradició des de fa ja més de dues dècades, las passejades dels gegants han ocupat la seva part del programa, la que us relatarem en el present article.

El començament de Festes (salvant el dia del pregó que com en la majoria de pobles és de per si ja una festa) el situarem en el tradicional llançament de coets que dona la sortida al cercavila del dissabte.

Un incís seria el fet de, estant en l’ últim cap de setmana d’ agost, podria haver fet un sol de justícia però que en unes festes que han anat més que be, fins i tot a n’ aquelles hores de les cinc menys quart de la tarda un airet que corria de lo més sa ens deia que aquell dia no es suaria com en altres ocasions.

Un altre fet que en aquestes Festes de Sant Lluís també ha estat per celebrar és que feia molts anys, o més ben dit mai s’ havia vist, en el poble de Sant Lluís una concentració de gegants de la magnitud d’ enguany. Això ha estat per la participació dels amfitrions en Lluis i na María, na Tecla i en Doraimon i pels convidats que han estat des de Barcelona els Gegants de Navarcles, i des de els pobles de Menorca els Gegants d’ Alaior, Es Castell, Maó, Llucmaçanes i del Barri d’ Es Camí d’ Es Castell de Dalt de Maó “en Yurca”.

Ressenyem la  participació de gegants durant aquestes festes per una part per el número i per una altre per la celebrada notícia de que agrupacions geganteres que fins fa poc, per a falta de membres, a penes podien portar els gegants al seu poble en els dies principals, i que al dia d’ avui ja tornen a estar en forma per a fins i tot participar en les festes d’ altres pobles. Dita recuperació de les agrupacions geganters d’ alguns pobles és el que fa que es puguin veure més gegants al carrer durant les trobades.

 

 

Tornant a la del dissabte de Festes de Sant Lluís la filera de gegants era encapçalada pels amfitrions que no van aturar de ballar amb el so festiu dels seus grallers. La llarga filera s’ anava intercalant entre gegants i grallers, aportant els uns els balls i els altres la alegria de la música. La comitiva la tancava ja la Banda de Música d’ Es Migjorn Gran, que també es va voler sumar a la festa dels gegants.

Com ve sent habitual la tradició la portaven els gegants del poble però la novetat els tres gegants arribats des de Navarcles, que va ser pels que més vegades es va preguntar els noms de les figures o el poble deprocedència. Tampoc lis van faltar a dits gegants les moltes fotografies que se lis van fer com a record de la seva visita a la illa.

El cercavila va durar en total prop de dues hores i mitja, en les que es va passejar per la majoria de carrers de la població. Tot i així la alegria no va decaure en cap moment i els gegants no van aturar de ballar ni la música es va deixar d’ escoltar fins la arribada al Pla de Sa Creu on tots els gegants participants van ballar conjuntament el tradicional Passi-ho be.

Ja en la tarda de diumenge més de 20 figures es van congregar per a participar en la desfilada de carrosses. És de per si un fet insòlit tants de gegants en un cercaviles menorquí; que va destacar també per haver de ser el preàmbul de una desfilada de carrosses en la que en la edició d’ enguany n’ hi van participar menys que en edicions anteriors, sent quatre les que van escenificar pel Cos de Sant Lluís.

Parlant de carrosses i novetats justament la que encapçalava el bloc dels escenaris ambulants era confeccionada per la pròpia agrupació gegantera del poble. La plataforma era plena amb els cowboys de la pel·lícula Toy Story i el mural que portava a la part de darrera de l’ escenari deixava més que clar un dels motius de l’ esperit geganter: Trobaràs un amic! A sa colla de Geganters i Grallers de Sant Lluís.

La desfilada es va posar en marxa poc abans de les vuit i mitja de la nit, amb el so ensordidor dels tambors que la encapçalava. Els gegants per parelles i agrupats cada grup per la població a la que representaven, van ballar pels molts de santlluïsers i també pels nombrosos turistes que van ser portats al poble per a gaudir de l’ espectacle.

La desfilada d’ enguany va anar més ràpida que en altres ocasions, aconseguint un espectacle compacte i amb gairebé inexistents aturades que solen ser les que poden fer refredar la alegria tan dels participants com del públic. És precisament la alegria la que podria resumir el va ser la jornada del diumenge a la tarda.

 

És així que amb un Cos de Sant Lluís que no recordava haver vist mai tants de gegants junts poc després de passades les deu de la nit les carrosses se n’ anaven en retirada i els gegants s’ estoixaven a les cotxeries que hi ha devora el molí de Dalt.

Una convidada a un “picoteo” a tots els participants seria un dels obsequis als arribats de fora poble, destacant que el millor és cada any el ser convidat a participar en dites festes.

En el moment d’ escriure aquestes ratlles el poble de sant Lluís ja comença a viure com un record les Festes patronals en la edició de l’ any 2010.

Així és l’ estiu i en pocs dies en Tomeu i na Guida ja presidiran els balcons de l’ Ajuntament de Maó anunciant amb la seva presència la arribada de les imminents Festes de Gràcia 2010.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

Els gegants convidats de les Festes de GrÓcia 2010

geganters-mao | 26 Agost, 2010 15:39

Com ve sent habitual, les ja imminents Festes de la Mare de Dèu de Gràcia 2010, comptaran amb la participació dels històrics gegants de la ciutat en Tomeu i na Guida, acompanyats del seu seguici de cap-grossos, els gegantons del Casal de Gent Gran d’ Es Camí d’ Es Castell de Maó, el nano en Miquelet es Salero i totes les figures que arribaran per a participar-hi des de els barris de la ciutat, com és el cas del popular gegant d’ “En Yurca” i també de les poblacions veïnes.

Tot i així sempre sol ser esperada, per ser la novetat, la arribada dels gegants que venen de fora de l’ illa per a participar en les festes. Concretament aquest any ens visitaran els gegants del Grup Cultural Garrigues de Lleida i també els del Patronat del Corpus de la mateixa ciutat.

Els Gegants del Grup Cultural Garrigues són l’ Anastasi i la Blanca. Representen a una parella de monarques que porten com a presentació els noms del patró i la patrona de la Ciutat de Lleida.

Dites figures van ser batejades el juny de l’ any 1992, tot i que van ser restaurades i dotades d’ una nova imatge durant l’ abril del 2008. Les actuals imatges de les figures són obra del taller “La Xamba” de Lleida.

Dites figures arriben a Maó després de haver voltat per tot Catalunya i també haver visitat països com França, Alemanya, Polònia, Suècia i Colòmbia.

Els gegants del Patronat del Corpus de Lleida que ens visitaran ja seran l’ Arnau del Sant Drap i la Elisenda de Montcada.

L’ Arnau va ser en la vida real un comerciant i gran viatger Lleidatà de la època medieval. En un dels seus viatges comercials a Tunis coneix i contrau matrimoni amb Elisenda de Sant Climent. Dona de gran bellesa, d’origen Lleidatà i viuda d’un comerciant de Mallorca. El matrimoni Arnau torna a Lleida i Elisenda rep en secret un suposat tros de bolquer del nen Jesus. Poc abans de morir, al 1297, va lliurar la santa relíquia del Sant Drap que havia guardat en secret tota la vida al Bisbe de Lleida.

Les figures, al igual que les del Grup Garrigues són també obra de Sergi Herrera, del taller “Xamba” de Lleida. Datant l’ Arnau de l’ any 1998, mentre que la Elisenda ja va arribar durant el 2008.

 

També a les Festes de Gràcia 2010 ens arribarà el Lleó, de ma del Grup Cultural Garrigues, una mena de figura que fins el moment no ha conegut la nostre illa, tot i que en molts de llocs on els gegants i les figures d’ imatgeria popular segueixen sortint en la processó del Corpus és ben popular.

El Lleó data de l’ any 2008, creat en el mateix taller que la resta de figures del Grup Garrigues i el Patronat del Corpus. El que la figura sigui de construcció recent no impedeix que la corona que porta tingui més de setanta anys d’ antiguitat.

La participació dels gegants durant les Festes de la Mare de Déu començarà el dimecres dia 1 de setembre amb la arribada, a les vuit i mitja del fosquet, dels gegants de Maó en Tomeu i na Guida a l’ Ajuntament, on ja quedaran exposats de cara a les festes.

Com a fet excepcional el dia quatre a partir de les deu i mitja del matí tindrà lloc la festa d’ aniversari d’ en Miquelet Es salero, al parc Rotxina de Maó, i que finalitzarà amb la fotografia multitudinària del popular nano a les escales de parc amb tots els fillets i filletes de la ciutat i els voltants.

Per a estar al corrent de la participació dels gegants en aquestes festes es pot visitar la web: www.gegantsmao.menorca.es

 

Les Festes de Sant Climent

geganters-mao | 22 Agost, 2010 14:50

 

En el moment d’ escriure aquestes ratlles el poble de Sant Climent encara està vivint les festes dedicades al sant patró que dona nom al poble. Sant Climent és per tant aquests dies la capital menorquina de la festa, la que va començar en la jornada d’ ahir amb el tradicional llançament de coets i amb la sortida del passacarres que va anunciar per tots els racons del poble que la festa era començada.

Com ve sent costum els coets els va llençar un membre del grup de dimonis de Maó (entitat formada en un alt percentatge pels mateixos geganters), i com no podia ser d’ altre manera, van ser els ritmes del Grup de Tambors i Cornetes de Dalts Sant Joan de Maó els que van donar l’ avis de la sortida de la cercavila. Aquests van enfilar de per la plaça principal cap al carrer Sant Jaume, seguits ja dels gegants i de la música del grup de grallers.

En Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero no van faltar a la seva cita anual amb el poble; i la novetat va ser la presència dels bons amics del grup de geganters d’ en Yurca, amb els quals hem visitat la majoria de pobles de l’ illa en la gira d’ aquest estiu 2010. És així que abans de començar amb el cercavila i com a record de totes les festes i places que hem compartit aquest estiu els dos grups, que es va voler abans de la sortida del passacarrers fer com a record la fotografia conjunta dels dos grups.

 

 

 

Estàvem però amb els tambors ja sonant els sorollosos i sobre tot festius ritmes, amb tots els gegants ballant pels carrers del poble, amb els grallers escampant un so que sols invita a la festa, i sobre tot amb el poble de Sant Climent, sobre tot el més menut, no perdent detall de la seva festa.

Per motiu de que estem parlant d’ un poble petit, la passejada va durar el que toca, és a dir uns tres quarts d’ hora que van ser els justos per no deixar a ningú amb la sensació d’ haver estat poc, però sense deixar un sol racó sense festa.

La tornada a la plaça principal la anunciaven els tambors, els quals ens van obsequiar amb una versió més que festiva del tema popular “Un senyor damunt un ruc”. Els gegants van ballar amb aquests i posteriorment amb la música dels grallers, que com a final de festa van escollir el pasdoble valencià que porta per nom “La Maricarmen”.

Tot i així la tonada que exerceix d’ acomiadament en les trobades de gegants ja va ser el popular “Passi-ho be”.

Destacarem dels últims minuts del passacarrers, és a dir en ball de tots els gegants de la cançó d’ acomiadament, que un petit ensurt va fer per uns moments patir per un dels geganters . Doncs un dels portadors dels gegants, possiblement fruit de la calor que va regnar en la jornada d’ ahir, en els últims compassos va patir un mareig fent que ell i la figura que portava a sobre anessin a terra. Un cop això succeït els companys van anar a auxiliar al geganter, s’ el va treure de sobre la figura, i un cop comprovat que la cosa havia quedat més en un susto, amb un poc d’ aigua a sobre i entre aplaudiments del públic el geganter va de nou tornar en si.

Certament durant les festes d’ estiu es pateix molta calor i portar un gegant requereix un esforç físic important, però justament és el que fa la festa (tret d’ alguns ensurts): la calor, la suor de la gent, els cavalls, la arena al terra, la música i sobre tot les ganes de festa.

És així que els gegants ja han visitat Sant Climent i en pocs dies seran portats a Sant Lluís per a participar en el proper cap de setmana en les seves festes principals, les últimes abans d’ arribar a les nostre Festes de la Mare de Déu de Gràcia.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

Les Festes de Sant Llorens 2010

geganters-mao | 16 Agost, 2010 16:10

Aquest cap de setmana possiblement hagi estat en el que més pobles de l’ estat han celebrat  la seva festa major, sent el segon cap de setmana d’ agost el mes festiu del país. Per la part que ens toca als menorquins la data ens porta al poble d’ Alaior, per celebrar com cal les Festes de Sant Llorenç.

És així que, entrant en matèria de gegants, el dissabte a les cinc menys quart de la tarda tota la filera de figures gegantines que ja estaven a punt en el carrer major, enfront de les Cases Consistorials, es van aixecar de terra per a començar amb el cercaviles del dissabte de Sant Llorenç.

Els primers en començar la marxa van ser els membres del grup de tambors i cornetes d’ Alaior, amb els seus sons tan ensordidors com festius, advertint als que fins i tot estiguessin més lluny de que tota la comitiva de gegants ja es posava en marxa. Com és tradició els primers en sortir van ser en Llorenç i na Eulàlia, els Gegants d’ Alaior, amb el seu renovat grup de grallers; els seguien en Martí i na Maria, na Tecla i en Doraimon de Sant Lluís també ballant amb el so tradicional de la gralla; el gegant “En Yurca”, construït en homenatge al gran i estimat dinamitzador Joan Orfila “en Yurca”, i portat pels seus propis veïns; i tancant la comitiva els representants de la Ciutat de Maó en Tomeu i na Guida acompanyats dels gegantons en Pere i na Gràcia.

Hem d’ afegir que el cercaviles del dissabte de Sant Llorenç te com un dels al·licients els carrers del casc antic del poble, que per una banda són de per si ja un escenari polit i per una altre el que al ser aquests carrers en alguns casos estrets fan que la proximitat del nombrós públic amb els gegants sigui suficient com per contagiar-se gegants i públic d’ una complicitat que sols pot invitar  a la festa.

 

Al cap d’ una hora i mitja justes després de la sortida totes les figures feien entrada a La Plaça Constitució, per amb una breu passada acomiadar la jornada de gegants fins el dia següent. És així que els gegants van anar cap a resguardar, les gralles a seva funda i els geganters la majoria a canviar-se de roba per a seguir la festa “ja de paisà”.

En la jornada del matí de Sant Llorenç els gegants que van sortir al carrer ja van ser sols els d’ Alaior,doncs els convidats de fora poble en dit matí no hi solen estar, que si be no es forma cap gran filera de gegants, la presència dels gegants del poble en solitari li dona l’ aire de més casolà i tradicional.

Arribant a aquest punt hem de dir que el Grup de Gegantes d’ Alaior aquest any s’ ha renovat en la major part, amb nous portadors. Tot i així no hi han faltat els reforços dels amics de Maó, dels de Llucmaçanes i fins i tot alguns arribats a propòsit des de Mallorca, per a fer tots junts una gran pinya amb l’ objectiu de que en Llorenç i na Eulàlia no deixessin en cap moment de ballar.

Ja en la tarda nit d’ ahir diumenge, la última per aquest Sant Llorenç 2010, era a la desfilada de carrosses, en la que els gegants solen encapçalar la marxa.

El so festiu dels gralles de Alaior anunciava al nombrós públic la posta en marxa de la enorme comitiva, que Encapçalaven els dos grans amfitrions; Seguien rere ells els històrics gegants de la Ciutat de Maó en Tomeu i na Guida, acompanyats pels gegantons del Casal de Gent Gran i del nano en Miquelet es Salero; un altre que no s’ ho va voler perdre va ser “en Yurca” i també per a la jornada d’ ahir hi van participar els representants de la vila de Llucmaçanes, que van arribar amb el grup de músics de vent amb els que ja havien sortit en altres ocasions.

Tots els gegants van ballar, les tonades més festives i populars interpretades pels grups de grallers i també pel grup de tambors de Dalt Sant Joan, que tancava el bloc dels gegants, aportava les seves sorolloses marxes al grup de Majorettes d’ Alaior i deixaven veure ja les primeres carrosses de la nit.

Els elements que donen nom a la desfilada aquest any portaven per monogràfic els anuncis de la televisió, sent cada un dels escenaris rodants la escenificació de cada un dels spots que ens diferents èpoques s’ ens han quedat gravats en la memòria col·lectiva.

Dues hores i mitja després de la sortida de la desfilada aquesta es dissolia a La Plaça Constitució amb el so del tradicional Passi-ho Be, que si be donava per acabada la festa gegantera durant el Sant Llorenç 2010, també serviria a tots els convidats per donar les gràcies al poble d’ Alaior i molt especialment als seus geganters per unes festes tan intenses i per la part que ens toca també “Tan Gegants”.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

El passacarrers de les Festes de Llucmašanes 2010

geganters-mao | 09 Agost, 2010 16:12

Ahir a la tarda els de Gegants de Maó van fer la seva visita anual a la vila de Llucmaçanes. El motiu: les Festes de Sant Gaietà.

Com cada any, passades les set de la tarda les diferents figures es van anar plantant enfront a la església que dona nom a les festes, a la espera de l’ inici de la cercavila. El grup de gegants que ostenten la representació del poble van ser els que van quedar més a la esquerra, mentre que altres figures arribades d’ altres poblacions es van anar col·locant a la seva dreta en el mateix ordre en que havien d’ anar col·locades durant el passacarrers; estem parlant de la geganta Tecla i el Doraimon de Sant Lluís, en Xec Calvet d’ Es Castell, en “Yurca” de la Associació de Veïns d’ Es Camí d’ Es Castell de Dalt de Maó i acabant la filera els maonesos Tomeu i Guida representant la ciutat de Maó, amb els gegantons del Casal de Gent Gran d’ Es Camí d’ Es Castell de Maó i el nano en Miquelet es Salero.

Gegants no en van faltar i festa tampoc, doncs podria ser que ja en les últimes hores de unes festes d’ una població de pocs habitants no fossin molts els que sortissin al carrer per a disfrutar dels últims moments d’ aquestes, però no va ser així i pocs serien els que es van  perdre l’ últim cercaviles de les Festes de Sant Gaietà 2010.

Poc  després de passades les set i mitja de la tarda les figures es van posar en moviment, això va ser als primers sons dels grallers que encapçalaven la comitiva, que van ser els dels gegants de Maó. Arribat a n’ aquest moment ja van ser les altres agrupacions musicals les que també van escampar les seves notes, és el cas del grup de grallers dels Gegants d’ Es Castell, i també de la Banda de Música de Maó, dirigida pel mestre Miquel Llario i que era la que tancava la marxa aportant les seves notes als gegants amfitrions de la tarda, els de la vila de Llucmaçanes.

 

Com a fet destacat direm que si be Llucmaçanes, per les seves dimensions, es pot recorrer en poc temps, es va procurar que la marxa dels gegants arribés a durar gairebé una hora, doncs hi havia que obsequiar al públic present amb una estona de gegants, motiu pel que es va fer que la desfilada anés lenta i fer així que la festa durés més temps.

Pels que són seguidors de les desfilades de gegants ja sabran que els moments més importants d’ aquestes sempre solen ser la entrada a plaça i ball final, i així es va donar el cas, sent poc més o menys les vuit i mitja de la nit quan va iniciar-se la última presentació de la jornada. Cada parella va anar entrant oferint els seus millors balls.

Poc quedava per acabar la festa però no sense l’ acostumada entrega d’ obsequis, el passi-ho be que van ballar tots els gegants amb el so de l’ antic instrument dels àrabs, els joglars i els ministris, és a dir amb tots els grallers presents a la festa sonat a l’ hora la tradicional tonada d’ acomiadament; i la interpretació de l’ Himne de Llucmaçanes interpretat per la banda de Música de Maó tancant de manera tant sentida la jornada gegantera.

Com a fet a destacar per part del grup que presenta aquest medi, el fet de que en la jornada d’ ahir la Geganta Guida de Maó va fer la seva primera sortida al carrer després de acabada completament una restauració que ha durant fins a vuit mesos. No volem dir que fos la seva primera sortida en l’ any 2010, doncs seria faltar a la veritat, però si amb les parts històriques totalment restaurades, amb un nou tronc que li dona una forma de dona més estilitzada i la substitució de algunes peces de roba que després de vint anys de portar-les ja no estaven en absolut presentables.

Tot i així de la restauració de la geganta ja n’ hem parlat en altres articles i en la jornada d’ ahir els protagonistes principals van ser la població de Llucmaçanes que celebrava la seva festa major i el grup de gegants que n’ ostenta la representació i cada any exerceix el paper d’ amfitrió en la primera trobada de gegants de l’ agost menorquí.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.gegantsmao.menorca.es .

 
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS