Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

L' escola de gralla

geganters-mao | 21 Setembre, 2010 20:36

Amb la arribada de la tardor moltes de les manifestacions populars que durant l’ estiu són protagonistes es retiren del carrer per a fer l’ anual hivernatge, fins a la arribada del nou estiu.

Els gegants i la música que els acompanya en són un exemple, aprofitant les agrupacions geganteres a desenvolupar durant l’ hivern tasques que, estant fora de la temporada d’ actuacions, es poden dur a terme amb la dedicació que requereixen. En el cas concret del Grup de Geganters de la Ciutat de Maó, una de les activitats que es posen en marxa amb la arribada de la tardor és l’ escola de gralla.

És a l’ hivern quan els músics que acompanyen als gegants durant tot l’estiu aprofiten per a preparar temes nous, repassar els ja coneguts i en qualsevol cas fer el que els músics de vent en dirien fer llavi. A l’ hora és quan els que arriben nous al grup amb il·lusió per a aprendre a sonar la gralla o el timbal comencen a rebre les primeres classes.

L’ escola de gralla funciona paral·lela al grup que n’ és consolidat, tenint els nous músics uns dies i horaris a part en els que reben les classes, fins el dia en que tenint uns coneixements mínims ja es poden integrar en la formació.

Les classes de gralla i timbal les sol impartir algun dels músics veterans del grup. Per motius de que estem parlant d’ un instrument de carrer, de caire popular, no necessàriament es fan sempre utilitzant la solfa, depenent realment dels coneixements musicals de l’ alumne el que es faixin llegint el pentagrama o aprenent a sonar d’ oïda, que és com se han aprés moltes vegades a sonar els instruments tradicionals.

 Imatges de la escola de gralla de la Colla de Geganters de Maó. Dita escola, molt lluny de ser unes classes reglades, no és més que la ensenyança de l' instrument que fan els grallers veterans als que arriben nous i amb il·lusió de fer ballar els gegants de Maó en Tomeu i na Guida.

Les classes es duen a terme a la mateixa seu social de la entitat, i si be realment el que es fa és escola, es procura sempre que sigui el màxim de distendida possible, doncs es procura anivellar la balança per igual de l’ aprenentatge amb el gaudir de la activitat.

Tot i així en un principi el que es sol fer és deixar a l’ alumne un instrument per que ho provi durant unes setmanes, i depenent del marxar d’ aquestes, ja és aquest qui decideix si realment creu que vol seguir durant tot l’ hivern i integrar-se finalment en el grup que sonarà durant l’ estiu.

Per motiu de que el músic, un cop ja en tingui el domini suficient de l’ instrument com per a sonar al carrer, el que farà és participar d’ una entitat sense ànim de lucre i en la que s’ hi participa de manera altruista, en cap moment es pot exigir a l’ alumne el pagament de les classes; únicament s’ exigeix el compromís de que les hores invertides en l’ ensenyament donin com a fruit la futura participació en el grup durant la majoria d’ actuacions en que aquest participi.

Aquest hivern ja serà el 16è en el que l’ escola de gralla formarà als músics que durant l’ estiu acompanyaran als històrics gegants de la Ciutat en Tomeu i na Guida.

 

www.gegantsmao.menorca.es , gegantsmao@menorca.es

En Yurca ens ha deixat

geganters-mao | 15 Setembre, 2010 06:29

Les nostres Festes no existirien, o al menys no serien com les coneixem, si no fos per algunes persones que se les estimen de manera especial; les que en són capaces d'organitzar un sopar de carrer amb la il·lusió d'estar preparant algo gran; que durant tot l’any custodien les banderetes amb les que apropant-se les Festes de Gràcia enramar el tros de carrer; les que s’estimen suficientment la nostra festa com per  preocupar-se de treure al carrer i omplir d’aigua els bidons per quan passin els cavalls, que són capaces de gaudir només de mirar la geganta de Maó i profesar-li una estimació igual o superior a la que li pugui tenir un infant.

Son poques les persones que hagin estimat les nostres festes com ha fet en Joan Orfila, “En Yurca”, una persona irrepetible que va viure per a servir els de més.

Els geganters hem tingut la sort d’haver-lo tingut entre noltros, fent algo pel que en professava devoció: portar sobre les seves espatlles a na Guida, Sa Geganta de Maó. La devoció que en tenia per Sa Geganta anava però encara més lluny, i és que a part de portar-la a sobre sempre s’encarregava de que el ventall estigués al seu lloc, i les flors, que el rebosillo estigués ben posat... .

Durant tots els anys que el cos li va permetre va ser un geganter que s’estimava amb convenciment el que feia. Un cop ja va haver deixat de portar Sa Geganta no va deixar mai de xerrar-ne, de recordar-nos quan ens el trobàvem pel carrer els bons moments viscuts i l'estimació per la gran figura femenina de la ciutat.

Alguns anys després d’ haver deixar de portar a na Guida la sorpresa arribaria amb l’homenatge que li van fer els seus veïns del Camí d’ Es Castell de Dalt, que no  seria altre que el regal d’ un gegant, creat per ells mateixos, que el representava precisament a ell, a n’ en Yurca.

Ha estat durant aquest estiu que aquests veïns han portat el seu gegant per la majoria de festes de l’illa. Recordem l'emoció nostra, dels geganters maonesos en trobar-nos a n’en Yurca a les Festes de Sant Martí, novament vestit de geganter, però ja dirigint la seva pròpia Colla Gegantera que eren els seus veïns que portaven el seu gegant. El retrobament seria la satisfacció de veure la cara de alegria de qui torna a fer el que sempre havia estimat.

en yurca

Fa pocs dies en Yurca tornaria a passejar per les Festes de Gràcia, ja com a figura de cartró i fusta, mentre el de carn i os seguia preparant amb la mateixa il·lusió de cada any el sopar de veïns o l’ esmorzar de caixers.

En Yurca ahir ens va deixar. Però si be ha marxat una persona que sempre ha estimat les nostres festes, i molt especialment els gegants, i les ha sabut viure amb la mateixa il·lusió d’un infant, també ens ha ensenyat a molts de maonesos quines són les Festes de Gràcia que val la pena viure; és gràcies a persones irrepetibles com en Yurca que les nostres festes any rere any segueixen sent el que són.

Des de la Colla de Geganters de Maó volem donar el nostre més sincer condol a la família d’en Joan Orfila, en Yurca, als seus veïns d’Es Camí d’ Es Castell de Dalt que per ell també en eren una gran família i també a la seva pròpia colla de geganters que havia fundat.

Tot i així estem segurs que estigui on estigui en aquest moment, en Yurca ja estarà pensant en com organitzar el sopar de carrer de les properes Festes de Gràcia. 

 

Colla de Geganters de Maó.

Les Festes de Sant Nicolau

geganters-mao | 12 Setembre, 2010 17:00

Aquest cap de setmana han estat les Festes de Sant Nicolau a Es Mercadal, les que per la Colla de Geganters tanquen la temporada de gegants 2010.

Sembla com si fos ahir que enceníem les fogueres de Sant Joan, donant la benvinguda a l’ estiu i justament en el dia de demà dilluns els fillets ja tornaran a les escoles. L’ estiu és així: curt i intens.

En el moment d’ escriure aquestes ratlles encara ressonen dins el cap els sons festius de les festes, els pasdobles i marxes dels grallers, la jota alegre que anima “es jaleo”, el flabioler, la música de les revetlles i dels bars; el so de la festa.

Relatant com va ser la jornada de gegants d’ ahir, aquesta va començar con en altres ocasions amb la concentració de tots els geganters a l’ antic quarter d’ artilleria d’ Es Mercadal, per a treure els gegants i portar-los fins a en front de les Cases Consistorials d’ Es Mercadal. Això succeiria damunt les quatre i mitja de la tarda, estant anunciada la cercavila a les cinc.

 

 

A l’ hora anunciada ja tot estava a punt, amb en Martí i na María i també arribats des de Maó en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero amb molta ballera per ser la última de l’ any. Els músics en la jornada d’ ahir van ser el grup de vent “Los Muchachos”, per motiu de que per Sant Nicolau al ser la última tot reverteix un caire especial i molts dels músics propis dels geganters (Els Grallers) per un dia en l’ any volen fer de portador de gegants.

La volta no va ser molt llarga, o dit de una altre manera seria la mateixa de sempre però al estar en aquells moments els carrers mes be tranquils de gent aniria més be ràpid. Es van fer la típica aturada enfront de la residència geriàtrica per a oferir un ball als residents.

De tornada cap a la Plaça constitució en aquesta es van fer alguns balls d’ acomiadament, que van ser els justos per a donar arribada als cavalls de sa colcada, que poc després dels gegants tornarien de nou omplir de tradició el poble més cèntric de l’ illa.

Els gegants ja dormen i tal dia com avui comença la temporada d’ hivern per la Colla de Geganters de Maó, que si be és immensament més relaxada que la de estiu no hi faltaran les sortides de S’ Àvia Corema o també la restauració del gegant en Tomeu programada la seva iniciació per al més d’ octubre.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

Els gegants baixen as port

geganters-mao | 10 Setembre, 2010 13:49

Ahir a la tarda va ser la baixada dels gegants al port de Maó, presencia que iniciava la conta enrere per a el final de les Festes de Gràcia 2010.

La jornada havia començat pels geganters a mitjan matí, quan els representants de la ciutat de Maó van anar a buscar del seu allotjament als arribats des de la ciutat de Lleida, per anar tots junts a compartir un dinar de germanor al Camping de Son Bou.

El dinar va ser del més entretingut, doncs a part de la paella tampoc hi van faltar ni les cançons ni les habituals bromes que sempre solen sortir en aquests encontres.

Ja a la tarda, i just una hora abans de la concentració dels geganters maonesos enfront de les cases consistorials, una pluja que ja portava dies anunciada va fer tema per uns moments per l’ últim passacarrers de les festes, en el que els gegants de Maó havien de baixar al port.

La pluja va durar com ho solen fer les d’ estiu i a les set de la tarda novament al Pla de la Parròquia s’ estaven estrenyent les faixes, afinant les gralles, i obrint les portes de l’ Ajuntament per a treure els gegants.

 

 

En la jornada d’ ahir els que passejarien com sol ser costum en el dia de la segona festa van ser únicament els gegants maonesos, com a acomiadament de les festes i dels seus paisans per enguany.

A les set i mitja s’ iniciaria la marxa, amb la música festiva de les gralles, que portaria als gegants de per les costes del Parc Rotxina fins el mateix port de Maó. Si be en sortir la comitiva es va advertir que en el recorregut hi havia pot ser poca gent, sols havia que girar la vista per veure com el gentar estava justament a darrera, seguint als gegants.

En poc temps les figures gegantines van ser a la vorera de la mar, i un petit cercavila marítim les portaria a prop de la estació marítima, on uns últims balls servirien d’ acomiadament dels maonesos amb els seus gegants i viceversa. La veritable bogeria seria però el saber dels fillets de que al seu amic en Miquelet es Salero pot ser estarien mesos en poder-lo veure de nou, motiu pel que en tot moment se li van voler atracar, tocar i agafar-se d’ ell, com si així es pogués prolongar uns instants més la companyia.

El moment va arribar i al cap d’ una estona les gralles entonaven les notes del “Passi-ho be”, ball de acomiadament que tancava la presència dels gegants.

Ja sols quedava arribat aquest moment per  fer les últimes i millors voltes dels gegants i acte seguir pujar-los als camions que ja esperaven per a portar a les grans figures fins a l’ antic quarter de Santiago, on dormiran durant bona part de l’ hivern.

Les Festes de Gràcia han estat així i així lis hem contat. Des de aquest mateix medi seguirem informant de tot el que succeeixi en matèria de gegants en els propers dies i setmanes.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

Passejada de gegants es matÝ de la Mare de DÚu de GrÓcia

geganters-mao | 09 Setembre, 2010 08:05

Ahir al matí va ser el passacarrers d’ es matí de la Mare de Déu de Gràcia, per molts el més polit de ses festes, i en qualsevol cas el que es fa en el dia principal, el que dona nom a les festes.

La del matí de Gràcia és la única cercavila que els geganters maonesos acostumen a fer de bon matí, motiu pel que les cares de la gent tot i que demanaven festa, a la hora de la concentració que eren les vuit i mitja del matí eren realment de son. Tot i així sol passar que al primer bot dels cavalls, a la primera broma, al primer toc de gralles les cares comencen a canviar i la festa ja torna a ser com si sortíssim d’ un llarg període de descans (tot i que molts d’ on venien era de dormir poques hores).

Amb prop de mitja hora de retràs, a causa de que a l’ hora programada de sortida dels gegants també hi havia a la plaça el replec dels cavalls, la desfilada es posava en marxa. Els primers com de costum eren els incombustibles tamboriners de Dalt Sant Joan, que amb els seus tambors anunciaven al més adormit que arribaven els gegants. Seguien ja a aquest la filera de figures gegantines que havien de passar pels barris de baix de la ciutat.

 

 

Al poc de sortir els gegants els veïns que ens podíem trobar al carrer pot ser fossin pocs, però en pocs minuts i cada vegada més els carrers ja estaven més plens de gent que despertava per a la festa.

En arribar a la cantonada del carrer Madrid com de costum els veïns ens van oferir bereneta.
Els gegants però abans de fer la aturada van aprofitar a fer els seus millors balls per a qui desperta de bon matí simplement per a preparar taula per quan passin els geganters.

No fa falta dir que el Barri de Pescadors i carrer de la Plana quan hi van passar els gegants ja eren plens de gent. Podriem resaltar que estant precisament al carrer de la Plana la desfilada va haver de fer aturada per a deixar passar els cavalls i va ser el moment en que els músics dels gegants de Maó van aprofitar a improvisar un petit “concert festiu” que van ballar geganters i veïns. Dit concertent no podia ser més desenfadat doncs a part de les cançons participatives del “caragol” o l’ “Avui és festa”, fins i tot es va sonar la versió “pasdoble” del tema principal de la pel·lícula Titànic.

Ja arribant al Carrer Sant Ferran, a la casa del bon amic Miquel Camps (pregoner d’ aquestes festes de Gràcia 2010) vam poder novament menjar i beure un refresc.

Sortint del carrer Sant Ferran ja tocava sense pausa enfilar cap el Pla de la Parròquia, doncs anàvem amb cert retràs sobre l’ horari. Entrant a la Plaça Reial semblava que la festa començava i el jovent ja va ballar als geganters i músics com si del primer dia de festes es tractés.

En arribar a la Plaça Constitució ja no es va fer molta més festa, doncs en el dia d’ ahir el que s’ havia de fer just entrar era la fotografia de família de tots els participants com a record de la jornada.

Les Festes de Gràcia 2010 ja estan gaire be escatades i ja sols queda la baixada al port dels gegants de Maó avui al fosquet, com a final de festes.

 

Visita www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

Es capvespre de GrÓcia

geganters-mao | 08 Setembre, 2010 21:24

Ahir a la tarda va ser a Maó el passacarrers més intens i llarg de l’ estiu, el del dissabte de la Mare de Déu de Gràcia, en la seva edició 2010.

Eren les quatre de la tarda quan la mascletà ensordia la plaça Constitució, i era precisament aquesta la senyal per que els gegants estiguessin a punt, per que la sortida ja era anunciada.

Una per una anirien sortint de pel carreró d’ Alfons III totes les figures gegantines que havien de passejar en la tarda d’ ahir, fent la seva presentació ja en forma de ball a les moltes persones que en aquells moments inicials de la festa ja poblaven la plaça.

No oblidem però que com de costum els encarregats d’ encetar la marxa van ser els tamboriners i cornetistes de Dalt Sant Joan, que amb els seus ritmes festius anaven obrint camí a la comitiva gegantina.

Els primers en sortir ja van ser els Gegants Avis de Llucmaçanes amb el cap-gros Tóful, que van poder ballar tota la tarda amb els grallers d’ Alaior, arribats expressament en la tarda d’ ahir per a dita tasca; Els Gegants de Sant Lluís també van sortir a la plaça ja ballant, amb l’ acompanyament de la gegantona tecla que com de costum en va regar a més d’ un i com no podia ser d’ altre manera amb l’ acompanyament de les seves gralles; el gegant Yurca aquestes festes s’ estrenava en la plaça gran i també va demostrar juntament amb els seus capgrossos que de ballera en tenia ben prou; els gegants convidats del Grup Cultural Garrigues amb el Lleó i els del Patronat del Corpus de Lleida van seguir sent la novetat, com ho solen ser cada any els que arriben a la illa com a convidats d’ excepció; i tancant la marxa el bloc dels geganters de Maó, amb en Miquelet es Salero, en Pere i na Gràcia i els històrics Tomeu i  Guida, voltant sense parar amb les marxes i pasdobles del grup de grallers de Maó.

 

 

En poc temps la multitut de la plaça donaria pas a carrers menys concorreguts, però igualment en festa, com poden ser Isabel II, Pla d’ es Monestir o Carrer d’ es Frares, destacant que justament al pla d’ es monestir seria com de costum on serien obsequiats tots els geganters i músics amb menjar i beure. Ja a sa Rovellada de Dalt ens trobaríem amb sa colcada, que ens acompanyaria fins es Cos de Gràcia.

Menció a part mereix la visita que es sol fer cada any passant per es Cos de Gràcia a la residència Geriàtrica, on com de costum es va oferir als allà residents els millors balls per a qui s’ ho mereix tot.

Ja estant tota la filera de gegants, geganters i gralles sortint del geriàtric i fins el final d’ Es Cos, els gegants ballarien entre les multituts d’ un carrer pler de dalt a baix.

Ja arribant a Es Carrer de Gràcia s’ anunciava que allà començava la tornada cap al centre (ja havien passat gairebé dues hores de cercavila). Agraïm com de costum el detall dels veïns que ens havien posat taula per a refrescar als geganters.

Ja d’ per es Carrer de Gràcia s’ entraria al carrer Infanta, Plaça Reial, Carrer Nou i novament a la Plaça Constitució.

L’ itinerari que hem descrit igual no ens fa a la idea de que la passejada va durar en total tres hores, en les que gralles no van aturar de sonar en cap moment,els gegants van donar voltes i voltes, els veïns van aplaudir, agrair i obsequiar, i la festa era a tota la ciutat.

Ja amb totes les figures a la plaça un últim ball conjunt de tots els gegants ballant el típic “Passi´ho be” donaria fi a la jornada gegantera del dissabte de Gràcia. Ja sols quedava estojar les figures i anar-se a vestir de paisà, doncs la festa és llarga i encara quedava es Jaleo i la revetlla, estojant forces per a la matinal del dia principal en que hi ha que aixecar-se prest per a sortir de nou amb els gegants.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

La nit del pregˇ de festes

geganters-mao | 08 Setembre, 2010 13:37

Aquest dilluns va ser el pregó de Festes de Gràcia. Tot i que la jornada cada any sol ser molt similar, sol canviar completament sols pel fet de que cada pregoner és diferent i li dona a la jornada un caràcter que el fa única cada any.

En les festes d’ enguany els pregoners han estat els membres del popular grup d’ animació infantil “Pinyeta Pinyol”. Sols ressaltar que poques persones són tan estimades per la seva tasca com els Pinyeta Pinyol, i que la nominació per a ser pregoners de la ciutat arriba després de quasi tres dècades animant festes infantils amb les seves danses i cançons, rebent fins el moment la estimació de tots els que han estat fillets durant els últims 29 anys, i ja en les Festes de Gràcia 2010 el reconeixement de la ciutat.

La jornada de gegants començava pels que fem aquest blog a les set del matí, anant a recollir als geganters convidats de fora de l’ illa a l’ aeroport i també al moll de baixamar. Els convidats com ja havíem informat aquestes festes són els geganters del Grup Cultural Garrigues de Lleida i del Patronat del Corpus també de la mateixa ciutat. Altres activitats durant el matí serien el muntar els gegants convidats i pujar-los a l’ Ajuntament, la recepció oficial als geganters catalans per part de les primeres autoritats de la ciutat, i una primera baraneta de maonesos i lleidatans junts per a començar-se a posar en ambient de festa.

 

Ja a la tarda començarien les activitats més públiques i això va ser a les sis de la tarda la concentració al Pla de la Parròquia de tots els grups de geganters que havien de prendre part en el passacarrers i ball de gegants del dia del pregó. Els grups que van prendre part en el cercavila van ser els geganters de Sant Lluís, amb en Martí i na Maria i la gegantona Tecla; Els geganters d’ Alaior amb en Llorenç i na Eulàlia; els Geganters de Llucmaçanes amb en Toni es Satx i na Antònia i també en Kikus i na Kika, acompanyats del seu capgros en Tòful; Els Geganters d’ Es Castell amb en Xec Calvét; Els veïns del Camí d’ Es Castell de Dalt amb el popular gegant “Yurca”; Des de el Grup Cultural Garrigues els gegant monarques Anastasi i Blanca i també el lleó; Del Patronat del Corpus de Lleïda l’ Arnau i la Elisenda; els gegants del Casal de Gent Gran en Pere i na Gràcia; en Miquelet es Salero; i representant a la Ciutat de Maó els gegants en Tomeu i na Guida i la seva comparsa de cap-grossos (portada aquesta pels fillets de les escoles d’ estiu).

A les sis i quart totes les figures ja estaven plantades a la plaça i a les set menys quart els membres de la Banda de Tambors i Cornetes de Dalt Sant Joan iniciaven amb els seus ritmes festius el passacarrers. La gran desfilada pujaria de per sa Costa de sa Plaça fins a la Plaça Bastió i baixaria ja de per Sant Roc de nou cap al pla de la parròquia. Dita volta no duraria més de mitja hora, i a les set i quart des de megafonia s’ anunciava la entrada a plaça de tots els gegants, presentant-los un per un i entrant cada un fent els seus millors balls.

Un cop amb totes les figures a la plaça ja sols faltarien els últims balls conjunts de tots els gegants, que anirien musicalment a càrrec dels grups de grallers que havien acompanyat tota la desfilada, és a dir els músics de les colles de geganters de Es Castell, Sant Lluís, Alaior, Maó i els arribats des de Lleida. Aquest sonarien alguns temes tots a l’ hora (destacant el volum sonor que poden arribar a agafar cinc grups de grallers sonant a l’ hora).

 

El moment sols podia ser espectacular amb una plaça plena de gegants ballant tots a l’ hora. Com sol ser costum l’ última que es ballaria seria el popular Passi-ho be.

Tot i haver acabat els balls, els gegants encara quedarien una estoneta més a la plaça, per escoltar el pregó infantil i després anar ja cada un a estoixar.

Una última sorpresa de la nit, que així es mantindria fins a l’ últim moment, seria que en Miquelet es Salero aquell dia encara no havia acabat la feina...

És així que al cap d’ una estona, a les nou i quart de la nit els pregoners iniciarien els seus parlaments, i danses, i al poc de començar amb el pregó aquests demanarien la presència a l’escenari d’ en Miquelet, que per sorpresa de tot-hom ja estava preparat per a pujar a la tarima i donant un aire encara més festiu a l’ acte ballaria una de les cançons dels pregoners que ens van recordar a tots que el nostre Miquelet aquest any complia 10 anys.

Una jornada polida, molt festiva, esgotadora pels que la vivim des de dins, però sobre tot molt satisfactòria pels que portàvem temps preparant-la. Més dies de festa quedaven i en aquest mateix medi els anirem relatant.

 

Visita www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

La festa dels 10 anys d'en Miquelet

geganters-mao | 04 Setembre, 2010 17:30

 

Aquest matí ha tingut lloc al parc Rotxina de Maó la festa del desè aniversari d’ en Miquelet es Salero.

Eren les deu i mitja del matí quan ja tot estava a punt en la zona de jocs infantils del parc. És així que la música de festa que transmetia l’ equip de veus convidava a la gent a apropar-se i participar del que s’ havia preparat.

Tal i com s’ havia anunciat, tot-hom que ho ha volgut ha pogut esmorzar coca amb xocolata, la típica de les festes, doncs una festa ha estat i emmarcada dins la més gran, la de la Mare de déu de Gràcia 2010.

 

 

Jocs no n’ han faltat i hi ha hagut cua per a fer-se la fotografia en el mural d’ en Tomeu i na Guida, en el que les cares dels dos grans personatges estaven retallades per que cada un hi possés la seva pròpia, fent així l’ efecte de que els nostres dos gegants canviaven per uns moments de cara. Un altre joc que prou èxit també ha tingut ha estat la reproducció a escala dels Gegants de la Ciutat, per que els més petits poguessin jugar durant una estona a ser geganter.

Al’ hora que funcionaven els jocs i la música convidava a la festa, els més petits anaven fent els seus regals a n’ en Miquelet, que estava allà present rebent dibuixos dedicats, figures, caramels, etc. Lo cert és que els regals han estat molts i ara sols quedarà buscar un lloc a ca’n Miquelet (l’ antic quarter de Santiago) per a guardar-lo per sempre de record de data tan assenyalada.

El primer moment important ha estat a les dotze del migdia amb la que s’ havia anunciat com la fotografia multitudinària de tots els fillets i filletes amb en Miquelet, i lo cert és que així ha estat i quasi un centenar han estat els que han estat immortalitzats amb el popular nano.

 

 

Com no podia ser d’ altre manera tampoc ha faltat en la festa d’ aniversari el pastís amb les veles, que tots els fillets les han bufat amb el que celebrava els anys.

En resum ha estat una festa ben entretinguda, amb ben prou gent que se hi ha volgut atracar, i amb la que els fillets de la ciutat han pogut celebrar l’ aniversari del seu amic en Miquelet.

La fotografia amb tots els fillets estarà penjada durant un temps a la web: www.gegantsmao.menorca.es i els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

Els Gegants ja sˇn a s' Ajuntament

geganters-mao | 02 Setembre, 2010 18:53

Ahir a la tarda els Gegants de Maó en Tomeu i na guida van fer la seva arribada a l’ Ajuntament, per a quedar exposats i presidint les Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2010.

Podrem situar el començament de la jornada de la tarda quan a les sis i mitja es van obrir les portes de la seu de l’ entitat gegantera, a l’ antic quarter de Santiago, per a rebre a l’ equip de la Televisió Menorquina, el que va gravar els instants abans de la sortida del cercavila.

Ja eren les set i mitja quan la majoria de geganters van anar arribant a la seu, i també quan els primers fillets van anar arribant al local per a veure la sortida dels gegants. Els moments abans dels passacarrers ja els coneixem: moltes persones estrenyent-se les faixes, els músics afinant els seus instruments, i els gegants sortint de la seu per a ocupar les aceres del carrer a la espera de la sortida.

No es va esperar a que fossin les vuit quan les gralles van començar a sonar, els gegants es van aixecar i començar així la marxa dels gegants cap a les Festes de Gràcia 2010.

 

 

L’ itinerari va ser el de cada any, és a dir de per la carretera de Sant Lluís cap a la plaça Explanada i de per aquesta cap a la zona més cèntrica de la ciutat. D’ aquesta passejada destacarem que si be van ser molts els que no es van voler perdre la sortida dels gegants, van ser més els que s’ hi van anar sumant a mida que s’ anaven trobant la desfilada.

És així que arribant a la entrada de la Plaça Constitució ja eren molts els que seguien la cercavila, però el millor estava per arribar i és que la plaça estava ja esperant als històrics Tomeu i Guida, per a donar-lis la benvinguda a les cases consistorials.

Les gralles no van deixar de sonar en cap moment i uns pocs balls van servir de presentació i agraïment a la gran parella, que si be no ho hem dit abans per donar-se per suposat arribava acompanyada dels amics Pere i Gràcia del Casal de Gent Gran i del nano en Miquelet es Salero.

El moment més esperat va arribar i els gegants es van anar col·locant a les escales de l’ Ajuntament a la espera de que els geganters els tombessin i els portessin als balcons. Cada cop que una de les figures era pujada els aplaudiments del nombrós púbic es feien sentir, fins que totes les figures van ser a lloc.

Abans de acabar la festa, es va voler però fer la fotografia de grup, a les escales de l’ Ajuntament de tots els geganters amb en Miquelet es Salero.

La segona part de la festa ja era la convidada municipal a tots els geganters de la illa que participaran en les Festes de Gràcia. El “picoteo” va ser al mateix vestíbul de l’ Ajuntament i va ser una bona ocasió per trobar-nos “de paixà” els mateixos que durant tot l’ estiu ens anem trobant en les diferents festes dels pobles, parlar del tema comú dels gegants i moltes altres coses, i d’ una manera informal començar a preparar les festes.

 

El moment més oficial ja va ser quan tots els presents van passar a la sala de plens, on tots els geganters van ocupar els seients reservats i El batlle de la Ciutat acompanyat del regidor de festes van anar cridant als representants de les colles per a fer-lis entrega de l’ obsequi record de les Festes de Gràcia 2010.

 

Menció especial va ser per a la senyora Isabel Mercadal, a qui se li va fer entrega de varis obsequis en agraïment de la seva col·laboració amb la Colla de Geganters, fent us de la seva art com a cosidora fent de manera totalment desinteressada algunes peces de roba noves per a la geganta na Guida, que en aquest any 2010 ha estat restaurada pels mateixos membres del grup.

La festa va acabar amb les bromes de costum i el més bon ambient de pre-festes. Ara en Tomeu i na Guida ja són als balcons de l’ Ajuntament, presidint la plaça principal del poble i ala espera de la arribada del dia 6 de setembre en que sortiran al carrer en el dia del pregó per a complir un any més amb la tradició.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS