Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

Ja han comenšat les classes de gralla

geganters-mao | 31 Octubre, 2010 18:22

Aquesta setmana han començat les classes de gralla a la seu de la Colla de Geganters de Maó.

Com ja hem comentat en altres ocasions és a l’ hivern quan s’aprofita per a formar als músics que han de sonar durant l’ estiu en els passacarrers. D’ aquesta manera amb la arribada del fred varis grups de persones ja han començat el camí en el coneixement d’ un dels instruments més antics i estesos del mon.

Dins els que aquest any aprendran a sonar hi ha el grup dels més petits, que tots els dissabtes a la tarda es trobaran amb el professor a l’ antic Quarter de Santiago; també una família quasi sencera (pare, mare i una filla) que l’ any passant es van estrenar com a portadors de gegants i aquest any començaran a aprendre a sonar la gralla; i també algunes de les geganteres més jovenetes que al igual que els anteriors en tenen inquietud per l’ instrument. En el cas de la família ocuparan el local els dimarts al fosquet i el de les joves geganteres el dijous també fosquejant.

Tot i que en un principi siguin moltes persones les que comencen noves, això no vol dir que necessariament totes vagin a seguir, doncs les primeres classes no són més que una prova per a veure si realment la elecció ha estat encertada. Recordem que a l’ hivern passat van començar dues persones però que sols una ha donat continuïtat a l’ aprenentatge.

També i donat que aquest any són molts de grallers nous, ja s’ ha decidit que un cop tots pujats i formants no sempre sonarien tots durant les sortides, fent una mena de rotació en la que alguns dies sonarien la gralla i altres portarien els gegants o en Miquelet. Això te la explicació de que les formacions de grallers solen ser grups de unes tres, quatre o per molt cinc persones (més percussions); En el cas del grup de Maó aquest estiu estant tots ja eren set grallers, per lo que si s’ en hi afegiguessin de manera fitxa set més en resultaria una formació desmesurada i pot ser fins i tot disonant. Recordem també que en un grup musical sempre hi ha els veterans que porten un poc el pes de les melodies i els més nous que solen fer més be relleno amb les naturals equivocacions i ben qualque “gall”, és per això que no es podria tampoc treure al carrer una formació en la que fossin més els nous que els veterans i mantenir a l’ hora el nivell musical que es persegueix.

Altres incorporacions a la escola de gralla i per lo tant al grup de grallers de Maó, són dos nous fillets que ja han començat aprendre a sonar la caixa i el timbal. El cas és similar al dels grallers, destacant que la percussió és el 50% de les melodies (les que fan els grallers) i a major número de gralles millor tenir prou percussionistes preparats per a acompanyar-les.

És així que quatre dies per setmana estaran obertes les portes de la escola de gralla, formant als músics que just estar preparats podran tenir el gust de acompanyar musicalment als històrics gegants en Tomeu i na Guida de Maó.

 

Vista tambe: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a www.youtube.com/gegantsmao .

Ja ens pots enviar el teu dibuix

geganters-mao | 24 Octubre, 2010 18:02

Certament els gegants entusiasmen als més petits i provoquen la estimació entre els més grans; motiu pel que a part de no faltar mai un bon exèrcit de seguidors en totes les seves sortides,  a n’ en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia, en Miquelet es Salero i S’ Àvia Corema no els hi falten seguidors que fins o tot els dibuixen i ens fan arribar la obra a la nostre entitat.

És per aquest motiu que animem a qui vulgui veure publicat el seu dibuix dels gegants a que ens el fagi arribar al correo electrònic gegantsmao@menorca.es , i el veurà publicat en aquest mateix medi dedicat als gegants.

De moment us presentem avui el dibuix d’ en Miquelet  que ens ha fet arribar la nostre companya Fabiola Hurtado.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es .

L'arxiu hist˛ric dels Gegants

geganters-mao | 10 Octubre, 2010 18:21

L’arxiu històric dels Gegants de Maó

Sabut és que la tasca d’ una Colla de Geganters va més enllà de portar els gegants durant els dies principals de cada poble. És així que durant tot l’ any els mateixos membres de l’ entitat gegantera de la Ciutat de Maó s’ encarreguen del manteniment de les figures, de les tasques administratives de l’ entitat, de la promoció del fet geganter en els diferents àmbits, i també de la recuperació i manteniment de la memòria dels Gegants.

En Tomeu i na Guida són dues figures que per la seva antiguitat, i també per la estimació que lis professen els maonesos, al dia d’ avui ja en són un dels símbols de la Ciutat a la que pertanyen. És per això que es considera important qualsevol documentació, programa, testimoni o fotografia que en faci referència a dita gran parella en el seu camí fet al llarg de quasi vuit dècades entre nosaltres.

D’ aquesta manera va ser concretament a l’ any 2002, quan fruit de tot el material amb el que es disposava en aquell moment, va sortir a la llum el treball literari “En Tomeu i na Guida, Una Història Gegant” (Miquel Villalonga, 2002). Dit treball rescatava una bona part de la història dels nostres gegants, de les persones que els havien conegut a llarg dels anys, i de les pròpies festes en les que havien anat participant.

Tot i així dit treball no deixava de ser un parèntesi i al dia d’ avui segueix arribant material a la seu de la entitat, amb el que engrandir i aclarar encara més la història gegant d’ en Tomeu i na Guida.

És per això que seguim fent la crida a la gent que pugui tenir algun document, informació, fotografia etc. Sobre els nostres gegants, que de voler-ho compartir contacti amb l’ entitat gegantera, que ben segur que dit material serà ben arribat.

Per a aportacions a l’ arxiu dels gegants es pot contactar al correo gegantsmao@menorca.es

També és gràcies a les moltes aportacions que part de la informació ja es pot consultar a la web: www.gegantsmao.menorca.es .

En Miquelet s' estÓ fent un "Lifting"

geganters-mao | 02 Octubre, 2010 18:59

Com hem comentat en diferents ocasions, la tasca dels geganters va més enllà de portar els gegants durant les festes d’ estiu; destacant que per a algunes seccions del grup és precisament a l’ hivern quan més feina hi ha.

Per aquest hivern ja és confirmada la restauració del gegant en Tomeu, que culminarà el procés iniciat el passat hivern amb al restauració de na Guida. Però abans de començar amb la intervenció del gegant s’ ha considerat que el nano “En Miquelet es Salero”, després de deu anys de vida, ja necessitava una primera restauració.

La intervenció que ja se ha començant a fer a n’ en Miquelet pretén diferents objectius: el primer el reafirmar algunes parts que amb el pas dels anys ja s’ havien començat a degradar, no oblidem que la figura és feta quasi integrament amb cartró i sol anar sempre a ran de terra, rebent en alguna ocasió algun que altre involuntari cop.

Un altre objectiu que es persegueix amb la present intervenció és modificar la composició d’ alguns materials. Destaquem que després de deu anys de vida del nano, les mateixes persones que el van construir ja en tenen més experiència en el maneig dels materials, que pot propiciar el eliminar algunes capes de cartró a la figura deixant-li la mateixa consistència que ja tenia. Dita operació permetrà que el nano pugi pesar d’ aquí a poc temps algo menys del que fa actualment, facilitant la tasca del portador que en va dins.

 

Dita eliminació de capes és donada a que quan es va construir en Miquelet es va fer a partir d’ una base a la que se li van anar afegint capes amb l’ objectiu de donar-li forma. Moltes de dites capes de cartró i paper de diari, poden ser eliminades des de dins, doncs la forma ja és donada, i amb la figura ja acabada ja no compleixen cap funció i li afegeixen pes.

Com a fet curiós la estampa de qui entra a la seu de la Entitat Gegantera Maonesa, i es troba a n’ en Miquelet penjat de les bigues com si fos una campana, pe que la persona que hi treballa eliminant capes del seu interior ho pugui fer sense haver de soportar a sobre el pes de la figura.

Igualment també s’ eliminaran algunes capes exteriors, sobre tot de la gorra i cara, de les que es van donar amb macilla en el procés d’ acabats. Que al dia d’ avui i fruit de nous coneixements adquirits, es podrà substituir bona part de la macilla (material extremadament pesat) per altres més lleugers, com pot ser el paper maché.

La figura un cop acabada serà idèntica a la que ha sortit tots aquest anys, doncs en cap moment s’ ha volgut fer cap canvi en la estètica, doncs els fillets s’ estimen en Miquelet tal com és, però amb la estructura reforçada i alguns quilos de pes menys.

Destaquem que fins i tot per a que no pugui canviar en cap moment la imatge del nano, estan guardats els colors i tons de pintura que portava fins les últimes Festes de Gràcia, per a conserva en Miquelet com l’ hem conegut sempre.

La data d’ acabament de la tasca amb a que se està treballant és tenir la feina enllestida a finals d’ octubre, per a tenir després prou temps abans de l’ estiu de treballa amb el gegant en Tomeu.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeosa: www.youtube.com/gegantsmao
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS