Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

El segell d' en Miquelet es Salero

geganters-mao | 27 Novembre, 2010 18:58

Fa poques setmanes, revisant el correu electrònic del grup de geganters, vam rebre la petició d’ autorització per part de la entitat per a la edició d’ un segell de correus amb la imatge de “En Miquelet es Salero”.

La petició ens arribava dels membres d’ un grup filatèlic de terres valencianes, que estaven creant la col·lecció “Gigantes y Cabezudos”, i que volien que el popular nano fos qui inaugurés la sèrie.

Un cop donada la autorització passarien els dies... fins arribar a la casa de un dels membres de l’ entitat un sobre de correus, amb un segell molt especial.

La imatge d’ en Miquelet es Salero ja roda per les oficines de correus d’ Espanya, tot i que cal aclarar que aquesta mena de sèries solen ser edicions molt limitades i que la majoria de vegades solen ser més peces de col·leccionistes que segells de uns corrent.

En qualsevol cas sempre és una alegria per a un pare (qui escriu aquestes ratlles) el tenir un fill tan famós.

el segell d' en Miquelet es Salero

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.yotube.com/gegantsmao

Els colĚlegis venen a veure els gegants

geganters-mao | 21 Novembre, 2010 15:44

Com ja hem explicant en altres ocasions, la promoció dels gegants i tot el mon que els envolta no necessariament es te per que fer traient els gegants al carrer. De fet per a explicar el que són i el que representen les grans figures es pot fer sense ni tan sols mostrar-les físicament.

En alguna ocasió, i amb aquest objectiu,  els geganters ja havíem explicat els gegants a algun  institut en forma de conferència. El projecte que s’ ha iniciat aquest any és el de visitar els geganters els col·legis, a les aules dels més petits, per a explicar que és allò que tant els entusiasma durant els passacarrers de les festes patronals.

En la edició d’ enguany dues de les membres del grup, fent una prova pilot del projecte, han visitat els col·legis Sant Josep i la Salle de Maó.

La activitat ha constat de vàries sessions, les dues primeres en la pròpia aula. La part més lúdica ha estat dibuixar i pintar els gegants o fer-se unes màscares de Tomeu i Guida. Tot i així també s’ ha explicat als fillets el que representen els gegants, de que estan fets i de quines parts consten, el treball d’ una colla de geganters i també s’ els ha mostrat l’ acompanyament musical dels cercaviles.

 

Un cop amb la teoria ben apresa el moment culminant ha estat el resoldre una incògnita que tots hem tingut de petits: on són els gegants durant tot l’ hivern?. Aquesta passada setmana i en dues excursions els fillets dels col·legis han visitat la casa dels gegants, la seu de la Colla de Geganters.

Per dit moment fins i tot i per sorteig dos fillets de cada escola es van poder disfressar de Tomeu i Guida i dos més de geganters amb l’ uniforme complert. Durant la estada a la casa dels gegants (a l’ antic Quarter de Santiago) s’ els va mostrar als fillets com és un gegant per dins, com s’ agafa, es van fer ballar els gegants i fins i tot els fillets que anaven vestits de les enormes figures, en miniatura, van poder simular a la seva manera un ball de gegants (per el que no hi va faltar ni la música dels grallers).

Un cop feta la visita i haver escoltat les explicacions i fins i tot ballat ja sols faltava la foto de tots els fillets i les professores amb els gegants, a mena de record de la activitat.

En anys venidors es podrà anar ampliant el projecte, que de moment en la edició d’ enguany ja ha estat més que satisfactori per a totes les parts.

Ara ja al dia d’ avui la que dimecres i dijous va acollir la visita dels fillets ja està habilitada com a taller, doncs seguint el que es va iniciar amb la restauració integral de na Guida, en Tomeu ja està desmuntat sobre la taula i amb els membres del grup de restauració rejovenint a la gran figura.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

Assemblea general 2010 i soparet de geganters

geganters-mao | 13 Novembre, 2010 19:45

Ahir a la tarda va tenir lloc a la seu de la Colla de Geganters de Maó la assemblea general anual, en la que el punt principal de l’ ordre del dia era la renovació de càrrecs.

A les vuit i mitja de la nit una trentena dels membres del grup es reunien i després d’ un breu anàlisis de la temporada 2010, presentat per la junta sortint, es va donar pas a la exposició dels diferents càrrecs dels que es composa la comissió executiva “es grup de feina”, i quina era la candidatura a la renovació d’ aquesta, inclòs el càrrec de president.

La proposta a junta entrant era molt similar a la que es presentava com a sortint, amb la incorporació de tres noves persones a la direcció, que tenint en compte que la colla en els últims anys havia estat renovada en gran part, poguessin ser precisament els nous membres els que a l’ hora que es veiessin representats també tinguessin la oportunitat de prendre part activa en els òrgans de decisió.

Els càrrecs que s’ havien d’ ocupar eren els següents:

-          Cap de Colla (president)

-          Segon cap de Colla (vicepresident)

-          Tresorer

-          Secretari

-          Responsable del local (instal·lacions)

-          Cap de Colla graller

-          Manteniment figures

-          Transport gegants

-          Coordinació passacarrers

-          Coreografies gegants

-          Material de venta

-          Vestuari

-          Arxius

-          Comunicació

-          Presència a escoles i entitats

Les persones que es presentàven en la candidatura a ocupar els càrrecs ja eren: Natàlia Roig (Presidenta), Xiscu Mora (Vicepresident), Magda Fullana, Miquel Villalonga, Tomeu Obrador, Cristian Obrador, Javi Galindo i Meritxel Busqueta.

Arribat el moment de les votacions es van fer a ma alçada, tenint dret al vot tots els majors de 14 anys.

El resultat seria per unanimitat la ratificació de la candidatura única. Destacant en aquests cas que aquesta ja era una llista consensuada i oberta a la participació de tots els membres de la entitat, motiu pel que el resultat ja sols va ser l’ esperat. Tot i així el fet de que fos votada era de vital importància, doncs la mena de entitat que és el Grup de Geganters de Maó sols te sentit com a grup constituït de manera democràtica.

Un cop amb la junta que regirà el grup durant els propers 12 mesos es va repartir entre els membres presents un Cd amb una selecció de fotografies i vídeos de la a punt d’ acabar temporada 2010 i que servirà a tots els que n’ han participat com a record de tants de moments viscuts.

La sessió de investidura va ser substituïda per un sopartet de “picoteo” i pizza que va servir per a fer les bromes de costum, parlar de les festes que hem viscut durant el passat estiu i començar de manera encara informal a donar idees per la que ve.

 

Visiteu també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao .

 

Ja estÓ acabada la restauraciˇ d' en Miquelet

geganters-mao | 07 Novembre, 2010 20:27

Pocs dies després d’acabades les Festes de la Mare de Déu de Gràcia us anunciàvem que el nano en Miquelet es Salero entraria a quiròfan; no per a cap urgència, si no per a practicar-ne alguns treballs de consolidació de la figura.

Ja havíem comentat en anteriors articles que amb el pas dels seus primers deu anys de vida, el cartró del que estava feta la figura ja començava a presentar alguns símptomes de deteriorament, pel que convenia per a assegurar una llarga vida a n’ en Miquelet fer-li alguns treballs.

En un principi s’ havia pensat en únicament substituir les capes interiors de paper de diari per a altres fetes en cartró pedra, tot i així finalment i ja que hi érem també es va optar per a remodelar algunes de les fraccions exteriors que en el seu moment van ser acabades amb macilles i que amb coneixements adquirits en els últims anys han estat substituïdes per paper maché.

En cap moment s’ ha volgut en dita restauració canviar les fraccions tan característiques d’ en Miquelet, simplement substituir alguns materials més febles o fàcilment deteriorables per a altres que avui ja li donen més consistència.

Al final de la restauració en Miquelet també ha perdut un parell de kilos, fent així més còmode la tasca dels seus portadors. De igual manera i amb el mateix objectiu també s’ ha substituït l’ antic sistema de travessers i espumes amb els que el geganter sostenia la figura per a uns de nous més confortables.

La tasca ha durat en total més d’ un mes i mig (tot i que en un principi es pensava que podria ser tasca de un parell de setmanes) i ha anat a càrrec del personal de la Colla de Geganters que ho fa habitualment, sent un dels restauradors dels mateixos que ja havia creat la figura fa deu anys, i les encarregades de la pintura ja les noves geganteres que entre altres tasques participen en la colla com a pintores.

La feina ha acabat ben just per que en pocs dies alguns col·legis vinguin a visitar la seu de la entitat per a poder veure els gegants o conèixer de més a prop quina és la tasca dels geganters. És aquesta, la de la visita dels col·legis a la seu de la entitat, una activitat nova que s’ ha iniciat enguany i que serà complementada en visites dels geganters a les escoles.

En matèria de restauracions també serà aquest hivern quan en Tomeu, el gegant de Maó, passi per taller per a fer-se una restauració a fons, similar a la que es va practicar a na Guida l’ hivern passat.

Serà des de aquest mateix medi des de on us seguirem informant del que succeeixi en matèria de gegants a la nostre ciutat.

 

Visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS