Administrar

Des de l'any 1934 en Tomeu i na Guida sˇn els Gegants de Maˇ. Coneix el seu dia a dia, el d'en Pere i na GrÓcia, s'└via Corema, en Miquelet es Salero i altres Gegants de Menorca.

En Pere i na GrÓcia s' estÓn possant guapos

geganters-mao | 30 Gener, 2011 16:01

Informàvem fa pocs mesos del fet de que al nano en Miquelet es Salero se li havia fet una neteja de cara; igualment en aquest mateix moment en els tallers de la Colla de Geganters segueix endavant la restauració integral del gegant en Tomeu. És així que la posta a punt de les figures festives que gestiona la entitat gegantera serà enguany quasi complerta, docs en el cas d’ avui parlarem de com els gegantons en Pere i na Gràcia també estan en aquest moment rebent una nova ma de pintura.

Dits gegantons, els que són propietat del Casal de Gent Gran d’ es Camí d’ es Castell de Maó, van ser creats fa més d’ una dècada en el taller que es va organitzar en dit casal de gent gran, en el que l’ objectiu no era altre que precisant dotar a dita entitat de la parella de figures gegantines.

Des de aquell any 1997 els encarregats de donar vida als gegantons i també del seu manteniment físic, els Geganters de la Ciutat de Maó, ja s’ han encarregat en diferents ocasions de fer-los les periòdiques “revisions”, amb l’ objectiu de vetllar per que les figures de cartró i fusta estiguessin sempre en bon estat i sobre tot ben polides. És així com enguany s’ ha considerat que seria convenient repassar la part del cartró i també a pintar de nou les cares.

En lo que respecta al cartró, aquest te la consistència habitual d’ aquest material, per lo que el sol us, el haver de tombar les figures en els camions que els porten d’ un poble a l’ altre, el que en alguna ocasió puguin patir alguna fregada o inclòs caiguda (recordem la caiguda d’ aquestes festes de Sant Climent passades) fa que de tan en tant tingui que menester algun repàs.

 

El material no és altre que el que es va utilitzar fa més d’ una dècada, el cartró pedra. La feina per una altre part s’ està fent paral·lela a la restauració d’ en Tomeu; fent així que les persones més experimentades dins el grup puguin treballar amb el gegant històric de la ciutat a l’ hora que ensenyar a noves persones les tècniques del cartró pedra treballant amb els gegantons.

En el cas de na Gràcia ja està acabada, és a dir que un cop consolidades diferents parts del cartró també s’ ha procedit a maquillar de nou cara i mans, parts que aquest any ja demanaven dita passada de pintura per a no deslluir la seva presència al carrer.

El resultat ha estat totalment satisfactori, destacant que el jove encarregat de pintar a na Gràcia, tot i conèixer l’ art del pintor, era la primera vegada que pintava una figura gegantina.

També en aquests moments la roba de na Gràcia ja està per rentar, fent que en pocs dies ja pugui ser de nou vestida i a punt  per anar de nou al ball.

S’ espera que aquesta setmana que entrem s’ avanci en la posta a punt d’ en Pere, l’ inseparable company de na Gràcia, fent així que la parella de gegants avis del Casal de Gent Gran un cop acabats puguin sortir en pocs mesos a ballar amb les seves millor gales.

Seguirem informant igualment de l’ avanç  en la restauració integral del gegant en Tomeu.

 

Visita també: www. Gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

Les Glosses de quan les Festes de la Mare de DÚu de GrÓcia de Maˇ van fer 100 anys

geganters-mao | 23 Gener, 2011 12:27

Avui fa més de dues dècades, a l’ any 1990, la ciutat de Maó celebrava el centenari de la instauració de les Festes de la Mare de Déu de Gràcia (els dies 7 i 8 de setembre) com a festes patronals de la ciutat.

Al poc d’ haver acabat la celebració del centenari, i els mateixos dies de festa, el polifacètic Josep Portella en deixava constància en fora d’ una sèrie de 146 gloses, de les que avui en recuperem les que ens parlen del motiu de ser d’ aquest blog: la participació dels gegants:

 

Dia 6

 

(...)

 

26

Just a les set des fosquet

Van davallar fins sa plaça

Deu gegants de raça,

Que ballaven tort i dret.

Pare, avi i fiet

Deien: “açò és massa”.

 

27

A toc de gralla i tambor

Tots gegants van dansar.

Els de Maó van mudar,

Duen roba de cotó.

I tota sa població

Els va poder saludar.

 

(...)

 

32

Es músics –amb molta manya-

Feren ballar petits i grans;

Van botar deu gegants

Als sons de “Viva Espanya”.

Sense trampa ni manganya,

De puntes i de peus plans

 

33

Els gegants de Lluçanés

Eren nostres convidats

Anaven tan arranjats,

Semblaven de ca’n Muntanyés.

Ballaven bé, amb excés,

I noltros bocabadats.

 

Dia 7

 

(...)

48

Per es carrer de Sant Roc,

Tot cap dret a s’ Arrabal,

Com una marxa triomfal,

Cabeçuts a poc a poc,

Amb en Nyonyo de general,

Que de calor anava groc.

 

49

Van sortir es cabeçuts,

Gegants amb vestits nou,

Ses bandes fent enrenou

I al·lots ben convençuts,

Que cridaven sense embuts

Que de Festa no n’ hi ha prou.

 

DIA VUIT

 

(...)

 

86

Marxà s’ orquestra Nura

Amb trompetes i grallers,

Amb tambors i tamborers,

Pel món, cercant ventura.

Acompanyant sa figura

D’ aquells nobles geganters.

 

87

Passejaren es gegants

Per es carrers del Carme.

Va córrer es crit d’ alarma

Per rebre es visitants.

Dones, homes i infants:

Bona rebuda s’ arma.

 

(...)

 Els Gegants de Maó en Tomeu i na Guida a l' any 1990, passejant per es barri del Carme. Foto de Francesc Carreras. 

Fotografia de Francesc Carreras (el nostre bon amic en Paco d’ es Tambors), 1990.

 

Vista també: www.gegantsmao.menorca.es

Els vídeos a: www.youtube.com/gegantsmao

Resum del que ha estat un nou any gegant (2¬ part)

geganters-mao | 08 Gener, 2011 18:06

 Fa pocs dies publicàvem la primera part del "diari dels gegants" 2010, amb totes les activitats fetes pels membres de la Colla de Geganters de Maó durant l' any 2010.

Avui publiquem la segona part, la que correspon a les festes d' estiu i fins a final d' any. 

 

17 juliol. Es Mercadal, Festes de Sant Martí. Al matí alguns membres van a Es Mercadal per a portar els gegants, gegantons i Miquelet fins a l’ Ajuntament. Desprès queden a dinar al poble. Sortim a les cinc, participa també en el passacarrers el gegant i capgrossos d’ en Yurca.

24 juliol.  Festes de Sant Antoni Abad a Fornells. Hi participem amb les mateixes figures que en la setmana anterior a Es Mercadal, també hi participa “en Yurca”. Passacarrers curt, com cada any, i agradable.

24 juliol.  Per primera vegada en molts d’ anys no anem a Festes de Sant Jaume a Es Castell, pues coincideix en dia i hora amb les de Fornells.

05 Agost. Es vesteix a la geganta na Guida amb les noves peces de roba a sobre del cos i estructura completament restaurats, donat així per finalitzada la restauració començada el mes de gener.

08 Agost. Festes de Sant Gaietà a Llucmaçanes, hi anem amb les cinc figures habituals. 

14 Agost. Festes de Sant Llorenç, passacarrers d’ es dissabte de sa festa.

15 Agost. Alguns portadors de la nostre colla van a Alaior per a ajudar a portar els gegants del poble (ja havíem estat col·laborant la tarda abans) en el passacarrers del matí del dia principal.

15 Agost. Desfilada de carrosses de les Festes de Sant Llorenç. Hi participem amb les cinc figures.

21 Agost. Festes de Sant Climent. Passacarrers  amb el mateix recorregut d’ altres anys.

28 Agost. Festes de Sant Lluís. Hi anem amb les cinc figures. Destaca per els molts de gegants que participen en el passacarrers i per la visita dels gegants de Navarcles (Barcelona).

29 Agost. Carrosses de Sant Lluis. Hi participem amb les cinc figures. la desfilada surt abans que altres anys,  va ràpida i acaba a una hora poc habitual per prest.

01 setembre. Arribada dels gegants a l’ Ajuntament. Molta gent surt amb noltros d’ es local i també molta gent ens espera a la Plaça Constitució. Posem taula de ventes de camisetes enfront de “Cultura”.

01 setembre. Convidada municipal a les Colles de Geganters de Menorca que prendran part en les Festes de Gràcia. Per primera vegada es fa al mateix ajuntament (aprofitant que ja hi som de sa arribada). Sa entrega d’ obsequis es fa al saló de plens, donant-li a l’ acte un caire més institucional que altres anys. El record d’ enguany és un plat amb sa imatge d’ en Miquelet.

02 setembre. Visita d’ en Miquelet es Salero al centro 1 i 2 de Trepucó per a persones amb discapacitat.

03 setembre. Festa d’ es Triangle Comercial i Camí d’ es castell, com cada any hi participem portant-hi únicament els gegantons en Pere i na Gràcia, propietat del Casal de Gent  Gran que està al mateix carrer on és la festa.

04 setembre. Festa 10è aniversari d’ en Miquelet, al Parc Rotxina de Maó. La festa comença a les 10,30 h. d’ es mati amb convidada a coca amb xocolata i jocs pels al·lots, com  són es “gegantets” i un mural d’ en Tomeu i na Guida que porta retallades ses cares per que cada un hi posi sa seva. També posem botigueta per a vendre samarretes. A les dotze es fa l’ acte central de la festa que consistia en la fotografia a les escales del parc d’ en Miquelet amb tots els fillets de Maó. Acte seguit es treu el pastís i el bufen els fillets. Durant tot el matí els fillets porten regals per en  Miquelet (dibuixos, caramels...).

06 setembre. Al matí arriben els geganters del Grup Cultural Garrigues i del patronat del Corpus de Lleida. A la Plaça Alfons III munten els gegants, esmorzar al Claustre del Carme i  recepció a S’ Ajuntament.

06 setembre. Pregó de Festes de Gràcia. A part de les figures de la ciutat i les arribades dels pobles de l’ illa hi participen també els quatre gegants i el lleó arribats des de Lleida.

Aquest any la entrada a Plaça es fa amb presentació de cada una des ses parelles des de megafonia. Un cop entrades totes es fan alguns balls conjunts de tots els gegants amb tots els grallers sonant a l’ hora.

Durant el pregó, que aquest any el fa el grup d’ animació Pinyeta Pinyol, es crida a l’ escenari (tal com estava programat) a n’ en Miquelet per que balli una de les cançons dels pregoners, amb motiu del 10è aniversari del nano.

07 setembre. as matí posem taula de ventes as Carrer nou, amb música i el mural per fer-se la foto de la cara en el cos d’ en Tomeu i na Guida.

07 setembre. Festes de Gràcia passacarrers d’ es dissabte de sa festa.

08 setembre. matí de Gràcia. Al final del passacarrers fem la fotografia de família amb tots els gegants i geganters.

09 setembre. Dinar de germanor amb els convidats de fora a n’ el Camping de son Bou

09 setembre. Baixada dels Gegants de Maó as port. Uns pocs balls al costat de la estació marítima donen per finalitzades ses festes. Els gegants tornen as local en dos camions

11 setembre. Festes de Sant Nicolau as Mercadal. Portem en Martí i na María, en Pere i na Gràcia i en Miquelet.

17 setembre.  Durant el funeral d’ en Yurca, que havia estat geganter de la nostre colla, a la església de Santa Maria, alguns grallers sonen una canso per que la balli el gegants “En Yurca”.

De mitjan setembre a mitjan novembre Es fa una restauració d’ en Miquelet, amb l’ objectiu de donar major consistència a la figura..

12 novembre. Assemblea general de membres, amb el punt únic de presentació i votació de nova junta directiva.. la nova cap de Colla és Natàlia Roig, amb Xiscu Mora, Magda Fullana, Miquel Villalonga, Bartomeu Obrador Tudurí, Cristian Obrador, Javi Galindo i Meritxell Busqueta ocupant les diferents àrees de treball dins la entitat.

Un cop  acabada la assemblea general es fa un petit “picoteo” amb pitzes i beguda per a tot-hom.

17 novembre. una vintena de fillets amb els professors i pares del Col·legi Sant Josep, visiten la seu de la colla per a veure i conèixer millor als gegants. La activitat ja havia començat alguns dies abans amb la visita de dues membres del grup al col·legi (en dues sessions) per a explicar als més petits el que són i el que representen els gegants. En la sessió que es fa al local es presenten als gegants, s’ explica com funcionen es fa un petit ball amb gralles i finalment la foto de tots amb les figures. con a fet a destacar dos dels fillets per al a ocasió i via sorteig venen al local vestits de Tomeu i Guida, mentre que dos més vestits de geganter.

18 novembre. Igual que amb el col·legi Sant Josep però en aquesta ocassió las activitat que es culmina és amb el col·legi La Salle de Maó.

19 novembre. S’ inicia la restauració integral d’ en Tomeu.

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

Resum del que ha estat un nou any gegant (1¬ part)

geganters-mao | 01 Gener, 2011 17:35

És costum a la Colla de Geganters de Maó deixar anotat en un diari totes les actuacions i activitats que fem els membres de la entitat. l´objectiu no és altre que el fer un poc d' arxiu que, juntament amb el fotogràfic, de material i de premsa, és el que queda com a documentació per a ser consultat en un futur.

en aquest espai publiquem en el dia d' avui la primera part de les activitats fetes durant el ja passat any 2010. la segona part arribarà d' aquí a uns dies també en aquest mateix medi.

 

Diari dels Gegants 2010:

05 gener. Cavalcada de Reis de Maó.  El gegant en Tomeu i dos gegants més de Menorca participen en la cavalcada vestit de Reis Mags. Es confeccionen uns vestits  de rei aposta per a la ocasió. Els portadors (geganters de Maó  i de Llucmaçanes) també van disfressats, de paje.

 

07 gener. Dona inici la restauració de la Geganta na Guida. En dita restauració s’ eliminen totes les capes afegides a sobre de la figura original i es restauren amb cartró les parts històriques. Substitució de la part devantera (no forma part de la figura històrica, també és un afegit) per un tronc amb pits, esquena, cintura... ; i substitució de peces de roba deteriorades per altres de noves.

16 febrer. Enterrament d’ en Camestortes. Muntatge similar al d’ altres anys. Es fa el velatori a l’ Ajuntament, processó i lectura del testament a la Plaça Reial.

17 febrer. Damunt les deu de la nit alguns membres del grup portem a peu (sense música ni passacarrers) la geganta s’Avia corema del local al balcó de l’ Ajuntament.

20 febrer.  Primera sortida de S’ Avia Corema. Va a la Plaça del Carme on perd el primer peu, la bamba. La animadora és la pallassa Xinxeta i per part del públic l’ acte al igual que l’ any anterior esdevé multitudinari.

Traiem una col·lecció de tres imans de nevera amb la imatge de la geganta en una edició de 300 unitats (tres fotografies, 100 de cada), que oferim a preu econòmic; venent-se en aquest primer dia 200 unitats.

27 febrer. Segona sortida s’ avia corema, va fins a sa Plaça Bastió i perd la espardenya catalana. En aquesta ocasió fa d’ animador el Gran Pepot. Editem dos nous models d’ imans de nevera.

06 març. S’ Avia Corema va a sa Plaça Colon on perd el tercer peu, el que porta la sabata de sevillana. Per a aquest dissabte portem per vendre xapes de la geganta, quedant esgotades les dues adicions fetes (en total 500 exemplars) dels imans de la geganta.

13 març. S’ Avia Corema va as Fregina, on perd s’ abarca. Estava anunciat que aniria a sa Plaça Reial, però finalment es canvia el lloc per que hi havia ses taules informatives del dia de la dona.

20 març. S’ Avia Corema va a sa Plaça Reial on perd el quint peu.

27 març. S’ Avia Corema va a sa Plaça del Príncep on perd el sext peu.

29 de març. Jornada de cultura popular al col·legi La Salle de Maó. Hi anem amb en Miquelet es Salero. També hi participa el cap-gros de Llucmaçanes. Les dues figures ballen pels fillets amb la música dels altaveus de la escola i es fotografien amb les diferents classes.

31 març. Festa acomiadament de la geganta S’ Àvia Corema, a les sis de la tarda a la Plaça Alfons III de Maó. Festa similar a altres anys, amb els Pinyeta Pinyol i coca amb xocolata.

24 Abril. Diada de Sant Jordi amb el Casal Català, a la Plaça de la catedral de Ciutadella. Hi participem amb els gegants d’ Es Mercadal i del I.B.A.S. Participen també la colla sardanista Xaloc de Barcelona i la cobla Pare Manyanet de Reus. Aquest any trobem bastant més de públic que en anys anteriors (a sa mateixa plaça també hi havia exposada la fira del llibre). A sa colla estrenem quasi una desena de nous geganters, fet que fa que per a aquella actuació es tenen que repartir els balls per que ningú es quedi sense.

25 Abril. Diada de Sant Jordi a Maó, a la Plaça Explanada. Hi anem amb els gegants en Tomeu i na Guida, en Pere i na Gràcia i en Miquelet es Salero. En es cas de na Guida hi participa després de quasi quatre mesos al taller de la colla sent restaurada, sortint en aquesta ocasió amb el bust  i braços restaurats i com a peces encaixades sobre el cavallet com estaven antigament.

25 Abril. Dinar de germanor al local de la colla. Un cop acabada la actuació de Sant Jordi fem una paella (la comprem feta) i posem taula a la porxada d’ enfront del local. Bon ambient i serveix per a conèixer-nos un poc millor amb tots els membres nous.

30 Abril. Anem amb el gegant olímpic i en Miquelet al Menorca Basquet, play off per l’ ascens contra el Breogan. Abans d’ es partit fem una volta amb les dues figures per l’ exterior del pavelló i després fem algunes sortides a la pista durant temps morts i descansos. Tota sa colla és convidada a veure es partit des de ses grades i un representant és convidat a seure a sa tribuna d’ honor.

02 Maig. Tornem anar al camp del Vive Menorca, amb el Gegant Olímpic i en Miquelet.

14 Maig. Vive Menorca, Participem amb les mateixes figures dels altres dies abans del partit del Vive Menorca, a part de portar les figures també participem llençant caramels i regals al públic durant les nostres sortides a la pista.

16 Maig. Participem novament en el partit del Vive Menorca.

16 Maig. Mao + flors. Sortim del Teatre Principal (on estàn plantats els gegants) i anem a l’ Ajuntament on des de les escales el batlle i regidors lis posen a cada una de les cinc figures les flors amb les que faràn el passacarrers.

23 Maig. Participem amb en Miquelet i l’ Olímpic en l’ últim partit de la fase de semifinals per a l’ ascens a la lliga A.C.B. al pavelló Menorca. en aquesta ocasió alguns grallers també sonen a la explanada de fora del pavelló abans de la entrada del públic al partit.

28 Maig. Participem com en altres dies en el partit entre el Vive Menorca i el Burgos; en la fase de final a l’ ascens a la lliga A.C.B.

30 Maig. Participem com en altres dies en el partit entre el Vive Menorca i el Burgos; en la fase de final a l’ ascens a la lliga A.C.B.

06 Maig. Final entre el Vive Menorca i Burgos, els geganters fem el mateix que en els altres partits i també ajudem a estendre una bandera de Menorca gegant en mig de la pista. Un cop finalitzat el partit, amb el Menorca Bàsquet ascendit a la A.C.B. el president del club ens agraeix la nostre participació.

12 Juny. Mostra de la Fundació O.N.C.E. al carrer de ses moreres de Maó, alguns dels geganters hi van amb en Miquelet es Salero per a animar la activitat.

 

 

visita també: www.gegantsmao.menorca.es

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS